Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

    Advertisements
  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

  • Advertisements

Archive for the ‘Lanskap’ Category

Cowgrass oh Cowgrass

Posted by mynormas on August 15, 2018

Seorang wakil kontraktor pernah talipon saya dari Perlis kata mereka telah diminta untuk baiki padang bola rumput Cowgrass tetapi bila mereka bawak rumput untuk ganti, mereka dapati Cowgrass yang mereka bawa tak sama dengan Cowgrass padang asal!

Saya pernah dapat talipon dari orang Kedah kata pihak berkuasa tempatan minta mereka buat ujian DNA untuk tentukan bahawa Cowgrass yang mereka bawa ialah Cowgrass yang sebenar.

Sebuah stadium di KL minta saya tolong mereka selesaikan masalah Cowgrass mereka yang bertukar warna jadi merah!

Di Selangor, lanskap sebuah badan kerajaan mempunyai masalah Cowgrass berwarna putih.

Manakala di Perak, sebuah padang golf ada Cowgrass yang berwarna hijau muda pulak…

masalah Cowgrass

Jadi… misterinya ialah, siapakan Cowgrass yang sebenar? Apa masalah dia?

Calon utama untuk rumput jenis ini ialah rumput yang mempunyai nama saintifik Axonopus compressus. Selain dari itu terdapat dua lagi calon yang mahu mendapat gelaran Cowgrass iaitu Axonopus affinis dan juga Paspalum conjugatum.

Cowgrass vs buffalo

Ini adalah perbandingan dua jenis rumput yang di padang, nampak seakan-akan serupa.

Saya lebih berpihak kepada A compressus; ada seorang pakar (lain) yang mencadangkan kepada saya bahawa P conjugatum ialah nama sains untuk buffalo grass (rumput kerbau). Saya dapati sukar untuk membezakan diantara A affinis dan P conjugatum kerana kedua-duanya mempunyai daun yang tirus.

Cowgrass ialah rumput tempatan yang boleh di dapati di banyak tempat. Ia lasak kepada cuaca dan tanah, kurang memerlukan baja dan air. Jika kemarau dan air kekurangan; ia akan menjadi dorman dan bertukar warna coklat. Ia akan kembali hijau bila keadaan air kembali pulih. Ini tidaklah bermakna ia tahan kemarau; malahan ia akan menjadi dorman sebelum kesan kemarau di rasai oleh Bermuda atau Zoysia. Bezanya ialah, bila cuaca pulih, lebih banyak Cowgrass akan hidup berbanding Bermuda atau Zoysia.

Cowgrass sentiasa berwarna hijau gelap, walaupun lama tidak di baja. Malangnya, kelebihan itu adalah juga punca masalah kepada banyak masalah padang cowgrass; kurang pembajaan.

Ia mempunyai akar yang pendek dan daun yang besar serta lembut, jadi ada pemain golf yang mengatakan bahawa Cowgrass bukan rumput yang ideal kerana bola akan duduk lebih dalam dan susah di pukul. Di padang bola dan stadium pula, masalah Cowgrass ialah ia mempunyai akar yang pendek (terutamanya di stadium yang selalu siram) dan mudah tercabut atau terkopek di waktu permainan.

Saya berpendapat, pembajaan mengikut jadual (bukan mengikut warna rumput) dan sistem pengairan yang baik akan menjadikan Cowgrass setara dengan rumput fairway lain.

Ia boleh dipotong serendah 5mm untuk dijadikan green dipadang golf dan boleh dipotong setinggi 25mm, malah 35mm untuk dijadikan padang dan taman.

Cowgrass compared

Dah terlanjur cakap, kepada stadium/padang yang ada sistem siraman automatik, nasihat saya ialah off-kan automatik nya. Sila siram bila perlu. Jangan siram ikut jadual, 2x sehari atau sehari sekali. SIRAM IKUT KEPERLUAN RUMPUT. Jangan letak dalam BQ berapa kali atau pukul berapa nak siram. Siram ikut keperluan RUMPUT. Siram ikut BQ, atau ikut jadual adalah formula untuk akar pendek, terutamanya untuk Cowgrass. Sigh… haus aku dibuatnya cerita pasal siram. Ada padang siram 3x sehari, ada padang siram dalam hujan (ni kes pakai timer lah ni) dan ada padang siram lewat petang.

Yang buat Cowgrass tak elok ialah kerana kita:

  1. Beli rumput tak berkualiti dari nursery paling murah. Lepas tu, tak cek pulak masa penghantaran; nursery paling murah tu, ambik kat kawasan atau nursery lain yang tak sama dengan rumput yang kita pilih.
  2. Tak baja dengan betul.
  3. Siram terlalu kerap/banyak.
  4. Potong jarang-jarang (sebaiknya seminggu 2, 3x).
  5. Roll terlalu kerap/berat.
  6. Terlalu banyak digunakan (ia bukan rumput lasak).

Selain itu,Cowgrass adalah rumput yang baik, tetapi soalannya; adakah rumput Cowgrass anda beli dari nursery itu, adalah Cowgrass sebenar? Dan adakah anda baik untuk Cowgrass anda?

2nd time same mistake is a choice

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Advertisements

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

PGR

Posted by mynormas on July 17, 2018

Ini bukan singkatan nama parti politik baru tetapi adalah singkatan untuk  plant growth regulator atau kimia pembantut pertumbuhan.  Ia adalah satu kimia yang dicampur dengan air dan disembur kepada rumput (dalam konteks artikel ini). Kimia ini akan bertindak dengan hormon pertumbuhan rumput dan memperlahan pertumbuhan rumput dan/atau memendekkan bahagian tertentu rumput (contohnya internod dan daun).

Terdapat beberapa jenis PGR di pasaran seluruh dunia tetapi di Malaysia, hanya ada satu jenama yang dijual setakat ini iaitu Primo atau Primo Maxx. Bahan aktif mereka ialah Trinexapac-ethyl yang akan mengurangkan pengsintesisan asid gibberellic dalam tumbuhan yang akan memendekkan sel dan internod. Selepas beberapa hari disembur dengan betul, rumput akan mengurangkan pertumbuhan ke atas dan mengarahkan lebih banyak tenaga ke pertumbuhan sisi melalui rhizom dan stolon, malah dikatakan akar juga akan bertambah. Rumput akan bertambah padat dalam kawasan yang sama besar.

Penggunaan kimia pembantut pertubuhan (PGR) di fairway, tee, rough dan padang bola selain di lereng bukit yang curam, tebing bunker dan tebing longkang boleh membantu dalam penjagaan secara am dan secara khususnya ketika musim hujan, sewaktu pertandingan yang berlangsung beberapa hari, sewaktu mesin rosak atau kekurangan pekerja; penggunaan PGR akan amat membantu.

Penggunaan PGR boleh

  1. Mengurangkan kekerapan pemotongan dari seminggu tiga kali kepada dua atau dari seminggu dua kali kepada satu, malah dari seminggu sekali kepada dua minggu sekali; bergantung kepada jenis rumput, pembajaan, cuaca dan sebagainya.
  2. Mengurangkan jumlah sisa rumput yang dipotong yang akan menjadi susah diurus selepas pembajaan dan dimusim hujan.
  3. Menjadikan fairway kelihatan lebih kemas dengan panjang rumput yang lebih seragam.
  4. Dalam beberapa keadaan dan untuk beberapa spesis rumput yang mempunyai pertumbuhan agresif; padang akan kelihatan lebih hijau kerana terdapat lebih banyak daun per luas kawasan berbanding sebelumnya.
  5. Pemotongan yang lebih rendah untuk fairway yang cantik DAN pengurangan rumpai yang tidak dapat tumbuh pada ketinggian potongan yang rendah.
  6. Mengurangkan keperluan memotong rapi (trim) di keliling pokok, tepi laluan buggy, kayu penanda dan sebagainya.

Penjaga padang atau superintenden sebaiknya meminta sample dari penjual dan menjalankan ujian di separuh kotak manager diluar padang atau separuh fairway satu lubang par-4 dan melihat kesannya selepas dua minggu aplikasi sebelum membuat keputusan selanjutnya.pgr-primo-comparison

Untuk green pula, setakat ini saya telah membaca tentang tiga ujikaji di Amerika yang mana dua daripadanya mengatakan mereka mendapat kelajuan greenspeed yang lebih tinggi BILA RUMPUT DIPOTONG PADA KETINGGIAN BIASA. Untuk rumput yang dipotong rendah (contohnya sebelum pertandingan atau di padang yang memang selalu potong rendah) maka penggunaan Primo tidak memberi kesan kepada kelajuan green tetapi akan memberi kesan kepada pengurangan sampah dan penambahan daun.

Sila uji dahulu sebelum menjadikan ia sebagai program rutin penjagaan padang anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Rujukan.

  1. http://grounds-mag.com/chemicals/grounds_maintenance_putting_numbers_pgrs/
  2. https://www.lawn-care-academy.com/plant-growth-regulators.html
  3. The Effect of Plant Growth Regulators on Putting Green Speed. archive.lib.msu.edu/tic/mitgc/article/19923.pdf
  4. Plant Growth Regulators and Green Speed. archive.lib.msu.edu/tic/msufd/article/199133.pdf
  5. Effective use of Plant Growth Regulators on Golf Putting Greens: http://www.nebraskaturfgrass.com/turfiNfo/kreuser-green-section.pdf

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium | 2 Comments »

Tambah Air

Posted by mynormas on May 17, 2018

Jika kita mahu padang kita berada dalam keadaan boleh digunakan pada bila-bila masa (lebih tepat lagi kalau dikatakan ‘dikebanyakan masa’) maka kita perlu pasang longkang subtanah atau bina padang kita supaya air boleh keluar lebih cepat dan padang boleh digunakan tanpa air bertakung. Ironisnya, lebih cepat air keluar, maka akan lebih bermasalah padang itu pada waktu kemarau pula.

padang kering

Kita boleh kata bahawa musim kemarau di Malaysia adalah pendek dan tidak menentu. Tetapi harus diingat bahawa rumput terutamanya Cowgrass akan cepat bersifat dormant selepas tidak menerima air dalam masa beberapa hari (mereka akan gunakan air dalam tanah sebanyak mungkin) dan selepas dua atau tiga minggu, ia akan mati.

Bila ia dorman atau mati, mungkin tidak berlaku pada setiap rumput di seluruh padang tetapi mungkin bertompok tompok atau pada rumput rumput individu yang kebetulan mempunyai akar paling pendek atau kebetulan berada pada kawasan yang terlalu banyak pasir atau berada di atas longkang subtanah.

Pada ketika itu, rumpai (rumput liar) akan masuk. Maka selepas satu atau dua musim kemarau, padang akan makin banyak rumpai.

Maka banyak padang akan pasang sistem penyiraman. Terdapat beberapa jenis sistem penyiraman yang digunakan.

  1. Penyiraman dengan hos
  2. Penyiraman hos dipasang dengan sprinkler boleh-alih.
  3. Sistem QCV (Quick Coupling Valve) dan sprinkler boleh-alih.
  4. Sistem sprinkler manual
  5. Sistem sprinkler automatik

Pengalaman saya ialah; penggunaan sebarang sistem tanpa latihan ataupun ‘common sense’ adalah sia-sia malah lebih memburukkan keadaan. Terutamanya dengan adanya sistem sprinkler.

Saya selalu jumpa padang yang disiram secara semborono kerana ia kerja paling mudah dibuat. Pasang paip, sambung hos dan cucuk pada sprinkler lepas tu, pergi minum atau duduk tepi padang. Gaji jalan. Itu dari pandangan pekerja.

Tapi saya pernah juga jumpa pekerja yang komplen kata, penyelia yang suruh siram secara bila-bila dia melawat. Kadang-kadang masalahnya ialah kerana bak kata orang putih; bila alat yang kita ada hanyalah tukul, maka semua masalah adalah paku. Rumput kuning? Siram. Tak cukup baja? Siram. Padang tak elok? Siram. Tompok-tompok? Siram. Depan gol mati? Siram.

Saya jumpa satu BQ sebuah stadium terkemuka di Malaysia yang menyatakan penyiraman dilakukan dua kali sehari; pagi dan petang.

Saya menegaskan bahawa waktu paling baik untuk siram KALAU PERLU SIRAM adalah awal pagi. Kenapa? Kerana:

  1. Waktu itu paling kurang angin yang mengganggu arah sprinkler.
  2. Paling kurang orang di padang.
  3. Air akan berada di dalam tanah dan sedang diambil oleh rumput ketika cuaca bertambah panas.
  4. Rumput dah ada bekalan air sewaktu ia memerlukan air ditengahari.
  5. Air di kawasan akar rumput mengurangkan risiko akar kering pada waktu matahari terik nanti.

Menyiram petang sahaja adalah membazir kerana

  1. Rumput dah kehausan atau kekeringan baru diberi minum
  2. Air akan bertakung hingga ke lewat malam; menambah risiko lumut dan penyakit.
  3. Petang lepas balik kerja ialah waktu orang mulakan permainan atau latihan.
  4. Angin dah mula kuat pada waktu petang.

Namun begitu, saya amat amat menegaskan bahawa kita siram BUKAN IKUT JADUAL tetapi mengikut KEPERLUAN RUMPUT.

Kita akan cucuk jari ke dalam tanah sedalam satu atau dua inci dibeberapa tempat di padang dan jika ia kering, barulah kita siram.

Sistem pengairan adalah penting, tetapi latihan dalam PENGURUSAN PENYIRAMAN adalah lebih lebih penting lagi. Saya pernah jumpa sprinkler yang dibuka berjam-jam dan saya pernah jumpa sprinkler yang dipasang pada waktu hujan.

Siram dalam hujan

Itu semua adalah isu pembaziran tetapi lebih penting lagi ialah pengurusan penyiraman memberi kesan kepada permainan dan juga kepada kesihatan rumput.

  • Rumput yang disiram terlalu kerap menyebabkan ia ‘malas’ dan mempunyai akar pendek.
  • Padang yang terlalu kering tanpa siram akan menyebabkan ia keras dan mampu mencederakan permain.
  • Padang yang terlalu basah akan menjadi lecak dan licin untuk pemain selain rumput senang tercabut.
  • Padang yang tidak disiram selepas baja akan menyebabkan nutrien lupus ke udara.
  • Padang yang disiram terlalu banyak lepas baja akan menyebabkan nutrien larutlesap ke dalam tanah.

Jika anda inginkan quotation untuk memasang sistem pengairan samada full auto sprinkler atau QCV; hubungi saya.

Jika anda selalu siram tetapi rumput tetap kering (ni kepada anda yang talipon saya tempohari dan saya tak layan) mungkin masalah anda ialah anda tidak buat pengudaraan tanah yang akan membantu air masuk ke celah akar.

Jika anda perlukan hollow-tine atau topdress, hubungi saya di 03 5I3I OO66 atau mynormasATconsultant.com AT=@.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | Tagged: , | 2 Comments »

Pengangkutan

Posted by mynormas on May 5, 2018

Salah satu keperluan penting dalam kerja penjagaan padang, tak kiralah padang bola atau padang golf atau padang di taman awam, ialah pengangkutan. Ini dah jadi kebiasaan pada padang golf 18-lubang yang boleh jadi sebesar 200 ekar tetapi padang bola yang hanya dua ekar, kebanyakannya hanya menggunakan satu atau dua kereta sorong untuk membawa peralatan dan bahan.

Pada saya, ini sangat tidak produktif. Pasal tu padang bola kebanyakannya akan mempunyai penjagaan yang tak sama rata. Tidak percaya? Silakan siasat.

Cuba anda berjalan di atas padang bola yang di selenggara oleh kontraktor yang umm… biasa (bukan yang high-end) dan anda tahu dia tiada transporter kecuali kereta sorong atau wheelbarrow. Anda akan dapati bahawa padang yang berhampiran dengan stor akan lebih terjaga dari kawasan padang yang jauh dari stor: lebih rata, lebih hijau dan kurang rumput liar.

Kenapa? Ini soalan dari orang yang sendiri tak pernah terpaksa pikul beg baja 50kg atau tolak kereta sorong untuk angkut 5 tan pasir dari sebelah sini padang ke sebelah sana atau mencabut rumpai bawah panas matahari. Macamana rajin atau dedikasi pun kakitangan, kebiasaannya, mereka akan mula kerja dari kawasan paling dekat dengan stor dan bergerak menjauh darinya. Makin jauh kerja mereka dan makin matahari tegak atas kepala, makin berat kaki dan tangan kakitangan anda.

topdress transport

Jika tanpa pengawasan, anda rasa berapa ‘load’ kereta sorong akan dibuat oleh pekerja-pekerja di gambar sebelah kiri sebelum mereka ‘surrender’? Untuk pengetahuan; pekerja di gambar sebelah kiri ialah pekerja asing dan pekerja di gambar sebelah kanan ialah pekerja tempatan.

Satu padang bola ialah 110m panjang x 70m lebar. Stor akan berada dalam lingkungan 10 meter dari tepi padang. Kalau pasir di pindahkan dengan kereta sorong, bayangkan berapa banyak kali pusingan yang nak dibuat untuk nak tabur pasir hias-atas (topdress) di depan gol hujung sana?

Apa? Anda nak guna motosikal roda tiga? Ini cadangan orang yang tidak turun padang; oleh kerana tayar motosikal nipis, ia akan meninggalkan kesan tayar atas padang; terutamanya bila padang lembap.

Saya ada cadangan: gunakan buggy transporter. Biasanya dipanggil ‘hauler’ dalam industri penyelenggaraan padang. Baru-baru ini saya diberitahu oleh kawan saya dia ‘terjumpa’ beberapa biji hauler ‘pre-owned’ dalam stor dia. Cermin depan masih dibalut plastik. Anda berminat?

hauler buggy transport

Gambar sebelah kiri tu menampakkan plastik masih tutup cermin depan. Bekas air 4 liter di belakang hauler ni untuk perbandingan saiz.

Anda seorang kontraktor? Biarlah nampak seperti profesional. Gunakan pengangkutan yang nampak kemas dan moden. Hubungi saya jika anda mahukan Jacobsen Hauler ‘pre-owned’ seperti gambar di atas saya akan bantu untuk menghubungkan anda kepada penjual nya.

Padang golf pun kadang-kadang sama; jika mereka tidak kalibrasi atau tentu-ukur mesin mereka, lubang 1 hingga 3 dan 10 hingga 12 akan dapat pasir atau baja lebih dari lubang 7 hingga 9 dan 16 hingga 18.

Jika anda berminat untuk kelihatan lebih profesional dan memiliki transporter hauler ini ataupun peralatan lain; samada baru ataupun terpakai, hubungi saya di mynormasATconsultant.com AT=@ ataupun talipon 03-5131 OO66 ataupun anda lebih suka anda dihubungi, sila isi borang di bawah (anda akan dihubungi oleh wakil penjual; bukan saya).

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman | Leave a Comment »

Air Banyak

Posted by mynormas on April 24, 2018

Ekoran dari apa yang berlaku di sebuah stadium terkenal yang menjadi lecak sewaktu permainan sedangkan ia dikatakan sebagai padang yang di jaga dengan cemerlang, saya telah menerima beberapa pertanyaan; bagaimana ini boleh berlaku kepada sebuah padang yang dibina tanpa topsoil, mempunyai sistem perparitan subtanah dan dijaga dengan baik?

Ada tiga kemungkinan:

  1. Kandungan thatch atau mat yang tinggi.
  2. Air dalam padang telah mencapai tahap tepu
  3. Air yang masuk lebih cepat dari air yang keluar

Thatch

Thatch adalah bahan organik yang belum reput diantara lapisan rumput dan tanah di bawah. Ia akan berfungsi sepert span (sponge) yang menyerap dan memegang air. Kandungan thatch yang tebal dan berlapis akan dipanggil sebagai mat (sebutan: ‘met’ bukan ‘mat’ seperti Mat Rempit)

thatch plus mat close-up

Bahan organik yang di sebelah atas boleh dipanggil sebagai thatch dan di sebelah bawah yang kelihatan lebih padu, ialah apa yang saya panggil sebagai ‘mat’. Air akan sukar tembus ke bawah melalui mat malah akan dipegang oleh thatch sepertiT span.

Thatch tidak boleh tiada langsung, ia diperlukan pada ketebalan lebihkurang 6 – 10mm untuk berfungsi sebagai sungkupan (menghalang kepanasan matahari mengenai terus kepada akar rumput) dan juga sebagai penyerap hentakan. Tanpa thatch langsung, padang akan menjadi terlalu keras dan sebaliknya, terlalu banyak thatch, akan menjadi terlalu lembut.

sod thatch padang

Lihat thatch yang kurang dan tiada ‘topsoil’ serta pasir di sebelah bawah. Padang ini akan lebih berjaya digunakan selepas hujan.

Kerja-kerja pengudaraan tanah, hias atas dan nyahthatch akan membantu mengawal kuantiti thatch. Jika anda rasa penjagaan padang hanyalah potong rumput dan buat line; sila fikir semula.

Bila perlawanan bermula pemain akan memijak thatch dan ini ibarat ‘memerah’ span itu dan mengeluarkan air.
Padang Tepu

Kadang-kadang padang sudah tepu dengan air dan mengambil masa untuk air bergerak dari dalam padang ke longkang subtanah. Ini biasanya kita lihat air bertakung di permukaan tanah.

Ini bermakna samada longkang subtanah berada pada jarak terlalu jauh ataupun tidak cukup besar untuk membawa air keluar dari dalam padang.

Atau… mungkin anda menggunakan ‘tanah atas’ (topsoil) yang memang lambat mengeluarkan air dari dalam padang. Atau sebarang jenis tanah lain contohnya tanah liat.

top soil tanah liat clay

Padang ini gunakan ‘top soil’ yang sebenarnya ialah tanah liat. Pasir dibawah kering sedangkan padang di atas adalah basah. Paip subtanah dibawah juga kering.

Air Masuk Terlalu Banyak

Kadang-kadang, realitinya ialah air yang masuk iaitu air hujan, lebih banyak atau lebih cepat dari air keluar. Kita boleh buat seberapa banyak longkang subtanah atau seberapa besar paip pun akan ada satu ketika yang air masuk lebih cepat dari air yang keluar. Kalau kita buat longkang subtanah terlalu efisien dan gunakan pasir kasar sebagai medium tanaman untuk mempercepatkan pengeluaran air; masalah yang akan timbul pula ialah sistem pengairan tidak akan dapat menampung air dimusim kemarau.

Jadi kesimpulannya, saya bersimpati dengan padang basah, terutamanya jika penjaga padang dah buat yang terbaik (pembuatan tanpa top soil, sistem saliran yang efektif dan melakukan kerja amalan kultura untuk mengurangkan thatch) dalam pengurusan padang. Kadang-kadang; ia berlaku.

Ingat, jika sistem saliran anda baik, sistem pengairan anda juga perlu baik.
AirSpike.

Di masa yang sama saya juga ingin bercerita tentang pengalaman saya menggunakan pancutan udara untuk memaksa air keluar dari padang. Ini kali pertama saya gunakan sistem ini. Sistem AirSpike menolak air yang tepu di dalam tanah dan dimasa yang sama membuat rekahan dan pecahan baru di dalam tanah.

Di sebuah padang yang saya bantu untuk inspection dan perlawanan; saya gunakan AirSpike di sebuah kawasan paling basah ditengah padang. Selepas satu pusingan rawatan, padang itu agak kering dari sebelumnya, walaupun tiada perubahan cuaca (hujan setiap petang).

Effect of Air Spike

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang AirSpike ini, baca di sini. Harganya tak sampai RM5,000 buat masa ini. Tapi ia akan naik.

Jika anda pemilik padang atau stadium dan perlukan kerja-kerja pemulihan atau pengudaraan tanah (hollow tine), sila hubungi kami di 03 5I3I OO66 atau mynormasATconsultant AT=@.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | Tagged: , , , | 4 Comments »

Pancut Angin

Posted by mynormas on March 13, 2018

Pembaca laman web ini akan dapati saya selalu menekankan tentang pengudaraan tanah.

Umumnya apa yang saya maksudkan ialah menggunakan besi padu (solid tine) ataupun besi berongga (hollow tine) yang akan memberi ruang kepada udara masuk ke dalam tanah.

Lebih besar diameter besi, maka lebih besarlah rongga yang terhasil dan lebih banyak lah pertukaran udara boleh berlaku. Malah, saya sering menyarankan penggunaan besi berdiameter besar tiap-tiap kali kerja-kerja pengudaraan tanah dilakukan. Saya tak setuju bila superintenden padang golf yang menjadi klien saya memberitahu bahawa mereka akan melakukan ‘hollow tine’ dengan diameter 3/8 inci atas alasan lebih cepat pulih. Bukan sahaja ruang terbuka di atas permukaan terlalu kecil untuk membenarkan pertukaran udara; besi hollow-tine juga akan tersumbat dan menjadi solid tine.

Pertukaran udara akan membantu segala mikro flora dan fauna yang membentuk ekosistem bawah tanah mendapat oksigen dan mempercepatkan pereputan bahan organik iaitu thatch atau mat yang berada di antara rumput dan tanah.

Thatch akan btertindak seperti span, menyimpan dan menghalang air dari bergerak ke dalam tanah.

thatch plus mat close-up

Ini thatch di sebuah padang yang dibina atas pasir; pasir tidak dapat berfungsi untuk membawa turun air kerana kebanyakan air berada di dalam lapisan thatch.

Ini akan menyebabkan padang rasa lembap dipijak walaupun nampak kering dan 2, 3 hari tiada hujan.

Selain itu thatch ini juga akan menyebabkan padang berasa lembik, lantunan bola yang tidak konsisten (kerana tebal thatch tidak sama dari satu tempat ke satu tempat) dan menjadi tempat pembiakan kulat; pathogen penyakit.

Maka proses membuang thatch secara langsung melalui kerja-kerja nyahthatch (dethatching), scarifying, hollow-tining, hias-atas (topdressing) dan juga secara tidak langsung melalui proses pengudaraan tanah ataupun memperkenalkan bakteria khusus yang menggemari dan mereputkan thatch.

Ada lagi perbincangan panjang tentang pengudaraan tanah tetapi artikel ini bukan tentang pengudaraan tanah tetapi kerana saya ingin memperkenalkan suatu konsep baru dalam pengudaraan tanah iaitu mengepam udara masuk ke dalam tanah.

Alat ini dipanggil ‘Air Spike’. Kita akan cucuk besi tajam yang mempunyai lubang halus di muncungnya ke dalam tanah dan bila kita picit suatu punat, udara yang berada di bawah tekanan (compressed air) akan melalui batang besi dan ke dalam tanah.

Di beberapa tempat yang tidak terlalu mampat, kita akan boleh rasa tanah itu ‘ternaik’ sedikit akibat tekanan udara di bawah permukaan.

Tekanan udara ini akan tersebar, menyebabkan retak-retak di dalam tanah yang akan dipenuhi udara.

Kebaikan cara ini ialah:

  1. Ia boleh pergi lebih dalam dari sebarang cara konvensional menggunakan cara menebuk.
  2. Tidak mengganggu permainan
  3. Tidak perlu mengutip ‘sampah’ seperti kerja-kerja hollow-tine.
  4. Mempunyai kesan sampingan membuka ruangan untuk air turun ke bawah melalui retak-retak yang telah dibuat tadi.
  5. Ia boleh digunakan untuk membuat pengudaraan di celah celah akar pokok.
  6. Ia boleh memberi kelegaan bernafas kepada pokok yang ditanam di dalam plot kecil dan air bertakung (seperti di kawasan parking)

Saya telah mencuba Air Spike ini di kawasan bertakung air, dan saya kagum ia dapat menghilangkan air cepat. Saya ada ambil video tetapi ia agak panjang jadi saya ambil snapshot beberapa gambar penting untuk tatapan tuan tuan.

Kombo pic air spike

Kunci saya adalah penanda aras. Saya ubah Air Spike untuk buat tebukan di dua lokasi tetapi kunci berada di tempat sama.

Jika anda ingin cuba untuk menyelesaikan masalah kawasan keras di padang anda, masalah air bertakung (longkang subtanah diperlukan untuk jumlah air yang banyak atau hujan berterusan), masalah tanah padat.

Begitu juga jika anda mempunyai lanskap pokok yang ditanam di petak tanah kecil di kawasan parkir, Air Spike boleh membantu pengudaraan di tempat kecil.

Hubungi saya di 03 5I3I OO66 (dan biarkan ia berdering) atau mynormasATconsultant.com (AT=@) jika anda perlukan pengudaraan di tempat-tempat tertentu atau jika padang anda masih bertakung air walaupun ada longkang subtanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | 1 Comment »

Peraturan Potong Rumput

Posted by mynormas on December 8, 2017

Siapa sangka potong rumput pun ada peraturan? Saya pernah bercerita tentang Peraturan Satu Pertiga sebelum ini tetapi saya masih lagi dengar tentang orang yang potong rumput padang bola sebulan sekali atau tidak potong green padang golf tiap tiap pagi (“kami roll tiap tiap pagi” kata mereka) maka saya akan ulang cerita ini lagi.

Di dalam penjagaan rumput terdapat suatu ‘peraturan’ yang dipanggil sebagai “Rule of One-third” atau saya terjemah sebagai “Peraturan Satu Pertiga”. Saya tahu bahawa ada pakar rumput lain yang mempertikaikan peraturan ini sebagai ketinggalan zaman, tetapi bagi saya ia adalah penjelasan baik kenapa penjaga padang mesti memotong rumput mengikut jadual tertentu dan bukan sembarangan atau ‘bila panjang’ atau ‘bila senang’.

Peraturan ini menjelaskan bahawa setiap kali rumput ia dipotong, ia tidak boleh dipotong lebih dari satu pertiga ketinggiannya waktu itu. Contohnya, jika rumput pada waktu itu adalah 30mm, maka kita tidak boleh potong 10mm dari daun rumput dan menjadikan ia 20mm sekaligus.
Peraturan ini bermaksud untuk mengelakkan terlalu banyak daun rumput dipotong setiap kali operasi pemotongan dijalankan.

Saya tahu kita tidak sengaja berbuat begitu (potong daun dengan banyak) tetapi kita buat ia secara tidak sengaja jika kita biar rumput jadi panjang baru potong. JANGAN lambat potong!

Jika terpaksa lambat potong (mungkin kerana cuaca yang tidak baik) maka bila ada peluang untuk potong, potong tinggi dahulu, kemudian datang balik dan potong pada ketinggian yang kita hendak secara perlahan lahan.

Contoh; katakan pemotongan kita ialah pada 25mm dan kita dah seminggu tak potong akibat hujan (atau mesin rosak) maka bila ada kesempatan untuk potong nanti kita akan potong pada 35mm dan tiga hari kemudian pada 30mm dan empat hari kemudian pada 25mm (semua ukuran adalah contoh).

Maka sebelum potong, ukur. Bukan tiap tiap kali; kerana selepas sekali dua anda buat ini, anda akan tahu corak pertumbuhan rumput anda. Rumput ‘karpet’ seperti rumput Philippine atau Bermuda akan tumbuh lebih cepat (pasal tu saya nasihatkan JANGAN tanam rumput ini di halaman anda kalau anda tiada tukang kebun/mesin potong sendiri) dari Cowgrass dan paling lambat ialah Pearlgrass.

Pertumbuhan akan lebih cepat selepas pembajaan dan lebih cepat juga di musim hujan (dua sebab: air akan ‘release’ nutrien dalam tanah dan cuaca mendung memaksa daun panjang untuk cari cahaya matahari). Apa tah lagi jika kedua dua nya berlaku.

Edit untuk lebih penjelasan: Lebih pendek rumput anda, lebih kerap anda perlu potong rumput kerana kadar pertumbuhan rumput sama pada semua rumput. Katakanlah pertumbuhan rumput 3mm sehari, maka rumput padang yang panjang nya 25mm, esoknya baru 28mm. Lusa 31mm maka tunggu lagi sehari belumpun potong satu pertiga. Tapi kalau rumput green yang panjangnya 5mm, esoknya dah 8mm. Lusa dah 11mm, maka kalau selang sehari potong pun dah hampir satu perdua kita potong. Nampak tak? LAGI PENDEK RUMPUT, LAGI KERAP POTONG.

Edit untuk beritahu kenapa: Rumput perlukan daun untuk fotosintesis.

Sekian dari saya. Jika anda melanggar peraturan ini, maka anda akan mendapat rumput yang tidak sihat dan kuning. Jangan tanya saya lagi…

Saya minta bantuan untuk ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik di mana-mana iklan di sini. Ini semua akan membantu saya untuk mendapat beberapa sen dari pengiklan. Atau tuan/puan boleh terus beri sumbangan di bawah:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

 

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Kuat Minum

Posted by mynormas on July 18, 2017

water ponding during irrigation wateringSalah satu konsep yang saya dapati agak susah untuk disampaikan kepada orang awam yang juga menjaga rumput ialah tentang penyiraman. Kebanyakan orang samada akan menyiram setiap hari dan/atau menyiram pada waktu petang.

Mungkin masalahnya ialah orang menyangka rumput minum air seperti manusia; iaitu bila disiram, seolah-olah ada mulut pada daun rumput yang terbuka dan minum air itu. Sebenarnya, secara metaforanya, rumput minum guna ‘cawan’ dan cawan untuk rumput ialah tanah dan ia akan minum melalui proses tertentu melalui akarnya. Oleh kerana proses nya perlahan, kita boleh andaikan ia minum dari cawan guna straw kecil pulak. Kesian kan?

Apa yang saya nak sampaikan ialah bila kita siram rumput, air akan turun ke tanah dan rumput akan menggunakan air yang berada dalam tanah. Berapa banyak air kita siram, akar akan ambil air itu melalui proses yang sama.

Baiklah, sekarang bayangkan setiap satu rumput memegang cawan. Pada musim hujan, cawan bukan sahaja penuh malah melimpah-limpah; betul? Ataupun, pada waktu cuaca mendung dan rumput ‘minum’ air perlahan-lahan, air masih ada dalam cawan, kenapa kita tuang ikut jadual? Cawan ada tiga-suku lagi air, kita tuang air sampai melimpah; apa guna?

Kalau cawan masih banyak, kenapa nak isi lagi sampai melimpah cawan tu? Banyak mana boleh minum? Kita hanya minum air yang dalam cawan, air yang dah melimpah keluar cawan ke atas lantai, kita akan abaikan. Jadi sebelum kita tuang air, kita periksa dulu cawan tu; penuh ke kosong. Kalau kosong, kita siram, kalau penuh kita jangan siram.

Dimusim kering pula, cawan makin lama makin kosong (ingat, air disedut secara perlahan-lahan melalui akar) selain air hilang melalui proses larutlesap (leaching) dan pemelowapan di tanah yang hampir permukaan.

Sebagai manusia, kita akan berasa haus dan dahaga pada waktu matahari panas terik maka masa itulah kita cari cawan kita. Alangkah hampanya kalau cawan kosong, kan? Jadi kita patut isi cawan kita sebelum matahari terik dan kalau perlu, kita isi sekali lagi pada waktu matahari sedang terik BUKAN pada waktu matahari dah mula terbenam, betul? Apa guna cawan yang penuh pada manusia yang dah mati kehausan, betul?

Maka, take-home points saya ialah:

  1. Siram awal pagi (bukan lewat petang)
  2. Kalau matahari terik, kita boleh (bukan mesti) siram tengahari.
  3. Kita siram ikut keadaan/keperluan, bukan ikut jadual. Check dulu tanah sedalam satu dua inci; kalau masih lembap, tak payah lah siram.
  4. Ulangan nombor 3 (sebab penting yang amat) JANGAN SIRAM IKUT JADUAL.

Maka jika anda menggunakan sistem siraman automatik, jangan set untuk siraman sebulan tetapi set lah untuk siraman esok hari atau hari ini DAN bersedia untuk off jika tiba tiba hujan.

Selain dari siraman untuk memberi ‘minum’ kepada rumput terdapat juga siraman untuk:

1. Selepas pembajaan atau peracunan.

2. Melembutkan tanah atau melambatkan bola (ini tunggu arahan pegawai perlawanan).

3. Membuang atau melarutkan bahan asing seperti embun (bila terdesak), minyak tumpah (kes terdesak giler dah ni), pasir hias atas (topdress) dan sebagainya.

Berapa banyak air diperlukan sewaktu siram? Saya anggarkan purata 25mm seminggu untuk Cowgrass. Jadi untuk sehari siram, saya akan bahagi 7 iaitu lebihkurang 3 – 4mm.

Edit: Dan kepada orang yang kata kalau siram waktu matahari terik daun boleh melecur kerana air pada daun akan bersifat seperti kanta yang memfokuskan cahaya matahari, saya katakan cahaya matahari adalah ‘cahaya’ dan bukan laser; iaitu ia ambil masa untuk terfokus dan membakar. Sementara itu, air tersebut dah terpelowap (evaporate).

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , | Leave a Comment »

Kurang Pekerja Tapi Lebih Kerja

Posted by mynormas on March 29, 2017

Membawa masuk pekerja asing dengan permit sah adalah sukar dan akan menjadi bertambah mahal dimasa akan datang. Manakala di pentas tempatan pula, kenaikan gaji minima dan sikap pekerja tempatan yang memilih pekerjaan dan suka bertukar kerja menjadikan tugas mengisi jawatan kosong lebih susah.

Samada mahal untuk membawa masuk pekerja asing atau sukar untuk mendapat pekerja tempatan, industri penjagaan rumput Malaysia, walau padang golf, bola, permainan, taman, landskap bangunan dan sebagainya, perlu mengoptimumkan pekerja yang ada atau mengambil langkah supaya lebih banyak boleh dibuat oleh jumlah pekerja yang kurang.

Apa yang boleh kita buat untuk mengurangkan keperluan pekerja? Tentunya kita mesti menambah keberkesanan pekerja dan perkara pertama yang datang di minda ialah mekanisasi.

Memotong padang bola menggunakan mesin tolak boleh mengambil masa dua hari sedangkan menggunakan mesin pandu-atas atau ride-on hanya perlukan setengah hari. Di padang golf pula, dengan menggunakan triplex dan bukan walk-behind, kita boleh kurangkan dari enam orang kepada dua orang pekerja untuk potong green. Malah lebih ramai orang boleh dikurangkan jika kita guna penyembur boom dan bukan tong sembur galas belakang untuk menyembur kawasan besar. Gambar untuk kurangkan pekerja potong padang

Adalah malang sekali, pada pendapat saya, kerajaan masih berkeras mengenakan import duti kepada mesin penjagaan rumput sedangkan industri golf merupakan suatu aspek penting dalam pelancongan negara dan industri penjagaan padang memerlukan kepada pekerja berpengetahuan tinggi.

Adalah ideal jika peralatan penjagaan rumput/landskap di tiadakan duti dan kerajaan memberi insentif kepada graduan universiti atau institut kemahiran dalam bidang yang relevan untuk mengambil kontrak penjagaan padang dan taman. Ambil dua graduan, beri mereka tiga padang yang berdekatan dan beri mereka satu traktor yang ada cukai jalan dan implemen potong, pengudaraan dan roller.

Selain mekanisasi, penggunaan bahan kimia untuk penjagaan rumput, contohnya kawalan rumpai atau lebih canggih lagi, melambatkan pertumbuhan rumput juga boleh digunakan, jikat tidak sepanjang tahun pun, di bulan puasa dan di musim hujan.

Banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan untuk mengurangkan keperluan tenaga pekerja yang ramai. Di antara nya:

1. Menggunakan rumput plastik di ruangan kecil yang memerlukan seorang pekerja dengan mesin trimmer atau gunting kecil.

2. Kurangkan pokok besar. Pokok besar mewujudkan bayang bayang yang akan memaksa rumput tumbuh panjang untuk mencari matahari. Ini menambah kekerapan memotong. Pokok juga menambah halangan kepada mekanisasi dan menambah populasi pekerja untuk menjaga pokok. Kena pulak kalau kita pilih pokok yang banyak akar timbul dan daun gugur. Tahniah!

3. Daripada tanam rumput di lereng bukit curam, cuba amalkan penanaman alternatif seperti Wedelia atau Arachis.

4. Kurangkan penggunaan nitrogen sebagai nutrien utama.

5. Adjust bentuk mukabumi landskap anda supaya i. Kawasan rumput yang luas untuk mudahkan potongan dan rumput dapat matahari yang cukup. ii. Kurangkan lereng dan tebing curam yang perlu dipotong dengan tenaga manual. iii. Di padang golf, kurangkan bunker. iv. Beritahu designer/arkitek landskap anda bahawa ini adalah tentang praktikal atau kelestarian masa panjang dan bukan tentang legasi mereka.

6. Ada tempat yang kita tak digalakkan tanam rumput tapi kita cuba alternatif seperti pokok bunga atau reben yang lebih mudah di jaga.

7. Training. Training. Training. Ajar pekerja yang sedia ada supaya mereka lebih cekap bekerja dan mempunyai skill yang baharu. Cuba berhenti sekejap dan tanya diri sendiri; siapa yang ajar pekerja anda sekarang? Pekerja lama anda? Siapa ajar pekerja lama anda? Pekerja sebelum itu? Mana anda tahu apa yang pekerja sekarang amalkan masih sama dengan pekerja dua generasi dahulu? Terlalu selalu saya dapati pekerja padang di abaikan dan ‘orang atas’ mengandaikan pekerja tahu apa yang mereka buat sedangkan pekerja baru di ajar oleh pekerja lama yang di ajar oleh pekerja sebelum itu yang di ajar oleh penjual mesin; 10 tahun lalu. Saya selalu jumpa pengurusan yang memandang rendah kepada pekerja mereka tetapi mereka tidak pernah cuba untuk menaiktaraf pekerja.

Saya dapati, mengadakan kursus dan pengajaran berterusan di bawah tangan saya atau pengajar luar akan menaikkan moral dan semangat pekerja tempatan.

Sekian beberapa cadangan dari saya. Jika anda ada cadangan bernas, sila komen di bawah. Jika anda hanya ada komplen dan tuduhan tanpa sebarang cadangan; simpan sorang sorang. Tak perlu diskusi lagi. Tutup saja padang anda.

Gambar untuk kurangkan pekerja

Posted in Fields, Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Kesian Rumput

Posted by mynormas on February 23, 2017

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

Kesian rumput. Baik tak payah tanam kalau nak di racun.

Kesian rumput. Baik tak payah tanam kalau nak di racun.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu.

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: