Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Nyah-thatch = Detox?

Posted by mynormas on February 4, 2020


Samada di kawasan padang bola, taman ataupun padang golf; semua jenis kerja yang mengganggu pelawat atau pemain adalah isu sensitif. Terutamanya bila ia melibatkan wang ‘tak masyuk’ yang di anggap sebagai kerugian. Kerja-kerja yang saya maksudkan ialah kerja-kerja amalan kultura (sila lihat senarai topik sebelah kanan laman web ini untuk lebih terperinci) seperti vertical-cutting, pengudaraan (hollow-tine atau slicing), penyiraman dan seba

Membuang thatch

Adakah dethatch padang  = detox badan? Kenapa tidak?

gainya.

Sebenarnya saya selalu umpamakan kerja-kerja amalan kultura dengan senaman kepada manusia. Kalau kita terlalu sibuk untuk buat duit dan mengabaikan senaman untuk kesihatan badan, suatu hari nanti, kita akan menerima padahnya.

Tiap-tiap awal tahun, penjaga padang akan membuat dan menyusun jadual untuk melakukan kerja-kerja amalan kultura untuk mempastikan kesihatan padang jangka masa panjang. Sama

seperti kebanyakkan kita membuat “Resolusi Tahun Baru” untuk membuat lebih banyak senaman untuk menjaga kesihatan.

Dan tiap-tiap tahun cerita yang sama untuk kebanyakkan dari kita (contohnya saya), akan ada kepentingan lain yang mengganggu. Boss beri kerja tambahan, kita dapat assignment baru, ada orang nak buat appointment, cuaca tak baik dan berbagai lagi alasan.  Kita cuba untuk adjust jadual, kadang-kadang boleh adjust; tapi selalunya kita putus asa dan give up. Untuk jadual amalan kultura; kita akan ada cabaran dari segi jadual perlawanan, sewaan padang, pertandingan private, cuaca, pekerja dan bermacam-macam lagi. Kadang-kadang kita boleh adjust date untuk postpone jadual. Kadang-kadang kita give up.

Satu hari, kita bangun dan rasa pening, jumpa doktor; dia kata tekanan darah naik, kolestrol naik, gula tinggi, lemak banyak dan sebagainya. Masa tu mungkin dah terlambat untuk mengubah keadaan. Kita beli kasut mahal, kita jogging petang; kita beli raket badminton, kita sewa gelanggang. Kita makan vitamin dan sebagainya. Kadang-kadang ada perubahan, kadang-kadang tiada perubahan. Kita perlu mengambil langkah drastik. Mungkin masuk gym cari trainer. Duit habis, badan tak improve, kita salahkan trainer.

Soil profile 8 inci teratas.

Lihat ini dan ingat salur darah penuh kolestrol dalam badan kita.

Satu hari kita bangun dan kita nampak padang kita layu, lembik, banyak rumput liar dan berpenyakit. Bila kita check dengan soil test dan menggunakan soil profiler; kita dapati pH rendah, sodium tinggi, Calcium berbanding alkali lain rendah, tanah padat, terdapat lapisan hitam mengandungi hidrogen sulfida, air tak tembus dan sebagainya. Masa tu dah terlambat untuk mengubah keadaan. Kita cuba untuk buat pengudaraan, kita hollow-tine, topd

ress, slice, baja dan sebagainya. Kadang-kadang ada perubahan, kadang-kadang tiada perubahan.  Kita perlu mengambil langkah drastik. Mungkin tutup padang dan panggil konsultan. Duit tak masuk, padang tak improve, kita salahkan konsultan.

Hakikatnya, pengurus kelab, pengurus stadium, pengurus padang, tuan punya taman, pelawat, pemain dan juga penganjur pertandingan perlu paham bahwa jadual amalan kultura adalah jadual untuk kesihatan jangka masa panjang.  Sebarang perubahan akan memberi kesan yang perlu ditanggung bersama. Penjaga padang juga perlu memainkan peranan untuk berbincang dengan pengurus umum dan pengurus pertandingan untuk mempastikan jadual amalan kultura tidak mengganggu musim pertandingan atau musim lawatan.

Saya insya Allah akan melakukan kerja-kerja nyah-thatch suatu padang bola Cowgrass di Shah Alam menggunakan sebuah mesin besar di bulan Februari 2020; kemungkinan pada Isnin kedua atau ketiga. Adakah anda berminat untuk tengok? Sila maklumkan pada saya supaya saya boleh sediakan sedikit makan dan minum yang cukup.

Untuk sentiasa mendapat update terkini dari laman web ini sila follow laman web ini atau Facebook mynormas.com.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: