Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Buku Saya

Posted by mynormas on November 8, 2018

Buku saya yang bertajuk “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” kini sudah mula dijual pada harga RM79.00 setiap naskhah (harga tahun 2018). Cetakan hitam-putih, saya tidak dapat buat cetakan warna kerana terlalu mahal. Buat masa ini belum ada dalam bentuk e-book tetapi insya-Allah dimasa akan datang e-book akan ada dalam bentuk warna.

Untuk edaran di Malaysia (TERMASUK di Sabah dan Sarawak) kos penghantaran yang saya caj ialah RM5.00 sahaja. Di luar Malaysia, saya akan tanggung RM5.00 dan selebihnya perlu ditanggung oleh pembeli. Maaf. Mungkin boleh tunggu e-book nanti.

Buku ini mengambil masa 3 tahun untuk ditulis dan menggunakan pengalaman hampir 25 tahun saya sebagai ilhamnya dan pengalaman ramai superintenden lain sebagai kawan dan juga sebagai klien saya yang banyak mengajar saya.

Kepada yang berminat dan ingin tahu isi kandungan:

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

Kandungan 1

Kandungan 2

Kandungan 3

Kepada mereka yang ingin melihat penulisan di dalamnya dahulu sebelum membeli:

sample page buku

Kepada yang ingin membeli, sila bank-in RM79 + RM5 ke dalam akaun Maybank saya, Normas Yakin bin Md. Arifin nombor akaun 1621 0619 1408 dan beritahu saya melalui komen di bawah atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@ atau hubungi 03 5131 0066.

Advertisement

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Cowgrass di Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Algae on golf greens

Posted by mynormas on January 2, 2013

In the context of Malaysian weather where heavy and frequent rain is the norm, plus with poorly or compacted greens, shade from surrounding trees; algae is quite common.I found this slideshare article that is very informative and thought that I should share it.

Be advised that even though the title is about golf greens, much of the info are also applicable to other parts of turfed areas (yes your lawn too madam)

If you think most of the slides’ contents are too ‘academic’ jump straight to slide number 53, though you might be searching backwards for background info but at least you know what you are looking for is what you need to know.

This is the first time I am doing this so I hope this turns out alright…

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Stadium canggih, padang licin.

Posted by mynormas on February 16, 2023

Ekoran dari perlawanan Super Bowl 2023 di Arizona Amerika Syarikat batu baru ini, penjaga padang State Farm Stadium di kritik hebat kerana keadaan padang nya yang licin. Apakah kemungkinan ia akan berlaku di Malaysia?

Kelicinan padang bukan kerana basah semata-mata tetapi dikatakan adalah kerana rumput dan pengurusan nya. Ada beberapa kemungkinan yang diutarakan. Pertama, akar rumput yang pendek. Kedua, permukaan yang basah. Ketiga; campuran dua spesis rumput (Bermuda Tahoma 31 dan Ryegrass) dan keempat, penggunaan cat berlebihan atas permukaan rumput.

Saya bukan faham tentang permainan American Football tetapi ada dua dari empat perkara tersebut yang pada saya, patut difikirkan oleh arkitek stadium Malaysia. Terutamanya stadium baru yang akan dibina oleh sebuah syarikat swasta, kalau betul ura ura ia akan mempunyai lantai padang yang boleh keluar masuk stadium (lihat dalam YouTube bawah ini kalau anda tak faham) dan juga bumbung tertutup.

Pertama ialah tuduhan bahawa kelicinan padang disebabkan oleh akar rumput yang pendek. Ada dua kemungkinan kenapa akar di State Farm Stadium adalah pendek: ia baru dipasang dua minggu sebelum itu dan ia ditanam atas mekanisma berupa dulang besar dan cetek yang boleh diseret keluar dan masuk stadium utk dapat matahari dan supaya stadium boleh digunakan utk aktiviti lain. Sekali lagi, kalau tak faham, sila lihat di YouTube yang saya sertakan ini, saya tunggu. Di bawah adalah gambar padang yang sama bila ia di sorong keluar dari stadium. Imej dari https://www.statepress.com/article/2023/02/anatomy-of-super-bowl-lvii-field.

Kedua permukaan basah. Juga ada dua kemungkinan. Pertama, bumbung stadium dibuka dan embun terbentuk di atas daun rumput dan kedua, jumlah orang yang ramai dalam stadium tertutup mengakibatkan suatu alam sekitar mikro (micro environment) di dalam stadium menyebabkan lebih banyak kelembapan di atas padang. Anda boleh lihat isu ini dibincangkan mulai minit 2, 40 saat dalam YouTube di bawah.

Ketiga, lokasi ini adalah kawasan zon sederhana yang mempunyai musim panas yang tak berapa panas dan musim sejuk yang tak berapa sejuk, namun begitu kesejukan nya walau tak sampai membunuh rumput musim panas (warm-season grasses) akan menyebabkan rumput tersebut menjadi dormant. Sepatutnya Zoysia lebih sesuai dalam keadaan tersebut tetapi pihak penganjur – NFL – telah memilih variety Bermuda yang baru iaitu variety Tahoma 31. Ia adalah variety kacukan (hybrid) dari Cynodon dactylon dan Cynodon transvaalensis. Setakat ini, semua spesis Bermuda akan menjadi dorman (umm… pengsan? Koma?) dan nampak macam mati bila cuaca menjadi sejuk seperti di lokasi Arizona. Supaya tak nampak macam main atas padang rumput mati, pihak penganjur telah mencampurkan rumput tahan sejuk dari spesis Ryegrass yang berwarna hijau walau cuaca sejuk kepada Bermuda Tahoma 31 tadi. Teknik ini dipanggil overseeding (mereka tabur benih rumput Rye di ATAS (over) rumput Bermuda dan adalah teknik biasa di gunakan di padang golf yang berada di zon sederhana).

Keempat, tak cukup dengan overseeding, NFL juga – supaya menjamin padang nampak hijau masa perlawanan berlangsung – telah menggunakan cat khas untuk bukan sahaja membuat belang logo pasukan dan nombor nombor atas padang, malah (okay ini sebenarnya dari ucapan pengulas TV waktu perlawanan so tak tahu betul atau tidak) mengecat seluruh padang supaya nampak hijau. Adakah cat hijau tu menyebabkan padang licin? Kita tak tahu dengan pasti, tapi KALAU BETUL mereka cat padang jadi hijau, ia mungkin satu sebab tambahan.

Jadi, adakah berbaloi mempunyai stadium yang canggih tetapi padang yang tidak berkualiti?

Untuk makluman, info saya datang dari media massa Amerika dan juga saya telah menyibuk di sebuah group pakar rumput padang golf Amerika dan bertanya pelbagai soalan yang saya pasti mereka anggap sebagai soalan bodoh, untuk mendapat maklumat yang saya tulis di atas. Ini adalah orang-orang yang bergelumang dengan rumput, bukan pakar dari menara gading ya.

Hubungi kami utk informasi tentang penyelenggaraan padang dan rumput. Email mynormasATconsultantDOTcom atau talipon 03 5131 OO66 dan tinggalkan pesanan jika tiada jawapan. Nak tahu tentang rumput musim panas / sejuk? Boleh geledah FB atau TikTok mynormas.com. Saya ada tulis tentang nya bulan lepas.

Posted in Padang Bola, Rumput, stadium | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Penamaan Rumput, Bhg 2.

Posted by mynormas on February 8, 2023

Ini adalah transkrip dari video YouTube saya tentang penamaan rumput.

Baiklah, itu tentang rumput secara umum, bagaimana pula tentang Zeon Zoysia atau Princess 77 atau Tifdwarf atau GLP? Itu adalah nama-nama variety atau lebih tepat lagi, nama kultivar iaitu cultivated variety. Anda boleh samakan macam varian kepada virus yang menular di seluruh dunia kebelakangan ini.

Asal penemuan varieti ni mungkin tak sengaja, pada 1947 jabatan pertanian Amerika Syarikat di daerah Tifton di negeri Georgia menemukan suatu varieti Bermuda dipercayai kacukan dari Cynodon dactylon dan Cynodon transvaalensis yang tumbuh amat pendek iaitu 5mm dan mereka panggil Tifgreen, yang kemudian mereka biak dan edar kepada padang golf berdekatan. Penjaga padang golf yg membiak Tifgreen ni pulak menemukan varieti rumput yang lebih pendek lagi di celah celah Tifgreen yang mereka namakan Tifdwarf. Mereka biakkan pula Tifdwarf ini sebagai kultivar baru

Tifton, Georgia, USA.

Maka timbul lah percubaan pembiakan rumput utk mendapat rumput yang mencapai kriteria tertentu: lebih hijau, lebih pendek, lebih cantik, kurang perlu baja, tahan kemarau dsb mulai tahun 1950an. Banyak percubaan dibuat di Tifton, pasal tu banyak variety rumput mempunyai pangkal Tif di depannya seperti Tifgreen, Tifdwarf, Tifway, Tifeagle dsb.

Bagaimana variety baru didapati? Selalu nya secara tak sengaja iaitu dengan memilih rumput yang tumbuh berbeza dari rumput keliling nya. Sedikit perubahan dalam genetik rumput membawa perubahan besar pada pertumbuhan nya. Samada perubahan itu berkekalan adalah persoalan nasib. Kadang-kadang perubahan genetik di “paksa” menggunakan kimia atau sinar gamma, menghasilkan mutasi ala ala “Incredible Hulk”. Bila dah dapat varieti baru, ia cuba dibiakkan (cultivated) menjadikan ia cultivar baru jika berhasil (kadang-kadang gagal bila perubahan tu balik ke rumput asal).

Di Malaysia ia berkisar pada Cowgrass di tanam pada ketinggian berbeza dan Serangoon di atas green padang golf. Hanya dua kultivar rumput dihasilkan secara komersil di Malaysia iaitu lah variety Satiri dan varieti Tifdwarf berasal dari sebuah padang golf di Melaka.

Saya kurang jelas tentang asal usul rumput mutiara atau Pearl grass. Ia tiba-tiba muncul pada tahun 1990an diikuti dengan varieti variegated yang lebih putih. Pearl grass kurang popular kerana satu-satu satunya kebaikan Pearl grass ialah ia tidak boleh panjang tetapi ia kurang lasak dan tidak tahan kemarau atau terlalu banyak air: terus mati.

Era kegemilangan golf di Malaysia pada tahun 1990an menyaksikan pengimportan rumput Zoysia dan pelbagai varieti Bermuda utk fairway dan green.

Pelbagai varieti Zoysia di Malaysia.

Sains agronomi berkembang dan pembiakan tumbuhan dan ternakan semakin banyak, samada jagung, padi, durian, mangga, pisang, orkid ataupun rumput, melalui proses kacukan dan/atau mutasi menghasilkan pelbagai varieti baru.

Termasuklah varieti Zeon Zoysia yang datang dari Zoysia matrella yang mempunyai sifat warna hijau gelap. Princess 77 pula mempunyai ciri tumbuh dari bijibenih, suatu sifat yang jarang-jarang dapat dari spesis kacukan atau mutasi yang biasa nya mandul.

Zeon Zoysia di Thailand

Ada satu lagi rumput yang saya belum sebut iaitu rumput yang diguna kan di stadium World Cup Qatar 2022 iaitu Paspalum vaginatum var Platinum TE. Ia adalah rumput terakhir saya sebut kerana ia adalah rumput high maintenance dan amat saya tak syorkan di mana-mana padang di Malaysia. Nama penuhnya ialah Seashore Paspalum kerana ia berasal dari tepi pantai. Bawa ia jauh dari pantai maka makhluk perosak (serangga, ulat, kulat, cendawan dll) yang sedia ada di tempat itu akan menjadikan rumput Paspalum ini sebagai ‘lauk’. Maka penyemburan racun makhluk perosak di perlukan hampir berterusan sebagai pencegahan dan penyembuhan. Ia popular kerana mempunyai warna hijau gelap secara semulajadi dan tahan kepada penyiraman menggunakan air yang mempunyai garam (ia berasal dari tepi laut kan?).

Paspalum vaginatum var Platinum TE di Qatar.

Sebelum ini, terdapat empat buah padang golf di Malaysia yang menggunakan Paspalum dari varieti Salam di fairway dan tak silap saya Seaisle Supreme di green sebagai rumput mereka. Dua darinya, Pantai Lagenda di Pahang dan Ibai Golf and Country Resort di Terengganu telah tutup. Sebuah kelab golf terkemuka di Malaysia yang telah habis berjuta ringgit untuk menggantikan rumput Paspalum di 18 lubang mereka dari spesis Paspalum ke spesis Bermuda (varieti Celebration, kalau tak silap saya) dan sebuah kelab lagi diberitakan sedang dalam proses pencarian rumput baru.

Baiklah , dalam episod kali ini kita dah berbincang tentang jenis jenis dan penamaan rumput serta varieti rumput.

Jika anda ingin lebih banyak info tentang rumput dan padang, sila like, dan share video ini serta subscribe kepada channel dan laman web ini supaya anda tidak terlepas video akan datang. Dan supaya saya ada lebih motivasi utk berkarya.

Sekian, terima kasih dan kita jumpa lagi. Assalamualaikum, salam sejahtera dan terima kasih.

Sila follow dan like laman web ini, YouTube, Tiktok, Facebook mynormas.com untuk info lebih banyak tentang rumput dan padang bola. Atau hubungi saya di mynormasATconsultantDOTcom atau 03-5131OO66 dan biarkan ia berdering hingga masuk mesej dan tinggalkan pesanan. Kami biasanya di padang dan tiada orang di pejabat.

Di bawah ini adalah YouTube video nya.

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Rumput | Tagged: , , , , , | 2 Comments »

Penamaan Rumput Bhg 1

Posted by mynormas on February 7, 2023

Baru-baru ini saya ada mengeluarkan satu video di YouTube tentamg penamaan rumput, jenis-jenis rumput dan tentang varieti rumput. Ini adalah (lebihkurang) transkrip nya. Jika anda ingin menonton nya, layari YouTube mynormas.

Zeon Zoysia, Princess 77, Bermuda, Zoysia, Paspalum Platinum TE dan kalau di padang golf, Tifdwarf, Salam, Mini Verde, GLP, Tifway 419 dan banyak lagi.
Apa kah nama-nama itu merupakan nama rumput yang berbeza? Ada berapa banyak spesis rumput di dunia?
Apakah kelebihan di antara satu dengan yang lain?
Kenapa perlu rumput yang berbeza-beza?
Dalam episod kali ni kita akan membincangkan tentang penamaan rumput, jenis-jenis rumput dan perbezaan di antara mereka.
Teruskan menonton.

Hai dan assalamualaikum
Saya Normas Yakin dari Turf Consultancy Sdn Bhd dan kepakaran saya ialah penjagaan rumput hiasan dan padang permainan.

Di padang bola, rumput yang paling banyak digunakan di Malaysia ialah tentunya Cowgrass. 99% dari padang bola, taman permainan di Malaysia dikatakan sebagai rumput Cowgrass

Kalau di padang golf kita akan dengar tentang Bermuda, Zoysia, GLP, 419, Tifdwarf, Mini Verde dan beberapa jenis lagi.

Akhir akhir ini kita dengar pula padang bola milik JDT dan akan datang stadium Paroi dan stadium Nasional Bukit Jalil ditanam dengan rumput Zeon Zoysia. Di Terengganu pula, kita diberitahu bahawa padang di stadium Sultan Mizan Zainal Abidin adalah dari rumput Princess 77.

Bermuda varieti Princess 77. Saya tak pasti genus & spesisnya, mungkin Cynodon dactylon?

Dalam episod kali ini, saya akan cuba memberi penerangan tentang penamaan rumput serta spesis dan varieti mereka.

Rumput yang ditanam oleh manusia boleh dibahagi kepada dua kumpulan

1. 1. Rumput pastura dan 2. Rumput hiasan.

Rumput pastura ialah rumput yang di tanam utk makanan haiwan ternakan dan rumput hiasan ialah rumput yang ditanam kerana kecantikan mereka atau ketahanan mereka utk kegunaan manusia atau kedua-duanya sekali.

Biasanya dan paling senang nya, rumput yang digunakan utk hiasan atau sukan ialah rumput tempatan kerana ia mudah di jumpai dan ia tahan kepada cuaca dan makhluk perosak tempatan.

Maka pada asalnya rumput hiasan di Malaysia adalah terdiri dari Cowgrass dan Serangoon.


Anda mungkin jarang dengar tentang Serangoon yg kurang popular kerana ia berwarna hijau muda, mempunyai daun yang lembut dan lebih cepat dorman bila tiada air. Anda akan jumpa ia banyak di padang golf kerana ia cepat membiak (ingat padang golf 18 lubang boleh sampai 150 ekar) dan boleh dipotong pendek.

Sementara itu, di selatan Amerika Syarikat mereka menemukan suatu spesis rumput yang dianggap sebagai perosak di ladang kapas, amat susah dibunuh dan amat cepat membiak, iaitu lah rumput Bermuda. Bermuda berasal dari Afrika dan telah berhijrah ke Amerika Syarikat bersama-sama dengan tumbuhan dan hamba abdi.

Dari Afrika ke US, mula-mula sebagai pest kepada tanaman kapas, kemudian dibiak sebagai rumput hiasan.

Pembiak dan penggemar rumput telah mendapat pelbagai pertumbuhan berbeza dari spesis Bermuda ini dan mula menggunakan nya di padang golf.

Sementara itu, pengembara Eropah ke China, Jepun, Korea dan Filipina menjumpai spesis rumput yang lebih lasak, tahan sejuk tetapi mempunyai warna semulajadi hijau muda. Seorang ahli botani dari Austria bernama Karl Von Zois telah memberi nama rumput ini sebagai Zoysia sempena namanya sendiri.

Ada banyak spesis Zoysia, kebanyakan berasal dari kawasan ini.

Sekarang kita tiba kepada masalah nama. Nama memang masalah kerana rumput sering mempunyai nama berbeza mengikut tempat. Cowgrass di panggil sebagai Elephantgrass di Indonesia, malah kalau ikut buku teks lama, ia pernah dipanggil sebagai rumput parit di beberapa tempat di Malaysia. Cowgrass di panggil sebagai Kulape di Filipina dan tropical carpetgrass di Amerika Syarikat. Dan ada orang tertukar di antara Buffalo grass dan Cowgrass.

Saya pernah menerima panggilan talipon dari kontraktor dari Perlis bahawa rumput Cowgrass yang dia bawa utk perbaiki padang di sana tak sama dengan Cowgrass sedia ada di padang itu. Begitu juga Rumput Philippine di satu nursery mungkin di panggil Rumput Manila di nursery lain.

Jadi kalau kita pergi ke nursery dan kita kata kita nak “Philippine grass” utk tampal atau baiki laman/padang kita, kita belum tentu dapat rumput yang sama dengan apa yang sedia ada. Masalah ini saya pernah lihat sendiri, di sebuah taman di Shah Alam rumput Cowgrass di tanam bersebelahan dengan rumput Buffalo grass. Manakala di Putrajaya, saya jumpa satu spesis Zoysia ditanam sebagai rumput ganti kepada satu spesis Zoysia yang lain! Lebih-lebih lagi rumput Tifdwarf di atas green padang golf. Ini saya lihat di kelab golf di Selangor dan Pulau Pinang. Saya jumpa rumput berbeza walaupun di beli dari nursery yang sama, selang beberapa tahun.

Zoysia matrella vs Zoysia tenuifolia

Utk mengurangkan kekeliruan ini, saintis telah memperkenalkan sistem penamaan botanikal berasaskan bahasa Latin.

Maka Cowgrass yang dikenali sebagai Elephant grass di Indonesia, diberi nama Axonopus compressus di seluruh dunia. Manakala Zoysia yang mempunyai bunga merah, daun kecil dan dipanggil Rumput Manila diberi nama Zoysia matrella sementara Zoysia yang mempunyai daun halus, bunga hijau dinamakan Zoysia tenuifolia atau Rumput Philippine.

Ambil perhatian bahawa semua penerangan saya adalah dipermudahkan. Ini bukan kuliah tentang agronomi atau botani, ini channel YouTube tentang padang dan rumput hiasan.

Also, ambil perhatian ni baru Bahagian 1. Sila lah mem follow laman web dan YouTube nya utk Bahagian 2. Anda ingin tukar rumput di padang bola atau padang golf anda? Pastikan anda tidak menyesal di kemudian hari. Layari YouTube mynormas/RumputTurf, Tiktok dan FB mynormas.com. Hubungi saya di mynormasATconsultantDOTcom atau 03 5131OO66 dan biarkan ia berdering hingga masuk mesej dan tinggalkan pesanan. Kami lebih banyak masa di padang dan selalunya tiada orang di pejabat.

Untuk melihat video YouTube tersebut: lihat di sini pada pukul 10:15 pagi 7 Februari 2023.

Posted in Golf Course, Landscape, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , , | Leave a Comment »

Rumput botak

Posted by mynormas on February 4, 2023

Laman anda ada kawasan botak? Terlalu kecil untuk beli rumput baru tapi terlalu besar utk buat tak nampak? Bukan itu saja masalahnya. Kalau anda beli dari luar, kadang-kadang rumput tak sama. Guna cara sprig.

Beberapa bulan dulu, saya ada tulis tentang cara penanaman dengan sprig. Sebenarnya saya menulis artikel ini di bulan November 2022, so baru dua minggu saja. Cuma saya nak laman web ini menerbitkan artikel sebulan sekali, maka saya jadual kan artikel ini di bulan Februari 2023.

Baiklah, peralatan yang anda perlukan ialah sebarang benda yang boleh membuat lubang sebesar dan sedalam satu ibu jari. Anda boleh guna batang paip pendek, atau pisau yang sesuai ataupun alat pemutar skru.

Kejap, baru teringat. Nak letak satu caveat. Sprig dalam istilah sebenar ialah stolon atau rhizom. Cowgrass tak ada stolon dan rhizome dia tak macam rhizome rumput carpet lain. So, kalau laman anda Cowgrass, maka “sprig” anda dah macam sod kecik dan batang paip tak boleh digunakan, hanya pisau dan pemutar skru mata leper saja, boleh. Sebab anda kena potong sprig anda macam kek kat kedai kek kayangan (kecik tapi comel jer).

Pertama sekali, pilih tempat yang anda nak tanam semula kemudian bersihkan nya hingga satu inci ke bawah dengan tujuan nak buang penyebab kematian (kebotakan? Ha ha) kawasan itu dan buang benih rumpai. Tak ada pasir? Bajak bajak bajak dengan alat seperti di atas tadi supaya benih rumpai atau patogen penyakit di keringkan oleh matahari.

Kemudian pilih tempat yang anda nak ambik rumput utk tanam di kawasan botak. Kalau kawasan botak 1 kaki x 1 kaki, maka tempat “benih” tu 4 inci x 4 inci pun dah cukup.

Anda ada dua pilihan, pilih tempat yang di sempadan laman anda, biasanya di bawah pokok bunga, kat tepi longkang dsb. Ataupun anda boleh juga curi curi dari kawasan paling subur di seluruh laman anda (jangan pulak laman orang sebelah) utk setiap satu lubang di kawasan botak, curi satu sprig di kawasan subur.

Di kawasan botak tadi tebuk lubang sebesar dan sedalam satu ibu jari.

Batang paip, kalau panjang, tak payah bongkok bongkok tapi lepas tu nak simpan mana? Janganlah guna gambar ini tanpa memberi kredit kepada laman web ini.

Lepas tu, ambik rumput di tempat yang anda pilih tadi dan cucuk ke dalam lubang yang anda sediakan.

Ini sprig rumput carpet. Kalau Cowgrass, sprig nya perlu lebih besar lagi. Kredit gambar http://www.mynormas.com

Baja? Oleh kerana ini di ambil dari laman sendiri, maka baja yang sebelum ini anda letak, dah cukup lah. Tak perlu baja khusus. Cukup lah sekadar Bismillah atau doa atau apa-apa bacaan yang patut.

Siram macam biasa. Itu satu lagi kebaikan sprig, kita tanam dah ada akar.

Berapa jauh jarak diantara lubang? Lagi jauh, lagi lambat rumput rapat. Mulakan dengan jarak 4 jari. Lepas seminggu, kalau nampak macam lambat, anda boleh saja tambah tanaman di antara dua lubang.

Lepas tu, kita berserah.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput dengan pengalaman 30 tahun. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Sila jangan copy paste tanpa memberi penghargaan pada saya atau laman web ini. Pernah jumpa laman web yang copy ayat demi ayat lepas tu dia buat tak tahu saja bila saya tanya. Satu sen pun saya tak dapat. Bukan saya mintak pun tapi sekurang kurangnya adalah penghargaan utk saya dan harga diri utk awak

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments »

Profil tanah

Posted by mynormas on January 7, 2023

Kat luar negeri kan, memprofilkan orang ni salah tau. Kita tak kenal orang tu tapi berdasarkan warna kulit atau asal usul dia, kita memprofilkan dia sebagai jahat, pemalas atau tamak.

Lebih lah jarang kita nak periksa profil tanah sebelum kita membuat keputusan tentang sifat tanah di suatu tempat yang baik atau bermasalah.

Tahu kah anda tentang kewujudan suatu alat untuk memeriksa profil tanah?

Berbelas tahun dulu, saya di panggil kerja di sebuah kelab golf yang mempunyai masalah di atas green mereka.

Bila saya periksa profil tanah, saya dapati mereka mempunyai beberapa masalah. Pertama mereka tidak menggaul bahan organik ke dalam zon akar mereka dengan betul. Ini menyebabkan ada lapisan bahan organik tulin yang tidak memainkan peranan nya sebagai pemangkin pertumbuhan.

Yang hitam tu organik. Yang hijau bawah nya tu ialah zeolite sejenis soil amendment.

Selingan: kami di padang golf tak guna “topsoil”. Sejak puluhan tahun iaitu sekitar 1960an, sistem penanaman rumput di atas pasir telah di popular kan samada menggunakan sistem USGA, California atau hybrid di antara dua sistem itu. Kami gunakan apa yang dipanggil sebagai rootzone atau zon akar iaitu lapisan setebal lebih kurang 100mm atau 4 inci yang di campur dengan 5 – 10% dari isipadu nya dengan bahan organik. Bergantung pada cuaca tempatan, ada tempat yang menambah pula dengan 5% dari isipadu pula dengan amendment yang amat lambat reput tetapi berfungsi memegang air dan nutrien.

Masalah kedua padang ialah kerja-kerja hias-atas atau topdressing yang dilakukan secara jarang-jarang tetapi dengan tebal. Ini menyebabkan pelapisan atau layering yang melambatkan pergerakan air ke dalam tanah.

Pelapisan tanah (soil layering). Bila hias-atas dilakukan jarang-jarang tapi tebal tebal.

Jadi, air lambat turun, akar jadi pendek dan oleh kerana tiap-tiap green ada masalah unik berbeza dari green ke green, maka tiap-tiap green akan ada sifatnya sendiri yang menyusahkan pemain golf yang mahukan semua green mempunyai sifat yang hampir sama.

Penyelesaian nya?

Ka-boom!

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput dengan pengalaman 30 tahun. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Sila jangan copy paste tanpa memberi penghargaan pada saya atau laman web ini. Pernah jumpa laman web yang copy ayat demi ayat lepas tu dia buat tak tahu saja bila saya tanya. Satu sen pun saya tak dapat.

Posted in Golf Course, Greens, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

Rumput dua serupa

Posted by mynormas on December 17, 2022

Rambut sama hitam tapi hati lain-lain kata pepatah Melayu. Tapi di satu kawasan di Putrajaya, saya jumpa rumput (hampir) sama hijau tapi spesis lain-lain.

Bukan lah pergi jalan jalan utk cari salah orang. Tapi sebagai peminat rumput, memang itulah yang saya perhatikan, sampai ada kawan malas nak main golf dengan saya, orang pelik bila tengok game bolasepak dengan saya: kerana saya tumpu lebih banyak perhatian kepada padang dari permainan.

So, ceritanya, saya jalan jalan di Putrajaya, nampak se keping rumput yang berlainan warna dengan rumput sebelahnya. Dari modus operandi nya, saya boleh agak kawasan ini ada rumput mati atau botak dan penjaga nya telah mengambil inisiatif utk membeli rumput dari luar kawasan utk menggantikan kawasan yang botak/rumput mati tu. Macamana saya tahu? Dari warna dan bentuk empat segi perbezaan warna rumput. Nyata rumput di tukar secara sod.

Secara amali dan teori nya, tak ada salah. Malangnya si penjaga membuat kesilapan amatur membeli rumput yang tak sama dengan rumput asal kawasan itu.

Ini sebenarnya sering berlaku samada kerana:

  • Kurang ilmu tentang jenis rumput.
  • Rumput di nursery tak sama subur dengan rumput di padang.
  • Langsung tak sama spesis rumput di antara rumput beli dan rumput asal.
  • Tidak memberi perhatian kepada perbezaan rumput.

Masih ingat biologi sekolah menengah? Tentang sistem pengkelasan botani? Akhir sekali adalah spesis? Dua pengkelasan botani terakhir adalah genus dan spesis. Lupakan utk sementara tentang sub spesis atau hybrid dsb.

Dalam konteks rumput di Putrajaya tadi, apa yang berlaku ialah salah satu sod itu ialah Zoysia matrella dan spesis asal ialah Zoysia tenuifolia. Memang ada kemungkinan juga ia adalah Zoysia japonica tetapi oleh kerana spesis yang dijual secara meluasnya di nursery landskap Malaysia ialah Philippine grass dalam bentuk Zoysia tenuifolia naka saya lebih cenderung kepada Z tenuifolia.

Apa beza Zoysia matrella dan Zoysia tenuifolia? Dari segi luaran nya, Zoysia matrella mempunyai bunga berwarna merah (ada orang kata ungu) dan lain-lain Zoysia di Malaysia mempunyai bunga warna hijau. Daun Zoysia matrella juga lebih besar dari Zoysia tenuifolia tetapi kecil atau sama dengan Zoysia japonica (bergantung pada faktor baja juga).

Bunga? Anda tanya, rumput ada bunga ke? Okay lah, terjemahan saya adalah “bunga”, istilah biologi nya lain. Inflorescence. Ha kan dah kena bukak kamus.

Zoysia matrella juga lebih tahan kepada redup berbanding Zoysia lain (kita kata ia lebih “shade tolerant” berbanding Zoysia lain). Warna nya juga berbeza sedikit dengan Zoysia lain: lebih hijau.

Yang mana satu idaman kalbu?

Awas. Saya tak kata satu spesis Zoysia lebih baik dari yang satu lagi. Saya cuma nak tunjuk bahawa semua rumput TAK SAMA.

Apa yang patut penjaga padang di Putrajaya ni buat?

  • Bawak satu sampel rumput asal masa shopping nak beli rumput.
  • Cari nursery yang betul betul kenal rumput utk bincang.
  • Ambil rumput dari satu kawasan dalaman utk tampal kawasan botak kemudian tampal kawasan di ambil tadi dengan rumput beli. Kalau di padang bola, saya akan ambik rumput di tepi padang, kalau di golf, ambil dari nursery sendiri atau practice green. Sebab kalau pun sama spesis, pembajaan dan penjagaan rumput di nursery luar tak sama dan sangat bajet. Kita pun beli dari nursery paling murah kan? Dah tu nak kualiti paling mahal? So kalau ada perbezaan warna pun utk rumput beli, ia di luar kawasan penting atau terhad di satu kawasan saja.

Utk lebih banyak info tentang Zoysia atau rumput lain, anda boleh baca di laman web ini. Jangan lupa utk like atau follow di sini atau FB mynormas.com.

Jangan rasa rendah diri. Saya pernah melawat seorang Superintendent padang golf yang sedang membaiki padang nya dan memberitahu saya dia menggunakan Bermuda Tifway 419. Saya kerut kan dahi. “Tak lah” saya kata “yang ini betul 419, tapi yang itu ialah Bermuda GLP” seterusnya saya menerangkan kepada nya perbezaan di antara kedua nya. Jadi, orang yang menjadi kan karier nya sebagai penjaga rumput dan mempunyai ijazah pun boleh buat silap, apa lagi kita insan biasa. Kan?

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput dengan pengalaman 30 tahun. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Green: Pendek atau Laju yang penting?

Posted by mynormas on November 26, 2022

Sebenarnya awak nak green rumput pendek ke, green speed laju?

Kiri ialah pembaris ukur ketinggian rumput, kanan ialah tape ukur laluan bola dari stimpmeter.

Di banyak padang golf ada papan tanda belakang registration counter atau di starter hut yang ditulis kelajuan green. Walaupun saya selalu persoalkan samada itu kelajuan green 1 ke, green 16; satu green ke purata 18 green; kelajuan hari ni ke, semalam; kelajuan pagi baru lepas potong ke, petang rumput dah panjang; tapi tak ada pulak padang golf yang tulis berapa panjang ketinggian potongan rumput green mereka di papan tanda, kan?

Jadi saya tak faham kenapa ada Superintendent Malaysia yang bangga memberitahu saya berapa rendah pemotongan mereka. Mungkin pada mereka, lagi rendah HoC, makin laju green dan makin hebatlah padang golf mereka.

Kalau nak tahu, untuk ukur kehebatan green, yang kita ukur bukan sahaja kelajuan nya tetapi juga trueness, smoothness, bobble test dan consistency. Orang gunakan bukan sahaja stimpmeter, tetapi juga Parry meter, Trueness meter, greentester dan holing out test. Saya akan link kan video pakar rumput Dr. Micah Woods dari Asia Turf Research Institute di bawah.

Pembaris saja tak cukup Bang.

Sebenarnya kelajuan, TIDAK DAPAT dicapai dengan memotong rendah sahaja tetapi dengan pelbagai cara yang boleh di lihat dengan pengukuran stimpmeter selepas anda lakukan kerja-kerja tersebut seperti light topdressing, light and frequent rolling, brushing atau grooming sebelum potong double cut, diamond cut, dan mungkin ada lagi. Dunia ini luas, ramai orang mencuba cara baru, maka janganlah terikat kepada pembaris mengukur ketinggian potongan sahaja.

Kalau stimpmeter sahaja yang anda ada, ini cadangan saya, ukur kelajuan green selalu. Ukur sekurang-kurangnya seminggu sekali atau setiap kali ada perubahan pada green anda. Apa guna anda potong 3.5mm kalau pada 4mm pun kelajuan anda hampir sama saja? Pada 4mm anda memberi lebih banyak daun untuk green anda membuat fotosintesis, mengurangkan “margin of error” kepada setting pisau operator dan mekanik anda dan mengurangkan stress anda. Lebih baik anda potong pada 4mm dan dapat speed yang anda mahu dengan roll, groom atau light dusting.

Satu lagi yang penting ialah konsistensi. Apa guna green 2 anda selaju 10 kaki tapi green 7 anda adalah pada 8 kaki? Bila kali terakhir anda ukur kesemua 18 green anda? Pemain golf akan lebih menghargai padang yang mempunyai kelajuan yang sama atau hampir sama di kesemua green dari ada green laju, ada green slow malah lebih teruk lagi, saya pernah jumpa padang golf yang bahagian belakang green lain kelajuan dari bahagian depan. Apa penggemar pembaris nak buat? Depan potong lain height dan belakang potong lain?

Satu lagi, macamana dapat ketinggian kepada satu titik perpuluhan seperti 4.3 dan 4.2mm? Betulka ada perbezaan kelajuan pada 0.1mm? Cuba tengok kat pembaris dan tunjuk kat saya macamana dapat 0.1mm. Guna vernier caliper ya? Betul ke?

Ukur kelajuan green, bukan ketinggian potongan. Ketinggian potongan adalah satu alat untuk mendapatkan kelajuan yang anda mahu. Tapi ia bukan SATU SATU nya alat. Ada beberapa lagi alat atau cara. Bak kata seorang Superintendent tempatan kepada seorang agronomist pertandingan beberapa tahun lepas: “don’t tell me how low to cut, but tell me how fast you want…”. Pada dia, dia boleh dapatkan kelajuan dengan pelbagai cara lain SELAIN dari potong rendah yang akan menjejas kesihatan green.

Pada saya, seorang Superintendent yang hebat ialah mereka yang boleh dapatkan green yang laju, smooth, true dan consistent tanpa terlalu stress kan green dengan mengorbankan daun rumput yang banyak.

Setelah layak jadi superintendent, tentunya kita banyak lagi cara kan? Ingat: “A slow green is better than a fast brown”.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin.

Posted in Golf club, Golf Course, Greens, Maintenance, Padang Golf, Rumput | Tagged: , , | Leave a Comment »

Tanam sod

Posted by mynormas on October 22, 2022

Percaya lah kalau saya kata perkataan “sod” adalah perkataan tak elok dalam bahasa Inggeris dari Britain. Contoh penggunaan: “You stupid sod!”. Ini mengikut kamus Oxford ya.

Dalam istilah penjagaan rumput di Malaysia dan America pula, sod ialah keping tanah yang mempunyai rumput di atas nya. Dan dalam konteks penulisan ini, ialah cara penanaman keping tanah tersebut.

Kali ini, malas nak cakap banyak, saya nak tunjuk gambar saja. Saya berharap gambar-gambar ini akan menjawab persoalan “kenapa tak boleh guna sod cangkul?”

Inilah cara yang betul menanam sod. Kita tanam rapat rapat dan sama rata, kita gunakan papan atau kayu lurus utk ukur kerataan keping keping itu

Mungkin ada yang kata “alah, itu green padang golf, bolehlah”. Bukan kah kesempurnaan yang kita impikan? Ini pun bukan sempurna tapi ia jauh lebih baik dari sod cangkul yang tak sama tebal di jack jatuh lori lepas tu baling baling dia ke seluruh padang. Tiga bulan kemudian kita tanya “kenapa padang saya tak rata?”

Rumput cangkul. Agak-agak cara ni cepat ke nak dapat rata?
Guna ramai pekerja kalau nak siap cepat.

Utk dapat penanaman sod yang rata, kita juga perlukan bahagian dasar yang rata. Ini membawa kita kepada jawapan kepada soalan kedua yang saya selalu di tanya, “nak tanam atas topsoil ke, pasir?”. Saya tak gunakan topsoil, saya gunakan pasir kerana pasir lebih mudah di ratakan. Topsoil, terutamanya topsoil yang sebenarnya adalah tanah liat akan amat susah di ratakan.

4 inci teratas ialah 95% pasir + 5% bahan organik. Ini kita panggil sebagai “root zone”.

Jadi root zone ini adalah bahagian utama akar berada. Kita perlukan ia subur dan memegang sedikit air, tak perlu banyak sebab kita nak latih akar rumput utk tumbuh panjang ke bawah mencari air. Tapi awas, masa mula mula tanam, rajin rajinlah siram.

Selepas sehari, ini lah hasilnya. Yang putih tu ialah pasir di masukkan di celah sod yang ter jarang. Jangan khuatir tentang warna rumput sebab pada awal, memang agak kering.

Padang bola? Padang bola lain sikit tapi mungkin lebih rumit dari green padang golf. Green padang mempunyai bentuk bentuk yang tidak lurus sedangkan padang bola mesti lurus dengan camber tinggi di tengah dan rendah di tepi.

Ambil level kemudian pacak kayu pancang dan tanda level anda. Bila tiba masa utk tanam rumput, pasang tali dari tanda di pancang ke tanda di pancang satu lagi kemudian tanam bawah tali tersebut. Kalau sod tertinggi, buang pasir bawah sod, kalau sod terendah, letak pasir bawah sod. Ini anda tidak dapat buat dengan sod cangkul.

Satu lagi, jangan guna sod dalam plastik. Tapi itu adalah bahan utk penulisan hari lain.

Nak jimat? Boleh juga beli sod dengan keluasan 80% dari keluasan padang kemudian isi pasir di celah celah sod. Nak lagi jimat, boleh sampai 50% kemudian tanam macam papan dam. Ingat! Lagi jauh jarak antara sod, lagi lambat padang boleh digunakan dan lagi banyak peluang rumpai (rumput liar) masuk.

Bukan contoh terbaik tapi contoh jugalah utk tanam 80% sod.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin.

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

Tanam Sprig

Posted by mynormas on October 15, 2022

Bagaimana kita tanam rumput dengan jimat tapi lambat? Kita sprig.

Patut nya hari ni 15 Oktober 2022 saya upload story tentang greenspeed ya? Artikel nya dah siap tapi saya tangguh ke bulan November sebab ada artikel lain yang saya nak keluarkan yang saya kira lebih penting utk lebih ramai pembaca.

Ada dua cara utk tanam rumput iaitu dengan cara vegetatif dan cara bijibenih. Kita panggil cara pertama ni “vegetatif” kerana ia menggunakan bahagian tumbuhan yang hidup. Cara ini terbahagi pula kepada cara stolon dan sprig. Saya kira penanaman cara sod pula ialah perpindahan rumput dari satu tempat ke tempat lain.

Cara paling mahal ialah dengan sod kerana kita pindah kan rumput sedia ada. Mungkin 100% iaitu nak tanam satu padang, kita beli rumput dari satu padang lain. Murah sikit kalau kita tanam 80% sahaja dari luas kawasan dengan rumput sod. Paling murah cara sod ialah kalau kita beli 50% saja rumput dan tanam macam papan dam, bayangkan yang hitam tu rumput dan yang merah tu di isi pasir halus sampai paras sod sebelahnya.

Lebihkurang 10 tahun lalu, sebuah padang golf yang saya adalah konsultan nya mengalami masalah rumput mati. Mati dalam kawasan yang luas. Nak beli sod rumput Tifdwarf banyak 1. bukan nya murah dan 2. oleh kerana Tifdwarf adalah rumput hybrid (senang cerita rumput kawin) belum tentu rumput sod yang di beli, sama dengan rumput sedia ada.

Jadi kami, iaitu saya dan Superintendent padang itu, En. Bakri, memformulasi utk menggunakan rumput dari green yang paling lasak di padang itu utk tanam di kawasan botak.

Idea nya bagus, tapi takkan nak kopek seluruh green 17 (contoh) nak tanam kawasan mati di green 3, 7, 11 dan 15 (contoh! Dah 10 tahun, tak ingat sangat dah)?

Jadi kami gunakan cara sprig. Iaitu kami potong sod dari green 17 (con…toh) dan bawa ia ke green yang ada kawasan mati.

Sod dari green yang power.

Di kawasan mati itu, kami gunakan serampang berongga lama untuk tebuk lubang di tanah.

Tebuk tebuk tebuk.

Menggunakan serampang berongga saiz yang sama, kami tebuk pula di sod tadi utk mendapatkan “benih” rumput pula.

Ini lah rupa “benih” nya

Kemudian kami cucuk benih tadi ke dalam lubang tersebut.

Cucuk cucuk cucuk.

Kemudian kami siram dan tunggu. Ambil masa juga utk rumput ni tumbuh rapat rapat. Lebih kurang satu bulan juga. Ingat! Ini atas green yang dah established, kalau kita nak buat di tempat baru disediakan tanah kerana tanah nya lembik dan lembut. Mungkin sampai 4 bulan.

Kalau tanam sod, jauh lebih cepat siap dan cepat boleh digunakan. Cara sprig, murah kerana satu sod 1 kaki x 1 kaki boleh tanam kawasan 3 kaki x 3 kaki. Tapi lambat lah siap nya.

Jadi, anda nak murah ke, anda nak cepat siap?

Selain dari contoh sprig di atas, ada lagi cara sprig yang anda boleh jumpa di laman web ini.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Musim Monsun 2022

Posted by mynormas on October 3, 2022

Bila banjir berlaku, tentunya kesihatan rumput atau keadaan padang adalah perkara terakhir yang perlu kita fikirkan kerana nyawa manusia lebih penting. Tetapi sebagai penjaga padang, apakah persediaan yang perlu kita buat sebelum musim hujan?

Pertama sekali kita kenalpasti apa masalah yang timbul sewaktu musim hujan. Pada pandangan saya, berikut adalah di antara yang penting:

  • Air yang bertakung di atas atau di bawah permukaan boleh melemaskan rumput yang perlukan oksigen dan karbon dioksida.
  • Tanpa cahaya matahari, rumput tidak dapat melakukan fotosintesis.
  • Baja atau racun yang di tabur dihanyutkan oleh air.
  • Padang yang lembik menyebabkan penggunaan dan penyelenggaraan meninggal kan kesan.

.Jadi apakah langkah yang perlu di ambil? Semasa hujan lebat, tiada apa yang boleh dibuat kerana jika keadaan berubah menjadi banjir maka nyawa dan hartabenda menjadi prioriti, bukan padang dan rumput. Tetapi kita boleh mempersiapkan padang supaya sewaktu musim hujan atau banjir sekalipun di musim monsun ini, padang akan lebih bersedia dan tidak terlalu terkesan.

Saya mencadangkan langkah-langkah berikut:

  • Pengudaraan tanah serampang padu (solid-tine)
  • Membersihkan longkang dan sump keliling padang atau halaman.
  • Menggunakan baja foliar
  • Menaikkan ketinggian potongan.

Penerangan Lanjut

Kita lakukan kerja pengudaraan tanah kerana kita nak beri ruang kepada air dan udara untuk turun ke bawah permukaan tanah. Kenapa serampang padu dan bukan serampang berongga (hollow-tine)? Kerana serampang padu seperti slicing dan spiking lebih cepat di buat dan tidak mengganggu permainan. Anda juga boleh menggunakan jentera pengudaraan tanah baru yang mampu menghasilkan lebih banyak ruang di bawah permukaan dengan hanya sedikit kerosakkan di permukaan padang: Air2G2

Slicer besar utk padang bola atau golf.
Pengudaraan tanah secara solid tine manual di halaman rumah.

Membersihkan longkang keliling padang mungkin rasa macam terlalu senang dan di pandang remeh oleh kebanyakan orang tapi saya pernah menyelesaikan masalah satu padang dengan cara mengalirkan air yang bertakung di dalam longkang di keliling padang kerana sampah nya. Air yang tinggi di longkang keliling padang akan menaikkan ‘water table’ di bawah padang dan melambatkan pergerakan air keluar dari dalam padang.

Longkang besar atau kecil, bersihkan. Longkang kecil yang tersumbat akan menumpahkan air ke dalam padang atau laman anda.

Kalau kita menggunakan baja butiran, ada kemungkinan ia akan di hanyutkan sebelum nutrien dalam baja dapat di serap oleh rumput. Penggunaan baja foliar sedikit tetapi selalu bermakna rumput boleh serapa nutrien hampir sekaligus melalui daun dan akar jika cecair baja sempat sampai ke akar.

Manual spray in progress

Saya sering dengar orang kata bahawa baja adalah makanan untuk rumput. Sebenarnya rumput berada dalam kategori ‘producer’ iaitu ia membuat makanannya sendiri menggunakan proses fotosintesis. Untuk melakukan fotosintesis, rumput memerlukan cahaya matahari, terutamanya untuk rumput yang mempunyai daun kecil seperti Bermuda dan Zoysia. Cuaca mendung di musim hujan akan mengurangkan cahaya matahari untuk sampai ke daun. Kita tak boleh tambah cahaya matahari melainkan menggunakan ‘grow light’ tetapi kita boleh bantu untuk tambah keluasan daun rumput yang boleh melakukan fotosintesis dengan memanjang ketinggian potongan. Tidak percaya pada teori ini? Perhatikan rumput yang tumbuh di bawah redup seperti bawah pokok atau tepi bangunan dan bandingkan dengan spesis rumput yang sama yang tumbuh di tempat lapang; anda akan dapati rumput bawah redup akan lebih cepat panjang dari di tempat lapang. Dengan izin Tuhan, ia memanjangkan daun untuk memaksimakan luas daun untuk fotosintesis. Bonus: padang atau laman anda akan nampak lebih hijau kalau rumput lebih panjang (kan lebih banyak daun?). Keburukkan: nampak kurang kemas lah kalau tengok dekat-dekat.

Same grass species. On the left under shade.
Nota: bukan ketinggian yang betul; hanya sekadar anggaran.

Saya ada tertinggal apa-apa fakta atau cadangan lain? Sila komen di sini atau di FB mynormas.com untuk membantu atau dibantu orang lain. Tolong jangan PM. Tak larat nak layan soalan yang sama berkali-kali. Kalau boleh saya minta sedikit bantuan derma dari tuan-tuan atau click iklan-iklan di page ini beberapa kali. Saya dapat satu dua sen sekali click. Apa boleh buat, kalau itu saja yang ikhlas.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Posted in Fields, Golf Course, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | 1 Comment »

 
%d bloggers like this: