Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

 • Facebook Likes

 • The new Brushcutter

  Pengganti Brushcutter

  Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

 • Trees Nursery

  Forest trees nursery

  Get your Trees from this nursery

Stadium canggih, padang licin.

Posted by mynormas on February 16, 2023


Ekoran dari perlawanan Super Bowl 2023 di Arizona Amerika Syarikat batu baru ini, penjaga padang State Farm Stadium di kritik hebat kerana keadaan padang nya yang licin. Apakah kemungkinan ia akan berlaku di Malaysia?

Kelicinan padang bukan kerana basah semata-mata tetapi dikatakan adalah kerana rumput dan pengurusan nya. Ada beberapa kemungkinan yang diutarakan. Pertama, akar rumput yang pendek. Kedua, permukaan yang basah. Ketiga; campuran dua spesis rumput (Bermuda Tahoma 31 dan Ryegrass) dan keempat, penggunaan cat berlebihan atas permukaan rumput.

Saya bukan faham tentang permainan American Football tetapi ada dua dari empat perkara tersebut yang pada saya, patut difikirkan oleh arkitek stadium Malaysia. Terutamanya stadium baru yang akan dibina oleh sebuah syarikat swasta, kalau betul ura ura ia akan mempunyai lantai padang yang boleh keluar masuk stadium (lihat dalam YouTube bawah ini kalau anda tak faham) dan juga bumbung tertutup.

Pertama ialah tuduhan bahawa kelicinan padang disebabkan oleh akar rumput yang pendek. Ada dua kemungkinan kenapa akar di State Farm Stadium adalah pendek: ia baru dipasang dua minggu sebelum itu dan ia ditanam atas mekanisma berupa dulang besar dan cetek yang boleh diseret keluar dan masuk stadium utk dapat matahari dan supaya stadium boleh digunakan utk aktiviti lain. Sekali lagi, kalau tak faham, sila lihat di YouTube yang saya sertakan ini, saya tunggu. Di bawah adalah gambar padang yang sama bila ia di sorong keluar dari stadium. Imej dari https://www.statepress.com/article/2023/02/anatomy-of-super-bowl-lvii-field.

Kedua permukaan basah. Juga ada dua kemungkinan. Pertama, bumbung stadium dibuka dan embun terbentuk di atas daun rumput dan kedua, jumlah orang yang ramai dalam stadium tertutup mengakibatkan suatu alam sekitar mikro (micro environment) di dalam stadium menyebabkan lebih banyak kelembapan di atas padang. Anda boleh lihat isu ini dibincangkan mulai minit 2, 40 saat dalam YouTube di bawah.

Ketiga, lokasi ini adalah kawasan zon sederhana yang mempunyai musim panas yang tak berapa panas dan musim sejuk yang tak berapa sejuk, namun begitu kesejukan nya walau tak sampai membunuh rumput musim panas (warm-season grasses) akan menyebabkan rumput tersebut menjadi dormant. Sepatutnya Zoysia lebih sesuai dalam keadaan tersebut tetapi pihak penganjur – NFL – telah memilih variety Bermuda yang baru iaitu variety Tahoma 31. Ia adalah variety kacukan (hybrid) dari Cynodon dactylon dan Cynodon transvaalensis. Setakat ini, semua spesis Bermuda akan menjadi dorman (umm… pengsan? Koma?) dan nampak macam mati bila cuaca menjadi sejuk seperti di lokasi Arizona. Supaya tak nampak macam main atas padang rumput mati, pihak penganjur telah mencampurkan rumput tahan sejuk dari spesis Ryegrass yang berwarna hijau walau cuaca sejuk kepada Bermuda Tahoma 31 tadi. Teknik ini dipanggil overseeding (mereka tabur benih rumput Rye di ATAS (over) rumput Bermuda dan adalah teknik biasa di gunakan di padang golf yang berada di zon sederhana).

Keempat, tak cukup dengan overseeding, NFL juga – supaya menjamin padang nampak hijau masa perlawanan berlangsung – telah menggunakan cat khas untuk bukan sahaja membuat belang logo pasukan dan nombor nombor atas padang, malah (okay ini sebenarnya dari ucapan pengulas TV waktu perlawanan so tak tahu betul atau tidak) mengecat seluruh padang supaya nampak hijau. Adakah cat hijau tu menyebabkan padang licin? Kita tak tahu dengan pasti, tapi KALAU BETUL mereka cat padang jadi hijau, ia mungkin satu sebab tambahan.

Jadi, adakah berbaloi mempunyai stadium yang canggih tetapi padang yang tidak berkualiti?

Untuk makluman, info saya datang dari media massa Amerika dan juga saya telah menyibuk di sebuah group pakar rumput padang golf Amerika dan bertanya pelbagai soalan yang saya pasti mereka anggap sebagai soalan bodoh, untuk mendapat maklumat yang saya tulis di atas. Ini adalah orang-orang yang bergelumang dengan rumput, bukan pakar dari menara gading ya.

Hubungi kami utk informasi tentang penyelenggaraan padang dan rumput. Email mynormasATconsultantDOTcom atau talipon 03 5131 OO66 dan tinggalkan pesanan jika tiada jawapan. Nak tahu tentang rumput musim panas / sejuk? Boleh geledah FB atau TikTok mynormas.com. Saya ada tulis tentang nya bulan lepas.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: