Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Maintenance’ Category

Work on how to maintain the grass. Cultural practice.

Falsafah Penyelenggaraan Padang Golf

Posted by mynormas on August 22, 2019

Sebuah kelab telah meminta saya untuk melatih kakitangan nya dalam bidang penyelenggaraan padang golf. Oleh kerana peserta latihan ini terdiri pekerja yang senior dan bertaraf supervisor maka salah satu topik yang saya ingin perkenalkan ialah falsafah penyelenggaraan padang golf.

Pelik bukan? Potong rumput di padang golf pun ada falsafah?

Saya merujuk kepada doyen penyelenggaraan padang golf sedunia; mendiang Dr. James Beard yang menulis dalam salah sebuah bukunya bahawa sebuah padang golf yang diselenggara dengan baik ialah padang yang membenarkan seorang pemain golf bermain dengan faktor gangguan dan ketidak-tentuan yang paling sedikit.

Maka padang golf ialah penentu utama bagaimana golf dimainkan. Dr. Beard mengatakan ini bermakna bahawa.

  1. Penjaga padang golf adalah pegawai di belakang tabir untuk permainan ini.
  2. Penjaga padang golf mestilah bersifat profesional dan menjalankan tanggungjawabnya.
  3. Beliau (penjaga padang golf) mestilah mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang mendalam tentang permainan golf.

Maka penjaga padang golf lah yang akan mengawal bagaimana padang itu dimainkan dengan mengambilkira keperluan golfer mereka.

Falsafah ini bukanlah sesuatu yang dipelajari di seminar atau kuliah tetapi sesuatu yang didapati melalui pengalaman dan pemerhatian serta mengikuti peredaran zaman.

Penjaga padang golf mestilah menjadi padang yang adil dan saksama untuk semua pemain. Ini dilakukan dalam semua operasi bermula dari penggantian pin, pemindahan penanda tee hinggalah ke pengubahsuaian lubang.

clipping rough

Adakah padang ini adil? Bagaimana jika seorang pemain di dalam timbunan clipping dan seorang pemain lagi berada sekaki sebelahnya di rumput yang dah dipotong? Jika jawapan anda “Boleh ambil free drop” mungkin industri ini bukan untuk anda.

Ini tidak bermakna setiap inci rumput di padang mesti disikat rapi. Banyak padang golf ternama di dunia mempunyai tee, green dan fairway yang rapi tetapi rough yang lasak.

Sebuah padang golf yang ideal adalah padang yang mencabar tetapi adil. Matlamat untuk seorang penjaga padang ialah supaya padangnya berada pada tahap hampir dengan tahap tournament (dengan bajet yang mencukupi). Langkah-langkah khas tak sepatutnya diperlukan untuk mencapai tahap tournament.

Saya percaya bahawa memahami dan mengamalkan falsafah ini memberi penjaga padang golf suatu prinsip, satu garispanduan kerja yang boleh dicapai selain dari hanya memotong rumput dan mengambil gaji dihujung bulan.

Falsafah ini akan memaksa kita

  1. membuat (atau mengikut) piawaian yang tinggi
  2. menyediakan jadual kerja rutin harian dan aktiviti tahunan
  3. mempunyai pegangan tentang rekabentuk (design) padang dan kekal kepada pegangan tersebut sewaktu membuat rancangan untuk sebarang kerja ubasuai padang.
  4. Mengambil peranan memerhati permainan golf di padang serta memikirkan bagaimana kerja kita dan padang kita mempengaruhi nya.
  5. Berusaha untuk penyediaan padang dengan kompromi di antara pemain handicap tinggi dan rendah dan adil untuk semua golfer.
  6. Menaikkan taraf padang (dengan bajet yang cukup) ke taraf hampir-tournament pada setiap hari.

Kalau kita boleh jadi cemerlang, kenapa jadi biasa biasa?

Ini adalah contoh falsafah beberapa padang lain:

¨“Padang ini adalah padang klasik dengan green yang kecil, pokok dan landskap tempatan dan penjagaan pada tahap tinggi yang mampu”

¨“Padang ini adalah padang minimalist dengan jumlah pokok yang kurang, fairway yang besar dengan penjagaan yang mudah tetapi cekap”

¨“Padang ini mencabar dengan rough yang tinggi, green yg laju, fairway yang kecil dan pokok yang banyak”.

“Padang ini adalah padang lama dengan pokok yang besar, fairway yang kecil dan green yang rata; sesuai untuk pemain golf santai dan sebagai senaman”

Apakah falsafah penyelenggaraan padang anda?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Advertisements

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf, stadium | Tagged: | Leave a Comment »

Kenapa Tanam, Bela Kemudian Bunuh?

Posted by mynormas on September 6, 2018

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Meracun terlalu besar dan tidak sama rata.

Pernahkan anda melihat orang menggunakan racun untuk rumput yang tumbuh pinggir jalan? Atau di tebing longkang? Saya selalu lihat ini dan saya akan tertanya: siapakah yang kurang pandai di sini? Orang yang tanam atau orang yang meracun? Dah tanam lepas tu racun: itu kerja kurang pandai. Apa pun alasan, kalau ia tidak dilakukan dengan pengawasan ataupun pemikiran; ia memburukkan pemandangan.

Saya faham, memotong tebing atau ‘edging’ adalah kerja rumit dan memerlukan kesabaran. Ada orang guna mesin sandang dan ada orang guna cangkul. Saya pernah tengok orang guna scraper untuk buat kerja edging ini.

Kenapa mesti bersusah payah? Kerana sama seperti kaum lelaki yang baru lepas gunting rambut; tebing atau edge yang dipotong kemas memberi gambaran kekemasan kepada suatu kawasan rumput.Beberapa tahun dahulu seorang rakan sekerja pernah memberitahu saya yang pemain golf berkata mereka dapati padang golf saya adalah sangat kemas dari biasa dan mereka tidak tahu kenapa. Saya tahu; tahun itu adalah tahun pertama saya melakukan kerja-kerja trimming tepi jalan.

brushcutter-path-edge-002-2

Nampak kemas, kan?

Saya tidak faham bila saya lihat di tempat lain, orang lebih gemar menggunakan racun untuk mengawal rumput di tepi jalan. Kalau buat dengan berhati-hati mungkin ia boleh di terima, tetapi selalu, ia dibuat ala kadar  dengan semburan yang besar dan tidak sama rata. Selain dari tidak cantik, masalah weed sucession juga akan timbul jika racun yang sama digunakan setiap bulan.

 

pgr-primo-comparisonSelain dari menggunakan racun, saya mencadangkan penggunaan pembantut pertumbuhan rumput atau kalau mengikut DBP – regulator pertumbuhan yang akan melambatkan pertumbuhan. Ia perlu di ulang sembur tetapi begitu juga dengan racun. Kesan sampingannya ialah rumput akan tumbuh lebih padat kerana ruas atau nod nya semakin rapat. Jika anda ingin maklumat lebih lanjut (dan nak tahu apa orang putih kata) Google ‘Plant Growth regulator for turf grass’ atau hubungi pembekal anda.

Primo label

Label untuk Primo (saja nak buktikan ia boleh diguna untuk pelbagai jenis rumput).

Saya pernah menggunakan PGR jenama Primo pada kadar 6ml untuk satu knapsack kerana kekurangan pekerja untuk menjaga kekemasan tepi jalan saya. Tentunya saya lakukan ujian dahulu untuk mempastikan jumlah itu tidak terlalu tinggi atau rendah untuk rumput spesis itu. Ia melambatkan pertumbuhan rumput dan saya perlu trim (potong rapi) hanya sebulan sekali. Tebing jalan saya nampak kemas. Harga sebotol Primo ialah kurang dari RM400 setakat Ogos 2018 boleh guna hampir sehektar (10,000sq.m) ertinya kalau kita sembur suku meter di tepi jalan sama macam kita sembur RoundUp atau racun lain tu, kita boleh guna untuk 4km jalan. Saya sembur hanya setengah dari setengah dari suku meter so saya dapat guna hampir 16km.

At least tak nampak bodoh lepas tanam, baja, lepas tu racun.

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Buku 1st draft (1)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bunker Neraka?

Posted by mynormas on September 3, 2018

Minggu lepas (terbit minggu lepas, sebenarnya ditulis pada bulan lepas) saya bercerita tentang bunker yang dibina menggunakan fabrik yang membolehkan tebing pasir – sebenarnya dipanggil muka bunker i.e. bunker face – dibuat tinggi dengan alasan menggerunkan pemain dan ia memudahkan penyelenggaraan.

Saya mengatakan fabrik mat itu TIDAK memudahkan penyelenggaraan secara nett, ia hanya memudahkan penyelenggaraan bila kita ada bunker dengan tebing pasir yang tinggi. Adalah jauh lebih mudah lagi jika kita ada bunker dengan tebing pasir rendah. Minggu ini saya ingin bercerita tentang satu pembinaan lama yang dibarukan dan benar-benar boleh mengurangkan penyelenggaraan bunker. Tebing bunker pasir tinggi hanya menarik kepada penonton dari clubhouse (atau tepi jalan) yang tidak main golf dan arkitek. Ia tidak memberi kesan kepada pemain selepas hilang kesan gerun kali pertama lihatnya. Tapi… tiap kali hujan lebat, penjaga padang kena keluar periksa bunker untuk melihat samada tebing pasir telah runtuh atau tidak.

Bunker yang dibina dengan menyusun kepingan sod sebenarnya dilihat pada gambar padang golf di Scotland dalam akhbar tahun 1890an lagi. Hanya satu dua sahaja. Kebanyakan bunker dulu dulu adalah bunker cetek yang terjadi secara semulajadi. Tetapi lubang pasir dalam dan terutamanya jika ia terletak di tepi green perlu di benteng dan bentengan yang paling mudah didapati di padang golf ialah kepingan rumput. Itu satu teori.

Ada satu lagi teori yang mengatakan pembinaan bunker tegak menggunakan kepingan sod diilhamkan oleh pembinaan kubu tentera yang juga mempunyai tebing yang tegak.

screenshot_20180813-171644~21590755337..jpg

Teori ketiga pula ialah pembinaan tebing tegak lebih tahan dari tebing yang mereng (kerana pembinaan padang golf waktu itu tidak menggunakan jentera berat dan kosnya amat rendah) terutamanya pada musim hujan lebat.

Terdapat sebuah bunker di St Andrews yang dipanggil sebagai Hell Bunker (Bunker Neraka) yang ada gambar pemain di dalamnya pada tahun 1897; tebingnya kelihatan dibuat dari kepingan sod. Maka kebanyakan orang berpendapat bunker sod ini dah lama bermula tetapi ia banyak kelihatan di padang golf Britain selepas perang dunia pertama.

Hell Bunker dulu dan now

Kelemahan bunker dibuat dari kepingan sod ialah: samada rumput akan tumbuh dari sod itu terlalu cepat dan merosakkan dinding ataupun sod itu reput kerana rumput mati dan perlu dibina semula selepas hanya beberapa tahun.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Kini terdapat cara baru untuk bunker yang diperbuat dari sod ini kembali digunakan; iaitu menggunakan kepingan sod rumput tiruan! Ia disambung menggunakan simen dan mampu kekal lama.

Pada saya, cara ini jauh lebih baik kerana ia tidak mempunyai kesan sampingan meninggikan kos penyelenggaraan seperti bunker yang dibuat dari fabrik yang kita bincangkan minggu lepas.

Ia mungkin tidak nampak cantik tetapi jika anda lihat rupa Hell Bunker; ia masih menggerunkan.

Penjual sod rumput tiruan dan sistem bunker ini ialah STS. Anda boleh hubungi mereka direct. Saya tiada kaitan, tiada komisen, sekadar membantu menyebarkan info yang saya harap dapat mengurangkan kos penyelenggaraan jangka panjang padang golf rantau ini dan jumlah pekerja asing di negara ini.

Jangan hadkan kepada tebing bunker sahaja; sebarang jenis tebing pun boleh digunakan.

Pengubahsuaian bunker sod

Nasihat saya ialah: kurangkan jumlah bunker di padang anda tetapi di mana ada bunker, jadikan ia bunker yang sukar dilupakan. Dan jadikan ia besar dan mudah dirake oleh mesin bunker rake. Di masa yang sama; sebarang perubahan pada padang anda mestilah berpandukan kepada rekaan lubang itu.

Jika lubang itu direka untuk menjadi ‘heroic’ (susah) menutup semua bunker akan mengubah falsafahnya. Sebaliknya jika lubang itu direka untuk menjadi lubang ‘lebuhraya’ (senang) menambah bunker besar di tengah fairway akan menjadikan ia susah.

Buku 1st draft (1)Anda berminat tentang sejarah dan permulaan golf? Ada banyak lagi cerita seperti di atas dalam buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Maintenance, Padang Golf | Tagged: | Leave a Comment »

Siram Yang Betul

Posted by mynormas on August 30, 2018

water ponding during irrigation watering

Cawan dah penuh kot?

Dimusim panas tetapi diselangi hari hujan lebat ini, kerja menyiram lebih lagi perlu diputuskan oleh orang di padang dan bukan menurut jadual, BQ, buku, blog, apatah lagi pegawai/boss yang duduk di pejabat.

Salah satu konsep yang saya dapati agak susah untuk disampaikan kepada orang awam yang juga menjaga rumput ialah tentang penyiraman. Kebanyakan orang samada akan menyiram setiap hari dan/atau menyiram pada waktu petang.

Mungkin masalahnya ialah orang menyangka rumput minum air seperti manusia; iaitu bila disiram, seolah-olah ada mulut pada daun rumput yang terbuka dan minum air itu. Sebenarnya, secara metaforanya, rumput minum guna ‘cawan’ dan cawan untuk rumput ialah tanah dan ia akan minum melalui proses tertentu melalui akarnya. Oleh kerana proses nya perlahan, kita boleh andaikan ia minum dari cawan guna straw kecil pulak. Kesian kan?

Apa yang saya nak sampaikan ialah bila kita siram rumput, air akan turun ke tanah dan rumput akan menggunakan air yang berada dalam tanah. Berapa banyak air kita siram, akar akan ambil air itu melalui proses yang sama.

Baiklah, sekarang bayangkan setiap satu rumput memegang cawan. Pada musim hujan, cawan bukan sahaja penuh malah melimpah-limpah; betul? Ataupun, pada waktu cuaca mendung dan rumput ‘minum’ air perlahan-lahan, air masih ada dalam cawan, kenapa kita tuang ikut jadual? Cawan ada tiga-suku lagi air, kita tuang air sampai melimpah; apa guna?

Kalau cawan masih banyak, kenapa nak isi lagi sampai melimpah cawan tu? Banyak mana boleh minum? Kita hanya minum air yang dalam cawan, air yang dah melimpah keluar cawan ke atas lantai, kita akan abaikan. Jadi sebelum kita tuang air, kita periksa dulu cawan tu; penuh ke kosong. Kalau kosong, kita siram, kalau penuh kita jangan siram.

Dimusim kering pula, cawan makin lama makin kosong (ingat, air disedut secara perlahan-lahan melalui akar) selain air hilang melalui proses larutlesap (leaching) dan pemelowapan di tanah yang hampir permukaan.

Sebagai manusia, kita akan berasa haus dan dahaga pada waktu matahari panas terik maka masa itulah kita cari cawan kita. Alangkah hampanya kalau cawan kosong, kan? Jadi kita patut isi cawan kita sebelum matahari terik dan kalau perlu, kita isi sekali lagi pada waktu matahari sedang terik BUKAN pada waktu matahari dah mula terbenam, betul? Apa guna cawan yang penuh pada manusia yang dah mati kehausan, betul?

Maka, take-home points saya ialah:

  1. Siram awal pagi (bukan lewat petang)
  2. Kalau matahari terik, kita boleh (bukan mesti) siram tengahari.
  3. Kita siram ikut keadaan/keperluan, bukan ikut jadual. Check dulu tanah sedalam satu dua inci; kalau masih lembap, tak payah lah siram.
  4. Ulangan nombor 3 (sebab penting yang amat) JANGAN SIRAM IKUT JADUAL.

Maka jika anda menggunakan sistem siraman automatik, jangan set untuk siraman sebulan tetapi set lah untuk siraman esok hari atau hari ini DAN bersedia untuk off jika tiba tiba hujan.

Selain dari siraman untuk memberi ‘minum’ kepada rumput terdapat juga siraman untuk:

1. Selepas pembajaan atau peracunan.

2. Melembutkan tanah atau melambatkan bola (ini tunggu arahan pegawai perlawanan).

3. Membuang atau melarutkan bahan asing seperti embun (bila terdesak), minyak tumpah (kes terdesak giler dah ni), pasir hias atas (topdress) dan sebagainya.

Berapa banyak air diperlukan sewaktu siram? Saya anggarkan purata 25mm seminggu untuk Cowgrass. Jadi untuk sehari siram, saya akan bahagi 7 iaitu lebihkurang 3 – 4mm. Macamana nak tahu 3 – 4mm? Letak cawan atau gelas kosong atas tanah di beberapa tempat. Buka air dan bila air dalam cawan/gelas tu dah berisi, ukur dengan pembaris. Kalau di pembaris air dah cecah 3-4mm; dah cukup air. Tapi awas; ada kawasan yang lebih cepat kering dan ada kawasan lebih keras dari kawasan lain. Kenali padang anda.

Kepada orang yang kata kalau siram waktu matahari terik daun boleh melecur kerana air pada daun akan bersifat seperti kanta yang memfokuskan cahaya matahari, saya katakan cahaya matahari adalah ‘cahaya’ dan bukan laser; iaitu ia ambil masa untuk terfokus dan membakar. Sementara itu, air tersebut dah terpelowap (evaporate).

Buku 1st draft (1)

Buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” telah dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , | Leave a Comment »

Cowgrass oh Cowgrass

Posted by mynormas on August 15, 2018

Seorang wakil kontraktor pernah talipon saya dari Perlis kata mereka telah diminta untuk baiki padang bola rumput Cowgrass tetapi bila mereka bawak rumput untuk ganti, mereka dapati Cowgrass yang mereka bawa tak sama dengan Cowgrass padang asal!

Saya pernah dapat talipon dari orang Kedah kata pihak berkuasa tempatan minta mereka buat ujian DNA untuk tentukan bahawa Cowgrass yang mereka bawa ialah Cowgrass yang sebenar.

Sebuah stadium di KL minta saya tolong mereka selesaikan masalah Cowgrass mereka yang bertukar warna jadi merah!

Di Selangor, lanskap sebuah badan kerajaan mempunyai masalah Cowgrass berwarna putih.

Manakala di Perak, sebuah padang golf ada Cowgrass yang berwarna hijau muda pulak…

masalah Cowgrass

Jadi… misterinya ialah, siapakan Cowgrass yang sebenar? Apa masalah dia?

Calon utama untuk rumput jenis ini ialah rumput yang mempunyai nama saintifik Axonopus compressus. Selain dari itu terdapat dua lagi calon yang mahu mendapat gelaran Cowgrass iaitu Axonopus affinis dan juga Paspalum conjugatum.

Cowgrass vs buffalo

Ini adalah perbandingan dua jenis rumput yang di padang, nampak seakan-akan serupa.

Saya lebih berpihak kepada A compressus; ada seorang pakar (lain) yang mencadangkan kepada saya bahawa P conjugatum ialah nama sains untuk buffalo grass (rumput kerbau). Saya dapati sukar untuk membezakan diantara A affinis dan P conjugatum kerana kedua-duanya mempunyai daun yang tirus.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cowgrass ialah rumput tempatan yang boleh di dapati di banyak tempat. Ia lasak kepada cuaca dan tanah, kurang memerlukan baja dan air. Jika kemarau dan air kekurangan; ia akan menjadi dorman dan bertukar warna coklat. Ia akan kembali hijau bila keadaan air kembali pulih. Ini tidaklah bermakna ia tahan kemarau; malahan ia akan menjadi dorman sebelum kesan kemarau di rasai oleh Bermuda atau Zoysia. Bezanya ialah, bila cuaca pulih, lebih banyak Cowgrass akan hidup berbanding Bermuda atau Zoysia.

Cowgrass sentiasa berwarna hijau gelap, walaupun lama tidak di baja. Malangnya, kelebihan itu adalah juga punca masalah kepada banyak masalah padang cowgrass; kurang pembajaan.

Ia mempunyai akar yang pendek dan daun yang besar serta lembut, jadi ada pemain golf yang mengatakan bahawa Cowgrass bukan rumput yang ideal kerana bola akan duduk lebih dalam dan susah di pukul. Di padang bola dan stadium pula, masalah Cowgrass ialah ia mempunyai akar yang pendek (terutamanya di stadium yang selalu siram) dan mudah tercabut atau terkopek di waktu permainan.

Saya berpendapat, pembajaan mengikut jadual (bukan mengikut warna rumput) dan sistem pengairan yang baik akan menjadikan Cowgrass setara dengan rumput fairway lain.

Ia boleh dipotong serendah 5mm untuk dijadikan green dipadang golf dan boleh dipotong setinggi 25mm, malah 35mm untuk dijadikan padang dan taman.

Cowgrass compared

Dah terlanjur cakap, kepada stadium/padang yang ada sistem siraman automatik, nasihat saya ialah off-kan automatik nya. Sila siram bila perlu. Jangan siram ikut jadual, 2x sehari atau sehari sekali. SIRAM IKUT KEPERLUAN RUMPUT. Jangan letak dalam BQ berapa kali atau pukul berapa nak siram. Siram ikut keperluan RUMPUT. Siram ikut BQ, atau ikut jadual adalah formula untuk akar pendek, terutamanya untuk Cowgrass. Sigh… haus aku dibuatnya cerita pasal siram. Ada padang siram 3x sehari, ada padang siram dalam hujan (ni kes pakai timer lah ni) dan ada padang siram lewat petang.

Belum lagi cerita padang yang pasang sprinkler boleh-ubah (mobile sprinkler) lepas tu pergi minum. Kejap lagi (atau sejam kemudian) datang alih sprinkler lepas tu pergi hisap rokok kat luar. Alih lagi, pergi membawang tepi padang.

Yang buat Cowgrass tak elok ialah kerana kita:

  1. Beli rumput tak berkualiti dari nursery paling murah. Lepas tu, tak cek pulak masa penghantaran; nursery paling murah tu, ambik kat kawasan atau nursery lain yang tak sama dengan rumput yang kita pilih.
  2. Tak baja dengan betul.
  3. Siram terlalu kerap/banyak.
  4. Potong jarang-jarang (sebaiknya seminggu 2, 3x).
  5. Roll terlalu kerap/berat.
  6. Terlalu banyak digunakan (ia bukan rumput lasak).

Selain itu,Cowgrass adalah rumput yang baik, tetapi soalannya; adakah rumput Cowgrass anda beli dari nursery itu, adalah Cowgrass sebenar? Dan adakah anda baik untuk Cowgrass anda?

2nd time same mistake is a choice

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Leave a Comment »

Of workers that work.

Posted by mynormas on August 8, 2018

Whether we like it or not, golf courses need to reduce workers. The new reality is that employing foreigners will be a luxury more than the norm in the near future. Malaysia – and I mean both government and us – must commit to reduce the number of foreign workers in Malaysia. Let’s face it; as members of the public drive by the 150-acre golf courses or sit in the comfortable clubhouses, most won’t be convinced that working in a golf club belong in the three-D (Dirty, Dangerous and Difficult) category.

The only ‘D’ that prevents us from hiring better workers is ‘Demeaning’. I mean, I have gone to many golf courses’ maintenance facilities, seen their deplorable condition and talked to many superintendents, managers and even owners and to too many of them; golf course workers only cut grass.

We hire a worker, we get another worker to teach him/her how to start/move a machine and we want him/her to stay for 20 years operating the same machine. Go ahead, stop a worker at work on your course and ask him how long he has work there and what he knows. I have met a worker who has worked almost 20 years and all she knows is raking bunkers and sweeping leaves. Go ahead and ask him/her the name of the grass on the course or if you happen to meet some one spraying; ask him/her what is in the spray tank. They know nothing because we don’t think much of them or what they do and we teach them nothing.

Yeah. We demean our workers; by getting the cheapest possible. We demean the work that they do by looking down on them, limiting their knowledge and their advancement. We demean our Superintendents by not hiring the best, by not increasing their knowledge, their pay and not giving them opportunities to do so; by not training a second tier of supervisors able to take over the Superintendent’s job so that they are not irreplaceable. But in the same breath; many Superintendents demean themselves too; by not giving or being the best, by not increasing their own knowldege, not looking for opportunities to better themselves and by not training their own replacements so that they are promotable.

Push yourself

I can talk some more about the hiring of local workers but I worry that we miss the real issue here; about reducing the need for a large crew altogether.

And to be clear; I talk from experience, I once reduced the number of field staff from 42 to 18 and was still voted the “Best Maintained Course in Malaysia” in 1999/2000.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

So I say, let’s reduce the need for staff regardless of local or foreign. The question is, how can we lower the number of staff required to maintain a golf course? Well, here are some of my suggestions:

  1. Mechanise. Walk-behinds need more manpower. The thing is, most golf courses ‘cheat’; it should take six walk-behinds to equal two triplex mowers (the goal should be to finish mowing in front of the first flight i.e. 9.00 a.m) but many golf courses get by with using two or four walk-behinds. But seriously, get a good triplex mower, finish mowing at 9.00 a.m, backlap for 10 minutes, take a 20 minute break and by 9.30 your operator can start to mow fairways or rough already. Or, use six walk-behinds and provide each one with a transport so they too finish at 9.00 a.m. and then operate other machines. That is just one example ya, you can also find ways to minimise the use of brush-cutters.
  2. Slow down growth. Use plant growth regulators (PGR) to slow down the growth of the grass. What it does is it shortens the internodes and makes the grass grow shorter.
    Benefits: It has a side effect of creating denser stands of turf. You can cut down up to 30% of your mowing needs.
    Disadvantages: you need to apply regularly to reap the benefits and this has cost but if done correctly the benefits outweigh the costs.pgr-primo-comparison
  3. Some architecutur… architektural… some design changes. The kind that will help you reduce workers. It is best if you do it from the beginning but perhaps you can reduce your dependence on future workers by using the current workers in redesigning your course. Some examples; have less steep slopes, reduce quantity of bunkers (or at least, don’t lah have the high-faced KLGCC type of bunkers). I never can understand the need for these kind of high maintenance bunkers. Ya, ya, ya, the new textile mat you put on the bunker face holds the sand and less need for maintenance. The comparison is between two high-faced bunkers; one with the mat and one without. I challenge you to compare maintenance cost of one high-faced bunkers with the mat and one bunker with low sand face or a ‘turf bunker’.bunker mats
  4. Upskill or multiskilled. Train your existing workers or workers you want to keep so that they know more or can do more. Why have three workers that can only operate the ubiquitous brush-cutter, knapsack sprayer and scisssors when you can have one who can operate a ride-on mower, a hedge trimmer and a boom sprayer even if you have to pay two person’s salary for that one guy/girl. No one worker can do only one job “Everyone can do everything” was a motto I had when I reduced the staff number on my 18 holes from 42 labourers to 18 professionals in the 1990s. Training also reassure your staff that you are thinking about their future and will help you in retaining the good ones.the only thing worse than training
  5. Be creepy. For steep slopes that can’t be mown with a machine, use creepers like Wedelias or Arachis pinto or perhaps even Weeping Lovegrass or maybe leaving it ‘naturalised’ i.e. unmaintained but managed (I have a no-creeper, no-small-trees policy in these ‘wild’ areas).
    Benefits: do it right and you give more color to a simple slope. You can save a lot of manpower here. This is where the need for foreign workers is highest.
    For some deep rough, you can ‘naturalise’ it by leaving it wild but managing it by, once or twice a year, sending workers to slash small trees, wild creepers etc.
  6. Don’t do weeding. Well, I mean not totally don’t do, but don’t have four extra workers to do manual weeding every day. We keep comparing ourselves with our Indonesian and Thai neighbours that have ‘so many workers’ to do weeding but we don’t compare ourselves with American or Australian courses that don’t do weeding. Yeah. They use sprayers with selective herbicides.Weed spray vs manual
  7. Plant less trees. I know, it sounds contrarian right? The thing is, trees create shade that forces grass to extend their leaves upward to look for more sunlight, creating more mowing needs. More trees will also reduce opportunities to mechanise your mowing thereby increasing your worker population. Plus, the roots of some trees (Khaya and Raintree anyone?) grow out of the soil and will damage mower blades, walkways, paths, even roads. If you need a lot of trees, remember how big they become five or ten years later and plant so that the canopies of the trees are just touching each other.
    Benefits: you can save up to 50% of the staff dedicated to manual mowing of that area, if you implement mechanization (not doable with a lot of trees).
    Disadvantages: in the beginning, your golf course is going to look empty when the trees are young. Resist the temptation to fill in the gaps! When the trees grow older, they need more space.

    problem-with-trees

    The problem with trees especially when too many.

  8. Avoid urea. Actually, refrain from using too much nitrogen fertilising on your grass. Malaysian groundskeepers love using urea on their turfgrass because it gives them instant green-up. Of course it does, it contains 46% nitrogen! And nothing else!
    I’m not saying you don’t fertilise, I’m just saying don’t use straight fertiliser with only one nutrient; example Urea!
    Nitrogen fertilising gives surge growth that you have to mow aggresively. In fact, ask your superintendent about MLSN the new trend in fertilising turf (hint: the ‘M’ is for minimum)
  9. Use shrubs to reduce mowing or in places where grass is difficult to grow; for example under big trees or near building or small kerbs. We can use Rhoeo discolor or Iris or Spider Lilies or many others.

    base-of-tree-no-mow

    Alternatives to grass when in areas that have to use hand-mow.

  10. Rotate your poison. If you use herbicide to kill the grass at your border fence, kerbs or even drains in the name of saving manpower; avoid weed succession by using different kind of herbicides.

The list is of course longer but I hope you get it.

With the ringgit as it is now, it is expensive to buy turfgrass machinery. So now we are stuck with too expensive to use manpower and also too expensive to use machinery. What’s going to become of Malaysian golf courses eventually?

If you need help with planning any of the above; please do give me a call or fill up the form below (don’t worry, it won’t show up here).

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

PGR

Posted by mynormas on July 17, 2018

Ini bukan singkatan nama parti politik baru tetapi adalah singkatan untuk  plant growth regulator atau kimia pembantut pertumbuhan.  Ia adalah satu kimia yang dicampur dengan air dan disembur kepada rumput (dalam konteks artikel ini). Kimia ini akan bertindak dengan hormon pertumbuhan rumput dan memperlahan pertumbuhan rumput dan/atau memendekkan bahagian tertentu rumput (contohnya internod dan daun).

Terdapat beberapa jenis PGR di pasaran seluruh dunia tetapi di Malaysia, hanya ada satu jenama yang dijual setakat ini iaitu Primo atau Primo Maxx. Bahan aktif mereka ialah Trinexapac-ethyl yang akan mengurangkan pengsintesisan asid gibberellic dalam tumbuhan yang akan memendekkan sel dan internod. Selepas beberapa hari disembur dengan betul, rumput akan mengurangkan pertumbuhan ke atas dan mengarahkan lebih banyak tenaga ke pertumbuhan sisi melalui rhizom dan stolon, malah dikatakan akar juga akan bertambah. Rumput akan bertambah padat dalam kawasan yang sama besar.

Penggunaan kimia pembantut pertubuhan (PGR) di fairway, tee, rough dan padang bola selain di lereng bukit yang curam, tebing bunker dan tebing longkang boleh membantu dalam penjagaan secara am dan secara khususnya ketika musim hujan, sewaktu pertandingan yang berlangsung beberapa hari, sewaktu mesin rosak atau kekurangan pekerja; penggunaan PGR akan amat membantu.

Penggunaan PGR boleh

  1. Mengurangkan kekerapan pemotongan dari seminggu tiga kali kepada dua atau dari seminggu dua kali kepada satu, malah dari seminggu sekali kepada dua minggu sekali; bergantung kepada jenis rumput, pembajaan, cuaca dan sebagainya.
  2. Mengurangkan jumlah sisa rumput yang dipotong yang akan menjadi susah diurus selepas pembajaan dan dimusim hujan.
  3. Menjadikan fairway kelihatan lebih kemas dengan panjang rumput yang lebih seragam.
  4. Dalam beberapa keadaan dan untuk beberapa spesis rumput yang mempunyai pertumbuhan agresif; padang akan kelihatan lebih hijau kerana terdapat lebih banyak daun per luas kawasan berbanding sebelumnya.
  5. Pemotongan yang lebih rendah untuk fairway yang cantik DAN pengurangan rumpai yang tidak dapat tumbuh pada ketinggian potongan yang rendah.
  6. Mengurangkan keperluan memotong rapi (trim) di keliling pokok, tepi laluan buggy, kayu penanda dan sebagainya.

Penjaga padang atau superintenden sebaiknya meminta sample dari penjual dan menjalankan ujian di separuh kotak manager diluar padang atau separuh fairway satu lubang par-4 dan melihat kesannya selepas dua minggu aplikasi sebelum membuat keputusan selanjutnya.pgr-primo-comparison

Untuk green pula, setakat ini saya telah membaca tentang tiga ujikaji di Amerika yang mana dua daripadanya mengatakan mereka mendapat kelajuan greenspeed yang lebih tinggi BILA RUMPUT DIPOTONG PADA KETINGGIAN BIASA. Untuk rumput yang dipotong rendah (contohnya sebelum pertandingan atau di padang yang memang selalu potong rendah) maka penggunaan Primo tidak memberi kesan kepada kelajuan green tetapi akan memberi kesan kepada pengurangan sampah dan penambahan daun.

Sila uji dahulu sebelum menjadikan ia sebagai program rutin penjagaan padang anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Rujukan.

  1. http://grounds-mag.com/chemicals/grounds_maintenance_putting_numbers_pgrs/
  2. https://www.lawn-care-academy.com/plant-growth-regulators.html
  3. The Effect of Plant Growth Regulators on Putting Green Speed. archive.lib.msu.edu/tic/mitgc/article/19923.pdf
  4. Plant Growth Regulators and Green Speed. archive.lib.msu.edu/tic/msufd/article/199133.pdf
  5. Effective use of Plant Growth Regulators on Golf Putting Greens: http://www.nebraskaturfgrass.com/turfiNfo/kreuser-green-section.pdf

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium | 2 Comments »

Pancut Angin

Posted by mynormas on March 13, 2018

Pembaca laman web ini akan dapati saya selalu menekankan tentang pengudaraan tanah.

Umumnya apa yang saya maksudkan ialah menggunakan besi padu (solid tine) ataupun besi berongga (hollow tine) yang akan memberi ruang kepada udara masuk ke dalam tanah.

Lebih besar diameter besi, maka lebih besarlah rongga yang terhasil dan lebih banyak lah pertukaran udara boleh berlaku. Malah, saya sering menyarankan penggunaan besi berdiameter besar tiap-tiap kali kerja-kerja pengudaraan tanah dilakukan. Saya tak setuju bila superintenden padang golf yang menjadi klien saya memberitahu bahawa mereka akan melakukan ‘hollow tine’ dengan diameter 3/8 inci atas alasan lebih cepat pulih. Bukan sahaja ruang terbuka di atas permukaan terlalu kecil untuk membenarkan pertukaran udara; besi hollow-tine juga akan tersumbat dan menjadi solid tine.

Pertukaran udara akan membantu segala mikro flora dan fauna yang membentuk ekosistem bawah tanah mendapat oksigen dan mempercepatkan pereputan bahan organik iaitu thatch atau mat yang berada di antara rumput dan tanah.

Thatch akan btertindak seperti span, menyimpan dan menghalang air dari bergerak ke dalam tanah.

thatch plus mat close-up

Ini thatch di sebuah padang yang dibina atas pasir; pasir tidak dapat berfungsi untuk membawa turun air kerana kebanyakan air berada di dalam lapisan thatch.

Ini akan menyebabkan padang rasa lembap dipijak walaupun nampak kering dan 2, 3 hari tiada hujan.

Selain itu thatch ini juga akan menyebabkan padang berasa lembik, lantunan bola yang tidak konsisten (kerana tebal thatch tidak sama dari satu tempat ke satu tempat) dan menjadi tempat pembiakan kulat; pathogen penyakit.

Maka proses membuang thatch secara langsung melalui kerja-kerja nyahthatch (dethatching), scarifying, hollow-tining, hias-atas (topdressing) dan juga secara tidak langsung melalui proses pengudaraan tanah ataupun memperkenalkan bakteria khusus yang menggemari dan mereputkan thatch.

Ada lagi perbincangan panjang tentang pengudaraan tanah tetapi artikel ini bukan tentang pengudaraan tanah tetapi kerana saya ingin memperkenalkan suatu konsep baru dalam pengudaraan tanah iaitu mengepam udara masuk ke dalam tanah.

Alat ini dipanggil ‘Air Spike’. Kita akan cucuk besi tajam yang mempunyai lubang halus di muncungnya ke dalam tanah dan bila kita picit suatu punat, udara yang berada di bawah tekanan (compressed air) akan melalui batang besi dan ke dalam tanah.

Di beberapa tempat yang tidak terlalu mampat, kita akan boleh rasa tanah itu ‘ternaik’ sedikit akibat tekanan udara di bawah permukaan.

Tekanan udara ini akan tersebar, menyebabkan retak-retak di dalam tanah yang akan dipenuhi udara.

Kebaikan cara ini ialah:

  1. Ia boleh pergi lebih dalam dari sebarang cara konvensional menggunakan cara menebuk.
  2. Tidak mengganggu permainan
  3. Tidak perlu mengutip ‘sampah’ seperti kerja-kerja hollow-tine.
  4. Mempunyai kesan sampingan membuka ruangan untuk air turun ke bawah melalui retak-retak yang telah dibuat tadi.
  5. Ia boleh digunakan untuk membuat pengudaraan di celah celah akar pokok.
  6. Ia boleh memberi kelegaan bernafas kepada pokok yang ditanam di dalam plot kecil dan air bertakung (seperti di kawasan parking)

Saya telah mencuba Air Spike ini di kawasan bertakung air, dan saya kagum ia dapat menghilangkan air cepat. Saya ada ambil video tetapi ia agak panjang jadi saya ambil snapshot beberapa gambar penting untuk tatapan tuan tuan.

Kombo pic air spike

Kunci saya adalah penanda aras. Saya ubah Air Spike untuk buat tebukan di dua lokasi tetapi kunci berada di tempat sama.

Jika anda ingin cuba untuk menyelesaikan masalah kawasan keras di padang anda, masalah air bertakung (longkang subtanah diperlukan untuk jumlah air yang banyak atau hujan berterusan), masalah tanah padat.

Begitu juga jika anda mempunyai lanskap pokok yang ditanam di petak tanah kecil di kawasan parkir, Air Spike boleh membantu pengudaraan di tempat kecil.

Hubungi saya di 03 5I3I OO66 (dan biarkan ia berdering) atau mynormasATconsultant.com (AT=@) jika anda perlukan pengudaraan di tempat-tempat tertentu atau jika padang anda masih bertakung air walaupun ada longkang subtanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | 1 Comment »

Air Keluar Sikit

Posted by mynormas on January 15, 2018

Sewaktu saya mula mula bekerja di padang golf pada tahun 1993 sebagai seorang Pembantu Superintenden bekerja di bawah seorang warga Australia, antara tugas pertama saya ialah mengorek semula longkang longkang subtanah di seluruh bunker, fairway dan rough dan membuang kain geotextile yang dibalut dikeliling paip saliran.

Saya mengambil masa hampir setahun juga (kerja lain masih perlu dibuat) untuk siap  semua 18 lubang. Kenapa kami buat begitu? Meskipun padang golf itu dibina di atas satu kaki pasir dan pada setiap 30 meter terdapat longkang subtanah besar untuk membawa air keluar dari padang tetapi hampir seluruh fairway dan rough padang itu menakung air.

Ada lubang par 4 yang saya gelar nya sebagai par 2 kerana yang boleh digunakan hanyalah tee dan green; yang lain menakung air. Seorang Sultan (kini almarhum) telah menggunakan buggy untuk masuk ke dalam fairway dan buggynya terpaksa ditolak keluar beberapa orang pembantu kerana terbenam ke dalam fairway.

Saya ditugaskan untuk menanda kawasan GUR di fairway yang menakung air dan kawasan tersebut sangat lah besar sampai kan saya tak jumpa hujung kawasan yang saya tanda.

Salah satu puncanya ialah kain geotextile yang telah dibalut di keliling paip saliran telah penuh dengan selut dan tidak lagi membenarkan air masuk kedalam paip untuk di salirkan keluar padang. Maka bila padang telah tepu air, air akan naik ke permukaan. Untuk makluman, padang itu direka untuk rata (flat) maka aliran permukaan juga amat minima.

Saya tergeletek bila hampir 20 tahun kemudian bila saya melibatkan diri dengan padang bola sepak, saya dapati hampir semua sistem saliran menggunakan kain geotextile.

Jangan salah faham, bukan penggunaan geotextile itu salah. Tetapi, pada pandangan saya, sikap ‘copy paste’ tanpa selidik menyebabkan beberapa kesilapan teknik.

  1. Menganggap bahawa paip saliran itu lah longkang dan membalut paip untuk menahan selut.
  2. menggunakan kain geotextile bersama sama dengan lapisan ‘topsoil’ yang terdiri dari tanah selut atau tanah liat halus yang berhijrah ke bawah dan ke sistem saliran serta menyumbat kain geotextile tersebut.

Saya sendiri, sejak tahun 1993, menggunakan kain geotextile untuk longkang subtanah hanya sekali dengan rela (kadang kadang spec dalam BQ suruh guna maka saya guna tanpa rela) iaitu di satu lubang di padang golf saya yang terletak di tempat di mana tailing iaitu sisa perlombongan dibuang.

Ya Allah. Tanahnya rasa macam padat tetapi bila kita korek longkang subtanah 1 kaki x 1 kaki, tak sampai 10 kaki kita korek, longkang permulaan korek sana dah mula roboh. Ia sangat tidak stabil. Jika saya guna batu agregat di dalam longkang saya, tailing itu akan masuk ke celah celah batu agregat dan menyumbatnya.

Maka apa saya buat ialah saya balut KESELURUHAN LONGKANG SUBTANAH dengan kain geotextile kecuali bahagian atasnya. Maka kini tailing tidak boleh masuk ke dalam SISTEM saliran saya. Air boleh masuk dari atas.

Geotextile around subsoil

Geotextile di keliling longkang BUKAN di keliling paip. Tapi sebenarnya saya lebih suka bahagian atas TIADA balutan.

Jika saya balut hanya paip, tailing akan sumbat batu agregate kemudian kain geotextile dan air tidak boleh masuk ke dalam paip. 

Nampak tak perbezaan nya? Saya balut seluruh longkang; orang lain balut paip sahaja. 

geotextile subsoil (4)

Kain geotextile keliling paip; akan tersumbat di jangkamasa panjang. Jangkamasa pendek; ia akan melambatkan pergerakan air masuk ke dalam paip dan seterusnya keluar dari padang.

Di longkang subtanah lain, saya tidak menggunakan kain geotextile dengan rela. Malah di beberapa projek, saya korek dan koyakkan kain geotextile yang dibalut di keliling paip.

Kalau tak sumbat pun, kain geotextile akan melambatkan air masuk ke dalam paip sedangkan kita mahu air bergerak pantas keluar dari padang. Kalau tidak, kita kena tambah bilangan paip.

Baiklah, itu satu prinsip. Prinsip kedua dalam pemasangan longkang subtanah yang saya amalkan ialah longkang saya perlu membawa air keluar secepat mungkin supaya ia tidak mengumpul keladak.

Bagaimana? Menggunakan kecondongan paip dan juga mengamalkan kelurusan pemasangan. Kita sambung dalam posting akan datang.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Landscape, Maintenance, Padang, Padang Bola, stadium | 2 Comments »

Ratu Gelek

Posted by mynormas on November 13, 2017

Gelek Padang.

Gambar Hiasan Semata-mata.

Pernahkah anda di beritahu bahawa padang/green anda keras? Apa? Tak pernah? Okay; cuba soalan soalan ini pula: Pernahkah

  1. anda lihat air bertakung di atas permukaan padang anda selepas hujan lebat sedangkan anda tahu anda ada longkang subtanah (subsoil drain) di bawah padang?
  2. anda di beritahu bahawa jika bola tinggi melantun di atas padang atau green anda, ia sukar di kawal atau di ramal?
  3. anda di minta untuk siram padang pada separuh masa atau sebelum tournament bermula?
  4. pemain mengadu sakit lutut/pinggang/kepala lepas main di padang anda?

Anda tahu kenapa? Kerana anda suka gelek, giling, roll, kompak padang anda dengan keterlaluan; samada menggunakan roller yang berat atau pun dengan kekerapan yang tinggi.

Terlalu ramai penjaga/pengurus padang percaya bahawa untuk MERATAKAN padang mereka perlu gelek. Ingat; kita gelek untuk mendapatkan permukaan yang baik (smoothen) bukan untuk meratakan (flatten). Jika anda perlu gelek untuk mendapatkan permukaan yang rata; anda mempunyai masalah lama yang perlu diselesaikan dan mencipta masalah baru di masa akan datang.

Pada posting lepas saya dah bincang tentang tiga isu yang akan timbul jika anda gelek terlalu kerap atau menggunakan penggelek terlalu berat:

  1. Mengwujudkan mampatan
  2. menjadikan kawasan keras tinggi dan kawasan lembut rendah
  3. Ketagihan.

Ada masalah ke empat yang akan timbul ekoran dari semua di atas; gelekan yang keterlaluan akan menjadikan padang anda keras. Terutamanya jika anda menggunakan ‘topsoil’ atau tanah liat atau ‘native soil’ (green padang golf) sebagai media tanaman.

“Ok lah pakar” cabar anda kepada saya “kalau kau pandai sangat, macamana kami nak buat kalau padang kami tidak rata?”

Lakukan hias atas (orang dulu kata topdressing) iaitu menggunakan lapisan pasir nipis untuk mengisi kawasan lembah dan lekuk. Kadang kadang lekuk itu dalam maka kerja hias atas perlu di lakukan berkali kali.

Atau, kalau lekuk itu betul betul dalam: kambus saja lah.

Begitu juga kalau padang anda berbonjol dan ada bonjol tinggi yang hampir di katakan lucah oleh orang otak kuning; ambil cangkul, korek keliling nya dan keluarkan rumput bersama tanah setebal 4 hingga 6 inci, buang tanah di bawahnya sedalam yang perlu kemudian tampal balik rumput dan tanah tebal tadi. Insya Allah rumput tak mati kalau anda korek tebal (bukan korek rumput sahaja).

Di green padang golf pula, terdapat pelbagai cara lain untuk mendapatkan green yang laju selain dari ‘roll’ atau turunkan pisau. Cuba groom atau hias atas nipis atau dethatching. Saya pernah tarik dragmat (karpet besi) atas green seminggu dua kali untuk melajukan green. Satu langkah yang banyak superintendan tidak buat ialah mengukur kelajuan semua 18 green, mengenali yang mana paling perlahan dan fokus pada green green itu sahaja setiap hujung minggu. Saya berpendapat terlalu banyak gelek adalah sangat tidak sihat sehinggakan saya lebih rela membiarkan klien saya percaya kepada baja potassium silicate untuk melajukan green dari membiarkan mereka gelek. Sebenarnya tiada bukti potassium silicate boleh melajukan green tetapi setakat ini, tiada kesan sampingan maka ia lebih baik dari menggelek.

Kenapa saya timbulkan isu ini lagi? Kerana masih lagi ada orang yang kata mereka nak gelek untuk meratakan padang. Saya kata “Nanti keras padang”. Mereka kata “Terpaksa. Tiada jalan lain”

Keras kepala.

Terlalu banyak gelek adalah sangat tidak sihat melainkan anda adalah Mas Idayu, Ratu Gelek Malaysia.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Topdress | Tagged: , , | 3 Comments »

 
%d bloggers like this: