Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Berapa tinggi Bukit Jalil?

Posted by mynormas on May 14, 2015


Post ini adalah tambahan kepada penulisan sebelum ini. Saya baru teringat nak letak gambar bayang bayang di stadium tu di laman web ini untuk membuktikan kesukaran menggunakan rumput yang perlukan matahari. Sedang saya meneliti gambar stadium saya terperasan ada nombor kecik kat hujung kanan bawah gambar Google Earth ni.  Satu daripadanya adalah ‘eye altitud’  iaitu saya rasa menunjukkan ketinggian ‘mata’ yang melihat gambar ini, dan satu lagi ialah ‘elevation’. Apa itu ‘elevation’? Adakah ia ketinggian dari aras laut? Tapi kan padang ini dikatakan lebih rendah dari aras laut? Kenapa dia tulis 55 meter?

Bacaan elevation adalah 55 meter

Perhatikan bayang bayang di stadium (dan juga elevation di sebelah kanan bawah gambar)

Oleh kerana tak puas hati dengan pengetahuan saya, saya pun buat search di internet apa itu elevation dalam context Google Earth. Tidak berhasil…

Maka saya ambil keputusan untuk cari titik rujukan (point of reference). Saya periksa dengan kawasan sekelliling stadium tapi itu tidak menjawab soalan saya: 55 meter dari apa?

Terdetik di fikiran saya; mungkin dari paras laut? Tapi… tak mungkin. Walau macamanapun saya pergi (dengan Google Earth) ke laut yang terdekat dengan stadium Bukit Jalil iaitu di daerah Klang.

Boom.

“elev 0 meter”.

Maknanya, stadium Bukit Jalil adalah 55 meter lebih tinggi dari aras laut di pelabuhan Klang.

Ia adalah 0 meter elevation

Lihat ‘elev’ yang bunyi macam nama orang tapi sebenarnya adalah singkatan utk ‘elevation’

Kalau ada yang tanya kenapa saya ambil point of reference kat hujung Sungai Klang dan bukan kat laut; ini adalah kerana saya nak nampak nama Pelabuhan Klang itu. Plus, Google Earth ukur elevation tanah, so kat tengah laut dia dah jadi nombor negatif.

Perhatian, part ini bukan lah kepakaran saya, jadi kalau ada pakar yang kata Google ada silap baca ke apa ke… sila lah komen.

Advertisements

2 Responses to “Berapa tinggi Bukit Jalil?”

  1. Adakah pembinaan stadium ini tidak sejajar dengan keberkesanan penggunaan rumput? Adakah pembinaannya tidak mengambilkira faktor pencahyaan untuk rumput yang ingin ditanam? Atau mungkin untuk mengelakkan penonton dari silau cahaya matahari? Keputusan sukar dibuat.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: