Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

 • Facebook Likes

 • The new Brushcutter

  Pengganti Brushcutter

  Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

 • Trees Nursery

  Forest trees nursery

  Get your Trees from this nursery

Racun

Posted by mynormas on October 2, 2018


Racun makhluk perosak (pesticide) boleh dikenali dan dibeli dengan pelbagai nama. Jadi racun yang mempunyai fungsi yang sama ada pelbagai nama. Saya dapati ini mengelirukan. Lebih mengelirukan ialah bila dalam bahasa Melayu, racun, kadang-kadang dipanggil sebagai ‘ubat’; contohnya ubat nyamuk. Saya pernah pergi ke sebuah kedai pertanian di Johor dan meminta racun rumput. Tuan kedai memberi saya empat botol yang berbeza tetapi bila saya perhatikan bahan aktifnya, saya dapati keempat-empat botol itu adalah racun yang sama!
Terdapat beberapa cara penamaan racun:

 1. Nama dagangan
 2. Nama biasa
 3. Nama kimia
 4. Bahan aktif

Nama dagangan (Trade name)
Nama dagangan ialah sebarang jenis jenama yang digunakan secara eksklusif oleh suatu pengeluar untuk suatu produk yang mengandungi bahan kimia racun makhluk perosak. Kemungkinan terdapat beberapa nama perdagangan untuk satu jenis produk; ini boleh mengelirukan.
Jangan bergantung kepada jenama atau nama dagangan untuk mengenali racun. Contoh: glyphosate yang dulu dijual dengan jenama Round-up, kini dijual dengan pelbagai nama ‘Up’ lagi, Ken-Up, Rev-Up, Fold-Up (kecuali Seven-Up ya) selain dari jenama, Shoot, Dry dan lain lain. Chlorpyrifos di jual dengan nama Dursban atau Lorsban.
Nama biasa (Common name)
Nama biasa ialah nama generic yang di beri kepada suatu bahan kimia yang spesifik. Satu racun akan mempunyai satu nama biasa sahaja. Contoh nama biasa ialah glyphosate dan Chlorpyrifos
Nama kimia (Chemical name)
Nama kimia akan menerangkan struktur kimia sesuatu racun. Contohnya nama kimia untuk glyphosate ialah N-(phosphonomethyl) glycine. Chlorpyrifos ialah O, O-diethyl O-3,5,6-trichloro-2-pyridyl phosphorothiate.
Bahan aktif (Active Ingredient atau a.i)
Aktiviti biologi suatu racun makhluk perosak ditentukan oleh bahan aktifnya. Bahan aktif itu yang sebenarnya memusnahkan atau melaksanakan lain-lain fungsi terhadap makhluk perosak. Dari segi undang-undang, label pada racun makhluk perosak di mestikan menunjukkan bahan aktif dan peratusannya.

sample of glyphosate

Contoh contoh nama dagangan pada label, nama biasa ialah glyphosate (atau kadang2 Roundup walaupun nama dagangan lain) dan nama kimia ialah sebahagian dari nama pada bahan aktif.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM


Jika anda membeli racun, pastikan bahan aktif adalah bahan aktif yang anda cari dalam kadar yang adil. Saya pernah hampir ditipu oleh penjual yang mengatakan racunnya lebih murah dari orang lain tetapi bila saya periksa betul-betul, kadar bahan aktif nya adalah separuh dari bahan aktif orang lain; pasal tu dia murah! Itupun bukan murah separuh harga.

Nota di atas adalah petikan dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:


Buku 1st draft (1)

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: