Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Buku Saya

Posted by mynormas on November 8, 2018

Buku saya yang bertajuk “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” kini sudah mula dijual pada harga RM79.00 setiap naskhah (harga tahun 2018). Cetakan hitam-putih, saya tidak dapat buat cetakan warna kerana terlalu mahal. Buat masa ini belum ada dalam bentuk e-book tetapi insya-Allah dimasa akan datang e-book akan ada dalam bentuk warna.

Untuk edaran di Malaysia (TERMASUK di Sabah dan Sarawak) kos penghantaran yang saya caj ialah RM5.00 sahaja. Di luar Malaysia, saya akan tanggung RM5.00 dan selebihnya perlu ditanggung oleh pembeli. Maaf. Mungkin boleh tunggu e-book nanti.

Buku ini mengambil masa 3 tahun untuk ditulis dan menggunakan pengalaman hampir 25 tahun saya sebagai ilhamnya dan pengalaman ramai superintenden lain sebagai kawan dan juga sebagai klien saya yang banyak mengajar saya.

Kepada yang berminat dan ingin tahu isi kandungan:

Front and back page

Muka hadapan dan belakang.

Kandungan 1

Kandungan 2

Kandungan 3

Kepada mereka yang ingin melihat penulisan di dalamnya dahulu sebelum membeli:

sample page buku

Kepada yang ingin membeli, sila bank-in RM79 + RM5 ke dalam akaun Maybank saya, Normas Yakin bin Md. Arifin nombor akaun 1621 0619 1408 dan beritahu saya melalui komen di bawah atau email ke mynormasATconsultant.com AT=@ atau hubungi 03 5131 0066.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , | Leave a Comment »

Cowgrass di Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Algae on golf greens

Posted by mynormas on January 2, 2013

In the context of Malaysian weather where heavy and frequent rain is the norm, plus with poorly or compacted greens, shade from surrounding trees; algae is quite common.I found this slideshare article that is very informative and thought that I should share it.

Be advised that even though the title is about golf greens, much of the info are also applicable to other parts of turfed areas (yes your lawn too madam)

If you think most of the slides’ contents are too ‘academic’ jump straight to slide number 53, though you might be searching backwards for background info but at least you know what you are looking for is what you need to know.

This is the first time I am doing this so I hope this turns out alright…

Posted in Fields, Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Nutrisi Minima

Posted by mynormas on December 18, 2018

sop fertiliser green (6)

Gambar hiasan.

Dr. Micah Woods dari Asian Turfgrass Center dan Dr. Larry Stowell dari PACE Turf telah membangunkan tahap minima yang diperlukan untuk nutrisi mampan rumput atau ‘minimum levels for sustainable nutrition’ (MLSN). Menggunakan MLSN dalam pengiraan baja akan menjimatkan kos tetapi untuk nitrogen ia perlukan ujian tanah dan jika ingin lebih tepat; juga ujian ke atas daun yang telah dipotong untuk menilai berapa banyak nutrien yang telah di’tuai’ (harvest) dan juga potensi pertumbuhan (growth potential) mengikut suhu dan cahaya matahari.

MLSN sesuai digunakan di mana-mana tempat rumput ditanam tetapi buat masa ini ia lebih banyak dilakukan di padang golf kerana di sinilah ujian tanah selalu dilakukan setiap tahun. Ujian tanah akan memberitahu kita ada berapa banyak nutrien yang terdapat dalam tanah dan berapa banyak yang perlu ditambah. ‘Terjemahan’ ujian tanah biasanya dilakukan oleh pakar agronomi di makmal.

Malangnya, mengikut Dr. Woods, kebanyakan teori dan kiraan untuk terjemahan ini berasal dari sumber-sumber pertanian dan rumput pastura yang mungkin tidak sesuai untuk rumput hiasan yang dipotong rendah dan digunakan dengan lasak. Maka Dr. Woods dan Dr. Stowell memperkenalkan suatu kiraan baru yang meminimakan baja yang perlu ditambah.

Ujian tanah yang diperlukan untuk kiraan ini adalah menggunakan pengekstrak Mehlich 3, jika kaedah atau pengekstrak lain digunakan, maka ia harus di ‘terjemah’ kepada Mehlich 3 atau sekurang-kurangnya di anggar untuk mendapat kiraan tepat.

Data lain seperti potensi pertumbuhan, penggunaan nutrien, malah walau ujian tanah juga boleh dianggar atau diteka jika anda betul-betul tahu tentang tanah dan green anda.

Sila rujuk kepada laman web PACE Turf ataupun Asian Turfgrass Center untuk maklumat lanjut. Di dalam video di bawah, Dr. Woods memberi penerangan tentang MLSN dengan lebih terperinci.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Greens, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Stadium di Hanoi

Posted by mynormas on December 14, 2018

Pasukan bolasepak Malaysia akan bertemu dengan Vietnam untuk pusingan kedua perlawanan akhir piala AFF Suzuki 2018. Perlawanan akan berlangsung di My Dinh Stadium di Hanoi pada 15 Disember 2018.

Saya mungkin tak tahu banyak tentang bolasepak tetapi saya akan cuba memberi sedikit info tentang tempat perlawanan esok. Stadium Nasional My Dinh ialah sebuah stadium pelbagai guna yang terletak di daerah Tu Liem. Ia mempunyai kapasiti 40,200 kerusi dan adalah sebahagian daripada Kompleks Sukan Nasional Vietnam.

Ia dibuka secara rasmi pada September 2003, dimiliki oleh kerajaan Vietnam dan dikelolakan oleh Vietnam Football Federation. Kos pembinaan adalah USD 53 juta.

Kebanyakan laman web rujukan saya hanya menyatakan bahawa permukaan padang adalah ‘rumput’ tetapi melalui beberapa orang kenalan dari industri golf saya dapat tahu pada asalnya rumput di padang itu adalah dari genus Bermuda. Tidak pasti spesis atau hybrid apa, malah tidak juga pasti ia masih lagi Bermuda hingga sekarang.

Cuaca di Hanoi diramalkan mendung pada 15 Disember di Hanoi dengan suhu serendah 15 dan setinggi 21 darjah Celsius.

Adakah padang nya lebih baik dari di Bukit Jalil? Ia akan lebih banyak bergantung kepada kelembapan tanah, tetapi Bermuda yang ditanam di atas pasir akan mempunyai permukaan yang lebih ‘laju’ dari Cowgrass yang mempunyai daun yang lebih besar dan rumput yang lebih lembik.

Apapun kita doakan yang terbaik untuk pasukan kita and may the best team win.

my-dinh-national-stadium15365l

Pandangan dalam stadium. Warna rumput macam Zoysia…

my dinh stadium

Pandangan atas Stadium Nasional My Dinh.

hanoi_dinh1

vietnam vs msia

Akhbar rasmi Vietnam memuji semangat kesukanan peminat bola Vietnam dan Malaysia sewaktu di Bukit Jalil pada 11 Disember 2018. 

 

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Rujukan:

https://english.vov.vn/sports/vietnamese-and-malaysian-fans-unite-in-show-of-friendliness-388845.vov

http://www.worldstadiums.com/stadium_pictures/asia/vietnam/hanoi_dinh.shtml

https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/My_Dinh_National_Stadium.html

https://www.accuweather.com/en/vn/hanoi/353412/december-weather/353412

 

Posted in Padang, Padang Bola, stadium | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Potongan Menyakitkan

Posted by mynormas on December 11, 2018

Dimusim berkhatan anak-anak pada cuti sekolah bulan Disember ini, saya ingin bercerita tentang dua lagi potongan yang menyakitkan; pemotongan rumput menggunakan peralatan tumpul dan potongan terlalu rendah. Anda juga tidak mahu tok mudin atau doktor menggunakan pisau tumpul atau potong terlalu rendah juga kan? (Orang lelaki yang baca ayat itu dah kepit kaki secara tak sedar)

Ada banyak cara untuk memotong rumput. Dari menggunakan gunting, sabit hinggalah ke reel mower 15 bilah yang dikawal oleh komputer mini. Tetapi pada saya, menggunakan mesin brushcutter dengan tali nylon adalah cara paling memusnahkan untuk rumput. Dua sebab:

  1. Tali nyon tidak ‘tajam’ ia memotong menggunakan tenaga kinetik yang dihasilkan oleh pusingan laju.
  2. Ketinggian potongan tidak dapat dipastikan maka selalunya terlalu banyak daun rumput dipotong, malah kadang-kadang; dipotong hingga ke batang rumput.

Untuk mengetahui lebih banyak tentang pisau pemotong rumput; sila lihat artikel lama saya tentang pisau pemotongan.

Dan untuk mengetahui tentang isu pemotongan terlalu banyak, anda boleh rujuk kepada artikel tentang peraturan satu pertiga (Rule of One-third) dalam pemotongan rumput.

Di sini saya nak buat perbandingan tentang tiga potongan yang biasa digunakan di Malaysia iaitu:

  1. Reel
  2. Brushcutter dengan tali nylon dan
  3. Pemotongan dengan pisau rotary logam (besi).

Sebelum itu, saya ingin ingatkan bahawa jika pisau yang digunakan tumpul dan mencederakan rumput lebih dari memotongnya; ia akan membuka jalan masuk untuk patogen seperti bakteria, kulat dsb. Selain itu, daun juga adalah tempat membuat makanan untuk rumput melalui proses fotosintesis maka jika daun itu koyak, proses itu akan terganggu.
Pemotongan menggunakan Brushcutter tali nylon.

cut with nylon brushcutter

Ini sebenarnya potongan terbaik pekerja ini (sebab bos dia ada dengan saya) Kalau tak dia tenyeh sampai ke tanah. Bukan daun saja; batang sekali dipotong. Alasan; kalau potong rendah, tak payah selalu potong. Silap falsafah ni. Cara terbaik potong rumput ialah dengan potong pada ketinggian konsisten pada kekerapan yang konsisten. Contohnya potong pada ketinggian 25mm (1 inci) setiap tiga hari (atau tujuh hari).
Pemotongan menggunakan pisau rotary logam.

Ini ialah ibarat macam brushcutter tetapi menggunakan pisau logam. Kadang-kadang dipanggil sebagai ‘helikopter’.

cut with rotary

Oleh kerana pisau ini boleh di adjust ketinggiannya maka jumlah rumput yang dipotong adalah ‘berpatutan’ tetapi mesin ini sebenarnya kurang tajam dan perlu diasah lagi.
Pemotongan menggunakan pisau reel.

Pisau reel adalah pisau yang memotong ibarat gunting; terdapat dua bahagian, satu bahagian yang berpusing – dipanggil reel dan satu bahagian lagi yang ‘memegang’ rumput dipanggil bedknife. Ia adalah cara efektif memotong rumput tetapi jika ia tidak diasah – dan ia perlukan kemahiran serta peralatan khusus pula untuk mengasahnya – ia juga boleh merosakkan rumput. Tetapi sekurang-kurangnya ketinggian nya adalah confirm konsisten.

grass cut with reel

Baiklah, jika anda telah membaca artikel saya yang terdahulu tentang pemotongan (jangan malas, tambah ilmu! Ikut link di atas!) maka anda akan tertanya “Bagaimana dengan flail?” Flail sebenarnya adalah dalam kategori pisau silinder yang juga memotong menggunakan tenaga kinetik tetapi ia lebih mudah diasah dan lebih lasak kerana ia terdiri dari berpuloh hingga beratus anak pisau yang berpusing secara bebas (independent) jadi jika terkena batu atau akar pokok, tidak semuanya rosak.

Jika anda terlibat dalam pembuatan BQ dan ingin spesifikasi, jangan letak reel; letak “Mesin memotong menggunakan pisau silinder (contohnya reel) yang boleh memotong secara kemas, adalah tajam dan mudah diasah setiap minggu serta mempunyai ketinggian potongan sekurang-kurangnya diantara 20 – 45mm. ” Jika anda adalah padang bola atau taman yang jauh dari KL, menggunakan reel akan memeningkan penyelenggaraan mesin dan seterusnya padang bola.
Jika pisau anda tumpul.

Jika pisau anda tumpul, maka rumput akan cedera dan penyakit mudah masuk melalui kecederaan itu. Lihat contoh dibawah, beberapa rumput sudah mula melihatkan permulaan penyakit.

bad cut

Rumput ini telah dipotong dengan pisau tumpul dan penyakit telah mula menular.

Maka pelajaran dari sini ialah; jangan potong terlalu rendah, jangan guna pisau tumpul, jangan guna tali nylon dan potong dengan kekerapan yang konsisten iaitu seminggu sekali.

Beritahu tuan rumah bahawa sebaiknya ialah dia perlu sain kontrak untuk setahun anda akan datang 52 kali pada kadar RMx setiap kali dan anda akan beri dia diskaun 10%. Mulakan dengan 1 bulan deposit dan bulan ke 12 anda tidak akan ambil bayaran.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, landskap, Lanskap, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Penyediaan Tapak

Posted by mynormas on November 13, 2018

Saya jumpa ramai orang yang tanam rumput. Malangnya kebanyakan orang di luar industri golf masih lagi menggunakan cara lama untuk menanam rumput terutamanya sewaktu penyediaan tapak.

Salah satu isu utama ialah roll (gelek, kompak) untuk mendapatkan kerataan rumput. Paling selalu ialah orang akan roll rumput untuk dapatkan kerataan. Sebenarnya, kita sepatutnya roll tanah SEBELUM kita tanam rumput. Kalau tanah tu rata, confirm rumput tu rata kan?

Jadi masalah kalau kita tanam dengan cara sod dan sod yang kita beli ialah sod cangkul yang mempunyai tapak tak rata. Kalau kita beli sod yang mempunyai tapak rata, kita hanya perlu tanam kemudian tabur pasir supaya cover gap (celah) di antara sod kita.

Penyediaan tapak ini penting kerana banyak masalah rumpai (rumput liar) berasal kerana penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul. Rumpai yang sebenarnya ‘penduduk asal’ kawasan itu akan muncul semula selepas beberapa bulan kerana proses penyediaan tapak tidak dilakukan dengan betul.

Ada lapan langkah dalam penyediaan tapak sebelum rumput ditanam. Kalau anda kerja tanam rumput; cuba lihat, bahagian mana yang anda skip. Atau ada diantara langkah ini yang anda rasa boleh dibaiki.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

 

Posted in landskap, Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium, Taman | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Pembinaan Padang.

Posted by mynormas on October 31, 2018

Kita tahu (atau kita rasa kita tahu) bagaimana sebuah padang bola dibina. Kita rasa bukan susah pun. Korek, pasang longkang subtanah (orang lain panggil subsoil, saya panggil subtanah) letak tanah atas lepas tu kambus, tanam rumput dan kemudian kita roll roll dan roll sampai dia rata. Siram, siram dan siram sampai… sampai… petang(?).

Bagaimana jika saya kata ada tiga jenis metode/kaedah pembinaan padang? Dua darinya selalu digunakan di Malaysia dan satu lagi di stadium terbaru.

  1. Pembinaan dengan tanah asal; iaitu pembinaan yang banyak dilakukan di taman permainan atau mungkin sekolah-sekolah di Malaysia. Ratakan tanah sedia ada, kemudian tanam rumput dan roll, roll, roll.
  2. Pembinaan dengan tanah yang telah dimodified. Ya; tanah yang telah dimodifiedkan. Saya golongkan pembinaan menggunakan ‘topsoil’ dalam kaedah ini. Korek, buang tanah lama (atau namakan ia sebagai ‘tanah atas’ diprojek lain) dan masukkan ‘tanah atas’ (atau tanah yang dibuang dari projek lain), ratakan, tanam rumput dan roll, roll, roll. Longkang subtanah adalah optional: letak pun boleh, tak letak pun okay jer.
  3. Pembinaan menggunakan pasir dan zon-akar. Korek buang tanah asal sedalam 12 inci, buang, roll tanah bawah sampai licin (ini kita panggil sebagai ‘subgrade’ atau ‘basement’) pasang longkang subtanah, letak pasir sebanyak 8 inci (angka arbitrari) kemudian 4 inci lagi dengan pasir yang dicampur dengan 5% dari isipadu dengan bahan organik dan 5% juga dengan soil amendment atau baja (bergantung keadaan; semua angka adalah arbitrari untuk mempermudahkan pembacaan; JANGAN jadikan sebagai rujukan buta tuli tanpa siasatan).

Untuk gambar dan perbandingan; sila baca slide di bawah ini:

 

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Penanaman, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, stadium | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Garisan Penjaga Garisan

Posted by mynormas on October 16, 2018

Ramai orang akan nampak bahawa masalah utama padang bolasepak ialah di depan gol akibat perebutan bola dan bila penjaga gold terkedik-kedik di satu tempat (jangan terasa) tetapi tak ramai orang perasan bahawa satu lagi masalah yang berlaku ialah di luar padang; betul-betul tepi garisan padang.

Di dalam satu perlawanan bola akan ada satu pengadil dan dua penjaga garisan. Pengadil akan berlari di dalam padang tetapi penjaga garisan akan berlari dari tengah hingga ke garis belakang padang. Pengadil akan berlari dalam corak tertentu tetapi tetapi tidak mempunyai baris atau garis tetap.

Manakala penjaga garisan pula disepanjang 90 minit permainan, akan berlari naik-turun separuh padang disisi satu garis putih. Lama kelamaan, tempat larian penjaga garisan itu akan mampat dan rumput di atasnya akan mati. Jika permainan berlangsung sewaktu padang basah atau lembik; tempat larian akan berlekuk dan menakung air.

Bekas linesman

Ini tidak dapat dielakkan. Apa cadangan saya untuk membaiki kerosakan ini? Saya ada tiga cadangan:

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

  1. Melakukan hias-atas (topdressing) untuk membaiki permukaan dan menggalakkan pertumbuhan baru.
  2. Menggunakan rumput yang lebih tahan lasak berbanding dengan Cowgrass. Disebuah padang yang saya jaga, saya dapati tempat larian penjaga garisan ditumbuhi oleh rumput Bermuda sedangkan Cowgrass tidak hidup. Saya tidak tanam Bermuda itu; ia memang wujud dipadang itu dibawah bayangan Cowgrass yang lebih besar.
  3. Pindahkan garisan dengan beberapa cara: Lebarkan padang, nipiskan padang ataupun pindahkan padang setengah atau satu meter. Ertinya; sekarang larian penjaga garisan bukan ditempat yang sama lagi. Saya cadangkan ini dibuat setahun sekali. Kita akan bincang lebih terperinci tentang ini dalam minggu mendatang, insya Allah.

topdress linesman

Bermuda linesman

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Bola, stadium, Taman | Tagged: , , , , | 3 Comments »

Sediakan Padang Sebelum Monsun

Posted by mynormas on October 9, 2018

Pepatah lama mengatakan kita perlu “sediakan payung sebelum hujan” tetapi penjaga padang (ataupun halaman rumah) rumput perlukan sediakan padang mereka sebelum bermulanya musim hujan berterusan iaitu monsun dibulan November dan Disember. Dalam artikel ini saya akan bincangkan tentang langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil bukan sahaja oleh pengurusan padang tetapi juga rakan-rakan yang mengurus halaman rumah.

Apakah masalah yang timbul dimusim monsun dalam konteks padang/halaman?

  1. Tanah yang lembik menyukarkan pemotongan.
  2. Rumput yang cepat panjang akibat peleraian nutrien dalam tanah
  3. Kekurangan cahaya matahari untuk fotosintesis.
  4. Air bertakung samada di atas permukaan ataupun di bawah permukaan (bila pijak baru nampak air keluar). Padang basah atas bawah

Kesemua perkara di atas akan menghalang penggunaan padang dan menyusahkan penyelenggaraan. Tentunya, dalam situasi ekstrem, ada padang yang mengalami banjir tetapi itu saya pernah bincangkan dalam satu artikel lama dahulu.

Kenapa padang bermasalah di musim hujan? Selain dari masalah yang pernah kita bincangkan dalam artikel terdahulu tentang kesilapan atau ketiadaan longkang subtanah, ada dua lagi punca; pertama ialah permukaan padang yang berlekuk. Lekukan itu kini membentuk suatu kolam mini di tengah padang setiap kali hujan berlarutan.  Kedua ialah akibat thatch iaitu suatu lapisan yang terbentuk di antara rumput dan tanah yang bersifat seperti span (sponge) memegang air. Thatch

Apakah persediaan padang yang perlu kita lakukan? Diantaranya ialah:

  1. Jangan gunakan baja yang mengandungi nitrogen yang tinggi sebulan sebelum itu. Nitrogen akan mempercepatkan pertumbuhan sedangkan pemotongan adalah sukar akibat padang yang lembik.
  2. Lakukan slicing atau spiking di seluruh padang (atau kawasan yang dikenali sebagai kawasan teruk). Ini akan membantu air melepasi kawasan thatch dan juga dengan membawa oksigen ke bawah rumput, membantu proses pereputan thatch oleh mikroorganisma lain.
    Untuk halaman rumah yang tidak mungkin boleh masuk mesin slicer atau spiker; lakukan dengan cara manual. Tebuk lubang sedalam 2inci atau lebih ke dalam tanah. slice and tine
  3. Lakukan hias-atas; kalau boleh keseluruhan padang tetapi kalau tidak, lakukan di kawasan lekuk-lekuk yang boleh dikenal pasti. spot topdress
  4. Pangkas pokok untuk kurangkan teduhan yang boleh melambatkan pengeringan padang atau halaman. Jika sudah mula musim hujan baru mahu buat pangkasan, membawa keluar ranting dan dahan akan menjadi masalah.
  5. Pastikan longkang di keliling padang/halaman bersih dan tiada sampah sarap menghalang pergerakan air. Kalau perlu, buat longkang dengan cangkul supaya air tidak bertakung di padang.
  6. Jika padang ada ‘belang’ atau stripe, mula buat belang alternatif dari arah baru supaya mesin tidak berada di bekas tayar yang sama setiap kali memotong. Potong guna arah alternatif dimusim hujan; ELAKKAN guna belang kegemaran sewaktu padang lembik.
  7. Gunakan agen pembasah tanah “Soil Wetting Agent” yang akan membantu air tembus melalui tanah yang hydrophobic. Cara untuk mengenal padang anda adalah hydrophobic ialah bila ia bertakung air sewaktu siram dimusim kering atau ada kawasan tertentu yang cepat kering walau disiram. Jarang sekali seluruh padang adalah hydrophobic; biasanya tompok-tompok tertentu sahaja. Sembur mengikut arahan label sebulan atau dua bulan sebelum musim hujan.

Sebuah padang yang diselenggara dengan baik iaitu melakukan ‘hollow-tining’ setahun sekali atau dua dan juga hias-atas dengan kerap akan kurang bermasalah tetapi kadang-kadang oleh kerana pembinaan yang silap, padang tetap bermasalah maka masih perlu dilakukan kerja-kerja pencegahan.

Kepada rakan-rakan yang menjaga halaman rumah di bawah ini adalah satu lagi contoh pengudaraan tanah.

Mungkin ada beberapa lagi langkah yang saya tidak masukkan di sini kerana alpa atau lupa; mungkin ada yang boleh tambah dalam komen di bawah.

Terima kasih.

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Lanskap, Padang, Padang Bola, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Upgrade Diri CS

Posted by mynormas on October 7, 2018

Dalam perjalanan saya ke beberapa padang golf di Malaysia dan perbualan dengan pihak pengurusan, satu perkara yang kadang-kadang menjengkelkan saya ialah setengah superintenden (CS atau supervisor atau apa-apa gelaran penjaga padang) dipandang tidak lebih dari ketua tukang kebun oleh pihak pengurusan dan/atau ahli kelab. Adakah mereka kata begitu secara terangan? Tidak, tetapi cara mereka layani CS mereka, gaji CS mereka dan bagaimana CS dibahasakan sewaktu mereka tidak ada disitu (kes mengumpat).

Mereka akan kata mereka menghormati CS kerana CS sangat penting tetapi CS mereka akan mempunyai gaji kecil, ofis yang buruk dan tidak diberi peluang kenaikan atau belajar. Saya pernah diminta untuk mencari ‘Junior superintendent’ atau ‘supervisor yang boleh jaga padang nanti aku (pengurusan) ajar dia’. Saya akan kata tak dapat cari kerana yang ada hanyalah superintendent yang layak digelar superintendent. Bila saya cadangkan fresh grad pun dia kata nanti gaji mahal jadi saya tahu mereka hanya mahu cari orang terdesak, bukan cari orang berkualiti.

Malangnya pada saya, kadang-kadang, masalah ini berpunca dari kita sebagai CS. Ada diantara CS yang secara sengaja atau tidak, sedar atau tak sedar; memberi sebab untuk dilayani begitu.

Dari pemerhatian peribadi saya ada beberapa sebab: Sebelum baca, sila jangan marah saya kalau terasa, ini dari perbincangan saya dengan pelbagai peringkat pengurusan dan pemilik padang golf, dari golf manager hinggalah ke pemangku sultan.

  1. Perwatakan; iaitu dari segi pemakaian dan tingkah laku. Kita tidak perlu coat dan tie, kita hanya perlu berpakaian kemas dengan baju golf dan seluar bersih. Biar ada kasut spare di pejabat untuk kita gunakan berjumpa dengan orang luar, walau supplier kawan kita. Biasakan diri untuk berpakaian kemas bila berjumpa orang luar. Begitu juga cara bercakap; kita tidak perlu cakap bahasa orang putih, kita hanya perlu bercakap dengan tenang dan lancar. Rambut bersikat dan muka bercukur.
  2. Pengetahuan teknikal; saya sering berjumpa dengan pengurusan kelab yang menampilkan gaya pengetahuan teknikal tentang padang yang kadang-kadang lebih dari CS itu sendiri! Samada pengetahuan itu betul atau tidak; lain cerita tetapi mereka lebih cekap mengungkai permasalahan dan penyelesaian padang dari CS. CS tahu kerja tapi tak tahu istilah betul dan tak tahu menggunakan ayat dan bahasa yang baik utk memberi penerangan akibat kurang pembacaan dan perbincangan.
  3. CS dilihat sebagai ketua kepada jabatan yang pekerjanya tidak tahu apa-apa kecuali potong rumput. Kalau CS itu ada 20 orang pekerja, hanya 2 yang tahu nama rumput di padang itu. Lebih teruk lagi kalau majoriti pekerja adalah orang asing; kita akan dilihat sebagai ketua kumpulan orang Bangladesh yang ‘kurang pandai’. Kita akan kelihatan hanya satu takuk sahaja di atas mereka. Bayangkan kalau pekerja kita bersikap profesional dan berpengetahuan, tidakkah itu juga mengangkat taraf kita? Ada padang yang pekerja yang baru tiba bulan lepas, diajar oleh pekerja yang tiba tahun lepas yang diajar oleh pekerja yang tiba tiga tahun lepas. Supervisor ajar sikit, mekanik ajar sikit lagi kemudian dia akan potong green/fairway bawak mesin suku juta ringgit.
  4. Kurang kecekapan menulis. Bukan menulis novel atau buku tetapi menulis bajet atau proposal. Kalau ada pun ianya adalah copy-paste dari yang lama atau kurang ‘isi’ iaitu penerangan.
  5. Kurang pendedahan kepada rakan-rakan seangkatan dari kelab lain. Kalau adapun, mereka datang kerana nak main golf free, bukan sebagai rakan untuk berbincang tentang kerja. Orang putih kata ‘strength in numbers’ kalau kita dilihat sebagai sebahagian dari komuniti lebih besar, kita akan dilihat sebagai lebih mempunyai dasar (foundation) kuat. Malangnya, saya lihat pihak pengurusan yang lebih mempunyai networking yang ramai. Para CS lebih pemalu dan bertapa di workshop masing-masing. Hanya sedikit CS yang menjadi ahli GCSAM dan hanya segelintir yang aktif dalam aktivitinya. Yang lain akan menjauhi dengan pelbagai alasan.
  6. Salahkan orang/benda lain. Cuaca, golfer, masa, bajet, jabatan purchasing, orang atas, orang bawah dsb. Saya kata “Unless we own it, we can never solve it”.

Kita tidak boleh begini selamanya, saya cadangkan kita sertai aktiviti GCSAM dan jika kita mahu perubahan dalam GCSAM, kita lakukan perubahan; bukan kita kritik dan kita harap orang lain yang mengubahnya.

Selain itu ada beberapa acara ilmu padang golf yang akan berlaku dalam tempoh sebulan dua ini; dua dengan inisiatif GCSAM dan satu dengan inisiatif MGA. Jika satupun kita tidak dapat terlibat, siapa yang perlu kita salahkan?
Seminar GCSAM AGIF akan berlangsung pada hari Selasa ini di Sime Darby Convention Centre.

GCSAM AGIF seminar 2018

GCSAM juga menganjurkan satu lagi seminar tentang pengetahuan teknikal dan program volunteer sewaktu CIMB Classic pada hari Rabu dan Khamis.

Kedua-dua program di atas adalah percuma.

MGA akan mengadakan program seminar di Johor Bahru pada awal November. Dapatkan maklumat lanjut di laman web MGA di sini.
Anda tidak patut lepaskan peluang belajar topik topik yang bagus dari speaker yang berpengalaman.
Satu lagi sebab untuk hadir ialah ini adalah peluang untuk meluaskan kenalan anda melalui networking. Jika anda tidak pasti caranya, cuba baca tips di bawah.

1. Pergi dengan tujuan. Ingatkan diri anda kenapa anda ada di sana. Anda menggunakan masa dan wang yang berharga untuk berada di sana, maka buat rangkaian kawan baru dan timba ilmu; jangan buang tenaga. Buat target untuk diri anda contohnya, berkenalan dengan tiga orang atau belajar dua (atau tiga, atau empat) perkara baru.

2. Gunakan orang yang anda dah kenal. Jika anda kenal orang yang ada di situ, minta mereka untuk kenalkan anda kepada orang yang anda rasa boleh membantu anda atau orang penting dalam industri. Ini menjimatkan masa dan perasaan cemas untuk berjumpa dengan orang yang anda belum kenal atau orang yang anda rasa ‘orang besar’.

3. Berseorangan. Jika anda menghadiri majlis atau seminar itu dengan kawan-kawan sekerja, jangan terperangkap dengan mereka dan tidak mahu berpisah sepanjang waktu. Bercakap hanya dengan orang yang anda kenal akan mengurangkan peluang anda untuk bertemu dengan orang baru. Mulakan dengan sengaja duduk di sebelah orang yang anda tidak kenal sewaktu majlis atau seminar ataupun masa makan atau coffee break.

4. Kenali kawasan. Perhatikan kumpulan kumpulan orang sebelum membuat memilih untuk menyapa atau menegur. Cari orang yang anda rasa akan bersifat positif jika di sapa/tegur. Biasanya ini adalah orang yang sedang bersendirian ataupun sedang menunggu kawan berbual; mungkin juga mereka dalam kumpulan dua/tiga orang dan anda lihat ada peluang untuk masuk. Anda boleh lihat dari gaya badan mereka; jika badan mereka meng-arah keluar dari kumpulan, mereka mungkin sedang berborak kosong dan boleh menerima orang baru.

5. Perhatikan gerak dan gaya badan anda sendiri. Memeluk tubuh, ataupun melipat tangan di hadapan badan anda dan memandang ke lantai akan memberi isyarat yang anda tidak mahu berbual. Buat ini: tangan di sisi dan pandang orang yang di hadapan anda, ini akan membuat mereka berasa lebih selesa untuk menegur atau menyapa anda.

6. Permulaan bicara. Jangan rasa bahawa anda perlu menjadi orang paling bijak ataupun perlu ada ‘isi’ untuk memulakan kata-kata pengenalan. Memulakan perbualan boleh di buat dengan membuat komen tentang padang golf tempat seminar atau tentang dewan di mana anda berada, tentang penceramah sebelum itu ataupun tentang makanan, “Datang dari mana?” adalah contoh permulaan yang baik untuk memulakan perbualan.

7. Awas salaman tangan anda. Jika anda memulakan pengenalan dengan bersalam atau menjabat tangan, hulurkan tangan dengan yakin dan pegang tangan kenalan anda dengan tegas, bukan sampai nak patah tulang, tetapi jangan sampai kenalan anda rasa salam dengan anda macam pegang ikan. Pandang mata mereka dan senyum.

8. Bertanya soalan yang perlukan jawapan panjang. Soalan yang bertanyakan apa, siapa, kenapa, bila dan bagaimana adalah bagus, bukan soalan yang memerlukan jawapan ‘Ya’ atau ‘Tidak’ atau ‘Sudah’ sahaja. Contohnya “Dah makan?” akan di jawab “Dah”: habis cerita, tetapi “Apa pendapat anda tentang makanan di sini?” mampu menjana perbualan lebih panjang. Kita mahu mendengar pendapat dan idea baru dan juga melatih kita untuk mendengar dengan baik.

9. Jangan terlalu pemurah dengan kad anda. Jadikan ia mahal, jangan jadikan seperti bagi daun terup di meja judi. Kita bukan berlumba untuk mendapat kenalan paling ramai, tetapi kenalan yang berkesan dan berkualiti. Pastikan kad anda mudah anda capai dari poket anda dan kad yang anda terima di poket lain. Bagi kad bila di pinta ataupun bila mereka beri kad kepada anda. Bila anda terima kad orang, pegang, lihat, baca di depan dia dan sebut nama dia; ini akan membantu anda ingat dan juga menyebabkan dia bangga. Semua orang bangga bila nama dia di sebut dengan hormat oleh orang lain. Masuk dalam poket kiri. Kemudian baru seluk poket kanan, ambil kad dan bagi kad anda; pegang dengan dua tangan, hulur pada dia dan kata “Ini kad saya”.

10. Jadi pemurah. Jika anda rasa anda boleh membantu, maka tawarkan kepada mereka tanpa mengharapkan apa apa balasan. Orang akan ingat anda dan akan mahu membalas kebaikan anda walaupun jika mereka tidak menerima tawaran pertolongan anda.

Semua di atas bukan idea atau karangan saya sendiri, sebaliknya adalah terjemahan dari artikel yang di terbitkan di Forbes dan di tulis oleh Deborah L Jacobs bertajuk “How to work a room like you own the place” berdasarkan buku oleh Nisa Chitakasem, bertajuk135 Networking Career Tips. Hakcipta terpelihara. Untuk perhatian; saya ada tambah sikit-sikit untuk konteks kita di Malaysia.

Posted in Golf Course Superintendents, Padang Golf | Tagged: , | Leave a Comment »

Racun

Posted by mynormas on October 2, 2018

Racun makhluk perosak (pesticide) boleh dikenali dan dibeli dengan pelbagai nama. Jadi racun yang mempunyai fungsi yang sama ada pelbagai nama. Saya dapati ini mengelirukan. Lebih mengelirukan ialah bila dalam bahasa Melayu, racun, kadang-kadang dipanggil sebagai ‘ubat’; contohnya ubat nyamuk. Saya pernah pergi ke sebuah kedai pertanian di Johor dan meminta racun rumput. Tuan kedai memberi saya empat botol yang berbeza tetapi bila saya perhatikan bahan aktifnya, saya dapati keempat-empat botol itu adalah racun yang sama!
Terdapat beberapa cara penamaan racun:

  1. Nama dagangan
  2. Nama biasa
  3. Nama kimia
  4. Bahan aktif

Nama dagangan (Trade name)
Nama dagangan ialah sebarang jenis jenama yang digunakan secara eksklusif oleh suatu pengeluar untuk suatu produk yang mengandungi bahan kimia racun makhluk perosak. Kemungkinan terdapat beberapa nama perdagangan untuk satu jenis produk; ini boleh mengelirukan.
Jangan bergantung kepada jenama atau nama dagangan untuk mengenali racun. Contoh: glyphosate yang dulu dijual dengan jenama Round-up, kini dijual dengan pelbagai nama ‘Up’ lagi, Ken-Up, Rev-Up, Fold-Up (kecuali Seven-Up ya) selain dari jenama, Shoot, Dry dan lain lain. Chlorpyrifos di jual dengan nama Dursban atau Lorsban.
Nama biasa (Common name)
Nama biasa ialah nama generic yang di beri kepada suatu bahan kimia yang spesifik. Satu racun akan mempunyai satu nama biasa sahaja. Contoh nama biasa ialah glyphosate dan Chlorpyrifos
Nama kimia (Chemical name)
Nama kimia akan menerangkan struktur kimia sesuatu racun. Contohnya nama kimia untuk glyphosate ialah N-(phosphonomethyl) glycine. Chlorpyrifos ialah O, O-diethyl O-3,5,6-trichloro-2-pyridyl phosphorothiate.
Bahan aktif (Active Ingredient atau a.i)
Aktiviti biologi suatu racun makhluk perosak ditentukan oleh bahan aktifnya. Bahan aktif itu yang sebenarnya memusnahkan atau melaksanakan lain-lain fungsi terhadap makhluk perosak. Dari segi undang-undang, label pada racun makhluk perosak di mestikan menunjukkan bahan aktif dan peratusannya.

sample of glyphosate

Contoh contoh nama dagangan pada label, nama biasa ialah glyphosate (atau kadang2 Roundup walaupun nama dagangan lain) dan nama kimia ialah sebahagian dari nama pada bahan aktif.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM


Jika anda membeli racun, pastikan bahan aktif adalah bahan aktif yang anda cari dalam kadar yang adil. Saya pernah hampir ditipu oleh penjual yang mengatakan racunnya lebih murah dari orang lain tetapi bila saya periksa betul-betul, kadar bahan aktif nya adalah separuh dari bahan aktif orang lain; pasal tu dia murah! Itupun bukan murah separuh harga.

Nota di atas adalah petikan dari buku saya “Penyelenggaraan Rumput di Padang Golf” yang akan dilancarkan pada 25 September 2018. Harga setiap satu ialah RM79.00 (Harga kulit keras ialah RM99.00). Jangan lupa untuk memesan satu:


Buku 1st draft (1)

Maintaining this Website. Sumbangan.

Saya menyumbang ilmu secara ikhlas melalui laman web ini. Tetapi pengendalian laman web ini perlukan wang. Setiap tahun USD99 (lebihkurang RM400). Sedikit sumbangan anda amat membantu. Anda mendapat manafaat dari laman web ini? Sumbangan bermula dari $10. Jangan lupa ‘Like’ artikel ini; ‘Follow’ laman web ini dan klik mana mana iklan di page ini. This website is maintained and managed with my own money. I’ve done my best to not allow advertisement on this site thus far so that I can be independent. I’m going to start to ask for donations and see if I can get enough to sustain it that way. Donations start from $10.

$10.00

Posted in Golf Course | Leave a Comment »

 
%d bloggers like this: