Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Golf Course Superintendents’ Category

Kita Kasi itu Rumput.

Posted by mynormas on February 23, 2022

Terdapat empat negara di dunia ini yang mengamalkan pengkasian secara kimia ke atas pesalah-pesalah seks. Dalam industri rumput, kita juga mempunyai bahan kimia yang menyebabkan rumput “tidak naik”.

Saya pernah menghadiri suatu pameran mesin pemotong rumput di utara semenanjung yang dipenuhi oleh kakitangan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Salah seorang dari mereka bertanya kepada saya mesin yang boleh potong diwaktu musim hujan. Dia mempunyai masalah memotong rumput kawasan basah kerana bekas tayar mesin meninggal kan kesan buruk malah merosakkan padang. Dia nak cari mesin potong yang mempunyai tayar besar atau terapung (?)

Saya jawab, “potong secara kimia”

Macamana tu? Dengan menggunakan bahan kimia yang akan membantutkan pertumbuhan rumput atau plant growth regulator (PGR). Menggunakan PGR ini memaksa rumput utk mengurangkan pemanjangan batang dan daun maka melambatkan pertumbuhan mereka. Ini mampu mengurangkan kekerapan pemotongan dan menjadikan padang kelihatan lebih kemas. Tentunya dia tak percaya dan tak berminat. Mungkin mesin potong terapung lebih menarik.

Secara tidak langsung bila potong, sampah kurang dan penambahan thatch juga terkawal. Pengalaman saya, spesis Zoysia sangat memerlukan PGR kerana Zoysia tumbuh pada kadar yang cepat. Begitu juga dengan padang yang menggunakan Bermuda Tifway 419 yang mempunyai stolon yang lebih ternaik berbanding Bermuda lain; penggunaan PGR membantu membenam stolon dan padang kelihatan lebih cantik.

Saya gunakan dengan banyak sewaktu saya kerja di padang golf dan saya masih menggunakan nya semasa di padang bola. Kerana kadar yang diperlukan amat sedikit, sebotol boleh bertahan berbulan bulan. Selain dari digunakan sewaktu menyembur baja mikronutrien, saya juga gunakannya dalam bancuhan cat buat garisan padang. Pelambatan rumput yang ada garisan ni panjang, menyebabkan cat tahan lama sedikit (faktor hujan dan siraman perlu di ambil kira juga).

Di padang golf yang sebesar ratusan ekar saya tambah penggunaan PGR di tebing bunker dan lereng bukit seminggu sebelum bulan puasa. Ini kerana saya kurangkan tenaga kerja utk potong tebing dan lereng dan sebarang kerja manual sewaktu bulan puasa. Jadi, bulan puasa saya boleh fokus kepada kerja pengudaraan tanah green.

Di musim hujan hujung tahun pula (ni cerita sewaktu musim hujan lebih boleh dijangka berbanding sekarang) saya sembur di hampir semua kawasan yang saya potong sebab saya kurang kan nak risau tentang rumput panjang tetapi tak boleh potong kerana padang basah.

Terkini, ada “krisis” berlaku di Malaysia kerana PGR jenis Maxx dah habis dan yang ada hanyalah jenis EC. Pengguna dan penjual pun jadi nervous (mungkin bukan anda, orang lain lah) sedangkan kedua dua botol mempunyai bahan aktif yang sama iaitu trinexapac ethyl (pada kuantiti berbeza) walaupun bahan lengainya adalah berbeza.

Sebenarnya EC (emulsified compound) adalah PGR ori, Maxx ni baru dicipta kerana bahan lengai dalam EC mempunyai bau yang tengik dan dalam Maxx ni tiada bau, so mereka jual lebih mahal sedangkan bahan aktif kurang.

Siapa sangka pengguna lebih mahu jenis Maxx? Malahan, saya tak sangka ramai lagi profesional di bidang rumput (I’m looking at you Course Superintendents) yang masih tidak menggunakan PGR di tebing bunker dan slope bukit. Bukan kah ini peluang utk dapatkan rumput yang cantik (tambah baja foliar tiap 2 bulan) dan tulin (selang sebulan dengan racun rumpai selektif) sambil mengurangkan pemotongan?

Kenapa hanya guna di green utk dapatkan greenspeed sedangkan itu belum dibuktikan pun? Guna lah di fairway kerana masa itu juga boleh spray baja mikronutrien utk mendapatkan kehijauan lebih pekat dan jika fairway anda ialah Bermuda atau Zoysia, anda boleh juga campur dengan racun memilih (selective herbicide) sewaktu spray PGR ni.

Baru saya mengerti takat mana industri potong rumput di Malaysia ni traditional dan conservative: takut pada perubahan.

Empat negara itu ialah Indonesia, Republik Czech, Ukraine dan Pakistan. Anda boleh baca tentangnya di sini.

One-Time
Monthly
Yearly

Menulis dan mengelola laman web ini memerlukan wang dan masa. Sedikit bantuan dari anda amat dihargai.

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00

Or enter a custom amount

$

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Jangan Topdress Tebal

Posted by mynormas on January 13, 2022

Saya sering mengatakan bahawa cara terbaik untuk mendapatkan permukaan padang yang rata bukanlah dengan cara menggelek (roll) tetapi cara terbaik ialah dengan hias-atas (topdress) menggunakan pasir (selalunya).

Menggelek seharusnya digunakan untuk melicinkan (smoothen) dan bukan untuk meratakan (flatten) permukaan. Menggelek terlalu berat mampu menimbulkan pelbagai masalah sampingan.

Saya tak kata jangan menggelek, malah saya galakkan menggelek selalu tetapi saya kata jangan menggelek dengan penggelek yang berat.

Walaubagaimanapun, terlalu banyak pasir digunakan semasa hias-atas membawa masalah tertentu juga. Terutamanya bila kita bercerita tentang hias-atas tebal sekaligus.

Begini, pada setiap ketika, padang dengan rumput yang subur menghasilkan bahan organik yang terdiri dari daun rumput, akar dan lain-lain flora dan fauna yang akan mereput sebagai thatch dan mat; salah satu sebab kita lakukan hias-atas ialah kita mahu ‘cairkan’ (dilute) thatch itu dengan pasir.

Tetapi, jika kita gunakan jumlah pasir terlalu tebal pasir tersebut akan menjadi satu lapisan di atas lapisan thatch, bukan mencampuri dalam thatch.

Maka apa akan jadi jika kita letak pasir terlalu tebal ialah pasir akan menjadi satu lapisan yang kemudiannya thatch baru akan terbentuk di atas lapisan pasir itu.

Selepas beberapa bulan, kalau kita amalkan benda yang sama (hias-atas tebal), akan berlaku lagi satu lagi lapisan pasir, kemudian ini akan membentuk satu lagi lapisan bahan organik di atas lapisan pasir tersebut.

Ulang berkali-kali selama bertahun tahun dan tanah kita akan kelihatan seperti kuih lapis.

Ini boleh diburukkan lagi jika pasir yang digunakan tidak konsisten dari satu musim ke musim seterusnya. Kadang kadang pasir yang banyak kandungan bahan kasar, kadang-kadang pasir yang banyak kandungan selut. Butiran selut akan berhijrah (migrate) ke pasir kasar dan menyumbat ruangan di antara butiran pasir kasar; akhirnya anda akan lapisan tidak tembus air.

Tiap-tiap lapis akan menapis, melambat atau menghalang pergerakan air dan udara ke bawah. Ini boleh menghasilkan padang yang basah dan di musim kering yang padang perlu disiram, kawasan yang lebih kering dari yang lain.

Gambar-gambar di dalam blog ini bukan dari internet, tapi dari lawatan saya di beberapa padang di Malaysia sejak 20 tahun lalu. Semuanya ada stamp laman web ini kerana ada orang yang ciplak tanpa merujuk semula kepada laman web ini. Tak malu ke?

Gambar pertama ini adalah pada awal abad ini (lebih kurang 2003/04) dari sebuah kelab golf terkenal di Lembah Kelang yang mempunyai masalah green. Padang dijaga oleh seorang superintenden berpengalaman dengan rumput lama tetapi ini adalah rumput dan cara penanaman baru dan dia membuat kesilapan melakukan hias-atas terlalu tebal BERBANDING dengan keupayaan rumput itu membuat thatch. Maka pasir dari hias-atas membentuk satu lapisan baru, bukan “mencairkan” (dilute) thatch.

Ini adalah profile sebuah padang golf (kedua-dua adalah gambar sama) yang di jaga oleh seorang Superintendent Otai yang percaya kepada topdress tebal tapi sekali sekala.

Di bawah pula ialah profil tanah di lubang 14 sebuah padang golf yang mana superintenden nya secara sengaja atau mungkin tanpa pengetahuan tentang pelapisan yang berlaku di padangnya, melakukan kerja-kerja pengudaraan serampang berongga (hollow-tine). Malangnya kerja pengudaraannya tidak cukup dalam untuk menembus kesemua lapisan. Pengudaraan berongga adalah cara terbaik untuk mengatasi masalah lapisan ini. Pasir yang masuk ke dalam lubang pengudaraan membantu aliran air dan udara ke bawah yang tersekat oleh pelapisan. Tapi jangan lah pula buat hias-atas terlalu tebal seperti mereka! Ini akan menghasilkan lapisan baru pula. Gunakan besi berongga besar, buang sampahnya dan guna pasir sesuai yang masuk ke dalam lubang tanpa terlalu tebal di atas permukaan.

Kesan hollow-tine di kawasan lapisan.

Jika anda sangka saya cuma ada gambar green sahaja anda silap. Saya gunakan alat soil profiler di green tetapi di fairway atau padang, saya mungkin perlu gunakan cangkul, pisau atau pengganti lubang (hole changer). Pelapisan juga berlaku di kawasan landing zone di sebuah fairway yang bermasalah walau ditopdress berkali-kali (sebenarnya kerana ia ditopdress berkali-kali).

Topdressing is a good cultural practice but doing heavy and irregular topdressing may create soil layering problems.
Boleh kah anda lihat kesan pelapisan? Lapisan hitam (black layer) sudah mula terbentuk di bahagian lapisan bawah sekali .

Tahukah anda apa worst-case scenario kesan pelapisan? Udara tidak sampai ke bawah dan menyebabkan berlakunya pernafasan anaerobik di lapisan organik (iaitu lapisan thatch dulu) dan membentuk Lapisan Hitam (black layer) yang toksik kepada akar rumput. Seperti gambar di bawah.

Lapisan thatch telah menjadi lapisan hitam (black layer)

Baiklah; dah banyak cerita seram tentang hias-atas ni, apa yang betul? Paling senang ialah hias-atas nipis tapi selalu. Dengan alat terbaru yang menggunakan spinner, hias-atas boleh dilakukan dengan amat nipis sehinggakan orang putih panggil ia sebagai dusting atau pendebuan pasir. Lakukan dua minggu atau seminggu sekali. Tiada topdresser spinner? Gunakan topdresser biasa dan lakukan sebulan sekali. Ingat apa yang kita nak buat ialah “mencairkan” thatch kita, bukan menenggelamkannya.

Paling susah ialah dengan mengenali dan mengukur kecepatan padang kita menghasilkan thatch dan menambah pasir sekitar 3 – 4% dari jumlah thatch tersebut.

Di bawah adalah gambar contoh padang yang mempunyai sistem topdressing yang baik tapi saya rasa pada musim kering mereka akan mempunyai masalah padang terlalu panas kerana nampak macam thatch hampir tiada langsung. Padang juga mungkin keras. Thatch diperlukan untuk bertindak sebagai sungkupan utk melindungi akar rumput dari cuaca panas dan bertindak seperti span utk menyerap hentakan.

Profil tanah yang hampir ideal.

Akhir kata, lakukan topdressing berpadanan dengan pertumbuhan rumput anda. Elakkan topdressing tebal walau apa tekanan anda hadapi. Lakukan topdressing sikit tetapi selalu. Jangan guna penggelek berat.

Untuk maklumat lanjut tentang penjagaan padang; hubungi saya di mynormasATconsultant.com (gantikan AT dengan @) atau talipon O3-5I3I OO66 dan biarkan ia berdering lama. 

Untuk mengetahui ilmu penjagaan rumput seterusnya, “Follow” laman web ini dengan memasukkan email anda di bahagian atas sebelah kanan. Saya biasa menulis satu atau dua kali sahaja setiap bulan. 

Sila sudi klik gambar iklan di artikel in, ia adalah salah satu sumber pendapatan untuk laman web ini. Ataupun anda boleh menderma kepada saya melalui link di bawah. Mengendalikan laman web ini dan menulis di dalamnya mengambil masa dan memerlukan sumber kewangan. Sumbangan anda amatlah saya hargai.

Your contribution is appreciated.

Terima kasih.

One-Time
Monthly
Yearly

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00

Or enter a custom amount

$

Mengendalikan laman web ini dan menulis di dalamnya mengambil masa dan memerlukan sumber kewangan. Sumbangan anda amatlah saya hargai.
Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly

Rujukan:
topdressing1 (gcsaa.org)
Don’t Layer It On! (usga.org)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman, Topdress | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Hollow-tine Green.

Posted by mynormas on October 6, 2020

Saya dihantar sepucuk gambar dengan pesanan bahawa ini adalah cara melakukan pengudaraan secara serampang berongga (hollow tine) yang betul di atas green, iaitu dengan cara berpusing mengikut bentuk green.

Saya tidak tahu gambar ini diambil di mana. Saya mohon maaf kepada padang golf terbabit jika terasa. Tetapi jika anda rasa anda betul maka tiada masalah kan, dan jika anda rasa anda salah, maka anggap ini sebagai pelajaran.

Pengudaraan dilakukan mengikut bentuk green. Not the best way to aerate a green.
Di kawasan kita belok, belah dalam belokan akan mempunyai jarak hollow-tine yang pendek berbanding belah luar.

Malangnya ini adalah cara yang salah. Bila kita berpusing, maka bahagian dalam pusingan akan mempunyai sudut yang tajam malah dalam gambar di sini, boleh dilihat lubang hollow tine di situ itu amat rapat. Sedangkan di bahagian luar pusingan, ia jauh dari satu sama lain .

Cara yang betul adalah sama dengan cara memotong green: iaitu dengan garis lurus. Bila sampai di hujung potongan, angkat pisau, putar di luar green kemudian turunkan pisau bila masuk semula.

Pengudaraan dalam garis lurus. Straight lines are the way to do maintenance work on turf.

Samada menyembur aplikasi atau membaja atau tabur pasir hias atas menggunakan mesin, amalkan garis lurus atas green.

Saya ada timbulkan hal ini dalam buku saya.

Ini adalah satu contoh. Mungkin silap saya ambil dari terlalu jauh tapi anda boleh dengar dari suara mesin bila pisau diangkat di hujung green dan diturunkan semula di line baru.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , | 1 Comment »

Jadual Kerja

Posted by mynormas on September 29, 2020

Saya meletakkan premium yang tinggi kepada pembuatan (dan mengikuti) jadual. Jadual menentukan kita tahu apa yang akan kita lakukan seterusnya dan memampukan kita menggunakan sumber yang kita ada dalam waktu yang sesuai.

Tentunya sebagai orang yang bekerja di kawasan luar pejabat, kita tertakluk kepada perubahan cuaca, tetapi itu tidak bermakna kita tak boleh ada jadual, hanya bermaksud jadual kita perlu bersifat lebih fleksibel.

Ini adalah contoh jadual penjagaan rumput di sebuah padang golf. Ia hanya untuk green nya sahaja. Dan ia hanya boleh digunapakai di padang golf itu sahaja dan tidak semestinya boleh digunakan di padang golf lain kerana rumput yang berbeza, mesin yang tak sama, keperluan dan kemampuan yang lain-lain.

Kenapa ada dragmat? Kerana padang golf ini tidak mempunyai groomer pada mesin potong greennya dan saya perlukan rumput ‘dinaikkan’ dahulu sebelum dipotong utk mendapat green yang laju, maka saya suruh mereka groom di sebelah petang belakang flight terakhir untuk dipotong esoknya.

Kenapa ada baja foliar dan Primo? Kerana jenis rumput nya memerlukan begitu.

Jadual padang golf

Saya tidak memasukan ‘curative sprays’ atau penyemburan penyembuhan seperti untuk kawalan makhluk perosak kerana ia bergantung kepada banyak faktor lain; utama sekali, ada ke tidak makhluk perosak. Saya tidak suka kepada penyemburan pencegahan, saya sembur racun makhluk perosak hanya selepas makhluk perosak kelihatan.

Adakah anda mempunyai jadual kerja?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput | Tagged: , , , | Leave a Comment »

“Teori Tingkap Pecah”

Posted by mynormas on February 11, 2020

Pernahkah anda mendengar tentang “Teori Tingkap Pecah” ataupun “Broken Window Theory”?

Ia adalah konsep yang saya pegang semasa saya menjaga rumput, mengurus kelab golf lima-bintang ataupun membesarkan anak.

Teori tingkap pecah adalah suatu konsep yang mengatakan setiap masalah yang tidak diselesaikan di dalam suatu persekitaran, akan mempengaruhi sikap orang terhadap persekitaran tersebut dan akan membawa kepada lebih banyak lagi masalah. Dalam ertikata lain, bila suatu persekitaran di jaga dengan baik dan semua masalah – walau sekecil mana – diselesaikan; ia akan mempengaruhi sikap dan membawa kepada pengurusan dan penyelenggaraan yang lebih baik.

Di dalam konteks penyelenggaraan padang rumput samada bola, golf ataupun taman; jika perkara kecil seperti bendera yang kotor, rumput yg kering, tiang papantanda berkarat, pekerja yang tidur merata-rata sewaktu rehat tidak ditangani, maka lama kelamaan ia akan melarat kepada bendera yang hilang, tiang yang patah, kawasan rumput mati, papan tanda hilang langsung dan pekerja akan tidur merata-rata di waktu bekerja pula perlu ditangani!

20200131_080738-collage-11278427582618750590.jpg

Kenapa ia dipanggil sebagai Teori Tingkap Pecah? Dalam sebuah artikel yang ditulis pada tahun 1982 dalam majalah The Atlantic oleh dua orang saintis pakar sosiologi bernama James Wilson dan George Kelling yang bertajuk “Broken Windows” mereka menulis:

Ambil contoh sebuah bangunan yang mempunyai beberapa tingkap pecah. Jika tingkap tersebut tidak dibaiki segera, vandalisma akan lebih cenderung berlaku menyebabkan lebih banyak tingkap pecah. Lama kelamaan, ada orang akan memecah masuk ke dalam bangunan itu dan jika tiada penghuni, mungkin mendudukinya atau menyalakan api di dalamnya.

Atau ambil contoh kakilima jalan yang tidak disapu dan sampah bertaburan. Semakin lama akan semakin bertambah sampah bertaburan dan lama kelamaan orang akan tinggalkan sampah makanan malah mungkin akan pecah masuk ke dalam kereta berdekatan.

Seorang marsyal padang golf pernah memberitahu saya bahawa beberapa bulan sebelum itu sewaktu dia menegur seorang pemain golf yang tidak membaiki divot di fairway; dia telah ditertawakan oleh pemain tersebut “Fairway? Ini fairway ka?!” Kini setelah fairway dibaiki, dia tidak lagi dimalukan sebegitu.

Antara arahan pertama yang saya keluarkan sewaktu saya menjadi pengurus sebuah kelab golf 5-bintang di Malaysia ialah agar semua engsel pintu bilik air disembur dengan minyak WD-40 agar ia tidak berbunyi bila dibuka/tutup. Nampak kecil? Bayangkan apa yang bermain difikiran kakitangan engineering/maintenance saya yang menerima arahan itu: “Kalau benda sebesar itu pun boss baru ni jaga; apatah lagi pintu yang pecah!”

Saya juga tidak menerima sebarang alasan atas kelewatan kerja walau dari staff pengurusan. Bila seorang menulis kepada saya memberitahu bahawa dia adalah penghidap insomnia dan tidak dapat hadir pagi, saya memberi arahan utk dia masuk pukul 12.00 tengahari dan balik pukul 8 malam. Janji tidak datang lambat.

Saya ajar anak-anak saya bahawa pintu 7-11 yang ditulis “Tarik” mestilah ditarik walaupun lebih mudah untuk menolaknya dan akan memarahi mereka jika mereka tidak patuhi arahan. Jika pada anda itu adalah “perkara kecil”, saya ingin tanya anda, di manakah garis pemisah diantara perkara kecil dan perkara besar? Where is the line?

Jika anda adalah penjaga atau pengurus sebuah lapangan atau sekumpulan pekerja atau manusia yang dibawah jagaan anda; awasi benda kecil yang tidak ditangani, anda akan dapati lebih banyak lagi benda besar akan melanda. Pada ketika itu, ia akan lebih susah ditangani.

Jika anda melakukan kajian atau research tentang teori ini, anda akan dapati ia digunakan di New York oleh Datuk Bandar Giulani dan ketua polis nya utk mengurangkan kadar jenayah bandar itu. Tetapi teori ini mungkin telah salah digunapakai (antaranya isu rasisme dan over reacting timbul) dan menyebabkan beberapa pakar menyangkal teori ini di dalam konteks itu.

Terpulang pada anda. Anda boleh terus biarkan bendera koyak di pin padang golf anda atau tiang sepakan sudut, atau anda boleh amalkan utk tangani masalah kecil agar orang/pekerja/pengguna/pemain disekeliling anda tidak terjebak kepada masalah besar.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, landskap, Maintenance, stadium | Leave a Comment »

Thatch

Posted by mynormas on January 29, 2020

Lapisan hitam di bahagian atas itu ialah sebab kenapa walaupun anda ada longkang subtanah, padang atau laman anda masih basah.

wp-15795894002513676624859460490203.jpg

Lapisan hitam di bahagian atas itu ialah kenapa rumput anda selalu mengalami penyakit

Lapisan hitam di bahagian atas itu ialah kenapa rumput anda selalu diserang serangga atau cacing tanah.

Lapisan hitam di bahagian atas itu ialah kenapa padang anda terasa lembik bila di pijak.

Lapisan hitam di bahagian atas itu ialah kenapa padang anda berlumpur jika digunakan selepas hujan.

Lapisan hitam di bahagian atas itu ialah thatch; satu lapisan bahan organik yg belum reput yg bertindak seperti span (sponge) menyerap air dan menjadi tempat lindungan kulat dan serangga.

Cara utk mengurangkan thatch ialah dengan proses fizikal nyah-thatch (follow this blog for future articles) atau pengudaraan tanah hollow tine (udara membantu organisma mereputkan thatch) atau pengudaraan tanah solid tine (ruang utk udara dan air menembusi lapisan thatch) atau hias-atas (meletak satu lapisan baru di atas thatch).

Jika saya melakukan kerja-kerja nyah-thatch di bulan Februari 2020 dan anda berminat untuk melihat, sila beritahu. Untuk pengetahuan, ia akan dilakukan di sebuah padang bola Cowgrass di Shah Alam.  Saya akan confirm kan tarikh dan masanya dalam minggu pertama bulan Februari. Ia menggunakan sebuah mesin besar yang tak sesuai di halaman rumah, tapi jika anda berminat utk melihat konsepnya, silakan. 

Untuk sentiasa mendapat update dan artikel terkini; sila follow laman web ini atau FB mynormas.com

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , , , , , | 2 Comments »

The Top Ten List

Posted by mynormas on January 21, 2020

Every year there are lists of the best golf courses in Malaysia or Asia or the world. There may be various categories or various reasons for each lists. But there are many lists of Top Ten or Top 20 or even Top Five and there are many clubs who would do their best to be on the list. The list could be based on a poll of golfers, a panel of experts or some secretive method that is not elaborated.

A club on the list of Top Ten would try to maintain its place or at least to not fall off the list and many would try to go higher on the list as a measure of improvement.

I believe that the rankings are subjective but I also believe the ranked clubs deserve them. What’s good is the clubs on or other clubs who want to be on the list will work harder to be ranked higher.

What about clubs not on or near or don’t care about The List? Every year they must have a list of things they want to improve on. In other words, have a Top Ten list to improve on for the year.

Some examples of items on the list of items to improve on:

  1. Percentage of weeds on greens or resurfacing good grass on greens.
  2. Reducing the number of wet landing zones on fairways; or adding more subsoil drains or aeration on fairways.
  3. Increasing number of healthy tees;
  4. Or ensuring greenspeed are consistent on all greens
  5. Increasing water penetration in bunkers.
  6. Closing bunkers or repairing bunker faces (there are new technologies nowadays)
  7. etc etc.

I would worry if for the new year, the golf course does not set a target to improve on SOMETHING. Then this year will be no different from last year; merely surviving.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Falsafah Penyelenggaraan Padang Golf

Posted by mynormas on August 22, 2019

Sebuah kelab telah meminta saya untuk melatih kakitangan nya dalam bidang penyelenggaraan padang golf. Oleh kerana peserta latihan ini terdiri pekerja yang senior dan bertaraf supervisor maka salah satu topik yang saya ingin perkenalkan ialah falsafah penyelenggaraan padang golf.

Pelik bukan? Potong rumput di padang golf pun ada falsafah?

Saya merujuk kepada doyen penyelenggaraan padang golf sedunia; mendiang Dr. James Beard yang menulis dalam salah sebuah bukunya bahawa sebuah padang golf yang diselenggara dengan baik ialah padang yang membenarkan seorang pemain golf bermain dengan faktor gangguan dan ketidak-tentuan yang paling sedikit.

Maka padang golf ialah penentu utama bagaimana golf dimainkan. Dr. Beard mengatakan ini bermakna bahawa.

  1. Penjaga padang golf adalah pegawai di belakang tabir untuk permainan ini.
  2. Penjaga padang golf mestilah bersifat profesional dan menjalankan tanggungjawabnya.
  3. Beliau (penjaga padang golf) mestilah mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang mendalam tentang permainan golf.

Maka penjaga padang golf lah yang akan mengawal bagaimana padang itu dimainkan dengan mengambilkira keperluan golfer mereka.

Falsafah ini bukanlah sesuatu yang dipelajari di seminar atau kuliah tetapi sesuatu yang didapati melalui pengalaman dan pemerhatian serta mengikuti peredaran zaman.

Penjaga padang golf mestilah menjadi padang yang adil dan saksama untuk semua pemain. Ini dilakukan dalam semua operasi bermula dari penggantian pin, pemindahan penanda tee hinggalah ke pengubahsuaian lubang.

clipping rough

Adakah padang ini adil? Bagaimana jika seorang pemain di dalam timbunan clipping dan seorang pemain lagi berada sekaki sebelahnya di rumput yang dah dipotong? Jika jawapan anda “Boleh ambil free drop” mungkin industri ini bukan untuk anda.

Ini tidak bermakna setiap inci rumput di padang mesti disikat rapi. Banyak padang golf ternama di dunia mempunyai tee, green dan fairway yang rapi tetapi rough yang lasak.

Sebuah padang golf yang ideal adalah padang yang mencabar tetapi adil. Matlamat untuk seorang penjaga padang ialah supaya padangnya berada pada tahap hampir dengan tahap tournament (dengan bajet yang mencukupi). Langkah-langkah khas tak sepatutnya diperlukan untuk mencapai tahap tournament.

Saya percaya bahawa memahami dan mengamalkan falsafah ini memberi penjaga padang golf suatu prinsip, satu garispanduan kerja yang boleh dicapai selain dari hanya memotong rumput dan mengambil gaji dihujung bulan.

Falsafah ini akan memaksa kita

  1. membuat (atau mengikut) piawaian yang tinggi
  2. menyediakan jadual kerja rutin harian dan aktiviti tahunan
  3. mempunyai pegangan tentang rekabentuk (design) padang dan kekal kepada pegangan tersebut sewaktu membuat rancangan untuk sebarang kerja ubasuai padang.
  4. Mengambil peranan memerhati permainan golf di padang serta memikirkan bagaimana kerja kita dan padang kita mempengaruhi nya.
  5. Berusaha untuk penyediaan padang dengan kompromi di antara pemain handicap tinggi dan rendah dan adil untuk semua golfer.
  6. Menaikkan taraf padang (dengan bajet yang cukup) ke taraf hampir-tournament pada setiap hari.

Kalau kita boleh jadi cemerlang, kenapa jadi biasa biasa?

Ini adalah contoh falsafah beberapa padang lain:

¨“Padang ini adalah padang klasik dengan green yang kecil, pokok dan landskap tempatan dan penjagaan pada tahap tinggi yang mampu”

¨“Padang ini adalah padang minimalist dengan jumlah pokok yang kurang, fairway yang besar dengan penjagaan yang mudah tetapi cekap”

¨“Padang ini mencabar dengan rough yang tinggi, green yg laju, fairway yang kecil dan pokok yang banyak”.

“Padang ini adalah padang lama dengan pokok yang besar, fairway yang kecil dan green yang rata; sesuai untuk pemain golf santai dan sebagai senaman”

Apakah falsafah penyelenggaraan padang anda?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf, stadium | Tagged: | 1 Comment »

Greens Improvement

Posted by mynormas on March 21, 2019

I started consulting for this Malaysian club in January 2019. Their green was re-constructed a few years ago and was planted with new grass (I can’t name the grass to protect the name of my client). It was pretty well done however, along the way, the superintendent left and maintenance slipped into its old habits and the quality of the greens dropped.

It was easy for me to bring the quality up because of the combination of supportive management, a good maintenance team and understanding members of the club.

I managed to turn around the health of the grass and raise the greenspeed within a month.

turf in one month

The grass on the left is mid-February 2019 while on the right is one month later.

greenspeed comparison 2019 Jan to Mac
I admit the greenspeed in March is not perfect and is a work in progress. My target is slowest green at 8.5 while fastest is at 9.5. Let me point out we achieved that on the first Nine but some greens got away from us on the second NIne.

I did not add any ‘special’ fertiliser or chemical or PGR and the roller has been out of order for MONTHS (no kidding).

if you want to improve your club’s greens like these; contact me. Why be average?

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Visit Malaysian Golf 2020

Posted by mynormas on February 22, 2019

Did you know that 2020 is Visit Malaysia Year or VMY? Visit Malaysia Year has been held in 1990, 1994, 2007 and 2014. The next one will be 2020 with the tagline ‘Travel. Enjoy. Respect’.

logo VMY 2020

This is the old logo that almost everyone hates, but since there’s no new logo as yet, here we are.

Tourism is a big income earner for Malaysia contributing up to 15% of the GDP. And as per the Tourism Malaysia Annual Report of 2016, page 43, golf tourism accounted for RM335 million in 2016 alone. So its nothing to be sniffed at. Don’t miss the boat. Don’t regret if your club does not catch part of the huge crowd of golfers next year (Ahem…).

But seriously, what are you doing to prepare for it?  I’d also love to ask what is the government doing to prepare for next year’s VMY but who am I to question those who can’t be questioned?

Since I’d like the Malaysian golf industry to thrive, question the industry-players I must. We can’t wait for the government to bring the visitors to our doorstep, we have to do our bit too. How and what to do, you ask? Well there’s a few suggestions I’d like to make.

But first some clarification is in order. Please do not restrict VMY only to foreign tourists, it also includes domestic tourism. Having cleared that up, the first suggestion I’d like to make is to advertise, to create some sort of interest in your club. What is different about your golf course compared to others?

And please… enough about caddies. Did you know that Malaysia was awarded Asia’s Best Golf Destination in 2014? Indonesia and Thailand had better caddies but we won. Its not about the caddies.

Fast greens are not enough an attraction anymore, many visitors can get fast greens in many other places. Of course, having slow greens is a decided disadvantage. Having dead AND slow greens is embarassing for your club AND Malaysia. Do not be surprised, I have seen quite a few of those.

green dead

Some of my suggestions:

  1. Advertise. Get noticed. Get a write up done. Do something different, something outrageous. Be different.
  2. A coat of paint. If not the whole clubhouse then the places where visitors most likely to visit. The golf centre, starter hut, half-way hut, the toilets, the changing rooms, the golfers’ restaurant and at the risk of repeating myself; the toilet. Oh don’t forget the course furniture and accessories too.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  3. The signages. This could easily go to item 1 but I think it’s too important to risk putting it on a low priority. I am talking about signages from the outside of the club to the inside.signage bad
  4. The trees. Yes, believe it or not the trees on the golf course. Back when the golf course was designed, the architect had already specified how many trees to be planted. Then along the way, as the trees were growing, more and more were planted until they grow big and too close together. Trim, cull, kill, transfer, the trees. Well… some of them anyway. Just send some workers and one guideline “Anything below five feet; cut” or “Anything within 10 feet of each other, kill the smallest tree”.

    tree

    Wayyy too many trees for the grass to survive. Wayyy too many trees for the machinery to manouever. Wayy too many trees for golfers to play through. In short; wayyy too many trees.

  5. The greens. The greens are the heart of the golf course. Please grow more grass on the greens. In the quest for speed, too many golf clubs stress their greens by mowing very low losing grass to disease and algae in the process. Grow more grass, take care of your soil, then only think about speed. Asking you to hire me seems to be self-serving, so I won’t; go ahead and ask two or more suppliers about your greens. Then make a decision about what to buy. Or to renovate or to replant from the nursery. Just do something in the months that you have before 2020.
  6. The fairways. The fairways are expensive if you want to install them with subsoil drains. I suggest you use spikers or slicers to cut tiny holes into the soil to allow water to flow into the soil and also for better circulation of air. It helps during the not so wet season. You’ll still be in trouble during the monsoon, but at least it won’t be so bad after every little bit of rain.fairway slicer spiker aerator
  7. The tees. Most golfers who are regulars or are club members, insist on the tee markers being at the back of the back tee. Or the centre of the tee. Ends up that part of the tee is the most used and are balding. Train your staff to rotate the tee position by following the pin position. If the pin is at the back of the green (blue flag), the tee should be in front, and I mean all colour of tees should be in front. tee not changed
  8. Your frontliners. I once overheard a receptionist calling for a Mr. Brikjen, I happened to glance at the guy’s score card and he was a Brigadier General! His friend wrote his card as Brig Gen name and the receptionist thought that was his full name! How about a waiter with body odour? Or a scowling receptionist? I’ve seen them all and more.

There’s probably plenty more you can do the grab part of the RM350 million. Or you can continue complaining. And wait for something to happen. Anything.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: