LANDSKAP BHG 1.
Posted by mynormas on May 1, 2020
Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 1 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian pertama. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya.
Setelah berminggu-minggu anda duduk rumah dan anda tenung halaman rumah anda, timbul satu perasaan bahawa sudah tiba masanya untuk anda membuat beberapa perubahan pada halaman anda. Atau mungkin berminggu-minggu anda duduk berjauhan dari rumah dan anda berazam bila balik nanti, anda hendak tebang semua pokok yang anda pada firasat anda dah mati sekarang serta rumput yang dah serabai akan diganti.
Mungkin saya telah lama abaikan anda yang membela rumput sebagai hobi di rumah. Samada anda mempunyai bungalow besar dengan halaman di keliling rumah ataupun anda duduk rumah teres dengan halaman berumput sebesar setem pos (anak-anak kalau tak tahu apa itu setem pos; sila tanya yang tua-tua ya).
Baiklah, bidang landscape orang putih kata terbahagi kepada dua bahagian iaitu hardscape dan softscape. Softscape ialah semua tumbuhan dan hardscape ialah semua perabut (ini kes dipermudahkan cerita ya; jangan guna laman web ini untuk ulangkaji periksa tetapi sekadar untuk menambah ilmu).
Pertama sekali kita cuba fahami konsep pemilihan tumbuhan; pokok bunga, pokok besar atau rumput.
Ada macam-macam cara untuk merekabentuk landskap. Ramai dari kita merasakan bahawa nak landskap halaman rumah hanyalah tanam rumput, pokok, bunga dan juga batu hiasan; semuanya di susun mengikut citarasa tertentu.
Kebanyakan pakar kata ada tiga cara untuk merekabentuk landskap, pada saya tiga cara ini ialah tentang pemilihan tumbuhan untuk landskap itu.
- Landskap tradisional
- Landskap semulajadi
- Pemulihan ekologi.
Landskap Tradisional
Ialah landskap yang biasa kita lihat dengan bunga pelbagai, batu putih dan sebagainya. Bunga dan pokok adalah dari jenis yang mahal, selalunya bunga atau pokok yang tidak terdapat di kawasan tempatan. Segalanya kelihatan seperti diimport masuk dan kawasan itu akan nyata berbeza dengan kawasan kejiranan. Landskap nya akan kelihatan complicated dan sophes… sophisti… sofistikated.
Tumbuhan di landskap tradisional ini terutamanya pokok bunganya akan disusun secara formal (bulat, petak, atau lain-lain bentuk yang simetri dan berpadanan).
Tumbuhan yang dipilih hanyalah berdasarkan kecantikan nya sahaja.
Pendekatanya, pendekatan landskap ini ialah apa yang anda akan lihat dan baca dalam majalah-majalah landskap atau halaman.
Kos penyelenggaraan landskap ini biasanya adalah tinggi.
Landskap semulajadi
Juga dikenali sebagai native landscaping, ia tentang penggunaan tumbuhan tempatan. Dalam konteks ini, “tempatan” bermaksud tumbuhan yang biasa dilihat di kawasan itu, bukan tumbuhan yang dibawa masuk dari negeri lain atau nursery di Cameron Highlands, Fraser’s Hill dan sebagainya.
Menghukum susunannya adalah sedikit subjektif, secara definasi, susunan nya seharusnya menggambarkan kawasan setempat juga tetapi saya tak nampak masalah jika susunan formal diamalkan asalkan 1. Tumbuhannya ialah tumbuhan tempatan dan 2. Ia juga mengambilkira pengekalan kehidupan liar tempatan.
Umumnya kita kata susunannya ialah secara rawak (random)
Pemilihan tumbuhan ialah berdasarkan kecantikan juga tetapi terhad kepada tumbuhan yang memang wujud dilokasi tempatan di situ.
Cara ini mungkin lebih sesuai di cadangkan untuk kegunaan kebanyakkan orang biasa. Kita akan menggunakan rumput tempatan seperti Cowgrass, Serangoon ataupun Mutiara (satu sub-spesis Cowgrass).
Carilah contoh di kawasan tempat tinggal kita dan kemudian beli atau mintak dari orang yang berkenaan – menggunakan tumbuhan tempatan tidak memberi lesen untuk mengambil tanpa kebenaran dari rumah sebelah. Kemudian, beri tumbuhan dan pokok itu ruang untuk tumbuh secara semulajadi dengan penjagaan yang minima. Bukan tidak berjaga langsung, tetapi biarkan ia tumbuh secara semulajadi; kita masih lagi memerlukan keseragaman atau corak tertentu.
Kos penyelenggaraan landskap ini biasanya adalah rendah.
Masalah saya untuk cari gambar landskaping semulajadi di Malaysia ialah biasanya ada juga satu atau dua pokok import di kawasan landskap itu dan saya tak dapat pergi ke tempat saya kerja dulu, kerana masih dalam PKP (lockdown 2020) ini. So saya search image di internet.
Pemulihan ekologi
Bila satu kawasan dirosakkan oleh pembinaan, pembalakkan atau lain-lain maka sebaiknya kawasan itu dibaiki dengan cara landskap ini. Ia akan cuba mengekalkan kawasan itu kepada keadaan lama sebelum kerosakan dan kesamaan dengan kawasan sekitar.
Susunan tumbuhan sama sekali tidak akan mempunyai sebarang bentuk formal tetapi lebih menekankan aspek praktikal dan direka untuk menjadi seuatu komuniti semulajadi.
Tumbuhan yang dipilih ialah tumbuhan yang memang asal dah ada di situ atau di kawasan kejiranannya. Niat utama ialah memaksimakan struktur dan fungis ekologi kawasan itu.
Kita boleh memberi alasan bahawa halaman rumah kita dahulu adalah kawasan pembinaan dan tumbuhan asal ialah lalang, semak samun tapi takut orang lain (isteri, mak, mak isteri, jiran, majlis tempatan dsb) tak terima alasan tersebut.
Kos penyelenggaraan landskap ini adalah amat rendah. Tak mungkin tiada langsung kerana – terutamanya pada peringkat awal – pembajaan dan penakaian perlu dilakukan. Pencegahan pencemaran dari tumbuhan asing, pertumbuhan mendadak suatu spesis melebihi spesis lain juga perlu dilakukan tetapi jarang-jarang sekali.
Anda mungkin membayangkan kawasan hutan sekunder ataupun pinggiran taman perumahan anda yang tempat kontraktor buang bahan binaan. Saya lebih suka nampak bahagian padang golf yang berada di luar kawasan permainan.
Kebanyakan padang golf akan membiarkannya jadi liar. Saya cadangkan mereka jadikan ia bersifat liar yang dibela. Pastikan spesis tertentu yang boleh dikawal dan sama dengan spesis sekeliling sahaja yang ada. Setahun atau dua tiga tahun sekali, hantar beberapa orang pekerja dengan parang dan chainsaw untuk potong anak pokok yang baru nak naik supaya ia tak jadi hutan dan creeper yang akan membuatkan ia nampak sebagai kawasan berhantu; biarkan dua-dua dan ia akan jadi hutan berhantu.
Ini video kedua yang saya buat sendiri. Kali ini dah pandai tambah sound-effect. Rumusan untuk penerangan di atas ada di bahagian bawah.
Saya juga ada menulis cerpen bersiri tentang seorang penjaga rumput selepas PKP. Ikuti siri Roslan dan gangnya (tapi ramai orang nampaknya lebih tertarik kepada Nina) bermula dengan Bab 1.

Maintaining this Website. Sumbangan.
Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.
$10.00
Yang mana sesuai dengan anda? Kita akan bincang sedikit dalam episod seterusnya.
Leave a Reply