Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Taman’ Category

Garisan Penjaga Garisan

Posted by mynormas on October 16, 2018

Ramai orang akan nampak bahawa masalah utama padang bolasepak ialah di depan gol akibat perebutan bola dan bila penjaga gold terkedik-kedik di satu tempat (jangan terasa) tetapi tak ramai orang perasan bahawa satu lagi masalah yang berlaku ialah di luar padang; betul-betul tepi garisan padang.

Di dalam satu perlawanan bola akan ada satu pengadil dan dua penjaga garisan. Pengadil akan berlari di dalam padang tetapi penjaga garisan akan berlari dari tengah hingga ke garis belakang padang. Pengadil akan berlari dalam corak tertentu tetapi tetapi tidak mempunyai baris atau garis tetap.

Manakala penjaga garisan pula disepanjang 90 minit permainan, akan berlari naik-turun separuh padang disisi satu garis putih. Lama kelamaan, tempat larian penjaga garisan itu akan mampat dan rumput di atasnya akan mati. Jika permainan berlangsung sewaktu padang basah atau lembik; tempat larian akan berlekuk dan menakung air.

Bekas linesman

Ini tidak dapat dielakkan. Apa cadangan saya untuk membaiki kerosakan ini? Saya ada tiga cadangan:

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

  1. Melakukan hias-atas (topdressing) untuk membaiki permukaan dan menggalakkan pertumbuhan baru.
  2. Menggunakan rumput yang lebih tahan lasak berbanding dengan Cowgrass. Disebuah padang yang saya jaga, saya dapati tempat larian penjaga garisan ditumbuhi oleh rumput Bermuda sedangkan Cowgrass tidak hidup. Saya tidak tanam Bermuda itu; ia memang wujud dipadang itu dibawah bayangan Cowgrass yang lebih besar.
  3. Pindahkan garisan dengan beberapa cara: Lebarkan padang, nipiskan padang ataupun pindahkan padang setengah atau satu meter. Ertinya; sekarang larian penjaga garisan bukan ditempat yang sama lagi. Saya cadangkan ini dibuat setahun sekali. Kita akan bincang lebih terperinci tentang ini dalam minggu mendatang, insya Allah.

topdress linesman

Bermuda linesman

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Advertisements

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, stadium, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Sediakan Padang Sebelum Monsun

Posted by mynormas on October 9, 2018

Pepatah lama mengatakan kita perlu “sediakan payung sebelum hujan” tetapi penjaga padang (ataupun halaman rumah) rumput perlukan sediakan padang mereka sebelum bermulanya musim hujan berterusan iaitu monsun dibulan November dan Disember. Dalam artikel ini saya akan bincangkan tentang langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil bukan sahaja oleh pengurusan padang tetapi juga rakan-rakan yang mengurus halaman rumah.

Apakah masalah yang timbul dimusim monsun dalam konteks padang/halaman?

  1. Tanah yang lembik menyukarkan pemotongan.
  2. Rumput yang cepat panjang akibat peleraian nutrien dalam tanah
  3. Kekurangan cahaya matahari untuk fotosintesis.
  4. Air bertakung samada di atas permukaan ataupun di bawah permukaan (bila pijak baru nampak air keluar). Padang basah atas bawah

Kesemua perkara di atas akan menghalang penggunaan padang dan menyusahkan penyelenggaraan. Tentunya, dalam situasi ekstrem, ada padang yang mengalami banjir tetapi itu saya pernah bincangkan dalam satu artikel lama dahulu.

Kenapa padang bermasalah di musim hujan? Selain dari masalah yang pernah kita bincangkan dalam artikel terdahulu tentang kesilapan atau ketiadaan longkang subtanah, ada dua lagi punca; pertama ialah permukaan padang yang berlekuk. Lekukan itu kini membentuk suatu kolam mini di tengah padang setiap kali hujan berlarutan.  Kedua ialah akibat thatch iaitu suatu lapisan yang terbentuk di antara rumput dan tanah yang bersifat seperti span (sponge) memegang air. Thatch

Apakah persediaan padang yang perlu kita lakukan? Diantaranya ialah:

  1. Jangan gunakan baja yang mengandungi nitrogen yang tinggi sebulan sebelum itu. Nitrogen akan mempercepatkan pertumbuhan sedangkan pemotongan adalah sukar akibat padang yang lembik.
  2. Lakukan slicing atau spiking di seluruh padang (atau kawasan yang dikenali sebagai kawasan teruk). Ini akan membantu air melepasi kawasan thatch dan juga dengan membawa oksigen ke bawah rumput, membantu proses pereputan thatch oleh mikroorganisma lain.
    Untuk halaman rumah yang tidak mungkin boleh masuk mesin slicer atau spiker; lakukan dengan cara manual. Tebuk lubang sedalam 2inci atau lebih ke dalam tanah. slice and tine
  3. Lakukan hias-atas; kalau boleh keseluruhan padang tetapi kalau tidak, lakukan di kawasan lekuk-lekuk yang boleh dikenal pasti. spot topdress
  4. Pangkas pokok untuk kurangkan teduhan yang boleh melambatkan pengeringan padang atau halaman. Jika sudah mula musim hujan baru mahu buat pangkasan, membawa keluar ranting dan dahan akan menjadi masalah.
  5. Pastikan longkang di keliling padang/halaman bersih dan tiada sampah sarap menghalang pergerakan air. Kalau perlu, buat longkang dengan cangkul supaya air tidak bertakung di padang.
  6. Jika padang ada ‘belang’ atau stripe, mula buat belang alternatif dari arah baru supaya mesin tidak berada di bekas tayar yang sama setiap kali memotong. Potong guna arah alternatif dimusim hujan; ELAKKAN guna belang kegemaran sewaktu padang lembik.
  7. Gunakan agen pembasah tanah “Soil Wetting Agent” yang akan membantu air tembus melalui tanah yang hydrophobic. Cara untuk mengenal padang anda adalah hydrophobic ialah bila ia bertakung air sewaktu siram dimusim kering atau ada kawasan tertentu yang cepat kering walau disiram. Jarang sekali seluruh padang adalah hydrophobic; biasanya tompok-tompok tertentu sahaja. Sembur mengikut arahan label sebulan atau dua bulan sebelum musim hujan.

Sebuah padang yang diselenggara dengan baik iaitu melakukan ‘hollow-tining’ setahun sekali atau dua dan juga hias-atas dengan kerap akan kurang bermasalah tetapi kadang-kadang oleh kerana pembinaan yang silap, padang tetap bermasalah maka masih perlu dilakukan kerja-kerja pencegahan.

Kepada rakan-rakan yang menjaga halaman rumah di bawah ini adalah satu lagi contoh pengudaraan tanah.

Mungkin ada beberapa lagi langkah yang saya tidak masukkan di sini kerana alpa atau lupa; mungkin ada yang boleh tambah dalam komen di bawah.

Terima kasih.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Philippine grass: sama tapi tak serupa.

Posted by mynormas on September 17, 2018

Kita selalu dengar tentang rumput Jepun, rumput Philippines dan rumput Manila. Tahukah kita bahawa semua ini adalah dari genus Zoysia? Pengalaman saya ialah kita selalu salah kenal rumput ini. Rumput Jepun di nursery ini mungkin adalah rumput Manila di nursery sana dan rumput Philippines di nursery situ. Sekali pandang ia mungkin nampak sama tetapi bila ditanam bersebelahan; perbezaannya ketara.

Rumput Zoysia berasal dari China, Jepun, Korea, Filipina dan beberapa tempat lagi di Asia Tenggara. Spesis ini dinamakan bersempena seorang ahli botani Austria bernama Karl Von Zois (Zois+ia = Zoysia).

Sebelum meneruskan, kepada kita yang dah lupa sains biologi sekolah menengah, nama Latin atau nama saintifik sesuatu tumbuhan atau haiwan mempunyai dua bahagian; nama genus dan nama spesis. Sebelum genus ada nama lagi begitu juga selepas spesis ada nama sub-spesis atau hybrid tetapi pada asasnya, peperiksaan akan tanya genus dan spesis sahaja. Jadi nama genus di sini ialah Zoysia.

Zoysia japonica (nama saintifik mesti ditulis sebagai italik atau jika tulis tangan, Digaris bawahkan dengan nama genus mula huruf besar dan nama spesis huruf kecil) atau rumput Jepun (nama khas jadi mula huruf besar) mempunyai daun besar tetapi tahan sejuk dan dibawa masuk ke Amerika Syarikat dari China pada tahun 1895.

Zoysia matrella pula dibawa masuk dari Manila (maka ia diberi nama rumput Manila atau Manila grass) ke Amerika Syarikat pada tahun 1911 oleh seorang ahli botani bernama C. V. Piper yang mengatakan bahawa rumput ini tumbuh banyak di pesisir pantai di Filipina dan mungkin sesuai di Florida juga.

Zoysia tenuifolia tidak diketahui asal usulnya tetapi dari penerangan tentang sifatnya, saya yakin ia adalah rumput Philippine kerana Z tenuifolia dikatakan mempunyai daun paling kecil dan akan membentuk permukaan rapat. Tetapi diantara ketiga-tiga spesis ini, ia adalah paling manja dan paling lambat membiak.

Baiklah, anda rasa pengenalan spesis Zoysia tidak penting? Selepas menghadiri suatu majlis di Putrajaya, saya berjalan disekeliling taman nya. Alangkah terkejutnya saya bila terlihat percampuran dua spesis Zoysia di situ. Saya rasa, satu spesis dah lama di situ tetapi atas sebab rumput mati atau rosak, pihak kontraktor telah menggantikan dengan rumput ‘Philippine’ (semua Zoysia dipanggil Philippine di Malaysia) dari nursery lain yang menggunakan Zoysia matrella sebagai rumput Philippine nya.

zoysia m vs zoysia t

Rumput lama dan rumput baru. Pada saya jelas perbezaannya. Kalau tak percaya, kita boleh lihat lebih dekat lagi.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

Compare Zoysia bunga in PJ

Pandangan lebih dekat kepada mereka yang tak puas hati bahawa ini adalah dua spesis Zoysia yang berbeza.

 

Bagaimana cara untuk mengelakkan ini (beli dua spesis yang berbeza) berlaku?

  1. Beli dari nursery yang sama setiap kali. Pastikan mereka BUKAN orang tengah.
  2. Sewaktu nak pilih rumput, jangan potong sebahagian kawasan kecil untuk seminggu, biar bunga dan daun tumbuh, lepas tu ambik sikit tumbuhan rumput tu (akar, batang, daun dan bunga kena ada) dan bandingkan di nursery. Bila confirm sama, beritahu orang nursery awak nak ini jugak dan dia tak boleh harvest (tuai) sebelum saksi awak datang; kecuali kalau awak nak bawak balik hari tu jugak tak apalah. Cash and carry.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Pengumuman:

Buku “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan di UUM oleh Presiden Persatuan Golf Malaysia selepas dua ceramah tentang industri golf di Malaysia mulai 9.30 pagi. Terbuka kepada semua.

Adjunct Professor talk at UUM

Bermula 9.30 pagi berakhir 12.30 tengahari. Terbuka kepada semua. Masuk adalah percuma.

 

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Baja Rekaan

Posted by mynormas on August 20, 2018

Sebagai konsultan bebas, saya ada satu polisi iaitu jika client ambil saya secara direct, maka saya tak akan rekomen sebarang jenama atau syarikat, sebaliknya saya akan rekomen spesifikasi dan terpulang kepada client untuk pilih syarikat atau jenama mana yang dia mahu. Saya tidak akan ambil satu persen pun.

Jadi bayangkan berapa geramnya saya bila satu hari seorang supervisor client beritahu saya bahawa seorang supplier mahu ubah label pada bajanya untuk mengikut spesifikasi saya walaupun kandungan baja itu tidak sama dengan label! “Tapi kau jangan beritahu pada encik Normas” katanya.

Mulai saat itu saya ragu ragu dengan baja yang dilabelkan dengan kertas A4 atau baja yang formulanya ditulis tangan.

Mungkin bukan semua, tapi yang mana kita boleh percaya?

photo editing_cloud201808132091800059..jpg

Gambar hiasan semata-mata.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Leave a Comment »

Cowgrass oh Cowgrass

Posted by mynormas on August 15, 2018

Seorang wakil kontraktor pernah talipon saya dari Perlis kata mereka telah diminta untuk baiki padang bola rumput Cowgrass tetapi bila mereka bawak rumput untuk ganti, mereka dapati Cowgrass yang mereka bawa tak sama dengan Cowgrass padang asal!

Saya pernah dapat talipon dari orang Kedah kata pihak berkuasa tempatan minta mereka buat ujian DNA untuk tentukan bahawa Cowgrass yang mereka bawa ialah Cowgrass yang sebenar.

Sebuah stadium di KL minta saya tolong mereka selesaikan masalah Cowgrass mereka yang bertukar warna jadi merah!

Di Selangor, lanskap sebuah badan kerajaan mempunyai masalah Cowgrass berwarna putih.

Manakala di Perak, sebuah padang golf ada Cowgrass yang berwarna hijau muda pulak…

masalah Cowgrass

Jadi… misterinya ialah, siapakan Cowgrass yang sebenar? Apa masalah dia?

Calon utama untuk rumput jenis ini ialah rumput yang mempunyai nama saintifik Axonopus compressus. Selain dari itu terdapat dua lagi calon yang mahu mendapat gelaran Cowgrass iaitu Axonopus affinis dan juga Paspalum conjugatum.

Cowgrass vs buffalo

Ini adalah perbandingan dua jenis rumput yang di padang, nampak seakan-akan serupa.

Saya lebih berpihak kepada A compressus; ada seorang pakar (lain) yang mencadangkan kepada saya bahawa P conjugatum ialah nama sains untuk buffalo grass (rumput kerbau). Saya dapati sukar untuk membezakan diantara A affinis dan P conjugatum kerana kedua-duanya mempunyai daun yang tirus.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

RM5.00

Cowgrass ialah rumput tempatan yang boleh di dapati di banyak tempat. Ia lasak kepada cuaca dan tanah, kurang memerlukan baja dan air. Jika kemarau dan air kekurangan; ia akan menjadi dorman dan bertukar warna coklat. Ia akan kembali hijau bila keadaan air kembali pulih. Ini tidaklah bermakna ia tahan kemarau; malahan ia akan menjadi dorman sebelum kesan kemarau di rasai oleh Bermuda atau Zoysia. Bezanya ialah, bila cuaca pulih, lebih banyak Cowgrass akan hidup berbanding Bermuda atau Zoysia.

Cowgrass sentiasa berwarna hijau gelap, walaupun lama tidak di baja. Malangnya, kelebihan itu adalah juga punca masalah kepada banyak masalah padang cowgrass; kurang pembajaan.

Ia mempunyai akar yang pendek dan daun yang besar serta lembut, jadi ada pemain golf yang mengatakan bahawa Cowgrass bukan rumput yang ideal kerana bola akan duduk lebih dalam dan susah di pukul. Di padang bola dan stadium pula, masalah Cowgrass ialah ia mempunyai akar yang pendek (terutamanya di stadium yang selalu siram) dan mudah tercabut atau terkopek di waktu permainan.

Saya berpendapat, pembajaan mengikut jadual (bukan mengikut warna rumput) dan sistem pengairan yang baik akan menjadikan Cowgrass setara dengan rumput fairway lain.

Ia boleh dipotong serendah 5mm untuk dijadikan green dipadang golf dan boleh dipotong setinggi 25mm, malah 35mm untuk dijadikan padang dan taman.

Cowgrass compared

Dah terlanjur cakap, kepada stadium/padang yang ada sistem siraman automatik, nasihat saya ialah off-kan automatik nya. Sila siram bila perlu. Jangan siram ikut jadual, 2x sehari atau sehari sekali. SIRAM IKUT KEPERLUAN RUMPUT. Jangan letak dalam BQ berapa kali atau pukul berapa nak siram. Siram ikut keperluan RUMPUT. Siram ikut BQ, atau ikut jadual adalah formula untuk akar pendek, terutamanya untuk Cowgrass. Sigh… haus aku dibuatnya cerita pasal siram. Ada padang siram 3x sehari, ada padang siram dalam hujan (ni kes pakai timer lah ni) dan ada padang siram lewat petang.

Belum lagi cerita padang yang pasang sprinkler boleh-ubah (mobile sprinkler) lepas tu pergi minum. Kejap lagi (atau sejam kemudian) datang alih sprinkler lepas tu pergi hisap rokok kat luar. Alih lagi, pergi membawang tepi padang.

Yang buat Cowgrass tak elok ialah kerana kita:

  1. Beli rumput tak berkualiti dari nursery paling murah. Lepas tu, tak cek pulak masa penghantaran; nursery paling murah tu, ambik kat kawasan atau nursery lain yang tak sama dengan rumput yang kita pilih.
  2. Tak baja dengan betul.
  3. Siram terlalu kerap/banyak.
  4. Potong jarang-jarang (sebaiknya seminggu 2, 3x).
  5. Roll terlalu kerap/berat.
  6. Terlalu banyak digunakan (ia bukan rumput lasak).

Selain itu,Cowgrass adalah rumput yang baik, tetapi soalannya; adakah rumput Cowgrass anda beli dari nursery itu, adalah Cowgrass sebenar? Dan adakah anda baik untuk Cowgrass anda?

2nd time same mistake is a choice

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Pengangkutan

Posted by mynormas on May 5, 2018

Salah satu keperluan penting dalam kerja penjagaan padang, tak kiralah padang bola atau padang golf atau padang di taman awam, ialah pengangkutan. Ini dah jadi kebiasaan pada padang golf 18-lubang yang boleh jadi sebesar 200 ekar tetapi padang bola yang hanya dua ekar, kebanyakannya hanya menggunakan satu atau dua kereta sorong untuk membawa peralatan dan bahan.

Pada saya, ini sangat tidak produktif. Pasal tu padang bola kebanyakannya akan mempunyai penjagaan yang tak sama rata. Tidak percaya? Silakan siasat.

Cuba anda berjalan di atas padang bola yang di selenggara oleh kontraktor yang umm… biasa (bukan yang high-end) dan anda tahu dia tiada transporter kecuali kereta sorong atau wheelbarrow. Anda akan dapati bahawa padang yang berhampiran dengan stor akan lebih terjaga dari kawasan padang yang jauh dari stor: lebih rata, lebih hijau dan kurang rumput liar.

Kenapa? Ini soalan dari orang yang sendiri tak pernah terpaksa pikul beg baja 50kg atau tolak kereta sorong untuk angkut 5 tan pasir dari sebelah sini padang ke sebelah sana atau mencabut rumpai bawah panas matahari. Macamana rajin atau dedikasi pun kakitangan, kebiasaannya, mereka akan mula kerja dari kawasan paling dekat dengan stor dan bergerak menjauh darinya. Makin jauh kerja mereka dan makin matahari tegak atas kepala, makin berat kaki dan tangan kakitangan anda.

topdress transport

Jika tanpa pengawasan, anda rasa berapa ‘load’ kereta sorong akan dibuat oleh pekerja-pekerja di gambar sebelah kiri sebelum mereka ‘surrender’? Untuk pengetahuan; pekerja di gambar sebelah kiri ialah pekerja asing dan pekerja di gambar sebelah kanan ialah pekerja tempatan.

Satu padang bola ialah 110m panjang x 70m lebar. Stor akan berada dalam lingkungan 10 meter dari tepi padang. Kalau pasir di pindahkan dengan kereta sorong, bayangkan berapa banyak kali pusingan yang nak dibuat untuk nak tabur pasir hias-atas (topdress) di depan gol hujung sana?

Apa? Anda nak guna motosikal roda tiga? Ini cadangan orang yang tidak turun padang; oleh kerana tayar motosikal nipis, ia akan meninggalkan kesan tayar atas padang; terutamanya bila padang lembap.

Saya ada cadangan: gunakan buggy transporter. Biasanya dipanggil ‘hauler’ dalam industri penyelenggaraan padang. Baru-baru ini saya diberitahu oleh kawan saya dia ‘terjumpa’ beberapa biji hauler ‘pre-owned’ dalam stor dia. Cermin depan masih dibalut plastik. Anda berminat?

hauler buggy transport

Gambar sebelah kiri tu menampakkan plastik masih tutup cermin depan. Bekas air 4 liter di belakang hauler ni untuk perbandingan saiz.

Anda seorang kontraktor? Biarlah nampak seperti profesional. Gunakan pengangkutan yang nampak kemas dan moden. Hubungi saya jika anda mahukan Jacobsen Hauler ‘pre-owned’ seperti gambar di atas saya akan bantu untuk menghubungkan anda kepada penjual nya.

Padang golf pun kadang-kadang sama; jika mereka tidak kalibrasi atau tentu-ukur mesin mereka, lubang 1 hingga 3 dan 10 hingga 12 akan dapat pasir atau baja lebih dari lubang 7 hingga 9 dan 16 hingga 18.

Jika anda berminat untuk kelihatan lebih profesional dan memiliki transporter hauler ini ataupun peralatan lain; samada baru ataupun terpakai, hubungi saya di mynormasATconsultant.com AT=@ ataupun talipon 03-5131 OO66 ataupun anda lebih suka anda dihubungi, sila isi borang di bawah (anda akan dihubungi oleh wakil penjual; bukan saya).

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman | Leave a Comment »

Pancut Angin

Posted by mynormas on March 13, 2018

Pembaca laman web ini akan dapati saya selalu menekankan tentang pengudaraan tanah.

Umumnya apa yang saya maksudkan ialah menggunakan besi padu (solid tine) ataupun besi berongga (hollow tine) yang akan memberi ruang kepada udara masuk ke dalam tanah.

Lebih besar diameter besi, maka lebih besarlah rongga yang terhasil dan lebih banyak lah pertukaran udara boleh berlaku. Malah, saya sering menyarankan penggunaan besi berdiameter besar tiap-tiap kali kerja-kerja pengudaraan tanah dilakukan. Saya tak setuju bila superintenden padang golf yang menjadi klien saya memberitahu bahawa mereka akan melakukan ‘hollow tine’ dengan diameter 3/8 inci atas alasan lebih cepat pulih. Bukan sahaja ruang terbuka di atas permukaan terlalu kecil untuk membenarkan pertukaran udara; besi hollow-tine juga akan tersumbat dan menjadi solid tine.

Pertukaran udara akan membantu segala mikro flora dan fauna yang membentuk ekosistem bawah tanah mendapat oksigen dan mempercepatkan pereputan bahan organik iaitu thatch atau mat yang berada di antara rumput dan tanah.

Thatch akan btertindak seperti span, menyimpan dan menghalang air dari bergerak ke dalam tanah.

thatch plus mat close-up

Ini thatch di sebuah padang yang dibina atas pasir; pasir tidak dapat berfungsi untuk membawa turun air kerana kebanyakan air berada di dalam lapisan thatch.

Ini akan menyebabkan padang rasa lembap dipijak walaupun nampak kering dan 2, 3 hari tiada hujan.

Selain itu thatch ini juga akan menyebabkan padang berasa lembik, lantunan bola yang tidak konsisten (kerana tebal thatch tidak sama dari satu tempat ke satu tempat) dan menjadi tempat pembiakan kulat; pathogen penyakit.

Maka proses membuang thatch secara langsung melalui kerja-kerja nyahthatch (dethatching), scarifying, hollow-tining, hias-atas (topdressing) dan juga secara tidak langsung melalui proses pengudaraan tanah ataupun memperkenalkan bakteria khusus yang menggemari dan mereputkan thatch.

Ada lagi perbincangan panjang tentang pengudaraan tanah tetapi artikel ini bukan tentang pengudaraan tanah tetapi kerana saya ingin memperkenalkan suatu konsep baru dalam pengudaraan tanah iaitu mengepam udara masuk ke dalam tanah.

Alat ini dipanggil ‘Air Spike’. Kita akan cucuk besi tajam yang mempunyai lubang halus di muncungnya ke dalam tanah dan bila kita picit suatu punat, udara yang berada di bawah tekanan (compressed air) akan melalui batang besi dan ke dalam tanah.

Di beberapa tempat yang tidak terlalu mampat, kita akan boleh rasa tanah itu ‘ternaik’ sedikit akibat tekanan udara di bawah permukaan.

Tekanan udara ini akan tersebar, menyebabkan retak-retak di dalam tanah yang akan dipenuhi udara.

Kebaikan cara ini ialah:

  1. Ia boleh pergi lebih dalam dari sebarang cara konvensional menggunakan cara menebuk.
  2. Tidak mengganggu permainan
  3. Tidak perlu mengutip ‘sampah’ seperti kerja-kerja hollow-tine.
  4. Mempunyai kesan sampingan membuka ruangan untuk air turun ke bawah melalui retak-retak yang telah dibuat tadi.
  5. Ia boleh digunakan untuk membuat pengudaraan di celah celah akar pokok.
  6. Ia boleh memberi kelegaan bernafas kepada pokok yang ditanam di dalam plot kecil dan air bertakung (seperti di kawasan parking)

Saya telah mencuba Air Spike ini di kawasan bertakung air, dan saya kagum ia dapat menghilangkan air cepat. Saya ada ambil video tetapi ia agak panjang jadi saya ambil snapshot beberapa gambar penting untuk tatapan tuan tuan.

Kombo pic air spike

Kunci saya adalah penanda aras. Saya ubah Air Spike untuk buat tebukan di dua lokasi tetapi kunci berada di tempat sama.

Jika anda ingin cuba untuk menyelesaikan masalah kawasan keras di padang anda, masalah air bertakung (longkang subtanah diperlukan untuk jumlah air yang banyak atau hujan berterusan), masalah tanah padat.

Begitu juga jika anda mempunyai lanskap pokok yang ditanam di petak tanah kecil di kawasan parkir, Air Spike boleh membantu pengudaraan di tempat kecil.

Hubungi saya di 03 5I3I OO66 (dan biarkan ia berdering) atau mynormasATconsultant.com (AT=@) jika anda perlukan pengudaraan di tempat-tempat tertentu atau jika padang anda masih bertakung air walaupun ada longkang subtanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | 1 Comment »

Peraturan Potong Rumput

Posted by mynormas on December 8, 2017

Siapa sangka potong rumput pun ada peraturan? Saya pernah bercerita tentang Peraturan Satu Pertiga sebelum ini tetapi saya masih lagi dengar tentang orang yang potong rumput padang bola sebulan sekali atau tidak potong green padang golf tiap tiap pagi (“kami roll tiap tiap pagi” kata mereka) maka saya akan ulang cerita ini lagi.

Di dalam penjagaan rumput terdapat suatu ‘peraturan’ yang dipanggil sebagai “Rule of One-third” atau saya terjemah sebagai “Peraturan Satu Pertiga”. Saya tahu bahawa ada pakar rumput lain yang mempertikaikan peraturan ini sebagai ketinggalan zaman, tetapi bagi saya ia adalah penjelasan baik kenapa penjaga padang mesti memotong rumput mengikut jadual tertentu dan bukan sembarangan atau ‘bila panjang’ atau ‘bila senang’.

Peraturan ini menjelaskan bahawa setiap kali rumput ia dipotong, ia tidak boleh dipotong lebih dari satu pertiga ketinggiannya waktu itu. Contohnya, jika rumput pada waktu itu adalah 30mm, maka kita tidak boleh potong 10mm dari daun rumput dan menjadikan ia 20mm sekaligus.
Peraturan ini bermaksud untuk mengelakkan terlalu banyak daun rumput dipotong setiap kali operasi pemotongan dijalankan.

Saya tahu kita tidak sengaja berbuat begitu (potong daun dengan banyak) tetapi kita buat ia secara tidak sengaja jika kita biar rumput jadi panjang baru potong. JANGAN lambat potong!

Jika terpaksa lambat potong (mungkin kerana cuaca yang tidak baik) maka bila ada peluang untuk potong, potong tinggi dahulu, kemudian datang balik dan potong pada ketinggian yang kita hendak secara perlahan lahan.

Contoh; katakan pemotongan kita ialah pada 25mm dan kita dah seminggu tak potong akibat hujan (atau mesin rosak) maka bila ada kesempatan untuk potong nanti kita akan potong pada 35mm dan tiga hari kemudian pada 30mm dan empat hari kemudian pada 25mm (semua ukuran adalah contoh).

Maka sebelum potong, ukur. Bukan tiap tiap kali; kerana selepas sekali dua anda buat ini, anda akan tahu corak pertumbuhan rumput anda. Rumput ‘karpet’ seperti rumput Philippine atau Bermuda akan tumbuh lebih cepat (pasal tu saya nasihatkan JANGAN tanam rumput ini di halaman anda kalau anda tiada tukang kebun/mesin potong sendiri) dari Cowgrass dan paling lambat ialah Pearlgrass.

Pertumbuhan akan lebih cepat selepas pembajaan dan lebih cepat juga di musim hujan (dua sebab: air akan ‘release’ nutrien dalam tanah dan cuaca mendung memaksa daun panjang untuk cari cahaya matahari). Apa tah lagi jika kedua dua nya berlaku.

Edit untuk lebih penjelasan: Lebih pendek rumput anda, lebih kerap anda perlu potong rumput kerana kadar pertumbuhan rumput sama pada semua rumput. Katakanlah pertumbuhan rumput 3mm sehari, maka rumput padang yang panjang nya 25mm, esoknya baru 28mm. Lusa 31mm maka tunggu lagi sehari belumpun potong satu pertiga. Tapi kalau rumput green yang panjangnya 5mm, esoknya dah 8mm. Lusa dah 11mm, maka kalau selang sehari potong pun dah hampir satu perdua kita potong. Nampak tak? LAGI PENDEK RUMPUT, LAGI KERAP POTONG.

Edit untuk beritahu kenapa: Rumput perlukan daun untuk fotosintesis.

Sekian dari saya. Jika anda melanggar peraturan ini, maka anda akan mendapat rumput yang tidak sihat dan kuning. Jangan tanya saya lagi…

Saya minta bantuan untuk ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik di mana-mana iklan di sini. Ini semua akan membantu saya untuk mendapat beberapa sen dari pengiklan. Atau tuan/puan boleh terus beri sumbangan di bawah:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Kurang Pekerja Tapi Lebih Kerja

Posted by mynormas on March 29, 2017

Membawa masuk pekerja asing dengan permit sah adalah sukar dan akan menjadi bertambah mahal dimasa akan datang. Manakala di pentas tempatan pula, kenaikan gaji minima dan sikap pekerja tempatan yang memilih pekerjaan dan suka bertukar kerja menjadikan tugas mengisi jawatan kosong lebih susah.

Samada mahal untuk membawa masuk pekerja asing atau sukar untuk mendapat pekerja tempatan, industri penjagaan rumput Malaysia, walau padang golf, bola, permainan, taman, landskap bangunan dan sebagainya, perlu mengoptimumkan pekerja yang ada atau mengambil langkah supaya lebih banyak boleh dibuat oleh jumlah pekerja yang kurang.

Apa yang boleh kita buat untuk mengurangkan keperluan pekerja? Tentunya kita mesti menambah keberkesanan pekerja dan perkara pertama yang datang di minda ialah mekanisasi.

Memotong padang bola menggunakan mesin tolak boleh mengambil masa dua hari sedangkan menggunakan mesin pandu-atas atau ride-on hanya perlukan setengah hari. Di padang golf pula, dengan menggunakan triplex dan bukan walk-behind, kita boleh kurangkan dari enam orang kepada dua orang pekerja untuk potong green. Malah lebih ramai orang boleh dikurangkan jika kita guna penyembur boom dan bukan tong sembur galas belakang untuk menyembur kawasan besar. Gambar untuk kurangkan pekerja potong padang

Adalah malang sekali, pada pendapat saya, kerajaan masih berkeras mengenakan import duti kepada mesin penjagaan rumput sedangkan industri golf merupakan suatu aspek penting dalam pelancongan negara dan industri penjagaan padang memerlukan kepada pekerja berpengetahuan tinggi.

Adalah ideal jika peralatan penjagaan rumput/landskap di tiadakan duti dan kerajaan memberi insentif kepada graduan universiti atau institut kemahiran dalam bidang yang relevan untuk mengambil kontrak penjagaan padang dan taman. Ambil dua graduan, beri mereka tiga padang yang berdekatan dan beri mereka satu traktor yang ada cukai jalan dan implemen potong, pengudaraan dan roller.

Selain mekanisasi, penggunaan bahan kimia untuk penjagaan rumput, contohnya kawalan rumpai atau lebih canggih lagi, melambatkan pertumbuhan rumput juga boleh digunakan, jikat tidak sepanjang tahun pun, di bulan puasa dan di musim hujan.

Banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan untuk mengurangkan keperluan tenaga pekerja yang ramai. Di antara nya:

1. Menggunakan rumput plastik di ruangan kecil yang memerlukan seorang pekerja dengan mesin trimmer atau gunting kecil.

2. Kurangkan pokok besar. Pokok besar mewujudkan bayang bayang yang akan memaksa rumput tumbuh panjang untuk mencari matahari. Ini menambah kekerapan memotong. Pokok juga menambah halangan kepada mekanisasi dan menambah populasi pekerja untuk menjaga pokok. Kena pulak kalau kita pilih pokok yang banyak akar timbul dan daun gugur. Tahniah!

3. Daripada tanam rumput di lereng bukit curam, cuba amalkan penanaman alternatif seperti Wedelia atau Arachis.

4. Kurangkan penggunaan nitrogen sebagai nutrien utama.

5. Adjust bentuk mukabumi landskap anda supaya i. Kawasan rumput yang luas untuk mudahkan potongan dan rumput dapat matahari yang cukup. ii. Kurangkan lereng dan tebing curam yang perlu dipotong dengan tenaga manual. iii. Di padang golf, kurangkan bunker. iv. Beritahu designer/arkitek landskap anda bahawa ini adalah tentang praktikal atau kelestarian masa panjang dan bukan tentang legasi mereka.

6. Ada tempat yang kita tak digalakkan tanam rumput tapi kita cuba alternatif seperti pokok bunga atau reben yang lebih mudah di jaga.

7. Training. Training. Training. Ajar pekerja yang sedia ada supaya mereka lebih cekap bekerja dan mempunyai skill yang baharu. Cuba berhenti sekejap dan tanya diri sendiri; siapa yang ajar pekerja anda sekarang? Pekerja lama anda? Siapa ajar pekerja lama anda? Pekerja sebelum itu? Mana anda tahu apa yang pekerja sekarang amalkan masih sama dengan pekerja dua generasi dahulu? Terlalu selalu saya dapati pekerja padang di abaikan dan ‘orang atas’ mengandaikan pekerja tahu apa yang mereka buat sedangkan pekerja baru di ajar oleh pekerja lama yang di ajar oleh pekerja sebelum itu yang di ajar oleh penjual mesin; 10 tahun lalu. Saya selalu jumpa pengurusan yang memandang rendah kepada pekerja mereka tetapi mereka tidak pernah cuba untuk menaiktaraf pekerja.

Saya dapati, mengadakan kursus dan pengajaran berterusan di bawah tangan saya atau pengajar luar akan menaikkan moral dan semangat pekerja tempatan.

Sekian beberapa cadangan dari saya. Jika anda ada cadangan bernas, sila komen di bawah. Jika anda hanya ada komplen dan tuduhan tanpa sebarang cadangan; simpan sorang sorang. Tak perlu diskusi lagi. Tutup saja padang anda.

Gambar untuk kurangkan pekerja

Posted in Fields, Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: