Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

    Advertisements
  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

  • Advertisements

Archive for the ‘Padang’ Category

Air Keluar; sumbat

Posted by mynormas on February 5, 2018

Kadang-kadang kita rasa kita pasang longkang subtanah dalam keadaan hampir sempurna tapi air tak keluar; kenapa? Kerana walaupun longkang subtanah tu boleh dikatakan ‘perfect’ tetapi air tidak sampai kepada/ke dalamnya.

Ramai orang lupa bahawa ada dua jenis saliran; satu ialah sistem saliran dalam bentuk longkang terbuka atau longkang subtanah ataupun aliran permukaan; kedua ialah saliran pada tanah itu sendiri yang akan menentukan samada air turun ke longkang subtanah atau mengalir ke luar (untuk aliran permukaan) atau mengalir ke longkang terbuka.

Ada dua cara air akan masuk ke longkang subtanah; pertama ialah dengan aliran tembus tanah dan kedua ialah melalui lubang terbuka yang dipanggil ‘sump’.

Ada empat masalah yang selalu saya jumpa yang menghalang air dari masuk ke longkang subtanah dalam konteks ini:

  1. Sump yang tidak dibela atau – percaya atau tidak – terlalu ‘dibela’. Maksud saya ialah sump yang dibiar rumput tumbuh sampai menutup sump atau sump yang diracun keliling nya selalu hinggakan tiada lagi akar memegang tanah dan akhirnya ia runtuh ke dalam sump.

    sump sumbat

    Ini contoh yang tidak teruk. Yang lebih teruk pun ada.

  2. Penggunaan tanah ‘topsoil’ yang sebenarnya ialah tanah liat atau jenis pasir halus yang akan berhijrah ke dalam batu kerikil subsoil ATAU menyumbat kain geotextile (jika ada). Kita pernah bincang tentang ini dulu.

    sand particle+topsoil

    Selapis ‘topsoil’ yg mempunyai saiz partikel yg halus, di letak atas pasir. Tak lama, partikel halus akan ‘migrate’ ke bawah dan sumbat aliran air. Dalam ‘topsoil’ itu juga mempunyai benih rumpai.

  3. Perbuatan menggelek yang keterlaluan yang menyimen tanah di permukaan atas padang dan menghalang air turun ke bawah.

    roll atas subsoil

    Ini belum cerita padang yang di roll tiap tiap hari/minggu.

Untuk pengetahuan pembaca, sewaktu pembinaan green di padang golf, selepas kami letak lapisan batu kerikil dan pasir (kami tak guna topsoil) mesin besar tidak lagi dibenarkan masuk. Paling tidak pun hanya SkidSteer kecil (seperti Bobcat) saja yang dibenarkan naik. Saya pernah nampak sebuah backhoe loader naik atas green sewaktu pembinaan; keesokkannya, green itu kami bongkar semula. Jangan jadi Ratu Gelek. Ada orang yang ketagih gelek padang, macam nak jadi Raja Gelek.

4. Tidak melakukan pengudaraan tanah. Padang lama juga akan mengalami masalah dimana bahan organik yang terdiri dari rumput yang dipotong atau rumput yang mati (secara semulajadi) akan menjadi lapisan atas tanah. Pembajaan menggunakan baja tinggi nitrogen (contohnya urea) akan memburukkan lagi keadaan ini. Sekali sekala – setahun sekali ataupun sebulan sekali – kita perlu melakukan kerja kerja pengudaraan yang akan membawa udara masuk untuk bakteria/kulat/dll untuk menguraikan bahan organik ini selain dari membantu air masuk ke bawah dan pada waktu panas; untuk air evaporate (melowap?) ke udara.

thatch plus mat close-up

Ini thatch di sebuah padang yang dibina atas pasir; pasir tidak dapat berfungsi untuk membawa turun air kerana kebanyakan air berada di dalam lapisan thatch.

Pengudaraan padang

Hubungi saya jika anda perlukan padang anda dilakukan pengudaraan tanah. Call O3-5I3I OO66 atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@

Pada artikel yang lepas, kita telah membincangkan tentang bagaimana penyalahgunaan Geotextile ialah salah satu sebab paip subtanah kurang efektif dalam ‘Air Keluar Sikit‘ dan juga cadangan untuk memasang longkang subtanah yang baik dalam ‘Air Keluar Cepat‘.

Kesimpulan: buat lah longkang subtanah tapi berilah peluang untuk air masuk ke dalamnya.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Advertisements

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | 1 Comment »

Air Keluar Sikit

Posted by mynormas on January 15, 2018

Sewaktu saya mula mula bekerja di padang golf pada tahun 1993 sebagai seorang Pembantu Superintenden bekerja di bawah seorang warga Australia, antara tugas pertama saya ialah mengorek semula longkang longkang subtanah di seluruh bunker, fairway dan rough dan membuang kain geotextile yang dibalut dikeliling paip saliran.

Saya mengambil masa hampir setahun juga (kerja lain masih perlu dibuat) untuk siap  semua 18 lubang. Kenapa kami buat begitu? Meskipun padang golf itu dibina di atas satu kaki pasir dan pada setiap 30 meter terdapat longkang subtanah besar untuk membawa air keluar dari padang tetapi hampir seluruh fairway dan rough padang itu menakung air.

Ada lubang par 4 yang saya gelar nya sebagai par 2 kerana yang boleh digunakan hanyalah tee dan green; yang lain menakung air. Seorang Sultan (kini almarhum) telah menggunakan buggy untuk masuk ke dalam fairway dan buggynya terpaksa ditolak keluar beberapa orang pembantu kerana terbenam ke dalam fairway.

Saya ditugaskan untuk menanda kawasan GUR di fairway yang menakung air dan kawasan tersebut sangat lah besar sampai kan saya tak jumpa hujung kawasan yang saya tanda.

Salah satu puncanya ialah kain geotextile yang telah dibalut di keliling paip saliran telah penuh dengan selut dan tidak lagi membenarkan air masuk kedalam paip untuk di salirkan keluar padang. Maka bila padang telah tepu air, air akan naik ke permukaan. Untuk makluman, padang itu direka untuk rata (flat) maka aliran permukaan juga amat minima.

Saya tergeletek bila hampir 20 tahun kemudian bila saya melibatkan diri dengan padang bola sepak, saya dapati hampir semua sistem saliran menggunakan kain geotextile.

Jangan salah faham, bukan penggunaan geotextile itu salah. Tetapi, pada pandangan saya, sikap ‘copy paste’ tanpa selidik menyebabkan beberapa kesilapan teknik.

  1. Menganggap bahawa paip saliran itu lah longkang dan membalut paip untuk menahan selut.
  2. menggunakan kain geotextile bersama sama dengan lapisan ‘topsoil’ yang terdiri dari tanah selut atau tanah liat halus yang berhijrah ke bawah dan ke sistem saliran serta menyumbat kain geotextile tersebut.

Saya sendiri, sejak tahun 1993, menggunakan kain geotextile untuk longkang subtanah hanya sekali dengan rela (kadang kadang spec dalam BQ suruh guna maka saya guna tanpa rela) iaitu di satu lubang di padang golf saya yang terletak di tempat di mana tailing iaitu sisa perlombongan dibuang.

Ya Allah. Tanahnya rasa macam padat tetapi bila kita korek longkang subtanah 1 kaki x 1 kaki, tak sampai 10 kaki kita korek, longkang permulaan korek sana dah mula roboh. Ia sangat tidak stabil. Jika saya guna batu agregat di dalam longkang saya, tailing itu akan masuk ke celah celah batu agregat dan menyumbatnya.

Maka apa saya buat ialah saya balut KESELURUHAN LONGKANG SUBTANAH dengan kain geotextile kecuali bahagian atasnya. Maka kini tailing tidak boleh masuk ke dalam SISTEM saliran saya. Air boleh masuk dari atas.

Geotextile around subsoil

Geotextile di keliling longkang BUKAN di keliling paip. Tapi sebenarnya saya lebih suka bahagian atas TIADA balutan.

Jika saya balut hanya paip, tailing akan sumbat batu agregate kemudian kain geotextile dan air tidak boleh masuk ke dalam paip. 

Nampak tak perbezaan nya? Saya balut seluruh longkang; orang lain balut paip sahaja. 

geotextile subsoil (4)

Kain geotextile keliling paip; akan tersumbat di jangkamasa panjang. Jangkamasa pendek; ia akan melambatkan pergerakan air masuk ke dalam paip dan seterusnya keluar dari padang.

Di longkang subtanah lain, saya tidak menggunakan kain geotextile dengan rela. Malah di beberapa projek, saya korek dan koyakkan kain geotextile yang dibalut di keliling paip.

Kalau tak sumbat pun, kain geotextile akan melambatkan air masuk ke dalam paip sedangkan kita mahu air bergerak pantas keluar dari padang. Kalau tidak, kita kena tambah bilangan paip.

Baiklah, itu satu prinsip. Prinsip kedua dalam pemasangan longkang subtanah yang saya amalkan ialah longkang saya perlu membawa air keluar secepat mungkin supaya ia tidak mengumpul keladak.

Bagaimana? Menggunakan kecondongan paip dan juga mengamalkan kelurusan pemasangan. Kita sambung dalam posting akan datang.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Landscape, Maintenance, Padang, Padang Bola, stadium | 2 Comments »

The Price of Good

Posted by mynormas on December 27, 2017

So… it has been five or was it six. years since I started this consultancy thing. And yet I still get the “There is such a job as a GRASS consultant?” look and question. Even on a TV morning show once. Yes there is and he is doing pretty well too.

I’m lucky I’ve got a good and comfortable car. This car has been driven over 320,000 kilometers now (for you Americans, Liberians and Myanmarese; that is 200,000 miles) to clients almost all over the peninsular of Malaysia.

skoda odometer cameron

The odometer of my Skoda

That’s right, I’ve been to the far edges of the country vising golf courses. Come to think of it, I’ve actually straddled the border with two other countries on Malaysian golf courses built at borders.

I’ve been to golf courses that really need my help and I’ve been to golf courses that think they don’t need my help. I use the word ‘think’ because some one at the club management level invited me over because he thinks I am needed but the person-in-charge doesn’t agree  so ends up I’ll be there with an uninterested superintendent/supervisor/manager or he won’t even be there at all. I have been standing in a field with the management but the superintendent is  ‘too busy’ or on ’emergency leave’ or untraceable “He WAS here this morning”. Then the face of the management who invited me will change colour.

Of course those were the days when I first started and I offered help for free or ‘pro-bono’ as the intellectuals call it. Nowadays I don’t do free and in fact I charge a hefty fee so I get to meet the big bosses wherever I go. I find that people pay more attention when they have to pay more money. One busy boss insisted I do a presentation to him the day after my visit. So I’ll do a PowerPoint presentation that night in a hotel to present to him the following day. It started out as a six-month contract but I ended up consulting for the club for almost 30 months.

Since 2016, I have been doing football fields and landscaping too. And I’ve gone further with this. There is a lot more competition in the pricing war but in the quality battle; I usually win.  Pity most decisions are made based on pricing but when they want quality, I get it delivered. So when do I get jobs? When the shit has hit the fan. Examples are (let me know if any of them rings your bell):

  • When the tournament is a few weeks away and and the field is wet or the greens are slow.
  • When the VVVIP is visiting next month and the grass is not green enough (they’re actually red; no kidding).
  • When they have spent thousands or even millions and they didn’t get what they were expecting.
  • When they need to open for play and the field/course is not ready to open.
  • When no other consultant has the right idea (coz they need more money!) to do it. I actually turned down a project three times but they keep coming back to me.

Achievement 1

In 2017 I’ve been to a place in the middle of nowhere, to see if the hard-core golfers there could build a golf course. I’ve been to a high-security clearance place where my bags were x-rayed like what you see in the airports and all five fingers were scanned every time I entered and left the compound, where I had to consent to background checks for me and my wife. I have met, spoken, discussed with royalty about grasses. Not bad for a ‘grass guy’.

I’ve been to a lot of places and achieved a lot in 2017. And my services have helped quite a lot of people all this while. I think in 2018, I deserve to treat myself to a raise.

If you happen to fall into one of the categories above, do give me a call at O3-5I3I-OO66 (and please let it ring for a long time)  or write to me at mynormasATconsultant.com.

Achievements 2

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang, Padang Bola, Padang Golf | Leave a Comment »

Peraturan Potong Rumput

Posted by mynormas on December 8, 2017

Siapa sangka potong rumput pun ada peraturan? Saya pernah bercerita tentang Peraturan Satu Pertiga sebelum ini tetapi saya masih lagi dengar tentang orang yang potong rumput padang sebulan sekali atau tidak potong green padang golf tiap tiap pagi (“kami roll tiap tiap pagi” kata mereka) maka saya akan ulang cerita ini lagi.

Di dalam penjagaan rumput terdapat suatu ‘peraturan’ yang dipanggil sebagai “Rule of One-third” atau saya terjemah sebagai “Peraturan Satu Pertiga”. Saya tahu bahawa ada pakar rumput lain yang mempertikaikan peraturan ini sebagai ketinggalan zaman, tetapi bagi saya ia adalah penjelasan baik kenapa penjaga padang mesti memotong rumput mengikut jadual tertentu dan bukan sembarangan atau ‘bila panjang’ atau ‘bila senang’.

Peraturan ini menjelaskan bahawa setiap kali rumput ia dipotong, ia tidak boleh dipotong lebih dari satu pertiga ketinggiannya waktu itu. Contohnya, jika rumput pada waktu itu adalah 30mm, maka kita tidak boleh potong 10mm dari daun rumput dan menjadikan ia 20mm sekaligus.
Peraturan ini bermaksud untuk mengelakkan terlalu banyak daun rumput dipotong setiap kali operasi pemotongan dijalankan.

Saya tahu kita tidak sengaja berbuat begitu (potong daun dengan banyak) tetapi kita buat ia secara tidak sengaja jika kita biar rumput jadi panjang baru potong. JANGAN lambat potong!

Jika terpaksa lambat potong (mungkin kerana cuaca yang tidak baik) maka bila ada peluang untuk potong, potong tinggi dahulu, kemudian datang balik dan potong pada ketinggian yang kita hendak secara perlahan lahan.

Contoh; katakan pemotongan kita ialah pada 25mm dan kita dah seminggu tak potong akibat hujan (atau mesin rosak) maka bila ada kesempatan untuk potong nanti kita akan potong pada 35mm dan tiga hari kemudian pada 30mm dan empat hari kemudian pada 25mm (semua ukuran adalah contoh).

Maka sebelum potong, ukur. Bukan tiap tiap kali; kerana selepas sekali dua anda buat ini, anda akan tahu corak pertumbuhan rumput anda. Rumput ‘karpet’ seperti rumput Philippine atau Bermuda akan tumbuh lebih cepat (pasal tu saya nasihatkan JANGAN tanam rumput ini di halaman anda kalau anda tiada tukang kebun/mesin potong sendiri) dari Cowgrass dan paling lambat ialah Pearlgrass.

Pertumbuhan akan lebih cepat selepas pembajaan dan lebih cepat juga di musim hujan (dua sebab: air akan ‘release’ nutrien dalam tanah dan cuaca mendung memaksa daun panjang untuk cari cahaya matahari). Apa tah lagi jika kedua dua nya berlaku.

Edit untuk lebih penjelasan: Lebih pendek rumput anda, lebih kerap anda perlu potong rumput kerana kadar pertumbuhan rumput sama pada semua rumput. Katakanlah pertumbuhan rumput 3mm sehari, maka rumput padang yang panjang nya 25mm, esoknya baru 28mm. Lusa 31mm maka tunggu lagi sehari belumpun potong satu pertiga. Tapi kalau rumput green yang panjangnya 5mm, esoknya dah 8mm. Lusa dah 11mm, maka kalau selang sehari potong pun dah hampir satu perdua kita potong. Nampak tak? LAGI PENDEK RUMPUT, LAGI KERAP POTONG.

Edit untuk beritahu kenapa: Rumput perlukan daun untuk fotosintesis.

Sekian dari saya. Jika anda melanggar peraturan ini, maka anda akan mendapat rumput yang tidak sihat dan kuning. Jangan tanya saya lagi…

Saya minta bantuan untuk ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik di mana-mana iklan di sini. Ini semua akan membantu saya untuk mendapat beberapa sen dari pengiklan. Atau tuan/puan boleh terus beri sumbangan di bawah:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

 

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Ratu Gelek

Posted by mynormas on November 13, 2017

Gelek Padang.

Gambar Hiasan Semata-mata.

Pernahkah anda di beritahu bahawa padang/green anda keras? Apa? Tak pernah? Okay; cuba soalan soalan ini pula: Pernahkah

  1. anda lihat air bertakung di atas permukaan padang anda selepas hujan lebat sedangkan anda tahu anda ada longkang subtanah (subsoil drain) di bawah padang?
  2. anda di beritahu bahawa jika bola tinggi melantun di atas padang atau green anda, ia sukar di kawal atau di ramal?
  3. anda di minta untuk siram padang pada separuh masa atau sebelum tournament bermula?
  4. pemain mengadu sakit lutut/pinggang/kepala lepas main di padang anda?

Anda tahu kenapa? Kerana anda suka gelek, giling, roll, kompak padang anda dengan keterlaluan; samada menggunakan roller yang berat atau pun dengan kekerapan yang tinggi.

Terlalu ramai penjaga/pengurus padang percaya bahawa untuk MERATAKAN padang mereka perlu gelek. Ingat; kita gelek untuk mendapatkan permukaan yang baik (smoothen) bukan untuk meratakan (flatten). Jika anda perlu gelek untuk mendapatkan permukaan yang rata; anda mempunyai masalah lama yang perlu diselesaikan dan mencipta masalah baru di masa akan datang.

Pada posting lepas saya dah bincang tentang tiga isu yang akan timbul jika anda gelek terlalu kerap atau menggunakan penggelek terlalu berat:

  1. Mengwujudkan mampatan
  2. menjadikan kawasan keras tinggi dan kawasan lembut rendah
  3. Ketagihan.

Ada masalah ke empat yang akan timbul ekoran dari semua di atas; gelekan yang keterlaluan akan menjadikan padang anda keras. Terutamanya jika anda menggunakan ‘topsoil’ atau tanah liat atau ‘native soil’ (green padang golf) sebagai media tanaman.

“Ok lah pakar” cabar anda kepada saya “kalau kau pandai sangat, macamana kami nak buat kalau padang kami tidak rata?”

Lakukan hias atas (orang dulu kata topdressing) iaitu menggunakan lapisan pasir nipis untuk mengisi kawasan lembah dan lekuk. Kadang kadang lekuk itu dalam maka kerja hias atas perlu di lakukan berkali kali.

Atau, kalau lekuk itu betul betul dalam: kambus saja lah.

Begitu juga kalau padang anda berbonjol dan ada bonjol tinggi yang hampir di katakan lucah oleh orang otak kuning; ambil cangkul, korek keliling nya dan keluarkan rumput bersama tanah setebal 4 hingga 6 inci, buang tanah di bawahnya sedalam yang perlu kemudian tampal balik rumput dan tanah tebal tadi. Insya Allah rumput tak mati kalau anda korek tebal (bukan korek rumput sahaja).

Di green padang golf pula, terdapat pelbagai cara lain untuk mendapatkan green yang laju selain dari ‘roll’ atau turunkan pisau. Cuba groom atau hias atas nipis atau dethatching. Saya pernah tarik dragmat (karpet besi) atas green seminggu dua kali untuk melajukan green. Satu langkah yang banyak superintendan tidak buat ialah mengukur kelajuan semua 18 green, mengenali yang mana paling perlahan dan fokus pada green green itu sahaja setiap hujung minggu. Saya berpendapat terlalu banyak gelek adalah sangat tidak sihat sehinggakan saya lebih rela membiarkan klien saya percaya kepada baja potassium silicate untuk melajukan green dari membiarkan mereka gelek. Sebenarnya tiada bukti potassium silicate boleh melajukan green tetapi setakat ini, tiada kesan sampingan maka ia lebih baik dari menggelek.

Kenapa saya timbulkan isu ini lagi? Kerana masih lagi ada orang yang kata mereka nak gelek untuk meratakan padang. Saya kata “Nanti keras padang”. Mereka kata “Terpaksa. Tiada jalan lain”

Keras kepala.

Terlalu banyak gelek adalah sangat tidak sihat melainkan anda adalah Mas Idayu, Ratu Gelek Malaysia.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $2. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site so far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $2.

$2.00

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Topdress | Tagged: , , | 1 Comment »

Raja Gelek

Posted by mynormas on October 23, 2017

Salah satu kerja yang selalu dilakukan dipadang, sama ada golf ataupun padang bola, ialah menggelek. Malah saya pernah jumpa sebuah stadium yang pada masa itu belum dibuka lebih banyak gelek dari potong rumput.

Apa itu gelek? Iaitu perbuatan menggunakan alat berat yang direka untuk memampatkan profil tanah dengan tujuan memberi permukaan yang dianggap lebih baik. Sebenarnya, gelek juga ialah pergerakan badan yang menyerupai tarian. Malah ada orang kata ia memang tarian…

Perkataan yang biasa digunakan di padang ialah ‘roll’ atau ‘kompak’ (‘compact’?). Kepada anda yang merasakan bahawa perkataan ‘gelek’ bukanlah terjemahan terbaik, silakan bersabar dan teruskan baca ataupun jangan bersabar dan tulis artikel sendiri. Ini laman web tentang rumput dan bukan tentang bahasa. Tambahan pula, saya perlukan tajuk yang menarik untuk memancing pembaca.

Apa tujuan gelek? Maka di sini, saya perlu memohon bantuan dari mereka yang lebih pakar bahasa dari saya. Dalam laman web Pusat Rujukan Persuratan Melayu milik DBP yang menjadi tempat saya mencari panduan bahasa, kedua dua smoothen dan flatten adalah diterjemahkan sebagai ‘meratakan’.

Itu adalah dua tujuan menggelek. Kita menggelek untuk mendapatkan permukaan yang licin (smooth) yang memberikan perjalanan yang baik untuk bola dan permainan dan kadang kadang kita menggelek untuk meratakan permukaan padang yang berlekuk lekuk.

Saya mengesyorkan gelek atau roll hanya dilakukan untuk mendapatkan permukaan yang licin sahaja. Jika anda merasakan anda perlu melakukan gelekkan berkali kali untuk meratakan lekuk lekuk pada padang anda, maka anda mempunyai masalah yang lebih besar dari lekuk lekuk tersebut kerana anda akan mencipta masalah lebih besar di masa akan datang.

Roller padang bola

Pendek kata, gelek/roll tu boleh, tapi jika anda perlu gelek berkali kali atau anda rasa perlu menggunakan roller yang besar baru boleh menjalankan tugas gelek yang betul, maka masalah tidak rata padang anda sebenarnya hanya boleh dibaiki dengan cara lain seperti topdressing atau mencari kawasan yang berlekuk dan membaikinya.

Ada tiga isu akan timbul bila anda menggunakan penggelek berat. Saya definasikan penggelek berat sebagi lebih dari satu tan.

  1. Mengwujudkan mampatan
  2. Menjadikan kawasan keras tinggi dan kawasan lembut rendah.
  3. Ketagihan.

Mengwujudkan mampatan

Penggelekkan memampatkan tanah. Tanah terdiri dari ketul ketul atau butiran butiran kecil yang mempunyai ruang diantara meeka. Tiap kali kita gelek, kita akan merapatkan ruang diantara butir/ketulan tadi. Ruangan menjadi semakin kecil dan mungkin hilang terus sedangkan ruangan ini adalah penting untuk pergerakan udara dan air. Tanpa ruangan ini, akar akan mati, air akan bertakung dan ekologi tanah akan terhenti.

Ini diburukkan jika padang anda dibina atas ‘topsoil’. Topsoil akan terdiri dari butiran pelbagai saiz, malah selalunya topsoil adalah tanah liat yang terdiri dari saiz halus yang mempunyai ruangan kecil diantara satu sama lain. Berbeza dengan padang atas pasir yang lebih tahan kepada mampatan.

Menjadikan kawasan keras tinggi dan kawasan lembut rendah

Padang anda, terutamanya jika dibina atas ‘topsoil’ yang diambil dari beberapa sumber berbeza akan mempunyai kekerasan dan kelembutan yang berbeza.

Menggunakan penggelek berat akan menyebabkan bahagian lembut mendap dan bahagian keras timbul (sebenarnya bahagian keras kekal pada ketinggian sama tapi ia akan nampak timbul bila bahagian lembut turun).

Jika anda hairan kenapa lepas anda menggelek, makin pulak padang anda beralun (walaupun tidak berlekuk lagi) ini disebabkan oleh pengglek berat atau penggelek ringan dibuat berulang ulang kali.

Ketagihan

Ada padang bola yang potong dua minggu sekali tetapi roll hampir setiap hari. Ada padang golf yang pada pengurusnya, untuk memuaskan pemain dan mendapatkan green yang laju, kita mesti roll, roll dan roll. Dan oh… di tambah juga dengan menurunkan ketinggian pemotongan.

Bayangkan padang bola yang digunakan oleh pasukan profesional yang mempunyai beberapa jurulatih dan ada jurulatih yang merasakan ‘gelek’ ialah jawapan kepada semua persoalan, penyelesaian kepada semua masalah. Ini kisah benar, saya sampai parkir roller besar tepi padang, supaya memberi tanggapan bahawa baru saja lepas roll; tak payah tanya lagi.

Elakkan dari menggelek berlebihan; samada dari segi kekerapan ataupun dari segi beratnya peralatan. Ramai orang risau dan mendakwa jika demonstrasi atau perhimpunan diadakan di stadium atau padang, ini boleh merosakkan padang. Sebenarnya, walau ada 25 orang atau 2,500 orang atau 7,000 orang dan purata berat setiap orang ialah 60kg, berat setiap orang tidak bersifat kumulatif asalkan mereka tidak berada atas platform berkaki. Setiap 60kg tersebar atas dua kaki setiap orang. Berbeza dengan mesin gelek seberat 1 tan. Semua 1,000kg akan tersebar atas permukaan roller hadapan selebar 3 kaki dan senipis 2 inci yang berada dipermukaan selain atas tayar belakang yang menolak roller.

roller green

Elakkan dari keterlaluan menggelek padang. Di padang golf, saya cadangkan gelek hanya seminggu sekali. Malah saya cadangkan penjaga padang golf mengenali kelajuan semua 18 green dan tumpukan gelekkan kepada green yang slow sahaja. Dipadang bola, saya roll hanya bila perlu sahaja. Tapi saya ada seorang pekerja di padang saya yang menggelek seminggu sekali dan saya lihat tiada masalah pada padang (tapi saya lakukan pengudaraan tanah setahun dua kali).

Malaysia hanya ada satu Raja Gelek iaitu Datuk M. Daud Kilau. Ramai orang mahukan gelaran sama. Jangan jadi jadi salah seorang dari mereka.

Posted in Fields, Golf Course, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | Tagged: , , , | 3 Comments »

Kuat Minum

Posted by mynormas on July 18, 2017

water ponding during irrigation wateringSalah satu konsep yang saya dapati agak susah untuk disampaikan kepada orang awam yang juga menjaga rumput ialah tentang penyiraman. Kebanyakan orang samada akan menyiram setiap hari dan/atau menyiram pada waktu petang.

Mungkin masalahnya ialah orang menyangka rumput minum air seperti manusia; iaitu bila disiram, seolah-olah ada mulut pada daun rumput yang terbuka dan minum air itu. Sebenarnya, secara metaforanya, rumput minum guna ‘cawan’ dan cawan untuk rumput ialah tanah dan ia akan minum melalui proses tertentu melalui akarnya. Oleh kerana proses nya perlahan, kita boleh andaikan ia minum dari cawan guna straw kecil pulak. Kesian kan?

Apa yang saya nak sampaikan ialah bila kita siram rumput, air akan turun ke tanah dan rumput akan menggunakan air yang berada dalam tanah. Berapa banyak air kita siram, akar akan ambil air itu melalui proses yang sama.

Baiklah, sekarang bayangkan setiap satu rumput memegang cawan. Pada musim hujan, cawan bukan sahaja penuh malah melimpah-limpah; betul? Ataupun, pada waktu cuaca mendung dan rumput ‘minum’ air perlahan-lahan, air masih ada dalam cawan, kenapa kita tuang ikut jadual? Cawan ada tiga-suku lagi air, kita tuang air sampai melimpah; apa guna?

Kalau cawan masih banyak, kenapa nak isi lagi sampai melimpah cawan tu? Banyak mana boleh minum? Kita hanya minum air yang dalam cawan, air yang dah melimpah keluar cawan ke atas lantai, kita akan abaikan. Jadi sebelum kita tuang air, kita periksa dulu cawan tu; penuh ke kosong. Kalau kosong, kita siram, kalau penuh kita jangan siram.

Dimusim kering pula, cawan makin lama makin kosong (ingat, air disedut secara perlahan-lahan melalui akar) selain air hilang melalui proses larutlesap (leaching) dan pemelowapan di tanah yang hampir permukaan.

Sebagai manusia, kita akan berasa haus dan dahaga pada waktu matahari panas terik maka masa itulah kita cari cawan kita. Alangkah hampanya kalau cawan kosong, kan? Jadi kita patut isi cawan kita sebelum matahari terik dan kalau perlu, kita isi sekali lagi pada waktu matahari sedang terik BUKAN pada waktu matahari dah mula terbenam, betul? Apa guna cawan yang penuh pada manusia yang dah mati kehausan, betul?

Maka, take-home points saya ialah:

  1. Siram awal pagi (bukan lewat petang)
  2. Kalau matahari terik, kita boleh (bukan mesti) siram tengahari.
  3. Kita siram ikut keadaan/keperluan, bukan ikut jadual. Check dulu tanah sedalam satu dua inci; kalau masih lembap, tak payah lah siram.
  4. Ulangan nombor 3 (sebab penting yang amat) JANGAN SIRAM IKUT JADUAL. 

 Maka jika anda menggunakan sistem siraman automatik, jangan set untuk siraman sebulan tetapi set lah untuk siraman esok hari atau hari ini DAN bersedia untuk off jika tiba tiba hujan.

Selain dari siraman untuk memberi ‘minum’ kepada rumput terdapat juga siraman untuk:

1. Selepas pembajaan atau peracunan.

2. Melembutkan tanah atau melambatkan bola (ini tunggu arahan pegawai perlawanan).

3. Membuang atau melarutkan bahan asing seperti embun (bila terdesak), minyak tumpah (kes terdesak giler dah ni), pasir hias atas (topdress) dan sebagainya. 

Berapa banyak air diperlukan sewaktu siram? Saya anggarkan purata 25mm seminggu untuk Cowgrass. Jadi untuk sehari siram, saya akan bahagi 7 iaitu lebihkurang 3 – 4mm. 

Edit: Dan kepada orang yang kata kalau siram waktu matahari terik daun boleh melecur kerana air pada daun akan bersifat seperti kanta yang memfokuskan cahaya matahari, saya katakan cahaya matahari adalah ‘cahaya’ dan bukan laser; iaitu ia ambil masa untuk terfokus dan membakar. Sementara itu, air tersebut dah terpelowap (evaporate).

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , | Leave a Comment »

Kurang Pekerja Tapi Lebih Kerja

Posted by mynormas on March 29, 2017

Membawa masuk pekerja asing dengan permit sah adalah sukar dan akan menjadi bertambah mahal dimasa akan datang. Manakala di pentas tempatan pula, kenaikan gaji minima dan sikap pekerja tempatan yang memilih pekerjaan dan suka bertukar kerja menjadikan tugas mengisi jawatan kosong lebih susah.

Samada mahal untuk membawa masuk pekerja asing atau sukar untuk mendapat pekerja tempatan, industri penjagaan rumput Malaysia, walau padang golf, bola, permainan, taman, landskap bangunan dan sebagainya, perlu mengoptimumkan pekerja yang ada atau mengambil langkah supaya lebih banyak boleh dibuat oleh jumlah pekerja yang kurang.

Apa yang boleh kita buat untuk mengurangkan keperluan pekerja? Tentunya kita mesti menambah keberkesanan pekerja dan perkara pertama yang datang di minda ialah mekanisasi.

Memotong padang bola menggunakan mesin tolak boleh mengambil masa dua hari sedangkan menggunakan mesin pandu-atas atau ride-on hanya perlukan setengah hari. Di padang golf pula, dengan menggunakan triplex dan bukan walk-behind, kita boleh kurangkan dari enam orang kepada dua orang pekerja untuk potong green. Malah lebih ramai orang boleh dikurangkan jika kita guna penyembur boom dan bukan tong sembur galas belakang untuk menyembur kawasan besar. Gambar untuk kurangkan pekerja potong padang

Adalah malang sekali, pada pendapat saya, kerajaan masih berkeras mengenakan import duti kepada mesin penjagaan rumput sedangkan industri golf merupakan suatu aspek penting dalam pelancongan negara dan industri penjagaan padang memerlukan kepada pekerja berpengetahuan tinggi.

Adalah ideal jika peralatan penjagaan rumput/landskap di tiadakan duti dan kerajaan memberi insentif kepada graduan universiti atau institut kemahiran dalam bidang yang relevan untuk mengambil kontrak penjagaan padang dan taman. Ambil dua graduan, beri mereka tiga padang yang berdekatan dan beri mereka satu traktor yang ada cukai jalan dan implemen potong, pengudaraan dan roller.

Selain mekanisasi, penggunaan bahan kimia untuk penjagaan rumput, contohnya kawalan rumpai atau lebih canggih lagi, melambatkan pertumbuhan rumput juga boleh digunakan, jikat tidak sepanjang tahun pun, di bulan puasa dan di musim hujan.

Banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan untuk mengurangkan keperluan tenaga pekerja yang ramai. Di antara nya:

1. Menggunakan rumput plastik di ruangan kecil yang memerlukan seorang pekerja dengan mesin trimmer atau gunting kecil.

2. Kurangkan pokok besar. Pokok besar mewujudkan bayang bayang yang akan memaksa rumput tumbuh panjang untuk mencari matahari. Ini menambah kekerapan memotong. Pokok juga menambah halangan kepada mekanisasi dan menambah populasi pekerja untuk menjaga pokok. Kena pulak kalau kita pilih pokok yang banyak akar timbul dan daun gugur. Tahniah!

3. Daripada tanam rumput di lereng bukit curam, cuba amalkan penanaman alternatif seperti Wedelia atau Arachis.

4. Kurangkan penggunaan nitrogen sebagai nutrien utama.

5. Adjust bentuk mukabumi landskap anda supaya i. Kawasan rumput yang luas untuk mudahkan potongan dan rumput dapat matahari yang cukup. ii. Kurangkan lereng dan tebing curam yang perlu dipotong dengan tenaga manual. iii. Di padang golf, kurangkan bunker. iv. Beritahu designer/arkitek landskap anda bahawa ini adalah tentang praktikal atau kelestarian masa panjang dan bukan tentang legasi mereka.

6. Ada tempat yang kita tak digalakkan tanam rumput tapi kita cuba alternatif seperti pokok bunga atau reben yang lebih mudah di jaga.

7. Training. Training. Training. Ajar pekerja yang sedia ada supaya mereka lebih cekap bekerja dan mempunyai skill yang baharu. Cuba berhenti sekejap dan tanya diri sendiri; siapa yang ajar pekerja anda sekarang? Pekerja lama anda? Siapa ajar pekerja lama anda? Pekerja sebelum itu? Mana anda tahu apa yang pekerja sekarang amalkan masih sama dengan pekerja dua generasi dahulu? Terlalu selalu saya dapati pekerja padang di abaikan dan ‘orang atas’ mengandaikan pekerja tahu apa yang mereka buat sedangkan pekerja baru di ajar oleh pekerja lama yang di ajar oleh pekerja sebelum itu yang di ajar oleh penjual mesin; 10 tahun lalu. Saya selalu jumpa pengurusan yang memandang rendah kepada pekerja mereka tetapi mereka tidak pernah cuba untuk menaiktaraf pekerja.

Saya dapati, mengadakan kursus dan pengajaran berterusan di bawah tangan saya atau pengajar luar akan menaikkan moral dan semangat pekerja tempatan.

Sekian beberapa cadangan dari saya. Jika anda ada cadangan bernas, sila komen di bawah. Jika anda hanya ada komplen dan tuduhan tanpa sebarang cadangan; simpan sorang sorang. Tak perlu diskusi lagi. Tutup saja padang anda.

Gambar untuk kurangkan pekerja

Posted in Fields, Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Kelantan

Posted by mynormas on March 16, 2017

After 25 years and thats about half a lifetime ago, I am back in Kelantan. My  client is not the golf club but a homeowner neighbouring it. Two rare things indeed; having a homeowner as a client and being  in Kelantan. But at least now I can say I’ve worked in ALL Malaysian states, even Sabah  and Sarawak, Kelantan being the only one till today I haven’t worked in. 

No, don’t call me, I’m not doing consultancy for homes, this is an exception to the rule and you may not ask me why I made the exception. 

To my Kelantanese friends, nice place you got here. 

Bye. 

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Padang, Padang Bola, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Buat Line

Posted by mynormas on March 16, 2017

Saya selalu mengambil mudah tentang pembuatan garisan di padang bola sepak. Hinggalah pada suatu minggu saya diberitahu bahawa padang di bawah jagaan saya akan dijadikan venue pertandingan bertaraf kebangsaan. Sekarang, ia adalah padang latihan maka kawasan depan gol adalah kawasan yang amat rosak.

Saya tahu apa yang perlu berlaku ialah saya perlu pindahkan gol supaya kawasan yang rosak (walaupun telah dibaiki) tidak lagi berada di depan gol; ertinya saya perlu pindahkan padang ke kiri atau ke kanan atau ke depan/belakang supaya penjaga gol dan penyerang tidak bergomol di atas kawasan rumput yang baru ditanam semula.

Walaupun saya bernasib baik padang itu tidak dikelilingi balapan, saya tidak bernasib baik kerana bucu kawasan berumput telah diambil untuk membuat bangunan tandas maka kawasan berumput tidak lagi berbentuk segiempat tepat. Manakala di sebelahsana pula, sebesar 1 meter telah diambil untuk membina pagar untuk menghalang bola keluar, jadi kawasan yang ada untuk saya gunakan hanyalah beberapa meter sahaja jika diambil kira ruang untuk penyepak sudut dan melontar ke dalam. Soalan saya ialah; besar mana padang yang diperlukan oleh pertandingan? Berapa jarak dari pinggir yang dibenarkan?

Abd Rashid bin Ayob

Di sinilah wira posting ini masuk; En. Abdul Rashid bin Ayob, umur 56 tahun dengan pengalaman 30 tahun dalam bidang membuat garisan padang bola sepak, hoki, ragbi, takraw dan sebagainya tapi pingpong tak termasuk. Walaupun saya boleh rujuk di internet dan tahu bahawa walaupun antara padang paling besar ialah kepunyaan Hull City (114m x 74m) dan antara paling kecil ialah Stoke City (100 x 64m) dan EPL telah cuba untuk mencadangkan saiz 100.58m x 64.01m sebagai suatu piawai, saiz padang bola untuk kegunaan liga di Malaysia sukar di cari. Mujur ada Pak Rashid sebagai rujukan saya.

Dengan bantuan Pak Rashid kami berjaya mengalih padang dua meter ke kanan dan mengecilkan 0.6m ke dalam (untuk mengelakkan penjaga gol berdiri di atas bekas tiang lama).

Masalahnya, pada hari perlawanan – yang akan bermula pada pukul 4.45 petang, saya ada padang baru TANPA garisan! Komisioner Perlawanan atau Games Commissioner akan memeriksa padang sekali lagi pada pukul 3.00 petang!

Pak Rashid tenang, dia tidak terburu-buru, apatah lagi kalut.

Tarik Pak Rashid; tarik!!!

Dia memulakan membuat garisan selepas gol baru di tanam dan menjadikan titik tengah diantara dua tiang itu sebagai titik permulaan dan dengan berhati-hati memulakan kerja dengan menarik tali sepanjang tepi padang baru dan menggunakan dua besi mempastikan tali tersebut tegang dan lurus. Saya betul tak sangka betapa susahnya untuk menarik tali sepanjang 110 meter yang tebal dan berat di atas padang yang berpermukaan rumput.

Dia kemudian memulakan membuat garisan menggunakan alat pembuat garisan yang diisi dengan cat berasaskan air. Siap saja garisan itu, saya menarik nafas lega, tapi tidak Pak Rashid, dia tidak berpuas hati.

“Tak lurus” katanya.

Silap 0.5 inci; sorang padam, sorang buat baru.

Saya perhatikan betul-betul, garisan luar cat itu berada lebih kurang 0.0125m di luar tali. Hendak saja saya kata “Relax lah Pak Rashid, dah suntuk masa, tak kan ada orang perasan besar tu” tetapi saya tak berani. Pak Rashid mengarahkan pembantunya, Abang Azam menggunakan sebuah mop basah, mencuci garisan di luar tali dan dia mula cat semula garisan tadi.

Habis garisan itu, dia memulakan garisan gol disebelah sana dan kami tanam gol sana pula. Masa sudah pukul 12.00 tengahari dan matahari panas. Pak Rashid tidak berhenti untuk makan. Malah, dia tidak berhenti ketika hujan juga!

Di satu lagi padang saya di Johor, saya ada masalah garisan kotak penalti di sebelah sini tidak selari dengan garisan kotak penalti sebelah sana dan saya tak pasti bagaimana untuk meluruskan nya kerana ukuran semua sama tapi di pandangan mata; tidak selari. Sehari bersama Pak Rashid, saya sudah nampak penyelesaiannya; tarik tali dari hujung padang sini ke hujung padang sana, tanda ukuran yang kita mahu di kedua dua hujung dan cat di pinggir tali hingga ke tanda kita tadi. Nah! Dua garisan lurus selari untuk dua kotak penalti.

Kami siap garisan pada 2.50 petang dan Game Commissioner yang memerhatikan kerja kami dari tadi, memeriksa padang dan mempersetujui ia boleh digunakan. Lega.

Terima kasih Pak Rashid (dan Abang Azam, dan Din dan Pak Ali juga).

Malangnya; main hanya 39 minit, hujan lebat telah menyebabkan referee menangguhkan permainan.

Rujukan:

http://www.thefa.com/football-rules-governance/lawsandrules/laws/football-11-11/law-1—the-field-of-play

http://www.football-stadiums.co.uk/articles/are-all-football-pitches-the-same-size/

Posted in Fields, Padang, Padang Bola, stadium | Tagged: , , , , , | 3 Comments »

 
%d bloggers like this: