Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Golf Course Superintendents’ Category

Greens Improvement

Posted by mynormas on March 21, 2019

I started consulting for this Malaysian club in January 2019. Their green was re-constructed a few years ago and was planted with new grass (I can’t name the grass to protect the name of my client). It was pretty well done however, along the way, the superintendent left and maintenance slipped into its old habits and the quality of the greens dropped.

It was easy for me to bring the quality up because of the combination of supportive management, a good maintenance team and understanding members of the club.

I managed to turn around the health of the grass and raise the greenspeed within a month.

turf in one month

The grass on the left is mid-February 2019 while on the right is one month later.

greenspeed comparison 2019 Jan to Mac
I admit the greenspeed in March is not perfect and is a work in progress. My target is slowest green at 8.5 while fastest is at 9.5. Let me point out we achieved that on the first Nine but some greens got away from us on the second NIne.

I did not add any ‘special’ fertiliser or chemical or PGR and the roller has been out of order for MONTHS (no kidding).

if you want to improve your club’s greens like these; contact me. Why be average?

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Advertisements

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Visit Malaysian Golf 2020

Posted by mynormas on February 22, 2019

Did you know that 2020 is Visit Malaysia Year or VMY? Visit Malaysia Year has been held in 1990, 1994, 2007 and 2014. The next one will be 2020 with the tagline ‘Travel. Enjoy. Respect’.

logo VMY 2020

This is the old logo that almost everyone hates, but since there’s no new logo as yet, here we are.

Tourism is a big income earner for Malaysia contributing up to 15% of the GDP. And as per the Tourism Malaysia Annual Report of 2016, page 43, golf tourism accounted for RM335 million in 2016 alone. So its nothing to be sniffed at. Don’t miss the boat. Don’t regret if your club does not catch part of the huge crowd of golfers next year (Ahem…).

But seriously, what are you doing to prepare for it?  I’d also love to ask what is the government doing to prepare for next year’s VMY but who am I to question those who can’t be questioned?

Since I’d like the Malaysian golf industry to thrive, question the industry-players I must. We can’t wait for the government to bring the visitors to our doorstep, we have to do our bit too. How and what to do, you ask? Well there’s a few suggestions I’d like to make.

But first some clarification is in order. Please do not restrict VMY only to foreign tourists, it also includes domestic tourism. Having cleared that up, the first suggestion I’d like to make is to advertise, to create some sort of interest in your club. What is different about your golf course compared to others?

And please… enough about caddies. Did you know that Malaysia was awarded Asia’s Best Golf Destination in 2014? Indonesia and Thailand had better caddies but we won. Its not about the caddies.

Fast greens are not enough an attraction anymore, many visitors can get fast greens in many other places. Of course, having slow greens is a decided disadvantage. Having dead AND slow greens is embarassing for your club AND Malaysia. Do not be surprised, I have seen quite a few of those.

green dead

Some of my suggestions:

  1. Advertise. Get noticed. Get a write up done. Do something different, something outrageous. Be different.
  2. A coat of paint. If not the whole clubhouse then the places where visitors most likely to visit. The golf centre, starter hut, half-way hut, the toilets, the changing rooms, the golfers’ restaurant and at the risk of repeating myself; the toilet. Oh don’t forget the course furniture and accessories too.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  3. The signages. This could easily go to item 1 but I think it’s too important to risk putting it on a low priority. I am talking about signages from the outside of the club to the inside.signage bad
  4. The trees. Yes, believe it or not the trees on the golf course. Back when the golf course was designed, the architect had already specified how many trees to be planted. Then along the way, as the trees were growing, more and more were planted until they grow big and too close together. Trim, cull, kill, transfer, the trees. Well… some of them anyway. Just send some workers and one guideline “Anything below five feet; cut” or “Anything within 10 feet of each other, kill the smallest tree”.

    tree

    Wayyy too many trees for the grass to survive. Wayyy too many trees for the machinery to manouever. Wayy too many trees for golfers to play through. In short; wayyy too many trees.

  5. The greens. The greens are the heart of the golf course. Please grow more grass on the greens. In the quest for speed, too many golf clubs stress their greens by mowing very low losing grass to disease and algae in the process. Grow more grass, take care of your soil, then only think about speed. Asking you to hire me seems to be self-serving, so I won’t; go ahead and ask two or more suppliers about your greens. Then make a decision about what to buy. Or to renovate or to replant from the nursery. Just do something in the months that you have before 2020.
  6. The fairways. The fairways are expensive if you want to install them with subsoil drains. I suggest you use spikers or slicers to cut tiny holes into the soil to allow water to flow into the soil and also for better circulation of air. It helps during the not so wet season. You’ll still be in trouble during the monsoon, but at least it won’t be so bad after every little bit of rain.fairway slicer spiker aerator
  7. The tees. Most golfers who are regulars or are club members, insist on the tee markers being at the back of the back tee. Or the centre of the tee. Ends up that part of the tee is the most used and are balding. Train your staff to rotate the tee position by following the pin position. If the pin is at the back of the green (blue flag), the tee should be in front, and I mean all colour of tees should be in front. tee not changed
  8. Your frontliners. I once overheard a receptionist calling for a Mr. Brikjen, I happened to glance at the guy’s score card and he was a Brigadier General! His friend wrote his card as Brig Gen name and the receptionist thought that was his full name! How about a waiter with body odour? Or a scowling receptionist? I’ve seen them all and more.

There’s probably plenty more you can do the grab part of the RM350 million. Or you can continue complaining. And wait for something to happen. Anything.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Buku Saya

Posted by mynormas on November 8, 2018

Buku saya yang bertajuk “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” kini sudah mula dijual pada harga RM79.00 setiap naskhah (harga tahun 2018). Cetakan hitam-putih, saya tidak dapat buat cetakan warna kerana terlalu mahal. Buat masa ini belum ada dalam bentuk e-book tetapi insya-Allah dimasa akan datang e-book akan ada dalam bentuk warna.

Untuk edaran di Malaysia (TERMASUK di Sabah dan Sarawak) kos penghantaran yang saya caj ialah RM5.00 sahaja. Di luar Malaysia, saya akan tanggung RM5.00 dan selebihnya perlu ditanggung oleh pembeli. Maaf. Mungkin boleh tunggu e-book nanti.

Buku ini mengambil masa 3 tahun untuk ditulis dan menggunakan pengalaman hampir 25 tahun saya sebagai ilhamnya dan pengalaman ramai superintenden lain sebagai kawan dan juga sebagai klien saya yang banyak mengajar saya.

Kepada yang berminat dan ingin tahu isi kandungan:

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

Kandungan 1

Kandungan 2

Kandungan 3

Kepada mereka yang ingin melihat penulisan di dalamnya dahulu sebelum membeli:

sample page buku

Kepada yang ingin membeli, sila bank-in RM79 + RM5 ke dalam akaun Maybank saya, Normas Yakin bin Md. Arifin nombor akaun 1621 0619 1408 dan beritahu saya melalui komen di bawah atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@ atau hubungi 03 5131 0066.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Upgrade Diri CS

Posted by mynormas on October 7, 2018

Dalam perjalanan saya ke beberapa padang golf di Malaysia dan perbualan dengan pihak pengurusan, satu perkara yang kadang-kadang menjengkelkan saya ialah setengah superintenden (CS atau supervisor atau apa-apa gelaran penjaga padang) dipandang tidak lebih dari ketua tukang kebun oleh pihak pengurusan dan/atau ahli kelab. Adakah mereka kata begitu secara terangan? Tidak, tetapi cara mereka layani CS mereka, gaji CS mereka dan bagaimana CS dibahasakan sewaktu mereka tidak ada disitu (kes mengumpat).

Mereka akan kata mereka menghormati CS kerana CS sangat penting tetapi CS mereka akan mempunyai gaji kecil, ofis yang buruk dan tidak diberi peluang kenaikan atau belajar. Saya pernah diminta untuk mencari ‘Junior superintendent’ atau ‘supervisor yang boleh jaga padang nanti aku (pengurusan) ajar dia’. Saya akan kata tak dapat cari kerana yang ada hanyalah superintendent yang layak digelar superintendent. Bila saya cadangkan fresh grad pun dia kata nanti gaji mahal jadi saya tahu mereka hanya mahu cari orang terdesak, bukan cari orang berkualiti.

Malangnya pada saya, kadang-kadang, masalah ini berpunca dari kita sebagai CS. Ada diantara CS yang secara sengaja atau tidak, sedar atau tak sedar; memberi sebab untuk dilayani begitu.

Dari pemerhatian peribadi saya ada beberapa sebab: Sebelum baca, sila jangan marah saya kalau terasa, ini dari perbincangan saya dengan pelbagai peringkat pengurusan dan pemilik padang golf, dari golf manager hinggalah ke pemangku sultan.

  1. Perwatakan; iaitu dari segi pemakaian dan tingkah laku. Kita tidak perlu coat dan tie, kita hanya perlu berpakaian kemas dengan baju golf dan seluar bersih. Biar ada kasut spare di pejabat untuk kita gunakan berjumpa dengan orang luar, walau supplier kawan kita. Biasakan diri untuk berpakaian kemas bila berjumpa orang luar. Begitu juga cara bercakap; kita tidak perlu cakap bahasa orang putih, kita hanya perlu bercakap dengan tenang dan lancar. Rambut bersikat dan muka bercukur.
  2. Pengetahuan teknikal; saya sering berjumpa dengan pengurusan kelab yang menampilkan gaya pengetahuan teknikal tentang padang yang kadang-kadang lebih dari CS itu sendiri! Samada pengetahuan itu betul atau tidak; lain cerita tetapi mereka lebih cekap mengungkai permasalahan dan penyelesaian padang dari CS. CS tahu kerja tapi tak tahu istilah betul dan tak tahu menggunakan ayat dan bahasa yang baik utk memberi penerangan akibat kurang pembacaan dan perbincangan.
  3. CS dilihat sebagai ketua kepada jabatan yang pekerjanya tidak tahu apa-apa kecuali potong rumput. Kalau CS itu ada 20 orang pekerja, hanya 2 yang tahu nama rumput di padang itu. Lebih teruk lagi kalau majoriti pekerja adalah orang asing; kita akan dilihat sebagai ketua kumpulan orang Bangladesh yang ‘kurang pandai’. Kita akan kelihatan hanya satu takuk sahaja di atas mereka. Bayangkan kalau pekerja kita bersikap profesional dan berpengetahuan, tidakkah itu juga mengangkat taraf kita? Ada padang yang pekerja yang baru tiba bulan lepas, diajar oleh pekerja yang tiba tahun lepas yang diajar oleh pekerja yang tiba tiga tahun lepas. Supervisor ajar sikit, mekanik ajar sikit lagi kemudian dia akan potong green/fairway bawak mesin suku juta ringgit.
  4. Kurang kecekapan menulis. Bukan menulis novel atau buku tetapi menulis bajet atau proposal. Kalau ada pun ianya adalah copy-paste dari yang lama atau kurang ‘isi’ iaitu penerangan.
  5. Kurang pendedahan kepada rakan-rakan seangkatan dari kelab lain. Kalau adapun, mereka datang kerana nak main golf free, bukan sebagai rakan untuk berbincang tentang kerja. Orang putih kata ‘strength in numbers’ kalau kita dilihat sebagai sebahagian dari komuniti lebih besar, kita akan dilihat sebagai lebih mempunyai dasar (foundation) kuat. Malangnya, saya lihat pihak pengurusan yang lebih mempunyai networking yang ramai. Para CS lebih pemalu dan bertapa di workshop masing-masing. Hanya sedikit CS yang menjadi ahli GCSAM dan hanya segelintir yang aktif dalam aktivitinya. Yang lain akan menjauhi dengan pelbagai alasan.
  6. Salahkan orang/benda lain. Cuaca, golfer, masa, bajet, jabatan purchasing, orang atas, orang bawah dsb. Saya kata “Unless we own it, we can never solve it”.

Kita tidak boleh begini selamanya, saya cadangkan kita sertai aktiviti GCSAM dan jika kita mahu perubahan dalam GCSAM, kita lakukan perubahan; bukan kita kritik dan kita harap orang lain yang mengubahnya.

Selain itu ada beberapa acara ilmu padang golf yang akan berlaku dalam tempoh sebulan dua ini; dua dengan inisiatif GCSAM dan satu dengan inisiatif MGA. Jika satupun kita tidak dapat terlibat, siapa yang perlu kita salahkan?
Seminar GCSAM AGIF akan berlangsung pada hari Selasa ini di Sime Darby Convention Centre.

GCSAM AGIF seminar 2018

GCSAM juga menganjurkan satu lagi seminar tentang pengetahuan teknikal dan program volunteer sewaktu CIMB Classic pada hari Rabu dan Khamis.

Kedua-dua program di atas adalah percuma.

MGA akan mengadakan program seminar di Johor Bahru pada awal November. Dapatkan maklumat lanjut di laman web MGA di sini.
Anda tidak patut lepaskan peluang belajar topik topik yang bagus dari speaker yang berpengalaman.
Satu lagi sebab untuk hadir ialah ini adalah peluang untuk meluaskan kenalan anda melalui networking. Jika anda tidak pasti caranya, cuba baca tips di bawah.

1. Pergi dengan tujuan. Ingatkan diri anda kenapa anda ada di sana. Anda menggunakan masa dan wang yang berharga untuk berada di sana, maka buat rangkaian kawan baru dan timba ilmu; jangan buang tenaga. Buat target untuk diri anda contohnya, berkenalan dengan tiga orang atau belajar dua (atau tiga, atau empat) perkara baru.

2. Gunakan orang yang anda dah kenal. Jika anda kenal orang yang ada di situ, minta mereka untuk kenalkan anda kepada orang yang anda rasa boleh membantu anda atau orang penting dalam industri. Ini menjimatkan masa dan perasaan cemas untuk berjumpa dengan orang yang anda belum kenal atau orang yang anda rasa ‘orang besar’.

3. Berseorangan. Jika anda menghadiri majlis atau seminar itu dengan kawan-kawan sekerja, jangan terperangkap dengan mereka dan tidak mahu berpisah sepanjang waktu. Bercakap hanya dengan orang yang anda kenal akan mengurangkan peluang anda untuk bertemu dengan orang baru. Mulakan dengan sengaja duduk di sebelah orang yang anda tidak kenal sewaktu majlis atau seminar ataupun masa makan atau coffee break.

4. Kenali kawasan. Perhatikan kumpulan kumpulan orang sebelum membuat memilih untuk menyapa atau menegur. Cari orang yang anda rasa akan bersifat positif jika di sapa/tegur. Biasanya ini adalah orang yang sedang bersendirian ataupun sedang menunggu kawan berbual; mungkin juga mereka dalam kumpulan dua/tiga orang dan anda lihat ada peluang untuk masuk. Anda boleh lihat dari gaya badan mereka; jika badan mereka meng-arah keluar dari kumpulan, mereka mungkin sedang berborak kosong dan boleh menerima orang baru.

5. Perhatikan gerak dan gaya badan anda sendiri. Memeluk tubuh, ataupun melipat tangan di hadapan badan anda dan memandang ke lantai akan memberi isyarat yang anda tidak mahu berbual. Buat ini: tangan di sisi dan pandang orang yang di hadapan anda, ini akan membuat mereka berasa lebih selesa untuk menegur atau menyapa anda.

6. Permulaan bicara. Jangan rasa bahawa anda perlu menjadi orang paling bijak ataupun perlu ada ‘isi’ untuk memulakan kata-kata pengenalan. Memulakan perbualan boleh di buat dengan membuat komen tentang padang golf tempat seminar atau tentang dewan di mana anda berada, tentang penceramah sebelum itu ataupun tentang makanan, “Datang dari mana?” adalah contoh permulaan yang baik untuk memulakan perbualan.

7. Awas salaman tangan anda. Jika anda memulakan pengenalan dengan bersalam atau menjabat tangan, hulurkan tangan dengan yakin dan pegang tangan kenalan anda dengan tegas, bukan sampai nak patah tulang, tetapi jangan sampai kenalan anda rasa salam dengan anda macam pegang ikan. Pandang mata mereka dan senyum.

8. Bertanya soalan yang perlukan jawapan panjang. Soalan yang bertanyakan apa, siapa, kenapa, bila dan bagaimana adalah bagus, bukan soalan yang memerlukan jawapan ‘Ya’ atau ‘Tidak’ atau ‘Sudah’ sahaja. Contohnya “Dah makan?” akan di jawab “Dah”: habis cerita, tetapi “Apa pendapat anda tentang makanan di sini?” mampu menjana perbualan lebih panjang. Kita mahu mendengar pendapat dan idea baru dan juga melatih kita untuk mendengar dengan baik.

9. Jangan terlalu pemurah dengan kad anda. Jadikan ia mahal, jangan jadikan seperti bagi daun terup di meja judi. Kita bukan berlumba untuk mendapat kenalan paling ramai, tetapi kenalan yang berkesan dan berkualiti. Pastikan kad anda mudah anda capai dari poket anda dan kad yang anda terima di poket lain. Bagi kad bila di pinta ataupun bila mereka beri kad kepada anda. Bila anda terima kad orang, pegang, lihat, baca di depan dia dan sebut nama dia; ini akan membantu anda ingat dan juga menyebabkan dia bangga. Semua orang bangga bila nama dia di sebut dengan hormat oleh orang lain. Masuk dalam poket kiri. Kemudian baru seluk poket kanan, ambil kad dan bagi kad anda; pegang dengan dua tangan, hulur pada dia dan kata “Ini kad saya”.

10. Jadi pemurah. Jika anda rasa anda boleh membantu, maka tawarkan kepada mereka tanpa mengharapkan apa apa balasan. Orang akan ingat anda dan akan mahu membalas kebaikan anda walaupun jika mereka tidak menerima tawaran pertolongan anda.

Semua di atas bukan idea atau karangan saya sendiri, sebaliknya adalah terjemahan dari artikel yang di terbitkan di Forbes dan di tulis oleh Deborah L Jacobs bertajuk “How to work a room like you own the place” berdasarkan buku oleh Nisa Chitakasem, bertajuk135 Networking Career Tips. Hakcipta terpelihara. Untuk perhatian; saya ada tambah sikit-sikit untuk konteks kita di Malaysia.

Posted in Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Pembinaan Green

Posted by mynormas on September 24, 2018

Dalam buku saya, saya telah membincangkan secara ringkas tentang pembinaan green yang boleh di bahagikan kepada empat jenis utama:

  1. Pembinaan secara tradisional.

Pembinaan green secara turun temurun melibatkan hanya menanam rumput di atas tanah dan di potong pendek. Kemudian ia di modenkan kepada pembinaan green di atas struktur tanah yang di bina tinggi dari kawasan sekeliling atau di panggil ‘push-up’ green.

Green ini di bina tinggi kerana lazimnya ia tidak mempunyai sistem saliran subtanah dan air akan mengalir keluar green melalui larian permukaan mengikut bentuk kontur tanah.

  1. Pembinaan secara USGA

USGA atau United States Golf Association melalui jabatan Golf Section mereka telah mencipta pembinaan green menggunakan pasir yang di pilih saiz partikelnya untuk membantu aliran air turun ke bahagian bawah green tetapi di masa yang sama, membantu pengairan dengan menghadirkan muka air tenggek (perched water table). Ia mula di gunakan pada September 1960 dan di perbaharui beberapa kali selepas itu.

Kini terdapat dua konsep utama dalam pembinaan green USGA, ada yang terdapat lapisan pertengahan (intermediate layer) dan ada yang tidak terdapat lapisan pertengahan.

USGA green with intermediate layer

Green USGA dengan intermediate layer.

3. Pembinaan green California

Pada tahun 1970an, dua orang saintis rumput dari Universiti California, Dr. John Madison dan En. Bill Davis membuat rumusan bahawa pasir sahaja, tanpa sebarang campuran boleh di gunakan untuk membina green di padang golf. Mereka mengatakan bahawa pasir di letakkan di atas permukaan subtanah yang di letakkan longkang boleh menghasilkan permukaan yang baik untuk kebanyakkan keadaaan. Tanpa lapisan lapisan tertentu seperti green USGA, green California adalah lebih murah.

4.  Pembinaan green hybrid USGA – California

Pada tahun 1998, En. Hummel telah mencadangkan beberapa pembaikan kepada cara pembinaan green California iaitu dengan menggunakan kriteria pasir sama dengan USGA dan menggunakan kiraan sama seperti yang di lakukan di green USGA termasuklah penggunaan bahan organik di zon akar. Dalam ertikata lain, hybrid USGA – California ialah kombinasi kriteria USGA dalam profil California. Begitu juga pada asalnya green California tidak mempunyai lapisan kerikil tetapi kini seperti green USGA banyak green California yang telah ditambah lapisan kerikil di bawah sekali.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Nota di atas adalah petikan dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

Buku 1st draft (1)

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia selepas dua ceramah tentang industri golf di Malaysia mulai 9.30 pagi. Terbuka kepada semua.

Adjunct Professor talk at UUM

Bermula 9.30 pagi berakhir 12.30 tengahari. Terbuka kepada semua. Masuk adalah percuma.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang Golf | Tagged: , , | Leave a Comment »

Rekabentuk Lubang

Posted by mynormas on September 10, 2018

Dalam buku saya yang akan dilancarkan pada bulan September ini, saya mengatakan bahawa mengenal pasti dan memahami seni bina padang golf adalah penting untuk superintenden dan pemain golf. Ia patut di jadikan salah satu faktor yang di ambil kira ketika membuat keputusan tentang penyelenggaraan padang kerana ia akan memberi kesan kepada corak permainan golf. Apakah ‘keputusan’ yang saya maksudkan: contohnya nak tinggikan atau rendahkan potongan. Nak besarkan atau kecilkan fairway. Ataupun nak tambah atau tutup bunker. Semua ini akan – sedikit atau sebanyak – mempengaruhi corak permainan di lubang itu.

Pengetahuan tentang konsep atau niat arkitek padang juga adalah amat penting bila tiba masa untuk membuat penambah-baikan atau perubahan pada padang, samada tentang penanaman baru/pembuangan pokok lanskap, penambahan/pengurangan bunker ataupun penggantian rumput di atas green (yang selalunya akan melibatkan pembentukan semula saiz, kedudukan atau kontour green).

Menjadikan sebuah lubang itu susah dengan menambah bunker di tengah fairway sedangkan niat asal arkitek adalah membina sebuah lubang yang mudah di main adalah suatu perkara yang perlu di fikirkan masak-masak. Begitu juga membina suatu bunker besar dan moden dengan banyak jari dan tebing curam di sebuah padang golf yang di penuhi dengan bunker kecil dan cetek akan memberi kesan janggal.

Seorang superintenden tak perlu cukup pandai sampai boleh reka lubang golf sendiri, tetapi cukuplah sekadar dia boleh kenal konsep dan niat arkitek serta cara lubang itu dimainkan.

Secara popularnya ada tiga jenis rekaan lubang golf;

  1. Strategi. Lubang atau padang golf yang dibina dengan pemikiran strategik akan memberi ganjaran kepada pemain yang sabar dan pandai mengurus pukulan mereka.

    strategic hole

    Contoh lubang strategik; anda boleh jadi hero atau anda boleh main selamat.

  2. Penal (Mendenda). Umumnya (tapi tak semestinya) lubang direka cara ini akan mempunyai hazard di kiri atau kanan kerana ia direka untuk mendenda pemain yang mempunyai pukulan tidak lurus. Pemain yang memukul lurus akan tiada halangan.

    Example of Penal hole

    Contoh lubang gaya strategik; Arah mana pun anda pilih, ada hazard menunggu untuk mendenda kesilapan anda.

  3. Heroic (Wira). Mula diperkenalkan pada 50an. Ia kononnya adalah gabungan diantara rekaan strategi dan penal. Jika pemain berani, dia boleh membuat pukulan yang memberi ganjaran birdie atau  par, tetapi jika dia kurang berani dia masih ada jalan untuk membuat pukulan yang memberinya par atau boogie.

    Belanja minum?

    Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

    5.00RM

Kalau mengikut buku rujukan saya yang bertajuk Grounds for Golf; The History and Fundamentals of Golf Course Design karangan Geoff Shackelford, terdapat tambahan beberapa jenis rekaan lagi:

  1. Semulajadi (Natural) iaitu lubang yang direka oleh alam sekitar tanpa banyak campurtangan dari manusia.
  2. Freeway (saya panggil sebagai highway) iaitu lubang atau padang yang tidak mendatangkan sebarang cabaran kepada mana-mana pemain pun. Jika ada bunker pun; ia terlalu jauh atau terlalu ke tepi untuk mengganggu sesiapa.

    Example of freeway hole

    Lubang gaya highway; tiada bunker, tiada masalah.

  3. Framing. Saya tidak dapat menterjemah gaya rekaan ini. Tetapi ia dikatakan berkisar kepada gaya Pete Dye yang akan membuat bunker atau rough nya cantik dan canggih (contohnya kayu jalan keretapi sebagai tebing bunker, atau bunker yang bulat dan kecil atau kolam yang besar atau busut di tengah fairway) yang menyusahkan pemain. Kalau ikut Pete Dye; padangnya cantik dan susah. Pengikut Pete Dye pula melakukan rekaan padang yang cantik/canggih tetapi tidak susah.

Jadi jika anda sebagai superintenden atau sebagai Komiti, pastikan perubahan yang anda ingin lakukan pada lubang atau padang atau green anda, tidak mengubah konsep gaya rekaan lubang atau padang itu. Ini tidak bermakna anda tidak boleh mengubahnya langsung, tetapi ia mestilah membawa maknanya sendiri. Contohnya anda ingin menjadikan kebanyakan lubang di padang anda sebagai lubang strategik atau freeway kerana kebanyakan ahli (member) sudah berumur. Atau pengurusan mahu menjadikan padang anda sebagai padang untuk tournament maka anda akan jadikan kebanyakan lubang anda strategik dan penal.

Apa yang saya minta ialah jika anda pemilik atau penjaga padang yang bersifat Natural (iaitu padang yang dibina lebih 50 tahun lalu) janganlah ubah ia terlalu banyak. Anda mungkin perlu panjangkan lubang atau anda perlu sempitkan fairway kerana teknologi bola dan kayu golf sekarang memberi golfer peluang untuk pukul lebih jauh dari 50 tahun dulu, tetapi janganlah padang yang direka pada tahun 1929 dengan bunker kecil tetiba anda nak letak bunker besar dengan tebing pasir tinggi. Awkward…

Sudah terlalu panjang artikel ini. Kebanyakan superintenden Malaysia yang saya kenal tidak akan meletakkan ‘Membaca’ sebagai hobi utama mereka jadi saya tak pasti kenapa saya bersusah payah sangat. Mungkin kerana saya suka menulis dan saya mahu superintenden Malaysia dianggap sebagai profesional, tahu bercakap, ada isi bila bercakap dan tidak dipanggil sebagai tukang kebun. Saya tak kenal ramai superintenden Indonesia atau Brunei; maaf. Tetapi yang saya dah jumpa, pada saya superintenden Indonesia jauh lebih profesional.

Jika anda dah baca sampai sini; tahniah. Klik lah satu dua iklan di sini supaya saya dapat 3 atau 4 sen (beberapa rupiah?) dan Rate bintang di atas artikel ini jadi kita tahu berapa orang yang dah baca sampai sini.

Terima kasih.

Nota di atas adalah petikan dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00. Ia akan dilancarkan di UUM, Sintok pada 25 Sept bersama dengan acara MGA dari 9.30 pagi hingga 12.30 tengahari (terbuka untuk semua). Jangan lupa untuk memesan satu:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang Golf | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bunker Neraka?

Posted by mynormas on September 3, 2018

Minggu lepas (terbit minggu lepas, sebenarnya ditulis pada bulan lepas) saya bercerita tentang bunker yang dibina menggunakan fabrik yang membolehkan tebing pasir – sebenarnya dipanggil muka bunker i.e. bunker face – dibuat tinggi dengan alasan menggerunkan pemain dan ia memudahkan penyelenggaraan.

Saya mengatakan fabrik mat itu TIDAK memudahkan penyelenggaraan secara nett, ia hanya memudahkan penyelenggaraan bila kita ada bunker dengan tebing pasir yang tinggi. Adalah jauh lebih mudah lagi jika kita ada bunker dengan tebing pasir rendah. Minggu ini saya ingin bercerita tentang satu pembinaan lama yang dibarukan dan benar-benar boleh mengurangkan penyelenggaraan bunker. Tebing bunker pasir tinggi hanya menarik kepada penonton dari clubhouse (atau tepi jalan) yang tidak main golf dan arkitek. Ia tidak memberi kesan kepada pemain selepas hilang kesan gerun kali pertama lihatnya. Tapi… tiap kali hujan lebat, penjaga padang kena keluar periksa bunker untuk melihat samada tebing pasir telah runtuh atau tidak.

Bunker yang dibina dengan menyusun kepingan sod sebenarnya dilihat pada gambar padang golf di Scotland dalam akhbar tahun 1890an lagi. Hanya satu dua sahaja. Kebanyakan bunker dulu dulu adalah bunker cetek yang terjadi secara semulajadi. Tetapi lubang pasir dalam dan terutamanya jika ia terletak di tepi green perlu di benteng dan bentengan yang paling mudah didapati di padang golf ialah kepingan rumput. Itu satu teori.

Ada satu lagi teori yang mengatakan pembinaan bunker tegak menggunakan kepingan sod diilhamkan oleh pembinaan kubu tentera yang juga mempunyai tebing yang tegak.

screenshot_20180813-171644~21590755337..jpg

Teori ketiga pula ialah pembinaan tebing tegak lebih tahan dari tebing yang mereng (kerana pembinaan padang golf waktu itu tidak menggunakan jentera berat dan kosnya amat rendah) terutamanya pada musim hujan lebat.

Terdapat sebuah bunker di St Andrews yang dipanggil sebagai Hell Bunker (Bunker Neraka) yang ada gambar pemain di dalamnya pada tahun 1897; tebingnya kelihatan dibuat dari kepingan sod. Maka kebanyakan orang berpendapat bunker sod ini dah lama bermula tetapi ia banyak kelihatan di padang golf Britain selepas perang dunia pertama.

Hell Bunker dulu dan now

Kelemahan bunker dibuat dari kepingan sod ialah: samada rumput akan tumbuh dari sod itu terlalu cepat dan merosakkan dinding ataupun sod itu reput kerana rumput mati dan perlu dibina semula selepas hanya beberapa tahun.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Kini terdapat cara baru untuk bunker yang diperbuat dari sod ini kembali digunakan; iaitu menggunakan kepingan sod rumput tiruan! Ia disambung menggunakan simen dan mampu kekal lama.

Pada saya, cara ini jauh lebih baik kerana ia tidak mempunyai kesan sampingan meninggikan kos penyelenggaraan seperti bunker yang dibuat dari fabrik yang kita bincangkan minggu lepas.

Ia mungkin tidak nampak cantik tetapi jika anda lihat rupa Hell Bunker; ia masih menggerunkan.

Penjual sod rumput tiruan dan sistem bunker ini ialah STS. Anda boleh hubungi mereka direct. Saya tiada kaitan, tiada komisen, sekadar membantu menyebarkan info yang saya harap dapat mengurangkan kos penyelenggaraan jangka panjang padang golf rantau ini dan jumlah pekerja asing di negara ini.

Jangan hadkan kepada tebing bunker sahaja; sebarang jenis tebing pun boleh digunakan.

Pengubahsuaian bunker sod

Nasihat saya ialah: kurangkan jumlah bunker di padang anda tetapi di mana ada bunker, jadikan ia bunker yang sukar dilupakan. Dan jadikan ia besar dan mudah dirake oleh mesin bunker rake. Di masa yang sama; sebarang perubahan pada padang anda mestilah berpandukan kepada rekaan lubang itu.

Jika lubang itu direka untuk menjadi ‘heroic’ (susah) menutup semua bunker akan mengubah falsafahnya. Sebaliknya jika lubang itu direka untuk menjadi lubang ‘lebuhraya’ (senang) menambah bunker besar di tengah fairway akan menjadikan ia susah.

Buku 1st draft (1)Anda berminat tentang sejarah dan permulaan golf? Ada banyak lagi cerita seperti di atas dalam buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Maintenance, Padang Golf | Tagged: | Leave a Comment »

Bunker Tambah Kerja

Posted by mynormas on August 27, 2018

Saya tak faham kenapa kita tambah kerja sendiri.

Terus terang saya beritahu yang saya sangat tak suka kepada bunker yang saya panggil bunker KLGCC (kerana ia dimulakan di situ) iaitu bunker yang mempunyai tebing pasir yang tinggi. Bunker ini dibuat menggunakan satu jenis fabrik khas yang mempunyai permukaan yang dikatakan ‘memegang’ pasir. Perkataan memegang tu dalam tanda petikan kerana fabrik itu tiada tangan untuk pegang pasir dan kononnya pegang lah sangat.

what is high faced bunkers

Tiap kali hujan lebat, air akan bawa turun pasir; tak banyak, sikit. Kalau dalam 10 hari, hari-hari hujan?

Kalau tak bunker ni, bunker tu. Kalau ada 54 bunker? Katakan satu pertiga bunker saja ada masalah ini, sudah 18 bunker yang perlu dibaiki lepas hujan. Hari hari.

Problems of high faced bunkers

Kalau arkitek orang putih yang buat saya faham jugak lah sebab diaorang mungkin tak biasa dengan cuaca di sini ataupun mereka tak faham tentang masalah tak cukup pekerja yang kita alami.

Tapi kalau yang tambah bunker susah-nak-bela-lepas-hujan ni adalah CS padang tu sendiri, saya tak faham. Kalau standard dan kemampuan kita macam KLGCC atau TPCKL tak apa lah.

Don’t worry, saya tahu argumen nya ialah sudah ada fabrik khas yang akan ‘pegang’ pasir pada tebing dan ini akan mudahkan penyelenggaraan. Sebenarnya perbandingan itu adalah antara bunker tebing tinggi dengan fabrik (mat) dan bunker tebing tinggi tanpa mat.

Cuba buat perbandingan bunker tebing tinggi dengan mat dan bunker tradisional tebing normal tanpa mat tengok mana kos penyelenggaraan lebih rendah.

Cuba kita buat pros and cons tentang bunker tebing tinggi ni:

Pros:

  1. Cantik.
  2. Tiap bunker adalah unik.

Cons:

  1. Mahal dibina (kena korek lebih dalam atau kena bina tebing lebih tinggi dan kos fabrik lagi).
  2. Kita akan buat bunker ini dalam kuantiti yang banyak bila kita dah mula; atau kita akan bina ia dalam saiz yang besar. Tak percaya? Pergi tengok kelab yang direka dari awal (bukan bunker tambah kemudian) dengan bunker ini; samada kuantiti banyak atau saiznya besar.
  3. Penyelenggaraan diperlukan lebih selepas hujan.
  4. Pemain akan panjat pada tebing yang berhampiran green.
  5. Fabrik itu perlu diselenggara kerana rumpai akan tumbuh pada permukaannya.
  6. Lumut boleh tumbuh pada permukaan fabrik.
  7. Fabrik itu tidak kekal selama-lamanya. Ia perlu diganti bila tiba masanya.

Rasanya; lebih banyak pros dari cons. Eh… lebih banyak cons dari pros.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Kalau tak, pilihan anda ialah:

  1. Bunker tradisonal, malah kalau tebing rendah letak kain mat tu lebih bagus.
  2. tanam rumput di tebing bunker tinggi tu.
  3. Diam saja dan bela atau biar kan saja ia rosak. Dua dua saya dah tengok.
  4. Bunker moden menggunakan sod tiruan.
  5. Tiada bunker! Buat bunker rumput atau letak green tepi hazard air dsb.

Solutions of high faced bunkers

Jangan terlalu ikut sangat arkitek tu, esok kau yang kena maintain, bukan dia.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang, Padang Golf | Leave a Comment »

Baja Rekaan

Posted by mynormas on August 20, 2018

Sebagai konsultan bebas, saya ada satu polisi iaitu jika client ambil saya secara direct, maka saya tak akan rekomen sebarang jenama atau syarikat, sebaliknya saya akan rekomen spesifikasi dan terpulang kepada client untuk pilih syarikat atau jenama mana yang dia mahu. Saya tidak akan ambil satu persen pun.

Jadi bayangkan berapa geramnya saya bila satu hari seorang supervisor client beritahu saya bahawa seorang supplier mahu ubah label pada bajanya untuk mengikut spesifikasi saya walaupun kandungan baja itu tidak sama dengan label! “Tapi kau jangan beritahu pada encik Normas” katanya.

Mulai saat itu saya ragu ragu dengan baja yang dilabelkan dengan kertas A4 atau baja yang formulanya ditulis tangan.

Mungkin bukan semua, tapi yang mana kita boleh percaya?

photo editing_cloud201808132091800059..jpg

Gambar hiasan semata-mata.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: