Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘Halaman rumah’

Siram rumput

Posted by mynormas on February 7, 2014

Sprinkler irrigation in a golf course

Proses penyiraman padang golf

Menyiram adalah aktiviti ‘instinct’ penggemar rumput ataupun lanskap. Lebih dari membaja atau memotong. Mungkin kerana ia paling mudah atau paling murah atau kerana kita juga boleh merasa dahaga kita boleh empati dengan rumput yang kekurangan air.

Watering is an instinctive activity for most grass or landscape owners; especially in the Malaysian context, 2,500mm of rain notwithstanding. Whether a 200 acre golf course or postage stamp lawn, we water our lawns regularly. Two days of no rain and we would be watering our grass even if looks like it will rain later in the day.

I am arguing that the timing and schedule of watering needs to be examined.

  1. Lets not water late in the evening. Watering in the evening causes the water to left in the soil when the weather is cool and in Malaysia; humid. Damp and wet soil conditions too often can lead to diseases and algae. Plus, we are watering AFTER the grass have dehydrated! Water in the morning so that there will be water in the soil for the grass when the sun is heating up.
  2. Don’t water every 24 hours or any other regular schedule. Water deeply and irregularly. Keep in tune with the water needs of the grass, don’t stress them too much but don’t water them too easily too; we want the grass to have deep roots.
  3. There is another method called ‘syringing’ especially for grass that is cut at a low cutting height. Its about ‘wetting’ the grass when the sun is at its hottest. Don’t worry about what you read that the sun will turn the water droplets into magnifying glass type of concave lens and focus the ray onto the leaf; the water will evaporate before any major damage is done.

Kebanyakkan kita menyiram rumput, terutama nya masa baru tanam. Ini bagus. Tetapi pada pandangan saya, kebanyakkan orang terlalu banyak siram dan ‘timing’ siram juga salah. Saya mempunyai beberapa pendapat.

  1. Siram di waktu pagi. Dengan cara ini air akan ada di dalam tanah bila tiba tengahari dan matahari terik. Menyiram di waktu petang pada hari panas ibarat memberi air kepada orang yang dah nak mati kehausan. Menyiram di waktu petang juga mengakibatkan tanah basah di waktu malam yang akan menggalakkan penyakit dan lumut.
  2. Siram ikut keperluan. Bila siram, siram banyak (supaya air masuk jauh ke bawah) dan jangan siram ikut jadual. Menyiram ikut jadual menyebabkan kita siram waktu air masih ada dalam tanah dan ini 1. membazir dan 2. memanjakan rumput. Rumput tidak belajar untuk mencari air. Check tanah, dengan cara memijak ataupun mengorek sedikit dengan jari untuk tengok basah atau tidak.
  3. ‘Syringe’. Kadang kadang, matahari terlalu terik dan kita kesian kat rumput yang layu. Cahaya matahari juga boleh membakar pasir topdressing kita dan mematikan akar rerambut (root hair) di permukaan atas tanah. Apa yang saya cadangkan – terutamanya rumput yang di potong pendek dan kawasan terdedah – ialah menyejukkan rumput dengan siraman lima minit ataupun dua pusingan penuh sprinkler pada waktu tengahari dan awal petang. Jangan takut pada teori bahawa air akan bertindak sebagai kanta untuk cahaya matahari membakar daun; kalau ia dah panas macam tu, air itu akan melowap.

Jika rumput anda telah kuning akibat kurang siram; kemungkinan besar ia tidak mati, hanya menjadi dorman. Teruskan siram supaya ia tidak mati terus. Bila cuaca dah sesuai, insya Allah ia akan baik semula.

Advertisements

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Golf, Rumput, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , | 4 Comments »

Cutting grass

Posted by mynormas on May 31, 2013

Jika alasan anda ialah kecerunan; cuba cari mesin "hover mower"

Jika alasan anda ialah kecerunan; cuba cari mesin “hover mower”

The recent case of a child injured by flying debris gave me the impetus to write this letter. I see a lot of people  – from local authorities to homeowners to football associations  – planting grass but the most common method used to cut the grass is by using the backpack mower called the  ‘brush-cutter’; ‘bush-cutter’; ‘whipper-snapper’ or even the ‘helicopter’.

This machine is favoured because it is cheap, portable, simple to use and require almost no maintenance. When the blades are changed to nylon strings heads, there is one added advantage: there is no need for sharpening.

A few observations about this “brush-cutter”:

  1. The business end of this machine consists of naked rotating blades or nylon strings.  These blades/strings would turn at high speed to cut the grass by impact. Needless to say the same impact would fling stones, pebbles, sand particles and other debris on the ground at high speed towards the operator and those around him or her. Its made worse when the operator rests the strings on the ground.

    The nylon string head of a brush-cutter

    The nylon string head of a brush-cutter

  2. Due to the weight and vibration of this machine only the tough and hardy are willing to operate it for long periods. Hence we see this work being ‘monopolized’ by foreign employees. If we really want to reduce our dependency on foreign workers, lets reduce our dependency on this machine first, at least in this context.
  3. This also has the effect of keeping turfgrass and landscape maintenance in the realm of labourers or part-time odd-job workers. This would negate the efforts of the efforts of the Youth and Sports Ministry – among others – that for the past few years has been working on a syllabus to train youths in landscape, stadium and golf course maintenance with the intention of turning this into a career.
  4. In the hands of the untrained – or the tired – operator, the tendency is to rest the blades or the strings on the grass.  This would cause a very low height of cut (think: ground height) Grass needs leaf to do photosynthesis to produce food and cutting at low heights just removes too much leaves. There is a “rule of thumb” of not cutting more than one-third of the grass when mowing. No way can the “brush cutter” maintain a consistent mowing height of one-third of anything.

I call on everyone who has authority over grass cutting (and that includes homeowners) to stop or limit the use of these machines. Homeowners should consider buying their own electric grass mowers (available in most hypermarkets). Local authorities, building and golf course owners should consider renovating their turfed areas so that its more accessible to ride-on mowers. Architects too must design turfed areas with ride-on machines in mind or look at  alternatives other than grass for example ground-covers, wild flowers, weeping lovegrass, pebbles or even artificial turf.

Homeowners should mow their grasses more often than the occasional time when the grass cutter knocks on your gate when he sees your grass long. The grass Malaysians call Carpet grass grows very quickly and should be mown as often as at least once a week. Petrol engined mowers are high maintenance so do consider an electric or ground-driven mowers.

Many land owners, football associations, golf courses and even homeowners dream of striping their grass. This can never be achieved with “brush cutters”. And no; contrary to popular belief, you don’t need golf course priced machinery to stripe your grass, any mower with a heavy roller behind it (and this can be modified with a metal or GI pipe) will stripe a field with enough discipline on the part of the operator.

With a brush cutter? All you need is a sneezy operator and you can kiss your beloved grass goodbye.

These poor grass has been mown with a brush cutter - maybe the operator has the flu.

These poor grass has been mown with a brush cutter – maybe the operator has the flu.

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Kesilapan halaman rumah

Posted by mynormas on May 13, 2013

Orang-orang yang baru beli rumah dan inginkan halaman yang cantik selalu jatuh ke dalam perangkap terlalu banyak atau terlalu rajin. Kadang-kadang ini di sebabkan oleh terlalu banyak orang yang memberi nasihat ataupun idea. Di sini saya bercerita tentang beberapa kesilapan biasa yang di lakukan di kawasan halaman rumah orang. Tentunya; ada orang yang kata “itu bukan silap; itu seni” ok lah, apa-apa pun di sini ada satu senarai Top Ten.

New homeowners sometimes are a bit too eager to have the best lawn in the neighbourhood and tend to make  mistakes. The mistakes are usually not major and affects no one else except the homeowners themselves and perhaps their neighbours. Here I take a look at 10 common mistakes homeowners make in their lawns.

<div style=”margin-bottom:5px”> <strong> <a href=”http://www.slideshare.net/normas98/10-kesilapan-tuanpunya-rumput&#8221; title=”10 kesilapan tuanpunya rumput” target=”_blank”>10 kesilapan tuanpunya rumput</a> </strong> from <strong><a href=”http://www.slideshare.net/normas98&#8243; target=”_blank”>Normas Yakin</a></strong> </div>

Kalau ada yang terasa di sini, saya minta maaf. Walaubagaimanapun ini adalah pendapat saya sahaja; seni itu adalah subjektif. Kalau orang lain kata silap tapi tuanrumah suka, itu hak tuan rumah. Dimasa yang sama ada juga caveat yang perlu saya katakan; isu-isu yang saya ketengahkan relevan kepada kebanyakkan tanah dan tempat, tetapi, di masa yang sama, tak semua rumput yang sama. Ada tuan rumah yang langsung tak jaga halaman tapi rumput dia cantik. Ada tuan rumah jarang-jarang potong rumput tapi takde masalah. Itu bergantung kepada faktor tanah, cuaca ataupun jenis rumput. Tak semua sama; jika ia membuatkan anda puashati, apa peduli dengan apa orang lain kata. Tapi jika anda tak faham apa masalah rumput atau halaman anda, jawapannya mungkin di sini.

Posted in Landscape, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | 2 Comments »

Kenapa tanam rumput?

Posted by mynormas on March 22, 2013

Many houseowners who are landscaping their lawn for the first time are planting more trees than grass. Even when their space is limited. Why? Partly because they do not see the benefits of grass. Here are a list of 10 benefits of planting grass.

Fakta-fakta di sini sesuai untuk taman, halaman ataupun tanah lapang.

<div style=”margin-bottom:5px”> <strong> <a href=”http://www.slideshare.net/normas98/10-faedah-rumput&#8221; title=”10 faedah rumput padang ataupun halaman.” target=”_blank”>10 faedah rumput padang ataupun halaman.</a> </strong> from <strong><a href=”http://www.slideshare.net/normas98&#8243; target=”_blank”>Normas Yakin</a></strong> </div>

 

Posted in Lanskap, Rumput, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Jangan tanam rumput

Posted by mynormas on January 19, 2013

Tak terbela? Jangan tanam!

Tak terbela? Jangan tanam!

“Don’t plant grass” may sound like a strange advice from someone whose career is about planting grass. But I see too many people who plant grass and they can’t maintain it. I use to plant  grasses similar with golf course greens  at people’s houses about 15 years ago then I realized that most regular houseowners can’t maintain the types of grass you plant in golf course rough; forget the type on greens. Come to think of it, there are some houseowners who I would advise not to even plant shrubs or trees: if you can’t look after it; don’t let the contractor talk you into planting it.

Travellers palm with 2 kids.

Travellers palm with 2 kids.

Jangan tanam rumput kalau anda tak boleh jaga. Ataupun pilih rumput yang mempunyai sifat mudah di jaga. Banyak jenis rumput yang nampak cantik di padang golf, di padang bola, di rumah kawan, di nursery dan di rumah Hajah Limah hujung jalan. Tapi sebelum membuat keputusan untuk menanam rumput yang sama di rumah kita, tanya dulu samada kita boleh jaga ataupun samada tempat kita mempunyai kesesuaian untuk di tanam rumput jenis itu.

rumput  karpet tak berpotong.

rumput karpet tak berpotong.

Pertama sekali ialah tentang isu cahaya matahari atau sunlight. Kedua ialah tentang penjagaan. Kebanyakkan rumput padang golf perlu di potong SEKURANG-KURANGNYA seminggu sekali, kalau lepas baja seminggu dua-tiga kali. Musim hujan atau tempat yang redup ia akan perlu dipotong lebih kerap lagi. Bukan itu sahaja, kadang-kadang kawasan itu terlalu kecil untuk di tanam rumput; nak potong susah dan juga kekadang ia jadi tempat orang pijak untuk jalan.

Cari alternatif lain. Guna rumput yang mempunyai warna hijau gelap secara semulajadi, pertumbuhan yang lambat dan tahan redup. Contohnya – dan saya tahu ramai orang tak suka dengar saya cakap ini – ialah cowgrass. Kalau anda nak rasa bangga dengan carpetgrass dan anda mampu jaga, bahagikan lanskap supaya kawasan yang redup sahaja di tanam dengan cowgrass.

Ataupun gunakan shrub yang tahan redup. Contohnya – alamak, masa ni lah pulak aku hilang ingatan… apabenda discolor. Tanyakan saja di nursery ataupun dengan contractor; pokok tahan redup. Ingat satu perkara, contractor buat duit melalui berapa banyak pokok yang di tanam so jangan ikut sangat jumlah pokok yang dia cadangkan.

Rheo discolor! Baru ingat nama.... Lihat di belakang tu mereka guna batu dan juga creeper menggantikan rumput.

Rheo discolor! Baru ingat nama…. Lihat di belakang tu mereka guna batu dan juga creeper menggantikan rumput.

Ataupun guna batu hiasan, batu putih, batu karang, batu kecik, batu besar, batu gajah….

Ataupun gunakan rumput plastik. Zaman sekarang, rumput plastik nampak macam rumput betul.

Ataupun simen dan tile sahaja halaman, zaman sekarang tile pun cantik. Pokok bunga dalam pasu. Bunga plastik pun boleh. Seburuk-buruk simen pun, saya guarantee ia akan lebih cantik dari rumput yang dah bercampur rumput liar, panjang, suami buang puntung rokok, ada mainan anak yang hilang masa dia kecik dulu dan juga taik kucing.

Senang nak bela.

Senang nak bela.

Ataupun, cari kontraktor maintenance. Diaorang akan potong rumput, trim pokok dan shrub serta buang sampah. Saper dapat nama? Tuan rumah….

 

Posted in Lanskap, Taman | Tagged: , , | 1 Comment »

Mengawal serangga

Posted by mynormas on August 29, 2012

Saya mintak maaf kepada beberapa pembaca yang belum sempat saya balas email soalan mereka. Beri saya seminggu dua lagi. Anyway banyak soalan yang saya terima adalah berkaitan dengan penyediaan tapak ataupun serangga perosak. Saya dah ada artikel tentang penyediaan tapak, so sekarang saya nak ‘tunjuk’ satu cara untuk mengawal serangga perosak menggunakan bahan yang selalu saya cerita dari dahulu lagi: sabun pencuci pinggan. Saya akan gunakan video dari Youtube.

Video ni dari Australia so jenama sabun mungkin berbeza, tapi lebih kurang sahaja dengan jenama sabun pencuci pinggan lain di malaysia. cuba dengan apa yang kita ada di rumah sekarang. Alat yang digunakan oleh mereka mungkin jenis yang menggunakan venturi, kalau tak ada, gunakan sahaja penyembur yang boleh di beli di kedai hardware dan bancuh dengan sabun seperti yang di tunjuk.

Kalau ada soalan tanya di bawah, kalau ia membantu, tolong komen atau kata ‘terima kasih’ atau share atau Like this video.

Selamat mencuba!

Posted in Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , | 1 Comment »

Cara potong rumput.

Posted by mynormas on August 7, 2012

Ini kali kedua saya post tentang cara potong rumput ini. Cuma beza nya, sekarang saya baru perasan bahawa mungkin perlu penerangan lebih sikit dari saya tentang apa yang dia cakap itu. Jadi saya akan buat beberapa nota secara ‘point form’ sebelum anda menontonvideo nya.

Cara yang lebih baik dari bercerita ialah melalui melihat. Saya dapat video ini dari Youtube. Ia adalah video ketiga, tapi video pertama dan kedua lebih kepada iklan mesin mereka.

Tapi saya memang mencadangkan tuan rumah menggunakan mesin letrik untuk kawasan kecil. Yang saya pernah jumpa di Malaysia ialah jenama Black and Decker (seperti di video ini) dan juga jenama Bosch. Kedua-dua nya boleh didapati di kedai hardware Ace. Satu lagi ialah Husqvarna. Bandingkan sendiri untuk tahu lebih lanjut. Saya tidak merekomen apa-apa jenama khusus.

  • dia mencadangkan mower elektrik tanpa wayar (batteri) kerana ia lebih mudah di jaga dari mower petrol.
  • Potong satu kawasan kecil sahaja dulu untuk mempastikan tidak memotong terlalu banyak daun rumput. Undang2 tidak rasmi memotong rumput ialah tidak memotong lebih dari satu pertiga daun. (anda boleh dengar dia kata ‘one-third rule’)
  • Jika terlalu rendah, hentikan mesin, matikan enjin dan naikkan pisau.
  • Jika anda menggunakan mower yang mempunyai bakul seperti dia dan terdapat banyak sampah rumput tertinggal di belakang, tinggikan sdikit lagi pisau dan potong lebih perlahan (jangan jalan laju)
  • Elakkan mesin dari terkena batang pokok
  • Untuk mesin elektrik tanpa wayar, kita boleh memotong dari beberapa arah sehingga seluruh kawasan di potong.
  • Untuk mesin yang berat, elakkan dari memotong pada tempat yang sama setiap kali kerana ini akan menjadikan kesan tayar.
  • Untuk mesin letrik yang mempunyai wayar, mulakan ptongan di kwasan yan gpaling dekat dengan punca letrik (biasanya rumah)dan bergerak makin jauh.
  • Kekalkan wayar letrik di kawasan yang SUDAH di potong.
  • Potong pergi dan balik dan jangan potong dalam bulatan kerana anda akan terpintal dalam wayar letrik tersebut.
  • Sampah tersebut boleh di biarkan reput dan menjadi kompos ataupun di pungut sebagai sampah.

 

Posted in Landscape, Lanskap, Rumput halaman rumah | Tagged: , , | Leave a Comment »

Majalah Laman

Posted by mynormas on July 12, 2012

“Laman” means lawn in the Malay language. It is also the name of the premier magazine for landscaping in Malaysia. It is no coincidence that I also write for them via a Q&A turf ‘clinic’. Get your issue at the nearest newstand today.

Somebody did a teaser and put it up on Youtube for their next issue. I thought it was a good effort and would like to share it. Perhaps next time they’ll add photos of their columnists on their teasers… (Emma; hint hint)

Posted in Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , , | 1 Comment »

Gardening stuff in Giant

Posted by mynormas on April 21, 2012

I was in Giant hypermarket in Puchong Kinrara today and decided to check out some stuff that some readers have been asking.

They do sell chemical fertilizer: don’t buy if you are a hobby gardener. Chemical fertilizer has too small margin of error for the average home-owner.  They also sell organic fertilizer; this you should use. How to tell which is which? Well they usually mention the word ‘organic’ on the label if it is organic fertilizer. Anyway most organic fertilizer won’t contain more than 8% Nitrogen in its N:P:K.

They do sell “tanah hitam” or ‘black soil’ cheap.

They also sell rotary mowers.

Posted in Landscape, Lanskap, Rumput halaman rumah | Tagged: , , | Leave a Comment »

Cara potong rumput.

Posted by mynormas on April 6, 2012

Cara yang lebih baik dari bercerita ialah melalui melihat. Saya dapat video ini dari Youtube. Ia adalah video ketiga, tapi video pertama dan kedua lebih kepada iklan mesin mereka.

Tapi saya memang mencadangkan tuan rumah menggunakan mesin letrik untuk kawasan kecil. Yang saya pernah jumpa di Malaysia ialah jenama Black and Decker (seperti di video ini) dan juga jenama Bosch. Kedua-dua nya boleh didapati di kedai hardware Ace. Satu lagi ialah Husqvarna. Bandingkan sendiri untuk tahu lebih lanjut. Saya tidak merekomen apa-apa jenama khusus.

Posted in Landscape, Lanskap, Rumput halaman rumah | Tagged: , , | 2 Comments »

 
%d bloggers like this: