Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Rumput secara am’ Category

‘Basic’ tentang rumput. Semua orang patut baca.

Rumput merah

Posted by mynormas on May 28, 2020

Pernahkah anda ada rumput yang hujungnya bertukar warna merah? Bukan seluruh rumput, hanya hujungnya. Sebelum itu rumput berwarna hijau, tiba-tiba satu hari anda lihat hujungnya berwarna merah.

Sod Cowgrass merah dikeliling Cowgrass hijaurumput merah

Ada tiga sebab ini boleh berlaku. Di sini saya nak cerita tentang satu sebab saja. Lain kali kita cerita tentang sebab lain.

Sebabnya ialah: Kekurangan zat Fosforus (simbol P pada beg baja).

Malangnya jika anda tabur baja yang tinggi P contohnya baja DAP (DiAmmonium Phosphate, bukan nama parti politik), rumput anda mungkin bertukar jadi hijau sementara sahaja sebelum ia bertukar menjadi merah semula.

Saya teringat bahawa pH tanah akan mempunyai kesan kepada apa zat yang boleh diserap oleh akar rumput. Memang betul, jika pH rendah, rumput tidak boleh serap P melalui akarnya.

soil pH

Maka bila saya cek, saya baru kesan bahawa satu padang bola yang mempunyai masalah rumput merah mempunyai nilai pH yang amat rendah (bermaksud tanah itu berasid) dan tanah yang mempunyai pH kurang dari 5 akan ‘memegang’ Fosforus dan rumput tak dapat menyerapnya. Tentunya saya perlu cek di beberapa tempat di satu padang itu (bukan satu tempat saja kemudian mengambil kesimpulan).

pH padang

Maka langkah saya yang seterusnya ialah:

  1. Pastikan rumput mendapat P dari baja foliar dan lupakan baja tabur buat sementara waktu.
  2. Perbaiki pH tanah menggunakan kapur lime CaCo3 (kalsium karbonat) atau gypsum.

Sekarang sedang giat membuat rancangan baru.

Semoga dipermudahkan segala urusan kita.

Jika anda ingin membeli radas untuk mengesan kelembapan atau keasidan tanah, ini, hubungi saya. Saya bantu. Lebih kurang RM300 tak termasuk kos penghantaran. Buatan Jepun, di hantar dari Singapura. Atau anda boleh beli sendiri dari harga RM8.50 pun ada, RM10,000 pun ada dan beri sumbangan sedikit untuk saya yang telah memberi idea ini kepada anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in landskap, Lanskap, Maintenance, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , | Leave a Comment »

KENAPA RUMPUT MATI.

Posted by mynormas on April 20, 2020

Maaf kan saya utk tajuk semua huruf besar tapi itu supaya post ini dapat dibezakan dengan post sebelumnya dalam laman web saya.

Baiklah, kenapa rumput mati dan akhirnya padang menjadi botak? Ramai orang akan kata tentang tiada pembajaan tetapi sebenarnya untuk sekian kalinya, biar saya ulang bahawa baja bukan makanan untuk rumput ataupun pokok. Rumput dan kebanyakan pokok termasuk dalam golongan ‘producer’ iaitu ia membuat makanannya sendiri pasal tu pokok di hutan dan rumput tepi jalan boleh hidup tanpa baja. TETAPI, mereka perlukan nutrien (fikir: vitamin) dan dihutan atau tepi jalan nutrien didapati dari pereputan daun atau bahan mati lain.

Masalahnya dalam tumbuhan mono-kultura seperti di padang rumput atau ladang kelapa sawit, getah dsb, hanya satu tumbuhan saja yang wujud maka nutrien yang terdapat dalam kitaran akan terhad kepada nutrien yang sama berulang-ulang dan tidak lengkap.

Hmm…. dah lari dari tajuk.

Kenapa rumput mati? Saya bercakap dalam konteks kawasan padang bola dan padang golf, mungkin taman dan halaman rumah juga.

  1. Mampatan
  2. Kekeringan.
  3. Kebasahan.
  4. Penyakit, serangga atau haiwan lain (contoh: babihutan dan anjing kucing) juga boleh menyebabkan kematian tetapi mereka jarang berlaku di rumput yang dipotong panjang seperti padang bola, golf dan taman.

Tentunya ada sebab lain yang mungkin terlalu banyak untuk saya rumus semua seperti rumput dibawah teduhan, sabotaj, kesilapan aplikasi baja, kena jampi dan sebagainya. Saya cerita tentang sebab-sebab yang biasa sahaja.

Mampatan.

Biasa berlaku di tempat masuk padang, atas tangga, di antara dua objek yang menghalang laluan dan sebagainya. Ia juga berlaku di tempat yang paling banyak aktiviti contohnya depan gawang gol, tempat linesman berlari dan lain-lain. Di padang golf, ia berlaku di atas green kerana 70% dari permainan golf ialah di atas green. Bayangkan dalam 100 ekar padang golf, green hanya 1.5 – 2.0 ekar sahaja. Selain itu, green dipotong setiap hari dari arah yang berlainan tetapi keliling green, walau arah manapun, akan menghasilkan mampatan di perimeter green.
compaction bola
mampatan compaction 2

Kekeringan

Maksud saya di sini ialah kekurangan air. Mampatan juga boleh menjadi sebab rumput tidak mendapat air bila tanah terlalu padat hinggakan air tidak boleh masuk ke dalam tanah.

Tetapi apa yang saya nak cakap ialah bila padang tiada sistem pengairan dan rumput selepas menjadi dorman, terus mati selepas dua hingga empat minggu tanpa air (ada rumput dua minggu dan ada rumput empat minggu).

Kadang-kadang sistem pengairan ada tetapi tidak berfungsi dengan baik iaitu tak sampai, atau terjadinya ‘helikopter’ iaitu air dihujung siraman saja tetapi di tengah siraman air tak kena rumput.

Saya ingin memperkenalkan satu istilah baru iaitu “Localised Dry Spot” atau LDS iaitu suatu kawasan kering yang berlaku hanya di suatu lokasi walaupun terdapat sistem siraman. LDS berlaku di: bahagian atas cerun yang rumput pendek kerana air ‘bergolek’ turun tapi tak masuk ke dalam tanah; kawasan yang mampat; kawasan yang mempunyai penyakit seperti Fairy Ring yang menjadikan tanah hydrophobic (benci air) atau pasir kasar yang terlalu cepat membawa turun air.
LDS slope
helicopter water

Kebasahan

Ironisnya, selain kekeringan, kebasahan juga menyebabkan kematian. Samada sistem saliran yang tak berfungsi atau tak mampu untuk membawa air keluar dari padang atau mampatan bahagian atas padang tidak memberi ruang untuk air turun ke bawah.

Rumput mungkin terus mati akibat lemas ataupun kadang-kadang air tidak kelihatan bertakung di permukaan tetapi permukaan dipenuhi lumut yang lama-kelamaan mengambil tempat rumput.
algae
wet field

Penyakit dan makhluk perosak

Ada penyakit yang menyebabkan kematian menyeluruh rumput. Berita baiknya ialah ia jarang terjadi di rumput yang dipotong melebihi 10mm (jarang, bukan tak pernah) tetapi selalunya ke atas green yang dipotong diantara 8mm ke bawah.

diseased green
babi hutan wild boar
insect

Terdapat pelbagai cara untuk menangani setiap masalah yang mendatangkan ‘padang botak’ ini mulai dari penambahan sistem pengairan, penggunaan agen pembasah (wetting agent), penambahan sistem saliran, penggunaan racun serangga, kulat dan sebagainya (malangnya setakat ini untuk babi hutan hanya pagar elektrik saja yang berjaya) maka saya sarankan supaya ini dilakukan dahulu sebelum tuan-tuan dan puan-puan lakukan penggantian rumput.

Jika rumput diganti tanpa kerja-kerja pembaikan dilakukan; rumput akan kembali mati dan padang kembali botak.

ebook sale esentral

Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Jangan lupa untuk membeli buku pertama tentang penyelenggaraan rumput dan padang golf di Malaysia. Dijual sebagai ebuku (warna) dan sebagai buku fizikal (hitam/putih) selepas PKP.

Sudahkan anda membaca drama bersiri saya tentang Roslan, seorang penjaga padang golf yang mengalami kemalangan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan? Mulakan dari Episod 1.

Anda dapat manafaat dari laman web ini? Silalah menderma seikhlas hati untuk saya terus menampungnya. Terima kasih. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Sod kawasan botak: Memperbaik atau Membazir?

Posted by mynormas on April 15, 2020

Dalam penjagaan rumput, kadang-kadang, kita dapati ada kawasan rumput yang mati akibat kekeringan, mampatan, lumut ataupun mungkin penyakit serangga dan sebagainya.
contoh sod

Satu tindakan yang sering diambil oleh penjaga padang ialah, menggunakan alat seperti sodcutter, Turf Doctor atau hexagonal tool untuk membuang rumput dari tempat lama dan menggantikan dengan rumput dari tempat baru.

Alat membuat sodAlat membuat sod2

Pada saya, kerja-kerja menggantikan rumput dengan rumput dari tempat lain atau lebih dikenali dengan kerja sod atau sodding adalah langkah terakhir yang diambil utk membaiki kawasan rumput yang telah mati.

Alasan saya tiga:

  1. Rumput yang diganti mungkin tak sama dengan rumput asal. Anda mungkin merasakan semua Cowgrass adalah sama tapi saya pernah menerima panggilan dari pelbagai tempat kerana rumput Cowgrass yg dibawa tak sama dengan rumput sedia ada. Ini lebih lagi bermasalah jika rumput ialah dari spesis Bermuda atau Zoysia yg mempunyai pelbagai subspesies dan varieti.
  2. Masalah asal tidak dibaiki malah diabaikan. Kenapa rumput di situ mati? Adakah kerana kekeringan? Siraman tak sampai? Mampatan? Ia kawasan keluar masuk pemain? Kenapa ia jadi berpenyakit? Kenapa ia selalu berlumut? Terlalu banyak air? Sprinkler tak berpusing? Ia kawasan paling dekat dengan paip dan pekerja anda malas”
  3. Kos yang lebih tinggi dari membaikpulih kawasan tersebut. Ia mungkin kelihatan seperti ‘jalan pintas’ tetapi jika masalah lama berulang maka pembelian sod, penutupan kawasan adalah tidak berbaloi.

Saya sering melihat kerja sod yang mendatangkan masalah baru DAN masalah lama berulang.

Masalah baru ialah ialah:

  1. Kerja menanam yang tidak berkualiti menyebabkan rumput tinggi rendah. Bila anda memotong, sod tinggi akan scalp dan sod rendah akan mempunyai rumput panjang.
    Sod ditanam tak sama tinggi
  2. Kesuburan nursery (atau tempat rumput ganti diambil) tak sama dengan tempat yang diganti menyebabkan warna rumput yang tidak sama.
    Sod Cowgrass merah dikeliling Cowgrass hijau
  3. Spesis rumput yang tak sama. Saya pernah lihat sod carpetgrass dalam Cowgrass. Atau Paspalum conjugatum dalam Axonopus compressus.Rumput sod tak sama langsung dengan rumput keliling.
  4. Kawasan yang rumputnya diambil terbiar mempunyai lubang atau lurah. Saya pernah jumpa kawasan yang diambil rumput dua tahun lepas masih belum dibaiki.
    Tapak ambil rumput terbiar
  5. Kawasan yang diganti rumput tidak dapat diguna sementara menunggu rumput diganti menumbuh akar mencengkam tanah bawah dan tidak tercabut atau  sod yang ditanam terlalu jarak, lambat menjalar rapat.
    Tak boleh guna kerana sod tak rapat
  6. Hujan lebat menghalang sod melekat, terutamanya jika kawasan itu di cerun.
    Sod pasir hanyut
  7. Kemarau atau kelemahan menyiram menyebabkan sod mati kekeringan dan perlu ditanam semula.
    Sod kekeringan
  8. Tidak mempunyai alat yang betul. Atau teknik yang betul. Sod yang ditanam; huru-hara.
    sod cangkul
  9. Sod yang mempunyai rumpai yang kekadang tidak kelihatan sewaktu di nurseri atau lokasi sumber rumput.
    rumpai weed dalam sod

Maka saranan saya ialah:

  1. Cari punca masalah. Perbaiki masalah. Jika masalah anda ialah kekeringan, maka baiki sistem penyiraman, gunakan agen pembasah ataupun guna pengudaraan serampang padu. Jika masalah ialah basah (kawasan berlumut), maka lakukan pengudaraan serampang padu atau berongga, gunakan agen pembasah atau baiki sistem saliran. Jika masalah anda ia mampatan, maka carikan jalan lain untuk pemain atau mesin keluar masuk dan lakukan pengudaraan tanah.
  2. Lakukan pengudaraan tanah untuk boost kesuburan. Sama seperti di atas.
  3. Guna soil amendment untuk memperbaiki tanah seperti se-simple bahan organik atau se-complex Zeolite atau se-mudah pasir!
  4. Guna baja, sikit tapi selalu. Guna baja foliar jika perlu. Akar rumput mungkint terlalu pendek untuk mensedut nutrien dari baja.
  5. “Curi” sedikit rumput dari kawasan tepi dan tanam secara sprig di kawasan mati atau guna kaedah “halfmoon technique” untuk mengecilkan kawasan yang mati.
  6. Jadikan tempat itu boleh digunakan untuk permainan; kadang-kadang pengguna/pemain tak berapa kisah sangat jika kawasan itu mereka nampak sedang dalam proses pembaikan.
  7. Naikkan notis kepada pengguna/pemain, terangkan apa yang berlaku dan langkah yang sedang diambil.
  8. Sabar. Tetapi sentiasa perhatikan untuk lihat perkembangan semasa.

Namun demikian, kadang-kadang, kita terpaksa sod untuk ganti. Saya cadangkan ia dilakukan bila:

  1. Memang tidak ada harapan untuk pembaikan contohnya kerana berlaku pertumpahan minyak atau bahan lain yg menjadikan tanah itu toksik.
  2. Akan berlaku acara besar yang tidak dapat menerima kawasan botak itu. Ingat: sodding ialah kos besar, maka jika acara itu berbaloi, baru buat.
  3. Anda memang ada nursery yang besar yang diselenggara sama seperti padang anda dan ia datang dari sumber benih yang sama.
  4. Anda mempunyai peralatan, kebolehan dan teknik sod yang betul.

Kalau tidak, saya cadangkan anda jangan buang duit.

Dalam posting lain saya akan cerita bagaimana untuk sod dengan betul. Dapatkan maklumat penjagaan rumput dari buku saya; buku tentang penyelenggaraan rumput dan padang golf yang pertama dalam BM dan di Malaysia.

ebook sale esentral

Sudahkah anda membaca drama bersiri saya tentang Roslan, seorang penjaga rumput yang mengalami kemalangan sewaktu berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan dan bagaimana dia menyelamatkan rumputnya? Mulakan episod 1.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Rumput Cinta. Bab 2

Posted by mynormas on April 6, 2020

Ini adalah bab 2 dalam siri cerpen tentang Roslan, seorang penjaga rumput yang berpengalaman dan mempunyai padang bermasalah sewaktu PKP di Malaysia April 2020. Walaupun tempat kerja Roslan ialah padang golf, tetapi banyak ilmu nya boleh di aplikasi di padang rumput lain. Sila klik sini untuk Bab 1. 

Dengan perlahan dan terdingkut-dingkut Roslan berjalan menuju ke pejabatnya. Dia menyuruh Rose untuk terus balik. Dia tidak mahu Rose risau dan dia tidak mahu isterinya melihat dia bersusah payah ke pejabat.

Dari ekor matanya dia boleh lihat dua orang pembantunya Chong dan Balan berjalan ke arah pejabatnya juga. Sebaik sahaja Roslan duduk di kerusinya, dia lihat Chong dan Balan sudah duduk di kerusi di hadapannya “Aik” kata Roslan “laju nya korang” atau mungkin aku yang slow, bisik hati kecil Roslan. Mereka berdua hanya tersengih.

“Morning boss” kata Chong “good mornng sir” sahut Balan.

“Apa yang good with the morning?” kata Roslan “What is the story with my golf course?”

Kedua-dua pembantunya serentak bercakap, malah menaikkan suara untuk menenggelamkan cerita kawannya. Roslan angkat tangan kanan nya, mendiamkan mereka berdua.

“Sorang-soranglah. Chong dulu. Ringkaskan cerita”

“Bos, green di South course secara umumnya adalah okay, rumput memang panjang tapi rumpai banyak gila. Tak tahu bila boleh siap weeding”

“Tak ada tanda atau simptom penyakit? Tak ada rumput mati? Coklat ke?”

“Tak ada bos. South Course tak ada. North Course ada” kata Chong sambil menjeling ke arah Balan, yang mengangguk dengan muka sedih “green 16 adalah sikit rumput dah tukar coklat, mungkin kerana kering di belah atas slope. Tempat yang sama macam jadi masa kemarau tahun lepas”

Roslan tahu tempat yang Chong maksudkan. Arkitek yang mereka padang ini telah membuat suatu tebing yang curam di tengah green. Setiap kali Chong menyiram kawasan itu, air akan mengalir turun dari tebing dan tidak masuk ke dalam tanah. Selama ini, ia hidup dengan cara penggunaan ajen pembasah dan pengudaraan tanah yang kerap. Itu, dan satu lagi kawasan di green 4.

Roslan faham kenapa South Course kurang menghadapi masalah berbanding dengan North course. Dalam kedua-dua 18 lubang yang ada di kelab golf itu, pengurangan bajet menyebabkan dia terpaksa mengutamakan salah satu sahaja dari kedua-dua mereka. Kenapa South Course? Kerana ia lebih panjang dan lebih digemari oleh pemain – terutamanya VIP. Selama dua tahun kebelakanagn ini rumput di South Course mendapat lebih banyak baja, lebih ramai pekerja dan lebih kasih-sayang berbanding North Course.

“Bagaimana tentang pemotongan? Berapa panjang rumput atas green?”

“Giler punya tinggi boss. Sebelum PKP kita potong pada 4mm. Seperti yang kita bincang dulu, saya adjust pisau kepada dua kali ganda iaitu sampai 8mm pun potong banyak sampah lagi. Tapi di North Course sampah tak banyak sangat”

Itu kerana kita kurang baja di NC, fikir Roslan. Sedangkan warna rumput di SC lebih kurang sama saja dengan SC. Dia perlu berhati-hati dan tak aplikasi terlalu banyak baja semata-mata kerana cadangan supplier.

“I cadang untuk potong pada 8mm beberapa hari sampai sampah kurang, lepas tu buat dethatching untuk tegakkan rumput lepas tu turunkan pisau kepada 7mm beberapa hari, lepas tu 6mm lepas tu 5mm, dethatch lagi lepas tu turun 4mm. Okay tak boss?”

“Okay” jawab Roslan “bunyi macam betul, perhatikan warna rumput. KALAU kau potong banyak sangat daun, nanti rumput jadi coklat sebab yang tinggal hanya batang rumput. Lepas tu rumput nak buat fotosintesis macam mana? Kalau sampai jadi macam tu, jangan teruskan, panggil saya, kita discuss; nak teruskan atau nak naik balik pisau”

“Baja?” tanya Chong.

“Turunkan pisau sampai 5mm baru kita cerita baja macam biasa. Kalau sebelum tu nampak macam dah kuning dan perlukan baja tambahan, gunakan baja foliar untuk sementara. Kalau baja foliar tak ada dalam stok, tak baja pun tak apa. Tempat kering macamana?”

“I dah buat manual solid-tine dan sembur wetting agent. Saya monitor”

“Fairway?”

“Fairway lagi teruk panjang rumputnya dan lagi banyak kawasan kering. I tahu kita patut slice supaya air boleh masuk tempat kering tapi kita tak cukup traktor boss, so saya guna traktor untuk potong dulu. Tempat kering saya hantar orang sembur wetting agent guna knapsack sprayer lepas tu siram dua tiga kali sehari.”

un cut grass rough tee (1)

“Okay good. You seem to have everything under control” puji Roslan “Bila boleh buka untuk digunakan?”

“En Hisham dah suruh bukak dari semalam boss”

Roslan mencebik bila dengar nama Hisham. Hisham adalah pengurus Jabatan Golf dan bertanggungjawab dalam penggunaan kedua-dua 18 lubang di kelab itu. Semenjak dia mula bekerja, terdapat usaha dari pihak Hisham untuk mempastikan bahawa semua kerja di jabatan Roslan, malah di semua jabatan di kelab itu, mengikut telunjuk dia.

Roslan tahu dia akan ada masalah kalau dia tidak dapat mengawal keadaan di padang; suatu rebutan kuasa akan berlaku. Hisham akan minta supaya Jabatan Penyelenggaraan Padang diletak di bawah pengurusan dia.

Roslan tiba-tiba ingin bangun dan masuk ke padang. Hanya fikir saja pun dah buat dia rasa sakit. Dia tak sedar kesakitan itu dapat dilihat di mukanya.

“Boss okay?” tanya Balan.

“Saya okay” tegas Roslan.

“Muka nampak macam tak okay?” Balan sudah hampir berdiri untuk membantu.

“AKU OKAY!!!” jerit Roslan, mukanya berubah merah “Dengar sini. SC dijaga lebih baik jadi ia lebih tahan dari NC” Dia mengira di jarinya “Satu: South Course dipotong lebih kerap; contoh: fairway potong dua kali seminggu tapi North Course satu kali. Dua: Kita guna lebih banyak baja di SC. Tiga: South Course ada lebih banyak mesin dan lebih banyak pekerja dan…

Empat: SC di hollow-tine dan hias-atas lebih selalu. Sorry Balan. Aku kena fokus pada SC dan pastikan SC boleh dibuka dulu”

Wajah Balan menggambarkan kesedihan bercampur marah “Bukan salah…”

“Memang bukan salah kau” Roslan menyampuk “aku tahu” dia kemudian melembutkan suara “Itu, aku yang mahu. Aku perlu cut cost tapi dimasa yang sama kita kena tunjuk yang kita boleh buat kerja dan jadikan padang cantik. Kita mahu pengurusan bagi kita duit. Kalau dua-dua padang tak cantik, tu maknanya kita tak tahu kerja. Kalau satu cantik, kita boleh kata itu kerana majoriti bajet telah pergi ke padang itu”

Dia menarik nafas dalam “75% dari bajet kita pergi ke South Course”

Pejabat Roslan menjadi senyap. Chong nampak gelisah, Balan hanya diam memerhatikan sesuatu di lantai di hadapannya.

Tanpa dia sendiri tahu alasannya, Roslan mula merasakan api kemarahan di dalam dirinya. Dia bukan tak suka Balan, tapi dia rasa Balan ni banyak cakap. Dia masih muda, masih ada harapan. Hari ni, Roslan rasa malas nak layan. “Macam ni lah. Kita sambung kemudian. Saya nak masuk cek padang dulu”

Roslan bangun, terasa sakit dan jatuh terduduk dalam kerusinya semula. Kali ini, semua orang tidak bersuara. “Keluar!” perintah Roslan dan kedua-dua mereka patuh.

Roslan menutup muka dengan tangannya dan cuba untuk menenangkan perasaan. Dia terdengar bunyi ketukan perlahan di pintunya. Nina masuk.

Nina.

Dia berjalan dan duduk dihujung meja mengadap Roslan “Okay ke? Saya dengar ada suara orang menjerit”

Roslan hanya mampu mengangguk. Dia tak tahu apa nak kata. Bukan sahaja lidah dia kelu tapi otak dia pun jadi beku bila berhadapan dengan Nina. Terutama sebegini dekat. Bau Nina… Roslan rasa bingung. Bukan bau Nina tapi kehadirannya. Rambutnya. Senyuman nya.

Nina menyentuh pipi Roslan “Belakang sakit lagi?”

“Sakit” sebahagian dari Roslan mahu mengelak dari Nina tetapi sebahagian dari dirinya mahukan lebih lagi. Dia tahu ini salah tapi dia terlalu lemah untuk menolaknya. Dia menggelengkan kepala dengan harapan otaknya menjadi kurang beku dan lidah kurang kelu. “Saya nak masuk padang”

“Awak tak boleh pandu bugi tu lagi. Biar saya yang pandu. Saya bawak awak. Ya?” Nina memegang tangan Roslan.

Roslan mengangguk.

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya. 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

 

Posted in Golf Course, Greens, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , | 5 Comments »

Air dalam Tanah

Posted by mynormas on November 12, 2019

Semakin hampir kita dengan musim tengkujuh semakin banyak saya dapat panggilan dari padang yang minta saya lakukan kerja-kerja pengudaraan tanah di padang mereka dengan harapan pengudaraan tanah akan membantu pengeringan padang di musim hujan.

Adakah ini benar? Adakah pengudaraan padang akan membantu padang kering di musim hujan?

Tidak benar tetapi mungkin ada sedikit kekeliruan.

Untuk penerangan lanjut, saya nak perkenalkan dua perkara utama:

1. Field Capacity atau Tahap Tepu Padang (ini istilah saya belajar 30 tahun dulu, mungkin sekarang dah lain) dan

2. Lapisan atas permukaan padang yang terdiri dari thatch atau mat iaitu bahan organik yang terdapat di atau hampir di permukaan tanah.

Thatch atau mat ini akan bertindak seperti span (sponge) untuk memegang air dari turun ke bawah. Air ini seterusnya akan menghalang udara dari mengisi ruang bawah permukaan dan menyebabkan kulat, bakteria dan lain-lain mikro organisma tidak dapat bernafas sedangkan mikro organisma inilah yang akan bertindak mereputkan bahan organik tadi. Maka makin tebal thatch, makin banyak air di dalamnya dan semakin kurang mikro organisma boleh menguraikan thatch lalu semakin banyak thatch akan terbentuk.

Thatch
Ini lah ‘tahi’ di bawah rumput yang menghalang air dan baja dari turun. Bila kita roll, ia akan jadi padat.

Maka anda akan rasa padang anda lembik macam bubur. Walau dah dua, tiga hari tak hujan, ia masih lagi berlumpur dan lembik.

Malah, walau dah pernah pasang longkang subtanah beberapa tahun lepas, ia masih lagi lembik dan berlumpur lepas hujan.

Ini diburukkan lagi jika anda adalah Raja Gelek atau Ratu Gelek iaitu penjaga padang yang gemar menggelek padang. Penggelekkan ini akan memampatkan padang dan menghalang air dari tembus WALAUPUN thatch adalah minimum.

Tahap tepu padang ialah jumlah air yang ia boleh terima sebelum ia… tepu dan tidak boleh lagi menampung air dalam padang; maka terjadilah padang banjir.

Untuk memudahkan penerangan, saya biasa buat perumpamaan tentang cawan yang ditutup dengan sekeping kadbod atau tisu tebal. Cawan itu ialah tahap tepu padang dan kadbod/tisu ialah permukaan padang.

Perumpamaan padang dan permukaan.
Cawan yang sudah penuh (padang yg sudah tepu) dan kadbod yang penuh air (permukaan padang yang menyerap air)

Tanpa melakukan pengudaraan tanah; air akan terkumpul di permukaan walaupun padang tidak berada pada tahap tepu.

Tetapi melakukan pengudaraan tanah tanpa ada sistem saliran subtanah yang baik akan membantu pengeringan permukaan padang dengan cara memberi ruang untuk peredaran udara untuk penyejatan air tetapi jika hujan (atau penyiraman) berterusan akan menyebabkan padang mencapai tahap tepu dengan cepat dan air akan naik ke permukaan kembali.

Tentunya, kedua-dua sistem itu mempunyai had juga; terlalu banyak air akan mengatasinya dan terlalu banyak pengudaraan akan mengganggu permainan serta terlalu banyak sistem saliran subtanah akan menyebabkan padang terlalu cepat kering sewaktu tiada hujan.

Walaubagaimanapun, mempunyai sistem saliran tanpa melakukan pengudaraan tanah akan menyebabkan permukaan sentiasa menjadi lembap dan basah.

Maka untuk padang yang baik, kita perlukan kedua-duanya, pengudaraan tanah yang dilakukan secara berjadual (dan penggelekkan yang sederhana) serta sistem saliran subtanah yang baik.

Jika anda ada mempunyai padang yang basah dan atau masalah lain, hubungi kami di O3-5I3I OO66. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Potongan Menyakitkan

Posted by mynormas on December 11, 2018

Dimusim berkhatan anak-anak pada cuti sekolah bulan Disember ini, saya ingin bercerita tentang dua lagi potongan yang menyakitkan; pemotongan rumput menggunakan peralatan tumpul dan potongan terlalu rendah. Anda juga tidak mahu tok mudin atau doktor menggunakan pisau tumpul atau potong terlalu rendah juga kan? (Orang lelaki yang baca ayat itu dah kepit kaki secara tak sedar)

Ada banyak cara untuk memotong rumput. Dari menggunakan gunting, sabit hinggalah ke reel mower 15 bilah yang dikawal oleh komputer mini. Tetapi pada saya, menggunakan mesin brushcutter dengan tali nylon adalah cara paling memusnahkan untuk rumput. Dua sebab:

  1. Tali nyon tidak ‘tajam’ ia memotong menggunakan tenaga kinetik yang dihasilkan oleh pusingan laju.
  2. Ketinggian potongan tidak dapat dipastikan maka selalunya terlalu banyak daun rumput dipotong, malah kadang-kadang; dipotong hingga ke batang rumput.

Untuk mengetahui lebih banyak tentang pisau pemotong rumput; sila lihat artikel lama saya tentang pisau pemotongan.

Dan untuk mengetahui tentang isu pemotongan terlalu banyak, anda boleh rujuk kepada artikel tentang peraturan satu pertiga (Rule of One-third) dalam pemotongan rumput.

Di sini saya nak buat perbandingan tentang tiga potongan yang biasa digunakan di Malaysia iaitu:

  1. Reel
  2. Brushcutter dengan tali nylon dan
  3. Pemotongan dengan pisau rotary logam (besi).

Sebelum itu, saya ingin ingatkan bahawa jika pisau yang digunakan tumpul dan mencederakan rumput lebih dari memotongnya; ia akan membuka jalan masuk untuk patogen seperti bakteria, kulat dsb. Selain itu, daun juga adalah tempat membuat makanan untuk rumput melalui proses fotosintesis maka jika daun itu koyak, proses itu akan terganggu.
Pemotongan menggunakan Brushcutter tali nylon.

cut with nylon brushcutter

Ini sebenarnya potongan terbaik pekerja ini (sebab bos dia ada dengan saya) Kalau tak dia tenyeh sampai ke tanah. Bukan daun saja; batang sekali dipotong. Alasan; kalau potong rendah, tak payah selalu potong. Silap falsafah ni. Cara terbaik potong rumput ialah dengan potong pada ketinggian konsisten pada kekerapan yang konsisten. Contohnya potong pada ketinggian 25mm (1 inci) setiap tiga hari (atau tujuh hari).
Pemotongan menggunakan pisau rotary logam.

Ini ialah ibarat macam brushcutter tetapi menggunakan pisau logam. Kadang-kadang dipanggil sebagai ‘helikopter’.

cut with rotary

Oleh kerana pisau ini boleh di adjust ketinggiannya maka jumlah rumput yang dipotong adalah ‘berpatutan’ tetapi mesin ini sebenarnya kurang tajam dan perlu diasah lagi.
Pemotongan menggunakan pisau reel.

Pisau reel adalah pisau yang memotong ibarat gunting; terdapat dua bahagian, satu bahagian yang berpusing – dipanggil reel dan satu bahagian lagi yang ‘memegang’ rumput dipanggil bedknife. Ia adalah cara efektif memotong rumput tetapi jika ia tidak diasah – dan ia perlukan kemahiran serta peralatan khusus pula untuk mengasahnya – ia juga boleh merosakkan rumput. Tetapi sekurang-kurangnya ketinggian nya adalah confirm konsisten.

grass cut with reel

Baiklah, jika anda telah membaca artikel saya yang terdahulu tentang pemotongan (jangan malas, tambah ilmu! Ikut link di atas!) maka anda akan tertanya “Bagaimana dengan flail?” Flail sebenarnya adalah dalam kategori pisau silinder yang juga memotong menggunakan tenaga kinetik tetapi ia lebih mudah diasah dan lebih lasak kerana ia terdiri dari berpuloh hingga beratus anak pisau yang berpusing secara bebas (independent) jadi jika terkena batu atau akar pokok, tidak semuanya rosak.

Jika anda terlibat dalam pembuatan BQ dan ingin spesifikasi, jangan letak reel; letak “Mesin memotong menggunakan pisau silinder (contohnya reel) yang boleh memotong secara kemas, adalah tajam dan mudah diasah setiap minggu serta mempunyai ketinggian potongan sekurang-kurangnya diantara 20 – 45mm. ” Jika anda adalah padang bola atau taman yang jauh dari KL, menggunakan reel akan memeningkan penyelenggaraan mesin dan seterusnya padang bola.
Jika pisau anda tumpul.

Jika pisau anda tumpul, maka rumput akan cedera dan penyakit mudah masuk melalui kecederaan itu. Lihat contoh dibawah, beberapa rumput sudah mula melihatkan permulaan penyakit.

bad cut

Rumput ini telah dipotong dengan pisau tumpul dan penyakit telah mula menular.

Maka pelajaran dari sini ialah; jangan potong terlalu rendah, jangan guna pisau tumpul, jangan guna tali nylon dan potong dengan kekerapan yang konsisten iaitu seminggu sekali.

Beritahu tuan rumah bahawa sebaiknya ialah dia perlu sain kontrak untuk setahun anda akan datang 52 kali pada kadar RMx setiap kali dan anda akan beri dia diskaun 10%. Mulakan dengan 1 bulan deposit dan bulan ke 12 anda tidak akan ambil bayaran.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Penyediaan Tapak

Posted by mynormas on November 13, 2018

Saya jumpa ramai orang yang tanam rumput. Malangnya kebanyakan orang di luar industri golf masih lagi menggunakan cara lama untuk menanam rumput terutamanya sewaktu penyediaan tapak.

Salah satu isu utama ialah roll (gelek, kompak) untuk mendapatkan kerataan rumput. Paling selalu ialah orang akan roll rumput untuk dapatkan kerataan. Sebenarnya, kita sepatutnya roll tanah SEBELUM kita tanam rumput. Kalau tanah tu rata, confirm rumput tu rata kan?

Jadi masalah kalau kita tanam dengan cara sod dan sod yang kita beli ialah sod cangkul yang mempunyai tapak tak rata. Kalau kita beli sod yang mempunyai tapak rata, kita hanya perlu tanam kemudian tabur pasir supaya cover gap (celah) di antara sod kita.

Penyediaan tapak ini penting kerana banyak masalah rumpai (rumput liar) berasal kerana penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul. Rumpai yang sebenarnya ‘penduduk asal’ kawasan itu akan muncul semula selepas beberapa bulan kerana proses penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul.

Ada lapan langkah dalam penyediaan tapak sebelum rumput ditanam. Kalau anda kerja tanam rumput; cuba lihat, bahagian mana yang anda skip. Atau ada diantara langkah ini yang anda rasa boleh dibaiki.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Pembinaan Padang.

Posted by mynormas on October 31, 2018

Kita tahu (atau kita rasa kita tahu) bagaimana sebuah padang bola dibina. Kita rasa bukan susah pun. Korek, pasang longkang subtanah (orang lain panggil subsoil, saya panggil subtanah) letak tanah atas lepas tu kambus, tanam rumput dan kemudian kita roll roll dan roll sampai dia rata. Siram, siram dan siram sampai… sampai… petang(?).

Bagaimana jika saya kata ada tiga jenis metode/kaedah pembinaan padang? Dua darinya selalu digunakan di Malaysia dan satu lagi di stadium terbaru.

  1. Pembinaan dengan tanah asal; iaitu pembinaan yang banyak dilakukan di taman permainan atau mungkin sekolah-sekolah di Malaysia. Ratakan tanah sedia ada, kemudian tanam rumput dan roll, roll, roll.
  2. Pembinaan dengan tanah yang telah dimodified. Ya; tanah yang telah dimodifiedkan. Saya golongkan pembinaan menggunakan ‘topsoil’ dalam kaedah ini. Korek, buang tanah lama (atau namakan ia sebagai ‘tanah atas’ diprojek lain) dan masukkan ‘tanah atas’ (atau tanah yang dibuang dari projek lain), ratakan, tanam rumput dan roll, roll, roll. Longkang subtanah adalah optional: letak pun boleh, tak letak pun okay jer.
  3. Pembinaan menggunakan pasir dan zon-akar. Korek buang tanah asal sedalam 12 inci, buang, roll tanah bawah sampai licin (ini kita panggil sebagai ‘subgrade’ atau ‘basement’) pasang longkang subtanah, letak pasir sebanyak 8 inci (angka arbitrari) kemudian 4 inci lagi dengan pasir yang dicampur dengan 5% dari isipadu dengan bahan organik dan 5% juga dengan soil amendment atau baja (bergantung keadaan; semua angka adalah arbitrari untuk mempermudahkan pembacaan; JANGAN jadikan sebagai rujukan buta tuli tanpa siasatan).

Untuk gambar dan perbandingan; sila baca slide di bawah ini:

 

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Philippine grass: sama tapi tak serupa.

Posted by mynormas on September 17, 2018

Kita selalu dengar tentang rumput Jepun, rumput Philippines dan rumput Manila. Tahukah kita bahawa semua ini adalah dari genus Zoysia? Pengalaman saya ialah kita selalu salah kenal rumput ini. Rumput Jepun di nursery ini mungkin adalah rumput Manila di nursery sana dan rumput Philippines di nursery situ. Sekali pandang ia mungkin nampak sama tetapi bila ditanam bersebelahan; perbezaannya ketara.

Rumput Zoysia berasal dari China, Jepun, Korea, Filipina dan beberapa tempat lagi di Asia Tenggara. Spesis ini dinamakan bersempena seorang ahli botani Austria bernama Karl Von Zois (Zois+ia = Zoysia).

Sebelum meneruskan, kepada kita yang dah lupa sains biologi sekolah menengah, nama Latin atau nama saintifik sesuatu tumbuhan atau haiwan mempunyai dua bahagian; nama genus dan nama spesis. Sebelum genus ada nama lagi begitu juga selepas spesis ada nama sub-spesis atau hybrid tetapi pada asasnya, peperiksaan akan tanya genus dan spesis sahaja. Jadi nama genus di sini ialah Zoysia.

Zoysia japonica (nama saintifik mesti ditulis sebagai italik atau jika tulis tangan, Digaris bawahkan dengan nama genus mula huruf besar dan nama spesis huruf kecil) atau rumput Jepun (nama khas jadi mula huruf besar) mempunyai daun besar tetapi tahan sejuk dan dibawa masuk ke Amerika Syarikat dari China pada tahun 1895.

Zoysia matrella pula dibawa masuk dari Manila (maka ia diberi nama rumput Manila atau Manila grass) ke Amerika Syarikat pada tahun 1911 oleh seorang ahli botani bernama C. V. Piper yang mengatakan bahawa rumput ini tumbuh banyak di pesisir pantai di Filipina dan mungkin sesuai di Florida juga.

Zoysia tenuifolia tidak diketahui asal usulnya tetapi dari penerangan tentang sifatnya, saya yakin ia adalah rumput Philippine kerana Z tenuifolia dikatakan mempunyai daun paling kecil dan akan membentuk permukaan rapat. Tetapi diantara ketiga-tiga spesis ini, ia adalah paling manja dan paling lambat membiak.

Baiklah, anda rasa pengenalan spesis Zoysia tidak penting? Selepas menghadiri suatu majlis di Putrajaya, saya berjalan disekeliling taman nya. Alangkah terkejutnya saya bila terlihat percampuran dua spesis Zoysia di situ. Saya rasa, satu spesis dah lama di situ tetapi atas sebab rumput mati atau rosak, pihak kontraktor telah menggantikan dengan rumput ‘Philippine’ (semua Zoysia dipanggil Philippine di Malaysia) dari nursery lain yang menggunakan Zoysia matrella sebagai rumput Philippine nya.

zoysia m vs zoysia t

Rumput lama dan rumput baru. Pada saya jelas perbezaannya. Kalau tak percaya, kita boleh lihat lebih dekat lagi.

 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Compare Zoysia bunga in PJ

Pandangan lebih dekat kepada mereka yang tak puas hati bahawa ini adalah dua spesis Zoysia yang berbeza.

 

Bagaimana cara untuk mengelakkan ini (beli dua spesis yang berbeza) berlaku?

  1. Beli dari nursery yang sama setiap kali. Pastikan mereka BUKAN orang tengah.
  2. Sewaktu nak pilih rumput, jangan potong sebahagian kawasan kecil untuk seminggu, biar bunga dan daun tumbuh, lepas tu ambik sikit tumbuhan rumput tu (akar, batang, daun dan bunga kena ada) dan bandingkan di nursery. Bila confirm sama, beritahu orang nursery awak nak ini jugak dan dia tak boleh harvest (tuai) sebelum saksi awak datang; kecuali kalau awak nak bawak balik hari tu jugak tak apalah. Cash and carry.

 

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” telah dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia  pada September 2018. Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan senaskhah, sila hubungi saya.

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

 

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: