Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘golf’

Hollow-tine Green.

Posted by mynormas on October 6, 2020

Saya dihantar sepucuk gambar dengan pesanan bahawa ini adalah cara melakukan pengudaraan secara serampang berongga (hollow tine) yang betul di atas green, iaitu dengan cara berpusing mengikut bentuk green.

Saya tidak tahu gambar ini diambil di mana. Saya mohon maaf kepada padang golf terbabit jika terasa. Tetapi jika anda rasa anda betul maka tiada masalah kan, dan jika anda rasa anda salah, maka anggap ini sebagai pelajaran.

Pengudaraan dilakukan mengikut bentuk green. Not the best way to aerate a green.
Di kawasan kita belok, belah dalam belokan akan mempunyai jarak hollow-tine yang pendek berbanding belah luar.

Malangnya ini adalah cara yang salah. Bila kita berpusing, maka bahagian dalam pusingan akan mempunyai sudut yang tajam malah dalam gambar di sini, boleh dilihat lubang hollow tine di situ itu amat rapat. Sedangkan di bahagian luar pusingan, ia jauh dari satu sama lain .

Cara yang betul adalah sama dengan cara memotong green: iaitu dengan garis lurus. Bila sampai di hujung potongan, angkat pisau, putar di luar green kemudian turunkan pisau bila masuk semula.

Pengudaraan dalam garis lurus. Straight lines are the way to do maintenance work on turf.

Samada menyembur aplikasi atau membaja atau tabur pasir hias atas menggunakan mesin, amalkan garis lurus atas green.

Saya ada timbulkan hal ini dalam buku saya.

Ini adalah satu contoh. Mungkin silap saya ambil dari terlalu jauh tapi anda boleh dengar dari suara mesin bila pisau diangkat di hujung green dan diturunkan semula di line baru.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , | 1 Comment »

Jadual Kerja

Posted by mynormas on September 29, 2020

Saya meletakkan premium yang tinggi kepada pembuatan (dan mengikuti) jadual. Jadual menentukan kita tahu apa yang akan kita lakukan seterusnya dan memampukan kita menggunakan sumber yang kita ada dalam waktu yang sesuai.

Tentunya sebagai orang yang bekerja di kawasan luar pejabat, kita tertakluk kepada perubahan cuaca, tetapi itu tidak bermakna kita tak boleh ada jadual, hanya bermaksud jadual kita perlu bersifat lebih fleksibel.

Ini adalah contoh jadual penjagaan rumput di sebuah padang golf. Ia hanya untuk green nya sahaja. Dan ia hanya boleh digunapakai di padang golf itu sahaja dan tidak semestinya boleh digunakan di padang golf lain kerana rumput yang berbeza, mesin yang tak sama, keperluan dan kemampuan yang lain-lain.

Kenapa ada dragmat? Kerana padang golf ini tidak mempunyai groomer pada mesin potong greennya dan saya perlukan rumput ‘dinaikkan’ dahulu sebelum dipotong utk mendapat green yang laju, maka saya suruh mereka groom di sebelah petang belakang flight terakhir untuk dipotong esoknya.

Kenapa ada baja foliar dan Primo? Kerana jenis rumput nya memerlukan begitu.

Jadual padang golf

Saya tidak memasukan ‘curative sprays’ atau penyemburan penyembuhan seperti untuk kawalan makhluk perosak kerana ia bergantung kepada banyak faktor lain; utama sekali, ada ke tidak makhluk perosak. Saya tidak suka kepada penyemburan pencegahan, saya sembur racun makhluk perosak hanya selepas makhluk perosak kelihatan.

Adakah anda mempunyai jadual kerja?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Ketinggian Potongan

Posted by mynormas on July 20, 2020

Saya agak hairan bila tanya penjaga padang “Berapa ketinggian potongan?” dan jawapan yang saya terima ialah “Saya potong pada ‘nombor 3’ hari ini”. Mereka merujuk kepada nombor pada setting tepi mesin itu kerana mereka tidak pasti tentang ketinggian potongan.

Tidak salah untuk menggunakan nombor setting untuk menceritakan tentang potongan tetapi kita perlu tahu tentang berapa tinggi rumput kita untuk alasan berikut:

  1. Mengikut piawaian (contohnya FAM menetapkan ketinggian rumput padang bola sebagai 25mm dan beberapa persatuan golf mempunyai ketetapan ketinggian berbeza untuk permainan masing-masing).
  2. Keseragaman pemotongan, jika terdapat dua atau tiga mesin yang digunakan. Setting 3 pada mesin A mungkin tidak sama pada mesin B dan sebagainya. Sebenarnya 25mm pada mesin A juga mungkin tidak sama pada 25mm mesin B tetapi perbezaan nya mungkin tidak ketara (sehinggalah kita bicara tentang ketinggian potongan 10mm ke bawah)
  3. Tujuan tertentu: Pemotongan pada ketinggian tertentu mempunyai tujuan berbeza kepada kawasan-kawasan tertentu. Contohnya rumput yang dipotong tinggi (seperti rough sekunder di padang golf) akan menggalakkan pemain tidak pergi kesitu dan rumput yang dipotong amat rendah akan membantu pergerakan bola yang lebih laju (pada had tertentu).

    rough height

    Rumput rough sekunder di padang golf yang dipotong sehingga 75mm (tiga inci) untuk memaksa pemain mencari tempat lain untuk bermain.

  4. Kecantikan: Pemotongan pada ketinggian berbeza akan memberi perbezaan warna dan boleh menjadi satu sumber untuk kecantikan padang. Awas: Belang bukan datang dari perbezaan ketinggian: pewarnaan rumput belang datang dari arah potongan.

    different heights colour

    Nota: bukan ketinggian yang betul; hanya sekadar anggaran untuk melindungi dari peniruan.

Apakah ketinggian rumput yang betul? Tidak ada satu ketinggian yang betul. Kebanyakan rumput mempunyai julat (range) pemotongan yang banyak dengan had-had tertentu. Misalnya Cowgrass sukar untuk mencapai ketinggian melebih 40mm melainkan ia tidak mendapat cahaya matahari yang cukup. Begitu juga kebanyakan hybrid super atau ultra dwarf.

Kebanyakan rumput juga mempunyai had rendah; potong terlalu rendah dan ia tidak mempunyai cukup daun untuk fotosintesis dan akan mati cepat.

Umumnya, lebih rendah pemotongan sesuatu kawasan, lebih kerap ia perlu dilakukan kerana menurut peraturan satu pertiga: kita tidak boleh memotong lebih dari satu pertiga ketinggian rumput pada satu-satu masa.

Maka, Cowgrass biasanya dipotong pada ketinggian 15 – 30mm, sebuah padang bola seharusnya dipotong pada ketinggian 25mm iaitu satu inci. Namun saya pernah jumpa kawasan Cowgrass dipotong pada ketinggian 8mm (serius; tak cantik pun) dan saya pernah dapat arahan dari jurulatih untuk potong hingga 12.5mm iaitu setengah inci. Pada setengah inci, bola lebih laju tetapi padang lebih cepat rosak.

Di mana kita ukur ketinggian rumput? Sebaik-baiknya dan sebetul-betulnya ia diukur pada ketinggian pisau pemotong dari aras tanah. Kita boleh semak dengan ketinggian rumput di padang juga menggunakan satu pembaris tapi ingat untuk tekan pembaris itu ke dalam mengikut berat pisau pemotong (maksud saya jangan sekadar ‘letak’ pembaris atas padang; lagi berat mesin kita, lagi kuat kita tekan).

cut rotary height quality

Rumput yang dipotong pada 5cm atau 2inci dengan pisau rotary yang kelihatannya seperti pisau yang tumpul (lihat kerosakkan pada hujung rumput).

Selamat mencuba!

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , | 2 Comments »

Kembali Bekerja: Golf

Posted by mynormas on May 5, 2020

Anda kini akan kembali bekerja? Jangan lupa bahawa coronavirus yang bernama Covid-19 masih lagi bersama kita dan kita mesti patuhi beberapa peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan dan pihak berkuasa.

Selain itu saya telah mengumpulkan beberapa peraturan dan peringatan dari National Golf Foundation dan Golf Course Superintendent’s Association of America untuk kegunaan kita. Silakan baca, guna dan sebarkan tetapi ingat bahawa ini dan seumpamanya tidak lengkap dan tidak berguna kalau kita tidak berwaspada sentiasa. Link kepada maklumat mereka di bawah artikel ini.

PENTING! JANGAN DATANG KERJA JIKA ANDA RASA SAKIT! Terutamanya jika melibatkan suhu badan naik, batuk atau selsema. Ia mungkin selsema atau batuk biasa tetapi hormati keselesaan orang lain.

INGAT! KITA PERLUKAN CUSTOMER DAN KITA MAHU DIA LIHAT KITA MENGAMBIL SERIUS TENTANG ISU INI, RASA YAKIN DENGAN KELAB KITA DAN DATANG LAGI. ANDA AMBIL SAMBIL LEWA, DI ZAMAN MEDIA SOSIAL INI, ANDA (DAN KELAB ANDA) BOLEH JADI TERKENAL DENGAN MUDAH. Begitu juga jika kita ambil penting dan mereka kagum, anda dan kelab boleh jadi terkenal dan lebih ramai pemain akan datang.

Am

  • Virus ini disebarkan melalui sentuhan dan titisan air (droplets) maka kita kurangkan sentuhan dengan orang lain dan barang yang telah disentuh oleh orang lain dan mengamalkan penjarakkan sosial dengan semua orang yang tidak tinggal bersama kita.
  • Virus ini juga mudah dihapuskan dengan air sabun, pilihan kedua ialah cecair pembasmi kuman. Jika anda menggunakan hand-sanitiser, pastikan kandungan alkoholnya ialah 60% etanol ataupun 70% isopropanol. Tak pasti? Pilih yang 70% alkohol.
  • Amalkan basuh tangan dan lain-lain amalan kebersihan yang sesuai selalu.
  • Elakkan berinteraksi dengan pemain golf jika boleh dielakkan.
  • Jika perlu berinteraksi dengan sesiapa, gunakan topeng muka yang bersesuaian.
  • Anda mungkin rasa anda selamat tetapi kita mempunyai pelanggan yang mungkin lebih sensitif samada secara fizikal (mudah sakit) atau mental (tak mahu orang lain mendekati mereka).

Pentadbiran

  1. Lap dan nyah-kuman punch-card terutamanya jika anda menggunakan thumbprint scanner. Jika khuatir cermin scanner boleh rosak, gunakan punch card untuk sementara waktu.
  2. Elakkan mesyuarat atau briefing. Sebar maklumat melalui group WhatsApp atau notis di papan kenyataan atau sebagainya.
  3. Lakukan nyahkuman selalu di kawasan awam seperti tempat rehat dan tandas umum.

Pekerja 

  1. Amalkan waktu kerja fleksi dan berperingkat untuk mengurangkan staff berkumpul.
  2. Tentukan dan tandakan tempat staff duduk atau berada untuk mempastikan mereka sentiasa pada jarak enam kaki dari satu sama lain.
  3. Asingkan peralatan kepada setiap pekerja; jangan kongsi peralatan.
  4. Tentukan siapa bawak mesin apa; jangan kongsi mesin.
  5. Elakkan dari kerja yang memerlukan pekerja perlu bekerja rapat diantar satu sama lain seperti mengumpul sampah hollow-tine atau manual topdressing. Lakukan solid-tining dan topdress menggunakan jentera.
  6. Elakkan waktu makan serentak. Cuba buat waktu rehat atau makan berperingkat (staggered) supaya tidak terlalu ramai orang di kantin pada satu-satu masa (ya, sekarang puasa tapi selagi vaksin tidak diketemukan, kita perlu amalkan semua ini lama lagi)
  7. Jangan batuk, bersin dan meludah secara terbuka. Jika anda ada masalah batuk, bersin dan berkahak; PULANG ke pejabat dan hubungi pihak atasan untuk nasihat.

Peralatan

  1. Elakkan berkongsi peralatan.
  2. Cuci bahagian-bahagian yang selalu disentuh dengan air sabun selama 20 saat. Ini termasuk stereng, tempat duduk, sebarang jenis pemegang dsb.

Lokasi-lokasi Padang

  1. Elakkan berehat di tempat awam (halfway hut, starter hut atau kerusi di tee).
  2. Jika anda menggunakan tandas awam, amalkan membasuh tangan dan juga apa-apa lagi yang anda pegang (tombol pintu, kepala paip dan sebagainya)

For your info

Selain dari itu, untuk pengetahuan, pihak pengurusan kelab mungkin akan menjalankan pemeriksaan suhu badan sebelum anda masuk kerja dan akan langkah-langkah lain yang bertujuan mengurangkan sentuhan pemain golf di padang seperti:

  1. Membawa pulang ball-washer, bunker rake dan sebagainya.
  2. Menjadikan bola tidak masuk ke dalam lubang (samada menggunakan paip PVC, span ataupun menterbalikkan cup pin supaya golfer tidak perlu sentuh tiang bendera dan membongkok mengambil bola dari dalam lubang).

Rujukan.

ebook sale esentral
Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

5-gang

Posted by mynormas on April 26, 2020

“5-gang” bukan nama geng kongsi gelap tapi adalah jenis mesin yang terdapat dalam spesifikasi banyak padang bola dan golf. Tapi kan, bila fikir balik, rasa gah juga kalau ada gangster yang nama dia 5-gang. Cuba bayangkan tatoo di lengan lambang 5-gang.

Kenapa ia dipanggil 5-gang?

Kerana ia mempunyai lima buah unit-pemotong (cutting unit).

Semua mesin pemotong mempunyai bahagian yang mempunyai enjin yang dinamakan sebagai “prime mover” dan sebahagian yang dinamakan sebagai “cutting unit” atau unit pemotong.

Secara umumnya, cutting unit dibahagikan kepada satu; biasanya di hadapan maka digelar “Front Deck” atau jika di tengah; “Mid-mounted” ataupun belakang traktor yang biasa dipasang pada 3-point-linkage sebuah traktor; “tractor-mounted” atau “three-point-linkage mower”. Ingat, ini tentang cutting unit, bukan mata pisau, maka samada ia mempunyai dua mata pisau, atau tiga atau 144, jika ia di dalam satu kotak; ia dianggap sebagai SATU cutting-unit.
Front deck
tractor mower
mid mounted mower

Paling biasa digunakan ialah prime mover yang dipasang tiga unit pemotong dan sebetulnya dipanggil “triplex” (bukan three-gang atau 3-gang).  Tetapi, alat potong yang ditarik di belakang traktor kadang-kadang dipanggil sebagai “three-gang”.

triplex reel
triplex rotary
triplex towbehind

Kemudian kita ada mesin 5-gang (dipanggil ‘five-gang’) kerana prime-mover nya mempunyai lima unit pemotong.

5 gang reel

5 gang rotary

Kenapa mesti spesifikasikan mesin 5-gang?

Untuk padang bola, saya diberitahu kerana

  1. ia boleh menghasilkan belang padang
  2. pasal dari dulu lagi dah ada dalam spec.

Belang padang bola

belang padang bola 2

Di padang golf pula, mesin 5-gang digunakan kerana ia mempunyai kadar produktiviti pemotongan yang tinggi. Sebuah 5-gang biasa mampu memotong hingga 3 hektar satu jam berbanding dengan sebuath triplex yang boleh memotong 2 hektar satu jam dan sebuah front deck mower lebih kurang 1.5 hektar satu jam.

Sebuah padang golf 18 lubang akan mempunyai – secara purata – 20 hektar fairway bererti sebuah 5-gang akan mengambil masa 6.5 jam utk siap potong fairway padang tersebut, triplex 10 jam dan sebuah front deck 13 jam. Maka secara logiknya sebuah padang golf perlukan satu atau dua 5-gang dan sekurang-kurangnya empat triplex untuk melengkapkan potongan 18 lubang sehari. Empat triplex mungkin lebihkurang sama harga dengan dua 5-gang tetapi anda juga memerlukan lebih ramai pekerja; tempat simpanan mesin yang lebih besar, lebih banyak spare part dan mungkin lebih banyak bahanapi.

5 gang fairway

Tentunya perbincangan tidak berakhir di situ. Jika saya seorang kontraktor yang mendapat kontrak penyelenggaraan lima tahun, saya tidak mahu membeli 5-gang yang kini berharga sekitar RM250,000 (suku juta ringgit!) maka saya akan cenderung kepada lebih banyak kuantiti triplex atau front deck yang bernilai tak sampai RM200K dengan pekerja kontrak yang saya boleh lepaskan selepas tamat kontrak. Apa saya nak buat dengan mesin suku juta selepas tamat lima tahun?

Untuk sebuah padang bola pula, saya tak nampak keperluan untuk sebuah 5-gang. Walaupun jika ada dua atau tiga padang bola sekaligus.

Di padang bola, selain dari isu harga (kontrak 2 tahun, nak suruh aku beli mesin RM250,000? Jangan lupa kos selenggaraan mesin dan kos mengasah pisau, harap maklum mengasah pisau jenis reel perlukan alat dan kepakaran berasingan dari mekanik biasa) terdapat juga isu berat mesin.

ebook sale esentral

Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Berat mesin jenama Toro 5-gang Reelmaster 5010-H ialah 1,300kg dan triplex Reelmaster 3100 2.2m ialah 840kg sedangkan front-deck mower Groundsmaster 3300 1.8m ialah 800kg.

Kalau saya boleh buat belang, potong pada ketinggian yang diperlukan menggunakan mesin yang ringan dan murah, kenapa mesti saya guna mesin yang berat dan mahal?

Pada saya, jika saya kontraktor padang golf (atau jika saya ingin jimatkan kos sebagai owner padang golf) saya akan gunakan traktor yang menarik 5 atau 7 gang reel mower.

5 gang tow behind

7 gang tow behind

Bila saya habis kerja memotong, saya boleh cabut pisau dan pasang trailer untuk buat kerja lain pula. Sebagai seorang kontraktor, saya perlukan kecekapan dan keberkesanan sebuah mesin untuk mendapat balik pulangan yang setimpal dengan harga murah yang pihak tuan punya padang mahu beri. Jangan beban kami dengan spesifikasi mesin turun temurun.

Not just machinery, but fertilisers and chemicals too.

Kegunaan lain untuk traktor selepas habis kerja memotong.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Greens, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

KENAPA RUMPUT MATI.

Posted by mynormas on April 20, 2020

Maaf kan saya utk tajuk semua huruf besar tapi itu supaya post ini dapat dibezakan dengan post sebelumnya dalam laman web saya.

Baiklah, kenapa rumput mati dan akhirnya padang menjadi botak? Ramai orang akan kata tentang tiada pembajaan tetapi sebenarnya untuk sekian kalinya, biar saya ulang bahawa baja bukan makanan untuk rumput ataupun pokok. Rumput dan kebanyakan pokok termasuk dalam golongan ‘producer’ iaitu ia membuat makanannya sendiri pasal tu pokok di hutan dan rumput tepi jalan boleh hidup tanpa baja. TETAPI, mereka perlukan nutrien (fikir: vitamin) dan dihutan atau tepi jalan nutrien didapati dari pereputan daun atau bahan mati lain.

Masalahnya dalam tumbuhan mono-kultura seperti di padang rumput atau ladang kelapa sawit, getah dsb, hanya satu tumbuhan saja yang wujud maka nutrien yang terdapat dalam kitaran akan terhad kepada nutrien yang sama berulang-ulang dan tidak lengkap.

Hmm…. dah lari dari tajuk.

Kenapa rumput mati? Saya bercakap dalam konteks kawasan padang bola dan padang golf, mungkin taman dan halaman rumah juga.

  1. Mampatan
  2. Kekeringan.
  3. Kebasahan.
  4. Penyakit, serangga atau haiwan lain (contoh: babihutan dan anjing kucing) juga boleh menyebabkan kematian tetapi mereka jarang berlaku di rumput yang dipotong panjang seperti padang bola, golf dan taman.

Tentunya ada sebab lain yang mungkin terlalu banyak untuk saya rumus semua seperti rumput dibawah teduhan, sabotaj, kesilapan aplikasi baja, kena jampi dan sebagainya. Saya cerita tentang sebab-sebab yang biasa sahaja.

Mampatan.

Biasa berlaku di tempat masuk padang, atas tangga, di antara dua objek yang menghalang laluan dan sebagainya. Ia juga berlaku di tempat yang paling banyak aktiviti contohnya depan gawang gol, tempat linesman berlari dan lain-lain. Di padang golf, ia berlaku di atas green kerana 70% dari permainan golf ialah di atas green. Bayangkan dalam 100 ekar padang golf, green hanya 1.5 – 2.0 ekar sahaja. Selain itu, green dipotong setiap hari dari arah yang berlainan tetapi keliling green, walau arah manapun, akan menghasilkan mampatan di perimeter green.
compaction bola
mampatan compaction 2

Kekeringan

Maksud saya di sini ialah kekurangan air. Mampatan juga boleh menjadi sebab rumput tidak mendapat air bila tanah terlalu padat hinggakan air tidak boleh masuk ke dalam tanah.

Tetapi apa yang saya nak cakap ialah bila padang tiada sistem pengairan dan rumput selepas menjadi dorman, terus mati selepas dua hingga empat minggu tanpa air (ada rumput dua minggu dan ada rumput empat minggu).

Kadang-kadang sistem pengairan ada tetapi tidak berfungsi dengan baik iaitu tak sampai, atau terjadinya ‘helikopter’ iaitu air dihujung siraman saja tetapi di tengah siraman air tak kena rumput.

Saya ingin memperkenalkan satu istilah baru iaitu “Localised Dry Spot” atau LDS iaitu suatu kawasan kering yang berlaku hanya di suatu lokasi walaupun terdapat sistem siraman. LDS berlaku di: bahagian atas cerun yang rumput pendek kerana air ‘bergolek’ turun tapi tak masuk ke dalam tanah; kawasan yang mampat; kawasan yang mempunyai penyakit seperti Fairy Ring yang menjadikan tanah hydrophobic (benci air) atau pasir kasar yang terlalu cepat membawa turun air.
LDS slope
helicopter water

Kebasahan

Ironisnya, selain kekeringan, kebasahan juga menyebabkan kematian. Samada sistem saliran yang tak berfungsi atau tak mampu untuk membawa air keluar dari padang atau mampatan bahagian atas padang tidak memberi ruang untuk air turun ke bawah.

Rumput mungkin terus mati akibat lemas ataupun kadang-kadang air tidak kelihatan bertakung di permukaan tetapi permukaan dipenuhi lumut yang lama-kelamaan mengambil tempat rumput.
algae
wet field

Penyakit dan makhluk perosak

Ada penyakit yang menyebabkan kematian menyeluruh rumput. Berita baiknya ialah ia jarang terjadi di rumput yang dipotong melebihi 10mm (jarang, bukan tak pernah) tetapi selalunya ke atas green yang dipotong diantara 8mm ke bawah.

diseased green
babi hutan wild boar
insect

Terdapat pelbagai cara untuk menangani setiap masalah yang mendatangkan ‘padang botak’ ini mulai dari penambahan sistem pengairan, penggunaan agen pembasah (wetting agent), penambahan sistem saliran, penggunaan racun serangga, kulat dan sebagainya (malangnya setakat ini untuk babi hutan hanya pagar elektrik saja yang berjaya) maka saya sarankan supaya ini dilakukan dahulu sebelum tuan-tuan dan puan-puan lakukan penggantian rumput.

Jika rumput diganti tanpa kerja-kerja pembaikan dilakukan; rumput akan kembali mati dan padang kembali botak.

ebook sale esentral

Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Jangan lupa untuk membeli buku pertama tentang penyelenggaraan rumput dan padang golf di Malaysia. Dijual sebagai ebuku (warna) dan sebagai buku fizikal (hitam/putih) selepas PKP.

Sudahkan anda membaca drama bersiri saya tentang Roslan, seorang penjaga padang golf yang mengalami kemalangan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan? Mulakan dari Episod 1.

Anda dapat manafaat dari laman web ini? Silalah menderma seikhlas hati untuk saya terus menampungnya. Terima kasih. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Sod kawasan botak: Memperbaik atau Membazir?

Posted by mynormas on April 15, 2020

Dalam penjagaan rumput, kadang-kadang, kita dapati ada kawasan rumput yang mati akibat kekeringan, mampatan, lumut ataupun mungkin penyakit serangga dan sebagainya.
contoh sod

Satu tindakan yang sering diambil oleh penjaga padang ialah, menggunakan alat seperti sodcutter, Turf Doctor atau hexagonal tool untuk membuang rumput dari tempat lama dan menggantikan dengan rumput dari tempat baru.

Alat membuat sodAlat membuat sod2

Pada saya, kerja-kerja menggantikan rumput dengan rumput dari tempat lain atau lebih dikenali dengan kerja sod atau sodding adalah langkah terakhir yang diambil utk membaiki kawasan rumput yang telah mati.

Alasan saya tiga:

  1. Rumput yang diganti mungkin tak sama dengan rumput asal. Anda mungkin merasakan semua Cowgrass adalah sama tapi saya pernah menerima panggilan dari pelbagai tempat kerana rumput Cowgrass yg dibawa tak sama dengan rumput sedia ada. Ini lebih lagi bermasalah jika rumput ialah dari spesis Bermuda atau Zoysia yg mempunyai pelbagai subspesies dan varieti.
  2. Masalah asal tidak dibaiki malah diabaikan. Kenapa rumput di situ mati? Adakah kerana kekeringan? Siraman tak sampai? Mampatan? Ia kawasan keluar masuk pemain? Kenapa ia jadi berpenyakit? Kenapa ia selalu berlumut? Terlalu banyak air? Sprinkler tak berpusing? Ia kawasan paling dekat dengan paip dan pekerja anda malas”
  3. Kos yang lebih tinggi dari membaikpulih kawasan tersebut. Ia mungkin kelihatan seperti ‘jalan pintas’ tetapi jika masalah lama berulang maka pembelian sod, penutupan kawasan adalah tidak berbaloi.

Saya sering melihat kerja sod yang mendatangkan masalah baru DAN masalah lama berulang.

Masalah baru ialah ialah:

  1. Kerja menanam yang tidak berkualiti menyebabkan rumput tinggi rendah. Bila anda memotong, sod tinggi akan scalp dan sod rendah akan mempunyai rumput panjang.
    Sod ditanam tak sama tinggi
  2. Kesuburan nursery (atau tempat rumput ganti diambil) tak sama dengan tempat yang diganti menyebabkan warna rumput yang tidak sama.
    Sod Cowgrass merah dikeliling Cowgrass hijau
  3. Spesis rumput yang tak sama. Saya pernah lihat sod carpetgrass dalam Cowgrass. Atau Paspalum conjugatum dalam Axonopus compressus.Rumput sod tak sama langsung dengan rumput keliling.
  4. Kawasan yang rumputnya diambil terbiar mempunyai lubang atau lurah. Saya pernah jumpa kawasan yang diambil rumput dua tahun lepas masih belum dibaiki.
    Tapak ambil rumput terbiar
  5. Kawasan yang diganti rumput tidak dapat diguna sementara menunggu rumput diganti menumbuh akar mencengkam tanah bawah dan tidak tercabut atau  sod yang ditanam terlalu jarak, lambat menjalar rapat.
    Tak boleh guna kerana sod tak rapat
  6. Hujan lebat menghalang sod melekat, terutamanya jika kawasan itu di cerun.
    Sod pasir hanyut
  7. Kemarau atau kelemahan menyiram menyebabkan sod mati kekeringan dan perlu ditanam semula.
    Sod kekeringan
  8. Tidak mempunyai alat yang betul. Atau teknik yang betul. Sod yang ditanam; huru-hara.
    sod cangkul
  9. Sod yang mempunyai rumpai yang kekadang tidak kelihatan sewaktu di nurseri atau lokasi sumber rumput.
    rumpai weed dalam sod

Maka saranan saya ialah:

  1. Cari punca masalah. Perbaiki masalah. Jika masalah anda ialah kekeringan, maka baiki sistem penyiraman, gunakan agen pembasah ataupun guna pengudaraan serampang padu. Jika masalah ialah basah (kawasan berlumut), maka lakukan pengudaraan serampang padu atau berongga, gunakan agen pembasah atau baiki sistem saliran. Jika masalah anda ia mampatan, maka carikan jalan lain untuk pemain atau mesin keluar masuk dan lakukan pengudaraan tanah.
  2. Lakukan pengudaraan tanah untuk boost kesuburan. Sama seperti di atas.
  3. Guna soil amendment untuk memperbaiki tanah seperti se-simple bahan organik atau se-complex Zeolite atau se-mudah pasir!
  4. Guna baja, sikit tapi selalu. Guna baja foliar jika perlu. Akar rumput mungkint terlalu pendek untuk mensedut nutrien dari baja.
  5. “Curi” sedikit rumput dari kawasan tepi dan tanam secara sprig di kawasan mati atau guna kaedah “halfmoon technique” untuk mengecilkan kawasan yang mati.
  6. Jadikan tempat itu boleh digunakan untuk permainan; kadang-kadang pengguna/pemain tak berapa kisah sangat jika kawasan itu mereka nampak sedang dalam proses pembaikan.
  7. Naikkan notis kepada pengguna/pemain, terangkan apa yang berlaku dan langkah yang sedang diambil.
  8. Sabar. Tetapi sentiasa perhatikan untuk lihat perkembangan semasa.

Namun demikian, kadang-kadang, kita terpaksa sod untuk ganti. Saya cadangkan ia dilakukan bila:

  1. Memang tidak ada harapan untuk pembaikan contohnya kerana berlaku pertumpahan minyak atau bahan lain yg menjadikan tanah itu toksik.
  2. Akan berlaku acara besar yang tidak dapat menerima kawasan botak itu. Ingat: sodding ialah kos besar, maka jika acara itu berbaloi, baru buat.
  3. Anda memang ada nursery yang besar yang diselenggara sama seperti padang anda dan ia datang dari sumber benih yang sama.
  4. Anda mempunyai peralatan, kebolehan dan teknik sod yang betul.

Kalau tidak, saya cadangkan anda jangan buang duit.

Dalam posting lain saya akan cerita bagaimana untuk sod dengan betul. Dapatkan maklumat penjagaan rumput dari buku saya; buku tentang penyelenggaraan rumput dan padang golf yang pertama dalam BM dan di Malaysia.

ebook sale esentral

Sudahkah anda membaca drama bersiri saya tentang Roslan, seorang penjaga rumput yang mengalami kemalangan sewaktu berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan dan bagaimana dia menyelamatkan rumputnya? Mulakan episod 1.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Kain geotekstil

Posted by mynormas on February 18, 2020

Bila org minta saya rehabilitasi padang mereka dengan menambah longkang subtanah kerana padang mereka basah, mereka akan selalu terperanjat bila mendapati bahawa padang itu sebenarnya sudah ada longkang subtanah.

Kenapa mereka terperanjat? Kerana melihatkan kebasahan padang, mereka mengandaikan padang itu tiada longkang subtanah.

Salah satu sebab utama kegagalan longkang subtanah ialah penggunaan kain geotekstil yg salah.

Kebanyakan kontraktor akan membalut paip mereka dengan kain geotekstil yg, selang beberapa tahun, akan disumbat dengan partikel tanah dan akar rumput. Ini akan menghalang air masuk. Ini biasanya berlaku selepas 3 – 4 tahun selepas pembinaan dan selepas pembayaran duit “retention”.

img_20200121_144032-13090428080019920245.jpg

Saya sendiri tidak menggunakan kain geotekstil dalam pembinaan longkang subtanah dan jika terpaksa (kerana kawasan yg penuh dengan selut atau dipaksa oleh BQ dan SO) saya akan meletakkan kain geotekstil di keliling longkang dan bukan di keliling paip. Artinya; korek longkang, alas kain geotekstil di bawah dan sisi longkang, kemudian isi batu, paip dan pasir ke dalam longkang tersebut dan akhir sekali tutup longkang dengan sod.

geotextile in drain not pipe

Kain geo textile sekeliling longkang subtanah BUKAN keliling paip dalam longkang subtanah.

“Tapi tuan” tanya anda “bagaimana tentang partikel tanah yang masuk ke dalam paip, tidakkah ia menyumbat paip?” Saya kata: Biarkan ia masuk. Atasi masalah menyumbat paip dengan kecerunan dan kelurusan longkang, yang akan membawa partikel ini keluar dengan laju. 

Jimatkan kos anda dengan tidak menggunakan kain geotekstil melainkan di kawasan berselut (iaitu mempunyai partikel amat halus yang mampu masuk ke celah-celah batu dan menyumbatnya) ataupun jika anda mempunyai masalah kecerunan longkang. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Falsafah Penyelenggaraan Padang Golf

Posted by mynormas on August 22, 2019

Sebuah kelab telah meminta saya untuk melatih kakitangan nya dalam bidang penyelenggaraan padang golf. Oleh kerana peserta latihan ini terdiri pekerja yang senior dan bertaraf supervisor maka salah satu topik yang saya ingin perkenalkan ialah falsafah penyelenggaraan padang golf.

Pelik bukan? Potong rumput di padang golf pun ada falsafah?

Saya merujuk kepada doyen penyelenggaraan padang golf sedunia; mendiang Dr. James Beard yang menulis dalam salah sebuah bukunya bahawa sebuah padang golf yang diselenggara dengan baik ialah padang yang membenarkan seorang pemain golf bermain dengan faktor gangguan dan ketidak-tentuan yang paling sedikit.

Maka padang golf ialah penentu utama bagaimana golf dimainkan. Dr. Beard mengatakan ini bermakna bahawa.

  1. Penjaga padang golf adalah pegawai di belakang tabir untuk permainan ini.
  2. Penjaga padang golf mestilah bersifat profesional dan menjalankan tanggungjawabnya.
  3. Beliau (penjaga padang golf) mestilah mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang mendalam tentang permainan golf.

Maka penjaga padang golf lah yang akan mengawal bagaimana padang itu dimainkan dengan mengambilkira keperluan golfer mereka.

Falsafah ini bukanlah sesuatu yang dipelajari di seminar atau kuliah tetapi sesuatu yang didapati melalui pengalaman dan pemerhatian serta mengikuti peredaran zaman.

Penjaga padang golf mestilah menjadi padang yang adil dan saksama untuk semua pemain. Ini dilakukan dalam semua operasi bermula dari penggantian pin, pemindahan penanda tee hinggalah ke pengubahsuaian lubang.

clipping rough

Adakah padang ini adil? Bagaimana jika seorang pemain di dalam timbunan clipping dan seorang pemain lagi berada sekaki sebelahnya di rumput yang dah dipotong? Jika jawapan anda “Boleh ambil free drop” mungkin industri ini bukan untuk anda.

Ini tidak bermakna setiap inci rumput di padang mesti disikat rapi. Banyak padang golf ternama di dunia mempunyai tee, green dan fairway yang rapi tetapi rough yang lasak.

Sebuah padang golf yang ideal adalah padang yang mencabar tetapi adil. Matlamat untuk seorang penjaga padang ialah supaya padangnya berada pada tahap hampir dengan tahap tournament (dengan bajet yang mencukupi). Langkah-langkah khas tak sepatutnya diperlukan untuk mencapai tahap tournament.

Saya percaya bahawa memahami dan mengamalkan falsafah ini memberi penjaga padang golf suatu prinsip, satu garispanduan kerja yang boleh dicapai selain dari hanya memotong rumput dan mengambil gaji dihujung bulan.

Falsafah ini akan memaksa kita

  1. membuat (atau mengikut) piawaian yang tinggi
  2. menyediakan jadual kerja rutin harian dan aktiviti tahunan
  3. mempunyai pegangan tentang rekabentuk (design) padang dan kekal kepada pegangan tersebut sewaktu membuat rancangan untuk sebarang kerja ubasuai padang.
  4. Mengambil peranan memerhati permainan golf di padang serta memikirkan bagaimana kerja kita dan padang kita mempengaruhi nya.
  5. Berusaha untuk penyediaan padang dengan kompromi di antara pemain handicap tinggi dan rendah dan adil untuk semua golfer.
  6. Menaikkan taraf padang (dengan bajet yang cukup) ke taraf hampir-tournament pada setiap hari.

Kalau kita boleh jadi cemerlang, kenapa jadi biasa biasa?

Ini adalah contoh falsafah beberapa padang lain:

¨“Padang ini adalah padang klasik dengan green yang kecil, pokok dan landskap tempatan dan penjagaan pada tahap tinggi yang mampu”

¨“Padang ini adalah padang minimalist dengan jumlah pokok yang kurang, fairway yang besar dengan penjagaan yang mudah tetapi cekap”

¨“Padang ini mencabar dengan rough yang tinggi, green yg laju, fairway yang kecil dan pokok yang banyak”.

“Padang ini adalah padang lama dengan pokok yang besar, fairway yang kecil dan green yang rata; sesuai untuk pemain golf santai dan sebagai senaman”

Apakah falsafah penyelenggaraan padang anda?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf, stadium | Tagged: | Leave a Comment »

Greens Improvement

Posted by mynormas on March 21, 2019

I started consulting for this Malaysian club in January 2019. Their green was re-constructed a few years ago and was planted with new grass (I can’t name the grass to protect the name of my client). It was pretty well done however, along the way, the superintendent left and maintenance slipped into its old habits and the quality of the greens dropped.

It was easy for me to bring the quality up because of the combination of supportive management, a good maintenance team and understanding members of the club.

I managed to turn around the health of the grass and raise the greenspeed within a month.

turf in one month

The grass on the left is mid-February 2019 while on the right is one month later.

greenspeed comparison 2019 Jan to Mac
I admit the greenspeed in March is not perfect and is a work in progress. My target is slowest green at 8.5 while fastest is at 9.5. Let me point out we achieved that on the first Nine but some greens got away from us on the second NIne.

I did not add any ‘special’ fertiliser or chemical or PGR and the roller has been out of order for MONTHS (no kidding).

if you want to improve your club’s greens like these; contact me. Why be average?

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: