Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘jenis rumput’

Cowgrass di Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Advertisements

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

So, Tifdwarf adalah rumput mutant; jadi?

Posted by mynormas on March 20, 2012

Dalam artikel/posting yang sebelum ini, saya menceritakan bagaimana banyak jenis rumput adalah mutan. Tapi apa kesannya pada kita; orang yang membeli, membela atau menjual rumput? Kenapa saya ceritakan tentang isu itu? Adakah ia penting atau signifikan?

Rumput ataupun tumbuhan yang berbeza secara rupa dan sifat dari tumbuhan asalnya tidak di iklan kan sebagai “mutan untuk di jual”. Mereka biasanya di panggil sebagai kultivar atau ‘cultivar’ yang berasal dari perkataan ‘cultivated’ dan ‘variety’.

Tidak semua rumput atau tumbuhan yang berbeza dari rumput atau tumbuhan asal adalah hasil dari perubahan genetik ataupun kacukan. Kadang-kadang, ia hanyalah suatu perubahan sifat yang di sebabkan oleh tindakbalas tumbuhan itu kepada alam sekitar ataupun hanya suatu kebetulan terdapat suatu perbezaan yang amat sedikit dalam molekul DNA nya yang memberi sedikit perbezaan kepada tumbuhan tersebut. Mangga yang lebih manis, durian yang lebih lemak, rambutan yang banyak isi ataupun rumput yang lebih pendek semuanya adalah contoh perbezaan sedikit sahaja dalam rantaian DNA tumbuhan. Terlalu sedikit sehinggakan – saya boleh pastikan hanya tentang rumput Tifdwarf dan bukan mangga, durian atau rambutan tadi – ia tidak muncul dalam ujian DNA.

Oleh kerana ini adalah laman web tentang rumput maka kita akan khusus bercerita tentang rumput sahaja: rumput yang menunjukkan perbezaan ini dikatakan adalah off-type atau pun adalah variety rumput yang berbeza. Jika variety baru rumput itu menunjukkan sifat yang di kehendaki, ia pula akan di bela atau di semai ataupun dalam Bahasa Inggeris ‘cultivated’. Ia adalah ‘cultivated variety’ ataupun di pendekkan menjadi ‘cultivar’ atau dalam bahasa Malaysia ‘kultivar’. Ada juga orang yang menggunakan perkataan ‘off-type’ atau hybrid. Tetapi hybrid seharusnya hanya digunapakai untuk bercerita tentang kacukan di antara dua atau lebih spesis (ingat Toyota Prius atau Honda Insight).

Tanpa pergi terlalu teknikal dan berbincang tentang diploid atau isu-isu genetik lain untuk posting ini, kita terus bercerita tentang bagaimana ia memberi kesan kepada pembeli dan pembela rumput.

Jika kita membeli rumput untuk halaman rumah, cukuplah sekadar kita tahu bahawa rumput yang kita pilih di ‘showroom nursery’ adalah juga rumput yang dia akan hantar ke rumah. Kadang-kadang, kultivar ini sangat sedikit perbezaannya kita hanya perasan ia mempunyai sifat yang berbeza dari apa yang kita lihat di ‘showroom’ selepas berbulan-bulan kemudian. Terbaik: apa yang kita nampak, terus masuk kereta atau lori depan mata. Kalau dia kata nak ambik dari tempat lain, mintak dia jangan bongkar sampai kita datang untuk teliti dulu. Of course ini semua dengan caveat bahawa pembelian itu banyak, mahal ataupun kita seorang ‘perfectionist’.

Jika kita membeli rumput untuk kawasan besar seperti padang bola ataupun taman; konsepnya serupa. Pastikan kita dapat apa yang kita beli. Dia dah tunjuk nursery dan kita puas hati, beritahu dia sebelum dia bongkar untuk hantar, wakil kita mesti ada di tapak nursery itu dahulu. Ada nursery yang tunjuk kat pelanggan sebelah kanan lepas tu bongkar dan hantar sebelah kiri. Esok pelanggan lain datang, dia tunjuk sebelah kanan lagi tapi bongkar dan hantar sebelah belakang. Lusa dia tunjuk sebelah kanan dan bongkar sebelah depan. Kadang-kadang sama; kadang-kadang, tak sama. Kita tak akan nampak perbezaan sewaktu tengah sibuk tanam, topdress dan juga siram.

Bagaimana pula kalau kita nak beli untuk taman seluas 10 ekar dan dia ada rumput cukup untuk 5 ekar tapi bersumpah bahawa pakcik dia punya jiran ada nursery lain lagi besar yang rumput confirm serupa? Of course, kita kenalah pergi tengok nursery tu, tapi saya cadangkan kita tanam rumput tu jangan bersebelahan. Dari nursery pertama, beli cukup untuk tanam di satu lokasi taman kita dan dari nursery kedua, beli cukup untuk lokasi-lokasi lain.

Senario seterusnya, bagaimana jika kita tanam taman atau padang kita dalam fasa atau jadual tertentu dan adalah penting bahawa setiap fasa itu di tanam dengan rumput yang sama? Ini paling relevan untuk pembela rumput di padang golf; terutamanya rumput di atas green. Bulan Mac, tapak green untuk lubang 1, 2 dan 3 siap; bulan Mei, lubang 4, 5 dan 6, dan seterusnya bulan Oktober baru lubang 17 dan 18 siap untuk di tanam. Bagaimana kita nak pastikan bahawa semua lubang di tanam dengan kultivar yang sama? Cara paling baik ialah beli dalam satu atau dua fasa sahaja. Dan semua fasa datang dari satu sumber. Jika di takdirkan sumber itu kecil? Bahagikan sumber itu kepada dua bahagian A dan B. A adalah ‘ibu’  dan B adalah apa yang kita akan bongkar dan tanam. Jika kita nak tanam setiap tiga green dan satu green ialah 500m2 maka kita jadikan B sebesar 1500 – 1600m2. Besar A? Cukup untuk menghasilkan stolon yang boleh cover B tadi. Kalau ruang masa di antara fasa tu terlalu dekat, mungkinperlu ada satu lagi C yang sama besar dengan B. Green 1, 2 dan 3 di tanam dari rumput nursery B, green 4, 5, 6 di tanam dengan rumput dari nursery C, green 7, 8 dan 9 di tanam dengan rumput dari nursery B (2-3 bulan selepas penuaian pertama) dan seterusnya. Ertinya, beza rumput di atas green 1 dan green 8 hanyalah satu generasi.

Kalau nak jimat; beli dari nursery dan tanam di practice green ataupun bina sebuah nursery khusus sebagai sumber. Jangan, jangan, jangan beli dari nursery luar, tanam di green 1, 2 dan 3, lepas tu ambil dari green 1 tanam green 7, dari green 7 tanam green 12, dari green 12 tanam green 16 lepas tu dari green 16 tanam practice green. Setiap kali ia di tanam semula, ia dah berubah satu generasi dan akhirnya selepas beberapa tahun, akan jelas perbezaan di antara generasi-generasi nya. Fakta ini mungkin tidak benar untuk semua kultivar tetapi, fakta dan prosedur inilah yang saya praktikkan dan saya ajar kepada orang. Mana kita tahu rumput mana yang senang berubah? Amalkan satu prosedur yang betul. Tanam di nursery/practice green dan tanam di green 3 (green 1 dan 2 dah di tanam serentak dengan nursery/practice green), bila green 4 dah siap, ambil dari nursery/practice green. Bila green 5 dah siap ambil dari nursery/practice green dan seterusnya.

Banyak padang di Malaysia tidak mempunyai nursery. Jadi bila terpaksa menanam semula, mereka terpaksa beli rumput dari nursery luar dan hope for the best: ia menyerupai rumput sedia-ada. Jangan ambil risiko. Pernahkan anda memasang tile di lantai atau dinding rumah dan beberapa  tahun kemudian terpaksa menggantikan satu sahja tile yang telah pecah? Anda pergi ke kilang yang sama dan beli tile yang anda sangat pasti sama, dan bila bawak balik, ia memang berbeza. Macamtulah rumput nanti.

Tanam lah nursery atau jadikan kawasa latihan anda sangat besar dan tanam rumput yang lebihan  sebagai  benih rumput, Atau jadikan kawasan practice kita sangat besar. Jika green padang golf anda perlu ditanam semula di kawasan kecil; cuba ambil rumput dari green yang sama (sini sikit sana sikit) dan tanam dengan cara plug atau sprig. Jika kawasan besar; ambil dari nursery.

Kedua-dua sod ini di katakan datang dari nursery yang sama. Tapi rumput kedua-duanya nampak sangat berbeza walaupun kedua-duanya di dakwa adalah Tifdwarf. Mungkin ia di ambil dari kawasan yang berbeza?

Pendekkata nya; bila kita menanam rumput di kawasan besar atau banyak kawasan; pastikan kita mengurangkan risiko bahawa kawasan itu di tanam dengan rumput yang pelbagai varieti. Penjagaan rumput dah memang susah, kenapa jadikan ia lebih susah?

Posted in Fields, Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput, Taman | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Avengers, X-Men, Spiderman dan Rumput.

Posted by mynormas on March 10, 2012

Apakah hubungan di antara Avengers, X-Men, Spiderman dan rumput?

Hubungan? Mana mungkin mereka mengadakan hubungan. Cuba soalan lain;  “Apakah persamaan di antara Avengers, X-Men, Spiderman dan rumput?” dan anda boleh mendapat jawapan bahawa mereka semua adalah mutan. Mungkin bukan semua rumput adalah mutan, tetapi beberapa jenis rumput yang di gunakan sebagai  rumput hiasan dan/atau permainan adalah mutan.

Sebelum anda bangun mencari pen marker dan papan tanda untuk buat sepanduk bantahan, mungkin anda perlu baca keseluruhan artikel ini dan seterusnya buat penyelidikan lagi.

Adoi!

Dalam cerita wayang dan komik Spiderman, kita dapat melihat bagaimana En. Peter Parker mendapat kuasanya dari gigitan seekor lelabah radioaktif. Lelabah itu sendiri adalah mutan, dengan kombinasi kebolehan dari spesis pelbagai lelabah lain. Akibat gigitan tersebut DNA Peter Parker telah tertukar dan mengandungi kebolehan lelabah dari pelbagai spesis tersebut.

Ada sekumpulan lagi adiwira-adiwira yang mempunyai lebih banyak lagi kebolehan dan kuasa. Dalam kumpulan yang dinamakan “X-Men” ada orang yang boleh membaca minda orang lain, manusia magnet dan ada orang yang boleh mengawal cuaca dengan lebih cepat dari bomoh-bomoh yang digunakan sewaktu pertandingan golf besar di Malaysia.

Dan yang terbaru sekali ialah The Avengers yang terdiri dari beberapa adiwira mutan (Hulk dan Captain America contohnya) dan beberapa orang biasa (Black Widow dan Hawkeye) serta seorang dewa Norse (teka siapa…)

Disini saya bukan nak bercerita tentang adiwira-adiwira orang putih, saya cuma nak menceritakan tentang mutasi secara umum dan bagaimana mutasi memberi kesan kepada rumput di padang golf.

Mutasi adalah perubahan dalam genetik dan kromosom sesuatu organisma. Genetik yang terdiri dari bahan di panggil deoxyribonucleic acid (DNA), akan menentukan sifat-sifat sesuatu organisma; perubahan dalam DNA akan merubah sifat-sifat organisma tersebut.

Bagaimana mutasi berlaku.

Bukan semua mutasi menjadikan orang mempunyai kuasa pelik. Sejak berzaman, manusia mencari tumbuhan atau haiwan yang mempunyai sifat yang di rasakan paling sesuai untuk keperluan mereka; samada lembu yang paling banyak susu, anjing yang paling besar, kucing yang mempunyai bulu paling lebat, padi boleh mengeluarkan hasil dua kali setahun, durian paling sedap, mangga paling manis dan sebagainya. Kadang-kadang, penemuan itu berlaku secara tak sengaja; samada terjumpa di negara lain, tempat lain, musim lain dan sebagainya. Kadang kadang, ia berlaku melaui proses ‘pengawinan’ atau percampuran baka. Kadang-kadang, ia adalah hasil dari kerja penyelidik di dalam makmal. Selalunya, proses yang dihasilkan ialah ‘mutasi’.

Selepas sedikit penyelidikan, saya menjumpai fakta bahawat terdapat dua jenis mutasi: yang pertama di panggil sebagai Mutasi Spontan, yang bermakna mutasi berlaku secara rambang tetapi secara semulajadi.

Untuk menghasilkan tumbuhan yang mempunyai sifat baru; kadar mutasi semulajadi adalah terlalu perlahan dan tidak boleh di harap untuk menghasilkan tumbuhan (bukan sahaja rumput) yang di kehendaki penyelidik.

Dalam tahun 1920an penyelidik mendapati bahawa perbezaan variasi atau mutasi dalam tumbuhan boleh di tambah bila tumbuhan asal di dedahkan kepada X-ray. Penyelidikan secara mutasi bertambah maju selepas Perang Dunia Kedua bila zaman nuclear memberi teknik baru kepada para penyelidik. Tumbuhan di dedahkan kepada sinar gamma, proton, neutron, partikel alpha dan beta dan para penyelidik akan mengumpul sampel untuk melihat samada sinar-sinar ini boleh mengakibatkan mutasi.

"Aku dah kata jangan cakap talipon masa aku tengah putting. Kan aku dah marah. Kau takkan suka aku masa aku marah"

Mutasi seperti ini adalah Mutasi Terdorong atau Mutasi Paksaan; jenis yang sama seperti yang berlaku kepada Dr. Bruce Banner yang bila marah akan menjadi Incredible Hulk.  Asal cerita si-Hulk ini ialah bila Dr. Banner terdedah kepada sinar gamma bila sebuah bomb gamma meletup. Ada versi lain mengatakan dia terdedah kepada sinar gamma dalam suatu ujikaji yang tersilap.

Asal-usul Tifdwarf

Di padang golf yang di tanam di kawasan beriklim panas seperti di Malaysia, green selalunya (90%) adalah dari jenis Bermuda Tifdwarf. Memanglah Tifdwarf di satu padang nampaknya macam tak sama di padang lain; malahan kadang kadang Tifdwarf di Lubang 1 tak sama dengan Tifdwarf di Lubang 6; sebenarnya kalau nak cakap betul-betul, banyak kelab golf yang di atas satu green pun nampak macam ada beberapa sub-spesis Tifdwarf lagi.

Cerita asal-usul Tifdwarf bermula dalam tahun 1920an: adalah di laporkan bahawa green di bahagian selatan Amerika Syarikat yang mempunyai iklim panas menggunakan rumput Common Bermuda. Ia tak boleh dipotong kurang dari 10 mm dan senang di serang penyakit. Dari dulu lagi, penjaga padang golf mahu rumput di kawasan green di potong rendah supaya bola boleh bergerak laju bila di pukul dengan kayu putter.

Para penyelidik membuat pencarian untuk rumput yang boleh tahan di potong rendah dan lali penyakit, tahan serangga, lasak dan mampu hidup di kawasan panas.

Dalam tahun 1950an di Tifton, Georgia, suatu variety baru rumput Bermuda telah di temui. Ia di namakan Tifgreen atau Tifton 328. Rumput ini mempunyai beberapa sifat yang di kehendaki tadi dan lebih baik dari Common Bermuda. Secara perbandingannya, jika Common Bermuda boleh dipotong pada ketinggian 10mm, Tifgreen boleh dipotong pada ketinggian 8 atau pun 5mm untuk jangkawaktu singkat. Varieti ini telah di biakkan dan di hantar kepada kelab-kelab golf yang berhampiran untuk di uji di atas green.

Beberapa tahun kemudian, ada beberapa di antara kelab-kelab ini yang mendapati dalam plot ujian mereka terdapat beberapa kelompok atau tompokan rumput yang bersifat kenit. Mereka percaya bahawa rumput kenit ini adalah mutasi dari Tifgreen yang sedang di uji. Rumput kenit ini di biakkan dan di uji sifatnya berbanding dengan Tifgreen dan rumput lain yang digunakan diatas green ketika itu dan didapati rumput itu lebih baik. Rumput itu dinamakan ‘Tifdwarf’ dan kini ia digunakan di merata tempat panas yang tidak boleh digunakan Bentgrass (sejenis rumput musim sejuk) di atas green.

Penggunaan Mutasi di Padang Golf

 

Ketiga-tiga contoh rumput ini di ambil dari tiga tempat berbeza di atas satu padang golf. Kononnya ketiga-tiga nya adalah Tifdwarf. Tapi kenapa mereka berbeza sifat?

Soalan selanjutnya; adakah mutasi lain di atas green di padang golf?

Mutasi yang berlaku ke atas rumput ini adalah bersifat progresif atau berlanjutan. Jika anda perhatikan betul-betul, anda mungkin ingat bahawa anda pernah melihat tompokan warna yang luarbiasa di atas green yang anda pernah main. Terutama nya di atas green yang sudah tua.

Ini bermakna rumput tersebut adalah – secara genetiknya – tidak stabil dan bermutasi perlahan-lahan secara semulajadi. Malangnya tidak semua rumput itu bermutasi serentak. Hanya satu atau dua tompok sekaligus. Jadi setelah beberapa tahun, anda akan mendapat green yang mempunyai tompok yang berlainan warna atau tekstur.

Kekadang, rumput mutasi (atau juga di panggil ‘off-type’) mempunyai sifat yang lebih baik dari tumbuhan asal jadi ada beberapa orang Superintenden tempatan yang telah ‘menganak-angkat’ rumput tersebut dan membiak mereka di nursery lalu menanam semula di atas green.

Di Malaysia ada beberapa padang golf yang menggunakan rumput off-type ini sebagai rumput rasmi di atas green. Ada diantara padang tersebut yang berjaya mempunyai green yang laju dan senang di jaga.

Soalan tambahan: Kenapa tidak semua padang golf berbuat serupa?

Kerana, tidak ada jaminan berapa lama mutasi tersebut boleh bertahan. Siapa tahu nanti generasi kedua atau ketiga atau ketiga puluhnya rupa macamana? Secara teorinya, bila suatu hari nanti Spiderman (atau Peter Parker) berkahwin dengan Mary-Jane, anak mereka belum tentu mempunyai kuasa yang sama dengan Spiderman. Malah, siapa tahu spesis mana yang keluar? Kalau Mary-Jane beranak keluar telur spider macamana?

Jadi tidak ramai yang berani tanam rumput mutasi secara rasmi. Secara tidak rasmi ada. Secara tidak sengaja; banyak. Contohnya; (saya letih cerita bab ini) beli dari nursery tanam di green 7. Lepas tu ubahsuai green 16, ambil ‘benih’ rumput dari green 7. Dua tahun lagi, green 9 nak di pindahkan, ambil ‘benih’ dari green 16. Hujung tahun, green 4 kena sabotaj, tanam semula ambil ‘benih’ dari green 9. Hampir setiap kali, rumput tu dah berubah satu generasi dan rumput green 9 dah tak sama lagi dengan rumput dari green 7.

Soalan sokongan; jadi tak bolehlah nak gunakan rumput yang halus tu sebagai benih green baru?

Tapi ini tidak bermakna menggunakan off-type tidak boleh berjaya. Jangan lupa 40 tahun lalu inilah cara Tifdwarf di perkenalkan. Jadi ada dua kemungkinan; rumput off-type itu mungkin stabil dan kelab itu menjadi terkenal, atau rumput  off-type itu tidak stabil, setelah beberapa tahun rumput itu akan mula bermutasi pada kadar yang tidak sama dan kita akan dapat green yang bertompok-tompok. Kenapa ambil risiko?

Beberapa tahun yang lalu, sebuah universiti tempatan yang mempunyai kepakaran dalam bidang pertanian telah mengumpul beratus-ratus off-type yang di ambil dari green seluruh Malaysia. Mereka kemudiannya mengenakan stress yang boleh dialami oleh rumput di atas green keatas semua off-type tersebut dan menyenaraipendekkan beberapa variety yang masih hidup. Hasilnya ialah suatu variety yang ditanam di atas green padang golf universiti tersebut dan sebuah padang golf tempatan dengan jayanya. Tetapi banyak kelab tetap akan guna rumput import. Mengapa tidak lebih banyak lagi kelab golf lain menggunakan rumput ini? Mungkin kerana ia tidak di jual oleh orang putih yang cakap dengan ‘slang’.

Soalan kehairanan: jadi semua tompok-tompok rumput berlainan warna atas green itu adalah akibat mutasi?

Tidak juga. Banyak juga tompok tompok tersebut adalah pencemaran rumput liar (lebih tepat lagi: rumpai) yang kebetulan kelihatan sama seperti rumput di atas green tersebut. Malah, biasanya kalau ia kelihatan lebih kasar, kemungkinan besar ia adalah rumput dari fairway atau rough.

Soalan terakhir. Dalam industry golf, adakah terdapat rumput mutan yang terhasil dari mutasi paksaan?

Sebenarnya memang ada. Di Malaysia, yang saya tahu hanya satu. Menembak Tifgreen dengan sinar gamma menghasilkan “Tifeagle”, suatu variety yang digunakan sejak 1998 dan boleh dipotong pada ketinggian separuh dari Tifdwarf. Tapi tidak pula ia bertukar menjadi Incredible Hulk bila marah…

Posted in Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Golf Malaysia: An interview.

Posted by mynormas on November 25, 2011

In November 2011 issue of Golf Malaysia, I talked about why golf courses (this applies to homeowners too) who don’t think they can’t afford high maintenance cost in the future, should stick to local grasses.  Why bother spending so much money buying and growing in imported grasses during the initial construction – or renovation – and then let it all go to waste in the next five years due to poor maintenance? I know:- some people will argue that “the grasses are actually not imported, we bought/got them from a neighbour” but it is still grasses that came from overseas and require high maintenance.

But why not plant local grasses or grasses that have adapted to local conditions that will require cheaper maintenance? After all, the first part of Integrated Pest Management is about selecting the right plant for the location.

It is a long interview. What you see here is only the 1st page. Get your copy at the newsstand and most respectable golf clubs or Pro-shop. Or go to http://www.golfmalaysia.com.my to subscribe.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang, Padang Golf, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: