Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Bunker Tambah Kerja

Posted by mynormas on August 27, 2018


Saya tak faham kenapa kita tambah kerja sendiri.

Terus terang saya beritahu yang saya sangat tak suka kepada bunker yang saya panggil bunker KLGCC (kerana ia dimulakan di situ) iaitu bunker yang mempunyai tebing pasir yang tinggi. Bunker ini dibuat menggunakan satu jenis fabrik khas yang mempunyai permukaan yang dikatakan ‘memegang’ pasir. Perkataan memegang tu dalam tanda petikan kerana fabrik itu tiada tangan untuk pegang pasir dan kononnya pegang lah sangat.

what is high faced bunkers

Tiap kali hujan lebat, air akan bawa turun pasir; tak banyak, sikit. Kalau dalam 10 hari, hari-hari hujan?

Kalau tak bunker ni, bunker tu. Kalau ada 54 bunker? Katakan satu pertiga bunker saja ada masalah ini, sudah 18 bunker yang perlu dibaiki lepas hujan. Hari hari.

Problems of high faced bunkers

Kalau arkitek orang putih yang buat saya faham jugak lah sebab diaorang mungkin tak biasa dengan cuaca di sini ataupun mereka tak faham tentang masalah tak cukup pekerja yang kita alami.

Tapi kalau yang tambah bunker susah-nak-bela-lepas-hujan ni adalah CS padang tu sendiri, saya tak faham. Kalau standard dan kemampuan kita macam KLGCC atau TPCKL tak apa lah.

Don’t worry, saya tahu argumen nya ialah sudah ada fabrik khas yang akan ‘pegang’ pasir pada tebing dan ini akan mudahkan penyelenggaraan. Sebenarnya perbandingan itu adalah antara bunker tebing tinggi dengan fabrik (mat) dan bunker tebing tinggi tanpa mat.

Cuba buat perbandingan bunker tebing tinggi dengan mat dan bunker tradisional tebing normal tanpa mat tengok mana kos penyelenggaraan lebih rendah.

Cuba kita buat pros and cons tentang bunker tebing tinggi ni:

Pros:

  1. Cantik.
  2. Tiap bunker adalah unik.

Cons:

  1. Mahal dibina (kena korek lebih dalam atau kena bina tebing lebih tinggi dan kos fabrik lagi).
  2. Kita akan buat bunker ini dalam kuantiti yang banyak bila kita dah mula; atau kita akan bina ia dalam saiz yang besar. Tak percaya? Pergi tengok kelab yang direka dari awal (bukan bunker tambah kemudian) dengan bunker ini; samada kuantiti banyak atau saiznya besar.
  3. Penyelenggaraan diperlukan lebih selepas hujan.
  4. Pemain akan panjat pada tebing yang berhampiran green.
  5. Fabrik itu perlu diselenggara kerana rumpai akan tumbuh pada permukaannya.
  6. Lumut boleh tumbuh pada permukaan fabrik.
  7. Fabrik itu tidak kekal selama-lamanya. Ia perlu diganti bila tiba masanya.

Rasanya; lebih banyak pros dari cons. Eh… lebih banyak cons dari pros.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Kalau tak, pilihan anda ialah:

  1. Bunker tradisonal, malah kalau tebing rendah letak kain mat tu lebih bagus.
  2. tanam rumput di tebing bunker tinggi tu.
  3. Diam saja dan bela atau biar kan saja ia rosak. Dua dua saya dah tengok.
  4. Bunker moden menggunakan sod tiruan.
  5. Tiada bunker! Buat bunker rumput atau letak green tepi hazard air dsb.

Solutions of high faced bunkers

Jangan terlalu ikut sangat arkitek tu, esok kau yang kena maintain, bukan dia.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: