Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Golf Course Superintendents’ Category

Upgrade Diri CS

Posted by mynormas on October 7, 2018

Dalam perjalanan saya ke beberapa padang golf di Malaysia dan perbualan dengan pihak pengurusan, satu perkara yang kadang-kadang menjengkelkan saya ialah setengah superintenden (CS atau supervisor atau apa-apa gelaran penjaga padang) dipandang tidak lebih dari ketua tukang kebun oleh pihak pengurusan dan/atau ahli kelab. Adakah mereka kata begitu secara terangan? Tidak, tetapi cara mereka layani CS mereka, gaji CS mereka dan bagaimana CS dibahasakan sewaktu mereka tidak ada disitu (kes mengumpat).

Mereka akan kata mereka menghormati CS kerana CS sangat penting tetapi CS mereka akan mempunyai gaji kecil, ofis yang buruk dan tidak diberi peluang kenaikan atau belajar. Saya pernah diminta untuk mencari ‘Junior superintendent’ atau ‘supervisor yang boleh jaga padang nanti aku (pengurusan) ajar dia’. Saya akan kata tak dapat cari kerana yang ada hanyalah superintendent yang layak digelar superintendent. Bila saya cadangkan fresh grad pun dia kata nanti gaji mahal jadi saya tahu mereka hanya mahu cari orang terdesak, bukan cari orang berkualiti.

Malangnya pada saya, kadang-kadang, masalah ini berpunca dari kita sebagai CS. Ada diantara CS yang secara sengaja atau tidak, sedar atau tak sedar; memberi sebab untuk dilayani begitu.

Dari pemerhatian peribadi saya ada beberapa sebab: Sebelum baca, sila jangan marah saya kalau terasa, ini dari perbincangan saya dengan pelbagai peringkat pengurusan dan pemilik padang golf, dari golf manager hinggalah ke pemangku sultan.

  1. Perwatakan; iaitu dari segi pemakaian dan tingkah laku. Kita tidak perlu coat dan tie, kita hanya perlu berpakaian kemas dengan baju golf dan seluar bersih. Biar ada kasut spare di pejabat untuk kita gunakan berjumpa dengan orang luar, walau supplier kawan kita. Biasakan diri untuk berpakaian kemas bila berjumpa orang luar. Begitu juga cara bercakap; kita tidak perlu cakap bahasa orang putih, kita hanya perlu bercakap dengan tenang dan lancar. Rambut bersikat dan muka bercukur.
  2. Pengetahuan teknikal; saya sering berjumpa dengan pengurusan kelab yang menampilkan gaya pengetahuan teknikal tentang padang yang kadang-kadang lebih dari CS itu sendiri! Samada pengetahuan itu betul atau tidak; lain cerita tetapi mereka lebih cekap mengungkai permasalahan dan penyelesaian padang dari CS. CS tahu kerja tapi tak tahu istilah betul dan tak tahu menggunakan ayat dan bahasa yang baik utk memberi penerangan akibat kurang pembacaan dan perbincangan.
  3. CS dilihat sebagai ketua kepada jabatan yang pekerjanya tidak tahu apa-apa kecuali potong rumput. Kalau CS itu ada 20 orang pekerja, hanya 2 yang tahu nama rumput di padang itu. Lebih teruk lagi kalau majoriti pekerja adalah orang asing; kita akan dilihat sebagai ketua kumpulan orang Bangladesh yang ‘kurang pandai’. Kita akan kelihatan hanya satu takuk sahaja di atas mereka. Bayangkan kalau pekerja kita bersikap profesional dan berpengetahuan, tidakkah itu juga mengangkat taraf kita? Ada padang yang pekerja yang baru tiba bulan lepas, diajar oleh pekerja yang tiba tahun lepas yang diajar oleh pekerja yang tiba tiga tahun lepas. Supervisor ajar sikit, mekanik ajar sikit lagi kemudian dia akan potong green/fairway bawak mesin suku juta ringgit.
  4. Kurang kecekapan menulis. Bukan menulis novel atau buku tetapi menulis bajet atau proposal. Kalau ada pun ianya adalah copy-paste dari yang lama atau kurang ‘isi’ iaitu penerangan.
  5. Kurang pendedahan kepada rakan-rakan seangkatan dari kelab lain. Kalau adapun, mereka datang kerana nak main golf free, bukan sebagai rakan untuk berbincang tentang kerja. Orang putih kata ‘strength in numbers’ kalau kita dilihat sebagai sebahagian dari komuniti lebih besar, kita akan dilihat sebagai lebih mempunyai dasar (foundation) kuat. Malangnya, saya lihat pihak pengurusan yang lebih mempunyai networking yang ramai. Para CS lebih pemalu dan bertapa di workshop masing-masing. Hanya sedikit CS yang menjadi ahli GCSAM dan hanya segelintir yang aktif dalam aktivitinya. Yang lain akan menjauhi dengan pelbagai alasan.
  6. Salahkan orang/benda lain. Cuaca, golfer, masa, bajet, jabatan purchasing, orang atas, orang bawah dsb. Saya kata “Unless we own it, we can never solve it”.

Kita tidak boleh begini selamanya, saya cadangkan kita sertai aktiviti GCSAM dan jika kita mahu perubahan dalam GCSAM, kita lakukan perubahan; bukan kita kritik dan kita harap orang lain yang mengubahnya.

Selain itu ada beberapa acara ilmu padang golf yang akan berlaku dalam tempoh sebulan dua ini; dua dengan inisiatif GCSAM dan satu dengan inisiatif MGA. Jika satupun kita tidak dapat terlibat, siapa yang perlu kita salahkan?
Seminar GCSAM AGIF akan berlangsung pada hari Selasa ini di Sime Darby Convention Centre.

GCSAM AGIF seminar 2018

GCSAM juga menganjurkan satu lagi seminar tentang pengetahuan teknikal dan program volunteer sewaktu CIMB Classic pada hari Rabu dan Khamis.

Kedua-dua program di atas adalah percuma.

MGA akan mengadakan program seminar di Johor Bahru pada awal November. Dapatkan maklumat lanjut di laman web MGA di sini.
Anda tidak patut lepaskan peluang belajar topik topik yang bagus dari speaker yang berpengalaman.
Satu lagi sebab untuk hadir ialah ini adalah peluang untuk meluaskan kenalan anda melalui networking. Jika anda tidak pasti caranya, cuba baca tips di bawah.

1. Pergi dengan tujuan. Ingatkan diri anda kenapa anda ada di sana. Anda menggunakan masa dan wang yang berharga untuk berada di sana, maka buat rangkaian kawan baru dan timba ilmu; jangan buang tenaga. Buat target untuk diri anda contohnya, berkenalan dengan tiga orang atau belajar dua (atau tiga, atau empat) perkara baru.

2. Gunakan orang yang anda dah kenal. Jika anda kenal orang yang ada di situ, minta mereka untuk kenalkan anda kepada orang yang anda rasa boleh membantu anda atau orang penting dalam industri. Ini menjimatkan masa dan perasaan cemas untuk berjumpa dengan orang yang anda belum kenal atau orang yang anda rasa ‘orang besar’.

3. Berseorangan. Jika anda menghadiri majlis atau seminar itu dengan kawan-kawan sekerja, jangan terperangkap dengan mereka dan tidak mahu berpisah sepanjang waktu. Bercakap hanya dengan orang yang anda kenal akan mengurangkan peluang anda untuk bertemu dengan orang baru. Mulakan dengan sengaja duduk di sebelah orang yang anda tidak kenal sewaktu majlis atau seminar ataupun masa makan atau coffee break.

4. Kenali kawasan. Perhatikan kumpulan kumpulan orang sebelum membuat memilih untuk menyapa atau menegur. Cari orang yang anda rasa akan bersifat positif jika di sapa/tegur. Biasanya ini adalah orang yang sedang bersendirian ataupun sedang menunggu kawan berbual; mungkin juga mereka dalam kumpulan dua/tiga orang dan anda lihat ada peluang untuk masuk. Anda boleh lihat dari gaya badan mereka; jika badan mereka meng-arah keluar dari kumpulan, mereka mungkin sedang berborak kosong dan boleh menerima orang baru.

5. Perhatikan gerak dan gaya badan anda sendiri. Memeluk tubuh, ataupun melipat tangan di hadapan badan anda dan memandang ke lantai akan memberi isyarat yang anda tidak mahu berbual. Buat ini: tangan di sisi dan pandang orang yang di hadapan anda, ini akan membuat mereka berasa lebih selesa untuk menegur atau menyapa anda.

6. Permulaan bicara. Jangan rasa bahawa anda perlu menjadi orang paling bijak ataupun perlu ada ‘isi’ untuk memulakan kata-kata pengenalan. Memulakan perbualan boleh di buat dengan membuat komen tentang padang golf tempat seminar atau tentang dewan di mana anda berada, tentang penceramah sebelum itu ataupun tentang makanan, “Datang dari mana?” adalah contoh permulaan yang baik untuk memulakan perbualan.

7. Awas salaman tangan anda. Jika anda memulakan pengenalan dengan bersalam atau menjabat tangan, hulurkan tangan dengan yakin dan pegang tangan kenalan anda dengan tegas, bukan sampai nak patah tulang, tetapi jangan sampai kenalan anda rasa salam dengan anda macam pegang ikan. Pandang mata mereka dan senyum.

8. Bertanya soalan yang perlukan jawapan panjang. Soalan yang bertanyakan apa, siapa, kenapa, bila dan bagaimana adalah bagus, bukan soalan yang memerlukan jawapan ‘Ya’ atau ‘Tidak’ atau ‘Sudah’ sahaja. Contohnya “Dah makan?” akan di jawab “Dah”: habis cerita, tetapi “Apa pendapat anda tentang makanan di sini?” mampu menjana perbualan lebih panjang. Kita mahu mendengar pendapat dan idea baru dan juga melatih kita untuk mendengar dengan baik.

9. Jangan terlalu pemurah dengan kad anda. Jadikan ia mahal, jangan jadikan seperti bagi daun terup di meja judi. Kita bukan berlumba untuk mendapat kenalan paling ramai, tetapi kenalan yang berkesan dan berkualiti. Pastikan kad anda mudah anda capai dari poket anda dan kad yang anda terima di poket lain. Bagi kad bila di pinta ataupun bila mereka beri kad kepada anda. Bila anda terima kad orang, pegang, lihat, baca di depan dia dan sebut nama dia; ini akan membantu anda ingat dan juga menyebabkan dia bangga. Semua orang bangga bila nama dia di sebut dengan hormat oleh orang lain. Masuk dalam poket kiri. Kemudian baru seluk poket kanan, ambil kad dan bagi kad anda; pegang dengan dua tangan, hulur pada dia dan kata “Ini kad saya”.

10. Jadi pemurah. Jika anda rasa anda boleh membantu, maka tawarkan kepada mereka tanpa mengharapkan apa apa balasan. Orang akan ingat anda dan akan mahu membalas kebaikan anda walaupun jika mereka tidak menerima tawaran pertolongan anda.

Semua di atas bukan idea atau karangan saya sendiri, sebaliknya adalah terjemahan dari artikel yang di terbitkan di Forbes dan di tulis oleh Deborah L Jacobs bertajuk “How to work a room like you own the place” berdasarkan buku oleh Nisa Chitakasem, bertajuk135 Networking Career Tips. Hakcipta terpelihara. Untuk perhatian; saya ada tambah sikit-sikit untuk konteks kita di Malaysia.
Advertisements

Posted in Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Pembinaan Green

Posted by mynormas on September 24, 2018

Dalam buku saya, saya telah membincangkan secara ringkas tentang pembinaan green yang boleh di bahagikan kepada empat jenis utama:

  1. Pembinaan secara tradisional.

Pembinaan green secara turun temurun melibatkan hanya menanam rumput di atas tanah dan di potong pendek. Kemudian ia di modenkan kepada pembinaan green di atas struktur tanah yang di bina tinggi dari kawasan sekeliling atau di panggil ‘push-up’ green.

Green ini di bina tinggi kerana lazimnya ia tidak mempunyai sistem saliran subtanah dan air akan mengalir keluar green melalui larian permukaan mengikut bentuk kontur tanah.

  1. Pembinaan secara USGA

USGA atau United States Golf Association melalui jabatan Golf Section mereka telah mencipta pembinaan green menggunakan pasir yang di pilih saiz partikelnya untuk membantu aliran air turun ke bahagian bawah green tetapi di masa yang sama, membantu pengairan dengan menghadirkan muka air tenggek (perched water table). Ia mula di gunakan pada September 1960 dan di perbaharui beberapa kali selepas itu.

Kini terdapat dua konsep utama dalam pembinaan green USGA, ada yang terdapat lapisan pertengahan (intermediate layer) dan ada yang tidak terdapat lapisan pertengahan.

USGA green with intermediate layer

Green USGA dengan intermediate layer.

3. Pembinaan green California

Pada tahun 1970an, dua orang saintis rumput dari Universiti California, Dr. John Madison dan En. Bill Davis membuat rumusan bahawa pasir sahaja, tanpa sebarang campuran boleh di gunakan untuk membina green di padang golf. Mereka mengatakan bahawa pasir di letakkan di atas permukaan subtanah yang di letakkan longkang boleh menghasilkan permukaan yang baik untuk kebanyakkan keadaaan. Tanpa lapisan lapisan tertentu seperti green USGA, green California adalah lebih murah.

4.  Pembinaan green hybrid USGA – California

Pada tahun 1998, En. Hummel telah mencadangkan beberapa pembaikan kepada cara pembinaan green California iaitu dengan menggunakan kriteria pasir sama dengan USGA dan menggunakan kiraan sama seperti yang di lakukan di green USGA termasuklah penggunaan bahan organik di zon akar. Dalam ertikata lain, hybrid USGA – California ialah kombinasi kriteria USGA dalam profil California. Begitu juga pada asalnya green California tidak mempunyai lapisan kerikil tetapi kini seperti green USGA banyak green California yang telah ditambah lapisan kerikil di bawah sekali.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

Nota di atas adalah petikan dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

Buku 1st draft (1)

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia selepas dua ceramah tentang industri golf di Malaysia mulai 9.30 pagi. Terbuka kepada semua.

Adjunct Professor talk at UUM

Bermula 9.30 pagi berakhir 12.30 tengahari. Terbuka kepada semua. Masuk adalah percuma.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang Golf | Tagged: , , | Leave a Comment »

Rekabentuk Lubang

Posted by mynormas on September 10, 2018

Dalam buku saya yang akan dilancarkan pada bulan September ini, saya mengatakan bahawa mengenal pasti dan memahami seni bina padang golf adalah penting untuk superintenden dan pemain golf. Ia patut di jadikan salah satu faktor yang di ambil kira ketika membuat keputusan tentang penyelenggaraan padang kerana ia akan memberi kesan kepada corak permainan golf. Apakah ‘keputusan’ yang saya maksudkan: contohnya nak tinggikan atau rendahkan potongan. Nak besarkan atau kecilkan fairway. Ataupun nak tambah atau tutup bunker. Semua ini akan – sedikit atau sebanyak – mempengaruhi corak permainan di lubang itu.

Pengetahuan tentang konsep atau niat arkitek padang juga adalah amat penting bila tiba masa untuk membuat penambah-baikan atau perubahan pada padang, samada tentang penanaman baru/pembuangan pokok lanskap, penambahan/pengurangan bunker ataupun penggantian rumput di atas green (yang selalunya akan melibatkan pembentukan semula saiz, kedudukan atau kontour green).

Menjadikan sebuah lubang itu susah dengan menambah bunker di tengah fairway sedangkan niat asal arkitek adalah membina sebuah lubang yang mudah di main adalah suatu perkara yang perlu di fikirkan masak-masak. Begitu juga membina suatu bunker besar dan moden dengan banyak jari dan tebing curam di sebuah padang golf yang di penuhi dengan bunker kecil dan cetek akan memberi kesan janggal.

Seorang superintenden tak perlu cukup pandai sampai boleh reka lubang golf sendiri, tetapi cukuplah sekadar dia boleh kenal konsep dan niat arkitek serta cara lubang itu dimainkan.

Secara popularnya ada tiga jenis rekaan lubang golf;

  1. Strategi. Lubang atau padang golf yang dibina dengan pemikiran strategik akan memberi ganjaran kepada pemain yang sabar dan pandai mengurus pukulan mereka.

    strategic hole

    Contoh lubang strategik; anda boleh jadi hero atau anda boleh main selamat.

  2. Penal (Mendenda). Umumnya (tapi tak semestinya) lubang direka cara ini akan mempunyai hazard di kiri atau kanan kerana ia direka untuk mendenda pemain yang mempunyai pukulan tidak lurus. Pemain yang memukul lurus akan tiada halangan.

    Example of Penal hole

    Contoh lubang gaya strategik; Arah mana pun anda pilih, ada hazard menunggu untuk mendenda kesilapan anda.

  3. Heroic (Wira). Mula diperkenalkan pada 50an. Ia kononnya adalah gabungan diantara rekaan strategi dan penal. Jika pemain berani, dia boleh membuat pukulan yang memberi ganjaran birdie atau  par, tetapi jika dia kurang berani dia masih ada jalan untuk membuat pukulan yang memberinya par atau boogie.

    Belanja minum?

    Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

    RM5.00

Kalau mengikut buku rujukan saya yang bertajuk Grounds for Golf; The History and Fundamentals of Golf Course Design karangan Geoff Shackelford, terdapat tambahan beberapa jenis rekaan lagi:

  1. Semulajadi (Natural) iaitu lubang yang direka oleh alam sekitar tanpa banyak campurtangan dari manusia.
  2. Freeway (saya panggil sebagai highway) iaitu lubang atau padang yang tidak mendatangkan sebarang cabaran kepada mana-mana pemain pun. Jika ada bunker pun; ia terlalu jauh atau terlalu ke tepi untuk mengganggu sesiapa.

    Example of freeway hole

    Lubang gaya highway; tiada bunker, tiada masalah.

  3. Framing. Saya tidak dapat menterjemah gaya rekaan ini. Tetapi ia dikatakan berkisar kepada gaya Pete Dye yang akan membuat bunker atau rough nya cantik dan canggih (contohnya kayu jalan keretapi sebagai tebing bunker, atau bunker yang bulat dan kecil atau kolam yang besar atau busut di tengah fairway) yang menyusahkan pemain. Kalau ikut Pete Dye; padangnya cantik dan susah. Pengikut Pete Dye pula melakukan rekaan padang yang cantik/canggih tetapi tidak susah.

Jadi jika anda sebagai superintenden atau sebagai Komiti, pastikan perubahan yang anda ingin lakukan pada lubang atau padang atau green anda, tidak mengubah konsep gaya rekaan lubang atau padang itu. Ini tidak bermakna anda tidak boleh mengubahnya langsung, tetapi ia mestilah membawa maknanya sendiri. Contohnya anda ingin menjadikan kebanyakan lubang di padang anda sebagai lubang strategik atau freeway kerana kebanyakan ahli (member) sudah berumur. Atau pengurusan mahu menjadikan padang anda sebagai padang untuk tournament maka anda akan jadikan kebanyakan lubang anda strategik dan penal.

Apa yang saya minta ialah jika anda pemilik atau penjaga padang yang bersifat Natural (iaitu padang yang dibina lebih 50 tahun lalu) janganlah ubah ia terlalu banyak. Anda mungkin perlu panjangkan lubang atau anda perlu sempitkan fairway kerana teknologi bola dan kayu golf sekarang memberi golfer peluang untuk pukul lebih jauh dari 50 tahun dulu, tetapi janganlah padang yang direka pada tahun 1929 dengan bunker kecil tetiba anda nak letak bunker besar dengan tebing pasir tinggi. Awkward…

Sudah terlalu panjang artikel ini. Kebanyakan superintenden Malaysia yang saya kenal tidak akan meletakkan ‘Membaca’ sebagai hobi utama mereka jadi saya tak pasti kenapa saya bersusah payah sangat. Mungkin kerana saya suka menulis dan saya mahu superintenden Malaysia dianggap sebagai profesional, tahu bercakap, ada isi bila bercakap dan tidak dipanggil sebagai tukang kebun. Saya tak kenal ramai superintenden Indonesia atau Brunei; maaf. Tetapi yang saya dah jumpa, pada saya superintenden Indonesia jauh lebih profesional.

Jika anda dah baca sampai sini; tahniah. Klik lah satu dua iklan di sini supaya saya dapat 3 atau 4 sen (beberapa rupiah?) dan Rate bintang di atas artikel ini jadi kita tahu berapa orang yang dah baca sampai sini.

Terima kasih.

Nota di atas adalah petikan dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00. Ia akan dilancarkan di UUM, Sintok pada 25 Sept bersama dengan acara MGA dari 9.30 pagi hingga 12.30 tengahari (terbuka untuk semua). Jangan lupa untuk memesan satu:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang Golf | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bunker Neraka?

Posted by mynormas on September 3, 2018

Minggu lepas (terbit minggu lepas, sebenarnya ditulis pada bulan lepas) saya bercerita tentang bunker yang dibina menggunakan fabrik yang membolehkan tebing pasir – sebenarnya dipanggil muka bunker i.e. bunker face – dibuat tinggi dengan alasan menggerunkan pemain dan ia memudahkan penyelenggaraan.

Saya mengatakan fabrik mat itu TIDAK memudahkan penyelenggaraan secara nett, ia hanya memudahkan penyelenggaraan bila kita ada bunker dengan tebing pasir yang tinggi. Adalah jauh lebih mudah lagi jika kita ada bunker dengan tebing pasir rendah. Minggu ini saya ingin bercerita tentang satu pembinaan lama yang dibarukan dan benar-benar boleh mengurangkan penyelenggaraan bunker. Tebing bunker pasir tinggi hanya menarik kepada penonton dari clubhouse (atau tepi jalan) yang tidak main golf dan arkitek. Ia tidak memberi kesan kepada pemain selepas hilang kesan gerun kali pertama lihatnya. Tapi… tiap kali hujan lebat, penjaga padang kena keluar periksa bunker untuk melihat samada tebing pasir telah runtuh atau tidak.

Bunker yang dibina dengan menyusun kepingan sod sebenarnya dilihat pada gambar padang golf di Scotland dalam akhbar tahun 1890an lagi. Hanya satu dua sahaja. Kebanyakan bunker dulu dulu adalah bunker cetek yang terjadi secara semulajadi. Tetapi lubang pasir dalam dan terutamanya jika ia terletak di tepi green perlu di benteng dan bentengan yang paling mudah didapati di padang golf ialah kepingan rumput. Itu satu teori.

Ada satu lagi teori yang mengatakan pembinaan bunker tegak menggunakan kepingan sod diilhamkan oleh pembinaan kubu tentera yang juga mempunyai tebing yang tegak.

screenshot_20180813-171644~21590755337..jpg

Teori ketiga pula ialah pembinaan tebing tegak lebih tahan dari tebing yang mereng (kerana pembinaan padang golf waktu itu tidak menggunakan jentera berat dan kosnya amat rendah) terutamanya pada musim hujan lebat.

Terdapat sebuah bunker di St Andrews yang dipanggil sebagai Hell Bunker (Bunker Neraka) yang ada gambar pemain di dalamnya pada tahun 1897; tebingnya kelihatan dibuat dari kepingan sod. Maka kebanyakan orang berpendapat bunker sod ini dah lama bermula tetapi ia banyak kelihatan di padang golf Britain selepas perang dunia pertama.

Hell Bunker dulu dan now

Kelemahan bunker dibuat dari kepingan sod ialah: samada rumput akan tumbuh dari sod itu terlalu cepat dan merosakkan dinding ataupun sod itu reput kerana rumput mati dan perlu dibina semula selepas hanya beberapa tahun.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

Kini terdapat cara baru untuk bunker yang diperbuat dari sod ini kembali digunakan; iaitu menggunakan kepingan sod rumput tiruan! Ia disambung menggunakan simen dan mampu kekal lama.

Pada saya, cara ini jauh lebih baik kerana ia tidak mempunyai kesan sampingan meninggikan kos penyelenggaraan seperti bunker yang dibuat dari fabrik yang kita bincangkan minggu lepas.

Ia mungkin tidak nampak cantik tetapi jika anda lihat rupa Hell Bunker; ia masih menggerunkan.

Penjual sod rumput tiruan dan sistem bunker ini ialah STS. Anda boleh hubungi mereka direct. Saya tiada kaitan, tiada komisen, sekadar membantu menyebarkan info yang saya harap dapat mengurangkan kos penyelenggaraan jangka panjang padang golf rantau ini dan jumlah pekerja asing di negara ini.

Jangan hadkan kepada tebing bunker sahaja; sebarang jenis tebing pun boleh digunakan.

Pengubahsuaian bunker sod

Nasihat saya ialah: kurangkan jumlah bunker di padang anda tetapi di mana ada bunker, jadikan ia bunker yang sukar dilupakan. Dan jadikan ia besar dan mudah dirake oleh mesin bunker rake. Di masa yang sama; sebarang perubahan pada padang anda mestilah berpandukan kepada rekaan lubang itu.

Jika lubang itu direka untuk menjadi ‘heroic’ (susah) menutup semua bunker akan mengubah falsafahnya. Sebaliknya jika lubang itu direka untuk menjadi lubang ‘lebuhraya’ (senang) menambah bunker besar di tengah fairway akan menjadikan ia susah.

Buku 1st draft (1)Anda berminat tentang sejarah dan permulaan golf? Ada banyak lagi cerita seperti di atas dalam buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Maintenance, Padang Golf | Tagged: | Leave a Comment »

Bunker Tambah Kerja

Posted by mynormas on August 27, 2018

Saya tak faham kenapa kita tambah kerja sendiri.

Terus terang saya beritahu yang saya sangat tak suka kepada bunker yang saya panggil bunker KLGCC (kerana ia dimulakan di situ) iaitu bunker yang mempunyai tebing pasir yang tinggi. Bunker ini dibuat menggunakan satu jenis fabrik khas yang mempunyai permukaan yang dikatakan ‘memegang’ pasir. Perkataan memegang tu dalam tanda petikan kerana fabrik itu tiada tangan untuk pegang pasir dan kononnya pegang lah sangat.

what is high faced bunkers

Tiap kali hujan lebat, air akan bawa turun pasir; tak banyak, sikit. Kalau dalam 10 hari, hari-hari hujan?

Kalau tak bunker ni, bunker tu. Kalau ada 54 bunker? Katakan satu pertiga bunker saja ada masalah ini, sudah 18 bunker yang perlu dibaiki lepas hujan. Hari hari.

Problems of high faced bunkers

Kalau arkitek orang putih yang buat saya faham jugak lah sebab diaorang mungkin tak biasa dengan cuaca di sini ataupun mereka tak faham tentang masalah tak cukup pekerja yang kita alami.

Tapi kalau yang tambah bunker susah-nak-bela-lepas-hujan ni adalah CS padang tu sendiri, saya tak faham. Kalau standard dan kemampuan kita macam KLGCC atau TPCKL tak apa lah.

Don’t worry, saya tahu argumen nya ialah sudah ada fabrik khas yang akan ‘pegang’ pasir pada tebing dan ini akan mudahkan penyelenggaraan. Sebenarnya perbandingan itu adalah antara bunker tebing tinggi dengan fabrik (mat) dan bunker tebing tinggi tanpa mat.

Cuba buat perbandingan bunker tebing tinggi dengan mat dan bunker tradisional tebing normal tanpa mat tengok mana kos penyelenggaraan lebih rendah.

Cuba kita buat pros and cons tentang bunker tebing tinggi ni:

Pros:

  1. Cantik.
  2. Tiap bunker adalah unik.

Cons:

  1. Mahal dibina (kena korek lebih dalam atau kena bina tebing lebih tinggi dan kos fabrik lagi).
  2. Kita akan buat bunker ini dalam kuantiti yang banyak bila kita dah mula; atau kita akan bina ia dalam saiz yang besar. Tak percaya? Pergi tengok kelab yang direka dari awal (bukan bunker tambah kemudian) dengan bunker ini; samada kuantiti banyak atau saiznya besar.
  3. Penyelenggaraan diperlukan lebih selepas hujan.
  4. Pemain akan panjat pada tebing yang berhampiran green.
  5. Fabrik itu perlu diselenggara kerana rumpai akan tumbuh pada permukaannya.
  6. Lumut boleh tumbuh pada permukaan fabrik.
  7. Fabrik itu tidak kekal selama-lamanya. Ia perlu diganti bila tiba masanya.

Rasanya; lebih banyak pros dari cons. Eh… lebih banyak cons dari pros.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

Kalau tak, pilihan anda ialah:

  1. Bunker tradisonal, malah kalau tebing rendah letak kain mat tu lebih bagus.
  2. tanam rumput di tebing bunker tinggi tu.
  3. Diam saja dan bela atau biar kan saja ia rosak. Dua dua saya dah tengok.
  4. Bunker moden menggunakan sod tiruan.
  5. Tiada bunker! Buat bunker rumput atau letak green tepi hazard air dsb.

Solutions of high faced bunkers

Jangan terlalu ikut sangat arkitek tu, esok kau yang kena maintain, bukan dia.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang, Padang Golf | Leave a Comment »

Baja Rekaan

Posted by mynormas on August 20, 2018

Sebagai konsultan bebas, saya ada satu polisi iaitu jika client ambil saya secara direct, maka saya tak akan rekomen sebarang jenama atau syarikat, sebaliknya saya akan rekomen spesifikasi dan terpulang kepada client untuk pilih syarikat atau jenama mana yang dia mahu. Saya tidak akan ambil satu persen pun.

Jadi bayangkan berapa geramnya saya bila satu hari seorang supervisor client beritahu saya bahawa seorang supplier mahu ubah label pada bajanya untuk mengikut spesifikasi saya walaupun kandungan baja itu tidak sama dengan label! “Tapi kau jangan beritahu pada encik Normas” katanya.

Mulai saat itu saya ragu ragu dengan baja yang dilabelkan dengan kertas A4 atau baja yang formulanya ditulis tangan.

Mungkin bukan semua, tapi yang mana kita boleh percaya?

photo editing_cloud201808132091800059..jpg

Gambar hiasan semata-mata.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Leave a Comment »

Cowgrass oh Cowgrass

Posted by mynormas on August 15, 2018

Seorang wakil kontraktor pernah talipon saya dari Perlis kata mereka telah diminta untuk baiki padang bola rumput Cowgrass tetapi bila mereka bawak rumput untuk ganti, mereka dapati Cowgrass yang mereka bawa tak sama dengan Cowgrass padang asal!

Saya pernah dapat talipon dari orang Kedah kata pihak berkuasa tempatan minta mereka buat ujian DNA untuk tentukan bahawa Cowgrass yang mereka bawa ialah Cowgrass yang sebenar.

Sebuah stadium di KL minta saya tolong mereka selesaikan masalah Cowgrass mereka yang bertukar warna jadi merah!

Di Selangor, lanskap sebuah badan kerajaan mempunyai masalah Cowgrass berwarna putih.

Manakala di Perak, sebuah padang golf ada Cowgrass yang berwarna hijau muda pulak…

masalah Cowgrass

Jadi… misterinya ialah, siapakan Cowgrass yang sebenar? Apa masalah dia?

Calon utama untuk rumput jenis ini ialah rumput yang mempunyai nama saintifik Axonopus compressus. Selain dari itu terdapat dua lagi calon yang mahu mendapat gelaran Cowgrass iaitu Axonopus affinis dan juga Paspalum conjugatum.

Cowgrass vs buffalo

Ini adalah perbandingan dua jenis rumput yang di padang, nampak seakan-akan serupa.

Saya lebih berpihak kepada A compressus; ada seorang pakar (lain) yang mencadangkan kepada saya bahawa P conjugatum ialah nama sains untuk buffalo grass (rumput kerbau). Saya dapati sukar untuk membezakan diantara A affinis dan P conjugatum kerana kedua-duanya mempunyai daun yang tirus.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

Cowgrass ialah rumput tempatan yang boleh di dapati di banyak tempat. Ia lasak kepada cuaca dan tanah, kurang memerlukan baja dan air. Jika kemarau dan air kekurangan; ia akan menjadi dorman dan bertukar warna coklat. Ia akan kembali hijau bila keadaan air kembali pulih. Ini tidaklah bermakna ia tahan kemarau; malahan ia akan menjadi dorman sebelum kesan kemarau di rasai oleh Bermuda atau Zoysia. Bezanya ialah, bila cuaca pulih, lebih banyak Cowgrass akan hidup berbanding Bermuda atau Zoysia.

Cowgrass sentiasa berwarna hijau gelap, walaupun lama tidak di baja. Malangnya, kelebihan itu adalah juga punca masalah kepada banyak masalah padang cowgrass; kurang pembajaan.

Ia mempunyai akar yang pendek dan daun yang besar serta lembut, jadi ada pemain golf yang mengatakan bahawa Cowgrass bukan rumput yang ideal kerana bola akan duduk lebih dalam dan susah di pukul. Di padang bola dan stadium pula, masalah Cowgrass ialah ia mempunyai akar yang pendek (terutamanya di stadium yang selalu siram) dan mudah tercabut atau terkopek di waktu permainan.

Saya berpendapat, pembajaan mengikut jadual (bukan mengikut warna rumput) dan sistem pengairan yang baik akan menjadikan Cowgrass setara dengan rumput fairway lain.

Ia boleh dipotong serendah 5mm untuk dijadikan green dipadang golf dan boleh dipotong setinggi 25mm, malah 35mm untuk dijadikan padang dan taman.

Cowgrass compared

Dah terlanjur cakap, kepada stadium/padang yang ada sistem siraman automatik, nasihat saya ialah off-kan automatik nya. Sila siram bila perlu. Jangan siram ikut jadual, 2x sehari atau sehari sekali. SIRAM IKUT KEPERLUAN RUMPUT. Jangan letak dalam BQ berapa kali atau pukul berapa nak siram. Siram ikut keperluan RUMPUT. Siram ikut BQ, atau ikut jadual adalah formula untuk akar pendek, terutamanya untuk Cowgrass. Sigh… haus aku dibuatnya cerita pasal siram. Ada padang siram 3x sehari, ada padang siram dalam hujan (ni kes pakai timer lah ni) dan ada padang siram lewat petang.

Belum lagi cerita padang yang pasang sprinkler boleh-ubah (mobile sprinkler) lepas tu pergi minum. Kejap lagi (atau sejam kemudian) datang alih sprinkler lepas tu pergi hisap rokok kat luar. Alih lagi, pergi membawang tepi padang.

Yang buat Cowgrass tak elok ialah kerana kita:

  1. Beli rumput tak berkualiti dari nursery paling murah. Lepas tu, tak cek pulak masa penghantaran; nursery paling murah tu, ambik kat kawasan atau nursery lain yang tak sama dengan rumput yang kita pilih.
  2. Tak baja dengan betul.
  3. Siram terlalu kerap/banyak.
  4. Potong jarang-jarang (sebaiknya seminggu 2, 3x).
  5. Roll terlalu kerap/berat.
  6. Terlalu banyak digunakan (ia bukan rumput lasak).

Selain itu,Cowgrass adalah rumput yang baik, tetapi soalannya; adakah rumput Cowgrass anda beli dari nursery itu, adalah Cowgrass sebenar? Dan adakah anda baik untuk Cowgrass anda?

2nd time same mistake is a choice

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Of workers that work.

Posted by mynormas on August 8, 2018

Whether we like it or not, golf courses need to reduce workers. The new reality is that employing foreigners will be a luxury more than the norm in the near future. Malaysia – and I mean both government and us – must commit to reduce the number of foreign workers in Malaysia. Let’s face it; as members of the public drive by the 150-acre golf courses or sit in the comfortable clubhouses, most won’t be convinced that working in a golf club belong in the three-D (Dirty, Dangerous and Difficult) category.

The only ‘D’ that prevents us from hiring better workers is ‘Demeaning’. I mean, I have gone to many golf courses’ maintenance facilities, seen their deplorable condition and talked to many superintendents, managers and even owners and to too many of them; golf course workers only cut grass.

We hire a worker, we get another worker to teach him/her how to start/move a machine and we want him/her to stay for 20 years operating the same machine. Go ahead, stop a worker at work on your course and ask him how long he has work there and what he knows. I have met a worker who has worked almost 20 years and all she knows is raking bunkers and sweeping leaves. Go ahead and ask him/her the name of the grass on the course or if you happen to meet some one spraying; ask him/her what is in the spray tank. They know nothing because we don’t think much of them or what they do and we teach them nothing.

Yeah. We demean our workers; by getting the cheapest possible. We demean the work that they do by looking down on them, limiting their knowledge and their advancement. We demean our Superintendents by not hiring the best, by not increasing their knowledge, their pay and not giving them opportunities to do so; by not training a second tier of supervisors able to take over the Superintendent’s job so that they are not irreplaceable. But in the same breath; many Superintendents demean themselves too; by not giving or being the best, by not increasing their own knowldege, not looking for opportunities to better themselves and by not training their own replacements so that they are promotable.

Push yourself

I can talk some more about the hiring of local workers but I worry that we miss the real issue here; about reducing the need for a large crew altogether.

And to be clear; I talk from experience, I once reduced the number of field staff from 42 to 18 and was still voted the “Best Maintained Course in Malaysia” in 1999/2000.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

So I say, let’s reduce the need for staff regardless of local or foreign. The question is, how can we lower the number of staff required to maintain a golf course? Well, here are some of my suggestions:

  1. Mechanise. Walk-behinds need more manpower. The thing is, most golf courses ‘cheat’; it should take six walk-behinds to equal two triplex mowers (the goal should be to finish mowing in front of the first flight i.e. 9.00 a.m) but many golf courses get by with using two or four walk-behinds. But seriously, get a good triplex mower, finish mowing at 9.00 a.m, backlap for 10 minutes, take a 20 minute break and by 9.30 your operator can start to mow fairways or rough already. Or, use six walk-behinds and provide each one with a transport so they too finish at 9.00 a.m. and then operate other machines. That is just one example ya, you can also find ways to minimise the use of brush-cutters.
  2. Slow down growth. Use plant growth regulators (PGR) to slow down the growth of the grass. What it does is it shortens the internodes and makes the grass grow shorter.
    Benefits: It has a side effect of creating denser stands of turf. You can cut down up to 30% of your mowing needs.
    Disadvantages: you need to apply regularly to reap the benefits and this has cost but if done correctly the benefits outweigh the costs.pgr-primo-comparison
  3. Some architecutur… architektural… some design changes. The kind that will help you reduce workers. It is best if you do it from the beginning but perhaps you can reduce your dependence on future workers by using the current workers in redesigning your course. Some examples; have less steep slopes, reduce quantity of bunkers (or at least, don’t lah have the high-faced KLGCC type of bunkers). I never can understand the need for these kind of high maintenance bunkers. Ya, ya, ya, the new textile mat you put on the bunker face holds the sand and less need for maintenance. The comparison is between two high-faced bunkers; one with the mat and one without. I challenge you to compare maintenance cost of one high-faced bunkers with the mat and one bunker with low sand face or a ‘turf bunker’.bunker mats
  4. Upskill or multiskilled. Train your existing workers or workers you want to keep so that they know more or can do more. Why have three workers that can only operate the ubiquitous brush-cutter, knapsack sprayer and scisssors when you can have one who can operate a ride-on mower, a hedge trimmer and a boom sprayer even if you have to pay two person’s salary for that one guy/girl. No one worker can do only one job “Everyone can do everything” was a motto I had when I reduced the staff number on my 18 holes from 42 labourers to 18 professionals in the 1990s. Training also reassure your staff that you are thinking about their future and will help you in retaining the good ones.the only thing worse than training
  5. Be creepy. For steep slopes that can’t be mown with a machine, use creepers like Wedelias or Arachis pinto or perhaps even Weeping Lovegrass or maybe leaving it ‘naturalised’ i.e. unmaintained but managed (I have a no-creeper, no-small-trees policy in these ‘wild’ areas).
    Benefits: do it right and you give more color to a simple slope. You can save a lot of manpower here. This is where the need for foreign workers is highest.
    For some deep rough, you can ‘naturalise’ it by leaving it wild but managing it by, once or twice a year, sending workers to slash small trees, wild creepers etc.
  6. Don’t do weeding. Well, I mean not totally don’t do, but don’t have four extra workers to do manual weeding every day. We keep comparing ourselves with our Indonesian and Thai neighbours that have ‘so many workers’ to do weeding but we don’t compare ourselves with American or Australian courses that don’t do weeding. Yeah. They use sprayers with selective herbicides.Weed spray vs manual
  7. Plant less trees. I know, it sounds contrarian right? The thing is, trees create shade that forces grass to extend their leaves upward to look for more sunlight, creating more mowing needs. More trees will also reduce opportunities to mechanise your mowing thereby increasing your worker population. Plus, the roots of some trees (Khaya and Raintree anyone?) grow out of the soil and will damage mower blades, walkways, paths, even roads. If you need a lot of trees, remember how big they become five or ten years later and plant so that the canopies of the trees are just touching each other.
    Benefits: you can save up to 50% of the staff dedicated to manual mowing of that area, if you implement mechanization (not doable with a lot of trees).
    Disadvantages: in the beginning, your golf course is going to look empty when the trees are young. Resist the temptation to fill in the gaps! When the trees grow older, they need more space.

    problem-with-trees

    The problem with trees especially when too many.

  8. Avoid urea. Actually, refrain from using too much nitrogen fertilising on your grass. Malaysian groundskeepers love using urea on their turfgrass because it gives them instant green-up. Of course it does, it contains 46% nitrogen! And nothing else!
    I’m not saying you don’t fertilise, I’m just saying don’t use straight fertiliser with only one nutrient; example Urea!
    Nitrogen fertilising gives surge growth that you have to mow aggresively. In fact, ask your superintendent about MLSN the new trend in fertilising turf (hint: the ‘M’ is for minimum)
  9. Use shrubs to reduce mowing or in places where grass is difficult to grow; for example under big trees or near building or small kerbs. We can use Rhoeo discolor or Iris or Spider Lilies or many others.

    base-of-tree-no-mow

    Alternatives to grass when in areas that have to use hand-mow.

  10. Rotate your poison. If you use herbicide to kill the grass at your border fence, kerbs or even drains in the name of saving manpower; avoid weed succession by using different kind of herbicides.

The list is of course longer but I hope you get it.

With the ringgit as it is now, it is expensive to buy turfgrass machinery. So now we are stuck with too expensive to use manpower and also too expensive to use machinery. What’s going to become of Malaysian golf courses eventually?

If you need help with planning any of the above; please do give me a call or fill up the form below (don’t worry, it won’t show up here).

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Presiden Baru

Posted by mynormas on July 23, 2018

En. Abas bin Ismail adalah presiden baru persatuan superintenden padang golf Malaysia atau GCSAM. Berusia 50 tahun, En. Abas telah berada dalam industry padang golf selama lebih dari 20 tahun setelah berada dalam industri minyak dan gas selama empat tahun sebelum itu.

abas president gcsam

Dengan berlatarbelakangkan pendidikan kejuruteraan, En. Abas adalah pengurus woksyop (workshop manager) di sebuah kelab golf terkemuka di Malaysia iaitu TPC KL (dahulunya KLGCC). Sebelum itu beliau adalah Asisten Superintenden di Pantai Lagenda Golf and Country Club (kini ditutup), Superintenden di Nilai Springs Golf Club dan kini, bapa kepada tiga anak lelaki itu adalah Pengurus Woksyop (Workshop Manager) di TPC KL.

Sejak menjadi Presiden sejak pilihanraya persatuan pada bulan April lepas, En. Abas telah merombak barisan exco nya untuk mencermin trend masakini iaitu mewujudkan exco digital dan juga exco yang akan akan terlibat dengan mengambil ahli baru. Selain itu, beliau juga telah mengembalikan sistem exco yang akan bertanggungjawab dengan kawasan/negeri tertentu.

Antara fokus utama beliau ialah mengambil ahli baru. Malah, katanya dia akan melakukan ‘road tour’ di beberapa negeri untuk tujuan merekrut ahli baru. Road tour ini akan membenarkan persatuan berkenalan dengan bakal ahli baru dan memperkenalkan persatuan kepada mereka.

Selain ahli dari dalam industri, En. Abas juga akan menambah ahli dari kalangan pelajar dan pengajar dari institusi pengajian tinggi dalam bidang yang berkaitan.

En. Abas berniat untuk memartabatkan pekerja sebagai Greenkeeper dengan cara mendalamkan pengetahuan mereka, tak kira superintenden, asisten superintenden, supervisor mekanik dan sebagainya. “GCSAM” katanya “akan menjadi platform pembelajaran untuk bidang ini”

Kerjasama dengan agensi dan persatuan yang berkaitan yang lain serta dorongan rakan dan bantuan ahli jawatankuasa serta penglibatan ahli lain, Encik Abas berharap Persatuan Superintenden Padang Golf Malaysia akan menjadi sebuah persatuan yang maju dan memajukan ahlinya.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang, Padang Golf | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: