Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘kelab golf’

Profil tanah

Posted by mynormas on January 7, 2023

Kat luar negeri kan, memprofilkan orang ni salah tau. Kita tak kenal orang tu tapi berdasarkan warna kulit atau asal usul dia, kita memprofilkan dia sebagai jahat, pemalas atau tamak.

Lebih lah jarang kita nak periksa profil tanah sebelum kita membuat keputusan tentang sifat tanah di suatu tempat yang baik atau bermasalah.

Tahu kah anda tentang kewujudan suatu alat untuk memeriksa profil tanah?

Berbelas tahun dulu, saya di panggil kerja di sebuah kelab golf yang mempunyai masalah di atas green mereka.

Bila saya periksa profil tanah, saya dapati mereka mempunyai beberapa masalah. Pertama mereka tidak menggaul bahan organik ke dalam zon akar mereka dengan betul. Ini menyebabkan ada lapisan bahan organik tulin yang tidak memainkan peranan nya sebagai pemangkin pertumbuhan.

Yang hitam tu organik. Yang hijau bawah nya tu ialah zeolite sejenis soil amendment.

Selingan: kami di padang golf tak guna “topsoil”. Sejak puluhan tahun iaitu sekitar 1960an, sistem penanaman rumput di atas pasir telah di popular kan samada menggunakan sistem USGA, California atau hybrid di antara dua sistem itu. Kami gunakan apa yang dipanggil sebagai rootzone atau zon akar iaitu lapisan setebal lebih kurang 100mm atau 4 inci yang di campur dengan 5 – 10% dari isipadu nya dengan bahan organik. Bergantung pada cuaca tempatan, ada tempat yang menambah pula dengan 5% dari isipadu pula dengan amendment yang amat lambat reput tetapi berfungsi memegang air dan nutrien.

Masalah kedua padang ialah kerja-kerja hias-atas atau topdressing yang dilakukan secara jarang-jarang tetapi dengan tebal. Ini menyebabkan pelapisan atau layering yang melambatkan pergerakan air ke dalam tanah.

Pelapisan tanah (soil layering). Bila hias-atas dilakukan jarang-jarang tapi tebal tebal.

Jadi, air lambat turun, akar jadi pendek dan oleh kerana tiap-tiap green ada masalah unik berbeza dari green ke green, maka tiap-tiap green akan ada sifatnya sendiri yang menyusahkan pemain golf yang mahukan semua green mempunyai sifat yang hampir sama.

Penyelesaian nya?

Ka-boom!

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput dengan pengalaman 30 tahun. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Sila jangan copy paste tanpa memberi penghargaan pada saya atau laman web ini. Pernah jumpa laman web yang copy ayat demi ayat lepas tu dia buat tak tahu saja bila saya tanya. Satu sen pun saya tak dapat.

Posted in Golf Course, Greens, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

Tanam sod

Posted by mynormas on October 22, 2022

Percaya lah kalau saya kata perkataan “sod” adalah perkataan tak elok dalam bahasa Inggeris dari Britain. Contoh penggunaan: “You stupid sod!”. Ini mengikut kamus Oxford ya.

Dalam istilah penjagaan rumput di Malaysia dan America pula, sod ialah keping tanah yang mempunyai rumput di atas nya. Dan dalam konteks penulisan ini, ialah cara penanaman keping tanah tersebut.

Kali ini, malas nak cakap banyak, saya nak tunjuk gambar saja. Saya berharap gambar-gambar ini akan menjawab persoalan “kenapa tak boleh guna sod cangkul?”

Inilah cara yang betul menanam sod. Kita tanam rapat rapat dan sama rata, kita gunakan papan atau kayu lurus utk ukur kerataan keping keping itu

Mungkin ada yang kata “alah, itu green padang golf, bolehlah”. Bukan kah kesempurnaan yang kita impikan? Ini pun bukan sempurna tapi ia jauh lebih baik dari sod cangkul yang tak sama tebal di jack jatuh lori lepas tu baling baling dia ke seluruh padang. Tiga bulan kemudian kita tanya “kenapa padang saya tak rata?”

Rumput cangkul. Agak-agak cara ni cepat ke nak dapat rata?
Guna ramai pekerja kalau nak siap cepat.

Utk dapat penanaman sod yang rata, kita juga perlukan bahagian dasar yang rata. Ini membawa kita kepada jawapan kepada soalan kedua yang saya selalu di tanya, “nak tanam atas topsoil ke, pasir?”. Saya tak gunakan topsoil, saya gunakan pasir kerana pasir lebih mudah di ratakan. Topsoil, terutamanya topsoil yang sebenarnya adalah tanah liat akan amat susah di ratakan.

4 inci teratas ialah 95% pasir + 5% bahan organik. Ini kita panggil sebagai “root zone”.

Jadi root zone ini adalah bahagian utama akar berada. Kita perlukan ia subur dan memegang sedikit air, tak perlu banyak sebab kita nak latih akar rumput utk tumbuh panjang ke bawah mencari air. Tapi awas, masa mula mula tanam, rajin rajinlah siram.

Selepas sehari, ini lah hasilnya. Yang putih tu ialah pasir di masukkan di celah sod yang ter jarang. Jangan khuatir tentang warna rumput sebab pada awal, memang agak kering.

Padang bola? Padang bola lain sikit tapi mungkin lebih rumit dari green padang golf. Green padang mempunyai bentuk bentuk yang tidak lurus sedangkan padang bola mesti lurus dengan camber tinggi di tengah dan rendah di tepi.

Ambil level kemudian pacak kayu pancang dan tanda level anda. Bila tiba masa utk tanam rumput, pasang tali dari tanda di pancang ke tanda di pancang satu lagi kemudian tanam bawah tali tersebut. Kalau sod tertinggi, buang pasir bawah sod, kalau sod terendah, letak pasir bawah sod. Ini anda tidak dapat buat dengan sod cangkul.

Satu lagi, jangan guna sod dalam plastik. Tapi itu adalah bahan utk penulisan hari lain.

Nak jimat? Boleh juga beli sod dengan keluasan 80% dari keluasan padang kemudian isi pasir di celah celah sod. Nak lagi jimat, boleh sampai 50% kemudian tanam macam papan dam. Ingat! Lagi jauh jarak antara sod, lagi lambat padang boleh digunakan dan lagi banyak peluang rumpai (rumput liar) masuk.

Bukan contoh terbaik tapi contoh jugalah utk tanam 80% sod.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin.

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

Tanam Sprig

Posted by mynormas on October 15, 2022

Bagaimana kita tanam rumput dengan jimat tapi lambat? Kita sprig.

Patut nya hari ni 15 Oktober 2022 saya upload story tentang greenspeed ya? Artikel nya dah siap tapi saya tangguh ke bulan November sebab ada artikel lain yang saya nak keluarkan yang saya kira lebih penting utk lebih ramai pembaca.

Ada dua cara utk tanam rumput iaitu dengan cara vegetatif dan cara bijibenih. Kita panggil cara pertama ni “vegetatif” kerana ia menggunakan bahagian tumbuhan yang hidup. Cara ini terbahagi pula kepada cara stolon dan sprig. Saya kira penanaman cara sod pula ialah perpindahan rumput dari satu tempat ke tempat lain.

Cara paling mahal ialah dengan sod kerana kita pindah kan rumput sedia ada. Mungkin 100% iaitu nak tanam satu padang, kita beli rumput dari satu padang lain. Murah sikit kalau kita tanam 80% sahaja dari luas kawasan dengan rumput sod. Paling murah cara sod ialah kalau kita beli 50% saja rumput dan tanam macam papan dam, bayangkan yang hitam tu rumput dan yang merah tu di isi pasir halus sampai paras sod sebelahnya.

Lebihkurang 10 tahun lalu, sebuah padang golf yang saya adalah konsultan nya mengalami masalah rumput mati. Mati dalam kawasan yang luas. Nak beli sod rumput Tifdwarf banyak 1. bukan nya murah dan 2. oleh kerana Tifdwarf adalah rumput hybrid (senang cerita rumput kawin) belum tentu rumput sod yang di beli, sama dengan rumput sedia ada.

Jadi kami, iaitu saya dan Superintendent padang itu, En. Bakri, memformulasi utk menggunakan rumput dari green yang paling lasak di padang itu utk tanam di kawasan botak.

Idea nya bagus, tapi takkan nak kopek seluruh green 17 (contoh) nak tanam kawasan mati di green 3, 7, 11 dan 15 (contoh! Dah 10 tahun, tak ingat sangat dah)?

Jadi kami gunakan cara sprig. Iaitu kami potong sod dari green 17 (con…toh) dan bawa ia ke green yang ada kawasan mati.

Sod dari green yang power.

Di kawasan mati itu, kami gunakan serampang berongga lama untuk tebuk lubang di tanah.

Tebuk tebuk tebuk.

Menggunakan serampang berongga saiz yang sama, kami tebuk pula di sod tadi utk mendapatkan “benih” rumput pula.

Ini lah rupa “benih” nya

Kemudian kami cucuk benih tadi ke dalam lubang tersebut.

Cucuk cucuk cucuk.

Kemudian kami siram dan tunggu. Ambil masa juga utk rumput ni tumbuh rapat rapat. Lebih kurang satu bulan juga. Ingat! Ini atas green yang dah established, kalau kita nak buat di tempat baru disediakan tanah kerana tanah nya lembik dan lembut. Mungkin sampai 4 bulan.

Kalau tanam sod, jauh lebih cepat siap dan cepat boleh digunakan. Cara sprig, murah kerana satu sod 1 kaki x 1 kaki boleh tanam kawasan 3 kaki x 3 kaki. Tapi lambat lah siap nya.

Jadi, anda nak murah ke, anda nak cepat siap?

Selain dari contoh sprig di atas, ada lagi cara sprig yang anda boleh jumpa di laman web ini.

Saya Normas Yakin Arifin, kepakaran saya ialah penjagaan dan pemulihan padang serta rumput. Jika padang anda bermasalah dan anda perlukan bantuan hubungi saya di email mynormasATconsultant.com, atau 03 5131 OO66 dan biar kan ia berdering lama. Ia akan disambungkan ke handphone saya jika tiada orang di pejabat. Jangan lupa utk layari dan Follow laman web ini, atau FB mynormas.com atau Instagram mynormas dan terbaru, TikTok Normas Yakin. 

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

A golf club, a legend

Posted by mynormas on December 15, 2014

I was just going through the mail today (Friday the 12th of Dec) when my wife called my attention to one of the letters; “Look, its a golf club” I thought she was referring to a letter I recently received from my club raising the subscription fee for 2015, I was going to say something not nice when I realised she was pointing to a stamp on a different letter.

It turns out the stamp was about The Mines Golf Club and The World Cup of Golf played there in 1999.

image

I don’t know about you but to me, this elevated the club to ‘legend’ status in my eyes. The last time I knew that a golf club was featured on a stamp was when RSGC celebrated their 100 years anniversary.

Did I miss anything? Let me know your thoughts and opinions below.

Posted in Golf club | Tagged: , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: