Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Penanaman’ Category

Pembinaan Padang.

Posted by mynormas on October 31, 2018

Kita tahu (atau kita rasa kita tahu) bagaimana sebuah padang bola dibina. Kita rasa bukan susah pun. Korek, pasang longkang subtanah (orang lain panggil subsoil, saya panggil subtanah) letak tanah atas lepas tu kambus, tanam rumput dan kemudian kita roll roll dan roll sampai dia rata. Siram, siram dan siram sampai… sampai… petang(?).

Bagaimana jika saya kata ada tiga jenis metode/kaedah pembinaan padang? Dua darinya selalu digunakan di Malaysia dan satu lagi di stadium terbaru.

  1. Pembinaan dengan tanah asal; iaitu pembinaan yang banyak dilakukan di taman permainan atau mungkin sekolah-sekolah di Malaysia. Ratakan tanah sedia ada, kemudian tanam rumput dan roll, roll, roll.
  2. Pembinaan dengan tanah yang telah dimodified. Ya; tanah yang telah dimodifiedkan. Saya golongkan pembinaan menggunakan ‘topsoil’ dalam kaedah ini. Korek, buang tanah lama (atau namakan ia sebagai ‘tanah atas’ diprojek lain) dan masukkan ‘tanah atas’ (atau tanah yang dibuang dari projek lain), ratakan, tanam rumput dan roll, roll, roll. Longkang subtanah adalah optional: letak pun boleh, tak letak pun okay jer.
  3. Pembinaan menggunakan pasir dan zon-akar. Korek buang tanah asal sedalam 12 inci, buang, roll tanah bawah sampai licin (ini kita panggil sebagai ‘subgrade’ atau ‘basement’) pasang longkang subtanah, letak pasir sebanyak 8 inci (angka arbitrari) kemudian 4 inci lagi dengan pasir yang dicampur dengan 5% dari isipadu dengan bahan organik dan 5% juga dengan soil amendment atau baja (bergantung keadaan; semua angka adalah arbitrari untuk mempermudahkan pembacaan; JANGAN jadikan sebagai rujukan buta tuli tanpa siasatan).

Untuk gambar dan perbandingan; sila baca slide di bawah ini:

 

Advertisements

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Philippine grass: sama tapi tak serupa.

Posted by mynormas on September 17, 2018

Kita selalu dengar tentang rumput Jepun, rumput Philippines dan rumput Manila. Tahukah kita bahawa semua ini adalah dari genus Zoysia? Pengalaman saya ialah kita selalu salah kenal rumput ini. Rumput Jepun di nursery ini mungkin adalah rumput Manila di nursery sana dan rumput Philippines di nursery situ. Sekali pandang ia mungkin nampak sama tetapi bila ditanam bersebelahan; perbezaannya ketara.

Rumput Zoysia berasal dari China, Jepun, Korea, Filipina dan beberapa tempat lagi di Asia Tenggara. Spesis ini dinamakan bersempena seorang ahli botani Austria bernama Karl Von Zois (Zois+ia = Zoysia).

Sebelum meneruskan, kepada kita yang dah lupa sains biologi sekolah menengah, nama Latin atau nama saintifik sesuatu tumbuhan atau haiwan mempunyai dua bahagian; nama genus dan nama spesis. Sebelum genus ada nama lagi begitu juga selepas spesis ada nama sub-spesis atau hybrid tetapi pada asasnya, peperiksaan akan tanya genus dan spesis sahaja. Jadi nama genus di sini ialah Zoysia.

Zoysia japonica (nama saintifik mesti ditulis sebagai italik atau jika tulis tangan, Digaris bawahkan dengan nama genus mula huruf besar dan nama spesis huruf kecil) atau rumput Jepun (nama khas jadi mula huruf besar) mempunyai daun besar tetapi tahan sejuk dan dibawa masuk ke Amerika Syarikat dari China pada tahun 1895.

Zoysia matrella pula dibawa masuk dari Manila (maka ia diberi nama rumput Manila atau Manila grass) ke Amerika Syarikat pada tahun 1911 oleh seorang ahli botani bernama C. V. Piper yang mengatakan bahawa rumput ini tumbuh banyak di pesisir pantai di Filipina dan mungkin sesuai di Florida juga.

Zoysia tenuifolia tidak diketahui asal usulnya tetapi dari penerangan tentang sifatnya, saya yakin ia adalah rumput Philippine kerana Z tenuifolia dikatakan mempunyai daun paling kecil dan akan membentuk permukaan rapat. Tetapi diantara ketiga-tiga spesis ini, ia adalah paling manja dan paling lambat membiak.

Baiklah, anda rasa pengenalan spesis Zoysia tidak penting? Selepas menghadiri suatu majlis di Putrajaya, saya berjalan disekeliling taman nya. Alangkah terkejutnya saya bila terlihat percampuran dua spesis Zoysia di situ. Saya rasa, satu spesis dah lama di situ tetapi atas sebab rumput mati atau rosak, pihak kontraktor telah menggantikan dengan rumput ‘Philippine’ (semua Zoysia dipanggil Philippine di Malaysia) dari nursery lain yang menggunakan Zoysia matrella sebagai rumput Philippine nya.

zoysia m vs zoysia t

Rumput lama dan rumput baru. Pada saya jelas perbezaannya. Kalau tak percaya, kita boleh lihat lebih dekat lagi.

 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Compare Zoysia bunga in PJ

Pandangan lebih dekat kepada mereka yang tak puas hati bahawa ini adalah dua spesis Zoysia yang berbeza.

 

Bagaimana cara untuk mengelakkan ini (beli dua spesis yang berbeza) berlaku?

  1. Beli dari nursery yang sama setiap kali. Pastikan mereka BUKAN orang tengah.
  2. Sewaktu nak pilih rumput, jangan potong sebahagian kawasan kecil untuk seminggu, biar bunga dan daun tumbuh, lepas tu ambik sikit tumbuhan rumput tu (akar, batang, daun dan bunga kena ada) dan bandingkan di nursery. Bila confirm sama, beritahu orang nursery awak nak ini jugak dan dia tak boleh harvest (tuai) sebelum saksi awak datang; kecuali kalau awak nak bawak balik hari tu jugak tak apalah. Cash and carry.

 

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” telah dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia  pada September 2018. Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan senaskhah, sila hubungi saya.

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

 

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Menanam cara ‘stolonize’

Posted by mynormas on March 30, 2011

Beberapa tahun lalu, bila saya memberitahu kawan saya bahawa saya akan menanam semula rumput di driving range cara ‘stolonize’ dia terkejut dan meminta kepastian “ha!? S0d0mize?”

Apa itu stolonize? Pertama sekali kita kena faham tentang bahagian-bahagian rumput. Terdapat ruas atau nod pada rumput yang boleh menumbuhkan tumbuhan baru pada keadaan sesuai; insyaAllah. Ruas atau nod pada rumput sama seperti ruas pada tebu atau buluh.

The perfect stolon

Stolon yang perfect dari jarak dekat

Jika ruas atau nod terkena pada tanah atau lain-lain media tanaman, ia akan mengeluarkan akar dan pucuk baharu. Cuma ingat bahawa ia tidak mempunyai ‘bekal’ makanan yang banyak jadi ia perlu boleh mengambil air dan nutrien dari sekelilingnya hampir serta merta akar/pucuk keluar.

Menanam cara stolonize sesuai untuk kawasan besar (500m persegi atau lebih) dan jika sumber benih baru adalah terhad. Contohnya; saya pernah menanam kawasan seluas hampir 10,000m persegi dari sumber nursery yang sebesar lebih kurang 300m persegi, secara berperingkat.

Masalah menanam cara stolonize ialah untuk mendapatkan stolon, kita memerlukan mesin atau alat khas. Kita gunakan verti-cutter dalam bentuk dethatching atau scarifying units.

Ataupun, dari sprig (lihat post tentang menanam cara sprig) ambil gunting atau parang dan cincang-cincang sprig.

Setiap cincangan rumput itu hanya boleh tumbuh (insyaAllah) jika ia terdapat ruas atau nod. Tapi jika terlalu banyak (kadang-kadang hingga 10 guni untuk 100 meter persegi) kita tak dapat nak pastikan. Cuma ingat jangan cincang terlalu halus. Untuk orang yang menggunakan alat verti-cutter; jangan guna kedalaman yang terlalu cetek. Test dulu satu atau dua line, jika stolon yang keluar lebih banyak daun dari batang: fail; try sekali lagi dengan kedalaman yang lebih dalam sedikit.

Setelah mendapat stolon, taburkan stolon tadi dengan rata. Cuba pastikan stolon tidak bertindan di antara satu sama lain.

Stolonizing beramai-ramai.

Setelah menabur, gunakan sebuah mesin yang sederhana berat seperti mesin bunker rake untuk berpusing-pusing di atas nya supaya menekan stolon melekap ke tanah. Perhatian: jangan guna Proton Waja yang guna sport rim, Pesona yang exhaust besar, Saga 1.5, MyVi warna merah, Kancil yang dah tukar stereo lain dari original, Volvo XC60, BMW 5 & 7 Series; pendek-kata, jangan guna kereta lah. Paling tidak pun pijak-pijak stolon tu serta merta selepas tabur.

Kemudian tabur selapis pasir nipis. Cukup syarat stolon memang dah kena dengan tanah. Jika stolon tergantung, akar yang keluar tak kena tanah dan akan mati.

Lepas tu siram sekadar basah tanah dan stolon. Untuk tempoh dua minggu ni, jangan biarkan stolon kering. Ia tidak mempunyai

Penutupan kain teduhan. Sprinkler sementara digunakan.

akar dan bekalan makanan. Jika tengah kemarau, saya siram setiap 30 minit selama dua pusingan sprinkler. Ataupun saya tutup dengan kain teduhan 70% untuk mengurangkan terik matahari. Berhati-hati ketika siram. Jika ketulan air terlalu besar, ia akan mengganggu penumbuhan stolon.

Jika menanam cara stolon musim hujan, setiap kali hujan saya nangis. Kerana stolon hanyut. Ingat; 50% stolon akan mati setiap 24jam.

Musim hujan saya guna papan di cerun atau tebing untuk memperlahan kan air yang mengalir. Papan ataupun guni berisi pasir. Ataupun saya tutup dengan kain teduhan.

Saya baja sedikit tetapi selalu. Biasanya saya gunakan 15;15;15 atau 11;55;0 seminggu sekali dengan kadar 0.5 – 1kg/100m persegi.

Saya juga dah mencampurkan kapur (jika perlu) dan CIRP kedalam zon akar sewaktu penyediaan tapak.

Tak ada apa lagi yang boleh di buat selepas ini kecuali doa dan jaga lebih rapi pada waktu ini. Saya akan buka kain teduhan selepas minggu ke empat atau enam. Saya akan mula weeding minggu itu juga.

Mula memotong selepas 8 atau 10 minggu pada ketinggian 10 -20mm bergantung pada jenis rumput dan perlahan-lahan (setiap 10 hari) naikkan atau turunkan ketinggian 1-2mm hinggalah mencapai ketinggian yang kita mahu.

Sebulan selepas di tanam dengan stolon

Sebulan. Tali adalah untuk membahagikan kawasan merumpai. Setiap orang merumpai satu line pagi petang.

Posted in Padang Golf, Penanaman, Rumput halaman rumah, Uncategorized | 2 Comments »

Penanaman cara ‘sprig’

Posted by mynormas on March 29, 2011

Bahagian rumputDalam artikel tentang “Apa itu rumput” kita ada cerita tentang nod ataupun dahulunya di panggil ruas. Kalau kita tengok buluh atau tebu (yang juga adalah dari famili rumput) kita mungkin faham apa itu nod/ruas.

Dari nod/ruas tumbuhan baru boleh tumbuh.

Fakta ini kita boleh pergunakan untuk membuat proses penanaman secara sprigging dan stolonizing. Di sini kita akan bincangkan tentang cara sprig.

Pertama, dapatkan sprig. Kita boleh lakukan ini dengan mendapatkan sekeping (atau beribu-ribu keping – bergantung kepada keperluan keluasan atau kerapatan penanaman) sod rumput yang kita mahu. Kita boleh beli, mintak atau err… ‘ambik’ dari kawasan atau nursery yang kita suka rumputnya.

Teknik ini juga boleh di lakukan oleh tuan rumah atau sesiapa yang mempunyai bahagian lopong/botak kerana rumput asal mati. Pergi ke bahagian lain laman atau padang dan potong keluar rumput beserta akar dengan kawasan sebesar tapak tangan atau ibu jari atau peha atau lutut atau telinga ataupun sebesar orang. Syaratnya ialah kawasan yang di ambil tu janganlah jadi hodoh. Jika kawasan yang di ambil tu terlalu besar, rumput di sekeliling nya lambat untuk ‘cover’ semula kawasan botak yang baru tadi. Kita boleh ambik dari beberapa kawasan kecil – korek sini sikit, korek sana sikit supaya ia tidak terlalu ketara. Untuk yang kerja di padang golf, boleh guna sod-cutter atau hole changer.

Pastikan kawasan itu tidak berumpai dan rumput nya tulin – bukan mula bermutasi atau menyamar. Macamana nak tahu? Senang saja; pastikan rumput warna sekata dan helai daun sama saiz.

Berapa dalam nak korek? Setakat akar yang tumbuh sihat sahaja. Mungkin 2-3 inci dah cukup.

Kita ambil sod atau rumput bertanah itu, bawa ke punca air bersih (paip, sungai, airterjun dsb) dan basuh buang tanah itu. Ambil rumput yang tanpa tanah itu, dan itulah yang kita akan tanam.

Kadang-kadang sod atau rumput itu dah berangkai-rangkai dan panjang, malah boleh digulung atau di lipat-lipat. Gunakan gunting atau kederat untuk mencerai-ceraikan nya. Ingat satu perkara: daun tak boleh di tanam. Hanya rumput yang mempunyai ruas atau nod sahaja yang boleh ditanam. Bahagian yang mempunyai nod atau ruas ialah batang, stolon, rhizom dan akar. Daun takda. Cowgrass dan Pearlgrass berbeza; mereka tiada stolon dan batang mereka pendek.

Bahagian yang kita ada sebagai cebisan rumput itu kadang-kadang di panggil ‘sprig’ juga. Ia boleh di simpan SEmalaman sebelum ditanam. TETAPI ia mempunyai peluang hidup 50% selepas 24 jam (utamanya hari yang panas). Ertinya kalau kita kumpul sprig sebanyak dua bag tak sempat ditanam; petang esok hanya satu bag yang akan hidup. Jangan tanya bag yang mana… (ya Tuhan) it doesn’t work that way. Kena tanam jugak dua-dua bag tu tapi hanya separuh kawasan sahaja akan hidup. Jadi kutip sprig untuk kawasan yang sanggup ditanam keesokkannya sahaja.

Jika tanah kita lembut berpasir, kita boleh cucuk sahaja rumput tersebut ke dalam tanah. Jika keras, kita mungkin perlu mengorek sebuah lubang kecil. Teknik nya tidak berbeza dari menanam padi. Gambar di bawah adalah cara sprigging di buat senang di faham. Percayalah, jika anda mula mencuba, anda akan mendapatinya lebih mudah dari gambar itu.

Gambar mudah. Cara sebenar adalah jauh lebih mudah dari ini.

Kebaikkan sprig ialah: anda yakin dengan punca rumput. Akar yang ditanam boleh terus menyerap air jadi kurang risiko kering. Jika di tanam di waktu musim hujan, kurang risiko sprig hanyut.

Berapa jauh jarak di antara sprig? Ia banyak bergantung kepada jumpah sprig dan kawasan yang ada. Saya mencadangkan dua inci. Saya pernah melihat orang buat jarak enam inci. Jika jarak besar, ia akan lambat sedikit rapat dan ada kemungkinan rumpai masuk.

Kawasan sprigging selepas dua minggu.

Posted in Padang Golf, Penanaman, Rumput halaman rumah | Leave a Comment »

Menanam cara stolonizing

Posted by mynormas on March 8, 2011

Bila rumput di potong cara menegak, kita boleh mendapat lebih dari hanya daun rumput: kita boleh dapat bahagian batang, stolon ataupun rhizom.

Stolon sedia di tanam.

Asalkan bahagian ini mempunyai nod (node) dan sihat, ia boleh tumbuh menjadi rumput baharu. (Untuk lebih tahu tentang fizikal rumput; sila ke topik ‘apa itu rumput’ di laman web ini)

Stolon ini boleh di tabur ke atas pasir atau tanah dan kemudian di lapiskan dengan pasir atau tanah halus: jangan sampai tenggelam! Kemudian rajin-rajinlah siram dengan sedikit air tetapi selalu. Ingat: stolon ini tidak mempunyai akar untuk menyedut air.

Stolon ini mudah di hanyutkan oleh air hujan. Oleh itu di kawasan yang luas, ada orang yang akan menutup stolon dengan netting atau membahagikan kawasan dengan papan supaya air tidak mengalir terlalu bebas.

Teknik stolon sesuai di kawasan yang luas dan juga jika ‘benih’ stolon adalah terhad; maksudnya anda perlu recycle ‘ibu’ untuk menghasilkan stolon yang lebih banyak di masa akan datang.

Teknik ini juga berkesan untuk rumput yang mempunyai stolon sahaja. Untuk rumput rhizomatous seperti cowgrass dan pearlgrass; ia tidak sesuai.

Ia juga tidak sesuai jika kawasan yang akan di jadikan ibu itu telah dicemari dengan rumpai atau rumput mutasi. Tapi membersihkan kawasan ibu dengan sekumpulan pekerja yang tajam penglihatan adalah mudah.

Ini rupa kawasan telah di 'tuai' untuk stolon. Ataupun; ambil rumput, cerai-ceraikan dan potong halus halus. Jika hanya daun, ia tak berguna. Kita perlukan nod.

Posted in Penanaman | Tagged: | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: