Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

Consultancy/Perundingan

I am a consultant and trainer for the turfgrass industry in Malaysia.

The CM and CS of Kinrara Golf Club admiring a spot of weeds on their otherwise very good greens (take my word for it)

In this website; I discussed about turfgrass in a golf course setting in the articles filed under “Golf Course Guy”. If you are a golfer, golf course superintendent, golf club manager/general manager/owner/director or simply someone who wants to know more about turfgrass; go to the relevant pages and posts that talks about golf courses, golf clubs, machinery, greens, maintenance etc.

If you are looking for a consultant for your golf course or if want to know why I am qualified to talk about golf courses and golf clubs in the Malaysian context; click here. I also consult for other types of fields such as football or parks. My charges for consulting or advising start from RM1,000 a month for sites in the Klang Valley and RM2,000 outside.

But before we get into an argument; I charge differently for construction, reconstruction or renovation works.

Saya bercakap tentang rumput dari sudut padang golf dalam artikel yang di letak di bawah ruangan “padang golf” untuk BM dan “Golf Course Guy” untuk English. Di masa yang sama, saya juga membuat posting-posting dalam kedua-dua Bahasa yang anda boleh dapati di bawah tag atau category golf courses, golf clubs, machinery, greens, maintenance dan sebagainya.

Don't you love the smell of fresh grass in the morning? This is a recent picture of green in Bukit Beruntung. If you have ever been there the past couple of years, you would appreciate this picture.

Jadi jika anda pemilik, pengurus, pengguna, pekerja atau ada kaitan dengan padang golf; ataupun anda sekadar ingin tahu kenapa saya boleh bercakap tentang padang golf, klik di sini. Bayaran untuk khidmat saya sebagai penasihat atau perunding untuk padang golf di Lembah Klang bermula dari RM1,000 sebulan dan RM2,000 di luar.

Tetapi saya mengenakan bayaran berbeza untuk padang yang sedang melalui pembinaan, pembinaan semula dan jugak pembaharuan (renovation).

Jika niat anda adalah untuk kita bekerja secara jangka-masa panjang, kita boleh bincang tentang harga dan kos. Anda juga boleh berbincang dengan padang atau kelab berdekatan anda untuk mengurangkan kos saya.

hubungi saya di mynormasATconsultant.com menggantikan AT dengan @.

You could work together with neighbouring clubs or fields to bring down my costs and if you want to talk long-term than we can talk terms.

contact me at mynormasATconsultant.com with replacing the AT with @.

Mr. JB Lee of Mountain View Golf Resort in Penang.

I love this guy from Penang. He knows how to appreciate a good consultant who brought him good greens at minimum cost. You would too.

Advertisements

15 Responses to “Consultancy/Perundingan”

  1. KK Lim said

    Hi Normas, I’m KK Lim(doris yee)from Kota Kemuning.
    Lost your HP Number. Need to discuss with you on the Satiri
    Grass. Where can we purchase this grass?

    Regard
    KK

    Like

    • mynormas said

      Hi KK! How are things?! I texted you a few minutes ago, since there is no reply I guess you are not using the same number anymore. I have a policy about advertising on my website (especially if they are not paying for it) so I can’t tell you here. I’ll email it to your ytl address later. Or I email you my phone number and we could chat.

      Like

  2. Hassan Saeed said

    Hi Sir
    Please advise where to buy this seeds Paspalum Grass Seeds

    Hassan Saeed
    9990019

    Like

  3. dahlia said

    hai sir,
    saya menanam rumput jenis karpet atau bermuda di padang bola tetapi malangnya banyak ditumbuhi sambau. bagaimana untuk menyelesaikannya? ada atau tidak racun untuk membunuh sambau tetapi tidak membunuh rumput? kalau ada tolong beri jenis nama racun dan dimana yang senang didapati. terima kasih

    Like

    • mynormas said

      Dahlia, saya ada perasaan deja vu di sini. Macam pernah jawab soalan ni. Anyway sambau atau Eleusine indica adalah rumput yang tumbuh di kawasan yang mampat. Ia mempunyai akar yang dalam. Saya mencadangkan racun Round-up atau apa-apa glyphosate yang confirm juga akan membunuh rumput puan. Gunakan seperti kadar yang tertulis di label dan gunakan dengan penyembur yang terhad/kecil supaya mereka akan menyembur HANYA pada sambau itu. Racun glyphosate ialah racun sistemik yang akan masuk kedalam tumbuhan dan membunuh hingga ke akar umbi. Di masa yang sama, ia tidak akan kekal di dalam tanah, ertinya bila sambau dah mati, walaupun memang ada kawasan botak, tetapi ia boleh ditanam semula dan/atau di tabur pasir sahaja.
      Saya dulu pernah juga mengikat span di keliling penyembur racun saya dan menyuruh penyembur saya ‘tenyeh’ span tersebut ke atas sambau. Span ini akan mengurangkan racun tersebar ke keliling.

      Like

  4. Abdunnasim Ravbeek said

    Salam, Encik Norman,

    Saya adalah salah satu pelajar IPTA yang akan melakukan kajian terhadap PENYELENGGARAAN PADANG GOLF 18 LUBANG di MALAYSIA, oleh yang demikian saya memerlukan Encik Norman untuk menjadi penyelia saya dan saya sanggup membayar fee kepada Encik Norman jika dapat menjadi penyelia dan memberi tunjuk ajar mengenai elemen – elemen yang perlu diselenggara. Sila emelkan fee serta no hp Encik Norman ke abdunnasim82@gmail.com.

    Terima Kasih

    Like

  5. Siti Norhafizah said

    Salam Encik,
    Saya Hafizah, pelajar UKM yang sedang menjalankan kajian terhadap kesesuai rumput dalam kawalan hakisan cerun. Dalam kajian ini kami akan menggunakan biji benih rumput untuk disembur ke cerun (hydroseeding method). masalah kami adalah untuk mendapatkan biji benih rumput tempatan. mohon bantuan dari pihak En. Sila emelkan fee serta no hp Encik Norman ke sitinorhafizah@ukm.my.

    Terima kasih.

    Like

  6. Amin said

    Assalam, En.Normas. (Boleh juga digelar Doktor ni) Saya seorang kontraktor. Bungalow pelanggan saya yang terletak di dalam kawasan golf resort meminta saya menanam rumput Bermuda atau Japanese Grass. Mohon pandangan En. Normas… Tq…

    Like

    • mynormas said

      Waalaikumsalam,
      Terima kasih. Saya andai Japanese Grass tu sebagai Zoysia japonica.
      Kedua dua nya (Bermuda dan JG) tidak sesuai utk kawasan rumah yg tidak mendapat matahari 8 jam sehari.
      Kalau nak Carpetgrass jugak, try Zoysia matrella yg mempunyai bunga warna merah. (Z japonica bunga hijau).
      Contoh rumput Z matrella ialah di padang golf Kota Permai. Otherwise, Cowgrass grade A lebih baik kerana penjagaan lebih mudah.

      Like

  7. manisa saleh said

    Assalam En Normas. Saya seorang pekerja di syarikat kontraktor. Baru baru ini kami mendapat tawaran untuk memasuki sebutharga membaikpulih padang rumput bola sepak. saya ingin mendapatkan khidmat consultansi En Normas. Mohon untuk mendapatkan nombor yang boleh saya hubungi En Normas. Mohon En Normas email kan ke alamat email ini ya. mrssconstructionsb@gmail.com. Terima kasih.

    Liked by 1 person

  8. jane said

    Saya ingin bertanya dimanakah saya boleh dapatkan mesin dan cat membuat garisan padang di sabah? Kerana saya survey masih tidak dapat. saya jg ingin tahu model @ brand mesin tersebut.

    Like

  9. Shahrul said

    Salam tuan… saya shahrul. Mcmana saya boleh send gambar berkenaan masalah rumput saya?

    Like

    • mynormas said

      Salam. Jika tuan adalah dari padang golf, bola ataupun taman permainan, emailkan ke mynormasATconsultant.com. Jika tuan adalah pemilik rumah, sila post di FB mynormas.com, saya akan reply di situ sambil membantu/dibantu orang lain

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: