Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

Posts Tagged ‘padang golf’

4 cara perbaiki padang golf

Posted by mynormas on May 5, 2014

This post is a how-to. As in How To Skin A Cat; or How To Leave a Guy in 10 Days; or 9 Ways to Skin A Cat. Stuff like that. Since this is a blog about grass, I am talking about how to improve a golf course in the local lingo. I mean, I talk about it in the local lingo, not improve it in the local lingo… never mind. 

Saya percaya ramai di antara pembaca laman web ini adalah orang yang mempunyai kepentingan di padang atau kelab golf, samada sebagai pengurusan, pekerja ataupun ahli kelab. Mungkin ada di antara anda duduk di dalam Jawantkuasa atau Committee atau sub-committee. Mungkin ada di antara pembaca yang mempunyai rasa sayang kepada kelab golf sebagai ahli, atau sebagai ‘regular’ yang sering mengunjungi. Saya selalu menerima pertanyaan dari orang ramai tentang cara untuk memperbaiki kelab atau padang golf mereka. Di sini saya beri beberapa cara.

1. Perbaiki kelajuan green. Improve your Green Speed (not necessarily increase them)

“Of course” saya boleh dengar kata pembaca “siapa tak tau. Tak payah nak bayar konsultan pun kita dah tahu”. Perhatikan saya guna perkataan ‘Perbaiki’ dan bukan ‘Tambah’ kelajuan green. Banyak padang golf yang mempunyai kelajuan yang tidak sekata di antara satu green kepada green yang lain. Green di lubang 4 mempunyai kelajuan 8 kaki, green 5 kelajuan 9 kaki 2 inci dan green 6 berkelajuan 7 kaki 10 inci. Kebanyakkan golfer takkan perasan perbezaan kelajuan tidak melebihi 1 kaki, tetapi mereka akan perasan bahawa green susah nak putting; terutamanya pada kelajuan melebihi 8 kaki yang dianggap laju. Kebanyakkan golfer tidak dapat membuat putting yang betul dan akan memuji kelab kerana green yang mencabar; apa yang mereka tidak tahu ialah green di kelab tersebut tidak adil kerana tidak konsisten.

I love this guy. He knows how to appreciate a good consultant who brought him good greens at minimum cost. You would too.

I love this guy. He knows how to appreciate a consultant who brought him good greens at minimum cost. You would too.

Dan bila sebuah kelab mahukan green yang laju; apa yang akan di lakukan biasanya ialah menurunkan ketinggian potongan sehingga green stress. Sebenarnya ada banyak lagi cara lain untuk menambah kelajuan green.

Green yang baik adalah juga green yang ‘true’ (terjemahan: benar?). Green yang true adalah green yang bila bola di ketuk atau di baling dengan kekuatan dan arah yang sama; ia akan bergolek pada jarak dan arah yang sama. Tidak ada ketul pasir, tidak ada grain rumput yang akan memesongkan bola.

Green yang sihat dengan kelajuan yang munasabah (7 – 9 kaki), true dan konsisten dari green 1 hingga 18 (perbezaan di antara green paling laju dan paling perlahan dalam 18 lubang ialah 1 – 12inci) adalah apa yang sebenarnya memuaskan hati majority golfer.

2. Ambil perhatian benda-benda remeh. (Take care of the little things)

Seorang kawan pernah beritahu saya bahawa padang golf x adalah padang golf paling cantik yang dia pernah main. Dari pemerhatian saya, satu perkara yang padang itu buat tetapi di abaikan oleh padang lain ialah menggunting rumput tepi jalan supaya ia kelihatan lurus, tersusun dan kemas.

This flag used to be white(r).

This flag used to be white(r).

Saya biasa lihat padang golf yang mempunyai pasu pecah di tepi jalan, papan tanda yang kotor, cat yang hampir tanggal atau pudar, air yang busuk di tandas halfway hut, bendera koyak, tee marker yang berlainan warna, batang pin yang dah tak ada warna dan macam-macam lagi benda yang menyakitkan mata.

Tidak ada pemain golf yang akan komen “cantiklah tiang bendera awak” atau “tee marker awak baguslah” atau “rumput tepi jalan awak kemaslah” dan sebagainya; tetapi mereka akan perasan bahawa “padang golf ini cantiklah” walaupun mereka tak pasti kenapa.

Ini adalah sebab utama kenapa terdapat perbezaan dan pujian dari pelanggan bila terdapat pengurusan baru di sebuah kelab. Orang lama dah lali dengan masalah lama. Orang baru akan bertindak untuk memperbaikki benda kecil yang dia tahu dia mampu buat serta merta dengan kos rendah.

Cadangan saya, sediakan beberapa tin cat (RM5 se tin di kedai hardware) kita boleh menyembur cat baru perkakas atau perabot padang golf setiap bulan puasa atau waktu hollow-tine ketika pelanggan kurang.

3. Cantikkan tempat di mana pelanggan tunggu (Beautify at the places where your customer waits)

Di mana tempat pelanggan tunggu? Tee hole 1, hole 10, lubang-lubang par3, halfway hut, starter hut, bagdrop, car park dan sebagainya.

Sedikit warna dari bunga-bunga tempatan atau cat-cat menarik untuk dinding atau tiang tertentu akan menambah seri suatu kawasan. Anda mungkin tak mampu untuk lanskapkan seluruh padang, tapi cantikkan lanskap di tempat-tempat tersebut kerana waktu menunggu adalah waktu pelanggan memberi perhatian kepada sekelilingnya.

Jika tak mampu untuk penambahan warna atau pokok; sekurang-kurangnya jaga kebersihan. Pastikan kawasan tersebut kemas dan rapi. Letak satu atau dua kerusi/bangku supaya pelanggan selesa. Saya pernah nampak kelab yang menggunakan bangku usang tetapi bersih dan kemas; hasilnya? Nampak macam antik.

Cadangan saya ialah, berfikir sebagai pelanggan untuk sehari. Di mana mereka berhenti? Di mana mereka menunggu ‘kaki golf’ mereka? Di mana tempat mereka beratur untuk membuat bayaran? Par 3 mana yang paling banyak flight menunggu? Perbaiki pemandangan kawasan itu.

4. Cari Pendapat Orang ketiga yang Berpengalaman (Get an experienced third-party opinion)

Cari atau upah orang yang boleh memberi pendapat tentang semua yang di atas; dan lebih lagi.

This guy looks like he knows what he's looking for.

This guy looks like he knows what he’s looking for.

Kadang-kadang, bukan masalah orang di kelab tersebut tak boleh menjalankan tugas; tetapi oleh kerana telah lama di satu tempat, mereka telah lali dan terlepas pandang apa yang orang lain (termasuk pelanggan) nampak sebagai tidak cantik atau tidak kemas.

Tambahan pula, dengan isu-isu politik dalaman yang mungkin menimbulkan syak wasangka dari nasihat yang di beri oleh rakan sekerja, mendapat pendapat yang sama dari orang ketiga yang mempunyai kredibiliti akan membantu supaya kerja boleh di lakukan tanpa segan atau gentar.

Cari orang yang pernah menjalankan tugas yang sama dan cemerlang dalam tugas tersebut. Dan satu kriteria yang lebih penting, cari orang yang jika anda yang membayar upah kepada mereka, tidak akan menggunakan kepercayaan anda untuk memberi barangan dari pembekal yang memberi mereka komisen paling tinggi.

Pastikan orang tersebut bukan sahaja boleh memberitahu apa yang patut di buat, tetapi juga boleh mengajar kenapa dan bagaimana ia patut di buat.

Pandangan saya: cari seorang penasihat atau konsultan.

Menjaga padang golf tidak memerlukan PhD atau pengetahuan membina roket. Di banyak perkara ia adalah pengetahuan am dan pemerhatian tentang pengalaman lalu atau pengalaman di padang lain. Di masa yang sama, tidak ada dua padang golf yang sama, malah, tidak ada dua green yang sama. Setiap satu memerlukan tindakan khusus untuk memperbaiki keadaan.

Tapi saya juga pernah berjumpa dengan kelab yang mempunyai masalah kerana terlalu ramai ‘pakar’; semua orang ada pendapat bagaimana untuk memperbaik padang golf hinggakan si Superintenden yang jadi bingung.

Tapi bila Superintenden kata dia perlukan bajet lebih; tiba-tiba semua orang diam.

About these ads

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Maintenance, Padang Golf | Tagged: , , | Leave a Comment »

Jerebu dan rumput

Posted by mynormas on March 4, 2014

Jerebu telah kembali ke Malaysia, kali ini, lebih awal dari tahun-tahun sebelumnya.

Jerebu yang menghalang sinar matahari.

Jerebu yang menghalang sinar matahari.

Biasanya kita akan lebih risau tentang kesihatan kita dan manusia lain bila kita bercerita tentang jerebu ini. Masa ini juga ialah masa untuk sesetengah orang untuk mencari salah siapa yang menyebabkan jerebu.

Dengan membuat andaian anda membaca ini kerana anda mahukan cadangan untuk rumput atau mungkin tumbuhan lanskap anda, maka saya akan abaikan cadangan untuk kesihatan manusia atau siapa bakar apa dan dimana dalam artikel ini.

Tidak ada kajian khusus pernah di buat untuk menilai kesan jerebu keatas rumput. Setakat yang saya temui, terdapat kajian keatas padi, tembakau, dan Meranti.

Dua perkara utama pada jerebu akan memberi kesan pada rumput:

Pertamaialah jerebu tebal mengurangkan cahaya matahari yang akan mempengaruhi keupayaan rumput membuat makanan melalui proses fotosintesis. Fotosintesis hanya mampu berlaku bila tumbuhan mendapat cahaya matahari yang cukup.

Rumput sebelah kanan menerima kurang cahaya matahari.

Tumbuhan (rumput) yang tidak mampu membuat makanan tadi akan menggunakan tenaga simpanan yang ada di bahagian-bahagian lain seperti di batang atau akar. Bila tenaga simpanan ini habis dan masih tidak cukup sinar matahari untuk membuat fotosintesis, maka rumput ini akan mula memanjangkan lai daun nya.  Ia akan cuba untuk menambah luas permukaan daun supaya boleh memaksimakan cahaya matahari yang ada. Anda pernah lihat rumput yang tumbuh di kawasan redup? Ia akan menjadi lebih panjang dari biasa; panjang tapi kurus.

Kedua, di dalam jerebu tersebut terkandung partikel-partikel seni yang akhirnya akan mendap ke atas permukaan rumput. Kalau seni yang saya maksudkan ialah seni budaya tidaklah ia menjadi masalah. Tapi partikel2 disini ialah oksida dan juga ‘heavy metal’ seperti Plumbum dan Sulfur. Ia akan melekat pada permukaan daun atau tanah. Jika dibiarkan unsur2 ini akan terkumpul dan akhirnya memberi kesan ke atas kimia tanah atau rumput tadi.

Satu lagi kemungkinan ialah ‘hujan asid’ iaitu kombinasi hujan dan pencemaran udara. Tidaklah bermaksud akan berlaku hujan yang boleh melubangkan baju anda; tapi tahap keasidan air yang turun itu ialah lebih dari hujan biasa. Ini berlaku walaupun tiada jerebu. Anda juga bertanggungjawab untuk fenomena ini bila anda membuat apa2 pembakaran, termasuk enjin kereta anda. Hujan asid ini akan – sedikit sebanyak – meninggalkan kesan keasidan pada tanah juga.

Cadangan saya

Saya hanya mencadangkan anda perhatikan rumput anda, jika anda dapati ia mula memanjang (tanda-tanda nya ialah, anda mula memotong lebih banyak batang dari daun, atau anda dapati lebih banyak ‘sampah’ di kutip oleh pemotong anda dari biasa, atau sekadar dari pemerhatian mata kasar) maka anda patut menaikkan ketinggian potongan. Terutamanya green di padang golf.

Jika anda mampu siram dengan kuantiti yang banyak untuk ‘membasuh’ permukaan lai daun dan membawa partikel2 seni tadi  ke dalam tanah. Anda juga boleh membantu perjalanan air ke dalam tanah dengan hollow tining, slicing, spiking atau semata-mata mencucuk-cucuk tanah supaya air boleh turun ke bawah dengan cepat.

Lagi?  Doa banyak-banyak untuk mintak hujan atau salahkan orang sebelah yang tengah bakar sampah tu…

Posted in Greens, Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Malaysian Supts Harvard meet

Posted by mynormas on July 6, 2012

Firstly, it is Harvard Golf Club in Kedah, Malaysia; not the university in Massachusetts, US.

Secondly it is on the 17th July (Tuesday) from 11.45am. Yes there will be golf.

Thirdly it is open to non-members too.  Even if you were a member or you are not sure whether your membership is still valid or you are not sure whether you are welcome or not remember this; we are a small community and every person counts.

I find it difficult to understand why people can ask the question: “What has the association done?” when they are not even members of the association. The target of the question is inevitably the committee members when – by definition – an ‘association’ is the sum total of all its members. The best president or the best committee member is as helpless as a 90-year-old man in a whorehouse  if he/she does not have the support of the members.

Worse still, when they should be more than 200 members but there are only about 60 members on the roll which includes suppliers, Assistant Supt and Mechanics, it is kinda hard to do or say anything and claim that it is on behalf of the Malaysian Superintendents, don’t you think?

So come on. For the good of the industry, for the betterment of ourselves and our careers lets support the association. If not us, who? If we think we can do better; stand for election! If we think we have ideas; speak up! If we think we have limited time but want to help; volunteer!  If we can do nothing but want to support; become a member and pay the annual membership fee! At RM80-200 a year, even if all superintendents are members, we will not be a rich association. And you will not be poorer.

If the majority of the Malaysian clubs’ superintendents are part of the association, then the committee will have the right, the voice and the guts to say that “we are representing the Malaysian Superintendents” AND then and only then can you ask; “What have the Association done?”

Lastly: Talk is Cheap, and if that is all you can do, so are you.

You want to do something now? Print this form, fill it up and fax back to Bama. For enquiries you can also call Bama. Her numbers are on the form. Oh you can’t go to Kedah? At the very least, be part of the association. Call Bama and ask for the membership form or pay your fees and reinstate as a member – again. If you are not in the golf course industry, fret not, the association has room for you too; call Bama. Student? Call Bama. Lonely? Call your mother.

P.S. I’ll be in Kuala Trengganu on the 16th so chances are I may not be able to make it to Kedah too. But hey; at least I’m a member. You?

Too small? too blur? call Bama at number on the form and quit making excuses.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Jerebu (haze) & rumput

Posted by mynormas on June 19, 2012

Episod jerebu akan berulang hampir setiap tahun pada musim kemarau sejak 10 tahun yang lalu. Kini ia kembali lagi.

Gambar jerebu di sebuah padang golf

Biasanya kita akan lebih risau tentang kesihatan kita dan manusia lain bila kita bercerita tentang jerebu ini. Masa ini juga ialah masa untuk sesetengah orang untuk mencari salah siapa yang menyebabkan jerebu.

Dengan membuat andaian anda membaca ini kerana anda mahukan cadangan untuk rumput atau mungkin tumbuhan lanskap anda, maka saya akan abaikan cadangan untuk kesihatan manusia atau siapa bakar apa dan dimana dalam artikel ini.

Tidak ada kajian khusus pernah di buat untuk menilai kesan jerebu keatas rumput. Setakat yang saya temui, terdapat kajian keatas padi, tembakau, dan Meranti.

Dua perkara utama pada jerebu akan memberi kesan pada rumput:

Pertamaialah jerebu tebal mengurangkan cahaya matahari yang akan mempengaruhi keupayaan rumput membuat makanan melalui proses fotosintesis. Fotosintesis hanya mampu berlaku bila tumbuhan mendapat cahaya matahari yang cukup.

Rumput sebelah kanan menerima kurang cahaya matahari.

Tumbuhan (rumput) yang tidak mampu membuat makanan tadi akan menggunakan tenaga simpanan yang ada di bahagian-bahagian lain seperti di batang atau akar. Bila tenaga simpanan ini habis dan masih tidak cukup sinar matahari untuk membuat fotosintesis, maka rumput ini akan mula memanjangkan lai daun nya.  Ia akan cuba untuk menambah luas permukaan daun supaya boleh memaksimakan cahaya matahari yang ada. Anda pernah lihat rumput yang tumbuh di kawasan redup? Ia akan menjadi lebih panjang dari biasa; panjang tapi kurus.

Kedua, di dalam jerebu tersebut terkandung partikel-partikel seni yang akhirnya akan mendap ke atas permukaan rumput. Kalau seni yang saya maksudkan ialah seni budaya tidaklah ia menjadi masalah. Tapi partikel2 disini ialah oksida dan juga ‘heavy metal’ seperti Plumbum dan Sulfur. Ia akan melekat pada permukaan daun atau tanah. Jika dibiarkan unsur2 ini akan terkumpul dan akhirnya memberi kesan ke atas kimia tanah atau rumput tadi.

Satu lagi kemungkinan ialah ‘hujan asid’ iaitu kombinasi hujan dan pencemaran udara. Tidaklah bermaksud akan berlaku hujan yang boleh melubangkan baju anda; tapi tahap keasidan air yang turun itu ialah lebih dari hujan biasa. Ini berlaku walaupun tiada jerebu. Anda juga bertanggungjawab untuk fenomena ini bila anda membuat apa2 pembakaran, termasuk enjin kereta anda. Hujan asid ini akan – sedikit sebanyak – meninggalkan kesan keasidan pada tanah juga.

Penyelesaiannya? Saya hanya mencadangkan anda perhatikan rumput anda, jika anda dapati ia mula memanjang (anda mula memotong lebih banyak batang dari daun, atau anda dapati lebih banyak ‘sampah’ di kutip oleh pemotong anda dari biasa, atau sekadar dari pemerhatian) maka anda patut menaikkan ketinggian potongan. Terutamanya green di padang golf.

Anda juga patut menambah kekerapan penyiraman kerana ini akan membantu ‘membasuh’ permukaan lai daun dan membawa partikel2 seni tadi  ke dalam tanah. Anda juga boleh membantu perjalanan air ke dalam tanah dengan hollow tining, slicing, spiking atau semata-mata mencucuk-cucuk tanah supaya air boleh turun ke bawah dengan cepat.

Lagi?  Doa banyak-banyak untuk mintak hujan atau salahkan orang sebelah yang tengah bakar sampah tu…

Rujukan:

1

The Economic Impacts of the 1997 Haze Episode on the Agricultural Sector.
Mohd. Nasir Hassan, Muhammad Awang, Shantakumari Rajan, Ahmad Makmom Abdullah,
Dzulkifly Kuang, Wan Zin Wan Yunus, Ramdzani Abdullah, Mohd. Pauzi Zakaria, Theng Lee Chong, and Abu BakarJaafar
www.econ.upm.edu.my/~peta/nassir_h/nassir_h.pdf

2

 http://cpcp.ensearch.org/wapi/mctxwapi.dll/getObject?mid=TEAM%2013&ObjID=12

3

Project no. J06: 4-07-05-015
ECOSYSTEM PHYSIOLOGY: MICROSITE VARIATION OF LIGHT AVAILABILITY DURING HAZE AND NON-HAZE EPISODE AND ITS EFFECTS ON SIMULATED LEAF CARBON GAIN IN A TROPICAL RAIN FOREST
Awang1, M.B., Tang2, Y., Kachi2, N., and A. Furukawa2
1Dept. of Environmental Science, UPM, Serdang, Selangor
2Division of Global Environment, NIES, Japan

4

AIR POLLUTION AND VEGETATION: EFFECT OF ELEVATED CO2 AND O3 ON MALAYSIAN RICE (ORYZA SATIVA VAR. MR123), TOBACCO (NACOTIANA TABACCUM-LTN) AND MERANTI (SHOREA ACUMINATA) SEEDLINGS
Muhamad Awang
Department of Environmental Science, UPM, Serdang, Selangor

Posted in Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | 3 Comments »

Menyiram waktu panas

Posted by mynormas on June 4, 2012

Elakkan dari menyiram air mengikut jadual tertentu. Kita sebagai manusia secara amnya tidak minum air mengikut jadual, tetapi mengikkut kehausan jadi kita menyiram rumput pun sebaiknya mengikut keperluan rumput.  Apa yang saya maksudkan di sini ialah menyiram rumput setiap hari pukul 8 pagi atau pukul 6 petang. Kalau tengah hujan pun kita siram jugak kerana nak ikut jadual.

Siram ikut keperluan.  Jika tanah pada kedalaman satu inci di bawah masih basah; tak perlu siram. Jika ia kering; boleh (bukan mesti) siram.

Ini bermakna ada hari kita siram satu hari sekali, ada hari dua kali dan ada hari tiga kali sehari. Dan kadang-kadang: tak siram berhari-hari.

Tips;

  • untuk kawasan yang redup; elakkan siram di waktu petang. Kawasan yang basah di waktu petang akan menggalakkan rumput.
  • amalkan siram di awal pagi; air akan kekal di dalam tanah di waktu rumput memerlukannya sewaktu terik nanti.
  • Bila siram, siram hingga di anggarkan air akan tembus beberrapa inci ke dalam tanah. Ini akan menggalakkan akar tumbuh panjang mencari air.
  • Menyiram terlalu kerap (untuk kawasan rumput yang dah matang) akan menyebabkan rumput manja dan terlalu mengharapkan air yang di siram dengan tidak berusaha mencari air sendiri.
  • Terik matahari boleh membakar akar rerambut yang berada di berhampiran permukaan tanah.
  • Syringe ialah suatu teknik menyiram yang berfungsi menyejukkan permukaan rumput (dan bukan ‘memberi air’).
  • Rumput yang ditanam di atas pasir lebih memerlukan air di siram daripada rumput yang di tanam di atas tanah.
  • Tidak semua tempat memerlukan jumlah air yang sama. Ada tempat perlu di siram lebih dari tempat yang lain.
  • Jangan siram hingga mencapai tahap tepu tanah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Jangan siram di kawasan lereng sehingga air mengalir ke bawah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Umumnya; siram jarang-jarang tapi dalam-dalam adalah prinsip menyiram rumput di kawasan matang.
  • Menyejukkan rumput di waktu terik panas akan menyelamatkan akar rumput yang dekat dengan permukaan dan mengurangkan kadar kehilangan air.
  • Jika anda mampu menyiram hanya sekali dalam sehari; siram pagi. Bukan petang; dah terlambat dan akan menyebabkan lumut dan penyakit.
  • Jika anda mengalami localized dry spot (LDS) gunakan ‘wetting agent’ ataupun tebuk tempat tersebut supaya air boleh tembus. LDS biasanya di sebabkan oleh tanah hydrophobic dan air hanya di permukaan.

Selamat mencuba!

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , | 4 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 986 other followers

%d bloggers like this: