Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Green: Pendek atau Laju yang penting?

Posted by mynormas on November 26, 2022


Sebenarnya awak nak green rumput pendek ke, green speed laju?

Kiri ialah pembaris ukur ketinggian rumput, kanan ialah tape ukur laluan bola dari stimpmeter.

Di banyak padang golf ada papan tanda belakang registration counter atau di starter hut yang ditulis kelajuan green. Walaupun saya selalu persoalkan samada itu kelajuan green 1 ke, green 16; satu green ke purata 18 green; kelajuan hari ni ke, semalam; kelajuan pagi baru lepas potong ke, petang rumput dah panjang; tapi tak ada pulak padang golf yang tulis berapa panjang ketinggian potongan rumput green mereka di papan tanda, kan?

Jadi saya tak faham kenapa ada Superintendent Malaysia yang bangga memberitahu saya berapa rendah pemotongan mereka. Mungkin pada mereka, lagi rendah HoC, makin laju green dan makin hebatlah padang golf mereka.

Kalau nak tahu, untuk ukur kehebatan green, yang kita ukur bukan sahaja kelajuan nya tetapi juga trueness, smoothness, bobble test dan consistency. Orang gunakan bukan sahaja stimpmeter, tetapi juga Parry meter, Trueness meter, greentester dan holing out test. Saya akan link kan video pakar rumput Dr. Micah Woods dari Asia Turf Research Institute di bawah.

Pembaris saja tak cukup Bang.

Sebenarnya kelajuan, TIDAK DAPAT dicapai dengan memotong rendah sahaja tetapi dengan pelbagai cara yang boleh di lihat dengan pengukuran stimpmeter selepas anda lakukan kerja-kerja tersebut seperti light topdressing, light and frequent rolling, brushing atau grooming sebelum potong double cut, diamond cut, dan mungkin ada lagi. Dunia ini luas, ramai orang mencuba cara baru, maka janganlah terikat kepada pembaris mengukur ketinggian potongan sahaja.

Kalau stimpmeter sahaja yang anda ada, ini cadangan saya, ukur kelajuan green selalu. Ukur sekurang-kurangnya seminggu sekali atau setiap kali ada perubahan pada green anda. Apa guna anda potong 3.5mm kalau pada 4mm pun kelajuan anda hampir sama saja? Pada 4mm anda memberi lebih banyak daun untuk green anda membuat fotosintesis, mengurangkan “margin of error” kepada setting pisau operator dan mekanik anda dan mengurangkan stress anda. Lebih baik anda potong pada 4mm dan dapat speed yang anda mahu dengan roll, groom atau light dusting.

Satu lagi yang penting ialah konsistensi. Apa guna green 2 anda selaju 10 kaki tapi green 7 anda adalah pada 8 kaki? Bila kali terakhir anda ukur kesemua 18 green anda? Pemain golf akan lebih menghargai padang yang mempunyai kelajuan yang sama atau hampir sama di kesemua green dari ada green laju, ada green slow malah lebih teruk lagi, saya pernah jumpa padang golf yang bahagian belakang green lain kelajuan dari bahagian depan. Apa penggemar pembaris nak buat? Depan potong lain height dan belakang potong lain?

Satu lagi, macamana dapat ketinggian kepada satu titik perpuluhan seperti 4.3 dan 4.2mm? Betulka ada perbezaan kelajuan pada 0.1mm? Cuba tengok kat pembaris dan tunjuk kat saya macamana dapat 0.1mm. Guna vernier caliper ya? Betul ke?

Ukur kelajuan green, bukan ketinggian potongan. Ketinggian potongan adalah satu alat untuk mendapatkan kelajuan yang anda mahu. Tapi ia bukan SATU SATU nya alat. Ada beberapa lagi alat atau cara. Bak kata seorang Superintendent tempatan kepada seorang agronomist pertandingan beberapa tahun lepas: “don’t tell me how low to cut, but tell me how fast you want…”. Pada dia, dia boleh dapatkan kelajuan dengan pelbagai cara lain SELAIN dari potong rendah yang akan menjejas kesihatan green.

Pada saya, seorang Superintendent yang hebat ialah mereka yang boleh dapatkan green yang laju, smooth, true dan consistent tanpa terlalu stress kan green dengan mengorbankan daun rumput yang banyak.

Setelah layak jadi superintendent, tentunya kita banyak lagi cara kan? Ingat: “A slow green is better than a fast brown”.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: