Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Padang Bola’ Category

Keburukkan Solid Tine

Posted by mynormas on February 27, 2019

Mungkin ada yang masih tidak berapa jelas, atau mungkin saya yang tidak berapa jelas memberi penerangan tentang masalah yang dihadapi oleh kerja-kerja serampang berongga dan lebih-lebih lagi, serampang padu.

Penggunaan kedua-dua serampang berongga atau padu akan menghasilkan satu lapisan mampat di bahagian bawah dan di dinding lubang yang ditebuk serampang. Ini kerana walaupun serampang berongga, ia tidak akan dapat ‘menarik’ keluar semua tanah dari lubang yang ia tebuk, sebahagiannya akan di’tolak’ ke dalam dan ke tepi. Ini akan menghasilkan sesuatu yang kita panggil sebagai ‘pan compaction’

Kesan pan compaction ni lebih buruk lagi jika serampang padu digunakan. Contoh. Jika besi serampang padu yang digunakan ialah 10mm diameter dan 100mm ke bawah maka isipadu besi itu ialah 7,850mm padu iaitu  3.14 x 5mm x 5mm x 100mm, maka keseluruhan 7,850mm padu tanah akan ditolak ke bawah dan ke tepi oleh serampang padu itu. Lakukan ia setahun dua kali maka kita boleh bayangkan kemampatan bahagian bawah 100mm itu.

Tetapi 100mm adalah agak dalam, maka kesannya tidak dilihat melainkan setelah 10, 20 tahun nanti. Rumput anda jadi tak subur, akar pendek dan lumut kerap berlaku. Jika kedalaman pengudaraan anda ialah sekadar 25 hingga 50mm, maka kesan akan dirasai lebih awal.

pan compaction short roots

Rumput tidak tumbuh ke bawah lapisan mampat dan mudah tercabut.

Bayangkan kolam bawah tanah yang akan mengapungkan tanah anda dan menyebabkan akar anda lemas; itulah kesan pan compaction.

Maka, kesimpulan, lakukan pengudaraan serampang padu kerap, menggunakan serampang kecil dan tidak dalam. Lakukan pengudaraan serampang berongga jarang-jarang, besar dan dalam.

Picture of grass solid tine 1

Pengudaraan serampang padu menghasilkan kesan jangka panjang yang tidak baik.

Advertisements

Posted in Golf Course, Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Beza ‘Hollow’ & ‘Solid’ Tine

Posted by mynormas on February 20, 2019

Hollow-tine adalah suatu frasa yang selalu digunakan dalam kerja penjagaan padang. Tapi saya sering lihat ia disalahertikan dan merugikan masa dan wang ringgit. Dan bila padang ‘fail’ kerja hollow-tine yang disalahkan.

Kerja hollow-tine termasuk dalam kategori kerja-kerja pengudaraan tanah. Definasi pengudaraan tanah pula ialah kerja-kerja penebukan tanah untuk membenarkan udara masuk ke dalam tanah. Selain udara, air, baja dan tanah baru juga boleh dimasukkan ke dalam lubang pengudaraan itu.

Pengudaraan tanah boleh dilakukan dengan beberapa cara; melalui besi ‘tine’ atau serampang (mengikut kamus); menggunakan tekanan air (contohnya alat Toro Hydroject) dan juga tekanan udara. Penggunaan serampang pula terbahagi kepada dua iaitu serampang berongga (hollow-tine) dan serampang padu (solid-tine).

Kesemua cara di atas akan mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Di sini saya akan bincang tentang serampang berongga dan serampang padu sahaja.

Serampang berongga paling selalu digunakan kerana ia mempunyai kebaikan mengeluarkan tanah lama untuk digantikan dengan tanah baru dan kadang-kadang untuk kebanyakan orang bila ada tanah lama dikeluarkan barulah bukti pengudaraan telah dilakukan.

Serampang berongga ialah menggunakan serampang dibuat dari logam keras dan mempunyai rongga di dalamnya untuk menebuk dan mengeluarkan tanah dari bawah permukaan. Tanah ini biasanya dibuang tetapi sebenarnya dikebanyakan masa, menggunakan semula sebagai sebahagian dari bahan hias-atas (topdressing) juga tidak menjadi masalah.

hollow tine size

Serampang berongga datang dalam pelbagai saiz diameter dan kedalaman. Paling kecil yang saya pernah guna ialah diameter 3/8 inci atau lebihkurang 9mm dan paling besar ialah 5/8 inci atau lebihkurang 15mm. Kedalaman boleh pergi sehingga 100mm (4 inci) tetapi biasanya hanya sekadar 50mm atau 2 inci sahaja.

Serampang padu datang dalam pelbagai bentuk. Ada yang datang kurus dan panjang seperti pensel, ada yang kelihatan tajam dan nipis seperti shuriken ninja dan ada juga yang gemuk seperti serampang berongga tetapi ia adalah padu.

Perbezaan nya ialah sewaktu mencucuk serampang tersebut ke dalam permukaan tanah, serampang padu akan menolak semua tanah di bawahnya turun 2 inci ke bawah lagi (jika pengudaraan ialah 2 inci dalam) maka pengudaraan akan berlaku di 2 inci atas tetapi mampatan akan berlaku 2 inci ke bawah.

Manakala untuk serampang berongga (hollow-tine) pula, lebihkurang 2 inci akan dikeluarkan tetapi di tempat tanah liat atau jika operator tidak berhati-hati, hampir 1 inci akan dikeluarkan dan 1 inci lagi akan ditolak kebawah.

Hollow tine core

Bunyinya seperti serampang berongga lebih baik dari serampang padu bukan? Jadi, apa kebaikan serampang padu? Jika anda ingin pengudaraan cepat tanpa mengganggu permainan, anda boleh gunakan serampang padu yang kecil dan lakukan pada dua atau tiga arah dan lebih kerap.

Kerja pengudaraan serampang padu tidak menghasilkan sampah dan lubangnya kecil maka ia cepat pulih dan cepat siap. Tetapi ia tidak akan mengeluarkan tanah yang bermasalah dari bawah permukaan jadi pasir yang akan di tabur nanti tidak, atau hanya sedikit, yang akan masuk ke dalam tanah.

solid tine sample

Seharusnya kerja serampang padu lebih murah dari serampang berongga kerana tidak perlu membersihkan sampah dan perlu dilakukan berulang kali.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Edit: Kekerapan dan pengesyoran.

Pengudaraan tanah secara serampang berongga lebih efektif maka biasanya dilakukan setahun sekali atau dua kali (bergantung kepada profil tanah; tanah liat lebih kerap dari pasir). Begitu juga menggunakan serampang bersaiz kecil perlu lakukan lebih selalu iaitu hingga empat kali setahun.

Pengudaraan tanah secara serampang padu dilakukan lebih kerap kerana ia kecil dan tidak mengganggu permainan. Pengudaraan bulanan hingga mingguan dilakukan.

Kawasan yang lebih mampat akibat laluan (seperti gate masuk/keluar) atau lebih banyak permainan seperti depan gol perlu lebih banyak pengudaraan berbanding kawasan lain.

Saya syorkan penggunaan serampang berongga di kawasan tanah liat atau “topsoil” untuk mengeluarkan tanah liat dan gantikan dengan pasir berkualiti. Penggunaan serampang padu dikawasan tanah liat atau tanah atas akan memadatkan tanah bahagian bawah dan tepi lubang.

Gunakan serampang padu sebagai aktiviti rutin penyelenggaraan bulanan atau mingguan. Bukan pembaikan tanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Hias-atas

Posted by mynormas on January 28, 2019

Saya memperkenalkan suatu istilah baru dalam penyelenggaraan rumput di Malaysia. Istilah itu ialah ‘hias-atas’.

Apakah ‘hias-atas’? Ia adalah kerja meletak dan meratakan selapis media tanaman (selalunya tetapi tidak semestinya pasir) ke atas rumput yang telah ditanam.

Apakah tujuan ‘hias-atas’? Ini telah dibincangkan dalam posting terdahulu secara panjang lebar tetapi diantaranya ialah untuk meratakan permukaan dan memperbaiki struktur tanah.

Meratakan permukaan rumput dengan cara ‘menggelek’ (roll) adalah cara yang amat buruk, ini telah kita bincangkan sebelum ini. Gelek tanah SEBELUM tanam rumput bukan selepas.

manual topdressPerkataan hias-atas saya ambil dari laman web PRPM milik DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka). Mungkin pada anda ia terasa pelik tetapi istilah ‘topdressing’ pun sebenarnya mempunyai maksud yang pelik (pakaian atas?) tapi elok pulak kita guna ya?

Tahukan anda asal-usul hias-atas? Lebih 100 tahun lalu orang yang pertama dikenali sebagai penjaga rumput padang golf bernama Old Tom Morris (anaknya ialah Young Tom Morris – betul saya tak tipu) mempunyai seorang pembantu bernama Encik Honeyman. Pada suatu hari En. Honeyman telah tertumpah pasir ke atas rumput, dia pun kutip sebanyak yang boleh dan apa yang tak dikutip disapu ke dalam rumput.

Old Tom Morris dapati kawasan itu mempunyai rumput yang lebih subur dan lebih rata dari yang lain maka diapun mulai mengamalkan topdressing (bukan mengamalkan tumpah pasir lah!) dan arahan yang selalu diberi kepada Honeyman ialah “More sand, Honeyman, more sand”.

Untuk lebih maklumat seperti ini, anda boleh dapati dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” bernilai RM79 satu. Kos pos di seluruh Malaysia saya tetapkan sebagai RM5.

Artikel terdahulu tentang Hias Atas, Raja Gelek dan Ratu Gelek.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, landskap, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman, Topdress | Leave a Comment »

Stadium di Hanoi

Posted by mynormas on December 14, 2018

Pasukan bolasepak Malaysia akan bertemu dengan Vietnam untuk pusingan kedua perlawanan akhir piala AFF Suzuki 2018. Perlawanan akan berlangsung di My Dinh Stadium di Hanoi pada 15 Disember 2018.

Saya mungkin tak tahu banyak tentang bolasepak tetapi saya akan cuba memberi sedikit info tentang tempat perlawanan esok. Stadium Nasional My Dinh ialah sebuah stadium pelbagai guna yang terletak di daerah Tu Liem. Ia mempunyai kapasiti 40,200 kerusi dan adalah sebahagian daripada Kompleks Sukan Nasional Vietnam.

Ia dibuka secara rasmi pada September 2003, dimiliki oleh kerajaan Vietnam dan dikelolakan oleh Vietnam Football Federation. Kos pembinaan adalah USD 53 juta.

Kebanyakan laman web rujukan saya hanya menyatakan bahawa permukaan padang adalah ‘rumput’ tetapi melalui beberapa orang kenalan dari industri golf saya dapat tahu pada asalnya rumput di padang itu adalah dari genus Bermuda. Tidak pasti spesis atau hybrid apa, malah tidak juga pasti ia masih lagi Bermuda hingga sekarang.

Cuaca di Hanoi diramalkan mendung pada 15 Disember di Hanoi dengan suhu serendah 15 dan setinggi 21 darjah Celsius.

Adakah padang nya lebih baik dari di Bukit Jalil? Ia akan lebih banyak bergantung kepada kelembapan tanah, tetapi Bermuda yang ditanam di atas pasir akan mempunyai permukaan yang lebih ‘laju’ dari Cowgrass yang mempunyai daun yang lebih besar dan rumput yang lebih lembik.

Apapun kita doakan yang terbaik untuk pasukan kita and may the best team win.

my-dinh-national-stadium15365l

Pandangan dalam stadium. Warna rumput macam Zoysia…

my dinh stadium

Pandangan atas Stadium Nasional My Dinh.

hanoi_dinh1

vietnam vs msia

Akhbar rasmi Vietnam memuji semangat kesukanan peminat bola Vietnam dan Malaysia sewaktu di Bukit Jalil pada 11 Disember 2018. 

 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Rujukan:

https://english.vov.vn/sports/vietnamese-and-malaysian-fans-unite-in-show-of-friendliness-388845.vov

http://www.worldstadiums.com/stadium_pictures/asia/vietnam/hanoi_dinh.shtml

https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/My_Dinh_National_Stadium.html

https://www.accuweather.com/en/vn/hanoi/353412/december-weather/353412

 

Posted in Padang, Padang Bola, stadium | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Potongan Menyakitkan

Posted by mynormas on December 11, 2018

Dimusim berkhatan anak-anak pada cuti sekolah bulan Disember ini, saya ingin bercerita tentang dua lagi potongan yang menyakitkan; pemotongan rumput menggunakan peralatan tumpul dan potongan terlalu rendah. Anda juga tidak mahu tok mudin atau doktor menggunakan pisau tumpul atau potong terlalu rendah juga kan? (Orang lelaki yang baca ayat itu dah kepit kaki secara tak sedar)

Ada banyak cara untuk memotong rumput. Dari menggunakan gunting, sabit hinggalah ke reel mower 15 bilah yang dikawal oleh komputer mini. Tetapi pada saya, menggunakan mesin brushcutter dengan tali nylon adalah cara paling memusnahkan untuk rumput. Dua sebab:

  1. Tali nyon tidak ‘tajam’ ia memotong menggunakan tenaga kinetik yang dihasilkan oleh pusingan laju.
  2. Ketinggian potongan tidak dapat dipastikan maka selalunya terlalu banyak daun rumput dipotong, malah kadang-kadang; dipotong hingga ke batang rumput.

Untuk mengetahui lebih banyak tentang pisau pemotong rumput; sila lihat artikel lama saya tentang pisau pemotongan.

Dan untuk mengetahui tentang isu pemotongan terlalu banyak, anda boleh rujuk kepada artikel tentang peraturan satu pertiga (Rule of One-third) dalam pemotongan rumput.

Di sini saya nak buat perbandingan tentang tiga potongan yang biasa digunakan di Malaysia iaitu:

  1. Reel
  2. Brushcutter dengan tali nylon dan
  3. Pemotongan dengan pisau rotary logam (besi).

Sebelum itu, saya ingin ingatkan bahawa jika pisau yang digunakan tumpul dan mencederakan rumput lebih dari memotongnya; ia akan membuka jalan masuk untuk patogen seperti bakteria, kulat dsb. Selain itu, daun juga adalah tempat membuat makanan untuk rumput melalui proses fotosintesis maka jika daun itu koyak, proses itu akan terganggu.
Pemotongan menggunakan Brushcutter tali nylon.

cut with nylon brushcutter

Ini sebenarnya potongan terbaik pekerja ini (sebab bos dia ada dengan saya) Kalau tak dia tenyeh sampai ke tanah. Bukan daun saja; batang sekali dipotong. Alasan; kalau potong rendah, tak payah selalu potong. Silap falsafah ni. Cara terbaik potong rumput ialah dengan potong pada ketinggian konsisten pada kekerapan yang konsisten. Contohnya potong pada ketinggian 25mm (1 inci) setiap tiga hari (atau tujuh hari).
Pemotongan menggunakan pisau rotary logam.

Ini ialah ibarat macam brushcutter tetapi menggunakan pisau logam. Kadang-kadang dipanggil sebagai ‘helikopter’.

cut with rotary

Oleh kerana pisau ini boleh di adjust ketinggiannya maka jumlah rumput yang dipotong adalah ‘berpatutan’ tetapi mesin ini sebenarnya kurang tajam dan perlu diasah lagi.
Pemotongan menggunakan pisau reel.

Pisau reel adalah pisau yang memotong ibarat gunting; terdapat dua bahagian, satu bahagian yang berpusing – dipanggil reel dan satu bahagian lagi yang ‘memegang’ rumput dipanggil bedknife. Ia adalah cara efektif memotong rumput tetapi jika ia tidak diasah – dan ia perlukan kemahiran serta peralatan khusus pula untuk mengasahnya – ia juga boleh merosakkan rumput. Tetapi sekurang-kurangnya ketinggian nya adalah confirm konsisten.

grass cut with reel

Baiklah, jika anda telah membaca artikel saya yang terdahulu tentang pemotongan (jangan malas, tambah ilmu! Ikut link di atas!) maka anda akan tertanya “Bagaimana dengan flail?” Flail sebenarnya adalah dalam kategori pisau silinder yang juga memotong menggunakan tenaga kinetik tetapi ia lebih mudah diasah dan lebih lasak kerana ia terdiri dari berpuloh hingga beratus anak pisau yang berpusing secara bebas (independent) jadi jika terkena batu atau akar pokok, tidak semuanya rosak.

Jika anda terlibat dalam pembuatan BQ dan ingin spesifikasi, jangan letak reel; letak “Mesin memotong menggunakan pisau silinder (contohnya reel) yang boleh memotong secara kemas, adalah tajam dan mudah diasah setiap minggu serta mempunyai ketinggian potongan sekurang-kurangnya diantara 20 – 45mm. ” Jika anda adalah padang bola atau taman yang jauh dari KL, menggunakan reel akan memeningkan penyelenggaraan mesin dan seterusnya padang bola.
Jika pisau anda tumpul.

Jika pisau anda tumpul, maka rumput akan cedera dan penyakit mudah masuk melalui kecederaan itu. Lihat contoh dibawah, beberapa rumput sudah mula melihatkan permulaan penyakit.

bad cut

Rumput ini telah dipotong dengan pisau tumpul dan penyakit telah mula menular.

Maka pelajaran dari sini ialah; jangan potong terlalu rendah, jangan guna pisau tumpul, jangan guna tali nylon dan potong dengan kekerapan yang konsisten iaitu seminggu sekali.

Beritahu tuan rumah bahawa sebaiknya ialah dia perlu sain kontrak untuk setahun anda akan datang 52 kali pada kadar RMx setiap kali dan anda akan beri dia diskaun 10%. Mulakan dengan 1 bulan deposit dan bulan ke 12 anda tidak akan ambil bayaran.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Penyediaan Tapak

Posted by mynormas on November 13, 2018

Saya jumpa ramai orang yang tanam rumput. Malangnya kebanyakan orang di luar industri golf masih lagi menggunakan cara lama untuk menanam rumput terutamanya sewaktu penyediaan tapak.

Salah satu isu utama ialah roll (gelek, kompak) untuk mendapatkan kerataan rumput. Paling selalu ialah orang akan roll rumput untuk dapatkan kerataan. Sebenarnya, kita sepatutnya roll tanah SEBELUM kita tanam rumput. Kalau tanah tu rata, confirm rumput tu rata kan?

Jadi masalah kalau kita tanam dengan cara sod dan sod yang kita beli ialah sod cangkul yang mempunyai tapak tak rata. Kalau kita beli sod yang mempunyai tapak rata, kita hanya perlu tanam kemudian tabur pasir supaya cover gap (celah) di antara sod kita.

Penyediaan tapak ini penting kerana banyak masalah rumpai (rumput liar) berasal kerana penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul. Rumpai yang sebenarnya ‘penduduk asal’ kawasan itu akan muncul semula selepas beberapa bulan kerana proses penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul.

Ada lapan langkah dalam penyediaan tapak sebelum rumput ditanam. Kalau anda kerja tanam rumput; cuba lihat, bahagian mana yang anda skip. Atau ada diantara langkah ini yang anda rasa boleh dibaiki.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Pembinaan Padang.

Posted by mynormas on October 31, 2018

Kita tahu (atau kita rasa kita tahu) bagaimana sebuah padang bola dibina. Kita rasa bukan susah pun. Korek, pasang longkang subtanah (orang lain panggil subsoil, saya panggil subtanah) letak tanah atas lepas tu kambus, tanam rumput dan kemudian kita roll roll dan roll sampai dia rata. Siram, siram dan siram sampai… sampai… petang(?).

Bagaimana jika saya kata ada tiga jenis metode/kaedah pembinaan padang? Dua darinya selalu digunakan di Malaysia dan satu lagi di stadium terbaru.

  1. Pembinaan dengan tanah asal; iaitu pembinaan yang banyak dilakukan di taman permainan atau mungkin sekolah-sekolah di Malaysia. Ratakan tanah sedia ada, kemudian tanam rumput dan roll, roll, roll.
  2. Pembinaan dengan tanah yang telah dimodified. Ya; tanah yang telah dimodifiedkan. Saya golongkan pembinaan menggunakan ‘topsoil’ dalam kaedah ini. Korek, buang tanah lama (atau namakan ia sebagai ‘tanah atas’ diprojek lain) dan masukkan ‘tanah atas’ (atau tanah yang dibuang dari projek lain), ratakan, tanam rumput dan roll, roll, roll. Longkang subtanah adalah optional: letak pun boleh, tak letak pun okay jer.
  3. Pembinaan menggunakan pasir dan zon-akar. Korek buang tanah asal sedalam 12 inci, buang, roll tanah bawah sampai licin (ini kita panggil sebagai ‘subgrade’ atau ‘basement’) pasang longkang subtanah, letak pasir sebanyak 8 inci (angka arbitrari) kemudian 4 inci lagi dengan pasir yang dicampur dengan 5% dari isipadu dengan bahan organik dan 5% juga dengan soil amendment atau baja (bergantung keadaan; semua angka adalah arbitrari untuk mempermudahkan pembacaan; JANGAN jadikan sebagai rujukan buta tuli tanpa siasatan).

Untuk gambar dan perbandingan; sila baca slide di bawah ini:

 

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Garisan Penjaga Garisan

Posted by mynormas on October 16, 2018

Ramai orang akan nampak bahawa masalah utama padang bolasepak ialah di depan gol akibat perebutan bola dan bila penjaga gold terkedik-kedik di satu tempat (jangan terasa) tetapi tak ramai orang perasan bahawa satu lagi masalah yang berlaku ialah di luar padang; betul-betul tepi garisan padang.

Di dalam satu perlawanan bola akan ada satu pengadil dan dua penjaga garisan. Pengadil akan berlari di dalam padang tetapi penjaga garisan akan berlari dari tengah hingga ke garis belakang padang. Pengadil akan berlari dalam corak tertentu tetapi tetapi tidak mempunyai baris atau garis tetap.

Manakala penjaga garisan pula disepanjang 90 minit permainan, akan berlari naik-turun separuh padang disisi satu garis putih. Lama kelamaan, tempat larian penjaga garisan itu akan mampat dan rumput di atasnya akan mati. Jika permainan berlangsung sewaktu padang basah atau lembik; tempat larian akan berlekuk dan menakung air.

Bekas linesman

Ini tidak dapat dielakkan. Apa cadangan saya untuk membaiki kerosakan ini? Saya ada tiga cadangan:

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

  1. Melakukan hias-atas (topdressing) untuk membaiki permukaan dan menggalakkan pertumbuhan baru.
  2. Menggunakan rumput yang lebih tahan lasak berbanding dengan Cowgrass. Disebuah padang yang saya jaga, saya dapati tempat larian penjaga garisan ditumbuhi oleh rumput Bermuda sedangkan Cowgrass tidak hidup. Saya tidak tanam Bermuda itu; ia memang wujud dipadang itu dibawah bayangan Cowgrass yang lebih besar.
  3. Pindahkan garisan dengan beberapa cara: Lebarkan padang, nipiskan padang ataupun pindahkan padang setengah atau satu meter. Ertinya; sekarang larian penjaga garisan bukan ditempat yang sama lagi. Saya cadangkan ini dibuat setahun sekali. Kita akan bincang lebih terperinci tentang ini dalam minggu mendatang, insya Allah.

topdress linesman

Bermuda linesman

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, stadium, Taman | Tagged: , , , , | 3 Comments »

Sediakan Padang Sebelum Monsun

Posted by mynormas on October 9, 2018

Pepatah lama mengatakan kita perlu “sediakan payung sebelum hujan” tetapi penjaga padang (ataupun halaman rumah) rumput perlukan sediakan padang mereka sebelum bermulanya musim hujan berterusan iaitu monsun dibulan November dan Disember. Dalam artikel ini saya akan bincangkan tentang langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil bukan sahaja oleh pengurusan padang tetapi juga rakan-rakan yang mengurus halaman rumah.

Apakah masalah yang timbul dimusim monsun dalam konteks padang/halaman?

  1. Tanah yang lembik menyukarkan pemotongan.
  2. Rumput yang cepat panjang akibat peleraian nutrien dalam tanah
  3. Kekurangan cahaya matahari untuk fotosintesis.
  4. Air bertakung samada di atas permukaan ataupun di bawah permukaan (bila pijak baru nampak air keluar). Padang basah atas bawah

Kesemua perkara di atas akan menghalang penggunaan padang dan menyusahkan penyelenggaraan. Tentunya, dalam situasi ekstrem, ada padang yang mengalami banjir tetapi itu saya pernah bincangkan dalam satu artikel lama dahulu.

Kenapa padang bermasalah di musim hujan? Selain dari masalah yang pernah kita bincangkan dalam artikel terdahulu tentang kesilapan atau ketiadaan longkang subtanah, ada dua lagi punca; pertama ialah permukaan padang yang berlekuk. Lekukan itu kini membentuk suatu kolam mini di tengah padang setiap kali hujan berlarutan.  Kedua ialah akibat thatch iaitu suatu lapisan yang terbentuk di antara rumput dan tanah yang bersifat seperti span (sponge) memegang air. Thatch

Apakah persediaan padang yang perlu kita lakukan? Diantaranya ialah:

  1. Jangan gunakan baja yang mengandungi nitrogen yang tinggi sebulan sebelum itu. Nitrogen akan mempercepatkan pertumbuhan sedangkan pemotongan adalah sukar akibat padang yang lembik.
  2. Lakukan slicing atau spiking di seluruh padang (atau kawasan yang dikenali sebagai kawasan teruk). Ini akan membantu air melepasi kawasan thatch dan juga dengan membawa oksigen ke bawah rumput, membantu proses pereputan thatch oleh mikroorganisma lain.
    Untuk halaman rumah yang tidak mungkin boleh masuk mesin slicer atau spiker; lakukan dengan cara manual. Tebuk lubang sedalam 2inci atau lebih ke dalam tanah. slice and tine
  3. Lakukan hias-atas; kalau boleh keseluruhan padang tetapi kalau tidak, lakukan di kawasan lekuk-lekuk yang boleh dikenal pasti. spot topdress
  4. Pangkas pokok untuk kurangkan teduhan yang boleh melambatkan pengeringan padang atau halaman. Jika sudah mula musim hujan baru mahu buat pangkasan, membawa keluar ranting dan dahan akan menjadi masalah.
  5. Pastikan longkang di keliling padang/halaman bersih dan tiada sampah sarap menghalang pergerakan air. Kalau perlu, buat longkang dengan cangkul supaya air tidak bertakung di padang.
  6. Jika padang ada ‘belang’ atau stripe, mula buat belang alternatif dari arah baru supaya mesin tidak berada di bekas tayar yang sama setiap kali memotong. Potong guna arah alternatif dimusim hujan; ELAKKAN guna belang kegemaran sewaktu padang lembik.
  7. Gunakan agen pembasah tanah “Soil Wetting Agent” yang akan membantu air tembus melalui tanah yang hydrophobic. Cara untuk mengenal padang anda adalah hydrophobic ialah bila ia bertakung air sewaktu siram dimusim kering atau ada kawasan tertentu yang cepat kering walau disiram. Jarang sekali seluruh padang adalah hydrophobic; biasanya tompok-tompok tertentu sahaja. Sembur mengikut arahan label sebulan atau dua bulan sebelum musim hujan.

Sebuah padang yang diselenggara dengan baik iaitu melakukan ‘hollow-tining’ setahun sekali atau dua dan juga hias-atas dengan kerap akan kurang bermasalah tetapi kadang-kadang oleh kerana pembinaan yang silap, padang tetap bermasalah maka masih perlu dilakukan kerja-kerja pencegahan.

Kepada rakan-rakan yang menjaga halaman rumah di bawah ini adalah satu lagi contoh pengudaraan tanah.

Mungkin ada beberapa lagi langkah yang saya tidak masukkan di sini kerana alpa atau lupa; mungkin ada yang boleh tambah dalam komen di bawah.

Terima kasih.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Garis hijau atas padang

Posted by mynormas on September 20, 2018

Baja (atau ‘pupuk’ kata orang seberang) boleh menjadi masalah kalau tak diberi kepada rumput dan boleh juga menjadi masalah kalau diberi dalam kuantiti yang terlalu banyak.

Isu Pertama sekali ialah salah guna baja dan selalunya ialah urea; oleh kerana nak padang nampak hijau, ramai penjaga padang yang akan menabur baja urea kadang-kadang dengan banyak supaya padang nampak hijau. Urea mengandungi 46% nitrogen dan nitrogen yang menjadikan kehijauan pada daun. Malangnya bila telalu banyak, nitrogen akan menyebabkan pertumbuhan mendadak, lebih banyak lagi ia juga menyebabkan dinding sel daun menjadi lemah; maka rumput tak lasak (daun mudah koyak) dan mudah dijangkiti penyakit kulat.

Isu kedua ialah teknik pembajaan yang tak betul. Pembajaan tak sekata akan menyebabkan padang tak sekata warnanya.

Isu ketiga ialah pembajaan tak kena waktu. Pembajaan dimusim hujan, terutamanya menggunakan baja sebatian atau straight fertiliser seperti urea dan bukan baja lepas-lambat (slow-release) atau baja foliar akan menyebabkan granul baja cair dan melepaskan nutrien serta merta dan tak mungkin dapat di’sedut’ oleh rumput. Bayangkan setiap granul (biji) baja ialah satu tin minuman air teh bunga dan setiap satu orang ialah satu rumput: apa yang orang nak buat ialah dia nak bukak satu tin dan minum perlahan lahan. Tetapi apa yang berlaku ialah tiga atau empat tin dibuka dan dicurah kepadanya. Apatah lagi sistem pada akar analogi nya ialah ibarat manusia minum air dalam tin guna straw kecik.

Apa jadi pada air berlebihan itu? Ia akan bertaburan di lantai. Untuk rumput, ia akan hanyut ke bawah dan dibawa ke sistem perparitan subtanah (jika ada). Bila hujan berhenti, dalam longkang subtanah ada baja berlebihan. Dan kini rumput atas longkang subtanah ada simpanan baja dibawahnya.

Hasilnya, rumput di atas longkang subtanah akan lebih hijau dari rumput sekitarnya.

 

uneven fertilize baja (3)

Baja dalam longkang menguntungkan rumput di atasnya tapi nampak pelik.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Padang, Padang Bola, Rumput halaman rumah, stadium | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: