Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Lanskap’ Category

Keburukkan Solid Tine

Posted by mynormas on February 27, 2019

Mungkin ada yang masih tidak berapa jelas, atau mungkin saya yang tidak berapa jelas memberi penerangan tentang masalah yang dihadapi oleh kerja-kerja serampang berongga dan lebih-lebih lagi, serampang padu.

Penggunaan kedua-dua serampang berongga atau padu akan menghasilkan satu lapisan mampat di bahagian bawah dan di dinding lubang yang ditebuk serampang. Ini kerana walaupun serampang berongga, ia tidak akan dapat ‘menarik’ keluar semua tanah dari lubang yang ia tebuk, sebahagiannya akan di’tolak’ ke dalam dan ke tepi. Ini akan menghasilkan sesuatu yang kita panggil sebagai ‘pan compaction’

Kesan pan compaction ni lebih buruk lagi jika serampang padu digunakan. Contoh. Jika besi serampang padu yang digunakan ialah 10mm diameter dan 100mm ke bawah maka isipadu besi itu ialah 7,850mm padu iaitu  3.14 x 5mm x 5mm x 100mm, maka keseluruhan 7,850mm padu tanah akan ditolak ke bawah dan ke tepi oleh serampang padu itu. Lakukan ia setahun dua kali maka kita boleh bayangkan kemampatan bahagian bawah 100mm itu.

Tetapi 100mm adalah agak dalam, maka kesannya tidak dilihat melainkan setelah 10, 20 tahun nanti. Rumput anda jadi tak subur, akar pendek dan lumut kerap berlaku. Jika kedalaman pengudaraan anda ialah sekadar 25 hingga 50mm, maka kesan akan dirasai lebih awal.

pan compaction short roots

Rumput tidak tumbuh ke bawah lapisan mampat dan mudah tercabut.

Bayangkan kolam bawah tanah yang akan mengapungkan tanah anda dan menyebabkan akar anda lemas; itulah kesan pan compaction.

Maka, kesimpulan, lakukan pengudaraan serampang padu kerap, menggunakan serampang kecil dan tidak dalam. Lakukan pengudaraan serampang berongga jarang-jarang, besar dan dalam.

Picture of grass solid tine 1

Pengudaraan serampang padu menghasilkan kesan jangka panjang yang tidak baik.

Advertisements

Posted in Golf Course, Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Beza ‘Hollow’ & ‘Solid’ Tine

Posted by mynormas on February 20, 2019

Hollow-tine adalah suatu frasa yang selalu digunakan dalam kerja penjagaan padang. Tapi saya sering lihat ia disalahertikan dan merugikan masa dan wang ringgit. Dan bila padang ‘fail’ kerja hollow-tine yang disalahkan.

Kerja hollow-tine termasuk dalam kategori kerja-kerja pengudaraan tanah. Definasi pengudaraan tanah pula ialah kerja-kerja penebukan tanah untuk membenarkan udara masuk ke dalam tanah. Selain udara, air, baja dan tanah baru juga boleh dimasukkan ke dalam lubang pengudaraan itu.

Pengudaraan tanah boleh dilakukan dengan beberapa cara; melalui besi ‘tine’ atau serampang (mengikut kamus); menggunakan tekanan air (contohnya alat Toro Hydroject) dan juga tekanan udara. Penggunaan serampang pula terbahagi kepada dua iaitu serampang berongga (hollow-tine) dan serampang padu (solid-tine).

Kesemua cara di atas akan mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Di sini saya akan bincang tentang serampang berongga dan serampang padu sahaja.

Serampang berongga paling selalu digunakan kerana ia mempunyai kebaikan mengeluarkan tanah lama untuk digantikan dengan tanah baru dan kadang-kadang untuk kebanyakan orang bila ada tanah lama dikeluarkan barulah bukti pengudaraan telah dilakukan.

Serampang berongga ialah menggunakan serampang dibuat dari logam keras dan mempunyai rongga di dalamnya untuk menebuk dan mengeluarkan tanah dari bawah permukaan. Tanah ini biasanya dibuang tetapi sebenarnya dikebanyakan masa, menggunakan semula sebagai sebahagian dari bahan hias-atas (topdressing) juga tidak menjadi masalah.

hollow tine size

Serampang berongga datang dalam pelbagai saiz diameter dan kedalaman. Paling kecil yang saya pernah guna ialah diameter 3/8 inci atau lebihkurang 9mm dan paling besar ialah 5/8 inci atau lebihkurang 15mm. Kedalaman boleh pergi sehingga 100mm (4 inci) tetapi biasanya hanya sekadar 50mm atau 2 inci sahaja.

Serampang padu datang dalam pelbagai bentuk. Ada yang datang kurus dan panjang seperti pensel, ada yang kelihatan tajam dan nipis seperti shuriken ninja dan ada juga yang gemuk seperti serampang berongga tetapi ia adalah padu.

Perbezaan nya ialah sewaktu mencucuk serampang tersebut ke dalam permukaan tanah, serampang padu akan menolak semua tanah di bawahnya turun 2 inci ke bawah lagi (jika pengudaraan ialah 2 inci dalam) maka pengudaraan akan berlaku di 2 inci atas tetapi mampatan akan berlaku 2 inci ke bawah.

Manakala untuk serampang berongga (hollow-tine) pula, lebihkurang 2 inci akan dikeluarkan tetapi di tempat tanah liat atau jika operator tidak berhati-hati, hampir 1 inci akan dikeluarkan dan 1 inci lagi akan ditolak kebawah.

Hollow tine core

Bunyinya seperti serampang berongga lebih baik dari serampang padu bukan? Jadi, apa kebaikan serampang padu? Jika anda ingin pengudaraan cepat tanpa mengganggu permainan, anda boleh gunakan serampang padu yang kecil dan lakukan pada dua atau tiga arah dan lebih kerap.

Kerja pengudaraan serampang padu tidak menghasilkan sampah dan lubangnya kecil maka ia cepat pulih dan cepat siap. Tetapi ia tidak akan mengeluarkan tanah yang bermasalah dari bawah permukaan jadi pasir yang akan di tabur nanti tidak, atau hanya sedikit, yang akan masuk ke dalam tanah.

solid tine sample

Seharusnya kerja serampang padu lebih murah dari serampang berongga kerana tidak perlu membersihkan sampah dan perlu dilakukan berulang kali.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Edit: Kekerapan dan pengesyoran.

Pengudaraan tanah secara serampang berongga lebih efektif maka biasanya dilakukan setahun sekali atau dua kali (bergantung kepada profil tanah; tanah liat lebih kerap dari pasir). Begitu juga menggunakan serampang bersaiz kecil perlu lakukan lebih selalu iaitu hingga empat kali setahun.

Pengudaraan tanah secara serampang padu dilakukan lebih kerap kerana ia kecil dan tidak mengganggu permainan. Pengudaraan bulanan hingga mingguan dilakukan.

Kawasan yang lebih mampat akibat laluan (seperti gate masuk/keluar) atau lebih banyak permainan seperti depan gol perlu lebih banyak pengudaraan berbanding kawasan lain.

Saya syorkan penggunaan serampang berongga di kawasan tanah liat atau “topsoil” untuk mengeluarkan tanah liat dan gantikan dengan pasir berkualiti. Penggunaan serampang padu dikawasan tanah liat atau tanah atas akan memadatkan tanah bahagian bawah dan tepi lubang.

Gunakan serampang padu sebagai aktiviti rutin penyelenggaraan bulanan atau mingguan. Bukan pembaikan tanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Potongan Menyakitkan

Posted by mynormas on December 11, 2018

Dimusim berkhatan anak-anak pada cuti sekolah bulan Disember ini, saya ingin bercerita tentang dua lagi potongan yang menyakitkan; pemotongan rumput menggunakan peralatan tumpul dan potongan terlalu rendah. Anda juga tidak mahu tok mudin atau doktor menggunakan pisau tumpul atau potong terlalu rendah juga kan? (Orang lelaki yang baca ayat itu dah kepit kaki secara tak sedar)

Ada banyak cara untuk memotong rumput. Dari menggunakan gunting, sabit hinggalah ke reel mower 15 bilah yang dikawal oleh komputer mini. Tetapi pada saya, menggunakan mesin brushcutter dengan tali nylon adalah cara paling memusnahkan untuk rumput. Dua sebab:

  1. Tali nyon tidak ‘tajam’ ia memotong menggunakan tenaga kinetik yang dihasilkan oleh pusingan laju.
  2. Ketinggian potongan tidak dapat dipastikan maka selalunya terlalu banyak daun rumput dipotong, malah kadang-kadang; dipotong hingga ke batang rumput.

Untuk mengetahui lebih banyak tentang pisau pemotong rumput; sila lihat artikel lama saya tentang pisau pemotongan.

Dan untuk mengetahui tentang isu pemotongan terlalu banyak, anda boleh rujuk kepada artikel tentang peraturan satu pertiga (Rule of One-third) dalam pemotongan rumput.

Di sini saya nak buat perbandingan tentang tiga potongan yang biasa digunakan di Malaysia iaitu:

  1. Reel
  2. Brushcutter dengan tali nylon dan
  3. Pemotongan dengan pisau rotary logam (besi).

Sebelum itu, saya ingin ingatkan bahawa jika pisau yang digunakan tumpul dan mencederakan rumput lebih dari memotongnya; ia akan membuka jalan masuk untuk patogen seperti bakteria, kulat dsb. Selain itu, daun juga adalah tempat membuat makanan untuk rumput melalui proses fotosintesis maka jika daun itu koyak, proses itu akan terganggu.
Pemotongan menggunakan Brushcutter tali nylon.

cut with nylon brushcutter

Ini sebenarnya potongan terbaik pekerja ini (sebab bos dia ada dengan saya) Kalau tak dia tenyeh sampai ke tanah. Bukan daun saja; batang sekali dipotong. Alasan; kalau potong rendah, tak payah selalu potong. Silap falsafah ni. Cara terbaik potong rumput ialah dengan potong pada ketinggian konsisten pada kekerapan yang konsisten. Contohnya potong pada ketinggian 25mm (1 inci) setiap tiga hari (atau tujuh hari).
Pemotongan menggunakan pisau rotary logam.

Ini ialah ibarat macam brushcutter tetapi menggunakan pisau logam. Kadang-kadang dipanggil sebagai ‘helikopter’.

cut with rotary

Oleh kerana pisau ini boleh di adjust ketinggiannya maka jumlah rumput yang dipotong adalah ‘berpatutan’ tetapi mesin ini sebenarnya kurang tajam dan perlu diasah lagi.
Pemotongan menggunakan pisau reel.

Pisau reel adalah pisau yang memotong ibarat gunting; terdapat dua bahagian, satu bahagian yang berpusing – dipanggil reel dan satu bahagian lagi yang ‘memegang’ rumput dipanggil bedknife. Ia adalah cara efektif memotong rumput tetapi jika ia tidak diasah – dan ia perlukan kemahiran serta peralatan khusus pula untuk mengasahnya – ia juga boleh merosakkan rumput. Tetapi sekurang-kurangnya ketinggian nya adalah confirm konsisten.

grass cut with reel

Baiklah, jika anda telah membaca artikel saya yang terdahulu tentang pemotongan (jangan malas, tambah ilmu! Ikut link di atas!) maka anda akan tertanya “Bagaimana dengan flail?” Flail sebenarnya adalah dalam kategori pisau silinder yang juga memotong menggunakan tenaga kinetik tetapi ia lebih mudah diasah dan lebih lasak kerana ia terdiri dari berpuloh hingga beratus anak pisau yang berpusing secara bebas (independent) jadi jika terkena batu atau akar pokok, tidak semuanya rosak.

Jika anda terlibat dalam pembuatan BQ dan ingin spesifikasi, jangan letak reel; letak “Mesin memotong menggunakan pisau silinder (contohnya reel) yang boleh memotong secara kemas, adalah tajam dan mudah diasah setiap minggu serta mempunyai ketinggian potongan sekurang-kurangnya diantara 20 – 45mm. ” Jika anda adalah padang bola atau taman yang jauh dari KL, menggunakan reel akan memeningkan penyelenggaraan mesin dan seterusnya padang bola.
Jika pisau anda tumpul.

Jika pisau anda tumpul, maka rumput akan cedera dan penyakit mudah masuk melalui kecederaan itu. Lihat contoh dibawah, beberapa rumput sudah mula melihatkan permulaan penyakit.

bad cut

Rumput ini telah dipotong dengan pisau tumpul dan penyakit telah mula menular.

Maka pelajaran dari sini ialah; jangan potong terlalu rendah, jangan guna pisau tumpul, jangan guna tali nylon dan potong dengan kekerapan yang konsisten iaitu seminggu sekali.

Beritahu tuan rumah bahawa sebaiknya ialah dia perlu sain kontrak untuk setahun anda akan datang 52 kali pada kadar RMx setiap kali dan anda akan beri dia diskaun 10%. Mulakan dengan 1 bulan deposit dan bulan ke 12 anda tidak akan ambil bayaran.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Penyediaan Tapak

Posted by mynormas on November 13, 2018

Saya jumpa ramai orang yang tanam rumput. Malangnya kebanyakan orang di luar industri golf masih lagi menggunakan cara lama untuk menanam rumput terutamanya sewaktu penyediaan tapak.

Salah satu isu utama ialah roll (gelek, kompak) untuk mendapatkan kerataan rumput. Paling selalu ialah orang akan roll rumput untuk dapatkan kerataan. Sebenarnya, kita sepatutnya roll tanah SEBELUM kita tanam rumput. Kalau tanah tu rata, confirm rumput tu rata kan?

Jadi masalah kalau kita tanam dengan cara sod dan sod yang kita beli ialah sod cangkul yang mempunyai tapak tak rata. Kalau kita beli sod yang mempunyai tapak rata, kita hanya perlu tanam kemudian tabur pasir supaya cover gap (celah) di antara sod kita.

Penyediaan tapak ini penting kerana banyak masalah rumpai (rumput liar) berasal kerana penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul. Rumpai yang sebenarnya ‘penduduk asal’ kawasan itu akan muncul semula selepas beberapa bulan kerana proses penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul.

Ada lapan langkah dalam penyediaan tapak sebelum rumput ditanam. Kalau anda kerja tanam rumput; cuba lihat, bahagian mana yang anda skip. Atau ada diantara langkah ini yang anda rasa boleh dibaiki.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Pembinaan Padang.

Posted by mynormas on October 31, 2018

Kita tahu (atau kita rasa kita tahu) bagaimana sebuah padang bola dibina. Kita rasa bukan susah pun. Korek, pasang longkang subtanah (orang lain panggil subsoil, saya panggil subtanah) letak tanah atas lepas tu kambus, tanam rumput dan kemudian kita roll roll dan roll sampai dia rata. Siram, siram dan siram sampai… sampai… petang(?).

Bagaimana jika saya kata ada tiga jenis metode/kaedah pembinaan padang? Dua darinya selalu digunakan di Malaysia dan satu lagi di stadium terbaru.

  1. Pembinaan dengan tanah asal; iaitu pembinaan yang banyak dilakukan di taman permainan atau mungkin sekolah-sekolah di Malaysia. Ratakan tanah sedia ada, kemudian tanam rumput dan roll, roll, roll.
  2. Pembinaan dengan tanah yang telah dimodified. Ya; tanah yang telah dimodifiedkan. Saya golongkan pembinaan menggunakan ‘topsoil’ dalam kaedah ini. Korek, buang tanah lama (atau namakan ia sebagai ‘tanah atas’ diprojek lain) dan masukkan ‘tanah atas’ (atau tanah yang dibuang dari projek lain), ratakan, tanam rumput dan roll, roll, roll. Longkang subtanah adalah optional: letak pun boleh, tak letak pun okay jer.
  3. Pembinaan menggunakan pasir dan zon-akar. Korek buang tanah asal sedalam 12 inci, buang, roll tanah bawah sampai licin (ini kita panggil sebagai ‘subgrade’ atau ‘basement’) pasang longkang subtanah, letak pasir sebanyak 8 inci (angka arbitrari) kemudian 4 inci lagi dengan pasir yang dicampur dengan 5% dari isipadu dengan bahan organik dan 5% juga dengan soil amendment atau baja (bergantung keadaan; semua angka adalah arbitrari untuk mempermudahkan pembacaan; JANGAN jadikan sebagai rujukan buta tuli tanpa siasatan).

Untuk gambar dan perbandingan; sila baca slide di bawah ini:

 

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Garisan Penjaga Garisan

Posted by mynormas on October 16, 2018

Ramai orang akan nampak bahawa masalah utama padang bolasepak ialah di depan gol akibat perebutan bola dan bila penjaga gold terkedik-kedik di satu tempat (jangan terasa) tetapi tak ramai orang perasan bahawa satu lagi masalah yang berlaku ialah di luar padang; betul-betul tepi garisan padang.

Di dalam satu perlawanan bola akan ada satu pengadil dan dua penjaga garisan. Pengadil akan berlari di dalam padang tetapi penjaga garisan akan berlari dari tengah hingga ke garis belakang padang. Pengadil akan berlari dalam corak tertentu tetapi tetapi tidak mempunyai baris atau garis tetap.

Manakala penjaga garisan pula disepanjang 90 minit permainan, akan berlari naik-turun separuh padang disisi satu garis putih. Lama kelamaan, tempat larian penjaga garisan itu akan mampat dan rumput di atasnya akan mati. Jika permainan berlangsung sewaktu padang basah atau lembik; tempat larian akan berlekuk dan menakung air.

Bekas linesman

Ini tidak dapat dielakkan. Apa cadangan saya untuk membaiki kerosakan ini? Saya ada tiga cadangan:

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

  1. Melakukan hias-atas (topdressing) untuk membaiki permukaan dan menggalakkan pertumbuhan baru.
  2. Menggunakan rumput yang lebih tahan lasak berbanding dengan Cowgrass. Disebuah padang yang saya jaga, saya dapati tempat larian penjaga garisan ditumbuhi oleh rumput Bermuda sedangkan Cowgrass tidak hidup. Saya tidak tanam Bermuda itu; ia memang wujud dipadang itu dibawah bayangan Cowgrass yang lebih besar.
  3. Pindahkan garisan dengan beberapa cara: Lebarkan padang, nipiskan padang ataupun pindahkan padang setengah atau satu meter. Ertinya; sekarang larian penjaga garisan bukan ditempat yang sama lagi. Saya cadangkan ini dibuat setahun sekali. Kita akan bincang lebih terperinci tentang ini dalam minggu mendatang, insya Allah.

topdress linesman

Bermuda linesman

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, stadium, Taman | Tagged: , , , , | 3 Comments »

Sediakan Padang Sebelum Monsun

Posted by mynormas on October 9, 2018

Pepatah lama mengatakan kita perlu “sediakan payung sebelum hujan” tetapi penjaga padang (ataupun halaman rumah) rumput perlukan sediakan padang mereka sebelum bermulanya musim hujan berterusan iaitu monsun dibulan November dan Disember. Dalam artikel ini saya akan bincangkan tentang langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil bukan sahaja oleh pengurusan padang tetapi juga rakan-rakan yang mengurus halaman rumah.

Apakah masalah yang timbul dimusim monsun dalam konteks padang/halaman?

  1. Tanah yang lembik menyukarkan pemotongan.
  2. Rumput yang cepat panjang akibat peleraian nutrien dalam tanah
  3. Kekurangan cahaya matahari untuk fotosintesis.
  4. Air bertakung samada di atas permukaan ataupun di bawah permukaan (bila pijak baru nampak air keluar). Padang basah atas bawah

Kesemua perkara di atas akan menghalang penggunaan padang dan menyusahkan penyelenggaraan. Tentunya, dalam situasi ekstrem, ada padang yang mengalami banjir tetapi itu saya pernah bincangkan dalam satu artikel lama dahulu.

Kenapa padang bermasalah di musim hujan? Selain dari masalah yang pernah kita bincangkan dalam artikel terdahulu tentang kesilapan atau ketiadaan longkang subtanah, ada dua lagi punca; pertama ialah permukaan padang yang berlekuk. Lekukan itu kini membentuk suatu kolam mini di tengah padang setiap kali hujan berlarutan.  Kedua ialah akibat thatch iaitu suatu lapisan yang terbentuk di antara rumput dan tanah yang bersifat seperti span (sponge) memegang air. Thatch

Apakah persediaan padang yang perlu kita lakukan? Diantaranya ialah:

  1. Jangan gunakan baja yang mengandungi nitrogen yang tinggi sebulan sebelum itu. Nitrogen akan mempercepatkan pertumbuhan sedangkan pemotongan adalah sukar akibat padang yang lembik.
  2. Lakukan slicing atau spiking di seluruh padang (atau kawasan yang dikenali sebagai kawasan teruk). Ini akan membantu air melepasi kawasan thatch dan juga dengan membawa oksigen ke bawah rumput, membantu proses pereputan thatch oleh mikroorganisma lain.
    Untuk halaman rumah yang tidak mungkin boleh masuk mesin slicer atau spiker; lakukan dengan cara manual. Tebuk lubang sedalam 2inci atau lebih ke dalam tanah. slice and tine
  3. Lakukan hias-atas; kalau boleh keseluruhan padang tetapi kalau tidak, lakukan di kawasan lekuk-lekuk yang boleh dikenal pasti. spot topdress
  4. Pangkas pokok untuk kurangkan teduhan yang boleh melambatkan pengeringan padang atau halaman. Jika sudah mula musim hujan baru mahu buat pangkasan, membawa keluar ranting dan dahan akan menjadi masalah.
  5. Pastikan longkang di keliling padang/halaman bersih dan tiada sampah sarap menghalang pergerakan air. Kalau perlu, buat longkang dengan cangkul supaya air tidak bertakung di padang.
  6. Jika padang ada ‘belang’ atau stripe, mula buat belang alternatif dari arah baru supaya mesin tidak berada di bekas tayar yang sama setiap kali memotong. Potong guna arah alternatif dimusim hujan; ELAKKAN guna belang kegemaran sewaktu padang lembik.
  7. Gunakan agen pembasah tanah “Soil Wetting Agent” yang akan membantu air tembus melalui tanah yang hydrophobic. Cara untuk mengenal padang anda adalah hydrophobic ialah bila ia bertakung air sewaktu siram dimusim kering atau ada kawasan tertentu yang cepat kering walau disiram. Jarang sekali seluruh padang adalah hydrophobic; biasanya tompok-tompok tertentu sahaja. Sembur mengikut arahan label sebulan atau dua bulan sebelum musim hujan.

Sebuah padang yang diselenggara dengan baik iaitu melakukan ‘hollow-tining’ setahun sekali atau dua dan juga hias-atas dengan kerap akan kurang bermasalah tetapi kadang-kadang oleh kerana pembinaan yang silap, padang tetap bermasalah maka masih perlu dilakukan kerja-kerja pencegahan.

Kepada rakan-rakan yang menjaga halaman rumah di bawah ini adalah satu lagi contoh pengudaraan tanah.

Mungkin ada beberapa lagi langkah yang saya tidak masukkan di sini kerana alpa atau lupa; mungkin ada yang boleh tambah dalam komen di bawah.

Terima kasih.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Philippine grass: sama tapi tak serupa.

Posted by mynormas on September 17, 2018

Kita selalu dengar tentang rumput Jepun, rumput Philippines dan rumput Manila. Tahukah kita bahawa semua ini adalah dari genus Zoysia? Pengalaman saya ialah kita selalu salah kenal rumput ini. Rumput Jepun di nursery ini mungkin adalah rumput Manila di nursery sana dan rumput Philippines di nursery situ. Sekali pandang ia mungkin nampak sama tetapi bila ditanam bersebelahan; perbezaannya ketara.

Rumput Zoysia berasal dari China, Jepun, Korea, Filipina dan beberapa tempat lagi di Asia Tenggara. Spesis ini dinamakan bersempena seorang ahli botani Austria bernama Karl Von Zois (Zois+ia = Zoysia).

Sebelum meneruskan, kepada kita yang dah lupa sains biologi sekolah menengah, nama Latin atau nama saintifik sesuatu tumbuhan atau haiwan mempunyai dua bahagian; nama genus dan nama spesis. Sebelum genus ada nama lagi begitu juga selepas spesis ada nama sub-spesis atau hybrid tetapi pada asasnya, peperiksaan akan tanya genus dan spesis sahaja. Jadi nama genus di sini ialah Zoysia.

Zoysia japonica (nama saintifik mesti ditulis sebagai italik atau jika tulis tangan, Digaris bawahkan dengan nama genus mula huruf besar dan nama spesis huruf kecil) atau rumput Jepun (nama khas jadi mula huruf besar) mempunyai daun besar tetapi tahan sejuk dan dibawa masuk ke Amerika Syarikat dari China pada tahun 1895.

Zoysia matrella pula dibawa masuk dari Manila (maka ia diberi nama rumput Manila atau Manila grass) ke Amerika Syarikat pada tahun 1911 oleh seorang ahli botani bernama C. V. Piper yang mengatakan bahawa rumput ini tumbuh banyak di pesisir pantai di Filipina dan mungkin sesuai di Florida juga.

Zoysia tenuifolia tidak diketahui asal usulnya tetapi dari penerangan tentang sifatnya, saya yakin ia adalah rumput Philippine kerana Z tenuifolia dikatakan mempunyai daun paling kecil dan akan membentuk permukaan rapat. Tetapi diantara ketiga-tiga spesis ini, ia adalah paling manja dan paling lambat membiak.

Baiklah, anda rasa pengenalan spesis Zoysia tidak penting? Selepas menghadiri suatu majlis di Putrajaya, saya berjalan disekeliling taman nya. Alangkah terkejutnya saya bila terlihat percampuran dua spesis Zoysia di situ. Saya rasa, satu spesis dah lama di situ tetapi atas sebab rumput mati atau rosak, pihak kontraktor telah menggantikan dengan rumput ‘Philippine’ (semua Zoysia dipanggil Philippine di Malaysia) dari nursery lain yang menggunakan Zoysia matrella sebagai rumput Philippine nya.

zoysia m vs zoysia t

Rumput lama dan rumput baru. Pada saya jelas perbezaannya. Kalau tak percaya, kita boleh lihat lebih dekat lagi.

 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Compare Zoysia bunga in PJ

Pandangan lebih dekat kepada mereka yang tak puas hati bahawa ini adalah dua spesis Zoysia yang berbeza.

 

Bagaimana cara untuk mengelakkan ini (beli dua spesis yang berbeza) berlaku?

  1. Beli dari nursery yang sama setiap kali. Pastikan mereka BUKAN orang tengah.
  2. Sewaktu nak pilih rumput, jangan potong sebahagian kawasan kecil untuk seminggu, biar bunga dan daun tumbuh, lepas tu ambik sikit tumbuhan rumput tu (akar, batang, daun dan bunga kena ada) dan bandingkan di nursery. Bila confirm sama, beritahu orang nursery awak nak ini jugak dan dia tak boleh harvest (tuai) sebelum saksi awak datang; kecuali kalau awak nak bawak balik hari tu jugak tak apalah. Cash and carry.

 

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” telah dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia  pada September 2018. Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan senaskhah, sila hubungi saya.

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

 

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Siram Yang Betul

Posted by mynormas on August 30, 2018

water ponding during irrigation watering

Cawan dah penuh kot?

Dimusim panas tetapi diselangi hari hujan lebat ini, kerja menyiram lebih lagi perlu diputuskan oleh orang di padang dan bukan menurut jadual, BQ, buku, blog, apatah lagi pegawai/boss yang duduk di pejabat.

Salah satu konsep yang saya dapati agak susah untuk disampaikan kepada orang awam yang juga menjaga rumput ialah tentang penyiraman. Kebanyakan orang samada akan menyiram setiap hari dan/atau menyiram pada waktu petang.

Mungkin masalahnya ialah orang menyangka rumput minum air seperti manusia; iaitu bila disiram, seolah-olah ada mulut pada daun rumput yang terbuka dan minum air itu. Sebenarnya, secara metaforanya, rumput minum guna ‘cawan’ dan cawan untuk rumput ialah tanah dan ia akan minum melalui proses tertentu melalui akarnya. Oleh kerana proses nya perlahan, kita boleh andaikan ia minum dari cawan guna straw kecil pulak. Kesian kan?

Apa yang saya nak sampaikan ialah bila kita siram rumput, air akan turun ke tanah dan rumput akan menggunakan air yang berada dalam tanah. Berapa banyak air kita siram, akar akan ambil air itu melalui proses yang sama.

Baiklah, sekarang bayangkan setiap satu rumput memegang cawan. Pada musim hujan, cawan bukan sahaja penuh malah melimpah-limpah; betul? Ataupun, pada waktu cuaca mendung dan rumput ‘minum’ air perlahan-lahan, air masih ada dalam cawan, kenapa kita tuang ikut jadual? Cawan ada tiga-suku lagi air, kita tuang air sampai melimpah; apa guna?

Kalau cawan masih banyak, kenapa nak isi lagi sampai melimpah cawan tu? Banyak mana boleh minum? Kita hanya minum air yang dalam cawan, air yang dah melimpah keluar cawan ke atas lantai, kita akan abaikan. Jadi sebelum kita tuang air, kita periksa dulu cawan tu; penuh ke kosong. Kalau kosong, kita siram, kalau penuh kita jangan siram.

Dimusim kering pula, cawan makin lama makin kosong (ingat, air disedut secara perlahan-lahan melalui akar) selain air hilang melalui proses larutlesap (leaching) dan pemelowapan di tanah yang hampir permukaan.

Sebagai manusia, kita akan berasa haus dan dahaga pada waktu matahari panas terik maka masa itulah kita cari cawan kita. Alangkah hampanya kalau cawan kosong, kan? Jadi kita patut isi cawan kita sebelum matahari terik dan kalau perlu, kita isi sekali lagi pada waktu matahari sedang terik BUKAN pada waktu matahari dah mula terbenam, betul? Apa guna cawan yang penuh pada manusia yang dah mati kehausan, betul?

Maka, take-home points saya ialah:

  1. Siram awal pagi (bukan lewat petang)
  2. Kalau matahari terik, kita boleh (bukan mesti) siram tengahari.
  3. Kita siram ikut keadaan/keperluan, bukan ikut jadual. Check dulu tanah sedalam satu dua inci; kalau masih lembap, tak payah lah siram.
  4. Ulangan nombor 3 (sebab penting yang amat) JANGAN SIRAM IKUT JADUAL.

Maka jika anda menggunakan sistem siraman automatik, jangan set untuk siraman sebulan tetapi set lah untuk siraman esok hari atau hari ini DAN bersedia untuk off jika tiba tiba hujan.

Selain dari siraman untuk memberi ‘minum’ kepada rumput terdapat juga siraman untuk:

1. Selepas pembajaan atau peracunan.

2. Melembutkan tanah atau melambatkan bola (ini tunggu arahan pegawai perlawanan).

3. Membuang atau melarutkan bahan asing seperti embun (bila terdesak), minyak tumpah (kes terdesak giler dah ni), pasir hias atas (topdress) dan sebagainya.

Berapa banyak air diperlukan sewaktu siram? Saya anggarkan purata 25mm seminggu untuk Cowgrass. Jadi untuk sehari siram, saya akan bahagi 7 iaitu lebihkurang 3 – 4mm. Macamana nak tahu 3 – 4mm? Letak cawan atau gelas kosong atas tanah di beberapa tempat. Buka air dan bila air dalam cawan/gelas tu dah berisi, ukur dengan pembaris. Kalau di pembaris air dah cecah 3-4mm; dah cukup air. Tapi awas; ada kawasan yang lebih cepat kering dan ada kawasan lebih keras dari kawasan lain. Kenali padang anda.

Kepada orang yang kata kalau siram waktu matahari terik daun boleh melecur kerana air pada daun akan bersifat seperti kanta yang memfokuskan cahaya matahari, saya katakan cahaya matahari adalah ‘cahaya’ dan bukan laser; iaitu ia ambil masa untuk terfokus dan membakar. Sementara itu, air tersebut dah terpelowap (evaporate).

Buku 1st draft (1)

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” telah dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: