Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

 • Facebook Likes

 • The new Brushcutter

  Pengganti Brushcutter

  Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

 • Trees Nursery

  Forest trees nursery

  Get your Trees from this nursery

Awas suhu panas

Posted by mynormas on May 9, 2011


Suhu tempatan sekarang semakin panas. Pertama kalinya saya nampak thermometer mencecah 42 darjah Celsius.

Rumput musim panas (warm season grasses) aktif pada suhu lebih kurang 27 – 35 darjah Celsius. Jadi suhu sekarang dah terlampau panas untuk rumput – ia akan menjadi dorman dan bertukar warna kepada perang/coklat. Terutamanya Cowgrass dan Pearlgrass yang mempunyai akar pendek.

Tanda-tanda awal ialah rumput layu dan tidak kembali pada ketinggian asal. Contohnya, bila kita pijak, kita boleh nampak kesan tapak kaki kita. Atau boleh nampak kesan bekas tayar kenderaan.

Jika anda lihat rumput anda menjadi coklat dan anda tak pasti samada penyakit atau suhu; lihat pada daun, jika daunnya kecut bergulung – ianya akibat suhu panas. Kadang-kadang ia hanya bertukar coklat dan di kelilingi daun hijau. Itu juga tanda kekeringan. Daun yang berpenyakit akan berbintik-bintik atau berjalur-jalur dan akan berjangkit ke rumput sebelah.

Rumput di kawasan kering

Sejukkan rumput dengan ‘syringing’ iaitu merenjis atau menyiram secara ‘ringan-ringan’ pada waktu matahari terik. Jangan takut tentang teori bahwa air akan menjadi kanta untuk memfokuskan cahaya matahari dan membakar daun. Ia tidak pernah di buktikan. Jika matahari cukup panas untuk membakar daun; ia akan menyejat air itu dahulu.

Jangan siram terlalu banyak. Bahagian bawah tanah akan tepu dan bahagian atas masih boleh kering – dan di situlah di mana kebanyakkan akar berada. Jangan siram lewat petang, tanah basah hingga ke malam boleh menjadi punca penyakit kulat.

Jika anda ada wetting agent (agen pembasah): gunakan. Ia membantu menjadikan air lebih basah (?) dan menembusi kawasan kering yang benci air (localized dry spot).

Jika anda ada spiker atau slicer, ini waktu baik untuk menggunakannya, tapi ingat, pada awalnya, luka pada tanah bekas slicer itu akan kering dahulu. Tapi ini lebih baik dari seluruh kawasan kering. Bukan?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: