Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘parks’

Kain geotekstil

Posted by mynormas on February 18, 2020

Bila org minta saya rehabilitasi padang mereka dengan menambah longkang subtanah kerana padang mereka basah, mereka akan selalu terperanjat bila mendapati bahawa padang itu sebenarnya sudah ada longkang subtanah.

Kenapa mereka terperanjat? Kerana melihatkan kebasahan padang, mereka mengandaikan padang itu tiada longkang subtanah.

Salah satu sebab utama kegagalan longkang subtanah ialah penggunaan kain geotekstil yg salah.

Kebanyakan kontraktor akan membalut paip mereka dengan kain geotekstil yg, selang beberapa tahun, akan disumbat dengan partikel tanah dan akar rumput. Ini akan menghalang air masuk. Ini biasanya berlaku selepas 3 – 4 tahun selepas pembinaan dan selepas pembayaran duit “retention”.

img_20200121_144032-13090428080019920245.jpg

Saya sendiri tidak menggunakan kain geotekstil dalam pembinaan longkang subtanah dan jika terpaksa (kerana kawasan yg penuh dengan selut atau dipaksa oleh BQ dan SO) saya akan meletakkan kain geotekstil di keliling longkang dan bukan di keliling paip. Artinya; korek longkang, alas kain geotekstil di bawah dan sisi longkang, kemudian isi batu, paip dan pasir ke dalam longkang tersebut dan akhir sekali tutup longkang dengan sod.

geotextile in drain not pipe

Kain geo textile sekeliling longkang subtanah BUKAN keliling paip dalam longkang subtanah.

“Tapi tuan” tanya anda “bagaimana tentang partikel tanah yang masuk ke dalam paip, tidakkah ia menyumbat paip?” Saya kata: Biarkan ia masuk. Atasi masalah menyumbat paip dengan kecerunan dan kelurusan longkang, yang akan membawa partikel ini keluar dengan laju. 

Jimatkan kos anda dengan tidak menggunakan kain geotekstil melainkan di kawasan berselut (iaitu mempunyai partikel amat halus yang mampu masuk ke celah-celah batu dan menyumbatnya) ataupun jika anda mempunyai masalah kecerunan longkang. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Ogos

Posted by mynormas on August 3, 2015

Kita ada 12 bulan dalam setahun. Kepada kita yang menjaga padang rumput; bulan yang mempunyai signifikan hanyalah bulan puasa iaitu bulan yang kita lakukan kerja-kerja penyelenggaraan lebih dari biasa dan bulan Disember yang kita anggap sebagai bulan ‘puaka’ kepada mereka yang negatif ataupun kepada mereka yang positif; bulan cuti kerana ini adalah bulan monsun yang mana tak banyak kerja yang kita boleh buat. Malahan kerja rutin biasa seperti potong atau baja (pupuk) juga menjadi masalah.

Saya ingin mencadangkan supaya bulan Ogos di jadikan sebagai ‘bulan mesin’ untuk kita di Malaysia, Indonesia dan juga Singapura yang menyambut hari kemerdekaan pada bulan Ogos ini. Saya cadangkan supaya bulan ini adalah bulan di mana kita bukan sekadar guna water-jet untuk tembak air cuci mesin, tetapi di bulan ini kita akan menggunakan berus dan shampoo kereta untuk mencuci minyak lama, rumput di celah-celah mesin dan tempat duduk dan sebagainya.

Setelah puas hati bahawa mesin adalah bersih sebersih-bersihnya, maka kita pasangkan bendera negara kepada mesin itu untuk menandakan secara simbolik bahawa mesin itu sudah termasuk ke dalam kategori paling bersih.

Kita bukan mahu membuat kenyataan politik (kalau mahu pun peduli apa sama orang lain?) ataupun mahu menunjukkan berapa patriotiknya kita (kalau mahu pun apa salahnya?) tapi untuk kebanyakkan kita yang mahu tahu whats-in-it-for-me maka ia adalah untuk melanjutkan usia mesin kita dan menambah kebanggan pekerja tentang mesin mereka dan juga untuk kita menunjukkan kepada pelanggan dan kepada boss kita bahawa kita bersifat innovatif dan mempunyai inisiatif. Bukan kah nanti lebih senang untuk kita nak minta beli mesin baru satu hari nanti bila kita boleh beritahu dia secara tidak langsung bahawa kita MEMANG penjaga mesin yang berwibawa? Mesin baru tu MEMANG di perlukan, bukan kita tak tahu jaga mesin lama…

Bila boss atau pelanggan datang dan lihat mesin mengibarkan bendera, dia akan tanya; apa hal? Kita beritahu dia bahawa ini adalah ‘bulan mesin’ dan bendera itu hanyalah simbolik kepada pencucian dan kebersihan mesin di kalangan mesin lain.

Hanya untuk shampoo kereta/mobil yang berharga USD1 -2 sebotol, bendera dan batang penyapu pada harga yang sama serta cable tie  yang berapa cents untuk ikat tiang bendera itu. Kalau bulan Ogos mesin itu sangat bersih, saya yakin ia akan berterusan sehingga bulan Oktober ataupun November utk tahun ini. Dan jika ini di buat bertahun tahun, siapa tahu ia akan jadi satu tabiat?

Kepada anda yang tersenyum sinis dan berkata “Tak payah. Mesin aku memang tiap-tiap hari bersih”. Maka, kalau ikut hati saya nak menaikkan pandangan mata ke atas (roll my eyes), ketap bibir dan kata “Ya lah tu. Dah berapa lama tak masuk worsyop sendiri? Kau pukul 5 dah balik/tee-off kan?” tapi tak nak lah buat musuh kan so saya akan tersenyum dengan merendah kan diri dan kata “Ya?! Bagusnya. Teruslah pasang bendera!”

Sebuah mesin yang telah di bersihkan di pasang dengan bendera

An extra clean mower with a flag.

Nota:
Untuk menjadikan ini lebih efektif, pembersihan dan pencucian mesin mestilah di lakukan secara asing dan bukan pada lewat petang masa nak cuci mesin lepas potong tetapi pada Sabtu atau Ahad tengahari atau mungkin Jumaat petang. Jadikan ia operasi pencucian lengkap dengan ambil gambar sebelum dan selepas. Jadikan pengadilan untuk tentukan mesin itu bersih atau tidak sebagai suatu benda yang rasmi samada oleh kawan kawan pekerja ataupun anda sendiri. Tepuk tangan masa bagi bendera. Timbulkan kebanggaan. Begitu juga pembukaan/pembubaran bendera (jangan biarkan bendera koyak/kotor/lusuh di mesin; magic nya akan hilang) pada hari atau minggu selepas hari Kemerdekaan. Simpan balik supaya boleh di gunakan pada tahun berikut nya. 

Posted in Fields, Golf Course, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium | Tagged: , , , , | 1 Comment »

 
%d bloggers like this: