Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Pengudaraan Tanah

Posted by mynormas on July 6, 2022


Microsoft Memories mengingatkan saya bahawa pada minggu ini, 8 tahun yang lalu, kerja-kerja pengudaraan tanah di kelab golf Kinrara yang mana saya adalah konsultan dan superintendent nya adalah En Bakri.

Dua isu yang saya nak timbul kan ialah:

1. Semua kerja di atas green MESTI dilakukan dalam garis lurus.

2. Kita tak tunggu green sakit baru nak buat pengudaraan tanah. Malah masa green sedang sihat ialah masa terbaik utk lakukan kerja ini supaya ia cepat pulih. Perhatikan warna green Kinrara sebelum kita mulakan kerja.

Golfer (dan pengurusan), selalu akan tanya “kenapa nak hollow-tine? Kan green elok?” Kita lakukan kerja pengudaraan tanah ikut jadual. Malah, kalau kebetulan waktu itu rumput sedang sakit tenat, kita akan modify kerja kita (tine yang kecil, atau Air2G2, ubati dulu). Selalunya tak dapat tangguh. Kalau dapat: bagus lah.

Pengudaraan tanah secara serampang berongga atau hollow-tine di mulakan dengan Bismillah…
Kerja-kerja pengudaraan tanah dilakukan secara lurus.
Oleh kerana salah satu tujuan kerja pengudaraan tanah ini ialah utk menggantikan profil tanah, maka tanah lama di buang.
Satu lagi kerja yang dilakukan ialah menabur, mungkin kapur CaCO3 utk masuk ke dalam lubang udara utk membaiki pH tanah. Ini 8 tahun lalu, saya pun dah tak berapa ingat. Mungkin juga baja organik. Dua benda tu saja yang saya gunakan selepas hollow-tine tapi sebelum topdress.
Pasir hias-atas atau topdressing juga di tabur dalam garisan lurus supaya semua tempat dapat jumlah yang rata. Operator atau Superintendent Bakri memilih utk topdress collar nya sekali.
Pasir diratakan menggunakan karpet besi dragmat.
One-Time
Monthly
Yearly

Menulis dan menyelenggara laman web ini mengambil masa dan memerlukan modal. Saya amat berbesar hati jika anda yang merasakan laman web ini membantu anda dalam kerja atau menambah pengetahuan penjagaan rumput anda, untuk membua sedikit sumbangan.

Terima kasih.

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00

Or enter a custom amount

$

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: