Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

 • Facebook Likes

 • The new Brushcutter

  Pengganti Brushcutter

  Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

 • Trees Nursery

  Forest trees nursery

  Get your Trees from this nursery

Rumput Bukit Jalil

Posted by mynormas on August 13, 2013


Terlalu subur?

Paspalum yg subur

Lately, many Malaysians have asked me the name of the grass at the Bukit Jalil National Stadium. The fact that Barcelona FC have demanded a change in venue and the rumour that one of their player was injured during training due to the quality of the field has caused national embarassment. Add to that; a last-minute change in venue and the combined effect has sent quite a bit of traffic to this website.  Not to mention a few phone calls and a couple of tweets. Not all of them nice. FYI the grass is called ‘Seashore Paspalum’.

Untuk menjawab pertanyaan yang banyak datang sejak kebelakangan ini, rumput di stadium nasional Bukit Jalil ialah dari jenis Seashore Paspalum atau nama saintifik nya Paspalum vaginatum. ‘Seashore’ bermaksud ‘tepi pantai’.

Biasanya ia di pilih kerana ia mempunyai warna hijau gelap yg jarang ada pada rumput lain kecuali Cowgrass. Untuk padang golf, sebab-sebab ia di pilih ialah kerana ia tahan pengairan oleh air yang telah dicemari dengan air masin (untuk padang golf di tepi laut) dan juga ia boleh di potong pada ketinggian yang amat pendek.

Di tepi laut, ia adalah ‘hero’; ia mempunyai sedikit saingan daripada rumput atau tumbuhan lain dan ia juga mempunyai kurang masalah dari serangan serangga, bakteria ataupun kulat yang boleh hidup di kawasan itu. Ertinya ia telah sesuai dengan persekitaran tepi laut.

Bawa ia jauh dari laut, maka ia terpaksa bersaing dengan rumput dan tumbuhan lain yang kini mempunyai ‘level playing field’ (pun intended). Ia juga akan ‘menjumpai’ makhluk perosak seperti serangga (yang mungkin sebelum ini tidak ada di tepi laut) dan juga pelbagai jenis kulat yang sekarang mempunyai mangsa baru. Saya belum dengar lagi tentang virus atau bakteria menyerang Paspalum.

Bukan tidak boleh menggunakan Paspalum jauh dari laut, tetapi ia akan mempunyai kos penyelenggaraan yang tinggi. Lebih tinggi dari rumput yang dah memang sesuai di tanam di kawasan itu. Dua padang golf jauh dari laut yang menggunakan Paspalum dengan jayanya ialah KLGCC dan Royale Jakarta. Dari apa yang saya tahu, kos penjagaan padang2 ini adalah sangat tinggi.

Untuk mendapatkan rumput yang mempunyai sifat yang lebih baik, pembiak rumput akan melakukan pengkacukkan, mutasi ataupun memerhatikan tompok atau kawasan rumput yang lebih subur dari kelilingnya.

Rumput itu akan di asingkan dan di tanam di nursery dan jika memang ia subur serta mempunyai sifat yang berbeza dari rumput sekelilingnya ia akan di beri nama sebagai variety baru. Bila ia di biakkan atau di ‘cultivate’ maka ia akan di gelar sebagai ‘cultivar’ iaitu ‘cultivated variety’. Paspalum juga mempunyai beberapa cultivar nya seperti Salam, Supreme, SeaIsle 2000 dan beberapa lagi.

Saya di beritahu bahawa cultivar yang digunakan di stadium nasional Bukit Jalil ialah Marimo. Saya tidak tahu tentang kebaikkan cultivar ini berbanding dengan cultivar lain.

Kebanyakkan rakan-rakan saya yang menjaga rumput berpendapat bahawa Paspalum mempunyai sifat daun yang gemuk dan ‘berisi’. Ini tidak kami gemari kerana inilah yang menyebabkan ia di sukai oleh serangga dan kulat. Ia juga boleh menjadi lembut dan kurang lasak jika pembajaan tidak di kawal rapi.

Untuk mengetahui tentang rumput lain untuk padang bola, anda boleh baca di laman web ini.

Untuk mengetahui lebih banyak tentang rumput ini, sila layari http://www.ipm.ucdavis.edu/TOOLS/TURF/TURFSPECIES/seashore.html.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: