Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘padang golf’

Si Penjaga Padang

Posted by mynormas on January 19, 2015

I saw this video shared on a Sports Turf Manager LinkedIn group. It was a pretty good video & I thought of how some Malaysians view grass maintenance; its boring and eh.. easy. So easy that we pour in millions to plant; spend hundreds of thousands annually to maintain & yet pay little attention (and salary) to the people who manage it.

Saya terjumpa suatu video di dalam group Sports Turf Manager di laman sosial LinkedIn dan saya teringat tentang penjagaan padang (bola, golf ataupun permainan) di Malaysia. Siapakah orang yang menjadi “Sports Turf Manager” di Malaysia? Saya tidak berniat nak mempertikai kelulusan ataupun pengalaman penjaga padang sekarang; tetapi saya ingin mempersoal sikap dan komitmen tuanpunya padang samada Persatuan Bolasepak, Kementerian, Majlis Sukan, kerajaan tempatan ataupun pihak swasta dan saya ingin mengungkit tentang siapa orang yang menjaga padang di Malaysia.

Terlalu selalu, yang saya lihat, ialah orang di atas seolah-olah pentingkan dan risaukan padang, tetapi di bawah, bila saya turun ke padang (literally and figuratively) yang bertanggungjawab jaga padang adalah beberapa orang pekerja asing yang sedang cuba nak baiki mesin usang untuk potong rumput (bukan sedang potong rumput). Lepas tu kita hairan kenapa padang kita tidak secantik padang di luar negara.

Saya tidak memperkecilkan pekerja asing; saya sering jumpa pekerja asing yang tangan kirinya mempunyai attitude kerja yang lebih baik dari dua orang pekerja tempatan (bukan awak, orang lain; tapi kalau terasa; siapa yang makan cili…).

Berapa buah stadium kita yang ada ‘Sports Turf Manager’? Berapa banyak padang kita yang di jaga dengan baik? Saya tahu, jawapan yang akan di beri ialah budget yang kecil. Saya mencadangkan supaya budget beberapa padang berdekatan di gabungkan dan di beri kepada satu kontraktor sahaja, supaya dia mempunyai purchasing dan hiring power yang lebih besar. Setiap Persatuan Bolasepak Negeri seharusnya mempunyai seorang Sports Turf Manager yang menjaga stadium dan juga padang latihan yang sepatutnya mempunyai rumput dan taraf penjagaan yang sama dengan dalam stadium (jadi tak perlulah berkeras latihan mesti dibuat di dalam stadium).

Untuk Majlis Daerah dan kerajaan tempatan pulak, banyak di antara mereka yang mempunyai padang golf sendiri. Seharusnya mereka menggunakan kepakaran dan peralatan padang golf di padang bola mereka. Menggunakan baja padang sama dengan baja fairway adalah keputusan bijak dan menguntungkan pembeli dan penjual (Kan purchasing power lebih besar? Negotiate lah. Not to mention peralatan untuk menabur baja boleh pinjam dari padang golf)

Akhir sekali, Kementerian Belia dan Sukan dan Kementerian Pelajaran sedang mengwujudkan beberapa siri pendidikan di tahap sijil dan diploma dalam pengurusan rumput. Walaupun di tajuk sijil/diploma itu ada sebut ‘golf’ yang bertentangan dengan cadangan saya untuk tidak guna perkataan ‘golf’ (siapalah saya orang nak dengar…), sebenarnya mereka berkelayakkan menjaga rumput di sebarang jenis padang. Mereka akan keluar/graduasi dalam mungkin setahun dua lagi. Sementara itu, saya mencadangkan tuan-tuan mula membiasakan diri dengan pekerja tempatan. Suka atau tidak, akan tiba masa kita tidak akan dapat lagi mengambil pekerja asing untuk potong rumput.

Oleh itu (ya lah, in perenggan akhir), saya cadangkan tuan-tuan mula memikirkan renovasi atau pembaikan padang yang akan menggunakan kurang tenaga kerja dan lebih mekanisasi. Kurangkan penggunaan mesin galas belakang. Kurangkan pokok hiasan yang di tanam rapat-rapat supaya mesin boleh potong di antara pokok dan matahari cukup untuk rumput di bawah pokok; lakukan penakaian menggunakan chainsaw atau racun. Jika baru nak mula untuk tanam pokok hiasan; ingat canopy pokok bertemu canopy pokok SEWAKTU IA DEWASA lima tahun nanti, bukan sewaktu mula tanam. Median atau divider pembahagi jalan atau kerb tepi jalan tu perlu di potong dengan brush-cutter? Tidak ada undang undang yang kata pokok mesti di tanam di tengah-tengah divider atau kerb. Tanam lah ia off-center agar mesin boleh potong rumput di sebelah pokok. Cari mesin ride-on (boleh-pandu) yang kecil dan mudah di bawa or even better; use a mini tractor with mid-mounted mower. Elakkan kawasan rumput yang kecil yang perlu dipotong dengan tangan dan sebagainya…

Lakukan sesi latihan/seminar utk pekerja padang selalu supaya kesilapan di kenali,  tidak di lakukan atau di ulang, dan penting sekali, kakitangan rasa di hargai. Menjaga rumput dan padang bukan semudah yang anda sangka.

Bila pemain-pemain bola bergantung kepada si penjaga rumput untuk mempastikan struktur tanah yang padat supaya mereka tidak mengalami kecederaan; bila penyokong-penyokong pasukan datang berbondong-berbondong untuk memberi sokongan; bila pemimpin atau ketua mengeluarkan kenyataan harapan kemenangan; siapakah yang kita harapkan untuk mempastikan pentas pertandingan dalam keadaan terbaik? Siapakah yang kita percayakan untuk memandu mesin potong rumput yang bernilai di antara RM60,000 hingga RM180,000? Pekerja dari negara jiran yang selepas beberapa tahun akan membawa balik kepakaran serta pengalaman mereka dan kita akan bermula semula dari sifar?

Tuan-tuan dan puan-puan, mungkin sudah tiba masanya kita ada ‘Sports Turf Managers’ dan Groundsman atau Greenkeepers kita sendiri. Ia bermula dari kita; kita mesti meminta dan mendapat padang yang lebih baik dari yang kita ada sekarang. Itu mesti kita jadikan hak kita dan kita boleh mulakan dengan bertanya; “Siapa penjaga padang ini?”

Posted in Golf Course, Padang, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Shade & Serangoon

Posted by mynormas on December 8, 2014

I found a tee that was almost completely shaded by trees. I was told this has been the case for a few years.

image

In my experience, in most cases, the tee would have been in poor condition, but not this tee.
Upon closer inspection and after asking the Superintendent, I was told that the tee – in fact the golf course – was planted with Serangoon grass (I believe its Digitaria didactyla). This strengthens my belief about the shade tolerance of Serangoon. There is a bit of browning and scalping on the surface which I believe are due to Philippine grass  (Zoysia tenuifolia?) planted there when they enlarged the tee.
Both grass are a lighter green in colour compared to Bermuda and Cowgrass.

image

On the left is Serangoon, on the right is Zoysia.

It is a pity that the only nursery I know of that sold Serangoon has replanted it with Bermuda and golf courses that has Serangoon greens are rumoured to be contemplating to change to other grasses. I hope it is not about following a trend. I also hope that, in this context, they think about their shade issues too.

Baru baru ini saya terjumpa sebuah tee (org Malaysia kata tee-box) yg hampir terlindung sepenuhnya oleh pokok. Ini bukan perkara baru tapi selalu nya saya perhatikan rumput di tee yg terlindung akan bermasalah rumput yg terlindung akan kurang makan kerana kurang photosynthesis dan akan memanjangkan daun utk mencari matahari dan memendekkan pertumbuhan akar utk menjimat tenaga.

image

Tapi di tee ini, rumput ini subur walaupun sudah bertahun tidak di baja.
Saya di beritahu tee ini di tanam dengan rumput Serangoon yg memang di kenali sebagai rumput yg ‘shade tolerant’. Ia juga di campur dengan rumput Philippine sewaktu tee di besar kan saiznya.
Adalah malang sekali jika kita kehilangan species rumput tempatan ini kerana satu satu nya nursery yg menjual Serangoon sudah tidak lagi menjual nya. Dan padang golf yg mempunyai green Serangoon di khabar kan akan menukar kepada rumput lain.  Kita memang suka benda benda import ni kan? Rumput, kereta, baja, consultant…
Apa pun saya harap mereka ambil perhatian tentang kawasan terlindung di padang mereka. Jangan menyesal kemudian…

example of tees suffering under shade
Contoh contoh tee yg rosak akibat teduhan (examples of tees damaged due to shade)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Rumput saya sakit?

Posted by mynormas on November 24, 2014

Sejak kebelakangan ini saya menerima beberapa persoalan dari beberapa tuan rumah tentang apa yang mereka lihat sebagai sarang labah-labah halus di rumput mereka setiap pagi. “Apa patut saya buat?” Pertama sekali, ia bukan labah-labah; apa yang kita lihat ialah mycelium dari kulat. Juga boleh di kenali sebagai hypha atau hyphae. Saya dah tak tahu ejaan dalam bahasa Malaysia sebab apa yang saya belajar dulu dah tak sama dengan apa yang anak saya belajar sekarang. Tapi mungkin miselium dan hifa

Mycelium atau miselium atau hyphae atau hifa

Mycelium atau miselium atau hyphae atau hifa

Kulat adalah sejenis organisma yang mendapat makanan dari organisma lain yang hidup atau pun yang dah mati. Ia akan menggunakan hifa (hyphae) untuk mencari nutrient yang boleh di serap. (Reference: www.factmonster.com). Kalau ia parasit; ia akan mencari makan dari organisma (haiwan atau tumbuhan) hidup, dan jika ia mencari makanan dari bahan organik yang dah mati ia adalah saprofit (Reference: someone’s blog).

Kita boleh lihat pada rumput akan ada simptom atau tanda penyakit seperti bintik atau tompok. Tanda atau simptom akan berbeza mengikut jenis kulat yang menyerang. Buat masa ini, kita tidak perlu tahu dulu symptom dan tanda penyakit atau kulat pada rumput. Cukup sekadar apa yang anda lihat sebagai sarang labah labah itu dan juga jika rumput anda mati bertompok tompok. Kadang-kadang tompok itu adalah kering atau di serang serangga. Untuk mengenal tanda penyakit, pergi ke sempadan di antara rumput sihat dan rumput mati dan lihat pada daun; jika ia mempunyai bintik atau garis coklat; ia adalah penyakit. Jika ia mempunyai kesan gigitan atau tiada daun langsung; ia di serang serangga. Jika daun ada dan terlipat; ia kering, terutamanya jika daun yang sihat di sebelahnya tiada ada apa apa tanda.

Lihat bintik pada daun.

Lihat bintik pada daun.

Apa yang patut anda buat sekarang ialah cuba untuk mencegah penyebaran penyakit tersebut dan rawat rumput yang sakit.

  1. Beri ruang udara dan cahaya kepada kawasan yang sakit. Alih pasu atau trim pokok yang berdekatan.
  2. Pastikan air tidak bertakung: lihat selepas hujan samada kawasan itu  lecak terlalu lama. Cuba baiki saliran.
  3. Lakukan pengudaraan tanah supaya akar rumput boleh bernafas.
  4. Hentikan siram. Beri arahan spesifik kepada pembantu/suri/tuan rumah untuk jangan siram. Ada pembantu/suri/tuan rumah guna alasan siram rumput untuk bergosip dengan orang rumah sebelah; maka mereka akan siram sambil pegang payung untuk lindungi diri dari hujan. Lawak…
  5. Bila rumput dah pulih atau anda perlu siram tempat lain: JANGAN, JANGAN, JANGAN siram lepas pukul 3 petang. Jangan siram waktu balik kerja. Siram awal pagi sebelum pergi kerja. Siram masa balik kerja bererti anda siram rumput yang dah tandus dan akan menyebabkan kawasan lembab dan ideal untuk kulat.
  6. Tinggikan ketinggian potongan (BUKAN jangan potong). Jika anda masih lagi menggunakan mesin potong galas belakang berpisau tali nylon; hubungi saya untuk mesin pisau besi atau rumput plastik. Atau hubungi kontraktor terdekat untuk quote harga tile semua laman anda.
  7. Jika kawasan anda besar; gunakan racun fungicide yang organik seperti neem oil. Atau guna racun fungicide yang broadspectrum yang boleh di dapati di kedai hardware. AMARAN: Penggunaan racun mempunyai risiko tinggi. Ikut arahan label. Saya tak menggalakkan penggunaan racun di rumah; jadi berhati-hati.

Akhir sekali, jika masalah penyakit berterusan atau berulang ulang, maka ada kemungkinan nya rumput yang anda pilih adalah tidak sesuai dengan kawasan tersebut. Ingat, apa yang sesuai dan cantik di rumah jiran, belum tentu sesuai di rumah kita. Mungkin dari segi keadaan (teduh, siraman, jenis tanah dsb), kemampuan (masa untuk menjaga, membaja, menyiram, memotong dsb) dan kegunaan (rumah mereka mungkin tiada anak kecil ataupun kawasan rumput mereka jarang di pijak dsb) adalah berbeza dari satu lokasi ke satu lokasi.

Selamat mencuba!

Posted in Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

4 cara baiki pdg golf

Posted by mynormas on May 5, 2014

This post is a how-to. As in How To Skin A Cat; or How To Leave a Guy in 10 Days; or How to tie a tie or the impossible but best-selling: How to lose weight. Stuff like that. Since this is a blog about grass, I am talking about how to improve a golf course in the local lingo. I mean, I talk about it in the local lingo, not improve it in the local lingo… never mind. 

Saya percaya ramai di antara pembaca laman web ini adalah orang yang mempunyai kepentingan di padang atau kelab golf, samada sebagai pengurusan, pekerja ataupun ahli kelab. Mungkin ada di antara anda duduk di dalam Jawantkuasa atau Committee atau sub-committee. Mungkin ada di antara pembaca yang mempunyai rasa sayang kepada kelab golf sebagai ahli, atau sebagai ‘regular’ yang sering mengunjungi. Saya selalu menerima pertanyaan dari orang ramai tentang cara untuk memperbaiki kelab atau padang golf mereka. Di sini saya beri beberapa cara.

1. Perbaiki kelajuan green. Improve your Green Speed (not necessarily increase them)

“Of course” saya boleh dengar kata pembaca “siapa tak tau. Tak payah nak bayar konsultan pun kita dah tahu”. Perhatikan saya guna perkataan ‘Perbaiki’ dan bukan ‘Tambah’ kelajuan green. Banyak padang golf yang mempunyai kelajuan yang tidak sekata di antara satu green kepada green yang lain. Green di lubang 4 mempunyai kelajuan 8 kaki, green 5 kelajuan 9 kaki 2 inci dan green 6 berkelajuan 7 kaki 10 inci. Kebanyakkan golfer takkan perasan perbezaan kelajuan tidak melebihi 1 kaki, tetapi mereka akan perasan bahawa green susah nak putting; terutamanya pada kelajuan melebihi 8 kaki yang dianggap laju. Kebanyakkan golfer tidak dapat membuat putting yang betul dan akan memuji kelab kerana green yang mencabar; apa yang mereka tidak tahu ialah green di kelab tersebut tidak adil kerana tidak konsisten.

I love this guy. He knows how to appreciate a good consultant who brought him good greens at minimum cost. You would too.

I love this guy. He knows how to appreciate a consultant who brought him good greens at minimum cost. You would too.

Dan bila sebuah kelab mahukan green yang laju; apa yang akan di lakukan biasanya ialah menurunkan ketinggian potongan sehingga green stress. Sebenarnya ada banyak lagi cara lain untuk menambah kelajuan green.

Green yang baik adalah juga green yang ‘true’ (terjemahan: benar?). Green yang true adalah green yang bila bola di ketuk atau di baling dengan kekuatan dan arah yang sama; ia akan bergolek pada jarak dan arah yang sama. Tidak ada ketul pasir, tidak ada grain rumput yang akan memesongkan bola.

Green yang sihat dengan kelajuan yang munasabah (7 – 9 kaki), true dan konsisten dari green 1 hingga 18 (perbezaan di antara green paling laju dan paling perlahan dalam 18 lubang ialah 1 – 12inci) adalah apa yang sebenarnya memuaskan hati majority golfer.

2. Ambil perhatian benda-benda remeh. (Take care of the little things)

Seorang kawan pernah beritahu saya bahawa padang golf x adalah padang golf paling cantik yang dia pernah main. Dari pemerhatian saya, satu perkara yang padang itu buat tetapi di abaikan oleh padang lain ialah menggunting rumput tepi jalan supaya ia kelihatan lurus, tersusun dan kemas.

This flag used to be white(r).

This flag used to be white(r).

Saya biasa lihat padang golf yang mempunyai pasu pecah di tepi jalan, papan tanda yang kotor, cat yang hampir tanggal atau pudar, air yang busuk di tandas halfway hut, bendera koyak, tee marker yang berlainan warna, batang pin yang dah tak ada warna dan macam-macam lagi benda yang menyakitkan mata.

Tidak ada pemain golf yang akan komen “cantiklah tiang bendera awak” atau “tee marker awak baguslah” atau “rumput tepi jalan awak kemaslah” dan sebagainya; tetapi mereka akan perasan bahawa “padang golf ini cantiklah” walaupun mereka tak pasti kenapa.

Ini adalah sebab utama kenapa terdapat perbezaan dan pujian dari pelanggan bila terdapat pengurusan baru di sebuah kelab. Orang lama dah lali dengan masalah lama. Orang baru akan bertindak untuk memperbaikki benda kecil yang dia tahu dia mampu buat serta merta dengan kos rendah.

Cadangan saya, sediakan beberapa tin cat (RM5 se tin di kedai hardware) kita boleh menyembur cat baru perkakas atau perabot padang golf setiap bulan puasa atau waktu hollow-tine ketika pelanggan kurang.

3. Cantikkan tempat di mana pelanggan tunggu (Beautify at the places where your customer waits)

Di mana tempat pelanggan tunggu? Tee hole 1, hole 10, lubang-lubang par3, halfway hut, starter hut, bagdrop, car park dan sebagainya.

Sedikit warna dari bunga-bunga tempatan atau cat-cat menarik untuk dinding atau tiang tertentu akan menambah seri suatu kawasan. Anda mungkin tak mampu untuk lanskapkan seluruh padang, tapi cantikkan lanskap di tempat-tempat tersebut kerana waktu menunggu adalah waktu pelanggan memberi perhatian kepada sekelilingnya.

Jika tak mampu untuk penambahan warna atau pokok; sekurang-kurangnya jaga kebersihan. Pastikan kawasan tersebut kemas dan rapi. Letak satu atau dua kerusi/bangku supaya pelanggan selesa. Saya pernah nampak kelab yang menggunakan bangku usang tetapi bersih dan kemas; hasilnya? Nampak macam antik.

Cadangan saya ialah, berfikir sebagai pelanggan untuk sehari. Di mana mereka berhenti? Di mana mereka menunggu ‘kaki golf’ mereka? Di mana tempat mereka beratur untuk membuat bayaran? Par 3 mana yang paling banyak flight menunggu? Perbaiki pemandangan kawasan itu.

4. Cari Pendapat Orang ketiga yang Berpengalaman (Get an experienced third-party opinion)

Cari atau upah orang yang boleh memberi pendapat tentang semua yang di atas; dan lebih lagi.

This guy looks like he knows what he's looking for.

This guy looks like he knows what he’s looking for.

Kadang-kadang, bukan masalah orang di kelab tersebut tak boleh menjalankan tugas; tetapi oleh kerana telah lama di satu tempat, mereka telah lali dan terlepas pandang apa yang orang lain (termasuk pelanggan) nampak sebagai tidak cantik atau tidak kemas.

Tambahan pula, dengan isu-isu politik dalaman yang mungkin menimbulkan syak wasangka dari nasihat yang di beri oleh rakan sekerja, mendapat pendapat yang sama dari orang ketiga yang mempunyai kredibiliti akan membantu supaya kerja boleh di lakukan tanpa segan atau gentar.

Cari orang yang pernah menjalankan tugas yang sama dan cemerlang dalam tugas tersebut. Dan satu kriteria yang lebih penting, cari orang yang jika anda yang membayar upah kepada mereka, tidak akan menggunakan kepercayaan anda untuk memberi barangan dari pembekal yang memberi mereka komisen paling tinggi.

Pastikan orang tersebut bukan sahaja boleh memberitahu apa yang patut di buat, tetapi juga boleh mengajar kenapa dan bagaimana ia patut di buat.

Pandangan saya: cari seorang penasihat atau konsultan.

Menjaga padang golf tidak memerlukan PhD atau pengetahuan membina roket. Di banyak perkara ia adalah pengetahuan am dan pemerhatian tentang pengalaman lalu atau pengalaman di padang lain. Di masa yang sama, tidak ada dua padang golf yang sama, malah, tidak ada dua green yang sama. Setiap satu memerlukan tindakan khusus untuk memperbaiki keadaan.

Tapi saya juga pernah berjumpa dengan kelab yang mempunyai masalah kerana terlalu ramai ‘pakar’; semua orang ada pendapat bagaimana untuk memperbaik padang golf hinggakan si Superintenden yang jadi bingung.

Tapi bila Superintenden kata dia perlukan bajet lebih; tiba-tiba semua orang diam.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , , | Leave a Comment »

Jerebu dan rumput

Posted by mynormas on March 4, 2014

Jerebu telah kembali ke Malaysia, kali ini, lebih awal dari tahun-tahun sebelumnya.

Jerebu yang menghalang sinar matahari.

Jerebu yang menghalang sinar matahari.

Biasanya kita akan lebih risau tentang kesihatan kita dan manusia lain bila kita bercerita tentang jerebu ini. Masa ini juga ialah masa untuk sesetengah orang untuk mencari salah siapa yang menyebabkan jerebu.

Dengan membuat andaian anda membaca ini kerana anda mahukan cadangan untuk rumput atau mungkin tumbuhan lanskap anda, maka saya akan abaikan cadangan untuk kesihatan manusia atau siapa bakar apa dan dimana dalam artikel ini.

Tidak ada kajian khusus pernah di buat untuk menilai kesan jerebu keatas rumput. Setakat yang saya temui, terdapat kajian keatas padi, tembakau, dan Meranti.

Dua perkara utama pada jerebu akan memberi kesan pada rumput:

Pertamaialah jerebu tebal mengurangkan cahaya matahari yang akan mempengaruhi keupayaan rumput membuat makanan melalui proses fotosintesis. Fotosintesis hanya mampu berlaku bila tumbuhan mendapat cahaya matahari yang cukup.

Rumput sebelah kanan menerima kurang cahaya matahari.

Tumbuhan (rumput) yang tidak mampu membuat makanan tadi akan menggunakan tenaga simpanan yang ada di bahagian-bahagian lain seperti di batang atau akar. Bila tenaga simpanan ini habis dan masih tidak cukup sinar matahari untuk membuat fotosintesis, maka rumput ini akan mula memanjangkan lai daun nya.  Ia akan cuba untuk menambah luas permukaan daun supaya boleh memaksimakan cahaya matahari yang ada. Anda pernah lihat rumput yang tumbuh di kawasan redup? Ia akan menjadi lebih panjang dari biasa; panjang tapi kurus.

Kedua, di dalam jerebu tersebut terkandung partikel-partikel seni yang akhirnya akan mendap ke atas permukaan rumput. Kalau seni yang saya maksudkan ialah seni budaya tidaklah ia menjadi masalah. Tapi partikel2 disini ialah oksida dan juga ‘heavy metal’ seperti Plumbum dan Sulfur. Ia akan melekat pada permukaan daun atau tanah. Jika dibiarkan unsur2 ini akan terkumpul dan akhirnya memberi kesan ke atas kimia tanah atau rumput tadi.

Satu lagi kemungkinan ialah ‘hujan asid’ iaitu kombinasi hujan dan pencemaran udara. Tidaklah bermaksud akan berlaku hujan yang boleh melubangkan baju anda; tapi tahap keasidan air yang turun itu ialah lebih dari hujan biasa. Ini berlaku walaupun tiada jerebu. Anda juga bertanggungjawab untuk fenomena ini bila anda membuat apa2 pembakaran, termasuk enjin kereta anda. Hujan asid ini akan – sedikit sebanyak – meninggalkan kesan keasidan pada tanah juga.

Cadangan saya

Saya hanya mencadangkan anda perhatikan rumput anda, jika anda dapati ia mula memanjang (tanda-tanda nya ialah, anda mula memotong lebih banyak batang dari daun, atau anda dapati lebih banyak ‘sampah’ di kutip oleh pemotong anda dari biasa, atau sekadar dari pemerhatian mata kasar) maka anda patut menaikkan ketinggian potongan. Terutamanya green di padang golf.

Jika anda mampu siram dengan kuantiti yang banyak untuk ‘membasuh’ permukaan lai daun dan membawa partikel2 seni tadi  ke dalam tanah. Anda juga boleh membantu perjalanan air ke dalam tanah dengan hollow tining, slicing, spiking atau semata-mata mencucuk-cucuk tanah supaya air boleh turun ke bawah dengan cepat.

Lagi?  Doa banyak-banyak untuk mintak hujan atau salahkan orang sebelah yang tengah bakar sampah tu…

Posted in Greens, Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Menyiram waktu panas

Posted by mynormas on June 4, 2012

Elakkan dari menyiram air mengikut jadual tertentu. Kita sebagai manusia secara amnya tidak minum air mengikut jadual, tetapi mengikkut kehausan jadi kita menyiram rumput pun sebaiknya mengikut keperluan rumput.  Apa yang saya maksudkan di sini ialah menyiram rumput setiap hari pukul 8 pagi atau pukul 6 petang. Kalau tengah hujan pun kita siram jugak kerana nak ikut jadual.

Siram ikut keperluan.  Jika tanah pada kedalaman satu inci di bawah masih basah; tak perlu siram. Jika ia kering; boleh (bukan mesti) siram.

Ini bermakna ada hari kita siram satu hari sekali, ada hari dua kali dan ada hari tiga kali sehari. Dan kadang-kadang: tak siram berhari-hari.

Tips;

  • untuk kawasan yang redup; elakkan siram di waktu petang. Kawasan yang basah di waktu petang akan menggalakkan rumput.
  • amalkan siram di awal pagi; air akan kekal di dalam tanah di waktu rumput memerlukannya sewaktu terik nanti.
  • Bila siram, siram hingga di anggarkan air akan tembus beberrapa inci ke dalam tanah. Ini akan menggalakkan akar tumbuh panjang mencari air.
  • Menyiram terlalu kerap (untuk kawasan rumput yang dah matang) akan menyebabkan rumput manja dan terlalu mengharapkan air yang di siram dengan tidak berusaha mencari air sendiri.
  • Terik matahari boleh membakar akar rerambut yang berada di berhampiran permukaan tanah.
  • Syringe ialah suatu teknik menyiram yang berfungsi menyejukkan permukaan rumput (dan bukan ‘memberi air’).
  • Rumput yang ditanam di atas pasir lebih memerlukan air di siram daripada rumput yang di tanam di atas tanah.
  • Tidak semua tempat memerlukan jumlah air yang sama. Ada tempat perlu di siram lebih dari tempat yang lain.
  • Jangan siram hingga mencapai tahap tepu tanah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Jangan siram di kawasan lereng sehingga air mengalir ke bawah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Umumnya; siram jarang-jarang tapi dalam-dalam adalah prinsip menyiram rumput di kawasan matang.
  • Menyejukkan rumput di waktu terik panas akan menyelamatkan akar rumput yang dekat dengan permukaan dan mengurangkan kadar kehilangan air.
  • Jika anda mampu menyiram hanya sekali dalam sehari; siram pagi. Bukan petang; dah terlambat dan akan menyebabkan lumut dan penyakit.
  • Jika anda mengalami localized dry spot (LDS) gunakan ‘wetting agent’ ataupun tebuk tempat tersebut supaya air boleh tembus. LDS biasanya di sebabkan oleh tanah hydrophobic dan air hanya di permukaan.

Selamat mencuba!

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , | 4 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,073 other followers

%d bloggers like this: