Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Buku Saya

Posted by mynormas on November 8, 2018

Buku saya yang bertajuk “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” kini sudah mula dijual pada harga RM79.00 setiap naskhah (harga tahun 2018). Cetakan hitam-putih, saya tidak dapat buat cetakan warna kerana terlalu mahal. Buat masa ini belum ada dalam bentuk e-book tetapi insya-Allah dimasa akan datang e-book akan ada dalam bentuk warna.

Untuk edaran di Malaysia (TERMASUK di Sabah dan Sarawak) kos penghantaran yang saya caj ialah RM5.00 sahaja. Di luar Malaysia, saya akan tanggung RM5.00 dan selebihnya perlu ditanggung oleh pembeli. Maaf. Mungkin boleh tunggu e-book nanti.

Buku ini mengambil masa 3 tahun untuk ditulis dan menggunakan pengalaman hampir 25 tahun saya sebagai ilhamnya dan pengalaman ramai superintenden lain sebagai kawan dan juga sebagai klien saya yang banyak mengajar saya.

Kepada yang berminat dan ingin tahu isi kandungan:

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

Kandungan 1

Kandungan 2

Kandungan 3

Kepada mereka yang ingin melihat penulisan di dalamnya dahulu sebelum membeli:

sample page buku

Kepada yang ingin membeli, sila bank-in RM79 + RM5 ke dalam akaun Maybank saya, Normas Yakin bin Md. Arifin nombor akaun 1621 0619 1408 dan beritahu saya melalui komen di bawah atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@ atau hubungi 03 5131 0066.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Cowgrass di Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Algae on golf greens

Posted by mynormas on January 2, 2013

In the context of Malaysian weather where heavy and frequent rain is the norm, plus with poorly or compacted greens, shade from surrounding trees; algae is quite common.I found this slideshare article that is very informative and thought that I should share it.

Be advised that even though the title is about golf greens, much of the info are also applicable to other parts of turfed areas (yes your lawn too madam)

If you think most of the slides’ contents are too ‘academic’ jump straight to slide number 53, though you might be searching backwards for background info but at least you know what you are looking for is what you need to know.

This is the first time I am doing this so I hope this turns out alright…

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Ketinggian Potongan

Posted by mynormas on July 20, 2020

Saya agak hairan bila tanya penjaga padang “Berapa ketinggian potongan?” dan jawapan yang saya terima ialah “Saya potong pada ‘nombor 3’ hari ini”. Mereka merujuk kepada nombor pada setting tepi mesin itu kerana mereka tidak pasti tentang ketinggian potongan.

Tidak salah untuk menggunakan nombor setting untuk menceritakan tentang potongan tetapi kita perlu tahu tentang berapa tinggi rumput kita untuk alasan berikut:

  1. Mengikut piawaian (contohnya FAM menetapkan ketinggian rumput padang bola sebagai 25mm dan beberapa persatuan golf mempunyai ketetapan ketinggian berbeza untuk permainan masing-masing).
  2. Keseragaman pemotongan, jika terdapat dua atau tiga mesin yang digunakan. Setting 3 pada mesin A mungkin tidak sama pada mesin B dan sebagainya. Sebenarnya 25mm pada mesin A juga mungkin tidak sama pada 25mm mesin B tetapi perbezaan nya mungkin tidak ketara (sehinggalah kita bicara tentang ketinggian potongan 10mm ke bawah)
  3. Tujuan tertentu: Pemotongan pada ketinggian tertentu mempunyai tujuan berbeza kepada kawasan-kawasan tertentu. Contohnya rumput yang dipotong tinggi (seperti rough sekunder di padang golf) akan menggalakkan pemain tidak pergi kesitu dan rumput yang dipotong amat rendah akan membantu pergerakan bola yang lebih laju (pada had tertentu).

    rough height

    Rumput rough sekunder di padang golf yang dipotong sehingga 75mm (tiga inci) untuk memaksa pemain mencari tempat lain untuk bermain.

  4. Kecantikan: Pemotongan pada ketinggian berbeza akan memberi perbezaan warna dan boleh menjadi satu sumber untuk kecantikan padang. Awas: Belang bukan datang dari perbezaan ketinggian: pewarnaan rumput belang datang dari arah potongan.

    different heights colour

    Nota: bukan ketinggian yang betul; hanya sekadar anggaran untuk melindungi dari peniruan.

Apakah ketinggian rumput yang betul? Tidak ada satu ketinggian yang betul. Kebanyakan rumput mempunyai julat (range) pemotongan yang banyak dengan had-had tertentu. Misalnya Cowgrass sukar untuk mencapai ketinggian melebih 40mm melainkan ia tidak mendapat cahaya matahari yang cukup. Begitu juga kebanyakan hybrid super atau ultra dwarf.

Kebanyakan rumput juga mempunyai had rendah; potong terlalu rendah dan ia tidak mempunyai cukup daun untuk fotosintesis dan akan mati cepat.

Umumnya, lebih rendah pemotongan sesuatu kawasan, lebih kerap ia perlu dilakukan kerana menurut peraturan satu pertiga: kita tidak boleh memotong lebih dari satu pertiga ketinggian rumput pada satu-satu masa.

Maka, Cowgrass biasanya dipotong pada ketinggian 15 – 30mm, sebuah padang bola seharusnya dipotong pada ketinggian 25mm iaitu satu inci. Namun saya pernah jumpa kawasan Cowgrass dipotong pada ketinggian 8mm (serius; tak cantik pun) dan saya pernah dapat arahan dari jurulatih untuk potong hingga 12.5mm iaitu setengah inci. Pada setengah inci, bola lebih laju tetapi padang lebih cepat rosak.

Di mana kita ukur ketinggian rumput? Sebaik-baiknya dan sebetul-betulnya ia diukur pada ketinggian pisau pemotong dari aras tanah. Kita boleh semak dengan ketinggian rumput di padang juga menggunakan satu pembaris tapi ingat untuk tekan pembaris itu ke dalam mengikut berat pisau pemotong (maksud saya jangan sekadar ‘letak’ pembaris atas padang; lagi berat mesin kita, lagi kuat kita tekan).

cut rotary height quality

Rumput yang dipotong pada 5cm atau 2inci dengan pisau rotary yang kelihatannya seperti pisau yang tumpul (lihat kerosakkan pada hujung rumput).

Selamat mencuba!

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, stadium, Taman | Tagged: , , , | 2 Comments »

Lembu dan Kerbau.

Posted by mynormas on July 12, 2020

Saya sering dengar tentang masalah rumput yang baru diterima tidak sama dengan rumput sedia ada.

Kadang-kadang ini disebabkan oleh pembelian dari nursery yang berbeza (walaupun anda beli dari satu “company” nursery yang sama tetapi hakikatnya, mereka sub-beli atau ambil dari nursery di lokasi berasingan).

Yang menjadi masalah ialah bila rumput yang diterima berlainan warna (itu kalau nasib baik). Ini berlaku kerana satu nursery menggunakan baja yang berbeza dengan nursery lagi satu, atau satu nursery tidak membaja langsung atau penjadualan pembajaan tidak sama dan ini boleh diburukkan bila satu nursery itu “lebih tua” dari nursery satu lagi, ini menyebabkan tanah di nursery itu telah “kering” nutriennya akibat dituai berulangkali. Ditambah pula kebanyakan nursery menggunakan hanya baja urea yang mengandungi satu sahaja nutrien: nitrogen.

Perbezaan “pemakanan” nutrien di nursery menghasilkan rumput dengan warna berbeza hijaunya. Kita tak nampak hingga lah bila di tanam bersebelahan satu sama lain.

Rumput yang berasal dari nursery kurang nitrogen (ni dah kira penderaan dah ni) akan berwarna kekuningan. Rumput dari nursery yang tiada Fosforus akan mempunyai rumput dengan hujung merah. Rumput kurang zat mikronutrien berwarna keputihan dan sebagainya.

Maka tersebutlah kisah saya pernah mendapat panggilan dari dua negeri di utara Semenanjung; satu dari kontraktor yang mengadu bahawa rumput yang dah ditanam tak sama dengan rumput asal (kerja pembaikan). Panggilan kedua ialah dari agensi kerajaan yang menuduh kontraktor membekal rumput yang tidak mengikut spesifikasi. Kedua dua panggilan dari padang, negeri dan masa yang berbeza, cuma kebetulan isu yang sama dari pandangan bertentangan.

Apa yang mungkin berlaku, jika bukan disebabkan oleh perbezaan warna seperti di atas, ialah kekeliruan tentang spesis rumput.

Saya bernasib baik baru² ini terjumpa sebuah padang dimana dua spesis rumput telah ditanam sebelah menyebelah.

Satu ialah rumput Cowgrass (Axonopus compressus) dan satu lagi yang saya panggil Buffalograss (kemungkinan Paspalum conjugatum atau mungkin Axonopus spesis lain juga).

Sebelah kiri ialah Cowgrass dan sebelah kanan ialah apa yang saya kenali sebagai Buffalograss.

Anda boleh lihat dan nilai sendiri. Keduanya tidak “betul atau salah” di mata saya dan ini bukan isunya. Kedua-dua nya boleh digunakan sebagai rumput padang tetapi jika anda telah menerima atau memberi spesifikasi Cowgrass atau Buffalograss, maka kena lah tepati nya.

“Buffalograss”. Gunakan pembaris dan ukur lebar daun berbanding rumput di gambar di bawah.
Cowgrass

Saya ada beberapa cadangan:

1. Beli rumput (maksud saya bayar dulu) sebelum tiba waktu tanam. Pilih rumput sebesar padang anda kemudian bayar deposit dan beritahu nursery ini rumput anda, tolong jaga sampai waktu anda nak tanam.

2. Bawa contoh rumput yang anda mahu, bukan gambar di handphone, bukan ingatan dalam kepala.

3. Pada hari tuaian rumput (mungkin sehari sebelum tanam) anda akan hantar wakil utk saksi penuaian ialah di kawasan yang telah anda pilih (dan bayar) sebulan dua dulu.

4. Jangan beli rumput yang paling murah jika anda mahu kualiti.

5. Utk padang bola atau lain² kawasan besar, elakkan rumput yang ditanam dalam plastik. Hanya beli rumput yang ditanam di tanah dan dituai dengan sodcutter.

Selamat mencuba!

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Read the rest of this entry »

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , | 2 Comments »

Rumput merah

Posted by mynormas on May 28, 2020

Pernahkah anda ada rumput yang hujungnya bertukar warna merah? Bukan seluruh rumput, hanya hujungnya. Sebelum itu rumput berwarna hijau, tiba-tiba satu hari anda lihat hujungnya berwarna merah.

Sod Cowgrass merah dikeliling Cowgrass hijaurumput merah

Ada tiga sebab ini boleh berlaku. Di sini saya nak cerita tentang satu sebab saja. Lain kali kita cerita tentang sebab lain.

Sebabnya ialah: Kekurangan zat Fosforus (simbol P pada beg baja).

Malangnya jika anda tabur baja yang tinggi P contohnya baja DAP (DiAmmonium Phosphate, bukan nama parti politik), rumput anda mungkin bertukar jadi hijau sementara sahaja sebelum ia bertukar menjadi merah semula.

Saya teringat bahawa pH tanah akan mempunyai kesan kepada apa zat yang boleh diserap oleh akar rumput. Memang betul, jika pH rendah, rumput tidak boleh serap P melalui akarnya.

soil pH

Maka bila saya cek, saya baru kesan bahawa satu padang bola yang mempunyai masalah rumput merah mempunyai nilai pH yang amat rendah (bermaksud tanah itu berasid) dan tanah yang mempunyai pH kurang dari 5 akan ‘memegang’ Fosforus dan rumput tak dapat menyerapnya. Tentunya saya perlu cek di beberapa tempat di satu padang itu (bukan satu tempat saja kemudian mengambil kesimpulan).

pH padang

Maka langkah saya yang seterusnya ialah:

  1. Pastikan rumput mendapat P dari baja foliar dan lupakan baja tabur buat sementara waktu.
  2. Perbaiki pH tanah menggunakan kapur lime CaCo3 (kalsium karbonat) atau gypsum.

Sekarang sedang giat membuat rancangan baru.

Semoga dipermudahkan segala urusan kita.

Jika anda ingin membeli radas untuk mengesan kelembapan atau keasidan tanah, ini, hubungi saya. Saya bantu. Lebih kurang RM300 tak termasuk kos penghantaran. Buatan Jepun, di hantar dari Singapura. Atau anda boleh beli sendiri dari harga RM8.50 pun ada, RM10,000 pun ada dan beri sumbangan sedikit untuk saya yang telah memberi idea ini kepada anda.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

 

Posted in landskap, Lanskap, Maintenance, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , | Leave a Comment »

LANDSKAP BHG 4

Posted by mynormas on May 9, 2020

Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 4 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian KEEMPAT. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya dan di bawah sekali, klik PREVIOUS untuk mencari dan membaca BAHAGIAN 1.

Seterusnya ialah langkah-langkah perbincangan itu di adakan. Bagaimana cara untuk membuat rekaan landskap secara mudah?

Langkah-langkah:

  1. Buat keputusan tentang keperluan dan kemahuan keluarga anda. Apakah kegunaan landskap itu nanti? Jika anda mahu ia berfungsi sebagai tempat riadah atau bersenam atau bersantai, maka anda mungkin mahukan kawasan rumput yang lebih besar. Jika anda mahukan ia sebagai tempat anda menghabiskan masa lapang sebagai hobi, maka anda perlu utamakan pokok kegemaran anda ataupun pokok dalam pasu yang lebih mudah di tukar bila dah jemu. Beri perhatian juga kepada berapa banyak masa anda mampu luangkan untuk penjagaan landskap anda.
  2. Kenali kawasan anda. Mungkin ada kawasan anda yang tak boleh atau tak mahu di ubah (contohnya jalan masuk atau pokok besar).
  3. Jika kawasan anda besar, anda mungkin perlu membuat penanaman secara berperingkat. Tapi rekaan mesti di buat secara keseluruhan.
  4. Cari atau buat suatu peta kawasan anda. Lukis ‘pandangan satelit’ dan pastikan ia bersekala (ukuran yang mengikut skala). Contohnya; apa-apa yang panjangnya 1 meter di atas mukabumi, lukiskan ia sebagai 1 sentimeter di atas kertas.
    Lukiskan juga: rumah atau bangunan lain dalam kawasan anda. Pagar atau sempadan (jangan terlandskap tanah orang!). Kawasan merbahaya seperti longkang terbuka, paip bawah tanah yang cetek, wayar letrik (sambungan ke eletric gate) dan sebagainya.

    Master plan of house

    simple layout of rumah dan laman. Guna Excel (buku matematik pun boleh)

  5. Ambil sekeping kertas nipis (kertas surih atau tracing paper), lekapkan di atas peta tadi dan lukis idea anda. Anda boleh buat lebih dari satu idea dan labelkan setiap kertas nipis itu sebagai ‘Idea 1’, ‘idea2’ dan sebagainya. Atau jika anda guna komputer seperti saya, guna paint dan selepas setiap rekaan; Save As ‘Idea1’, ‘Idea2’ dsb.
    • Ingat, anda perlu mengikut skala peta.
    • ‘Idea1’ mungkin ada pelantar/gazebo. ‘Idea2A’ mungkin ada kolam ikan dan pokok shrub renek setinggi  dua kaki di kiri kanan jalan. ‘Idea2B’ mungkin ada kolam ikan tapi pokok palma di kiri kanan jalan. ‘Idea3’ mungkin ada banyak pokok besar dan sebagainya. Lekap kertas di atas peta dan bincang dengan “ahli jawatankuasa” anda.

      Plan Idea1

      Idea 1

    • Tak perlu letak nama pokok dahulu. Hanya letak lokasi dan saiz setiap tumbuhan dahulu. Pokok A di tengah-tengah halaman, batas B bunga warna kuning dekat tepi bilik Abang, kolam ikan sebelah tingkap Adik, Palma kecil setiap 2meter di kiri kanan jalan.

      Plan Idea2

      Idea 2

  6. Akhir sekali, rombak semula idea anda ke atas suatu ‘masterplan’ dan pastikan semua orang tandatangan. Tak pandai tandatangan suruh dia cap jari. Lepas ni jangan nak komplen.
  7. Satu lagi perkara tentang pemilihan tanaman. Saya pasti dari awal lagi anda dah tahu pokok apa nak tanam kat mana, tapi kadang-kadang bila dah lukis atas kertas baru kita nampak ‘kaitan’ pokok itu dengan tanaman, pagar, jalan ataupun rumah kita. Tapi kalau anda tak pasti pokok apa nak tanam (tapi tahu rupa, saiz dan warna) maka ada beberapa cara anda boleh pilih pokok:
    • Pergi ke nursery dan pilih.
    • Jika anda nampak pokok yang anda suka di taman bunga atau rumah Mak Limah hujung jalan, ambil gambar dan bawak ke nursery.
    • Bawak orang nursery ke taman bunga atau ke rumah Mak Limah.
  8. Lepas tu gantikan nama pokok itu ke atas ‘masterplan’ tadi. Contohnya: Allamanda kat Batas B, Green Palm kat tepi jalan, pokok Janda Merana kat tepi rumah, Ixora Sunkist tepi pagar dan sebagainya.
    Satu peringatan; pilih pokok yang sesuai dengan iklim rumah anda. Maksud saya, jangan pergi beli pokok kat Cameron Highland jika anda tinggal di Kuala Pilah.

Masterplan

Saya tahu, saya tahu, pada peringkat ini ada yang dah mengalirkan air mata kerana rasa susah sangat nak buat landskap untuk tanah sebesar stem pos. Jangan stress. Yang tertulis di atas tu hanyalah panduan sahaja dan anda boleh langkah mana-mana bahagian atau buat bahagian baru seperti yang anda rasa patut. Itu rumah anda, peduli apa orang lain cakap. Tapi landskap boleh menjadi suatu hobi dan memberi kepuasan kepada anda, jadi buat perlahan-lahan! Ikut kemampuan! Dan penting sekali; Have Fun!

Saya minta bantuan untuk ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana-mana iklan di sini. Ini semua akan membantu saya menambah pendapatan untuk terus berkongsi pengetahuan dengan pembaca. Atau anda boleh terus beri sumbangan di bawah:

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in landskap, Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , | Leave a Comment »

LANDSKAP BHG 3

Posted by mynormas on May 7, 2020

Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 3 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian KETIGA. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya dan di bawah sekali, klik PREVIOUS untuk mencari dan membaca BAHAGIAN 1.

Sebelum ini kita ada berbincang tentang prinsip rekabentuk landskap (apa, kenapa dan bagaimana). Itu teorinya, macamana praktiknya? Praktiknya ialah kita memulakan projek landskap dengan tidak menanam  apa-apa pun selagi kita belum ada lakaran projek di atas kertas.

Kita boleh bercerita tentang topic ni secara serius tapi kalau nak serius, boleh lah berhenti baca disini dan mungkin lebih baik kita semua cari buku atau laman web yang serius tentang landskap.

Saya berpendapat bahawa menanam landskap di sekeliling rumah boleh menjadi suatu hobi yang menarik dan mudah. Maka adalah hasrat saya untuk memudahkan projek landskap untuk orang awam.

Terlalu selalu kita biarkan kontraktor yang tentukan pokok apa, berapa banyak dan kat mana nak tanam, dan kita lupa bahawa lebih banyak pokok dia tanam lebih besar bil dia. Saya tengok ramai orang yang halaman rumahnya penuh dengan pokok yang dia tak terbela dan dia tak kenal nama pun. Akhirnya pokok-pokok  itu terbiar.

landscape proportion

Secara umumnya artikel ini di tujukan kepada orang awam yang tidak mempunyai latihan dan pengalaman merekabentuk landskap. Ia banyak merujuk kepada ‘rumah’ tapi boleh digunapakai kepada ‘sekolah’, ‘pejabat’, ‘ kilang’ atau sebagainya. Bila saya sebut ‘keluarga’ boleh gantikan dengan ‘rakan sekerja’, ‘rakan sekolah’ atau sebagainya. Dan bila saya sebut ‘isteri’ maka boleh lah ganti dengan ‘bos besar’ (dengan tiada lain yang sebagainya…)

Kita mulakan: pertama sekali, pastikan semua ahli keluarga terlibat sama. Siapa tahu? Ada ahli keluarga kita yang mempunyai bakat seni terpendam? Atau mereka lihat kawasan rumah orang lain yang menarik perhatian? Dalam perbincangan, letak kan beberapa kriteria yang di jadikan panduan perbincangan.

  • Jangan bergaduh atau tarik-tarik rambut
  • Ingat atau perhatikan saiz tanaman atau pokok itu bila ia matang nanti. Biasanya bila kita dah tinggal kat satu rumah kita akan duduk situ selama 10 atau 20 tahun akan datang, jadi bayangkan ketinggian atau saiz pokok itu 10-20 tahun lagi. Boleh tak bayangkan pokok pisang kipas di rumah 20×70 kaki? Atau pokok Araucaria setinggi 30 kaki di rumah teres setingkat?
  • Tahap penjagaan. Jika anda adalah keluarga yang sibuk dan umm… ‘kurang rajin’ maka janganlah cari pokok, rumput atau tumbuhan yang perlukan banyak penjagaan.

    gambar dari www.landscapingjohor.com

    Rumput kena potong selalu, bunga kena trim supaya sama tinggi dan paling teruk: kena pastikan bunga A tak masukke kawasan bunga B atau sebaliknya.

  • Beri perhatian kepada kawasan kejiranan juga. Adakah tema atau pokok landskap itu akan kelihatan janggal dengan keadaan sekeliling? Contohnya pokok-pokok besar di kawasan rumah-rumah kecil.
  • Untuk rumah yang mempunyai kawasan kecil, menanam dalam pasu yang boleh di susunatur atas pelantar bertingkat, atau di gantung boleh memberi lebih banyak tumbuhan dalam ruang yang lebih kecil. Atau boleh guna pergola yang mempunyai bumbung tumbuhan menjalar seperti bougainvilla.
  • Di belakang atau tepi rumah mempunyai tebing curam? Menanam dengan rumput bermakna akan susah memotong di masa akan datang. Mungkin boleh tereskan tebing (tapi jangan tanam kelapa sawit; itu dah luar topik) atau tanam dengan tanaman penutup bumi seperti Wedelia atau Arachis. Jika kawasan tersebut besar, boleh juga tanam dengan Weeping Lovegrass atau wild flower.
  • Apa personality keluarga anda? Formal atau informal? Terbuka atau lebih sukakan privasi? Padankan tema landskap dengan keluarga anda. Anda sukakan privacy, anda boleh cuba tema Bali. Anda formal, anda boleh cuba tema bentuk formal (simetri, lurus dsb)
  • Rumah anda mungkin mempunyai bentuk atau warna yang bertema, maka jangan lupa juga untuk padankan landskap anda dengan tema rumah anda. Atau anda kena padankan rumah anda dengan tema landskap anda. Terpulang.
  • Adakah ahli keluarga anda yang mempunyai keperluan istimewa? Laluan yang lebih lebar mungkin di perlukan untuk orang yang berkerusi roda. Atau tanaman tidak berduri untuk keluarga yang mempunyai kanak-kanak riang.Roots
  • Bajet. Mungkin kriteria ni sepatutnya yang pertama tapi nanti perbincangan jadi tak seronoklah bila cerita pasal duit dulu.

Jika anda telah berjaya mencapai persetujuan di atas tanpa drama, ini bermakna orang lain tak berminat atau mereka tahu anda akan menggunakan kuasa veto di setiap peringkat perbincangan dan malas nak cakap banyak.

Di dalam bab akan datang, kita akan mulakan dengan langkah-langkah perbincangan untuk merencana landskap anda.

Jangan lupa untuk follow laman web ini supaya anda tidak ketinggalan.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course | Leave a Comment »

Kembali Bekerja: Golf

Posted by mynormas on May 5, 2020

Anda kini akan kembali bekerja? Jangan lupa bahawa coronavirus yang bernama Covid-19 masih lagi bersama kita dan kita mesti patuhi beberapa peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan dan pihak berkuasa.

Selain itu saya telah mengumpulkan beberapa peraturan dan peringatan dari National Golf Foundation dan Golf Course Superintendent’s Association of America untuk kegunaan kita. Silakan baca, guna dan sebarkan tetapi ingat bahawa ini dan seumpamanya tidak lengkap dan tidak berguna kalau kita tidak berwaspada sentiasa. Link kepada maklumat mereka di bawah artikel ini.

PENTING! JANGAN DATANG KERJA JIKA ANDA RASA SAKIT! Terutamanya jika melibatkan suhu badan naik, batuk atau selsema. Ia mungkin selsema atau batuk biasa tetapi hormati keselesaan orang lain.

INGAT! KITA PERLUKAN CUSTOMER DAN KITA MAHU DIA LIHAT KITA MENGAMBIL SERIUS TENTANG ISU INI, RASA YAKIN DENGAN KELAB KITA DAN DATANG LAGI. ANDA AMBIL SAMBIL LEWA, DI ZAMAN MEDIA SOSIAL INI, ANDA (DAN KELAB ANDA) BOLEH JADI TERKENAL DENGAN MUDAH. Begitu juga jika kita ambil penting dan mereka kagum, anda dan kelab boleh jadi terkenal dan lebih ramai pemain akan datang.

Am

  • Virus ini disebarkan melalui sentuhan dan titisan air (droplets) maka kita kurangkan sentuhan dengan orang lain dan barang yang telah disentuh oleh orang lain dan mengamalkan penjarakkan sosial dengan semua orang yang tidak tinggal bersama kita.
  • Virus ini juga mudah dihapuskan dengan air sabun, pilihan kedua ialah cecair pembasmi kuman. Jika anda menggunakan hand-sanitiser, pastikan kandungan alkoholnya ialah 60% etanol ataupun 70% isopropanol. Tak pasti? Pilih yang 70% alkohol.
  • Amalkan basuh tangan dan lain-lain amalan kebersihan yang sesuai selalu.
  • Elakkan berinteraksi dengan pemain golf jika boleh dielakkan.
  • Jika perlu berinteraksi dengan sesiapa, gunakan topeng muka yang bersesuaian.
  • Anda mungkin rasa anda selamat tetapi kita mempunyai pelanggan yang mungkin lebih sensitif samada secara fizikal (mudah sakit) atau mental (tak mahu orang lain mendekati mereka).

Pentadbiran

  1. Lap dan nyah-kuman punch-card terutamanya jika anda menggunakan thumbprint scanner. Jika khuatir cermin scanner boleh rosak, gunakan punch card untuk sementara waktu.
  2. Elakkan mesyuarat atau briefing. Sebar maklumat melalui group WhatsApp atau notis di papan kenyataan atau sebagainya.
  3. Lakukan nyahkuman selalu di kawasan awam seperti tempat rehat dan tandas umum.

Pekerja 

  1. Amalkan waktu kerja fleksi dan berperingkat untuk mengurangkan staff berkumpul.
  2. Tentukan dan tandakan tempat staff duduk atau berada untuk mempastikan mereka sentiasa pada jarak enam kaki dari satu sama lain.
  3. Asingkan peralatan kepada setiap pekerja; jangan kongsi peralatan.
  4. Tentukan siapa bawak mesin apa; jangan kongsi mesin.
  5. Elakkan dari kerja yang memerlukan pekerja perlu bekerja rapat diantar satu sama lain seperti mengumpul sampah hollow-tine atau manual topdressing. Lakukan solid-tining dan topdress menggunakan jentera.
  6. Elakkan waktu makan serentak. Cuba buat waktu rehat atau makan berperingkat (staggered) supaya tidak terlalu ramai orang di kantin pada satu-satu masa (ya, sekarang puasa tapi selagi vaksin tidak diketemukan, kita perlu amalkan semua ini lama lagi)
  7. Jangan batuk, bersin dan meludah secara terbuka. Jika anda ada masalah batuk, bersin dan berkahak; PULANG ke pejabat dan hubungi pihak atasan untuk nasihat.

Peralatan

  1. Elakkan berkongsi peralatan.
  2. Cuci bahagian-bahagian yang selalu disentuh dengan air sabun selama 20 saat. Ini termasuk stereng, tempat duduk, sebarang jenis pemegang dsb.

Lokasi-lokasi Padang

  1. Elakkan berehat di tempat awam (halfway hut, starter hut atau kerusi di tee).
  2. Jika anda menggunakan tandas awam, amalkan membasuh tangan dan juga apa-apa lagi yang anda pegang (tombol pintu, kepala paip dan sebagainya)

For your info

Selain dari itu, untuk pengetahuan, pihak pengurusan kelab mungkin akan menjalankan pemeriksaan suhu badan sebelum anda masuk kerja dan akan langkah-langkah lain yang bertujuan mengurangkan sentuhan pemain golf di padang seperti:

  1. Membawa pulang ball-washer, bunker rake dan sebagainya.
  2. Menjadikan bola tidak masuk ke dalam lubang (samada menggunakan paip PVC, span ataupun menterbalikkan cup pin supaya golfer tidak perlu sentuh tiang bendera dan membongkok mengambil bola dari dalam lubang).

Rujukan.

ebook sale esentral
Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

 

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Rumput Cinta 6: Chong

Posted by mynormas on May 5, 2020

Ini adalah bab ke 6 dalam siri Rumput Cinta tentang Roslan dan kerjanya menyelamatkan padang dan kerjayanya selepas tamatnya Perintah Kawalan Pergerakan di bulan April 2020 di Malaysia. Oleh kerana saya menulis siri ini dalam dua bahasa; BM di sini dan Inggeris di majalah ini dengan tajuk “The Day After”, saya khuatir ada yang membaca hanya satu versi sahaja maka mulai dari bab 3, kedua-dua versi akan dicerita dari dua kacamata atau point of view. Contohnya, Bab 3 dalam Bahasa Melayu akan dicerita dari kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4 dan Bab 5 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB mynormas.com

Chong tidak terburu-buru. Dia tahu dia ada banyak masa. Roslan kata nak jumpa dalam masa 10 minit lagi di green 1 dan dia berada di lubang 4. Dari lubang 4 ke green 1 menggunakan motorsikal mengambil masa kurang dari 5 minit.

Setiba dia di green 1 dia dapati Balan sudah berada di situ. Chong tersenyum, dia tahu Balan susah hati kerana keadaan padang di North Course tidak sebaik di South Course dan ia bukanlah salah Balan.

Chong mula bekerja di kelab ini lebih dahulu dari Balan dan dia ditugaskan membantu superintenden ketika itu sebelum Roslan masuk. Pada masa itu dia telah diarahkan menjaga pekerja di South Course, bila Balan masuk, dia di ke North Course.

Pada waktu itu, keadaan padang North Course dan South adalah sama padan dan mereka berlumba membandingkan kesihatan rumput, kelajuan green dan kecekapan bekerja. Namun bila bajet mengecut, semakin banyak peruntukan diberi kepada South berbanding North dan Balan tidak dapat lagi membuat perbandingan dengan adil.

Dia memberhentikan motorsikalnya di atas jalan bugi dan naik ke atas green.

“Hoi Chong” sapa Balan.

“Hoi” balas Chong. Mereka memang berkawan baik dari dulu lagi.

“Cantik green” Balan memuji hasil kerja Chong.

“Thanks. Green kau okay?”

“Tak lah” kata Balan “rumput panjang sangat dan ada beberapa green yang ada localised dry spot, penyakit dan serangga”

“Ambik masa sikit. Kau tau apa nak buat. Kenapa boss panggil kita datang sini?”

“Entah. Kata tentang nak bukak bagi main”

“Tu lah, aku dengar management nak cari balik duit yang kerugian semasa lockdown secepat mungkin. Members pun tak sabar nak main”

“Diaorang kena bukak course kau lah bro. Course aku perlu lagi seminggu baru boleh bukak”

Mereka masih lagi dalam perbualan bila Nina tiba membawa bugi Roslan. Dia memandu dan parkir bugi betul-betul di tepi green; dihari lain, memang dah kena tengking dengan Roslan tapi hari ni kerana dia sakit belakang, Roslan biarkan. Lagipun pemandunya ialah Nina, mestilah Roslan akan memaafkan dia.

Roslan turun dari bugi dan berjalan ke arah mereka. Tiada salam dan semua orang berada 1m diantara satu sama lain. Norma baru kehidupan pasca- virus korona untuk mencegah jangkitan semula.

“Hai. Terima kasih kerana datang. Kelab mahu kita bukak sekurang-kurangnya satu 18-lubang dulu Isnin in dan saya pilh South Course”

ebook sale esentral
Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Roslan mengeluh “Terpulang kalau kelab-kelab golf boleh

Tak terkejut pun, fikir Chong.

“Ada prosedur yang kita kena ada untuk mengelakkan jangkitan berlaku di padang. Itu yang saya nak bincangkan”

“Memandangkan virus ini disebarkan melalui sentuhan dan titisan air, kita kena fikir macamana nak minimakan kedua-duanya” kata Balan, seperti biasa dia yang pertama memberi cadangan “apa yang golfer biasa pegang? Bugi, tiang bendera pin, rake bunker, palang dekat tangga…”

“Kejap!” sampuk Roslan “Nina” dia menoleh ke arah perempuan yang masih berada di dalam bugi. Chong menoleh ke arah Balan dan tidak terkejut Balan juga memandang ke arahnya. “Nina tolong ambil nota” Roslan memberitahu Nina.

Chong melihat Nina mengeluarkan telefon pintar yang mempunyai stylus untuk mengambil nota. Wah… hebat. Telefon dia lebih mahal dari komputer aku, bisik hati kecil Chong.

“Balan” Roslan berkata lagi “apa tadi?”

“Memandangkan virus disebarkan oleh titisan air dan sentuhan, kita kurangkan apa yang pemain golf pegang contohnya tiang bendera pin, rake di bunker, bugi, palang di tangga di tee lubang 5 dan juga di tempat parkir bugi, mesin pembasuh bola, pembasuh kasut dan… apa lagi?”

“Bugi bukan bawah kita jadi kita boleh lupakan” sambut Chong “kita boleh bawak balik dan simpan di stor semua rake di bunker. Tiang bendera, saya tak pasti. Cabut tiang tu? Atau mungkin kita tak payah buat lubang pun, kita pasang bendera saja, siapa yang bola dia kena tiang bendera tu, dianggap dah masuk dalam lubang”

Roslan menggeleng “Tak boleh lah buat undang-undang sendiri”

Balan menyampuk “Kita buat lubang pin tu sedikit cetek, jadi mereka tak perlu cabut bendera untuk keluarkan bola, cukup sekadar kuis dengan putter. Kita lekatkan bendera kepada mangkuk tu”

“Boleh dipertimbangkan. Tapi, macamana nak jadikan lubang tu cetek?”

“Kita tebuk cetek”

“Tapi mangkuk tu tiga inci dalam” dan ditanam satu inci di bawah paras tanah membawa jumlah empat inci iaitu peraturan golf antarabangsa.

Chong boleh lihat Balan berfikir sejenak. Dia memang bijak dan inovatif, fikir Chong. Balan berjalan ke arah lubang, mencabut bendera dan mangkuk sekali, dia menterbalikkan mangkuk dan letak semula ke dalam lubang. Dia ambil sebiji bola golf dari dalam poket seluarnya dan meleretkannya ke arah lubang, ia masuk dengan bunyi ‘klink’.

“Jadikan mangkuk itu satu inci ke dalamannya dan kita dah okay lah tu. Kalau ia tak dalam saya takut bola melantun keluar” kata Roslan “nanti kita fikir lain dan perhalusi semula. Beritahu semua orang awak apa nak buat: bawak balik semua rake di bunker dan pasang mangkuk terbalik di lubang green. Juga beritahu staff untuk tidak bercakap dengan golfer kecuali jika ada kecemasan yang membawa kepada kecederaan. Kalau perlu becakap dengan sesiapa, gunakan topeng muka. Tak perlu topeng muka bila kerja berseorangan”

Roslan mula melangkah pergi.

cup terbalik

“Bagaimana dengan palang dekat tangga? Tempat orang ramai pegang? Contohnya kat lubang 5 dan dekat parkir bugi?”

“Kita akan sembur dengan ubat nyah-kuman dua kali sehari. Guna penyembur galas belakang dan dapatkan ubat dari Nina. Nanti saya suruh pengurusan keluarkan papan tanda. Papan tanda tentang apa yang kita buat adalah penting kerana ia memberitahu golfer dan member bahawa kita mengambil tindakan dan ini memberi mereka keyakinan”

Nina angkat tangan “Ubat apa?”

“Ubat nyah-kuman” kata Roslan “yang di syorkan oleh Kementerian Kesihatan. Kita tak akan guna alkohol pembasmi kuman yang telah dicairkan hingga tak efektif”

Roslan berjalan ke arah bugi “Nanti kita bincang lagi. Nina, jom”

Chong memandang mereka bergerak pergi. Nina nampaknya memandu lebih perlahan dari biasa. Eh… nampak macam mereka berpegangan tangan. Dia berpaling ke arah Balan untuk mengatakan sesuatu tetapi dari muka Balan, dia tahu Balan pun nampak. Mereka sama-sama tersenyum dan menggeleng kepala, masing-masing bergerak ke arah motorsikal masing-masing.

Pool noodle (alat bantuan renang) menghalang bola masuk.

Paip PVC 3″ menghalang bola masuk ke dalam.

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

Posted in Golf Course, Padang Golf | Tagged: , , , | Leave a Comment »

LANDSKAP BHG 2

Posted by mynormas on May 3, 2020

Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 2 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian KEDUA. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya dan di bawah sekali, klik PREVIOUS untuk mencari dan membaca BAHAGIAN 1.

Dengan pemilihan tumbuhan yang kita bincangkan di posting lepas, kita akan terus pergi ke topik corak atau keseragaman rekabentuk. Prinsip-prinsip utama ialah:

  1. Konsistensi. Kita boleh terjemah ini sebagai mempunyai suatu tema tertentu (Bali, Zen, modernistic, simple dan sebagainya) ataupun semata-mata bersifat konsisten dalam memilih tumbuhan dari segi warna (warna hijau, warna cerah dsb), ketinggian (lebih tinggi dari 5 kaki, lebih rendah dari lutut dsb), sifat (menjalar, tropika dsb) dan sebagainya. Ia adalah tentang memberi ekspressi utama tentang lanskap kita.landscape Bali
    landscape Zen garden
  2. Keseimbangan. Ini tentang sifat simetri dalam lanskap; contohnya pokok palma di kedua-dua belah pintu masuk, mempunyai jumlah pokok yang sama di kiri dan kanan taman dan sebagainya. Sebenarnya “ketidakseimbangan” juga adalah suatu konsep atau prinsip dalam rekabentuk lanskap; iaitu bentuk abstrak atau ‘bebas-bentuk’ (free-form) tetapi masih lagi konsisten. Contohnya bentuk flower-bed yang bebas bentuk tetapi mempunyai bunga yang sama warna di dalamnya. Atau bila kita ada sebaris pokok palma hijau dan kita selangkan dengan palma merah pada jarak yang rawak supaya warna itu lebih ceria tanpa monotoni.landscape avenue
    landscape simetri
    landscape asimetri
  3. Warna ialah sebab utama kita memilih bunga atau tumbuhan tertentu. Warna terang seperti merah, kuning dan oren akan nampak dekat dan warna lembut seperti hijau, biru dan pastel akan nampak jauh. Jadi jika menanam tumbuhan berwarna terang di hadapan dan warna lembut di belakang, halaman boleh kelihatan lebih besar.landscape warna
  4. Garisan. Ini ialah tentang pagar, jalan, titian, susunan batu ataupun bentuk flower bed. Kita nak lurus ataupun berombak? Apa tema lanskap kita?landscape garisan
  5. Kadar atau proportion. Ini adalah prinsip tentang saiz bahan bahan dalam kawasan lanskap. Jika kawasan lanskap anda kecil dan anda akan menggunakan pokok kecil kenapa tiba-tiba ada satu ukiran besar di tengah-tengah? Biarkan semua tumbuhan, hardscape dan sebagainya dalam lanskap anda mempunyai saiz pada kadar yang serupa.landscape proportion
    landscape proportion 2
  6. Ulangan. Konsep ni sama dengan prinsip ‘konsistensi’ tadi. Cuma ingat satu benda; terlalu banyak satu warna atau satu tumbuhan akan membosankan. Tetapi terlalu banyak jenis atau variety juga akan menyebabkan lanskap nampak semak dan seperti tidak mempunyai rencana.landscape ulangan

Kita berhenti di sini. Tapi ini tidak bermakna bahawa ini adalah muktamad. Masih ada banyak lagi bijak pandai di sana yang akan mempunyai idea atau prinsip rekabentuk lanskap mereka sendiri. Saya tidak suka kata orang lain salah dan saya betul. Kalau saya nampak rumah orang yang tidak menggunakan prinsip lanskap langsung, saya akan kata “suka hati dia lah, rumah dia”

Sila bantu saya dengan ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan ‘Click’ di mana-mana atau semua iklan di laman web ini.

Saya juga ada menulis cerpen bersiri tentang seorang penjaga rumput selepas PKP. Ikuti siri Roslan dan gangnya (tapi ramai orang nampaknya lebih tertarik kepada Nina) bermula dengan Bab 1.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Landscape, landskap, Lanskap, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

Rumput Cinta: 5. Nina.

Posted by mynormas on May 2, 2020

Ini adalah bab ke 5 dalam siri Rumput Cinta tentang Roslan dan kerjanya menyelamatkan padang dan kerjayanya selepas tamatnya Perintah Kawalan Pergerakan di bulan April 2020 di Malaysia. Oleh kerana saya menulis siri ini dalam dua bahasa; BM di sini dan Inggeris di majalah ini dengan tajuk “The Day After”, saya khuatir ada yang membaca hanya satu versi sahaja maka mulai dari bab 3, kedua-dua versi akan dicerita dari dua kacamata atau point of view. Contohnya, Bab 3 dalam Bahasa Melayu akan dicerita dari kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2, Bab 3 dan Bab 4 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB mynormas.com

Nina memandu bugi dengan perlahan. Dia tahu Roslan sakit belakang akibat kemalangan dan dia tidak mahu menjadi punca sakit itu menjadi lebih teruk. Memang bukan tugas dia tapi dia kesian melihat Roslan yang tidak mampu berjalan seperti biasa malah untuk datang kerja pun dihantar dan diambil oleh Rose, isterinya.

Isterinya. Roslan sudah beristeri, Nina mengingatkan dirinya. Kenapa kau manja sangat dengan dia? Kenapa pulak? Bukankah dia pernah memberitahu bahawa dia mempunyai masalah dengan isterinya? Bodoh. Adakah itu kali pertama kau dengar alasan yang sama?

Roslan mempunyai personaliti yang berlainan dari kebanyakan orang di sini dan bukanlah pengurus paling popular di syarikat ini. Tapi Nina tahu bahawa Roslan mencuba yang terbaik untuk menjadikan padang jagaannya dan kakitangan di bawah seliaannya sebagai yang terbaik. Dia dikutuk dan dicemuh dari belakang sedangkan depan dia, semua bermuka manis. Keikhlasan Roslan mengkagumkan Nina dan dimasa yang sama kebencian kepada hipokrit pekerja lain menyebabkan dia merasa terpanggil untuk melindungi Roslan.

“Oh…” bisik Nina bila dia hampir terlanggar akar pokok yang timbul dari tanah tapi tidak kelihatan akibat rumput panjang. Dia memandang ke arah Roslan, khuatir Roslan berasa sakit tetapi sebaliknya dia sedang tersenyum.

“Kenapa senyum?”

Roslan kelihatan terkejut, tetapi tidak menjawab. Fikir bukan-bukan lah tu. Dasar lelaki.

“Kenapa senyum?” soal Nina sekali lagi.

“Tak ada apa” jawab Roslan “kita berhenti sana” tuding Roslan ke arah tengah fairway lubang 1.

Nina patuh dan berhenti secara perlahan-lahan. Roslan turun dan memijak-mijak rumput di bawah kakinya. Kalau tak sakit belakang, harus dia dah dalam posisi sujud meneropong rumput, fikir Nina.

Nina pernah masuk ke padang golf sekali-dua dibawa oleh Chong dan Azmi. Fikir tentang Azmi, degup jantung Nina menjadi laju.

Azmi ialah pekerja yang membawa mesin penyembur racun dan pemotong fairway dan green di situ. Nina masih ingat sewaktu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan atau PKP dulu, fairway cantik dengan rumput yang kemas dibela. Kini dia nampak rumput berwarna kekuningan dan panjang – tenggelam tapak kasut Roslan dalam rumput. Memang ada kesan potong tetapi mereka mungkin potong tinggi kerana telah lama tak potong.

Roslan duduk kembali ke dalam bugi dan menunjuk ke arah luar fairway. Rough, fikir Nina. Nampak macam sama panjang saja. Mungkin sedikit leih panjang.

Nina adalah pegawai pembeli untuk jabatan Roslan maka dia tahu sebab utama rumput di rough tidak sepanjang rumput di fairway walaupun sama-sama tak potong ialah kerana lebih banyak baja dibeli untuk fairway.

Roslan mengambil sebiji bola dari dalam bugi dan membalingnya ke dalam rumput rough itu. Bola itu tenggelam dan hampir tidak kelihatan langsung.

“Susahlah nak cari kalau bola mereka dalam rough” kata Nina.

“Padan muka” jawab Roslan “pukul lah bola ke atas fairway”

“Saya tak faham kenapa orang main golf” kata Nina sambil memandang ke langit walaupun masih terlalu awal untuk mengatakan cuaca panas “panas” Nina tetap mahu kata juga.

“Itu salah satu sebab kenapa golf patut dibolehkan selepas PKP ini; kepanasan dikatakan boleh membunuh virus”

“Tak adalah semua tempat panas sepanjang masa di padang golf kan? Apa lagi sebab lain?”

Roslan diam sekejap. “Satu, golf ialah permainan dimana kita boleh jaga penjarakkan sosial. Kalau penuh setiap slot dan ada 120 pemain pun, padang ni 100 ekar luasnya” Nina pernah tengok peta padang dan tahu South Course sahaja dah 132 ekar itupun termasuk kolam dan kawasan yang terlalu jauh dari kawasan permainan “bagi setiap pemain satu bugi dan suruh mereka jarak dari satu sama lain. Atau bagi mereka troli sorang satu”

“Malah” sambung Roslan “golf ialah satu-satunya permainan – tolak permainan video – di mana kita boleh lawan diri sendiri. Tak perlu ada lawan. Kalau hari ni saya dapat markah 100, esok saya akan cuba kalahkan diri sendiri dengan dapat markah 96, lusa 90 dan sebagainya”

“Jap” sampuk Nina “96 menang lawan 100?”

“Ya lah” kata Roslan “hai? Dah setahun kerja sini tak tahu lagi? Markah yang rendah yang menang dalam golf”

“Lepas lockdown nanti, golfer akan datang balik ke?” tanya Nina menggunakan perkataan Inggeris menggambarkan PKP.

ebook sale esentral
Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Roslan mengeluh “Terpulang kalau kelab-kelab golf boleh jual konsep golf ni nanti sebagai permainan paling selamat dalam konteks virus ini, saya pasti kita boleh dapat balik sebahagian dari golfer kita. Macamanapun orang nak exercise dan golf ialah permainan yang boleh dimainkan oleh orang tua ataupun muda dan boleh lakukan penjarakkan diantara pemain”

“Bunyi macam senang sangat?”

“Tak juga. Kena tekankan penjarakkan sosial, kurangkan sentuhan, itu yang penting. Kalau setiap bugi hanya satu penumpang, kita selalu cuci bugi ataupun kita promosi penggunaan troli lebih dari bugi. Untuk kita, mungkin kita pasang mangkuk pin tinggi dari lubang supaya golfer tak perlu cabut bendera atau pasang mangkuk terbalik supaya lubang cetek. Bawak balik bunker rake dan beritahu golfer biar staff yang rake bunker”

Nina lihat Roslan diam sebentar, mungkin dia bimbangkan pekerjaannya nya dan pekerja lain. Nina tahu dia sendiri tak perlu bimbang apa-apa tentang pendapatan. Dia sudah lengkap. Tidak ada orang lain yang kenal siapa Nina yang sebenarnya.

“Saya tak tahu tentang restoran, makanan atau changing room, mungkin golfer kena makan dan mandi di rumah”.

Nina dengar Roslan bercakap di telefon dan dia memperlahankan bugi agar bunyi bugi tidak mengganggu perbualan. Dia bukanlah pemandu yang amat cekap tetapi memandu bugi sama malah lebih mudah dari memandu sebuah kereta automatik.

Nina memandu dengan sebelah tangan dan sebelah lagi memegang telefonnya yang diletak di sebelahnya, di atas kerusi antara dia dan Roslan. Roslan tamatkan perbualan dan memasukkan telefon ke dalam poket dan meletakkan tangannya ke ruang diantara mereka.

Tepat ke atas tangan Nina.

Dia dapat rasa kehangatan tangan Roslan memegang tangannya dan dia membiarkan saja…

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, landskap, Lanskap, Maintenance, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , , | 1 Comment »

LANDSKAP BHG 1.

Posted by mynormas on May 1, 2020

Tajuk asal artikel ini ialah CARA-CARA ATAU LANGKAH-LANGKAH MERENCANA LANDSKAP UNTUK PEMBINAAN DAN/ATAU PENAMBAHBAIKAN HALAMAN RUMAH ATAU TAMAN AWAM; BAHAGIAN 1 tapi saya kira macam panjang sangat jadi saya pendekkan. Ini adalah bahagian pertama. Sila follow laman web ini atau FB mynormas.com utk bahagian seterusnya.

Setelah berminggu-minggu anda duduk rumah dan anda tenung halaman rumah anda, timbul satu perasaan bahawa sudah tiba masanya untuk anda membuat beberapa perubahan pada halaman anda. Atau mungkin berminggu-minggu anda duduk berjauhan dari rumah dan anda berazam bila balik nanti, anda hendak tebang semua pokok yang anda pada firasat anda dah mati sekarang serta rumput yang dah serabai akan diganti.

Mungkin saya telah lama abaikan anda yang membela rumput sebagai hobi di rumah. Samada anda mempunyai bungalow besar dengan halaman di keliling rumah ataupun anda duduk rumah teres dengan halaman berumput sebesar setem pos (anak-anak kalau tak tahu apa itu setem pos; sila tanya yang tua-tua ya).

Baiklah, bidang landscape orang putih kata terbahagi kepada dua bahagian iaitu hardscape dan softscape. Softscape ialah semua tumbuhan dan hardscape ialah semua perabut (ini kes dipermudahkan cerita ya; jangan guna laman web ini untuk ulangkaji periksa tetapi sekadar untuk menambah ilmu).

Pertama sekali kita cuba fahami konsep pemilihan tumbuhan; pokok bunga, pokok besar atau rumput.

Ada macam-macam cara untuk merekabentuk landskap. Ramai dari kita merasakan bahawa nak landskap halaman rumah hanyalah tanam rumput, pokok, bunga dan juga batu hiasan; semuanya di susun mengikut citarasa tertentu.

Kebanyakan pakar kata ada tiga cara untuk merekabentuk landskap, pada saya tiga cara ini ialah tentang pemilihan tumbuhan untuk landskap itu.

  1. Landskap tradisional
  2. Landskap semulajadi
  3. Pemulihan ekologi.

Landskap Tradisional

Ialah landskap yang biasa kita lihat dengan bunga pelbagai, batu putih dan sebagainya. Bunga dan pokok adalah dari jenis yang mahal, selalunya bunga atau pokok yang tidak terdapat di kawasan tempatan. Segalanya kelihatan seperti diimport masuk dan kawasan itu akan nyata berbeza dengan kawasan kejiranan. Landskap nya akan kelihatan complicated dan sophes… sophisti… sofistikated.

Tumbuhan di landskap tradisional ini terutamanya pokok bunganya akan disusun secara formal (bulat, petak, atau lain-lain bentuk yang simetri dan berpadanan).

Tumbuhan yang dipilih hanyalah berdasarkan kecantikan nya sahaja.

Pendekatanya, pendekatan landskap ini ialah apa yang anda akan lihat dan baca dalam majalah-majalah landskap atau halaman.

Kos penyelenggaraan landskap ini biasanya adalah tinggi.

landscape biasa 2

Landscape biasa 1

landscape biasa 3

Landskap semulajadi

Juga dikenali sebagai native landscaping, ia tentang penggunaan tumbuhan tempatan. Dalam konteks ini, “tempatan” bermaksud tumbuhan yang biasa dilihat di kawasan itu, bukan tumbuhan yang dibawa masuk dari negeri lain atau nursery di Cameron Highlands, Fraser’s Hill dan sebagainya.

Menghukum susunannya adalah sedikit subjektif, secara definasi, susunan nya seharusnya menggambarkan kawasan setempat juga tetapi saya tak nampak masalah jika susunan formal diamalkan asalkan 1. Tumbuhannya ialah tumbuhan tempatan dan 2. Ia juga mengambilkira pengekalan kehidupan liar tempatan.

Umumnya kita kata susunannya ialah secara rawak (random)

Pemilihan tumbuhan ialah berdasarkan kecantikan juga tetapi terhad kepada tumbuhan yang memang wujud dilokasi tempatan di situ.

Cara ini mungkin lebih sesuai di cadangkan untuk kegunaan kebanyakkan orang biasa. Kita akan menggunakan rumput tempatan seperti Cowgrass, Serangoon ataupun Mutiara (satu sub-spesis Cowgrass).

Carilah contoh di kawasan tempat tinggal kita dan kemudian beli atau mintak dari orang yang berkenaan – menggunakan tumbuhan tempatan tidak memberi lesen untuk mengambil tanpa kebenaran dari rumah sebelah. Kemudian, beri tumbuhan dan pokok itu ruang untuk tumbuh secara semulajadi dengan penjagaan yang minima. Bukan tidak berjaga langsung, tetapi biarkan ia tumbuh secara semulajadi; kita masih lagi memerlukan keseragaman atau corak tertentu.

Kos penyelenggaraan landskap ini biasanya adalah rendah.

Masalah saya untuk cari gambar landskaping semulajadi di Malaysia ialah biasanya ada juga satu atau dua pokok import di kawasan landskap itu dan saya tak dapat pergi ke tempat saya kerja dulu, kerana masih dalam PKP (lockdown 2020) ini. So saya search image di internet.

landscape natural 1

landscape natural 2

Pemulihan ekologi

Bila satu kawasan dirosakkan oleh pembinaan, pembalakkan atau lain-lain maka sebaiknya kawasan itu dibaiki dengan cara landskap ini. Ia akan cuba mengekalkan kawasan itu kepada keadaan lama sebelum kerosakan dan kesamaan dengan kawasan sekitar.

Susunan tumbuhan sama sekali tidak akan mempunyai sebarang bentuk formal tetapi lebih menekankan aspek praktikal dan direka untuk menjadi seuatu komuniti semulajadi.

Tumbuhan yang dipilih ialah tumbuhan yang memang asal dah ada di situ atau di kawasan kejiranannya. Niat utama ialah memaksimakan struktur dan fungis ekologi kawasan itu.

Kita boleh memberi alasan bahawa halaman rumah kita dahulu adalah kawasan pembinaan dan tumbuhan asal ialah lalang, semak samun tapi takut orang lain (isteri, mak, mak isteri, jiran, majlis tempatan dsb) tak terima alasan tersebut.

Kos penyelenggaraan landskap ini adalah amat rendah. Tak mungkin tiada langsung kerana – terutamanya pada peringkat awal – pembajaan dan penakaian perlu dilakukan. Pencegahan pencemaran dari tumbuhan asing, pertumbuhan mendadak suatu spesis melebihi spesis lain juga perlu dilakukan tetapi jarang-jarang sekali.

Anda mungkin membayangkan kawasan hutan sekunder ataupun pinggiran taman perumahan anda yang tempat kontraktor buang bahan binaan. Saya lebih suka nampak bahagian padang golf yang berada di luar kawasan permainan.

Kebanyakan padang golf akan membiarkannya jadi liar. Saya cadangkan mereka jadikan ia bersifat liar yang dibela. Pastikan spesis tertentu yang boleh dikawal dan sama dengan spesis sekeliling sahaja yang ada. Setahun atau dua tiga tahun sekali, hantar beberapa orang pekerja dengan parang dan chainsaw untuk potong anak pokok yang baru nak naik supaya ia tak jadi hutan dan creeper yang akan membuatkan ia nampak sebagai kawasan berhantu; biarkan dua-dua dan ia akan jadi hutan berhantu.

pemulihan ekologi 1

pemulihan ekologi 2

Ini video kedua yang saya buat sendiri. Kali ini dah pandai tambah sound-effect. Rumusan untuk penerangan di atas ada di bahagian bawah.

Saya juga ada menulis cerpen bersiri tentang seorang penjaga rumput selepas PKP. Ikuti siri Roslan dan gangnya (tapi ramai orang nampaknya lebih tertarik kepada Nina) bermula dengan Bab 1.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

jadual landscape

Yang mana sesuai dengan anda? Kita akan bincang sedikit dalam episod seterusnya.

Posted in landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: