Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Landscape’ Category

Some issues in landscaping. Not just rumput turf.

Hias-atas

Posted by mynormas on January 28, 2019

Saya memperkenalkan suatu istilah baru dalam penyelenggaraan rumput di Malaysia. Istilah itu ialah ‘hias-atas’.

Apakah ‘hias-atas’? Ia adalah kerja meletak dan meratakan selapis media tanaman (selalunya tetapi tidak semestinya pasir) ke atas rumput yang telah ditanam.

Apakah tujuan ‘hias-atas’? Ini telah dibincangkan dalam posting terdahulu secara panjang lebar tetapi diantaranya ialah untuk meratakan permukaan dan memperbaiki struktur tanah.

Meratakan permukaan rumput dengan cara ‘menggelek’ (roll) adalah cara yang amat buruk, ini telah kita bincangkan sebelum ini. Gelek tanah SEBELUM tanam rumput bukan selepas.

manual topdressPerkataan hias-atas saya ambil dari laman web PRPM milik DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka). Mungkin pada anda ia terasa pelik tetapi istilah ‘topdressing’ pun sebenarnya mempunyai maksud yang pelik (pakaian atas?) tapi elok pulak kita guna ya?

Tahukan anda asal-usul hias-atas? Lebih 100 tahun lalu orang yang pertama dikenali sebagai penjaga rumput padang golf bernama Old Tom Morris (anaknya ialah Young Tom Morris – betul saya tak tipu) mempunyai seorang pembantu bernama Encik Honeyman. Pada suatu hari En. Honeyman telah tertumpah pasir ke atas rumput, dia pun kutip sebanyak yang boleh dan apa yang tak dikutip disapu ke dalam rumput.

Old Tom Morris dapati kawasan itu mempunyai rumput yang lebih subur dan lebih rata dari yang lain maka diapun mulai mengamalkan topdressing (bukan mengamalkan tumpah pasir lah!) dan arahan yang selalu diberi kepada Honeyman ialah “More sand, Honeyman, more sand”.

Untuk lebih maklumat seperti ini, anda boleh dapati dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” bernilai RM79 satu. Kos pos di seluruh Malaysia saya tetapkan sebagai RM5.

Artikel terdahulu tentang Hias Atas, Raja Gelek dan Ratu Gelek.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Advertisements

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, landskap, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman, Topdress | Leave a Comment »

Garisan Penjaga Garisan

Posted by mynormas on October 16, 2018

Ramai orang akan nampak bahawa masalah utama padang bolasepak ialah di depan gol akibat perebutan bola dan bila penjaga gold terkedik-kedik di satu tempat (jangan terasa) tetapi tak ramai orang perasan bahawa satu lagi masalah yang berlaku ialah di luar padang; betul-betul tepi garisan padang.

Di dalam satu perlawanan bola akan ada satu pengadil dan dua penjaga garisan. Pengadil akan berlari di dalam padang tetapi penjaga garisan akan berlari dari tengah hingga ke garis belakang padang. Pengadil akan berlari dalam corak tertentu tetapi tetapi tidak mempunyai baris atau garis tetap.

Manakala penjaga garisan pula disepanjang 90 minit permainan, akan berlari naik-turun separuh padang disisi satu garis putih. Lama kelamaan, tempat larian penjaga garisan itu akan mampat dan rumput di atasnya akan mati. Jika permainan berlangsung sewaktu padang basah atau lembik; tempat larian akan berlekuk dan menakung air.

Bekas linesman

Ini tidak dapat dielakkan. Apa cadangan saya untuk membaiki kerosakan ini? Saya ada tiga cadangan:

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

  1. Melakukan hias-atas (topdressing) untuk membaiki permukaan dan menggalakkan pertumbuhan baru.
  2. Menggunakan rumput yang lebih tahan lasak berbanding dengan Cowgrass. Disebuah padang yang saya jaga, saya dapati tempat larian penjaga garisan ditumbuhi oleh rumput Bermuda sedangkan Cowgrass tidak hidup. Saya tidak tanam Bermuda itu; ia memang wujud dipadang itu dibawah bayangan Cowgrass yang lebih besar.
  3. Pindahkan garisan dengan beberapa cara: Lebarkan padang, nipiskan padang ataupun pindahkan padang setengah atau satu meter. Ertinya; sekarang larian penjaga garisan bukan ditempat yang sama lagi. Saya cadangkan ini dibuat setahun sekali. Kita akan bincang lebih terperinci tentang ini dalam minggu mendatang, insya Allah.

topdress linesman

Bermuda linesman

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, stadium, Taman | Tagged: , , , , | 3 Comments »

Philippine grass: sama tapi tak serupa.

Posted by mynormas on September 17, 2018

Kita selalu dengar tentang rumput Jepun, rumput Philippines dan rumput Manila. Tahukah kita bahawa semua ini adalah dari genus Zoysia? Pengalaman saya ialah kita selalu salah kenal rumput ini. Rumput Jepun di nursery ini mungkin adalah rumput Manila di nursery sana dan rumput Philippines di nursery situ. Sekali pandang ia mungkin nampak sama tetapi bila ditanam bersebelahan; perbezaannya ketara.

Rumput Zoysia berasal dari China, Jepun, Korea, Filipina dan beberapa tempat lagi di Asia Tenggara. Spesis ini dinamakan bersempena seorang ahli botani Austria bernama Karl Von Zois (Zois+ia = Zoysia).

Sebelum meneruskan, kepada kita yang dah lupa sains biologi sekolah menengah, nama Latin atau nama saintifik sesuatu tumbuhan atau haiwan mempunyai dua bahagian; nama genus dan nama spesis. Sebelum genus ada nama lagi begitu juga selepas spesis ada nama sub-spesis atau hybrid tetapi pada asasnya, peperiksaan akan tanya genus dan spesis sahaja. Jadi nama genus di sini ialah Zoysia.

Zoysia japonica (nama saintifik mesti ditulis sebagai italik atau jika tulis tangan, Digaris bawahkan dengan nama genus mula huruf besar dan nama spesis huruf kecil) atau rumput Jepun (nama khas jadi mula huruf besar) mempunyai daun besar tetapi tahan sejuk dan dibawa masuk ke Amerika Syarikat dari China pada tahun 1895.

Zoysia matrella pula dibawa masuk dari Manila (maka ia diberi nama rumput Manila atau Manila grass) ke Amerika Syarikat pada tahun 1911 oleh seorang ahli botani bernama C. V. Piper yang mengatakan bahawa rumput ini tumbuh banyak di pesisir pantai di Filipina dan mungkin sesuai di Florida juga.

Zoysia tenuifolia tidak diketahui asal usulnya tetapi dari penerangan tentang sifatnya, saya yakin ia adalah rumput Philippine kerana Z tenuifolia dikatakan mempunyai daun paling kecil dan akan membentuk permukaan rapat. Tetapi diantara ketiga-tiga spesis ini, ia adalah paling manja dan paling lambat membiak.

Baiklah, anda rasa pengenalan spesis Zoysia tidak penting? Selepas menghadiri suatu majlis di Putrajaya, saya berjalan disekeliling taman nya. Alangkah terkejutnya saya bila terlihat percampuran dua spesis Zoysia di situ. Saya rasa, satu spesis dah lama di situ tetapi atas sebab rumput mati atau rosak, pihak kontraktor telah menggantikan dengan rumput ‘Philippine’ (semua Zoysia dipanggil Philippine di Malaysia) dari nursery lain yang menggunakan Zoysia matrella sebagai rumput Philippine nya.

zoysia m vs zoysia t

Rumput lama dan rumput baru. Pada saya jelas perbezaannya. Kalau tak percaya, kita boleh lihat lebih dekat lagi.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Compare Zoysia bunga in PJ

Pandangan lebih dekat kepada mereka yang tak puas hati bahawa ini adalah dua spesis Zoysia yang berbeza.

 

Bagaimana cara untuk mengelakkan ini (beli dua spesis yang berbeza) berlaku?

  1. Beli dari nursery yang sama setiap kali. Pastikan mereka BUKAN orang tengah.
  2. Sewaktu nak pilih rumput, jangan potong sebahagian kawasan kecil untuk seminggu, biar bunga dan daun tumbuh, lepas tu ambik sikit tumbuhan rumput tu (akar, batang, daun dan bunga kena ada) dan bandingkan di nursery. Bila confirm sama, beritahu orang nursery awak nak ini jugak dan dia tak boleh harvest (tuai) sebelum saksi awak datang; kecuali kalau awak nak bawak balik hari tu jugak tak apalah. Cash and carry.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia selepas dua ceramah tentang industri golf di Malaysia mulai 9.30 pagi. Terbuka kepada semua.

Adjunct Professor talk at UUM

Bermula 9.30 pagi berakhir 12.30 tengahari. Terbuka kepada semua. Masuk adalah percuma.

 

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Siram Yang Betul

Posted by mynormas on August 30, 2018

water ponding during irrigation watering

Cawan dah penuh kot?

Dimusim panas tetapi diselangi hari hujan lebat ini, kerja menyiram lebih lagi perlu diputuskan oleh orang di padang dan bukan menurut jadual, BQ, buku, blog, apatah lagi pegawai/boss yang duduk di pejabat.

Salah satu konsep yang saya dapati agak susah untuk disampaikan kepada orang awam yang juga menjaga rumput ialah tentang penyiraman. Kebanyakan orang samada akan menyiram setiap hari dan/atau menyiram pada waktu petang.

Mungkin masalahnya ialah orang menyangka rumput minum air seperti manusia; iaitu bila disiram, seolah-olah ada mulut pada daun rumput yang terbuka dan minum air itu. Sebenarnya, secara metaforanya, rumput minum guna ‘cawan’ dan cawan untuk rumput ialah tanah dan ia akan minum melalui proses tertentu melalui akarnya. Oleh kerana proses nya perlahan, kita boleh andaikan ia minum dari cawan guna straw kecil pulak. Kesian kan?

Apa yang saya nak sampaikan ialah bila kita siram rumput, air akan turun ke tanah dan rumput akan menggunakan air yang berada dalam tanah. Berapa banyak air kita siram, akar akan ambil air itu melalui proses yang sama.

Baiklah, sekarang bayangkan setiap satu rumput memegang cawan. Pada musim hujan, cawan bukan sahaja penuh malah melimpah-limpah; betul? Ataupun, pada waktu cuaca mendung dan rumput ‘minum’ air perlahan-lahan, air masih ada dalam cawan, kenapa kita tuang ikut jadual? Cawan ada tiga-suku lagi air, kita tuang air sampai melimpah; apa guna?

Kalau cawan masih banyak, kenapa nak isi lagi sampai melimpah cawan tu? Banyak mana boleh minum? Kita hanya minum air yang dalam cawan, air yang dah melimpah keluar cawan ke atas lantai, kita akan abaikan. Jadi sebelum kita tuang air, kita periksa dulu cawan tu; penuh ke kosong. Kalau kosong, kita siram, kalau penuh kita jangan siram.

Dimusim kering pula, cawan makin lama makin kosong (ingat, air disedut secara perlahan-lahan melalui akar) selain air hilang melalui proses larutlesap (leaching) dan pemelowapan di tanah yang hampir permukaan.

Sebagai manusia, kita akan berasa haus dan dahaga pada waktu matahari panas terik maka masa itulah kita cari cawan kita. Alangkah hampanya kalau cawan kosong, kan? Jadi kita patut isi cawan kita sebelum matahari terik dan kalau perlu, kita isi sekali lagi pada waktu matahari sedang terik BUKAN pada waktu matahari dah mula terbenam, betul? Apa guna cawan yang penuh pada manusia yang dah mati kehausan, betul?

Maka, take-home points saya ialah:

  1. Siram awal pagi (bukan lewat petang)
  2. Kalau matahari terik, kita boleh (bukan mesti) siram tengahari.
  3. Kita siram ikut keadaan/keperluan, bukan ikut jadual. Check dulu tanah sedalam satu dua inci; kalau masih lembap, tak payah lah siram.
  4. Ulangan nombor 3 (sebab penting yang amat) JANGAN SIRAM IKUT JADUAL.

Maka jika anda menggunakan sistem siraman automatik, jangan set untuk siraman sebulan tetapi set lah untuk siraman esok hari atau hari ini DAN bersedia untuk off jika tiba tiba hujan.

Selain dari siraman untuk memberi ‘minum’ kepada rumput terdapat juga siraman untuk:

1. Selepas pembajaan atau peracunan.

2. Melembutkan tanah atau melambatkan bola (ini tunggu arahan pegawai perlawanan).

3. Membuang atau melarutkan bahan asing seperti embun (bila terdesak), minyak tumpah (kes terdesak giler dah ni), pasir hias atas (topdress) dan sebagainya.

Berapa banyak air diperlukan sewaktu siram? Saya anggarkan purata 25mm seminggu untuk Cowgrass. Jadi untuk sehari siram, saya akan bahagi 7 iaitu lebihkurang 3 – 4mm. Macamana nak tahu 3 – 4mm? Letak cawan atau gelas kosong atas tanah di beberapa tempat. Buka air dan bila air dalam cawan/gelas tu dah berisi, ukur dengan pembaris. Kalau di pembaris air dah cecah 3-4mm; dah cukup air. Tapi awas; ada kawasan yang lebih cepat kering dan ada kawasan lebih keras dari kawasan lain. Kenali padang anda.

Kepada orang yang kata kalau siram waktu matahari terik daun boleh melecur kerana air pada daun akan bersifat seperti kanta yang memfokuskan cahaya matahari, saya katakan cahaya matahari adalah ‘cahaya’ dan bukan laser; iaitu ia ambil masa untuk terfokus dan membakar. Sementara itu, air tersebut dah terpelowap (evaporate).

Buku 1st draft (1)

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” telah dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , | Leave a Comment »

Of workers that work.

Posted by mynormas on August 8, 2018

Whether we like it or not, golf courses need to reduce workers. The new reality is that employing foreigners will be a luxury more than the norm in the near future. Malaysia – and I mean both government and us – must commit to reduce the number of foreign workers in Malaysia. Let’s face it; as members of the public drive by the 150-acre golf courses or sit in the comfortable clubhouses, most won’t be convinced that working in a golf club belong in the three-D (Dirty, Dangerous and Difficult) category.

The only ‘D’ that prevents us from hiring better workers is ‘Demeaning’. I mean, I have gone to many golf courses’ maintenance facilities, seen their deplorable condition and talked to many superintendents, managers and even owners and to too many of them; golf course workers only cut grass.

We hire a worker, we get another worker to teach him/her how to start/move a machine and we want him/her to stay for 20 years operating the same machine. Go ahead, stop a worker at work on your course and ask him how long he has work there and what he knows. I have met a worker who has worked almost 20 years and all she knows is raking bunkers and sweeping leaves. Go ahead and ask him/her the name of the grass on the course or if you happen to meet some one spraying; ask him/her what is in the spray tank. They know nothing because we don’t think much of them or what they do and we teach them nothing.

Yeah. We demean our workers; by getting the cheapest possible. We demean the work that they do by looking down on them, limiting their knowledge and their advancement. We demean our Superintendents by not hiring the best, by not increasing their knowledge, their pay and not giving them opportunities to do so; by not training a second tier of supervisors able to take over the Superintendent’s job so that they are not irreplaceable. But in the same breath; many Superintendents demean themselves too; by not giving or being the best, by not increasing their own knowldege, not looking for opportunities to better themselves and by not training their own replacements so that they are promotable.

Push yourself

I can talk some more about the hiring of local workers but I worry that we miss the real issue here; about reducing the need for a large crew altogether.

And to be clear; I talk from experience, I once reduced the number of field staff from 42 to 18 and was still voted the “Best Maintained Course in Malaysia” in 1999/2000.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

So I say, let’s reduce the need for staff regardless of local or foreign. The question is, how can we lower the number of staff required to maintain a golf course? Well, here are some of my suggestions:

  1. Mechanise. Walk-behinds need more manpower. The thing is, most golf courses ‘cheat’; it should take six walk-behinds to equal two triplex mowers (the goal should be to finish mowing in front of the first flight i.e. 9.00 a.m) but many golf courses get by with using two or four walk-behinds. But seriously, get a good triplex mower, finish mowing at 9.00 a.m, backlap for 10 minutes, take a 20 minute break and by 9.30 your operator can start to mow fairways or rough already. Or, use six walk-behinds and provide each one with a transport so they too finish at 9.00 a.m. and then operate other machines. That is just one example ya, you can also find ways to minimise the use of brush-cutters.
  2. Slow down growth. Use plant growth regulators (PGR) to slow down the growth of the grass. What it does is it shortens the internodes and makes the grass grow shorter.
    Benefits: It has a side effect of creating denser stands of turf. You can cut down up to 30% of your mowing needs.
    Disadvantages: you need to apply regularly to reap the benefits and this has cost but if done correctly the benefits outweigh the costs.pgr-primo-comparison
  3. Some architecutur… architektural… some design changes. The kind that will help you reduce workers. It is best if you do it from the beginning but perhaps you can reduce your dependence on future workers by using the current workers in redesigning your course. Some examples; have less steep slopes, reduce quantity of bunkers (or at least, don’t lah have the high-faced KLGCC type of bunkers). I never can understand the need for these kind of high maintenance bunkers. Ya, ya, ya, the new textile mat you put on the bunker face holds the sand and less need for maintenance. The comparison is between two high-faced bunkers; one with the mat and one without. I challenge you to compare maintenance cost of one high-faced bunkers with the mat and one bunker with low sand face or a ‘turf bunker’.bunker mats
  4. Upskill or multiskilled. Train your existing workers or workers you want to keep so that they know more or can do more. Why have three workers that can only operate the ubiquitous brush-cutter, knapsack sprayer and scisssors when you can have one who can operate a ride-on mower, a hedge trimmer and a boom sprayer even if you have to pay two person’s salary for that one guy/girl. No one worker can do only one job “Everyone can do everything” was a motto I had when I reduced the staff number on my 18 holes from 42 labourers to 18 professionals in the 1990s. Training also reassure your staff that you are thinking about their future and will help you in retaining the good ones.the only thing worse than training
  5. Be creepy. For steep slopes that can’t be mown with a machine, use creepers like Wedelias or Arachis pinto or perhaps even Weeping Lovegrass or maybe leaving it ‘naturalised’ i.e. unmaintained but managed (I have a no-creeper, no-small-trees policy in these ‘wild’ areas).
    Benefits: do it right and you give more color to a simple slope. You can save a lot of manpower here. This is where the need for foreign workers is highest.
    For some deep rough, you can ‘naturalise’ it by leaving it wild but managing it by, once or twice a year, sending workers to slash small trees, wild creepers etc.
  6. Don’t do weeding. Well, I mean not totally don’t do, but don’t have four extra workers to do manual weeding every day. We keep comparing ourselves with our Indonesian and Thai neighbours that have ‘so many workers’ to do weeding but we don’t compare ourselves with American or Australian courses that don’t do weeding. Yeah. They use sprayers with selective herbicides.Weed spray vs manual
  7. Plant less trees. I know, it sounds contrarian right? The thing is, trees create shade that forces grass to extend their leaves upward to look for more sunlight, creating more mowing needs. More trees will also reduce opportunities to mechanise your mowing thereby increasing your worker population. Plus, the roots of some trees (Khaya and Raintree anyone?) grow out of the soil and will damage mower blades, walkways, paths, even roads. If you need a lot of trees, remember how big they become five or ten years later and plant so that the canopies of the trees are just touching each other.
    Benefits: you can save up to 50% of the staff dedicated to manual mowing of that area, if you implement mechanization (not doable with a lot of trees).
    Disadvantages: in the beginning, your golf course is going to look empty when the trees are young. Resist the temptation to fill in the gaps! When the trees grow older, they need more space.

    problem-with-trees

    The problem with trees especially when too many.

  8. Avoid urea. Actually, refrain from using too much nitrogen fertilising on your grass. Malaysian groundskeepers love using urea on their turfgrass because it gives them instant green-up. Of course it does, it contains 46% nitrogen! And nothing else!
    I’m not saying you don’t fertilise, I’m just saying don’t use straight fertiliser with only one nutrient; example Urea!
    Nitrogen fertilising gives surge growth that you have to mow aggresively. In fact, ask your superintendent about MLSN the new trend in fertilising turf (hint: the ‘M’ is for minimum)
  9. Use shrubs to reduce mowing or in places where grass is difficult to grow; for example under big trees or near building or small kerbs. We can use Rhoeo discolor or Iris or Spider Lilies or many others.

    base-of-tree-no-mow

    Alternatives to grass when in areas that have to use hand-mow.

  10. Rotate your poison. If you use herbicide to kill the grass at your border fence, kerbs or even drains in the name of saving manpower; avoid weed succession by using different kind of herbicides.

The list is of course longer but I hope you get it.

With the ringgit as it is now, it is expensive to buy turfgrass machinery. So now we are stuck with too expensive to use manpower and also too expensive to use machinery. What’s going to become of Malaysian golf courses eventually?

If you need help with planning any of the above; please do give me a call or fill up the form below (don’t worry, it won’t show up here).

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

PGR

Posted by mynormas on July 17, 2018

Ini bukan singkatan nama parti politik baru tetapi adalah singkatan untuk  plant growth regulator atau kimia pembantut pertumbuhan.  Ia adalah satu kimia yang dicampur dengan air dan disembur kepada rumput (dalam konteks artikel ini). Kimia ini akan bertindak dengan hormon pertumbuhan rumput dan memperlahan pertumbuhan rumput dan/atau memendekkan bahagian tertentu rumput (contohnya internod dan daun).

Terdapat beberapa jenis PGR di pasaran seluruh dunia tetapi di Malaysia, hanya ada satu jenama yang dijual setakat ini iaitu Primo atau Primo Maxx. Bahan aktif mereka ialah Trinexapac-ethyl yang akan mengurangkan pengsintesisan asid gibberellic dalam tumbuhan yang akan memendekkan sel dan internod. Selepas beberapa hari disembur dengan betul, rumput akan mengurangkan pertumbuhan ke atas dan mengarahkan lebih banyak tenaga ke pertumbuhan sisi melalui rhizom dan stolon, malah dikatakan akar juga akan bertambah. Rumput akan bertambah padat dalam kawasan yang sama besar.

Penggunaan kimia pembantut pertubuhan (PGR) di fairway, tee, rough dan padang bola selain di lereng bukit yang curam, tebing bunker dan tebing longkang boleh membantu dalam penjagaan secara am dan secara khususnya ketika musim hujan, sewaktu pertandingan yang berlangsung beberapa hari, sewaktu mesin rosak atau kekurangan pekerja; penggunaan PGR akan amat membantu.

Penggunaan PGR boleh

  1. Mengurangkan kekerapan pemotongan dari seminggu tiga kali kepada dua atau dari seminggu dua kali kepada satu, malah dari seminggu sekali kepada dua minggu sekali; bergantung kepada jenis rumput, pembajaan, cuaca dan sebagainya.
  2. Mengurangkan jumlah sisa rumput yang dipotong yang akan menjadi susah diurus selepas pembajaan dan dimusim hujan.
  3. Menjadikan fairway kelihatan lebih kemas dengan panjang rumput yang lebih seragam.
  4. Dalam beberapa keadaan dan untuk beberapa spesis rumput yang mempunyai pertumbuhan agresif; padang akan kelihatan lebih hijau kerana terdapat lebih banyak daun per luas kawasan berbanding sebelumnya.
  5. Pemotongan yang lebih rendah untuk fairway yang cantik DAN pengurangan rumpai yang tidak dapat tumbuh pada ketinggian potongan yang rendah.
  6. Mengurangkan keperluan memotong rapi (trim) di keliling pokok, tepi laluan buggy, kayu penanda dan sebagainya.

Penjaga padang atau superintenden sebaiknya meminta sample dari penjual dan menjalankan ujian di separuh kotak manager diluar padang atau separuh fairway satu lubang par-4 dan melihat kesannya selepas dua minggu aplikasi sebelum membuat keputusan selanjutnya.pgr-primo-comparison

Untuk green pula, setakat ini saya telah membaca tentang tiga ujikaji di Amerika yang mana dua daripadanya mengatakan mereka mendapat kelajuan greenspeed yang lebih tinggi BILA RUMPUT DIPOTONG PADA KETINGGIAN BIASA. Untuk rumput yang dipotong rendah (contohnya sebelum pertandingan atau di padang yang memang selalu potong rendah) maka penggunaan Primo tidak memberi kesan kepada kelajuan green tetapi akan memberi kesan kepada pengurangan sampah dan penambahan daun.

Sila uji dahulu sebelum menjadikan ia sebagai program rutin penjagaan padang anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Rujukan.

  1. http://grounds-mag.com/chemicals/grounds_maintenance_putting_numbers_pgrs/
  2. https://www.lawn-care-academy.com/plant-growth-regulators.html
  3. The Effect of Plant Growth Regulators on Putting Green Speed. archive.lib.msu.edu/tic/mitgc/article/19923.pdf
  4. Plant Growth Regulators and Green Speed. archive.lib.msu.edu/tic/msufd/article/199133.pdf
  5. Effective use of Plant Growth Regulators on Golf Putting Greens: http://www.nebraskaturfgrass.com/turfiNfo/kreuser-green-section.pdf

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium | 2 Comments »

Tambah Air

Posted by mynormas on May 17, 2018

Jika kita mahu padang kita berada dalam keadaan boleh digunakan pada bila-bila masa (lebih tepat lagi kalau dikatakan ‘dikebanyakan masa’) maka kita perlu pasang longkang subtanah atau bina padang kita supaya air boleh keluar lebih cepat dan padang boleh digunakan tanpa air bertakung. Ironisnya, lebih cepat air keluar, maka akan lebih bermasalah padang itu pada waktu kemarau pula.

padang kering

Kita boleh kata bahawa musim kemarau di Malaysia adalah pendek dan tidak menentu. Tetapi harus diingat bahawa rumput terutamanya Cowgrass akan cepat bersifat dormant selepas tidak menerima air dalam masa beberapa hari (mereka akan gunakan air dalam tanah sebanyak mungkin) dan selepas dua atau tiga minggu, ia akan mati.

Bila ia dorman atau mati, mungkin tidak berlaku pada setiap rumput di seluruh padang tetapi mungkin bertompok tompok atau pada rumput rumput individu yang kebetulan mempunyai akar paling pendek atau kebetulan berada pada kawasan yang terlalu banyak pasir atau berada di atas longkang subtanah.

Pada ketika itu, rumpai (rumput liar) akan masuk. Maka selepas satu atau dua musim kemarau, padang akan makin banyak rumpai.

Maka banyak padang akan pasang sistem penyiraman. Terdapat beberapa jenis sistem penyiraman yang digunakan.

  1. Penyiraman dengan hos
  2. Penyiraman hos dipasang dengan sprinkler boleh-alih.
  3. Sistem QCV (Quick Coupling Valve) dan sprinkler boleh-alih.
  4. Sistem sprinkler manual
  5. Sistem sprinkler automatik

Pengalaman saya ialah; penggunaan sebarang sistem tanpa latihan ataupun ‘common sense’ adalah sia-sia malah lebih memburukkan keadaan. Terutamanya dengan adanya sistem sprinkler.

Saya selalu jumpa padang yang disiram secara semborono kerana ia kerja paling mudah dibuat. Pasang paip, sambung hos dan cucuk pada sprinkler lepas tu, pergi minum atau duduk tepi padang. Gaji jalan. Itu dari pandangan pekerja.

Tapi saya pernah juga jumpa pekerja yang komplen kata, penyelia yang suruh siram secara bila-bila dia melawat. Kadang-kadang masalahnya ialah kerana bak kata orang putih; bila alat yang kita ada hanyalah tukul, maka semua masalah adalah paku. Rumput kuning? Siram. Tak cukup baja? Siram. Padang tak elok? Siram. Tompok-tompok? Siram. Depan gol mati? Siram.

Saya jumpa satu BQ sebuah stadium terkemuka di Malaysia yang menyatakan penyiraman dilakukan dua kali sehari; pagi dan petang.

Saya menegaskan bahawa waktu paling baik untuk siram KALAU PERLU SIRAM adalah awal pagi. Kenapa? Kerana:

  1. Waktu itu paling kurang angin yang mengganggu arah sprinkler.
  2. Paling kurang orang di padang.
  3. Air akan berada di dalam tanah dan sedang diambil oleh rumput ketika cuaca bertambah panas.
  4. Rumput dah ada bekalan air sewaktu ia memerlukan air ditengahari.
  5. Air di kawasan akar rumput mengurangkan risiko akar kering pada waktu matahari terik nanti.

Menyiram petang sahaja adalah membazir kerana

  1. Rumput dah kehausan atau kekeringan baru diberi minum
  2. Air akan bertakung hingga ke lewat malam; menambah risiko lumut dan penyakit.
  3. Petang lepas balik kerja ialah waktu orang mulakan permainan atau latihan.
  4. Angin dah mula kuat pada waktu petang.

Namun begitu, saya amat amat menegaskan bahawa kita siram BUKAN IKUT JADUAL tetapi mengikut KEPERLUAN RUMPUT.

Kita akan cucuk jari ke dalam tanah sedalam satu atau dua inci dibeberapa tempat di padang dan jika ia kering, barulah kita siram.

Sistem pengairan adalah penting, tetapi latihan dalam PENGURUSAN PENYIRAMAN adalah lebih lebih penting lagi. Saya pernah jumpa sprinkler yang dibuka berjam-jam dan saya pernah jumpa sprinkler yang dipasang pada waktu hujan.

Siram dalam hujan

Itu semua adalah isu pembaziran tetapi lebih penting lagi ialah pengurusan penyiraman memberi kesan kepada permainan dan juga kepada kesihatan rumput.

  • Rumput yang disiram terlalu kerap menyebabkan ia ‘malas’ dan mempunyai akar pendek.
  • Padang yang terlalu kering tanpa siram akan menyebabkan ia keras dan mampu mencederakan permain.
  • Padang yang terlalu basah akan menjadi lecak dan licin untuk pemain selain rumput senang tercabut.
  • Padang yang tidak disiram selepas baja akan menyebabkan nutrien lupus ke udara.
  • Padang yang disiram terlalu banyak lepas baja akan menyebabkan nutrien larutlesap ke dalam tanah.

Jika anda inginkan quotation untuk memasang sistem pengairan samada full auto sprinkler atau QCV; hubungi saya.

Jika anda selalu siram tetapi rumput tetap kering (ni kepada anda yang talipon saya tempohari dan saya tak layan) mungkin masalah anda ialah anda tidak buat pengudaraan tanah yang akan membantu air masuk ke celah akar.

Jika anda perlukan hollow-tine atau topdress, hubungi saya di 03 5I3I OO66 atau mynormasATconsultant.com AT=@.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | Tagged: , | 2 Comments »

Air Banyak

Posted by mynormas on April 24, 2018

Ekoran dari apa yang berlaku di sebuah stadium terkenal yang menjadi lecak sewaktu permainan sedangkan ia dikatakan sebagai padang yang di jaga dengan cemerlang, saya telah menerima beberapa pertanyaan; bagaimana ini boleh berlaku kepada sebuah padang yang dibina tanpa topsoil, mempunyai sistem perparitan subtanah dan dijaga dengan baik?

Ada tiga kemungkinan:

  1. Kandungan thatch atau mat yang tinggi.
  2. Air dalam padang telah mencapai tahap tepu
  3. Air yang masuk lebih cepat dari air yang keluar

Thatch

Thatch adalah bahan organik yang belum reput diantara lapisan rumput dan tanah di bawah. Ia akan berfungsi sepert span (sponge) yang menyerap dan memegang air. Kandungan thatch yang tebal dan berlapis akan dipanggil sebagai mat (sebutan: ‘met’ bukan ‘mat’ seperti Mat Rempit)

thatch plus mat close-up

Bahan organik yang di sebelah atas boleh dipanggil sebagai thatch dan di sebelah bawah yang kelihatan lebih padu, ialah apa yang saya panggil sebagai ‘mat’. Air akan sukar tembus ke bawah melalui mat malah akan dipegang oleh thatch sepertiT span.

Thatch tidak boleh tiada langsung, ia diperlukan pada ketebalan lebihkurang 6 – 10mm untuk berfungsi sebagai sungkupan (menghalang kepanasan matahari mengenai terus kepada akar rumput) dan juga sebagai penyerap hentakan. Tanpa thatch langsung, padang akan menjadi terlalu keras dan sebaliknya, terlalu banyak thatch, akan menjadi terlalu lembut.

sod thatch padang

Lihat thatch yang kurang dan tiada ‘topsoil’ serta pasir di sebelah bawah. Padang ini akan lebih berjaya digunakan selepas hujan.

Kerja-kerja pengudaraan tanah, hias atas dan nyahthatch akan membantu mengawal kuantiti thatch. Jika anda rasa penjagaan padang hanyalah potong rumput dan buat line; sila fikir semula.

Bila perlawanan bermula pemain akan memijak thatch dan ini ibarat ‘memerah’ span itu dan mengeluarkan air.
Padang Tepu

Kadang-kadang padang sudah tepu dengan air dan mengambil masa untuk air bergerak dari dalam padang ke longkang subtanah. Ini biasanya kita lihat air bertakung di permukaan tanah.

Ini bermakna samada longkang subtanah berada pada jarak terlalu jauh ataupun tidak cukup besar untuk membawa air keluar dari dalam padang.

Atau… mungkin anda menggunakan ‘tanah atas’ (topsoil) yang memang lambat mengeluarkan air dari dalam padang. Atau sebarang jenis tanah lain contohnya tanah liat.

top soil tanah liat clay

Padang ini gunakan ‘top soil’ yang sebenarnya ialah tanah liat. Pasir dibawah kering sedangkan padang di atas adalah basah. Paip subtanah dibawah juga kering.

Air Masuk Terlalu Banyak

Kadang-kadang, realitinya ialah air yang masuk iaitu air hujan, lebih banyak atau lebih cepat dari air keluar. Kita boleh buat seberapa banyak longkang subtanah atau seberapa besar paip pun akan ada satu ketika yang air masuk lebih cepat dari air yang keluar. Kalau kita buat longkang subtanah terlalu efisien dan gunakan pasir kasar sebagai medium tanaman untuk mempercepatkan pengeluaran air; masalah yang akan timbul pula ialah sistem pengairan tidak akan dapat menampung air dimusim kemarau.

Jadi kesimpulannya, saya bersimpati dengan padang basah, terutamanya jika penjaga padang dah buat yang terbaik (pembuatan tanpa top soil, sistem saliran yang efektif dan melakukan kerja amalan kultura untuk mengurangkan thatch) dalam pengurusan padang. Kadang-kadang; ia berlaku.

Ingat, jika sistem saliran anda baik, sistem pengairan anda juga perlu baik.
AirSpike.

Di masa yang sama saya juga ingin bercerita tentang pengalaman saya menggunakan pancutan udara untuk memaksa air keluar dari padang. Ini kali pertama saya gunakan sistem ini. Sistem AirSpike menolak air yang tepu di dalam tanah dan dimasa yang sama membuat rekahan dan pecahan baru di dalam tanah.

Di sebuah padang yang saya bantu untuk inspection dan perlawanan; saya gunakan AirSpike di sebuah kawasan paling basah ditengah padang. Selepas satu pusingan rawatan, padang itu agak kering dari sebelumnya, walaupun tiada perubahan cuaca (hujan setiap petang).

Effect of Air Spike

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang AirSpike ini, baca di sini. Harganya tak sampai RM5,000 buat masa ini. Tapi ia akan naik.

Jika anda pemilik padang atau stadium dan perlukan kerja-kerja pemulihan atau pengudaraan tanah (hollow tine), sila hubungi kami di 03 5I3I OO66 atau mynormasATconsultant AT=@.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | Tagged: , , , | 4 Comments »

Pancut Angin

Posted by mynormas on March 13, 2018

Pembaca laman web ini akan dapati saya selalu menekankan tentang pengudaraan tanah.

Umumnya apa yang saya maksudkan ialah menggunakan besi padu (solid tine) ataupun besi berongga (hollow tine) yang akan memberi ruang kepada udara masuk ke dalam tanah.

Lebih besar diameter besi, maka lebih besarlah rongga yang terhasil dan lebih banyak lah pertukaran udara boleh berlaku. Malah, saya sering menyarankan penggunaan besi berdiameter besar tiap-tiap kali kerja-kerja pengudaraan tanah dilakukan. Saya tak setuju bila superintenden padang golf yang menjadi klien saya memberitahu bahawa mereka akan melakukan ‘hollow tine’ dengan diameter 3/8 inci atas alasan lebih cepat pulih. Bukan sahaja ruang terbuka di atas permukaan terlalu kecil untuk membenarkan pertukaran udara; besi hollow-tine juga akan tersumbat dan menjadi solid tine.

Pertukaran udara akan membantu segala mikro flora dan fauna yang membentuk ekosistem bawah tanah mendapat oksigen dan mempercepatkan pereputan bahan organik iaitu thatch atau mat yang berada di antara rumput dan tanah.

Thatch akan btertindak seperti span, menyimpan dan menghalang air dari bergerak ke dalam tanah.

thatch plus mat close-up

Ini thatch di sebuah padang yang dibina atas pasir; pasir tidak dapat berfungsi untuk membawa turun air kerana kebanyakan air berada di dalam lapisan thatch.

Ini akan menyebabkan padang rasa lembap dipijak walaupun nampak kering dan 2, 3 hari tiada hujan.

Selain itu thatch ini juga akan menyebabkan padang berasa lembik, lantunan bola yang tidak konsisten (kerana tebal thatch tidak sama dari satu tempat ke satu tempat) dan menjadi tempat pembiakan kulat; pathogen penyakit.

Maka proses membuang thatch secara langsung melalui kerja-kerja nyahthatch (dethatching), scarifying, hollow-tining, hias-atas (topdressing) dan juga secara tidak langsung melalui proses pengudaraan tanah ataupun memperkenalkan bakteria khusus yang menggemari dan mereputkan thatch.

Ada lagi perbincangan panjang tentang pengudaraan tanah tetapi artikel ini bukan tentang pengudaraan tanah tetapi kerana saya ingin memperkenalkan suatu konsep baru dalam pengudaraan tanah iaitu mengepam udara masuk ke dalam tanah.

Alat ini dipanggil ‘Air Spike’. Kita akan cucuk besi tajam yang mempunyai lubang halus di muncungnya ke dalam tanah dan bila kita picit suatu punat, udara yang berada di bawah tekanan (compressed air) akan melalui batang besi dan ke dalam tanah.

Di beberapa tempat yang tidak terlalu mampat, kita akan boleh rasa tanah itu ‘ternaik’ sedikit akibat tekanan udara di bawah permukaan.

Tekanan udara ini akan tersebar, menyebabkan retak-retak di dalam tanah yang akan dipenuhi udara.

Kebaikan cara ini ialah:

  1. Ia boleh pergi lebih dalam dari sebarang cara konvensional menggunakan cara menebuk.
  2. Tidak mengganggu permainan
  3. Tidak perlu mengutip ‘sampah’ seperti kerja-kerja hollow-tine.
  4. Mempunyai kesan sampingan membuka ruangan untuk air turun ke bawah melalui retak-retak yang telah dibuat tadi.
  5. Ia boleh digunakan untuk membuat pengudaraan di celah celah akar pokok.
  6. Ia boleh memberi kelegaan bernafas kepada pokok yang ditanam di dalam plot kecil dan air bertakung (seperti di kawasan parking)

Saya telah mencuba Air Spike ini di kawasan bertakung air, dan saya kagum ia dapat menghilangkan air cepat. Saya ada ambil video tetapi ia agak panjang jadi saya ambil snapshot beberapa gambar penting untuk tatapan tuan tuan.

Kombo pic air spike

Kunci saya adalah penanda aras. Saya ubah Air Spike untuk buat tebukan di dua lokasi tetapi kunci berada di tempat sama.

Jika anda ingin cuba untuk menyelesaikan masalah kawasan keras di padang anda, masalah air bertakung (longkang subtanah diperlukan untuk jumlah air yang banyak atau hujan berterusan), masalah tanah padat.

Begitu juga jika anda mempunyai lanskap pokok yang ditanam di petak tanah kecil di kawasan parkir, Air Spike boleh membantu pengudaraan di tempat kecil.

Hubungi saya di 03 5I3I OO66 (dan biarkan ia berdering) atau mynormasATconsultant.com (AT=@) jika anda perlukan pengudaraan di tempat-tempat tertentu atau jika padang anda masih bertakung air walaupun ada longkang subtanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | 1 Comment »

 
%d bloggers like this: