Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Buku Saya

Posted by mynormas on November 8, 2018

Buku saya yang bertajuk “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” kini sudah mula dijual pada harga RM79.00 setiap naskhah (harga tahun 2018). Cetakan hitam-putih, saya tidak dapat buat cetakan warna kerana terlalu mahal. Buat masa ini belum ada dalam bentuk e-book tetapi insya-Allah dimasa akan datang e-book akan ada dalam bentuk warna.

Untuk edaran di Malaysia (TERMASUK di Sabah dan Sarawak) kos penghantaran yang saya caj ialah RM5.00 sahaja. Di luar Malaysia, saya akan tanggung RM5.00 dan selebihnya perlu ditanggung oleh pembeli. Maaf. Mungkin boleh tunggu e-book nanti.

Buku ini mengambil masa 3 tahun untuk ditulis dan menggunakan pengalaman hampir 25 tahun saya sebagai ilhamnya dan pengalaman ramai superintenden lain sebagai kawan dan juga sebagai klien saya yang banyak mengajar saya.

Kepada yang berminat dan ingin tahu isi kandungan:

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

Kandungan 1

Kandungan 2

Kandungan 3

Kepada mereka yang ingin melihat penulisan di dalamnya dahulu sebelum membeli:

sample page buku

Kepada yang ingin membeli, sila bank-in RM79 + RM5 ke dalam akaun Maybank saya, Normas Yakin bin Md. Arifin nombor akaun 1621 0619 1408 dan beritahu saya melalui komen di bawah atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@ atau hubungi 03 5131 0066.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Cowgrass di Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Algae on golf greens

Posted by mynormas on January 2, 2013

In the context of Malaysian weather where heavy and frequent rain is the norm, plus with poorly or compacted greens, shade from surrounding trees; algae is quite common.I found this slideshare article that is very informative and thought that I should share it.

Be advised that even though the title is about golf greens, much of the info are also applicable to other parts of turfed areas (yes your lawn too madam)

If you think most of the slides’ contents are too ‘academic’ jump straight to slide number 53, though you might be searching backwards for background info but at least you know what you are looking for is what you need to know.

This is the first time I am doing this so I hope this turns out alright…

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Pisau Flail

Posted by mynormas on October 20, 2020

Terdapat dua kategori pisau pemotong rumput.

1. Pisau yang dikenali sebagai pisau rotary iaitu pisau yang biasa kita lihat sebagai berputar pada satu ketinggian. Samada ia berada di bawah sebuah mesin canggih di import dari luar negara atau ia berada di hujung batang panjang di bawah kendalian seorang pekerja import, ia memotong rumput menggunakan impak kelajuan pisau itu. “Pisau” itu boleh dibuat dari logam ataupun tali nylon.

2. Kedua ialah pisau yang dikategorikan sebagai pisau silinder (cylindrical mower) iaitu pisau yang berpusing di bahagian luar satu silinder yang berpusing pada paksi yang sama dengan aras tanah/rumput. Selalunya pisau ini memotong rumput dengan aksi gunting iaitu bahagian silinder berpusing bergesel dengan suatu bahagian dipanggil pisau bawah (bedknife) yang statik. Satu lagi pisau yang dikategorikan sebagai pisau silinder tetapi memotong secara impak (bukan gunting) ialah pisau flail.

Pisau jenis flail bukan lah ciptaan baru, ia sebenarnya adalah pisau lama yang digunakan utk memotong kawasan lasak yang banyak kayu atau benda keras lain. Ia lebih digemari dari pisau rotary biasa kerana ia tidak mudah rosak.

Jika ia terkena kayu atau akar pokok dsb, ia boleh terpelanting ke belakang dan satu pisau yang rosak tidak merosakkan pisau lain atau sistem itu secara keseluruhan (ada hadnya lah).

Di padang golf pula, jika ia terkena bola golf, bola golf itu akan terkeluar dari bawah pisau tanpa terbelah (mungkin ada calar sikit).

Saya menggemari pisau jenis ini kerana ia adalah pelbagai guna. Kini terdapat pisau jenis “fine-cut flail” yang boleh memotong rumput dengan cantik (flail dulu-dulu tidak memotong cantik kerana dicipta utk memotong kawasan lasak).

Dengan pisau jenis fine-cut flail ini, saya boleh potong di tengah padang bola dan juga di luar padang yang mempunyai pelbagai jenis rumput.

Secara teori, ia juga boleh digunakan di fairway dan rough padang golf tetapi oleh kerana kebanyakan mesin flail adalah dari jenis “front deck” iaitu hanya satu pisau maka ia kurang produktif berbanding mesin triplex (bukan three-gang) atau five-gang. Tapi jika rough adalah kecil atau mampu membeli beberapa mesin, flail adalah lebih baik kerana boleh potong hingga bawah pokok, lebih versatile dan tidak merosakkan bola golf.

Mata pisau flail juga mudah diasah berbanding pisau silinder lain. Jika tak sempat asah, terbalikkan mata pisau pun boleh. Sebuah pisau flail selebar 60 inci boleh mempunyai sehingga 144 mata pisau.

Satu lagi kelebihan flail berbanding rotary ialah pisaunya tidak mengumpul sampah di hujung pisau yang menyebabkan satu garisan sampah selesai potong satu baris. Ertinya saya boleh potong selalu tanpa perlu memikirkan tentang pengutipan sampah potongan.

Selain itu, berita baiknya ialah kalau mesin tu dari jenis baik dan tidak dipandu terlalu laju, satu helai daun akan dipotong berkali-kali oleh pisau yang berturutan sebelum helai daun itu jatuh ke tanah, menghasilkan cebisan kecil yang lebih cepat mereput dan menjadi sungkupan (mulch).

Mesin flail juga mempunyai penggelek (roller) besar yang, jika diganding dengan pengendalian berdisiplin, boleh menghasilkan belang yang terang.

Jika kawasan semakin liar, kita boleh tukar mata pisau kepada yang lebih sesuai. Ini tak dapat di lakukan dengan pisau lain.

Ni gambar dari laman web rujukan saya (boleh lihat URL nya di bawah).

Terdapat attachment pisau flail yang boleh dipasang pada belakang traktor dan ada mesin yang datang dengan pisau flail dan dibina utk padang golf dan bola.

Ini adalah satu contoh flail dipasang pada front deck mower.

Terdapat juga flail yang di pasang pada attachment “lengan ” hidraulik utk memotong lorong bukit dan terbaru, ada triplex yang mempunyai mata pisau flail utk memberi kemampuan lebih kepada pengguna.

Sebuah triplex dengan mata pisau flail.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Rujukan.

Get the best from your flail

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Hollow-tine Green.

Posted by mynormas on October 6, 2020

Saya dihantar sepucuk gambar dengan pesanan bahawa ini adalah cara melakukan pengudaraan secara serampang berongga (hollow tine) yang betul di atas green, iaitu dengan cara berpusing mengikut bentuk green.

Saya tidak tahu gambar ini diambil di mana. Saya mohon maaf kepada padang golf terbabit jika terasa. Tetapi jika anda rasa anda betul maka tiada masalah kan, dan jika anda rasa anda salah, maka anggap ini sebagai pelajaran.

Pengudaraan dilakukan mengikut bentuk green. Not the best way to aerate a green.
Di kawasan kita belok, belah dalam belokan akan mempunyai jarak hollow-tine yang pendek berbanding belah luar.

Malangnya ini adalah cara yang salah. Bila kita berpusing, maka bahagian dalam pusingan akan mempunyai sudut yang tajam malah dalam gambar di sini, boleh dilihat lubang hollow tine di situ itu amat rapat. Sedangkan di bahagian luar pusingan, ia jauh dari satu sama lain .

Cara yang betul adalah sama dengan cara memotong green: iaitu dengan garis lurus. Bila sampai di hujung potongan, angkat pisau, putar di luar green kemudian turunkan pisau bila masuk semula.

Pengudaraan dalam garis lurus. Straight lines are the way to do maintenance work on turf.

Samada menyembur aplikasi atau membaja atau tabur pasir hias atas menggunakan mesin, amalkan garis lurus atas green.

Saya ada timbulkan hal ini dalam buku saya.

Ini adalah satu contoh. Mungkin silap saya ambil dari terlalu jauh tapi anda boleh dengar dari suara mesin bila pisau diangkat di hujung green dan diturunkan semula di line baru.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , | 1 Comment »

Jadual Kerja

Posted by mynormas on September 29, 2020

Saya meletakkan premium yang tinggi kepada pembuatan (dan mengikuti) jadual. Jadual menentukan kita tahu apa yang akan kita lakukan seterusnya dan memampukan kita menggunakan sumber yang kita ada dalam waktu yang sesuai.

Tentunya sebagai orang yang bekerja di kawasan luar pejabat, kita tertakluk kepada perubahan cuaca, tetapi itu tidak bermakna kita tak boleh ada jadual, hanya bermaksud jadual kita perlu bersifat lebih fleksibel.

Ini adalah contoh jadual penjagaan rumput di sebuah padang golf. Ia hanya untuk green nya sahaja. Dan ia hanya boleh digunapakai di padang golf itu sahaja dan tidak semestinya boleh digunakan di padang golf lain kerana rumput yang berbeza, mesin yang tak sama, keperluan dan kemampuan yang lain-lain.

Kenapa ada dragmat? Kerana padang golf ini tidak mempunyai groomer pada mesin potong greennya dan saya perlukan rumput ‘dinaikkan’ dahulu sebelum dipotong utk mendapat green yang laju, maka saya suruh mereka groom di sebelah petang belakang flight terakhir untuk dipotong esoknya.

Kenapa ada baja foliar dan Primo? Kerana jenis rumput nya memerlukan begitu.

Jadual padang golf

Saya tidak memasukan ‘curative sprays’ atau penyemburan penyembuhan seperti untuk kawalan makhluk perosak kerana ia bergantung kepada banyak faktor lain; utama sekali, ada ke tidak makhluk perosak. Saya tidak suka kepada penyemburan pencegahan, saya sembur racun makhluk perosak hanya selepas makhluk perosak kelihatan.

Adakah anda mempunyai jadual kerja?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Gelek gelek

Posted by mynormas on August 28, 2020

Saya bukan orang yang suka gelek padang. Saya menganggap gelek padang menambah mampatan permukaan.

Dan jika padang yang dibuat dengan “topsoil” yang mempunyai struktur tanah berbeza-beza; sebahagian yang dapat topsoil banyak tanah liat akan lembut, yang banyak pasir, akan keras.

Namun begitu, saya terima kenyataan bahawa menggelek adalah suatu keperluan dalam operasi penyelenggaraan padang.

Saya gunakan roller ringan (walaupun nampak besar, tapi kosong isinya) maka take away point ialah roll padang anda dengan roller yang ringan (berapa berat? Asal ia mampu leperkan taik cacing pun okay dah) dan jarang-jarang (berapa jarang? Seminggu sekali cukup).

Jika roller anda mampu menggerakkan tanah; ia terlalu berat (atau padang terlalu basah). Jika lantunan bola terlalu kuat atau bila anda lompat anda rasa macam simen, maka anda terlalu kerap roll (atau “topsoil” anda sebenar nya ialah tanah liat).

Maka take away point kedua saya ialah elakkan menggunakan topsoil tapi amalkan sistem rootzone yang lebih sesuai utk cuaca kita.



Read the rest of this entry »

Posted in Fields, Lanskap, Padang, Padang Bola, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , | 2 Comments »

Jadual

Posted by mynormas on August 20, 2020

Terlalu selalu saya jumpa orang yang menganggap penjagaan padang bola hanya setakat potong dan siram sahaja maka mereka tak nampak kenapa kenapa perlu bayar mahal untuk kontrak maintenance.

Di sini saya ingin tunjuk satu contoh jadual penjagaan padang untuk sebuah padang bola yang mempunyai kriteria berikut:

  1. Penggunaan tinggi (pagi petang 5-6 hari seminggu)
  2. Keperluan kepada tahap kepuasan pemain: sederhana.
  3. Keperluan kepada penjagaan kecederaan pemain: tinggi.
  4. Mempunyai sistem pengairan automatik (siram seluruh padang dalam 30minit).
  5. Pekerja padang tidak berpengalaman.
  6. Mempunyai mesin pemotong besar (bukan brushcutter atau mesin tolak).
  7. Waktu bekerja ikut waktu pejabat.

Jadual ini mungkin tidak sesuai utk semua padang, tetapi saya ingin tunjuk bahawa kontrak penjagaan padang tak boleh murah kerana sekurang-kurangnya satu orang; sebaik-baiknya dua orang diperlukan full-time untuk sebuah padang bola dan kelilingnya.

Jadual padang bola

CONTOH jadual penjagaan padang bola.

Oleh kerana ada tulis “Do Not Copy” di situ, silalah jangan copy fotostat, sebaliknya, buat jadual sendiri berdasarkan keperluan padang anda.  Contohnya:

  1. Jika padang anda tak perlu ‘finishing’ yang cantik; mungkin potong seminggu dua kali pun cukup.
  2. Jika padang anda tiada sistem pengairan automatik, mungkin pengairan (BILA PERLU!) akan ambil lebih masa.
  3. Jika penggunaan tidak tinggi, maka ‘touch up line’ mungkin tak perlu seminggu sekali.
  4. Jika anda tidak tahu ‘grooming’ itu apa; gantikan dengan roll.
  5. Jika anda tidak ada roller, maka perlu cari atau buat satu. Jangan lebih satu tan. Sebaiknya yang boleh isi air untuk tambah keberatan. Jangan roll lebih 3 tan jika anda akan roll seminggu sekali.
  6. Jika landskap keliling padang juga pada anda; tambah kepada jadual anda.
  7. Mungkin tandas juga anda ingin tambah kepada jadual?

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Bagaimana dengan membaja? Biasanya baja sebulan sekali. Lakukan pada hari Isnin pukul 2 – 3 petang. Kita dah potong pada pagi hari Isnin itu dan hari Selasa kita tak potong untuk memberi peluang pada baja mendak ke tanah.

Saya harap ini membantu.

Selamat mencuba!

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, stadium | Tagged: , , | Leave a Comment »

Ketinggian Potongan

Posted by mynormas on July 20, 2020

Saya agak hairan bila tanya penjaga padang “Berapa ketinggian potongan?” dan jawapan yang saya terima ialah “Saya potong pada ‘nombor 3’ hari ini”. Mereka merujuk kepada nombor pada setting tepi mesin itu kerana mereka tidak pasti tentang ketinggian potongan.

Tidak salah untuk menggunakan nombor setting untuk menceritakan tentang potongan tetapi kita perlu tahu tentang berapa tinggi rumput kita untuk alasan berikut:

  1. Mengikut piawaian (contohnya FAM menetapkan ketinggian rumput padang bola sebagai 25mm dan beberapa persatuan golf mempunyai ketetapan ketinggian berbeza untuk permainan masing-masing).
  2. Keseragaman pemotongan, jika terdapat dua atau tiga mesin yang digunakan. Setting 3 pada mesin A mungkin tidak sama pada mesin B dan sebagainya. Sebenarnya 25mm pada mesin A juga mungkin tidak sama pada 25mm mesin B tetapi perbezaan nya mungkin tidak ketara (sehinggalah kita bicara tentang ketinggian potongan 10mm ke bawah)
  3. Tujuan tertentu: Pemotongan pada ketinggian tertentu mempunyai tujuan berbeza kepada kawasan-kawasan tertentu. Contohnya rumput yang dipotong tinggi (seperti rough sekunder di padang golf) akan menggalakkan pemain tidak pergi kesitu dan rumput yang dipotong amat rendah akan membantu pergerakan bola yang lebih laju (pada had tertentu).

    rough height

    Rumput rough sekunder di padang golf yang dipotong sehingga 75mm (tiga inci) untuk memaksa pemain mencari tempat lain untuk bermain.

  4. Kecantikan: Pemotongan pada ketinggian berbeza akan memberi perbezaan warna dan boleh menjadi satu sumber untuk kecantikan padang. Awas: Belang bukan datang dari perbezaan ketinggian: pewarnaan rumput belang datang dari arah potongan.

    different heights colour

    Nota: bukan ketinggian yang betul; hanya sekadar anggaran untuk melindungi dari peniruan.

Apakah ketinggian rumput yang betul? Tidak ada satu ketinggian yang betul. Kebanyakan rumput mempunyai julat (range) pemotongan yang banyak dengan had-had tertentu. Misalnya Cowgrass sukar untuk mencapai ketinggian melebih 40mm melainkan ia tidak mendapat cahaya matahari yang cukup. Begitu juga kebanyakan hybrid super atau ultra dwarf.

Kebanyakan rumput juga mempunyai had rendah; potong terlalu rendah dan ia tidak mempunyai cukup daun untuk fotosintesis dan akan mati cepat.

Umumnya, lebih rendah pemotongan sesuatu kawasan, lebih kerap ia perlu dilakukan kerana menurut peraturan satu pertiga: kita tidak boleh memotong lebih dari satu pertiga ketinggian rumput pada satu-satu masa.

Maka, Cowgrass biasanya dipotong pada ketinggian 15 – 30mm, sebuah padang bola seharusnya dipotong pada ketinggian 25mm iaitu satu inci. Namun saya pernah jumpa kawasan Cowgrass dipotong pada ketinggian 8mm (serius; tak cantik pun) dan saya pernah dapat arahan dari jurulatih untuk potong hingga 12.5mm iaitu setengah inci. Pada setengah inci, bola lebih laju tetapi padang lebih cepat rosak.

Di mana kita ukur ketinggian rumput? Sebaik-baiknya dan sebetul-betulnya ia diukur pada ketinggian pisau pemotong dari aras tanah. Kita boleh semak dengan ketinggian rumput di padang juga menggunakan satu pembaris tapi ingat untuk tekan pembaris itu ke dalam mengikut berat pisau pemotong (maksud saya jangan sekadar ‘letak’ pembaris atas padang; lagi berat mesin kita, lagi kuat kita tekan).

cut rotary height quality

Rumput yang dipotong pada 5cm atau 2inci dengan pisau rotary yang kelihatannya seperti pisau yang tumpul (lihat kerosakkan pada hujung rumput).

Selamat mencuba!

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , | 2 Comments »

Lembu dan Kerbau.

Posted by mynormas on July 12, 2020

Saya sering dengar tentang masalah rumput yang baru diterima tidak sama dengan rumput sedia ada.

Kadang-kadang ini disebabkan oleh pembelian dari nursery yang berbeza (walaupun anda beli dari satu “company” nursery yang sama tetapi hakikatnya, mereka sub-beli atau ambil dari nursery di lokasi berasingan).

Yang menjadi masalah ialah bila rumput yang diterima berlainan warna (itu kalau nasib baik). Ini berlaku kerana satu nursery menggunakan baja yang berbeza dengan nursery lagi satu, atau satu nursery tidak membaja langsung atau penjadualan pembajaan tidak sama dan ini boleh diburukkan bila satu nursery itu “lebih tua” dari nursery satu lagi, ini menyebabkan tanah di nursery itu telah “kering” nutriennya akibat dituai berulangkali. Ditambah pula kebanyakan nursery menggunakan hanya baja urea yang mengandungi satu sahaja nutrien: nitrogen.

Perbezaan “pemakanan” nutrien di nursery menghasilkan rumput dengan warna berbeza hijaunya. Kita tak nampak hingga lah bila di tanam bersebelahan satu sama lain.

Rumput yang berasal dari nursery kurang nitrogen (ni dah kira penderaan dah ni) akan berwarna kekuningan. Rumput dari nursery yang tiada Fosforus akan mempunyai rumput dengan hujung merah. Rumput kurang zat mikronutrien berwarna keputihan dan sebagainya.

Maka tersebutlah kisah saya pernah mendapat panggilan dari dua negeri di utara Semenanjung; satu dari kontraktor yang mengadu bahawa rumput yang dah ditanam tak sama dengan rumput asal (kerja pembaikan). Panggilan kedua ialah dari agensi kerajaan yang menuduh kontraktor membekal rumput yang tidak mengikut spesifikasi. Kedua dua panggilan dari padang, negeri dan masa yang berbeza, cuma kebetulan isu yang sama dari pandangan bertentangan.

Apa yang mungkin berlaku, jika bukan disebabkan oleh perbezaan warna seperti di atas, ialah kekeliruan tentang spesis rumput.

Saya bernasib baik baru² ini terjumpa sebuah padang dimana dua spesis rumput telah ditanam sebelah menyebelah.

Satu ialah rumput Cowgrass (Axonopus compressus) dan satu lagi yang saya panggil Buffalograss (kemungkinan Paspalum conjugatum atau mungkin Axonopus spesis lain juga).

Sebelah kiri ialah Cowgrass dan sebelah kanan ialah apa yang saya kenali sebagai Buffalograss.

Anda boleh lihat dan nilai sendiri. Keduanya tidak “betul atau salah” di mata saya dan ini bukan isunya. Kedua-dua nya boleh digunakan sebagai rumput padang tetapi jika anda telah menerima atau memberi spesifikasi Cowgrass atau Buffalograss, maka kena lah tepati nya.

“Buffalograss”. Gunakan pembaris dan ukur lebar daun berbanding rumput di gambar di bawah.
Cowgrass

Saya ada beberapa cadangan:

1. Beli rumput (maksud saya bayar dulu) sebelum tiba waktu tanam. Pilih rumput sebesar padang anda kemudian bayar deposit dan beritahu nursery ini rumput anda, tolong jaga sampai waktu anda nak tanam.

2. Bawa contoh rumput yang anda mahu, bukan gambar di handphone, bukan ingatan dalam kepala.

3. Pada hari tuaian rumput (mungkin sehari sebelum tanam) anda akan hantar wakil utk saksi penuaian ialah di kawasan yang telah anda pilih (dan bayar) sebulan dua dulu.

4. Jangan beli rumput yang paling murah jika anda mahu kualiti.

5. Utk padang bola atau lain² kawasan besar, elakkan rumput yang ditanam dalam plastik. Hanya beli rumput yang ditanam di tanah dan dituai dengan sodcutter.

Selamat mencuba!

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Read the rest of this entry »

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | 2 Comments »

Rumput merah

Posted by mynormas on May 28, 2020

Pernahkah anda ada rumput yang hujungnya bertukar warna merah? Bukan seluruh rumput, hanya hujungnya. Sebelum itu rumput berwarna hijau, tiba-tiba satu hari anda lihat hujungnya berwarna merah.

Sod Cowgrass merah dikeliling Cowgrass hijaurumput merah

Ada tiga sebab ini boleh berlaku. Di sini saya nak cerita tentang satu sebab saja. Lain kali kita cerita tentang sebab lain.

Sebabnya ialah: Kekurangan zat Fosforus (simbol P pada beg baja).

Malangnya jika anda tabur baja yang tinggi P contohnya baja DAP (DiAmmonium Phosphate, bukan nama parti politik), rumput anda mungkin bertukar jadi hijau sementara sahaja sebelum ia bertukar menjadi merah semula.

Saya teringat bahawa pH tanah akan mempunyai kesan kepada apa zat yang boleh diserap oleh akar rumput. Memang betul, jika pH rendah, rumput tidak boleh serap P melalui akarnya.

soil pH

Maka bila saya cek, saya baru kesan bahawa satu padang bola yang mempunyai masalah rumput merah mempunyai nilai pH yang amat rendah (bermaksud tanah itu berasid) dan tanah yang mempunyai pH kurang dari 5 akan ‘memegang’ Fosforus dan rumput tak dapat menyerapnya. Tentunya saya perlu cek di beberapa tempat di satu padang itu (bukan satu tempat saja kemudian mengambil kesimpulan).

pH padang

Maka langkah saya yang seterusnya ialah:

  1. Pastikan rumput mendapat P dari baja foliar dan lupakan baja tabur buat sementara waktu.
  2. Perbaiki pH tanah menggunakan kapur lime CaCo3 (kalsium karbonat) atau gypsum.

Sekarang sedang giat membuat rancangan baru.

Semoga dipermudahkan segala urusan kita.

Jika anda ingin membeli radas untuk mengesan kelembapan atau keasidan tanah, ini, hubungi saya. Saya bantu. Lebih kurang RM300 tak termasuk kos penghantaran. Buatan Jepun, di hantar dari Singapura. Atau anda boleh beli sendiri dari harga RM8.50 pun ada, RM10,000 pun ada dan beri sumbangan sedikit untuk saya yang telah memberi idea ini kepada anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in landskap, Lanskap, Maintenance, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , | Leave a Comment »

LANDSKAP BHG 4

Posted by mynormas on May 9, 2020

Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 4 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian KEEMPAT. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya dan di bawah sekali, klik PREVIOUS untuk mencari dan membaca BAHAGIAN 1.

Seterusnya ialah langkah-langkah perbincangan itu di adakan. Bagaimana cara untuk membuat rekaan landskap secara mudah?

Langkah-langkah:

  1. Buat keputusan tentang keperluan dan kemahuan keluarga anda. Apakah kegunaan landskap itu nanti? Jika anda mahu ia berfungsi sebagai tempat riadah atau bersenam atau bersantai, maka anda mungkin mahukan kawasan rumput yang lebih besar. Jika anda mahukan ia sebagai tempat anda menghabiskan masa lapang sebagai hobi, maka anda perlu utamakan pokok kegemaran anda ataupun pokok dalam pasu yang lebih mudah di tukar bila dah jemu. Beri perhatian juga kepada berapa banyak masa anda mampu luangkan untuk penjagaan landskap anda.
  2. Kenali kawasan anda. Mungkin ada kawasan anda yang tak boleh atau tak mahu di ubah (contohnya jalan masuk atau pokok besar).
  3. Jika kawasan anda besar, anda mungkin perlu membuat penanaman secara berperingkat. Tapi rekaan mesti di buat secara keseluruhan.
  4. Cari atau buat suatu peta kawasan anda. Lukis ‘pandangan satelit’ dan pastikan ia bersekala (ukuran yang mengikut skala). Contohnya; apa-apa yang panjangnya 1 meter di atas mukabumi, lukiskan ia sebagai 1 sentimeter di atas kertas.
    Lukiskan juga: rumah atau bangunan lain dalam kawasan anda. Pagar atau sempadan (jangan terlandskap tanah orang!). Kawasan merbahaya seperti longkang terbuka, paip bawah tanah yang cetek, wayar letrik (sambungan ke eletric gate) dan sebagainya.

    Master plan of house

    simple layout of rumah dan laman. Guna Excel (buku matematik pun boleh)

  5. Ambil sekeping kertas nipis (kertas surih atau tracing paper), lekapkan di atas peta tadi dan lukis idea anda. Anda boleh buat lebih dari satu idea dan labelkan setiap kertas nipis itu sebagai ‘Idea 1’, ‘idea2’ dan sebagainya. Atau jika anda guna komputer seperti saya, guna paint dan selepas setiap rekaan; Save As ‘Idea1’, ‘Idea2’ dsb.
    • Ingat, anda perlu mengikut skala peta.
    • ‘Idea1’ mungkin ada pelantar/gazebo. ‘Idea2A’ mungkin ada kolam ikan dan pokok shrub renek setinggi  dua kaki di kiri kanan jalan. ‘Idea2B’ mungkin ada kolam ikan tapi pokok palma di kiri kanan jalan. ‘Idea3’ mungkin ada banyak pokok besar dan sebagainya. Lekap kertas di atas peta dan bincang dengan “ahli jawatankuasa” anda.

      Plan Idea1

      Idea 1

    • Tak perlu letak nama pokok dahulu. Hanya letak lokasi dan saiz setiap tumbuhan dahulu. Pokok A di tengah-tengah halaman, batas B bunga warna kuning dekat tepi bilik Abang, kolam ikan sebelah tingkap Adik, Palma kecil setiap 2meter di kiri kanan jalan.

      Plan Idea2

      Idea 2

  6. Akhir sekali, rombak semula idea anda ke atas suatu ‘masterplan’ dan pastikan semua orang tandatangan. Tak pandai tandatangan suruh dia cap jari. Lepas ni jangan nak komplen.
  7. Satu lagi perkara tentang pemilihan tanaman. Saya pasti dari awal lagi anda dah tahu pokok apa nak tanam kat mana, tapi kadang-kadang bila dah lukis atas kertas baru kita nampak ‘kaitan’ pokok itu dengan tanaman, pagar, jalan ataupun rumah kita. Tapi kalau anda tak pasti pokok apa nak tanam (tapi tahu rupa, saiz dan warna) maka ada beberapa cara anda boleh pilih pokok:
    • Pergi ke nursery dan pilih.
    • Jika anda nampak pokok yang anda suka di taman bunga atau rumah Mak Limah hujung jalan, ambil gambar dan bawak ke nursery.
    • Bawak orang nursery ke taman bunga atau ke rumah Mak Limah.
  8. Lepas tu gantikan nama pokok itu ke atas ‘masterplan’ tadi. Contohnya: Allamanda kat Batas B, Green Palm kat tepi jalan, pokok Janda Merana kat tepi rumah, Ixora Sunkist tepi pagar dan sebagainya.
    Satu peringatan; pilih pokok yang sesuai dengan iklim rumah anda. Maksud saya, jangan pergi beli pokok kat Cameron Highland jika anda tinggal di Kuala Pilah.

Masterplan

Saya tahu, saya tahu, pada peringkat ini ada yang dah mengalirkan air mata kerana rasa susah sangat nak buat landskap untuk tanah sebesar stem pos. Jangan stress. Yang tertulis di atas tu hanyalah panduan sahaja dan anda boleh langkah mana-mana bahagian atau buat bahagian baru seperti yang anda rasa patut. Itu rumah anda, peduli apa orang lain cakap. Tapi landskap boleh menjadi suatu hobi dan memberi kepuasan kepada anda, jadi buat perlahan-lahan! Ikut kemampuan! Dan penting sekali; Have Fun!

Saya minta bantuan untuk ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana-mana iklan di sini. Ini semua akan membantu saya menambah pendapatan untuk terus berkongsi pengetahuan dengan pembaca. Atau anda boleh terus beri sumbangan di bawah:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in landskap, Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

LANDSKAP BHG 3

Posted by mynormas on May 7, 2020

Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 3 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian KETIGA. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya dan di bawah sekali, klik PREVIOUS untuk mencari dan membaca BAHAGIAN 1.

Sebelum ini kita ada berbincang tentang prinsip rekabentuk landskap (apa, kenapa dan bagaimana). Itu teorinya, macamana praktiknya? Praktiknya ialah kita memulakan projek landskap dengan tidak menanam  apa-apa pun selagi kita belum ada lakaran projek di atas kertas.

Kita boleh bercerita tentang topic ni secara serius tapi kalau nak serius, boleh lah berhenti baca disini dan mungkin lebih baik kita semua cari buku atau laman web yang serius tentang landskap.

Saya berpendapat bahawa menanam landskap di sekeliling rumah boleh menjadi suatu hobi yang menarik dan mudah. Maka adalah hasrat saya untuk memudahkan projek landskap untuk orang awam.

Terlalu selalu kita biarkan kontraktor yang tentukan pokok apa, berapa banyak dan kat mana nak tanam, dan kita lupa bahawa lebih banyak pokok dia tanam lebih besar bil dia. Saya tengok ramai orang yang halaman rumahnya penuh dengan pokok yang dia tak terbela dan dia tak kenal nama pun. Akhirnya pokok-pokok  itu terbiar.

landscape proportion

Secara umumnya artikel ini di tujukan kepada orang awam yang tidak mempunyai latihan dan pengalaman merekabentuk landskap. Ia banyak merujuk kepada ‘rumah’ tapi boleh digunapakai kepada ‘sekolah’, ‘pejabat’, ‘ kilang’ atau sebagainya. Bila saya sebut ‘keluarga’ boleh gantikan dengan ‘rakan sekerja’, ‘rakan sekolah’ atau sebagainya. Dan bila saya sebut ‘isteri’ maka boleh lah ganti dengan ‘bos besar’ (dengan tiada lain yang sebagainya…)

Kita mulakan: pertama sekali, pastikan semua ahli keluarga terlibat sama. Siapa tahu? Ada ahli keluarga kita yang mempunyai bakat seni terpendam? Atau mereka lihat kawasan rumah orang lain yang menarik perhatian? Dalam perbincangan, letak kan beberapa kriteria yang di jadikan panduan perbincangan.

  • Jangan bergaduh atau tarik-tarik rambut
  • Ingat atau perhatikan saiz tanaman atau pokok itu bila ia matang nanti. Biasanya bila kita dah tinggal kat satu rumah kita akan duduk situ selama 10 atau 20 tahun akan datang, jadi bayangkan ketinggian atau saiz pokok itu 10-20 tahun lagi. Boleh tak bayangkan pokok pisang kipas di rumah 20×70 kaki? Atau pokok Araucaria setinggi 30 kaki di rumah teres setingkat?
  • Tahap penjagaan. Jika anda adalah keluarga yang sibuk dan umm… ‘kurang rajin’ maka janganlah cari pokok, rumput atau tumbuhan yang perlukan banyak penjagaan.

    gambar dari www.landscapingjohor.com

    Rumput kena potong selalu, bunga kena trim supaya sama tinggi dan paling teruk: kena pastikan bunga A tak masukke kawasan bunga B atau sebaliknya.

  • Beri perhatian kepada kawasan kejiranan juga. Adakah tema atau pokok landskap itu akan kelihatan janggal dengan keadaan sekeliling? Contohnya pokok-pokok besar di kawasan rumah-rumah kecil.
  • Untuk rumah yang mempunyai kawasan kecil, menanam dalam pasu yang boleh di susunatur atas pelantar bertingkat, atau di gantung boleh memberi lebih banyak tumbuhan dalam ruang yang lebih kecil. Atau boleh guna pergola yang mempunyai bumbung tumbuhan menjalar seperti bougainvilla.
  • Di belakang atau tepi rumah mempunyai tebing curam? Menanam dengan rumput bermakna akan susah memotong di masa akan datang. Mungkin boleh tereskan tebing (tapi jangan tanam kelapa sawit; itu dah luar topik) atau tanam dengan tanaman penutup bumi seperti Wedelia atau Arachis. Jika kawasan tersebut besar, boleh juga tanam dengan Weeping Lovegrass atau wild flower.
  • Apa personality keluarga anda? Formal atau informal? Terbuka atau lebih sukakan privasi? Padankan tema landskap dengan keluarga anda. Anda sukakan privacy, anda boleh cuba tema Bali. Anda formal, anda boleh cuba tema bentuk formal (simetri, lurus dsb)
  • Rumah anda mungkin mempunyai bentuk atau warna yang bertema, maka jangan lupa juga untuk padankan landskap anda dengan tema rumah anda. Atau anda kena padankan rumah anda dengan tema landskap anda. Terpulang.
  • Adakah ahli keluarga anda yang mempunyai keperluan istimewa? Laluan yang lebih lebar mungkin di perlukan untuk orang yang berkerusi roda. Atau tanaman tidak berduri untuk keluarga yang mempunyai kanak-kanak riang.Roots
  • Bajet. Mungkin kriteria ni sepatutnya yang pertama tapi nanti perbincangan jadi tak seronoklah bila cerita pasal duit dulu.

Jika anda telah berjaya mencapai persetujuan di atas tanpa drama, ini bermakna orang lain tak berminat atau mereka tahu anda akan menggunakan kuasa veto di setiap peringkat perbincangan dan malas nak cakap banyak.

Di dalam bab akan datang, kita akan mulakan dengan langkah-langkah perbincangan untuk merencana landskap anda.

Jangan lupa untuk follow laman web ini supaya anda tidak ketinggalan.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: