Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘norma baru’

Rumput Cinta 6: Chong

Posted by mynormas on May 5, 2020

Ini adalah bab ke 6 dalam siri Rumput Cinta tentang Roslan dan kerjanya menyelamatkan padang dan kerjayanya selepas tamatnya Perintah Kawalan Pergerakan di bulan April 2020 di Malaysia. Oleh kerana saya menulis siri ini dalam dua bahasa; BM di sini dan Inggeris di majalah ini dengan tajuk “The Day After”, saya khuatir ada yang membaca hanya satu versi sahaja maka mulai dari bab 3, kedua-dua versi akan dicerita dari dua kacamata atau point of view. Contohnya, Bab 3 dalam Bahasa Melayu akan dicerita dari kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4 dan Bab 5 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB mynormas.com

Chong tidak terburu-buru. Dia tahu dia ada banyak masa. Roslan kata nak jumpa dalam masa 10 minit lagi di green 1 dan dia berada di lubang 4. Dari lubang 4 ke green 1 menggunakan motorsikal mengambil masa kurang dari 5 minit.

Setiba dia di green 1 dia dapati Balan sudah berada di situ. Chong tersenyum, dia tahu Balan susah hati kerana keadaan padang di North Course tidak sebaik di South Course dan ia bukanlah salah Balan.

Chong mula bekerja di kelab ini lebih dahulu dari Balan dan dia ditugaskan membantu superintenden ketika itu sebelum Roslan masuk. Pada masa itu dia telah diarahkan menjaga pekerja di South Course, bila Balan masuk, dia di ke North Course.

Pada waktu itu, keadaan padang North Course dan South adalah sama padan dan mereka berlumba membandingkan kesihatan rumput, kelajuan green dan kecekapan bekerja. Namun bila bajet mengecut, semakin banyak peruntukan diberi kepada South berbanding North dan Balan tidak dapat lagi membuat perbandingan dengan adil.

Dia memberhentikan motorsikalnya di atas jalan bugi dan naik ke atas green.

“Hoi Chong” sapa Balan.

“Hoi” balas Chong. Mereka memang berkawan baik dari dulu lagi.

“Cantik green” Balan memuji hasil kerja Chong.

“Thanks. Green kau okay?”

“Tak lah” kata Balan “rumput panjang sangat dan ada beberapa green yang ada localised dry spot, penyakit dan serangga”

“Ambik masa sikit. Kau tau apa nak buat. Kenapa boss panggil kita datang sini?”

“Entah. Kata tentang nak bukak bagi main”

“Tu lah, aku dengar management nak cari balik duit yang kerugian semasa lockdown secepat mungkin. Members pun tak sabar nak main”

“Diaorang kena bukak course kau lah bro. Course aku perlu lagi seminggu baru boleh bukak”

Mereka masih lagi dalam perbualan bila Nina tiba membawa bugi Roslan. Dia memandu dan parkir bugi betul-betul di tepi green; dihari lain, memang dah kena tengking dengan Roslan tapi hari ni kerana dia sakit belakang, Roslan biarkan. Lagipun pemandunya ialah Nina, mestilah Roslan akan memaafkan dia.

Roslan turun dari bugi dan berjalan ke arah mereka. Tiada salam dan semua orang berada 1m diantara satu sama lain. Norma baru kehidupan pasca- virus korona untuk mencegah jangkitan semula.

“Hai. Terima kasih kerana datang. Kelab mahu kita bukak sekurang-kurangnya satu 18-lubang dulu Isnin in dan saya pilh South Course”

ebook sale esentral
Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Roslan mengeluh “Terpulang kalau kelab-kelab golf boleh

Tak terkejut pun, fikir Chong.

“Ada prosedur yang kita kena ada untuk mengelakkan jangkitan berlaku di padang. Itu yang saya nak bincangkan”

“Memandangkan virus ini disebarkan melalui sentuhan dan titisan air, kita kena fikir macamana nak minimakan kedua-duanya” kata Balan, seperti biasa dia yang pertama memberi cadangan “apa yang golfer biasa pegang? Bugi, tiang bendera pin, rake bunker, palang dekat tangga…”

“Kejap!” sampuk Roslan “Nina” dia menoleh ke arah perempuan yang masih berada di dalam bugi. Chong menoleh ke arah Balan dan tidak terkejut Balan juga memandang ke arahnya. “Nina tolong ambil nota” Roslan memberitahu Nina.

Chong melihat Nina mengeluarkan telefon pintar yang mempunyai stylus untuk mengambil nota. Wah… hebat. Telefon dia lebih mahal dari komputer aku, bisik hati kecil Chong.

“Balan” Roslan berkata lagi “apa tadi?”

“Memandangkan virus disebarkan oleh titisan air dan sentuhan, kita kurangkan apa yang pemain golf pegang contohnya tiang bendera pin, rake di bunker, bugi, palang di tangga di tee lubang 5 dan juga di tempat parkir bugi, mesin pembasuh bola, pembasuh kasut dan… apa lagi?”

“Bugi bukan bawah kita jadi kita boleh lupakan” sambut Chong “kita boleh bawak balik dan simpan di stor semua rake di bunker. Tiang bendera, saya tak pasti. Cabut tiang tu? Atau mungkin kita tak payah buat lubang pun, kita pasang bendera saja, siapa yang bola dia kena tiang bendera tu, dianggap dah masuk dalam lubang”

Roslan menggeleng “Tak boleh lah buat undang-undang sendiri”

Balan menyampuk “Kita buat lubang pin tu sedikit cetek, jadi mereka tak perlu cabut bendera untuk keluarkan bola, cukup sekadar kuis dengan putter. Kita lekatkan bendera kepada mangkuk tu”

“Boleh dipertimbangkan. Tapi, macamana nak jadikan lubang tu cetek?”

“Kita tebuk cetek”

“Tapi mangkuk tu tiga inci dalam” dan ditanam satu inci di bawah paras tanah membawa jumlah empat inci iaitu peraturan golf antarabangsa.

Chong boleh lihat Balan berfikir sejenak. Dia memang bijak dan inovatif, fikir Chong. Balan berjalan ke arah lubang, mencabut bendera dan mangkuk sekali, dia menterbalikkan mangkuk dan letak semula ke dalam lubang. Dia ambil sebiji bola golf dari dalam poket seluarnya dan meleretkannya ke arah lubang, ia masuk dengan bunyi ‘klink’.

“Jadikan mangkuk itu satu inci ke dalamannya dan kita dah okay lah tu. Kalau ia tak dalam saya takut bola melantun keluar” kata Roslan “nanti kita fikir lain dan perhalusi semula. Beritahu semua orang awak apa nak buat: bawak balik semua rake di bunker dan pasang mangkuk terbalik di lubang green. Juga beritahu staff untuk tidak bercakap dengan golfer kecuali jika ada kecemasan yang membawa kepada kecederaan. Kalau perlu becakap dengan sesiapa, gunakan topeng muka. Tak perlu topeng muka bila kerja berseorangan”

Roslan mula melangkah pergi.

cup terbalik

“Bagaimana dengan palang dekat tangga? Tempat orang ramai pegang? Contohnya kat lubang 5 dan dekat parkir bugi?”

“Kita akan sembur dengan ubat nyah-kuman dua kali sehari. Guna penyembur galas belakang dan dapatkan ubat dari Nina. Nanti saya suruh pengurusan keluarkan papan tanda. Papan tanda tentang apa yang kita buat adalah penting kerana ia memberitahu golfer dan member bahawa kita mengambil tindakan dan ini memberi mereka keyakinan”

Nina angkat tangan “Ubat apa?”

“Ubat nyah-kuman” kata Roslan “yang di syorkan oleh Kementerian Kesihatan. Kita tak akan guna alkohol pembasmi kuman yang telah dicairkan hingga tak efektif”

Roslan berjalan ke arah bugi “Nanti kita bincang lagi. Nina, jom”

Chong memandang mereka bergerak pergi. Nina nampaknya memandu lebih perlahan dari biasa. Eh… nampak macam mereka berpegangan tangan. Dia berpaling ke arah Balan untuk mengatakan sesuatu tetapi dari muka Balan, dia tahu Balan pun nampak. Mereka sama-sama tersenyum dan menggeleng kepala, masing-masing bergerak ke arah motorsikal masing-masing.

Pool noodle (alat bantuan renang) menghalang bola masuk.

Paip PVC 3″ menghalang bola masuk ke dalam.

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

Posted in Golf Course, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: