Turf Matters

The Site To Go To For All Your Turf Matters

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Rumput Cinta Bab 4: Chong

Posted by mynormas on April 18, 2020


Ini adalah bab ke 4 dalam siri Rumput Cinta tentang Roslan dan kerjanya menyelamatkan padang dan kerjayanya selepas tamatnya Perintah Kawalan Pergerakan di bulan April 2020 di Malaysia. Oleh kerana saya menulis siri ini dalam dua bahasa; BM di sini dan Inggeris di majalah ini dengan tajuk “The Day After”, saya khuatir ada yang membaca hanya satu versi sahaja maka mulai dari bab 3, kedua-dua versi akan dicerita dari dua kacamata atau point of view. Contohnya, Bab 3 dalam Bahasa Melayu akan dicerita dari kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2 dan Bab 3 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB mynormas.com

“Potong, potong, potong, itu saja kerja kita minggu ni” beritahu Chong pada pekerja nya tiga hari lepas, hari pertama mereka mula bekerja “lepas tu, kita potong lagi”

“Ingat, lepas dah lama tak potong, rumput jadi panjang jadi kita kena potong tinggi, lepas tu perlahan-lahan adjust pisau makin rendah”

“Berapa tinggi nak mula?” Tanya seorang pekerja barunya.

“Start double. Kalau dulu 12mm, adjust jadi 24mm. Kalau dulu 25mm, mula potong pada 50mm. Kalau 50mm, jadi 100mm”

“100mm? Empat inci? Waduh! Potong angin tu pak!” Lawak seorang pekerja lamanya, warganegara Indonesia. Yang lain ketawa.

“Biarin. Kalau memangnya terus terus potong angin, turun 10 Persen kepada 90mm. Jika masih potong angin, turun lagi 10 Persen kepada 80mm” setelah bertahun lamanya bekerja dengan pekerja Indonesia, dia sudah boleh menggunakan bahasa mereka “asal ada potong atasnya rumput, teruskan potong. Lusa kita akan turunkan pisau kemudiannya potong lagi”

“Sudah lama tidak makan, rumput itu, tidak dikasi pupuk, pak?” Tanya seorang lagi pekerja lamanya Hamsah, menggunakan perkataan Indonesia untuk baja “Baja itukan besi?” kata mereka sewaktu mula sampai dulu.

“Pupuk atau baja itu bukan makanan rumput Mas. Rumput bikin makanan nya sendiri melalui fotosintesis. Asal ada matahari dan juga daun, pasal tu kita tak mahu potong pendek terus” terang Chong. Dia tidak memandang rendah pekerja nya kerana ilmu itu telah di ajar beberapa kali oleh pak Roslan kepada semua operator tapi memang pemikiran baja adalah makanan ialah suatu pemikiran yang sebati dengan pemikiran orang ramai.

panjang tak potong

Hari ini Chong berdiri di tengah-tengah fairway 13 memerhatikan pekerjanya membersih sampah bekas potongan. Walaupun dia memulakan potongan tinggi, tetapi rumput tidak tumbuh sekata di semua tempat, ada tempat yang mendapat lebih pupuk eh… baja, dia senyum sendiri; kadang-kadang aku berfikir pun dalam bahasa Indonesia dan ada tempat yang panjang kerana tanah dibawah rumput pun tidak sekata suburnya. Ini adalah kelemahan penanaman rumput atas tanah atas atau topsoil; kesuburan yang tidak sama.

Tinggi potongan rumput fairway nya sekarang ialah 25mm – sama seperti padang bola – tetapi bola golf jauh lebih kecil dari bola sepak maka ketinggian rumput juga lebih rendah.

Sebelum ini dia potong fairway di South Course pada ketinggian 12mm iaitu hampir setengah inci tapi dia terpaksa berpuas hati dengan ketinggian 15mm utk kali ini.

Dia tahu tekanan adalah ke atasnya untuk membuka 18-lubang di bawah jagaannya lebih dahulu dari North Course.

Sejak dua tahun kebelakangan ini dia tahu dia mendapat bajet lebih berbesar berbanding dengan North Course.

Padangnya menggunakan hampir 90% baja slow-release atau lambat-lepas kalau mengikut kamus. “Lambat-lepas” dia tergelak menyebut nya, pelik benar bila disebut kuat-kuat.

Pelik atau tidak baja ini menyebabkan dia mampu memotong pada 25mm empat hari selepas PKP ditamatkan. Cuba kalau North Course yang menggunakan baja kompoun biasa iaitu 15:15:15. Nutrien yang dilepas mendadak secara kimia sebaik saja butir baja dileburkan menyebabkan pertumbuhan mendadak.

Baja slow-release mempastikan bahawa nutrien dalam baja dilepaskan perlahan-lahan maka pertumbuhan mendadak dapat dielakkan.

Itu secara teorinya lah. Roslan, bosnya, pernah belikan baja slow-release yg murah utk dia try dan hasilnya tak ubah seperti baja kompoun quick release biasa: hari ni baja dua tiga hari nanti terus padang hijau lepas tu dalam seminggu akan potong dengan sampah yang amat banyak. Masuk minggu kedua pertumbuhan dah stabil dan pada minggu ketiga, keempat warna padang dah mula pudar.

Selepas perbincangan dengan Roslan, dia kini menggunakan baja slow-release sebulan sekali untuk memberi pelepasan baja yang agak konsisten dalam sebulan.

Ada pelbagai jenis baja slow-release dan dia selalu beli baja yang mempunyai lapisan salut polimer dikeliling setiap butir. Perubahan suhu akan menyebabkan aliran keluar dari dalam butir baja.

Nina, yg juga adalah pegawai pembelian utk jabatan mereka, mendapati bahawa baja yang disaluti sulfur adalah lebih murah. “Benda murah tak semestinya bagus” kata Roslan dan Chong akur.

Nina.

Terhenti perbincangan kalau Nina lalu. Tak adalah dia cantik sangat, tapi boleh tahanlah juga.

ebook sale esentral

Buku penyelenggaraan rumput dan padang golf pertama di Malaysia dan dalam BM kini dijual sebagai e-buku. Dapatkan di sini.

Nina yang bermisteri. Tak banyak yang diketahui tentang latarbelakang Nina ni. Apa kerja dia sebelum ini? Apa pelajaran dia? Nampak macam berpelajaran jugalah. Stail memang macam orang berada tapi tidak juga sombong. Tapi bila dia masuk ke jabatan ini, dia membuat tugas dua orang – dengan satu gaji sahaja. Dulu ada seorang kerani stor dan pembelian dan seorang kerani untuk kerja pejabat, tetapi Nina mampu membuat kedua-dua kerja dan masih ada masa lapang lagi.

Chong rasa formula yang sama boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah kekurangan pekerja padang. Sekarang mereka banyak bergantung kepada pekerja asing. Kalau mereka dapat ambil pekerja tempatan yang lebih berkualiti – bayar lebih sikit mungkin boleh ganti dua atau satu setengah pekerja asing?

Di mana logiknya mengambil pekerja asing yang kekadang buta huruf, membayarnya gaji minima dengan waktu kerja maksima untuk memandu sebuah mesin berharga suku juta ringgit, memotong rumput yang diimport dengan harga ratusan ribu di atas padang golf yang dibina dengan harga puluhan juta untuk hartawan yang telah membayar puluhan ribu untuk menjadi ahli kelab yang menelan belanja jutaan ringgit setahun untuk dijaga. Bukankah pekerja berpelajaran sekurang kurangnya sekolah menengah dan mempunyai lesen memandu lebih baik?

Roslan telah banyak buat perbezaan di jabatan sejak beberapa tahun lalu. Tandas dibaiki dan dibersihkan selalu, tempat rehat yang khusus, kenaikan gaji samarata diantara pekerja Malaysia dan asing dan kelab sukan jabatan. Pendekkata, jika anda boleh kerja, anda dilayan sama seperti pekerja tempatan yang boleh kerja, dan jika anda tak boleh kerja, anda akan tidak dilayan sama seperti pekerja tempatan yang tak boleh kerja. Selain menaikkan morale dan semangat pekerja asing, ia juga menyebabkan pekerja tempatan berpuas hati. Tandas yang bersih boleh dihargai oleh semua orang, tidak kira pekerja asing atau tempatan. Layanan yang baik akan mendapat pembalasan yang baik.

Tapi tak akan sama macam Roslan layan Nina, Chong tersenyum sinis.

Bersambung…

Pastikan anda follow laman web ini atau FB mynormas.com untuk cerita selanjutnya.

Belanja minum?

Derma untuk belanja saya dan memberi lebih tenaga supaya lebih kreatif!

5.00RM

Cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena-mengena dengan sesiapa atau apa-apa samada yang hidup, mati, belum wujud, dah bankrap atau sebagainya. Jika terdapat sebarang persamaan; ia adalah kebetulan semata-mata.

Segala nasihat atau petua yang diambil dari cerita ini adalah dalam konteks padang ini dan digunakan atas tanggungjawab pembaca sendiri.

2 Responses to “Rumput Cinta Bab 4: Chong”

  1. […] kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2, Bab 3 dan Bab 4 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB […]

    Like

  2. […] dari kacamata AhSeng, dan dalam bahasa Inggeris dari kacamata Roslan. Dapatkan Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4 dan Bab 5 dalam laman web ini. Utk tidak ketinggalan, Follow laman web ini atau FB […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: