Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

Machinery and Mesin.

This is the page where I introduce some machinery that I think can be used in turf maintenance. Ini ada lah page di mana saya akan memperkenalkan beberapa mesin yang saya rasakan boleh di gunakan untuk penjagaan rumput.

First machine is the AM61A which is a tough machine that can be used to mow rough areas or to tackle areas that now uses brushcutters. Brush cutters have rotary knives and in Malaysia, mostly are used with nylon strings. It has a mechanical gear transmission, has a differential gear system with diff lock and uses only one lever to change from moving forward to backward. If interested and want more info, please email me at machinery@consultant.com. If REALLY interested and would like a demo, email or call me at 03-5131 0066.

Mesin pertama ialah AM61A yang merupakan sebuah mesin yang mengkagumkan saya kerana kelasakkan nya dan ia di buktikan boleh menewaskan mesin jenis brushcutter yang popular di Malaysia sekarang. Saya merasakan ia boleh di gunakan untuk menambah kecekapan pekerja dan berpotensi mengurangkan jumlah pekerja. Ia boleh di gunakan di lereng bukit dan rumput panjang. Mesin ini menggunakan transmisi gear mekanikal, di lengkapi dengan sistem gear dfferential yang memudahkan pemusingan dan differential lock. Ia menggunakan satu tuas untuk menukar arah kehadapan atau kebelakang. Untuk maklumat lanjut sila hubungi saya di machinery@consultant.com. Jika betul betul berminat dan inginkan demo, sila hubungi saya di machinery@consultant.com atau 03-5131 0066.

A few years ago, while working in a large golf course with extensive landscaping works, I had a lot of staff problems. To solve it, I brought in staff (mostly girls) with certificate from Agriculture Institute of Malaysia (IPM) and I bought a small ride-on mower from Husqvarna. Both steps allowed me to reduce the number of staff needed. The machine was simple enough for the girls to operate. I don’t know whether Husqvarna still sells that kind of machine but here I would like to introduce a range of machines called the Rabbit Mower (I’m not kidding, that is the name. Its from Japan, you see). It has a Kawasaki engine, is powerful, speedy and has a compact body for tight areas around trees and landscape shrubs. It has both 2 and 4 wheel drive versions. I can see contractors using it for fields because it is small enough to load onto a pick-up. If interested and want more info, please email me at machinery@consultant.com. If REALLY interested and would like a demo, email or call me at 03-5131 0066

Beberapa tahun lalu, saya telah bekerja di sebuah padang golf besar yang mempunyai kawasan lanskap yang besar dan masalah pekerja yang banyak. Untuk mengatasi masalah tersebut saya telah mengambil beberapa orang pekerja perempuan yang baru graduate dari Institut Pertanian Malaysia dan juga membeli sebuah mesin potong rumput ride-on jenama Husqvarna. Mesin ini kecil dan mudah di bawa. Kedua dua langkah ini telah membantu saya untuk mengurangkan pekerja di padang tersebut. Saya tak tahu samada Husqvarna masih ada mesin tersebut tetapi kini saya terjumpa mesin baru yang di beri nama Rabbit Mower (ni mesin buatan Jepun). Ia mempunyai enjin Kawasaki, kuat, laju dan cukup kecil untuk memotong di keliling pokok dan tanaman hiasan. Ia juga mudah di pindahkan dari satu tempat ke satu tempat kerana ia cukup kecil; saya yakin ini sesuai untuk kontraktor atau sesiapa yang mempunyai banyak padang/kawasan untuk di jaga. Hanya naikkan ia ke atas pick-up anda dan bawa ia pergi bersama. Untuk maklumat lanjut sila hubungi saya di machinery@consultant.com. Jika betul betul berminat dan inginkan demo, sila hubungi saya di machinery@consultant.com atau 03-5131 0066.

Rabbit Mower operated by a lady.

Rabbit Mowers are easy enough to operate.

Advertisements

11 Responses to “Machinery and Mesin.”

  1. Saya ingin mengetahui harga mesin AM61A di Malaysia

    Like

  2. aznanshah khalid said

    Salam Tuan,
    Ada x org amik upah utk buat hollow tine di laman rumah (100 meter persegi)?

    Like

  3. yanie said

    encik. dimana saya boleh dapatkan sand top dressing di kuala lumpur semenanjung malaysia. kami memerlukan untuk mengetahui harga mesin tersebut. mohon encik dapat membantu saya

    Like

    • mynormas said

      Saya ada buat kerja topdressing untuk padang bola dan padang golf. Padang bola caj nya ialah RM7,500 satu padang tak termasuk harga pasir. Pasir cik boleh cari sendiri. Biasanya dua lori 20 tan dah cukup. RM7,500 tu sehari atau dua dah siap. Ada kos lain lagi ya: Transport kos RM300. Nak sapu pasir masuk dalam RM1,500 dan untuk loading pasir lagi RM500.00.
      kalau nak beli mesin. Harga dia mencecah puluhan malah ratusan ribu untuk yang besar sekarang ini. Kalau nak secondhand, boleh cuba bandingkan harga di ebay dan darabkan dengan 4.40 http://www.ebay.com/bhp/topdresser
      Hubungi saya jika berminat untuk khidmat saya, di 03-5131 0066 dan biarkan ia berdering lama supaya ia masuk ke handphone saya. Atau email di mynormasATconsultant.com dengan menggantikan AT dengan @.

      Like

  4. abdul moeis b abdul shukor said

    BOSS..Reel Mower vs. Rotary Mower…mana yg bos rasa terbaik untuk potong rumput jepun?yg lebih sesuai

    Like

    • mynormas said

      Reel mower yang terbaik BOSS. Tapi untuk rumah, rotary yang lebih sesuai. Sebab reel mower high maintenance. Unless tuan beli yang jenis tolak tak ada enjin.

      Like

  5. Kanop said

    Nk tanya mesin rabbit mowers tu brapa harga?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: