Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Buku Saya

Posted by mynormas on November 8, 2018

Buku saya yang bertajuk “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” kini sudah mula dijual pada harga RM79.00 setiap naskhah (harga tahun 2018). Cetakan hitam-putih, saya tidak dapat buat cetakan warna kerana terlalu mahal. Buat masa ini belum ada dalam bentuk e-book tetapi insya-Allah dimasa akan datang e-book akan ada dalam bentuk warna.

Untuk edaran di Malaysia (TERMASUK di Sabah dan Sarawak) kos penghantaran yang saya caj ialah RM5.00 sahaja. Di luar Malaysia, saya akan tanggung RM5.00 dan selebihnya perlu ditanggung oleh pembeli. Maaf. Mungkin boleh tunggu e-book nanti.

Buku ini mengambil masa 3 tahun untuk ditulis dan menggunakan pengalaman hampir 25 tahun saya sebagai ilhamnya dan pengalaman ramai superintenden lain sebagai kawan dan juga sebagai klien saya yang banyak mengajar saya.

Kepada yang berminat dan ingin tahu isi kandungan:

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

Kandungan 1

Kandungan 2

Kandungan 3

Kepada mereka yang ingin melihat penulisan di dalamnya dahulu sebelum membeli:

sample page buku

Kepada yang ingin membeli, sila bank-in RM79 + RM5 ke dalam akaun Maybank saya, Normas Yakin bin Md. Arifin nombor akaun 1621 0619 1408 dan beritahu saya melalui komen di bawah atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@ atau hubungi 03 5131 0066.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Cowgrass di Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Algae on golf greens

Posted by mynormas on January 2, 2013

In the context of Malaysian weather where heavy and frequent rain is the norm, plus with poorly or compacted greens, shade from surrounding trees; algae is quite common.I found this slideshare article that is very informative and thought that I should share it.

Be advised that even though the title is about golf greens, much of the info are also applicable to other parts of turfed areas (yes your lawn too madam)

If you think most of the slides’ contents are too ‘academic’ jump straight to slide number 53, though you might be searching backwards for background info but at least you know what you are looking for is what you need to know.

This is the first time I am doing this so I hope this turns out alright…

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , | 1 Comment »

The Top Ten List

Posted by mynormas on January 21, 2020

Every year there are lists of the best golf courses in Malaysia or Asia or the world. There may be various categories or various reasons for each lists. But there are many lists of Top Ten or Top 20 or even Top Five and there are many clubs who would do their best to be on the list. The list could be based on a poll of golfers, a panel of experts or some secretive method that is not elaborated.

A club on the list of Top Ten would try to maintain its place or at least to not fall off the list and many would try to go higher on the list as a measure of improvement.

I believe that the rankings are subjective but I also believe the ranked clubs deserve them. What’s good is the clubs on or other clubs who want to be on the list will work harder to be ranked higher.

What about clubs not on or near or don’t care about The List? Every year they must have a list of things they want to improve on. In other words, have a Top Ten list to improve on for the year.

Some examples of items on the list of items to improve on:

  1. Percentage of weeds on greens or resurfacing good grass on greens.
  2. Reducing the number of wet landing zones on fairways; or adding more subsoil drains or aeration on fairways.
  3. Increasing number of healthy tees;
  4. Or ensuring greenspeed are consistent on all greens
  5. Increasing water penetration in bunkers.
  6. Closing bunkers or repairing bunker faces (there are new technologies nowadays)
  7. etc etc.

I would worry if for the new year, the golf course does not set a target to improve on SOMETHING. Then this year will be no different from last year; merely surviving.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Nutrisi Rumput

Posted by mynormas on December 26, 2019

Seperti yang kita pernah bincang sebelum ini, nutrisi rumput terdiri dari penyampaian nutrien kepada rumput. Rumput yg mempunyai nutrien yg cukup adalah rumput yang menghijau dan tumbuh dengan subur.

Di sebuah padang bola yg mempunyai rumput dengan tona warna hijau yg berbeza, saya di tanya tentang kawasan hijau muda mempunyai masalah kekurangan nutrien.

Persoalan saya ialah, bagaimana jika sebenarnya kawasan hijau gelap itu yg mempunyai nutrisi (selalunya nitrogen) yg berlebihan?

Ya, terlebih nutrien juga adalah isu utk rumput; selain isu pembaziran, terlebih nitrogen juga boleh menyebabkan rumput yg lemah (daun yg lembut dan mudah rosak) serta mudah diserang penyakit (dinding sel yg lembik mudah ditembusi oleh kulat atau nematode.

Maka, polisi pembajaan (menabur pupuk) saya ialah pembajaan yg sikit tapi selalu.

Ingat bahawa terlalu banyak nutrien boleh membawa mudarat sama seperti kurang nutrisi.

Rumput dengan beberapa tona warna hijau: ada hijau gelap dan ada warna hijau muda.

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Maintenance, Rumput | Comments Off on Nutrisi Rumput

Hias-atas Utk Atasi Air

Posted by mynormas on November 19, 2019

Meneruskan topik minggu lepas tentang cara menghapuskan air dalam padang; satu cara yang dilaporkan dilakukan oleh banyak orang ialah “letak pasir di tempat air bertakung”.

spot topdress

 

Ni dibuat dengan kepercayaan (atau harapan) air akan hilang dari kawasan itu.

topdress low areas

Hias-atas di tempat larian penjaga garisan mungkin berhasil kerana ia adalah kawasan lekuk.

Kadang-kadang ia berjaya kerana kawasan yang basah itu kebetulan berada dalam lekuk maka pasir hias-atas akan meratakan lekuk itu. Tapi jika kawasan yang basah itu disebabkan oleh padang yang tepu atau thatch yang tebal di permukaan tanah, maka pasir itu akan menjadi lumpur tidak lama selepas musim hujan seterusnya bermula.

Apa yang penting ialah sistem saliran subtanah untuk membawa keluar air dari padang yang tepu dan menurunkan water table padang.

Adakah anda mempunyai padang yang bermasalah basah? Hubungi kami untuk penyelesaiannya di O3 5I3I OO66.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course | Leave a Comment »

Air dalam Tanah

Posted by mynormas on November 12, 2019

Semakin hampir kita dengan musim tengkujuh semakin banyak saya dapat panggilan dari padang yang minta saya lakukan kerja-kerja pengudaraan tanah di padang mereka dengan harapan pengudaraan tanah akan membantu pengeringan padang di musim hujan.

Adakah ini benar? Adakah pengudaraan padang akan membantu padang kering di musim hujan?

Tidak benar tetapi mungkin ada sedikit kekeliruan.

Untuk penerangan lanjut, saya nak perkenalkan dua perkara utama:

1. Field Capacity atau Tahap Tepu Padang (ini istilah saya belajar 30 tahun dulu, mungkin sekarang dah lain) dan

2. Lapisan atas permukaan padang yang terdiri dari thatch atau mat iaitu bahan organik yang terdapat di atau hampir di permukaan tanah.

Thatch atau mat ini akan bertindak seperti span (sponge) untuk memegang air dari turun ke bawah. Air ini seterusnya akan menghalang udara dari mengisi ruang bawah permukaan dan menyebabkan kulat, bakteria dan lain-lain mikro organisma tidak dapat bernafas sedangkan mikro organisma inilah yang akan bertindak mereputkan bahan organik tadi. Maka makin tebal thatch, makin banyak air di dalamnya dan semakin kurang mikro organisma boleh menguraikan thatch lalu semakin banyak thatch akan terbentuk.

Thatch
Ini lah ‘tahi’ di bawah rumput yang menghalang air dan baja dari turun. Bila kita roll, ia akan jadi padat.

Maka anda akan rasa padang anda lembik macam bubur. Walau dah dua, tiga hari tak hujan, ia masih lagi berlumpur dan lembik.

Malah, walau dah pernah pasang longkang subtanah beberapa tahun lepas, ia masih lagi lembik dan berlumpur lepas hujan.

Ini diburukkan lagi jika anda adalah Raja Gelek atau Ratu Gelek iaitu penjaga padang yang gemar menggelek padang. Penggelekkan ini akan memampatkan padang dan menghalang air dari tembus WALAUPUN thatch adalah minimum.

Tahap tepu padang ialah jumlah air yang ia boleh terima sebelum ia… tepu dan tidak boleh lagi menampung air dalam padang; maka terjadilah padang banjir.

Untuk memudahkan penerangan, saya biasa buat perumpamaan tentang cawan yang ditutup dengan sekeping kadbod atau tisu tebal. Cawan itu ialah tahap tepu padang dan kadbod/tisu ialah permukaan padang.

Perumpamaan padang dan permukaan.
Cawan yang sudah penuh (padang yg sudah tepu) dan kadbod yang penuh air (permukaan padang yang menyerap air)

Tanpa melakukan pengudaraan tanah; air akan terkumpul di permukaan walaupun padang tidak berada pada tahap tepu.

Tetapi melakukan pengudaraan tanah tanpa ada sistem saliran subtanah yang baik akan membantu pengeringan permukaan padang dengan cara memberi ruang untuk peredaran udara untuk penyejatan air tetapi jika hujan (atau penyiraman) berterusan akan menyebabkan padang mencapai tahap tepu dengan cepat dan air akan naik ke permukaan kembali.

Tentunya, kedua-dua sistem itu mempunyai had juga; terlalu banyak air akan mengatasinya dan terlalu banyak pengudaraan akan mengganggu permainan serta terlalu banyak sistem saliran subtanah akan menyebabkan padang terlalu cepat kering sewaktu tiada hujan.

Walaubagaimanapun, mempunyai sistem saliran tanpa melakukan pengudaraan tanah akan menyebabkan permukaan sentiasa menjadi lembap dan basah.

Maka untuk padang yang baik, kita perlukan kedua-duanya, pengudaraan tanah yang dilakukan secara berjadual (dan penggelekkan yang sederhana) serta sistem saliran subtanah yang baik.

Jika anda ada mempunyai padang yang basah dan atau masalah lain, hubungi kami di O3-5I3I OO66. 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Falsafah Penyelenggaraan Padang Golf

Posted by mynormas on August 22, 2019

Sebuah kelab telah meminta saya untuk melatih kakitangan nya dalam bidang penyelenggaraan padang golf. Oleh kerana peserta latihan ini terdiri pekerja yang senior dan bertaraf supervisor maka salah satu topik yang saya ingin perkenalkan ialah falsafah penyelenggaraan padang golf.

Pelik bukan? Potong rumput di padang golf pun ada falsafah?

Saya merujuk kepada doyen penyelenggaraan padang golf sedunia; mendiang Dr. James Beard yang menulis dalam salah sebuah bukunya bahawa sebuah padang golf yang diselenggara dengan baik ialah padang yang membenarkan seorang pemain golf bermain dengan faktor gangguan dan ketidak-tentuan yang paling sedikit.

Maka padang golf ialah penentu utama bagaimana golf dimainkan. Dr. Beard mengatakan ini bermakna bahawa.

  1. Penjaga padang golf adalah pegawai di belakang tabir untuk permainan ini.
  2. Penjaga padang golf mestilah bersifat profesional dan menjalankan tanggungjawabnya.
  3. Beliau (penjaga padang golf) mestilah mempunyai pengetahuan dan kefahaman yang mendalam tentang permainan golf.

Maka penjaga padang golf lah yang akan mengawal bagaimana padang itu dimainkan dengan mengambilkira keperluan golfer mereka.

Falsafah ini bukanlah sesuatu yang dipelajari di seminar atau kuliah tetapi sesuatu yang didapati melalui pengalaman dan pemerhatian serta mengikuti peredaran zaman.

Penjaga padang golf mestilah menjadi padang yang adil dan saksama untuk semua pemain. Ini dilakukan dalam semua operasi bermula dari penggantian pin, pemindahan penanda tee hinggalah ke pengubahsuaian lubang.

clipping rough

Adakah padang ini adil? Bagaimana jika seorang pemain di dalam timbunan clipping dan seorang pemain lagi berada sekaki sebelahnya di rumput yang dah dipotong? Jika jawapan anda “Boleh ambil free drop” mungkin industri ini bukan untuk anda.

Ini tidak bermakna setiap inci rumput di padang mesti disikat rapi. Banyak padang golf ternama di dunia mempunyai tee, green dan fairway yang rapi tetapi rough yang lasak.

Sebuah padang golf yang ideal adalah padang yang mencabar tetapi adil. Matlamat untuk seorang penjaga padang ialah supaya padangnya berada pada tahap hampir dengan tahap tournament (dengan bajet yang mencukupi). Langkah-langkah khas tak sepatutnya diperlukan untuk mencapai tahap tournament.

Saya percaya bahawa memahami dan mengamalkan falsafah ini memberi penjaga padang golf suatu prinsip, satu garispanduan kerja yang boleh dicapai selain dari hanya memotong rumput dan mengambil gaji dihujung bulan.

Falsafah ini akan memaksa kita

  1. membuat (atau mengikut) piawaian yang tinggi
  2. menyediakan jadual kerja rutin harian dan aktiviti tahunan
  3. mempunyai pegangan tentang rekabentuk (design) padang dan kekal kepada pegangan tersebut sewaktu membuat rancangan untuk sebarang kerja ubasuai padang.
  4. Mengambil peranan memerhati permainan golf di padang serta memikirkan bagaimana kerja kita dan padang kita mempengaruhi nya.
  5. Berusaha untuk penyediaan padang dengan kompromi di antara pemain handicap tinggi dan rendah dan adil untuk semua golfer.
  6. Menaikkan taraf padang (dengan bajet yang cukup) ke taraf hampir-tournament pada setiap hari.

Kalau kita boleh jadi cemerlang, kenapa jadi biasa biasa?

Ini adalah contoh falsafah beberapa padang lain:

¨“Padang ini adalah padang klasik dengan green yang kecil, pokok dan landskap tempatan dan penjagaan pada tahap tinggi yang mampu”

¨“Padang ini adalah padang minimalist dengan jumlah pokok yang kurang, fairway yang besar dengan penjagaan yang mudah tetapi cekap”

¨“Padang ini mencabar dengan rough yang tinggi, green yg laju, fairway yang kecil dan pokok yang banyak”.

“Padang ini adalah padang lama dengan pokok yang besar, fairway yang kecil dan green yang rata; sesuai untuk pemain golf santai dan sebagai senaman”

Apakah falsafah penyelenggaraan padang anda?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf, stadium | Tagged: | Leave a Comment »

Who Pays My/Your Salary?

Posted by mynormas on July 3, 2019

I just hate it when staffs don’t seem to know what is going on at their company. There’s a banner outside advertising an invite to some sort of function or discount and when you ask the staff inside, you get a blank face staring back at you. You want to pay them money to attend/purchase and somehow they make you feel you are stupid.

Other example; there is a clubhouse or golf course renovation going on and the rest of the club has no idea what’s taking place. Or, the staffs at the golf counter have no idea what is happening at the sports complex and vice versa.

clubhouse renovation

You: “What’s going on?” Staff: “Don’t know” You: “How long to finish?” Staff: “Don’t know” You: “Why?” Staff “No idea”

Ask a staff about a function, a happening at the club, condition of the golf course and sometimes what you get is a rant about the owner, the GM or the company’s policies and what should have been. They have a theory about how to save the club but its someone else’s job.

Worst of all, is when no one takes responsibility for anything bad that goes on and yet everyone implies that they know what to do or should be done. All and any mistakes are blamed on someone else and yes; followed by a rant about the owner, GM or the company policies; unless of course, you speak to the owner or GM and they will rant about the managers, superintendent, supervisor and workers. Yes, sometimes upper management is part of the problem too.

Upper management makes the case that “I am lord and master, I pay your salary and you shall obey me”. Obey them the staff does to the detriment of the customer base.

It’s like, the work is done for the owner or the GM or the supervisor and not for the customer. When the GM, CEO, supervisor or owner is around, everything is fine and dandy; when they’re not, things fall apart and upper management refuses to believe so, what more to take action.

I offer the theory that this attitude are caused by four things:

  1. The boss acts unilaterally; no discussion with the staff. He or she has a strong personality and often overrides the opinion or decision of others. Worse, he/she ridicules others.
  2. Compartmentalization, otherwise called working in silos where everyone is focussed only on one aspect of the club only. Made worse when the staff has been in one job too long; he has the impression he knows everything there is to know about the job, big picture be damned. They don’t see they are a part of it.
  3. Lack of training specifically about ‘product knowledge’ and the staff barely knows the company beyond his or her office or
  4. The inability of the leadership (read: management) to teach the staff about the part where the employee is actually an important piece of the whole organisation; a cog in the machinery. A failure on one employee’s part means a failure in the whole organisation, a breakdown in the machinery.

Hollow tine work

You pay green fee and you find that the greens are being renovated. You complain and no one seems to know what’s going on. Sounds familiar?

When I visit golf clubs, sometimes I am asked to brief the staff about golf course maintenance and I am often faced with the reality that to the golf course staff, they exist only to cut grass.

Okay, let’s put it another way, many golf course maintenance staff I’ve met do not see that the reason they cut the grass or do any job on the golf course is for their customers; golfers. They see the management as their customers. I have seen the look of surprise on the faces of the workers; even up to the superintendent level, when I told them it’s the golfers who pay their salary and that the golfers have other clubs to go to and other options to choose from (bowling anyone?) if they don’t like this club.

If the complaints are from the members, it is waved of as “the members are always like that” and it is understood that they will come again the next day and complain again. The point that the complaint may be valid is lost.

The staffs are oblivious or uncaring that some (if not most) paying golfers come to a golf course because they like it. The staffs come in the morning, they are told to cut the greens and they dutifully cut them. The greens are slow? The knife is uneven and the greens are damaged? The fairways and roughs are soggy and the mowing creates tyre marks? The staffs have no idea or don’t care that all these and more may irritate the golfers who may not come again. It is when management say something only they stop and rectify.

spraying mistake

Oops. I overdosed/wrong mix. Not my problem; it’ll be okay in a few weeks. The boss should have bought better chemicals. Boss: stupid staff should have been more careful.

If I question why the cut on the greens are bad, the mechanics will be blamed, who in turn will blame it on the age of the machine and the superintendent. Ask the superintendent and he will say he has asked the club’s management for a new machine but it was turned down. Ask the management and they will in turn, blame the superintendent, mechanic and operator for not taking care of the machinery.

Mowing mistake

Oops, there is something wrong with the knife. Not my problem. Its someone else’s fault.

By then, I’ll get agitated myself and need to take a deep breath. I’ll calmly point out that golfers don’t care whose fault it is; it’s just not what they pay for! They paid to play 18 holes of golf and they expect to get a golf course in reasonable condition. The more they pay, the better the condition they are expecting.

Most golf course staff sees the management as the be-all and end-all of their work universe. To them, the management is either the problem or the solution. If a problem can’t be solved, so be it, I’ll cut with the blunt knives or not cut at all, or I won’t fertilise or I won’t water and let the grass die. I’ll come to work the next day, get my salary at the end of the month and my life-cycle continues. They fail to take into account two important things:

  1. The golfers who are playing that day, the person paying their salary, may go somewhere else.
  2. They themselves are potential problem solvers. Or are part of the problem.

As soon as an ugly situation on the golf course become worse and untenable, the blame game begins and it’s the golfers who are the victims, well them and the grass too unfortunately.

To me, as a former insider who is now an outsider, the management can train the staff and loosen the decision making by making the staff fully accountable for the quality of the golf course.

On top of that, the golf course staffs needs to be made aware of the correlation between golf course condition and golf club income. This goes beyond a praise when the golf course is good and a curse when it’s bad. Incentives when the income is good may help too.

It would help if the staffs are golfers, then they’d understand what golfers want and the comparison between golf courses. It doesn’t help at all if most of the golf course team consists of foreigners who can only (barely) cut grass. Oh sure, sometimes it works but wouldn’t it be great if they know what their customers want and find solutions to the problems themselves even if temporarily just to keep the customers happy?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course | Leave a Comment »

Greens Improvement

Posted by mynormas on March 21, 2019

I started consulting for this Malaysian club in January 2019. Their green was re-constructed a few years ago and was planted with new grass (I can’t name the grass to protect the name of my client). It was pretty well done however, along the way, the superintendent left and maintenance slipped into its old habits and the quality of the greens dropped.

It was easy for me to bring the quality up because of the combination of supportive management, a good maintenance team and understanding members of the club.

I managed to turn around the health of the grass and raise the greenspeed within a month.

turf in one month

The grass on the left is mid-February 2019 while on the right is one month later.

greenspeed comparison 2019 Jan to Mac
I admit the greenspeed in March is not perfect and is a work in progress. My target is slowest green at 8.5 while fastest is at 9.5. Let me point out we achieved that on the first Nine but some greens got away from us on the second NIne.

I did not add any ‘special’ fertiliser or chemical or PGR and the roller has been out of order for MONTHS (no kidding).

if you want to improve your club’s greens like these; contact me. Why be average?

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Keburukkan Solid Tine

Posted by mynormas on February 27, 2019

Mungkin ada yang masih tidak berapa jelas, atau mungkin saya yang tidak berapa jelas memberi penerangan tentang masalah yang dihadapi oleh kerja-kerja serampang berongga dan lebih-lebih lagi, serampang padu.

Penggunaan kedua-dua serampang berongga atau padu akan menghasilkan satu lapisan mampat di bahagian bawah dan di dinding lubang yang ditebuk serampang. Ini kerana walaupun serampang berongga, ia tidak akan dapat ‘menarik’ keluar semua tanah dari lubang yang ia tebuk, sebahagiannya akan di’tolak’ ke dalam dan ke tepi. Ini akan menghasilkan sesuatu yang kita panggil sebagai ‘pan compaction’

Kesan pan compaction ni lebih buruk lagi jika serampang padu digunakan. Contoh. Jika besi serampang padu yang digunakan ialah 10mm diameter dan 100mm ke bawah maka isipadu besi itu ialah 7,850mm padu iaitu  3.14 x 5mm x 5mm x 100mm, maka keseluruhan 7,850mm padu tanah akan ditolak ke bawah dan ke tepi oleh serampang padu itu. Lakukan ia setahun dua kali maka kita boleh bayangkan kemampatan bahagian bawah 100mm itu.

Tetapi 100mm adalah agak dalam, maka kesannya tidak dilihat melainkan setelah 10, 20 tahun nanti. Rumput anda jadi tak subur, akar pendek dan lumut kerap berlaku. Jika kedalaman pengudaraan anda ialah sekadar 25 hingga 50mm, maka kesan akan dirasai lebih awal.

pan compaction short roots

Rumput tidak tumbuh ke bawah lapisan mampat dan mudah tercabut.

Bayangkan kolam bawah tanah yang akan mengapungkan tanah anda dan menyebabkan akar anda lemas; itulah kesan pan compaction.

Maka, kesimpulan, lakukan pengudaraan serampang padu kerap, menggunakan serampang kecil dan tidak dalam. Lakukan pengudaraan serampang berongga jarang-jarang, besar dan dalam.

Picture of grass solid tine 1

Pengudaraan serampang padu menghasilkan kesan jangka panjang yang tidak baik.

Posted in Golf Course, Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Visit Malaysian Golf 2020

Posted by mynormas on February 22, 2019

Did you know that 2020 is Visit Malaysia Year or VMY? Visit Malaysia Year has been held in 1990, 1994, 2007 and 2014. The next one will be 2020 with the tagline ‘Travel. Enjoy. Respect’.

logo VMY 2020

This is the old logo that almost everyone hates, but since there’s no new logo as yet, here we are.

Tourism is a big income earner for Malaysia contributing up to 15% of the GDP. And as per the Tourism Malaysia Annual Report of 2016, page 43, golf tourism accounted for RM335 million in 2016 alone. So its nothing to be sniffed at. Don’t miss the boat. Don’t regret if your club does not catch part of the huge crowd of golfers next year (Ahem…).

But seriously, what are you doing to prepare for it?  I’d also love to ask what is the government doing to prepare for next year’s VMY but who am I to question those who can’t be questioned?

Since I’d like the Malaysian golf industry to thrive, question the industry-players I must. We can’t wait for the government to bring the visitors to our doorstep, we have to do our bit too. How and what to do, you ask? Well there’s a few suggestions I’d like to make.

But first some clarification is in order. Please do not restrict VMY only to foreign tourists, it also includes domestic tourism. Having cleared that up, the first suggestion I’d like to make is to advertise, to create some sort of interest in your club. What is different about your golf course compared to others?

And please… enough about caddies. Did you know that Malaysia was awarded Asia’s Best Golf Destination in 2014? Indonesia and Thailand had better caddies but we won. Its not about the caddies.

Fast greens are not enough an attraction anymore, many visitors can get fast greens in many other places. Of course, having slow greens is a decided disadvantage. Having dead AND slow greens is embarassing for your club AND Malaysia. Do not be surprised, I have seen quite a few of those.

green dead

Some of my suggestions:

  1. Advertise. Get noticed. Get a write up done. Do something different, something outrageous. Be different.
  2. A coat of paint. If not the whole clubhouse then the places where visitors most likely to visit. The golf centre, starter hut, half-way hut, the toilets, the changing rooms, the golfers’ restaurant and at the risk of repeating myself; the toilet. Oh don’t forget the course furniture and accessories too.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  3. The signages. This could easily go to item 1 but I think it’s too important to risk putting it on a low priority. I am talking about signages from the outside of the club to the inside.signage bad
  4. The trees. Yes, believe it or not the trees on the golf course. Back when the golf course was designed, the architect had already specified how many trees to be planted. Then along the way, as the trees were growing, more and more were planted until they grow big and too close together. Trim, cull, kill, transfer, the trees. Well… some of them anyway. Just send some workers and one guideline “Anything below five feet; cut” or “Anything within 10 feet of each other, kill the smallest tree”.

    tree

    Wayyy too many trees for the grass to survive. Wayyy too many trees for the machinery to manouever. Wayy too many trees for golfers to play through. In short; wayyy too many trees.

  5. The greens. The greens are the heart of the golf course. Please grow more grass on the greens. In the quest for speed, too many golf clubs stress their greens by mowing very low losing grass to disease and algae in the process. Grow more grass, take care of your soil, then only think about speed. Asking you to hire me seems to be self-serving, so I won’t; go ahead and ask two or more suppliers about your greens. Then make a decision about what to buy. Or to renovate or to replant from the nursery. Just do something in the months that you have before 2020.
  6. The fairways. The fairways are expensive if you want to install them with subsoil drains. I suggest you use spikers or slicers to cut tiny holes into the soil to allow water to flow into the soil and also for better circulation of air. It helps during the not so wet season. You’ll still be in trouble during the monsoon, but at least it won’t be so bad after every little bit of rain.fairway slicer spiker aerator
  7. The tees. Most golfers who are regulars or are club members, insist on the tee markers being at the back of the back tee. Or the centre of the tee. Ends up that part of the tee is the most used and are balding. Train your staff to rotate the tee position by following the pin position. If the pin is at the back of the green (blue flag), the tee should be in front, and I mean all colour of tees should be in front. tee not changed
  8. Your frontliners. I once overheard a receptionist calling for a Mr. Brikjen, I happened to glance at the guy’s score card and he was a Brigadier General! His friend wrote his card as Brig Gen name and the receptionist thought that was his full name! How about a waiter with body odour? Or a scowling receptionist? I’ve seen them all and more.

There’s probably plenty more you can do the grab part of the RM350 million. Or you can continue complaining. And wait for something to happen. Anything.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Beza ‘Hollow’ & ‘Solid’ Tine

Posted by mynormas on February 20, 2019

Hollow-tine adalah suatu frasa yang selalu digunakan dalam kerja penjagaan padang. Tapi saya sering lihat ia disalahertikan dan merugikan masa dan wang ringgit. Dan bila padang ‘fail’ kerja hollow-tine yang disalahkan.

Kerja hollow-tine termasuk dalam kategori kerja-kerja pengudaraan tanah. Definasi pengudaraan tanah pula ialah kerja-kerja penebukan tanah untuk membenarkan udara masuk ke dalam tanah. Selain udara, air, baja dan tanah baru juga boleh dimasukkan ke dalam lubang pengudaraan itu.

Pengudaraan tanah boleh dilakukan dengan beberapa cara; melalui besi ‘tine’ atau serampang (mengikut kamus); menggunakan tekanan air (contohnya alat Toro Hydroject) dan juga tekanan udara. Penggunaan serampang pula terbahagi kepada dua iaitu serampang berongga (hollow-tine) dan serampang padu (solid-tine).

Kesemua cara di atas akan mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Di sini saya akan bincang tentang serampang berongga dan serampang padu sahaja.

Serampang berongga paling selalu digunakan kerana ia mempunyai kebaikan mengeluarkan tanah lama untuk digantikan dengan tanah baru dan kadang-kadang untuk kebanyakan orang bila ada tanah lama dikeluarkan barulah bukti pengudaraan telah dilakukan.

Serampang berongga ialah menggunakan serampang dibuat dari logam keras dan mempunyai rongga di dalamnya untuk menebuk dan mengeluarkan tanah dari bawah permukaan. Tanah ini biasanya dibuang tetapi sebenarnya dikebanyakan masa, menggunakan semula sebagai sebahagian dari bahan hias-atas (topdressing) juga tidak menjadi masalah.

hollow tine size

Serampang berongga datang dalam pelbagai saiz diameter dan kedalaman. Paling kecil yang saya pernah guna ialah diameter 3/8 inci atau lebihkurang 9mm dan paling besar ialah 5/8 inci atau lebihkurang 15mm. Kedalaman boleh pergi sehingga 100mm (4 inci) tetapi biasanya hanya sekadar 50mm atau 2 inci sahaja.

Serampang padu datang dalam pelbagai bentuk. Ada yang datang kurus dan panjang seperti pensel, ada yang kelihatan tajam dan nipis seperti shuriken ninja dan ada juga yang gemuk seperti serampang berongga tetapi ia adalah padu.

Perbezaan nya ialah sewaktu mencucuk serampang tersebut ke dalam permukaan tanah, serampang padu akan menolak semua tanah di bawahnya turun 2 inci ke bawah lagi (jika pengudaraan ialah 2 inci dalam) maka pengudaraan akan berlaku di 2 inci atas tetapi mampatan akan berlaku 2 inci ke bawah.

Manakala untuk serampang berongga (hollow-tine) pula, lebihkurang 2 inci akan dikeluarkan tetapi di tempat tanah liat atau jika operator tidak berhati-hati, hampir 1 inci akan dikeluarkan dan 1 inci lagi akan ditolak kebawah.

Hollow tine core

Bunyinya seperti serampang berongga lebih baik dari serampang padu bukan? Jadi, apa kebaikan serampang padu? Jika anda ingin pengudaraan cepat tanpa mengganggu permainan, anda boleh gunakan serampang padu yang kecil dan lakukan pada dua atau tiga arah dan lebih kerap.

Kerja pengudaraan serampang padu tidak menghasilkan sampah dan lubangnya kecil maka ia cepat pulih dan cepat siap. Tetapi ia tidak akan mengeluarkan tanah yang bermasalah dari bawah permukaan jadi pasir yang akan di tabur nanti tidak, atau hanya sedikit, yang akan masuk ke dalam tanah.

solid tine sample

Seharusnya kerja serampang padu lebih murah dari serampang berongga kerana tidak perlu membersihkan sampah dan perlu dilakukan berulang kali.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Edit: Kekerapan dan pengesyoran.

Pengudaraan tanah secara serampang berongga lebih efektif maka biasanya dilakukan setahun sekali atau dua kali (bergantung kepada profil tanah; tanah liat lebih kerap dari pasir). Begitu juga menggunakan serampang bersaiz kecil perlu lakukan lebih selalu iaitu hingga empat kali setahun.

Pengudaraan tanah secara serampang padu dilakukan lebih kerap kerana ia kecil dan tidak mengganggu permainan. Pengudaraan bulanan hingga mingguan dilakukan.

Kawasan yang lebih mampat akibat laluan (seperti gate masuk/keluar) atau lebih banyak permainan seperti depan gol perlu lebih banyak pengudaraan berbanding kawasan lain.

Saya syorkan penggunaan serampang berongga di kawasan tanah liat atau “topsoil” untuk mengeluarkan tanah liat dan gantikan dengan pasir berkualiti. Penggunaan serampang padu dikawasan tanah liat atau tanah atas akan memadatkan tanah bahagian bawah dan tepi lubang.

Gunakan serampang padu sebagai aktiviti rutin penyelenggaraan bulanan atau mingguan. Bukan pembaikan tanah.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in Greens, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: