Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Maintenance’ Category

Work on how to maintain the grass. Cultural practice.

Rumput merah

Posted by mynormas on May 28, 2020

Pernahkah anda ada rumput yang hujungnya bertukar warna merah? Bukan seluruh rumput, hanya hujungnya. Sebelum itu rumput berwarna hijau, tiba-tiba satu hari anda lihat hujungnya berwarna merah.

Sod Cowgrass merah dikeliling Cowgrass hijaurumput merah

Ada tiga sebab ini boleh berlaku. Di sini saya nak cerita tentang satu sebab saja. Lain kali kita cerita tentang sebab lain.

Sebabnya ialah: Kekurangan zat Fosforus (simbol P pada beg baja).

Malangnya jika anda tabur baja yang tinggi P contohnya baja DAP (DiAmmonium Phosphate, bukan nama parti politik), rumput anda mungkin bertukar jadi hijau sementara sahaja sebelum ia bertukar menjadi merah semula.

Saya teringat bahawa pH tanah akan mempunyai kesan kepada apa zat yang boleh diserap oleh akar rumput. Memang betul, jika pH rendah, rumput tidak boleh serap P melalui akarnya.

soil pH

Maka bila saya cek, saya baru kesan bahawa satu padang bola yang mempunyai masalah rumput merah mempunyai nilai pH yang amat rendah (bermaksud tanah itu berasid) dan tanah yang mempunyai pH kurang dari 5 akan ‘memegang’ Fosforus dan rumput tak dapat menyerapnya. Tentunya saya perlu cek di beberapa tempat di satu padang itu (bukan satu tempat saja kemudian mengambil kesimpulan).

pH padang

Maka langkah saya yang seterusnya ialah:

  1. Pastikan rumput mendapat P dari baja foliar dan lupakan baja tabur buat sementara waktu.
  2. Perbaiki pH tanah menggunakan kapur lime CaCo3 (kalsium karbonat) atau gypsum.

Sekarang sedang giat membuat rancangan baru.

Semoga dipermudahkan segala urusan kita.

Jika anda ingin membeli radas untuk mengesan kelembapan atau keasidan tanah, ini, hubungi saya. Saya bantu. Lebih kurang RM300 tak termasuk kos penghantaran. Buatan Jepun, di hantar dari Singapura. Atau anda boleh beli sendiri dari harga RM8.50 pun ada, RM10,000 pun ada dan beri sumbangan sedikit untuk saya yang telah memberi idea ini kepada anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in landskap, Lanskap, Maintenance, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , | Leave a Comment »

Rumput Cinta: 5. Nina.

Posted by mynormas on May 2, 2020

Ini adalah bab ke 5 dalam siri Rumput Cinta tentang Roslan dan kerjanya menyelamatkan padang dan kerjayanya selepas tamatnya Perintah Kawalan Pergerakan di bulan April 2020 di Malaysia. Oleh kerana saya menulis siri ini dalam dua bahasa; BM di sini dan Inggeris di majalah ini dengan tajuk “The Day After”, saya khuatir ada yang membaca hanya satu versi sahaja maka mulai dari bab 3, kedua-dua versi akan dicerita dari dua kacamata atau point of view. Contohnya, Bab 3 dalam Bahasa Melayu akan dicerita dari kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2, Bab 3 dan Bab 4 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB mynormas.com

Nina memandu bugi dengan perlahan. Dia tahu Roslan sakit belakang akibat kemalangan dan dia tidak mahu menjadi punca sakit itu menjadi lebih teruk. Memang bukan tugas dia tapi dia kesian melihat Roslan yang tidak mampu berjalan seperti biasa malah untuk datang kerja pun dihantar dan diambil oleh Rose, isterinya.

Isterinya. Roslan sudah beristeri, Nina mengingatkan dirinya. Kenapa kau manja sangat dengan dia? Kenapa pulak? Bukankah dia pernah memberitahu bahawa dia mempunyai masalah dengan isterinya? Bodoh. Adakah itu kali pertama kau dengar alasan yang sama?

Roslan mempunyai personaliti yang berlainan dari kebanyakan orang di sini dan bukanlah pengurus paling popular di syarikat ini. Tapi Nina tahu bahawa Roslan mencuba yang terbaik untuk menjadikan padang jagaannya dan kakitangan di bawah seliaannya sebagai yang terbaik. Dia dikutuk dan dicemuh dari belakang sedangkan depan dia, semua bermuka manis. Keikhlasan Roslan mengkagumkan Nina dan dimasa yang sama kebencian kepada hipokrit pekerja lain menyebabkan dia merasa terpanggil untuk melindungi Roslan.

“Oh…” bisik Nina bila dia hampir terlanggar akar pokok yang timbul dari tanah tapi tidak kelihatan akibat rumput panjang. Dia memandang ke arah Roslan, khuatir Roslan berasa sakit tetapi sebaliknya dia sedang tersenyum.

“Kenapa senyum?”

Roslan kelihatan terkejut, tetapi tidak menjawab. Fikir bukan-bukan lah tu. Dasar lelaki.

“Kenapa senyum?” soal Nina sekali lagi.

“Tak ada apa” jawab Roslan “kita berhenti sana” tuding Roslan ke arah tengah fairway lubang 1.

Nina patuh dan berhenti secara perlahan-lahan. Roslan turun dan memijak-mijak rumput di bawah kakinya. Kalau tak sakit belakang, harus dia dah dalam posisi sujud meneropong rumput, fikir Nina.

Nina pernah masuk ke padang golf sekali-dua dibawa oleh Chong dan Azmi. Fikir tentang Azmi, degup jantung Nina menjadi laju.

Azmi ialah pekerja yang membawa mesin penyembur racun dan pemotong fairway dan green di situ. Nina masih ingat sewaktu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan atau PKP dulu, fairway cantik dengan rumput yang kemas dibela. Kini dia nampak rumput berwarna kekuningan dan panjang – tenggelam tapak kasut Roslan dalam rumput. Memang ada kesan potong tetapi mereka mungkin potong tinggi kerana telah lama tak potong.

Roslan duduk kembali ke dalam bugi dan menunjuk ke arah luar fairway. Rough, fikir Nina. Nampak macam sama panjang saja. Mungkin sedikit leih panjang.

Nina adalah pegawai pembeli untuk jabatan Roslan maka dia tahu sebab utama rumput di rough tidak sepanjang rumput di fairway walaupun sama-sama tak potong ialah kerana lebih banyak baja dibeli untuk fairway.

Roslan mengambil sebiji bola dari dalam bugi dan membalingnya ke dalam rumput rough itu. Bola itu tenggelam dan hampir tidak kelihatan langsung.

“Susahlah nak cari kalau bola mereka dalam rough” kata Nina.

“Padan muka” jawab Roslan “pukul lah bola ke atas fairway”

“Saya tak faham kenapa orang main golf” kata Nina sambil memandang ke langit walaupun masih terlalu awal untuk mengatakan cuaca panas “panas” Nina tetap mahu kata juga.

“Itu salah satu sebab kenapa golf patut dibolehkan selepas PKP ini; kepanasan dikatakan boleh membunuh virus”

“Tak adalah semua tempat panas sepanjang masa di padang golf kan? Apa lagi sebab lain?”

Roslan diam sekejap. “Satu, golf ialah permainan dimana kita boleh jaga penjarakkan sosial. Kalau penuh setiap slot dan ada 120 pemain pun, padang ni 100 ekar luasnya” Nina pernah tengok peta padang dan tahu South Course sahaja dah 132 ekar itupun termasuk kolam dan kawasan yang terlalu jauh dari kawasan permainan “bagi setiap pemain satu bugi dan suruh mereka jarak dari satu sama lain. Atau bagi mereka troli sorang satu”

“Malah” sambung Roslan “golf ialah satu-satunya permainan – tolak permainan video – di mana kita boleh lawan diri sendiri. Tak perlu ada lawan. Kalau hari ni saya dapat markah 100, esok saya akan cuba kalahkan diri sendiri dengan dapat markah 96, lusa 90 dan sebagainya”

“Jap” sampuk Nina “96 menang lawan 100?”

“Ya lah” kata Roslan “hai? Dah setahun kerja sini tak tahu lagi? Markah yang rendah yang menang dalam golf”

“Lepas lockdown nanti, golfer akan datang balik ke?” tanya Nina menggunakan perkataan Inggeris menggambarkan PKP.

ebook sale esentral
Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Roslan mengeluh “Terpulang kalau kelab-kelab golf boleh jual konsep golf ni nanti sebagai permainan paling selamat dalam konteks virus ini, saya pasti kita boleh dapat balik sebahagian dari golfer kita. Macamanapun orang nak exercise dan golf ialah permainan yang boleh dimainkan oleh orang tua ataupun muda dan boleh lakukan penjarakkan diantara pemain”

“Bunyi macam senang sangat?”

“Tak juga. Kena tekankan penjarakkan sosial, kurangkan sentuhan, itu yang penting. Kalau setiap bugi hanya satu penumpang, kita selalu cuci bugi ataupun kita promosi penggunaan troli lebih dari bugi. Untuk kita, mungkin kita pasang mangkuk pin tinggi dari lubang supaya golfer tak perlu cabut bendera atau pasang mangkuk terbalik supaya lubang cetek. Bawak balik bunker rake dan beritahu golfer biar staff yang rake bunker”

Nina lihat Roslan diam sebentar, mungkin dia bimbangkan pekerjaannya nya dan pekerja lain. Nina tahu dia sendiri tak perlu bimbang apa-apa tentang pendapatan. Dia sudah lengkap. Tidak ada orang lain yang kenal siapa Nina yang sebenarnya.

“Saya tak tahu tentang restoran, makanan atau changing room, mungkin golfer kena makan dan mandi di rumah”.

Nina dengar Roslan bercakap di telefon dan dia memperlahankan bugi agar bunyi bugi tidak mengganggu perbualan. Dia bukanlah pemandu yang amat cekap tetapi memandu bugi sama malah lebih mudah dari memandu sebuah kereta automatik.

Nina memandu dengan sebelah tangan dan sebelah lagi memegang telefonnya yang diletak di sebelahnya, di atas kerusi antara dia dan Roslan. Roslan tamatkan perbualan dan memasukkan telefon ke dalam poket dan meletakkan tangannya ke ruang diantara mereka.

Tepat ke atas tangan Nina.

Dia dapat rasa kehangatan tangan Roslan memegang tangannya dan dia membiarkan saja…

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , , | 1 Comment »

KENAPA RUMPUT MATI.

Posted by mynormas on April 20, 2020

Maaf kan saya utk tajuk semua huruf besar tapi itu supaya post ini dapat dibezakan dengan post sebelumnya dalam laman web saya.

Baiklah, kenapa rumput mati dan akhirnya padang menjadi botak? Ramai orang akan kata tentang tiada pembajaan tetapi sebenarnya untuk sekian kalinya, biar saya ulang bahawa baja bukan makanan untuk rumput ataupun pokok. Rumput dan kebanyakan pokok termasuk dalam golongan ‘producer’ iaitu ia membuat makanannya sendiri pasal tu pokok di hutan dan rumput tepi jalan boleh hidup tanpa baja. TETAPI, mereka perlukan nutrien (fikir: vitamin) dan dihutan atau tepi jalan nutrien didapati dari pereputan daun atau bahan mati lain.

Masalahnya dalam tumbuhan mono-kultura seperti di padang rumput atau ladang kelapa sawit, getah dsb, hanya satu tumbuhan saja yang wujud maka nutrien yang terdapat dalam kitaran akan terhad kepada nutrien yang sama berulang-ulang dan tidak lengkap.

Hmm…. dah lari dari tajuk.

Kenapa rumput mati? Saya bercakap dalam konteks kawasan padang bola dan padang golf, mungkin taman dan halaman rumah juga.

  1. Mampatan
  2. Kekeringan.
  3. Kebasahan.
  4. Penyakit, serangga atau haiwan lain (contoh: babihutan dan anjing kucing) juga boleh menyebabkan kematian tetapi mereka jarang berlaku di rumput yang dipotong panjang seperti padang bola, golf dan taman.

Tentunya ada sebab lain yang mungkin terlalu banyak untuk saya rumus semua seperti rumput dibawah teduhan, sabotaj, kesilapan aplikasi baja, kena jampi dan sebagainya. Saya cerita tentang sebab-sebab yang biasa sahaja.

Mampatan.

Biasa berlaku di tempat masuk padang, atas tangga, di antara dua objek yang menghalang laluan dan sebagainya. Ia juga berlaku di tempat yang paling banyak aktiviti contohnya depan gawang gol, tempat linesman berlari dan lain-lain. Di padang golf, ia berlaku di atas green kerana 70% dari permainan golf ialah di atas green. Bayangkan dalam 100 ekar padang golf, green hanya 1.5 – 2.0 ekar sahaja. Selain itu, green dipotong setiap hari dari arah yang berlainan tetapi keliling green, walau arah manapun, akan menghasilkan mampatan di perimeter green.
compaction bola
mampatan compaction 2

Kekeringan

Maksud saya di sini ialah kekurangan air. Mampatan juga boleh menjadi sebab rumput tidak mendapat air bila tanah terlalu padat hinggakan air tidak boleh masuk ke dalam tanah.

Tetapi apa yang saya nak cakap ialah bila padang tiada sistem pengairan dan rumput selepas menjadi dorman, terus mati selepas dua hingga empat minggu tanpa air (ada rumput dua minggu dan ada rumput empat minggu).

Kadang-kadang sistem pengairan ada tetapi tidak berfungsi dengan baik iaitu tak sampai, atau terjadinya ‘helikopter’ iaitu air dihujung siraman saja tetapi di tengah siraman air tak kena rumput.

Saya ingin memperkenalkan satu istilah baru iaitu “Localised Dry Spot” atau LDS iaitu suatu kawasan kering yang berlaku hanya di suatu lokasi walaupun terdapat sistem siraman. LDS berlaku di: bahagian atas cerun yang rumput pendek kerana air ‘bergolek’ turun tapi tak masuk ke dalam tanah; kawasan yang mampat; kawasan yang mempunyai penyakit seperti Fairy Ring yang menjadikan tanah hydrophobic (benci air) atau pasir kasar yang terlalu cepat membawa turun air.
LDS slope
helicopter water

Kebasahan

Ironisnya, selain kekeringan, kebasahan juga menyebabkan kematian. Samada sistem saliran yang tak berfungsi atau tak mampu untuk membawa air keluar dari padang atau mampatan bahagian atas padang tidak memberi ruang untuk air turun ke bawah.

Rumput mungkin terus mati akibat lemas ataupun kadang-kadang air tidak kelihatan bertakung di permukaan tetapi permukaan dipenuhi lumut yang lama-kelamaan mengambil tempat rumput.
algae
wet field

Penyakit dan makhluk perosak

Ada penyakit yang menyebabkan kematian menyeluruh rumput. Berita baiknya ialah ia jarang terjadi di rumput yang dipotong melebihi 10mm (jarang, bukan tak pernah) tetapi selalunya ke atas green yang dipotong diantara 8mm ke bawah.

diseased green
babi hutan wild boar
insect

Terdapat pelbagai cara untuk menangani setiap masalah yang mendatangkan ‘padang botak’ ini mulai dari penambahan sistem pengairan, penggunaan agen pembasah (wetting agent), penambahan sistem saliran, penggunaan racun serangga, kulat dan sebagainya (malangnya setakat ini untuk babi hutan hanya pagar elektrik saja yang berjaya) maka saya sarankan supaya ini dilakukan dahulu sebelum tuan-tuan dan puan-puan lakukan penggantian rumput.

Jika rumput diganti tanpa kerja-kerja pembaikan dilakukan; rumput akan kembali mati dan padang kembali botak.

ebook sale esentral

Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Jangan lupa untuk membeli buku pertama tentang penyelenggaraan rumput dan padang golf di Malaysia. Dijual sebagai ebuku (warna) dan sebagai buku fizikal (hitam/putih) selepas PKP.

Sudahkan anda membaca drama bersiri saya tentang Roslan, seorang penjaga padang golf yang mengalami kemalangan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan? Mulakan dari Episod 1.

Anda dapat manafaat dari laman web ini? Silalah menderma seikhlas hati untuk saya terus menampungnya. Terima kasih. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Rumput Cinta. Bab 2

Posted by mynormas on April 6, 2020

Ini adalah bab 2 dalam siri cerpen tentang Roslan, seorang penjaga rumput yang berpengalaman dan mempunyai padang bermasalah sewaktu PKP di Malaysia April 2020. Walaupun tempat kerja Roslan ialah padang golf, tetapi banyak ilmu nya boleh di aplikasi di padang rumput lain. Sila klik sini untuk Bab 1. 

Dengan perlahan dan terdingkut-dingkut Roslan berjalan menuju ke pejabatnya. Dia menyuruh Rose untuk terus balik. Dia tidak mahu Rose risau dan dia tidak mahu isterinya melihat dia bersusah payah ke pejabat.

Dari ekor matanya dia boleh lihat dua orang pembantunya Chong dan Balan berjalan ke arah pejabatnya juga. Sebaik sahaja Roslan duduk di kerusinya, dia lihat Chong dan Balan sudah duduk di kerusi di hadapannya “Aik” kata Roslan “laju nya korang” atau mungkin aku yang slow, bisik hati kecil Roslan. Mereka berdua hanya tersengih.

“Morning boss” kata Chong “good mornng sir” sahut Balan.

“Apa yang good with the morning?” kata Roslan “What is the story with my golf course?”

Kedua-dua pembantunya serentak bercakap, malah menaikkan suara untuk menenggelamkan cerita kawannya. Roslan angkat tangan kanan nya, mendiamkan mereka berdua.

“Sorang-soranglah. Chong dulu. Ringkaskan cerita”

“Bos, green di South course secara umumnya adalah okay, rumput memang panjang tapi rumpai banyak gila. Tak tahu bila boleh siap weeding”

“Tak ada tanda atau simptom penyakit? Tak ada rumput mati? Coklat ke?”

“Tak ada bos. South Course tak ada. North Course ada” kata Chong sambil menjeling ke arah Balan, yang mengangguk dengan muka sedih “green 16 adalah sikit rumput dah tukar coklat, mungkin kerana kering di belah atas slope. Tempat yang sama macam jadi masa kemarau tahun lepas”

Roslan tahu tempat yang Chong maksudkan. Arkitek yang mereka padang ini telah membuat suatu tebing yang curam di tengah green. Setiap kali Chong menyiram kawasan itu, air akan mengalir turun dari tebing dan tidak masuk ke dalam tanah. Selama ini, ia hidup dengan cara penggunaan ajen pembasah dan pengudaraan tanah yang kerap. Itu, dan satu lagi kawasan di green 4.

Roslan faham kenapa South Course kurang menghadapi masalah berbanding dengan North course. Dalam kedua-dua 18 lubang yang ada di kelab golf itu, pengurangan bajet menyebabkan dia terpaksa mengutamakan salah satu sahaja dari kedua-dua mereka. Kenapa South Course? Kerana ia lebih panjang dan lebih digemari oleh pemain – terutamanya VIP. Selama dua tahun kebelakanagn ini rumput di South Course mendapat lebih banyak baja, lebih ramai pekerja dan lebih kasih-sayang berbanding North Course.

“Bagaimana tentang pemotongan? Berapa panjang rumput atas green?”

“Giler punya tinggi boss. Sebelum PKP kita potong pada 4mm. Seperti yang kita bincang dulu, saya adjust pisau kepada dua kali ganda iaitu sampai 8mm pun potong banyak sampah lagi. Tapi di North Course sampah tak banyak sangat”

Itu kerana kita kurang baja di NC, fikir Roslan. Sedangkan warna rumput di SC lebih kurang sama saja dengan SC. Dia perlu berhati-hati dan tak aplikasi terlalu banyak baja semata-mata kerana cadangan supplier.

“I cadang untuk potong pada 8mm beberapa hari sampai sampah kurang, lepas tu buat dethatching untuk tegakkan rumput lepas tu turunkan pisau kepada 7mm beberapa hari, lepas tu 6mm lepas tu 5mm, dethatch lagi lepas tu turun 4mm. Okay tak boss?”

“Okay” jawab Roslan “bunyi macam betul, perhatikan warna rumput. KALAU kau potong banyak sangat daun, nanti rumput jadi coklat sebab yang tinggal hanya batang rumput. Lepas tu rumput nak buat fotosintesis macam mana? Kalau sampai jadi macam tu, jangan teruskan, panggil saya, kita discuss; nak teruskan atau nak naik balik pisau”

“Baja?” tanya Chong.

“Turunkan pisau sampai 5mm baru kita cerita baja macam biasa. Kalau sebelum tu nampak macam dah kuning dan perlukan baja tambahan, gunakan baja foliar untuk sementara. Kalau baja foliar tak ada dalam stok, tak baja pun tak apa. Tempat kering macamana?”

“I dah buat manual solid-tine dan sembur wetting agent. Saya monitor”

“Fairway?”

“Fairway lagi teruk panjang rumputnya dan lagi banyak kawasan kering. I tahu kita patut slice supaya air boleh masuk tempat kering tapi kita tak cukup traktor boss, so saya guna traktor untuk potong dulu. Tempat kering saya hantar orang sembur wetting agent guna knapsack sprayer lepas tu siram dua tiga kali sehari.”

un cut grass rough tee (1)

“Okay good. You seem to have everything under control” puji Roslan “Bila boleh buka untuk digunakan?”

“En Hisham dah suruh bukak dari semalam boss”

Roslan mencebik bila dengar nama Hisham. Hisham adalah pengurus Jabatan Golf dan bertanggungjawab dalam penggunaan kedua-dua 18 lubang di kelab itu. Semenjak dia mula bekerja, terdapat usaha dari pihak Hisham untuk mempastikan bahawa semua kerja di jabatan Roslan, malah di semua jabatan di kelab itu, mengikut telunjuk dia.

Roslan tahu dia akan ada masalah kalau dia tidak dapat mengawal keadaan di padang; suatu rebutan kuasa akan berlaku. Hisham akan minta supaya Jabatan Penyelenggaraan Padang diletak di bawah pengurusan dia.

Roslan tiba-tiba ingin bangun dan masuk ke padang. Hanya fikir saja pun dah buat dia rasa sakit. Dia tak sedar kesakitan itu dapat dilihat di mukanya.

“Boss okay?” tanya Balan.

“Saya okay” tegas Roslan.

“Muka nampak macam tak okay?” Balan sudah hampir berdiri untuk membantu.

“AKU OKAY!!!” jerit Roslan, mukanya berubah merah “Dengar sini. SC dijaga lebih baik jadi ia lebih tahan dari NC” Dia mengira di jarinya “Satu: South Course dipotong lebih kerap; contoh: fairway potong dua kali seminggu tapi North Course satu kali. Dua: Kita guna lebih banyak baja di SC. Tiga: South Course ada lebih banyak mesin dan lebih banyak pekerja dan…

Empat: SC di hollow-tine dan hias-atas lebih selalu. Sorry Balan. Aku kena fokus pada SC dan pastikan SC boleh dibuka dulu”

Wajah Balan menggambarkan kesedihan bercampur marah “Bukan salah…”

“Memang bukan salah kau” Roslan menyampuk “aku tahu” dia kemudian melembutkan suara “Itu, aku yang mahu. Aku perlu cut cost tapi dimasa yang sama kita kena tunjuk yang kita boleh buat kerja dan jadikan padang cantik. Kita mahu pengurusan bagi kita duit. Kalau dua-dua padang tak cantik, tu maknanya kita tak tahu kerja. Kalau satu cantik, kita boleh kata itu kerana majoriti bajet telah pergi ke padang itu”

Dia menarik nafas dalam “75% dari bajet kita pergi ke South Course”

Pejabat Roslan menjadi senyap. Chong nampak gelisah, Balan hanya diam memerhatikan sesuatu di lantai di hadapannya.

Tanpa dia sendiri tahu alasannya, Roslan mula merasakan api kemarahan di dalam dirinya. Dia bukan tak suka Balan, tapi dia rasa Balan ni banyak cakap. Dia masih muda, masih ada harapan. Hari ni, Roslan rasa malas nak layan. “Macam ni lah. Kita sambung kemudian. Saya nak masuk cek padang dulu”

Roslan bangun, terasa sakit dan jatuh terduduk dalam kerusinya semula. Kali ini, semua orang tidak bersuara. “Keluar!” perintah Roslan dan kedua-dua mereka patuh.

Roslan menutup muka dengan tangannya dan cuba untuk menenangkan perasaan. Dia terdengar bunyi ketukan perlahan di pintunya. Nina masuk.

Nina.

Dia berjalan dan duduk dihujung meja mengadap Roslan “Okay ke? Saya dengar ada suara orang menjerit”

Roslan hanya mampu mengangguk. Dia tak tahu apa nak kata. Bukan sahaja lidah dia kelu tapi otak dia pun jadi beku bila berhadapan dengan Nina. Terutama sebegini dekat. Bau Nina… Roslan rasa bingung. Bukan bau Nina tapi kehadirannya. Rambutnya. Senyuman nya.

Nina menyentuh pipi Roslan “Belakang sakit lagi?”

“Sakit” sebahagian dari Roslan mahu mengelak dari Nina tetapi sebahagian dari dirinya mahukan lebih lagi. Dia tahu ini salah tapi dia terlalu lemah untuk menolaknya. Dia menggelengkan kepala dengan harapan otaknya menjadi kurang beku dan lidah kurang kelu. “Saya nak masuk padang”

“Awak tak boleh pandu bugi tu lagi. Biar saya yang pandu. Saya bawak awak. Ya?” Nina memegang tangan Roslan.

Roslan mengangguk.

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya. 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

 

Posted in Golf Course, Greens, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , | 5 Comments »

Lockdown: Apa nak buat pada rumput anda.

Posted by mynormas on March 17, 2020


Kerajaan Malaysia telah mengumumkan perintah kawalan pergerakan seluruh negara 18 – 31 Mac 2020.

Edit: Masa saya menulis artikel ini beberapa hari lepas (sebelum “partial lockdown”) saya fahami bahawa ini bermakna pekerja padang juga seharusnya tidak dibenarkan keluar rumah dan berkumpul kerana ini boleh merebak kan lagi virus ini. Saya membayangkan hanya “skeleton crew” terdiri dari beberapa orang sahaja yang akan dibayar lebih dan secara sukarela sahaja akan bekerja. Saya tak sangka ada padang yg full crew bekerja full day, ada yang halfday dan ada yg buat hollow tine!

Edit 2: The movement control order has been extended for another 2 weeks until 14th April. Much of what I wrote before remains the same.

  • The grass will continue to grow so cutting is necessary.
  • If cutting during the MCO can’t be done, then after MCO, cut high and reduce height gradually.
  • Water is required only on newly planted grasses. Established grasses, provided they’re healthy can survive without watering. At worst they’ll go dormant and come back after watering a few times.
  • Pest and disease control remains important if you have been having issues prior to MCO. If P&D issues starts during MCO, it probably won’t spread because there’s no players or staff to spread them.
  • You may find losses or damages to some course/field accessories and furniture: if you can’t put them in storage now, be prepared to replace or repair them.
  • You can postpone fertilising or cultural activities for duration of MCO.
  • I find it appalling any club would force all their workers to come to club and do normal work during MCO. What if one gets it and spread it among the other staff and then his family!? Maybe a few essential ones or those that stay on-site; I can understand, but all or most?

Sebagai penjaga rumput, apa tindakan kita? Bolehkah kita turut serta dan abaikan rumput kita? Jangan lupa bahawa

  1. Rumput adalah tumbuhan hidup. 
  2. Dalam konteks padang permainan ia adalah tanaman mono-kultura iaitu kawasan buatan manusia yg ditanam hanya dengan satu jenis tumbuhan saja. Maka pereputan menghasilkan hanya nutrien yang sama sahaja.
  3. Di kebanyakan masa, akibat dari tumbuhan mono-kultura, ia juga tidak mendapat perlindungan matahari terik.
  4. Mengikut pemotongan peraturan satu pertiga; rumput tidak boleh dipotong lebih dari satu pertiga ketinggian.
  5. Penanaman rumput di atas medium pasir bermakna air tidak banyak di simpan di dalam tanah.
  6. Makhluk perosak akan cepat membiak jika tak dikawal dalam kawasan mono-kultura.

Maka, apakah kerja yang perlu dilakukan sewaktu lockdown ini?

  1. Pemotongan: utk rumput yg dipotong pada ketinggian 15mm ke atas (fairway, rough padang bola dsb) sebaiknya anda potong seminggu sekali. Jika anda terpaksa tak potong maka pada 1 April nanti pastikan anda potong pada lebih kurang 50% lebih tinggi dari dahulu dan turunkan ketinggian 10% setiap dua atau tiga hari. Utk green padang golf, sebaiknya anda potong 2 hari sekali pada 10% atau lebih dari ketinggian sekarang. Jika anda terpaksa tak potong, buat sama seperti di atas.
  2. Penyiraman. Kawasan yg pasti perlu disiram ialah rumput yang baru ditanam. Utk rumput sihat, jika ia tak dapat air ia akan menjadi dorman (bertukar coklat) tetapi tidak mati. Rumput baru tanam akan mati. Jika rumput dorman tidak dapat air selama 30 hari, ia akan mati juga. Jika ada hujan. Ini boleh diabaikan.
  3. Kawalan makhluk perosak. Jika anda di landa serangan makhluk perosak seperti serangga atau kulat maka kawalan perlu sebelum anda bercuti atau anda boleh kembali bekerja pada 1 April dan kehilangan rumput (dan kerja). Jika kawasan anda biasa diserang makhluk perosak, saya cadangkan aplikasi racun sistemik (serap) sebelum cuti.
  4. Saya mencadangkan penyimpanan semua benda yang boleh dicuri seperti tiang bendera sepakan sudut, pin, cup, tee marker dsb.

Apa kerja yg boleh kita tunda?

  1. Pembajaan.
  2. Kerja-kerja amalan kultura seperti pengudaraan tanah, nyah-thatch dll.

Rumput adalah tumbuhan yg lasak dan cepat membiak. Maka tak perlu terlalu risau. Worse comes to worse, kita tanam semula. Anda boleh dapati sumber tanam semula dalam laman web ini.

Tujuan penulisan ini ialah untuk kita memberi beberapa fakta kepada majikan, boss, tuan punya padang dsb.

Ingat! Penjagaan rumput adalah suatu kerja profesional dan mempunyai sains dan seni nya. Ini perlu diteruskan dan ditekankan supaya harga kita kerja dihargai dan kita tak dianggap boleh diganti dengan beberapa orang pekerja asing dari Bangladesh atau Indonesia.

Saya berharap tuan-tuan dan puan-puan berada dalam keadaan sihat sewaktu keadaan mencabar ini dan jika ada sebarang persoalan, sila tanya di sini atau di FB mynormas.com dan bukan secara pm.

Terima kasih.

Read the rest of this entry »

Posted in landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | 1 Comment »

“Teori Tingkap Pecah”

Posted by mynormas on February 11, 2020

Pernahkah anda mendengar tentang “Teori Tingkap Pecah” ataupun “Broken Window Theory”?

Ia adalah konsep yang saya pegang semasa saya menjaga rumput, mengurus kelab golf lima-bintang ataupun membesarkan anak.

Teori tingkap pecah adalah suatu konsep yang mengatakan setiap masalah yang tidak diselesaikan di dalam suatu persekitaran, akan mempengaruhi sikap orang terhadap persekitaran tersebut dan akan membawa kepada lebih banyak lagi masalah. Dalam ertikata lain, bila suatu persekitaran di jaga dengan baik dan semua masalah – walau sekecil mana – diselesaikan; ia akan mempengaruhi sikap dan membawa kepada pengurusan dan penyelenggaraan yang lebih baik.

Di dalam konteks penyelenggaraan padang rumput samada bola, golf ataupun taman; jika perkara kecil seperti bendera yang kotor, rumput yg kering, tiang papantanda berkarat, pekerja yang tidur merata-rata sewaktu rehat tidak ditangani, maka lama kelamaan ia akan melarat kepada bendera yang hilang, tiang yang patah, kawasan rumput mati, papan tanda hilang langsung dan pekerja akan tidur merata-rata di waktu bekerja pula perlu ditangani!

20200131_080738-collage-11278427582618750590.jpg

Kenapa ia dipanggil sebagai Teori Tingkap Pecah? Dalam sebuah artikel yang ditulis pada tahun 1982 dalam majalah The Atlantic oleh dua orang saintis pakar sosiologi bernama James Wilson dan George Kelling yang bertajuk “Broken Windows” mereka menulis:

Ambil contoh sebuah bangunan yang mempunyai beberapa tingkap pecah. Jika tingkap tersebut tidak dibaiki segera, vandalisma akan lebih cenderung berlaku menyebabkan lebih banyak tingkap pecah. Lama kelamaan, ada orang akan memecah masuk ke dalam bangunan itu dan jika tiada penghuni, mungkin mendudukinya atau menyalakan api di dalamnya.

Atau ambil contoh kakilima jalan yang tidak disapu dan sampah bertaburan. Semakin lama akan semakin bertambah sampah bertaburan dan lama kelamaan orang akan tinggalkan sampah makanan malah mungkin akan pecah masuk ke dalam kereta berdekatan.

Seorang marsyal padang golf pernah memberitahu saya bahawa beberapa bulan sebelum itu sewaktu dia menegur seorang pemain golf yang tidak membaiki divot di fairway; dia telah ditertawakan oleh pemain tersebut “Fairway? Ini fairway ka?!” Kini setelah fairway dibaiki, dia tidak lagi dimalukan sebegitu.

Antara arahan pertama yang saya keluarkan sewaktu saya menjadi pengurus sebuah kelab golf 5-bintang di Malaysia ialah agar semua engsel pintu bilik air disembur dengan minyak WD-40 agar ia tidak berbunyi bila dibuka/tutup. Nampak kecil? Bayangkan apa yang bermain difikiran kakitangan engineering/maintenance saya yang menerima arahan itu: “Kalau benda sebesar itu pun boss baru ni jaga; apatah lagi pintu yang pecah!”

Saya juga tidak menerima sebarang alasan atas kelewatan kerja walau dari staff pengurusan. Bila seorang menulis kepada saya memberitahu bahawa dia adalah penghidap insomnia dan tidak dapat hadir pagi, saya memberi arahan utk dia masuk pukul 12.00 tengahari dan balik pukul 8 malam. Janji tidak datang lambat.

Saya ajar anak-anak saya bahawa pintu 7-11 yang ditulis “Tarik” mestilah ditarik walaupun lebih mudah untuk menolaknya dan akan memarahi mereka jika mereka tidak patuhi arahan. Jika pada anda itu adalah “perkara kecil”, saya ingin tanya anda, di manakah garis pemisah diantara perkara kecil dan perkara besar? Where is the line?

Jika anda adalah penjaga atau pengurus sebuah lapangan atau sekumpulan pekerja atau manusia yang dibawah jagaan anda; awasi benda kecil yang tidak ditangani, anda akan dapati lebih banyak lagi benda besar akan melanda. Pada ketika itu, ia akan lebih susah ditangani.

Jika anda melakukan kajian atau research tentang teori ini, anda akan dapati ia digunakan di New York oleh Datuk Bandar Giulani dan ketua polis nya utk mengurangkan kadar jenayah bandar itu. Tetapi teori ini mungkin telah salah digunapakai (antaranya isu rasisme dan over reacting timbul) dan menyebabkan beberapa pakar menyangkal teori ini di dalam konteks itu.

Terpulang pada anda. Anda boleh terus biarkan bendera koyak di pin padang golf anda atau tiang sepakan sudut, atau anda boleh amalkan utk tangani masalah kecil agar orang/pekerja/pengguna/pemain disekeliling anda tidak terjebak kepada masalah besar.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, landskap, Maintenance, stadium | Leave a Comment »

Nyah-thatch = Detox?

Posted by mynormas on February 4, 2020

Samada di kawasan padang bola, taman ataupun padang golf; semua jenis kerja yang mengganggu pelawat atau pemain adalah isu sensitif. Terutamanya bila ia melibatkan wang ‘tak masyuk’ yang di anggap sebagai kerugian. Kerja-kerja yang saya maksudkan ialah kerja-kerja amalan kultura (sila lihat senarai topik sebelah kanan laman web ini untuk lebih terperinci) seperti vertical-cutting, pengudaraan (hollow-tine atau slicing), penyiraman dan seba

Membuang thatch

Adakah dethatch padang  = detox badan? Kenapa tidak?

gainya.

Sebenarnya saya selalu umpamakan kerja-kerja amalan kultura dengan senaman kepada manusia. Kalau kita terlalu sibuk untuk buat duit dan mengabaikan senaman untuk kesihatan badan, suatu hari nanti, kita akan menerima padahnya.

Tiap-tiap awal tahun, penjaga padang akan membuat dan menyusun jadual untuk melakukan kerja-kerja amalan kultura untuk mempastikan kesihatan padang jangka masa panjang. Sama

seperti kebanyakkan kita membuat “Resolusi Tahun Baru” untuk membuat lebih banyak senaman untuk menjaga kesihatan.

Dan tiap-tiap tahun cerita yang sama untuk kebanyakkan dari kita (contohnya saya), akan ada kepentingan lain yang mengganggu. Boss beri kerja tambahan, kita dapat assignment baru, ada orang nak buat appointment, cuaca tak baik dan berbagai lagi alasan.  Kita cuba untuk adjust jadual, kadang-kadang boleh adjust; tapi selalunya kita putus asa dan give up. Untuk jadual amalan kultura; kita akan ada cabaran dari segi jadual perlawanan, sewaan padang, pertandingan private, cuaca, pekerja dan bermacam-macam lagi. Kadang-kadang kita boleh adjust date untuk postpone jadual. Kadang-kadang kita give up.

Satu hari, kita bangun dan rasa pening, jumpa doktor; dia kata tekanan darah naik, kolestrol naik, gula tinggi, lemak banyak dan sebagainya. Masa tu mungkin dah terlambat untuk mengubah keadaan. Kita beli kasut mahal, kita jogging petang; kita beli raket badminton, kita sewa gelanggang. Kita makan vitamin dan sebagainya. Kadang-kadang ada perubahan, kadang-kadang tiada perubahan. Kita perlu mengambil langkah drastik. Mungkin masuk gym cari trainer. Duit habis, badan tak improve, kita salahkan trainer.

Soil profile 8 inci teratas.

Lihat ini dan ingat salur darah penuh kolestrol dalam badan kita.

Satu hari kita bangun dan kita nampak padang kita layu, lembik, banyak rumput liar dan berpenyakit. Bila kita check dengan soil test dan menggunakan soil profiler; kita dapati pH rendah, sodium tinggi, Calcium berbanding alkali lain rendah, tanah padat, terdapat lapisan hitam mengandungi hidrogen sulfida, air tak tembus dan sebagainya. Masa tu dah terlambat untuk mengubah keadaan. Kita cuba untuk buat pengudaraan, kita hollow-tine, topd

ress, slice, baja dan sebagainya. Kadang-kadang ada perubahan, kadang-kadang tiada perubahan.  Kita perlu mengambil langkah drastik. Mungkin tutup padang dan panggil konsultan. Duit tak masuk, padang tak improve, kita salahkan konsultan.

Hakikatnya, pengurus kelab, pengurus stadium, pengurus padang, tuan punya taman, pelawat, pemain dan juga penganjur pertandingan perlu paham bahwa jadual amalan kultura adalah jadual untuk kesihatan jangka masa panjang.  Sebarang perubahan akan memberi kesan yang perlu ditanggung bersama. Penjaga padang juga perlu memainkan peranan untuk berbincang dengan pengurus umum dan pengurus pertandingan untuk mempastikan jadual amalan kultura tidak mengganggu musim pertandingan atau musim lawatan.

Saya insya Allah akan melakukan kerja-kerja nyah-thatch suatu padang bola Cowgrass di Shah Alam menggunakan sebuah mesin besar di bulan Februari 2020; kemungkinan pada Isnin kedua atau ketiga. Adakah anda berminat untuk tengok? Sila maklumkan pada saya supaya saya boleh sediakan sedikit makan dan minum yang cukup.

Untuk sentiasa mendapat update terkini dari laman web ini sila follow laman web ini atau Facebook mynormas.com.

Posted in Maintenance, Padang, Padang Golf, Taman | Leave a Comment »

Nutrisi Rumput

Posted by mynormas on December 26, 2019

Seperti yang kita pernah bincang sebelum ini, nutrisi rumput terdiri dari penyampaian nutrien kepada rumput. Rumput yg mempunyai nutrien yg cukup adalah rumput yang menghijau dan tumbuh dengan subur.

Di sebuah padang bola yg mempunyai rumput dengan tona warna hijau yg berbeza, saya di tanya tentang kawasan hijau muda mempunyai masalah kekurangan nutrien.

Persoalan saya ialah, bagaimana jika sebenarnya kawasan hijau gelap itu yg mempunyai nutrisi (selalunya nitrogen) yg berlebihan?

Ya, terlebih nutrien juga adalah isu utk rumput; selain isu pembaziran, terlebih nitrogen juga boleh menyebabkan rumput yg lemah (daun yg lembut dan mudah rosak) serta mudah diserang penyakit (dinding sel yg lembik mudah ditembusi oleh kulat atau nematode.

Maka, polisi pembajaan (menabur pupuk) saya ialah pembajaan yg sikit tapi selalu.

Ingat bahawa terlalu banyak nutrien boleh membawa mudarat sama seperti kurang nutrisi.

Rumput dengan beberapa tona warna hijau: ada hijau gelap dan ada warna hijau muda.

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Rumput | Comments Off on Nutrisi Rumput

Air dalam Tanah

Posted by mynormas on November 12, 2019

Semakin hampir kita dengan musim tengkujuh semakin banyak saya dapat panggilan dari padang yang minta saya lakukan kerja-kerja pengudaraan tanah di padang mereka dengan harapan pengudaraan tanah akan membantu pengeringan padang di musim hujan.

Adakah ini benar? Adakah pengudaraan padang akan membantu padang kering di musim hujan?

Tidak benar tetapi mungkin ada sedikit kekeliruan.

Untuk penerangan lanjut, saya nak perkenalkan dua perkara utama:

1. Field Capacity atau Tahap Tepu Padang (ini istilah saya belajar 30 tahun dulu, mungkin sekarang dah lain) dan

2. Lapisan atas permukaan padang yang terdiri dari thatch atau mat iaitu bahan organik yang terdapat di atau hampir di permukaan tanah.

Thatch atau mat ini akan bertindak seperti span (sponge) untuk memegang air dari turun ke bawah. Air ini seterusnya akan menghalang udara dari mengisi ruang bawah permukaan dan menyebabkan kulat, bakteria dan lain-lain mikro organisma tidak dapat bernafas sedangkan mikro organisma inilah yang akan bertindak mereputkan bahan organik tadi. Maka makin tebal thatch, makin banyak air di dalamnya dan semakin kurang mikro organisma boleh menguraikan thatch lalu semakin banyak thatch akan terbentuk.

Thatch
Ini lah ‘tahi’ di bawah rumput yang menghalang air dan baja dari turun. Bila kita roll, ia akan jadi padat.

Maka anda akan rasa padang anda lembik macam bubur. Walau dah dua, tiga hari tak hujan, ia masih lagi berlumpur dan lembik.

Malah, walau dah pernah pasang longkang subtanah beberapa tahun lepas, ia masih lagi lembik dan berlumpur lepas hujan.

Ini diburukkan lagi jika anda adalah Raja Gelek atau Ratu Gelek iaitu penjaga padang yang gemar menggelek padang. Penggelekkan ini akan memampatkan padang dan menghalang air dari tembus WALAUPUN thatch adalah minimum.

Tahap tepu padang ialah jumlah air yang ia boleh terima sebelum ia… tepu dan tidak boleh lagi menampung air dalam padang; maka terjadilah padang banjir.

Untuk memudahkan penerangan, saya biasa buat perumpamaan tentang cawan yang ditutup dengan sekeping kadbod atau tisu tebal. Cawan itu ialah tahap tepu padang dan kadbod/tisu ialah permukaan padang.

Perumpamaan padang dan permukaan.
Cawan yang sudah penuh (padang yg sudah tepu) dan kadbod yang penuh air (permukaan padang yang menyerap air)

Tanpa melakukan pengudaraan tanah; air akan terkumpul di permukaan walaupun padang tidak berada pada tahap tepu.

Tetapi melakukan pengudaraan tanah tanpa ada sistem saliran subtanah yang baik akan membantu pengeringan permukaan padang dengan cara memberi ruang untuk peredaran udara untuk penyejatan air tetapi jika hujan (atau penyiraman) berterusan akan menyebabkan padang mencapai tahap tepu dengan cepat dan air akan naik ke permukaan kembali.

Tentunya, kedua-dua sistem itu mempunyai had juga; terlalu banyak air akan mengatasinya dan terlalu banyak pengudaraan akan mengganggu permainan serta terlalu banyak sistem saliran subtanah akan menyebabkan padang terlalu cepat kering sewaktu tiada hujan.

Walaubagaimanapun, mempunyai sistem saliran tanpa melakukan pengudaraan tanah akan menyebabkan permukaan sentiasa menjadi lembap dan basah.

Maka untuk padang yang baik, kita perlukan kedua-duanya, pengudaraan tanah yang dilakukan secara berjadual (dan penggelekkan yang sederhana) serta sistem saliran subtanah yang baik.

Jika anda ada mempunyai padang yang basah dan atau masalah lain, hubungi kami di O3-5I3I OO66. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Falsafah Penyelenggaraan Padang Golf

Posted by mynormas on August 22, 2019

Sebuah kelab telah meminta saya untuk melatih kakitangan nya dalam bidang penyelenggaraan padang golf. Oleh kerana peserta latihan ini terdiri pekerja yang senior dan bertaraf supervisor maka salah satu topik yang saya ingin perkenalkan ialah falsafah penyelenggaraan padang golf.

Pelik bukan? Potong rumput di padang golf pun ada falsafah?

Saya merujuk kepada doyen penyelenggaraan padang golf sedunia; mendiang Dr. James Beard yang menulis dalam salah sebuah bukunya bahawa sebuah padang golf yang diselenggara dengan baik ialah padang yang membenarkan seorang pemain golf bermain dengan faktor gangguan dan ketidak-tentuan yang paling sedikit.

Maka padang golf ialah penentu utama bagaimana golf dimainkan. Dr. Beard mengatakan ini bermakna bahawa.

  1. Penjaga padang golf adalah pegawai di belakang tabir untuk permainan ini.
  2. Penjaga padang golf mestilah bersifat profesional dan menjalankan tanggungjawabnya.
  3. Beliau (penjaga padang golf) mestilah mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang mendalam tentang permainan golf.

Maka penjaga padang golf lah yang akan mengawal bagaimana padang itu dimainkan dengan mengambilkira keperluan golfer mereka.

Falsafah ini bukanlah sesuatu yang dipelajari di seminar atau kuliah tetapi sesuatu yang didapati melalui pengalaman dan pemerhatian serta mengikuti peredaran zaman.

Penjaga padang golf mestilah menjadi padang yang adil dan saksama untuk semua pemain. Ini dilakukan dalam semua operasi bermula dari penggantian pin, pemindahan penanda tee hinggalah ke pengubahsuaian lubang.

clipping rough

Adakah padang ini adil? Bagaimana jika seorang pemain di dalam timbunan clipping dan seorang pemain lagi berada sekaki sebelahnya di rumput yang dah dipotong? Jika jawapan anda “Boleh ambil free drop” mungkin industri ini bukan untuk anda.

Ini tidak bermakna setiap inci rumput di padang mesti disikat rapi. Banyak padang golf ternama di dunia mempunyai tee, green dan fairway yang rapi tetapi rough yang lasak.

Sebuah padang golf yang ideal adalah padang yang mencabar tetapi adil. Matlamat untuk seorang penjaga padang ialah supaya padangnya berada pada tahap hampir dengan tahap tournament (dengan bajet yang mencukupi). Langkah-langkah khas tak sepatutnya diperlukan untuk mencapai tahap tournament.

Saya percaya bahawa memahami dan mengamalkan falsafah ini memberi penjaga padang golf suatu prinsip, satu garispanduan kerja yang boleh dicapai selain dari hanya memotong rumput dan mengambil gaji dihujung bulan.

Falsafah ini akan memaksa kita

  1. membuat (atau mengikut) piawaian yang tinggi
  2. menyediakan jadual kerja rutin harian dan aktiviti tahunan
  3. mempunyai pegangan tentang rekabentuk (design) padang dan kekal kepada pegangan tersebut sewaktu membuat rancangan untuk sebarang kerja ubasuai padang.
  4. Mengambil peranan memerhati permainan golf di padang serta memikirkan bagaimana kerja kita dan padang kita mempengaruhi nya.
  5. Berusaha untuk penyediaan padang dengan kompromi di antara pemain handicap tinggi dan rendah dan adil untuk semua golfer.
  6. Menaikkan taraf padang (dengan bajet yang cukup) ke taraf hampir-tournament pada setiap hari.

Kalau kita boleh jadi cemerlang, kenapa jadi biasa biasa?

Ini adalah contoh falsafah beberapa padang lain:

¨“Padang ini adalah padang klasik dengan green yang kecil, pokok dan landskap tempatan dan penjagaan pada tahap tinggi yang mampu”

¨“Padang ini adalah padang minimalist dengan jumlah pokok yang kurang, fairway yang besar dengan penjagaan yang mudah tetapi cekap”

¨“Padang ini mencabar dengan rough yang tinggi, green yg laju, fairway yang kecil dan pokok yang banyak”.

“Padang ini adalah padang lama dengan pokok yang besar, fairway yang kecil dan green yang rata; sesuai untuk pemain golf santai dan sebagai senaman”

Apakah falsafah penyelenggaraan padang anda?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf, stadium | Tagged: | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: