Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

Cara ‘plug’

Menanam cara plug ataupun ‘plugging’ adalah cara menanam yang berada di antara sprig dan sod. Malahan ada sumber yang menggelar cara ini sebagai sprig juga kerana ia menggunakan cebisan rumput yang besar tetapi rumput tidak di buang tanah dan di tanam hampir sama seperti sod tetapi

Plug sebesar 2 x 2 inci

Saiz plug 2 x 2 inci dan di tanam jarak 2-3 inci.

pada jarak yang sama seperti sprig; bukan sod.

Dari tapak semaian, nursery, kawasan laman atau padang yang terlindung ataupun dari rumah Mak Limah hujung jalan, ambil lah sekeping atau dua keping tanah beserta rumput setebal 2 – 4 inci. Samada anda nak mintak izin kat Mak Limah dulu atau tidak, kena rujuk pada laman web “Tanyalah Ustaz”.

Anyway, potong kepingan atau sod tadi kepada ketulan-ketulan sebesar 2×2 inci. Cuba untuk tidak rosakkan tanah itu.

Korek lubang sebesar 2×2 inci juga di tempat yang anda ingin tanam. Jarak di antara lubang ialah 6 inci. Jika jarak terlalu jauh, akan

mengambil masa terlalu lama untuk rapat dan rumpai akan masuk.

Kedalaman lubang bergantung kepada berapa tebal plug itu. Tanam supaya plug tersebut berada di bawah paras tanah. Kebanyakkan orang bagi nasihat untuk tanam plug atas paras tanah; dan banyak masalah yang saya terima ialah “kenapa rumput saya bertompok tompok?” atau “kenapa bila potong ada kawasan rumput saya botak?”. Rumput bertompok tu adalah kerana plug atau sod lebih tinggi dari tanah sekeliling, dan bila potong; ia akan kena cantas lebih so dia botak lah.

Lukisan mudah tentang menanam cara plug

Menanam dengan plug mempunyai kelebihan berikut:

  • tidak memerlukan terlalu banyak bahan seperti cara sod.
  • rumput tidak mempunyai bahaya terkering (kerana ada tanah di sekelilingnya) tidak seperti stolon atau sprig.
  • Rumput tidak mudah hanyut seperti stolon.

Kelemahan:

  • Banyak kerja sikit; potong sod lah, potong jadi plug lah, korek lubang kecik lah dsb.
  • Tanah yang melekat pada plug mungkin membawa bersama penyakit atau masalah sendiri (black layer, thatch dsb)
  • Mak Limah hujung jalan mengamuk orang curi rumput dia (lagi).

Selepas menanam, siram selalu pada minggu pertama dan kedua (JIKA CUACA KERING/PANAS!). Baja sedikit tetapi kerap. Segenggam baja organik untuk 2 meter persegi seminggu sekali untuk bulan pertama. Lepas tu sebulan sekali selama enam bulan. Lepas tu setahun sekali atau dua kali (tengok keadaan tanah dan rumput).

Lakukan pemotongan pertama dua bulan lepas tanam.

Amalkan merumpai lebih kurang masa tu. Tanah sepatutnya dah cukup solid untuk di pijak. Merumpai awal akan mengelakkan pembiakan luar kawalan di masa akan datang.

Pandangan penanaman cara plug

Advertisements

9 Responses to “Cara ‘plug’”

  1. afat said

    as salam tuan,
    saya telah menanam rumput filipin di kawasan rumah saya menggunakan cara plug ini. akan tetapi, semakin lama ia menjadi berbonggol2 kerana air hujan telah membawa tanah yg tidak terhalang dengan rumput mengalir ke longkang. maka tingglalah rumput2 plug yg berbonggol2. maka saya bercadang untuk order satu lori pasir halus untuk ditaburkan di atas rumput2 yg berbonggol ini supaya ia menjadi rata balik. patutukah saya tenggelamkan sedikit rumput2 yg berbonggol2 ini supaya nanti dia akan tumbuh sama rata? sekian, terima kasih.

    Like

    • mynormas said

      Tuan,
      Topdress lah (perbuatan menabur selapis pasir di panggil topdress) secara berperingkat. Apa yang tuan nak buat tu betul tapi saya cadangkan jangan sampai daun rumput itu tenggelam. Ingat bahawa rumput memerlukan matahari untuk melakukan fotosintesis untuk membuat makanan. Tabur sikit minggu ni untuk mengganti pasir yang hilang dan minggu depan baru tabur untuk rata sedikit, dan sambung minggu satu lagi. Jika tanah tuan agak menyereng/mereng dan air akan ‘lari’ setiap kali hujan lebat, mungkin tuan boleh pasang papan atau bag pasir atau apa-apa saja yang boleh divert ‘larian’ air itu atau memperlahankannya.
      Selamat mencuba!

      Like

  2. 4zealous said

    Assalammualaikum.

    En. Normas. Saya bercadang utk pilih rumput carpet jepun utk tanam di laman rumah mertua yg agak luas.
    Saya plan utk tanam kaedah plug dgn memotong dgn ukuran 6×6 inci dan disusun ala checker dgn jarak 2 inci. Memandangkan spesis n lambat membiak, adakah planning sy tu efektif?

    Like

  3. Tee Jay said

    En Normas, saya telah menanam gunakan kaedah ini bg projek fasa1 (sendiri bg fasa) di laman rumah… Fasa 2 akan bermula kerana rumput fasa 1 telah bercantum penuh…cuma berkeadaan tidak rata (berbonggol) kerana kesilapan tidak mengorek lubang yg sesuai.. Apa yg perlu dilakukan skg untuk menjadikan keadaan rumput kelihatan rata?

    Like

    • mynormas said

      Hmm… ini biasa berlaku. Apa yg tuan perlu buat ialah topdressing. Topdress secara berfasa (ahem) kerana kita perlu memberi ruang untuk rumput bernafas.
      Tuan lapis kan selapis pasir secara rata dan ia akan masuk ke kawasan rendah sendiri. Pastikan rumput kawasan rendah tidak tenggelam terus. Kalau masih rendah, topdress lagi. Dan lagi.
      Satu lagi, jangan potong menggunakan mesin sandang. Potong guna mesin yg ada tayar dan potong pada ketinggian rumput paling tinggi dulu dan turun bit by bit sementara surface yg rendah makin naik.
      Selamat Mencuba!

      Like

  4. maisarah said

    en.normas saya ada menanam rumput filipin dgn cara plug..dalam keadaan jarak satu kaki antara plug..dan tanah pula tanah merah…berapa lama ambil masa untuk rumput tumbuh rapat? dan baja apa yang sesuai untuk digunakan?

    Like

    • mynormas said

      Satu kaki tu amat jauh puan. Sementara dia nak rapat, rumput liar akan tumbuh. 6 inci ialah jarak biasa saya guna dan itu ambil masa lebihkurang sebulan.
      Guna baja organik yang puan boleh beli di Giant dan supermarket seumpama nya.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: