Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Posts Tagged ‘padang bola’

Rumput Plastik

Posted by mynormas on June 19, 2015

Kebanyakan padang di Malaysia sekarang menggunakan rumput betul dan di bina dengan kos yang tinggi tetapi selepas beberapa bulan, ia tidak kelihatan seperti padang lagi kerana faktor cuaca, penggunaan, kesilapan pembinaan, rumput yang tidak sesuai ataupun faktor penyelenggaraan. Oleh itu ada yang telah menggunakan rumput tiruan – setakat ini, Malaysia belum lagi ada padang hybrid seperti di Singapura – untuk mengatasi faktor-faktor tersebut.

Seperti hampir semua benda, rumput tiruan ada kebaikan dan keburukkan nya. Sebelum kita pergi lebih jauh, rumput tiruan bukan di buat dari ‘plastik’ per se; sebalknya ia adalah fiber yang boleh di buat menggunakan tiga jenis komponen iaitu polyethylene (PE), polypropylene (PP) dan nylon.

Di antara kebaikan rumput tiruan ialah:

  1. Sangat sedikit penyelenggaraan di perlukan. Tiada baja, penyakit, serangga atau pemotongan di perlukan.
  2. Ia boleh di gunakan di setiap ketika. Selepas hujan, awal pagi, lewat petang sebaik sahaja selepas pasukan sebelum itu meninggalkan padang dsb.
  3. Pelbagai kegunaan. Suatu padang boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti sukan atau bukan sukan. Ia boleh di warnakan dengan pelbagai warna untuk membezakan garisan warna sukan.
  4. Padang rumput tiruan tidak menakung air dengan syarat ia di bina dengan betul, ia tidak mempunyai lapisan organik atau thatch yang akan bertindak seperti sponge untuk ‘memegang’ air.
  5. Ia di laporkan boleh mengurangkan kecederaan yang datang dari permukaan padang yang tidak rata atau licin atau berlumpur.
  6. Padang rumput tiruan juga menjimatkan air.

http://www.momsteam.com/health-safety/turf-wars-pros-and-cons-of-artificial-turf

http://www.dessosports.com/artificial-turf/benefits

http://www.syntheticturfcouncil.org/?page=FAQs

Keburukkan rumput tiruan? Sebelum lihat senarai, apa kata kita lihat video pendek tentang Women’s World Cup yang berlangsung di Canada dan kesemua perlawanan adalah di atas rumput tiruan (sebahagian pemain telah mengemukakan saman keatas FIFA tentang ini). Untuk pengetahuan semua 120 darjah Fahrenheit (suhu padang dalam video tersebut) = 49 darjah Celsius, dan 130 darjah Fahrenheit = 54 darjah Celsius. Suhu cuaca Kanada? Pada waktu itu ia di laporkan sebagai lebihkurang 21 darjah Celsius. Sebagai perbandingan suhu cuaca di Kuala Lumpur di siang hari ialah di antara 32 hingga 34 darjah Celsius.

Keburukan rumput tiruan ialah :

  1. Kos pemasangan yang tinggi. Saya pernah di beritahu ia melebihi RM1 juta ringgit satu padang bola.
  2. Suhu padang yang tinggi. Bahan yang di gunakan untuk membuat rumput tiruan dan juga bahan yang berada di bawah rumput menaikkan suhu padang.
  3. Pencemaran. Rumput asli mempunyai sifat penapisan bila air mengalir di atasnya, rumput tiruan tiada sifat ini malah akan melajukan pengeluaran air dari padang (yang juga merupakan kebaikkan nya).
  4. Ketika membuat sliding di atas rumput tiruan, ataupun jatuh secara terseret; pemain akan terdedah kepada luka atau dipanggil sebagai ‘turf burn’.
  5. Tempat pembiakan bakteria. Pakar perubatan mendapati bakteria staphylococci dan lain lain mampu hidup lebih dari 90 hari di atas rumput tiruan. Di tambah dengan risiko luka atau turf burn; jangkitan lebih mudah berlaku.
  6. Rumput tiruan di ‘topdress’ dengan getah halus yang mampu memburukkan orang yang memang mempunyai masalah pernafasan seperti pesakit asma.
  7. Selepas sekali menggunakan rumput tiruan, rumput asli tidak lagi dapat digunakan kerana tanah di bawah tiada lagi organisma hidup yang menyokong pertumbuhan rumput asli.
  8. kecederaan pemain; pemain-pemain profesional atau elit  (berbanding dengan pemain rekreasi atau riadah) mempunyai risiko kecederaan lutut atau ACL yang lebih tinggi secara perbandingan (lihat video seterusnya untuk statistik). Nota: kebanyakkan kajian adalah pada pemain American Football. Dan kebanyakkan nya di atas padang rumput tiruan generasi pertama.
  9. Ada pendapat yang mengaitkan rumput tiruan dengan kanser dan ada juga pendapat yang tidak bersetuju. Saya tidak akan perpanjangkan ini, sila Google sendiri.
  10. Padang rumput tiruan yang lama atau banyak di gunakan akan mempunyai rumput yang telah mula rosak mampu me lepaskan plumbum (lead) yang merupakan sumber toksik kepada manusia. Tiada masalah pada padang baru yang di buat dari rumput polyethylene sahaja.

http://www.momsteam.com/health-safety/turf-wars-pros-and-cons-of-artificial-turf

https://www.health.ny.gov/environmental/outdoors/synthetic_turf/crumb-rubber_infilled/fact_sheet.htm

http://news.discovery.com/earth/plants/world-cup-turf-battle-is-grass-better-150605.htm

Kita lihat video seterusnya:

Posted in Padang, Padang Bola, Rumput, stadium | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Ekonomik, bukan agronomik.

Posted by mynormas on May 19, 2015

Ini adalah isu yang selalu juga di tanyakan kepada saya: baja apa yang saya patut guna untuk rumput saya? Di dalam blog nya, Dr. Micah Woods seorang pakar rumput, dalam menjawab persoalan yang di tanyakan kepadanya tentang baja apakah yang perlu di gunakan di padang telah memberi suatu jawapan yang menarik

Gambar hiasan

Gambar hiasan

. Untuk pengetahuan; terdapat tiga atau empat jenis baja.

  1. Straight fertiliser (err… baja lurus?) iaitu baja yang mempunyai hanya satu nutrien sahaja seperti urea, MoP atau SoP.
  2. Baja campuran iaitu baja yang terdiri dari campuran baja di atas dalam kadar tertentu. Jadi ada seketul untuk nitrogen, seketul untuk phosphorus, seketul untuk kalium dan sebagainya.
  3. Baja compound iaitu baja yang dalam setiap ketul terdiri dari pelbagai nutrien.
  4. Baja organik.

Selain itu kita boleh juga membincangkan samada nak guna baja ‘slow-release’ iaitu ketulan baja yang mempunyai selaput khas yang akan menyebabkan nutrien keluar secara perlahan ataupun ia di ikat secara kimia dan di lepaskan secara perlahan.

Mengikut kata Dr Woods, pemilihan baja berbeza dari satu tempat ke satu tempat asalkan pembajaan itu mengikut keperluan rumput dan faktor utama yang menentukan samada kita akan menggunakan baja slow-release yang mahal dan mengaplikasi sebulan sekali atau seminggu sekali berbanding dengan menggunakan baja urea (contohnya) yang di aplikasi seminggu sekali atau dua kali ialah perbandingan harga dan kemampuan. Baja urea mungkin lebih murah dari baja slow-release tetapi kos penggunaan buruh mungkin berbeza dari satu tempat ke satu tempat.

Maka, pemilihan baja apa yang kita akan guna mesti di kira mengikut perbandingan kos per aplikasi dan bukan kos per bag sahaja. Itu pun kalau kita serius tentang pembajaan, selalu juga saya lihat orang yang membaja sekadar nama “Dah baja” sahaja; mereka tak pernah buat soil test dan tak tahu samada baja yang mereka tabur itu cukup atau terlebih.

Ada juga orang yang baja bila dia merasakan ‘rumput dah kuning’ dan perlu baja. Pasal tu lah Cowgrass selalu tak menjadi di padang bola kita; kerana ia secara genetik memang hijau gelap walaupun lama tak baja dan memang kurang sihat.

Jadi: kira kos aplikasi (gaji pekerja sehari + kos mesin + kos baja) bukan hanya berapa harga baja itu.

P.S. Untuk tuan rumah yang lebih selalu berinteraksi dengan saya di laman web ini berbanding dengan orang padang; saya cadangkan baja organik kerana baja organik ialah juga sejenis baja ‘slow-release’ yang akan mengeluarkan nutrien setelah di urai oleh bakteria atau mikro-organisma lain. Jika anda menggunakan sebarang jenis rumput karpet: dua bulan sekali. Jika Cowgrass setahun sekali atau dua kali. Lakukan pada masa anda mahukan rumput yang subur contohnya sebulan sebelum Hari Raya atau Chinese New Year atau Christmas atau seumpamanya yang senang ingat.

Posted in Golf Course | Tagged: , , , , | 3 Comments »

Cowgrass di Stadium Bukit Jalil

Posted by mynormas on April 6, 2015

News has it that the National Stadium in Bukit Jalil will soon be using Cowgrass on its field, replacing the current Bermuda grass. That news would not be surprising to most golf course superintendents who by experience, know that Bermuda is not a shade-tolerant species, though for me, when told that it was a new hybrid called “Green Mountain” I thought it may be a new shade-tolerant hybrid which I (and Mr. Google) have never heard of before. Perhaps this is something that just might work. I mean, someone would’ve research it or was given proof or assurance that this new hybrid is shade-tolerant. Right?

Cowgrass: Up Close and Personal

Cowgrass: Up Close and Personal

After all, before choosing a grass, we would need to know the suitability of the grass based on the field’s micro-climate kan? Not just the climate of the country. The use of the field must also be considered, choosing a grass based on its looks (this usually means dark green colour) would just invite… well, disaster. As at now, I am not sure about the effect of a field being below sea level (really? Bukit Jalil is below sea level!?) on grass health. I know that at a high altitude it gets colder and we can use cool season grass like Bentgrass is used on the greens of Cameron Highlands and Kinabalu golf clubs but at ‘lower than sea level’ altitude Bermuda won’t survive? Thats new to me but … but… how come its doing very well at the golf club next door?

Long story short, I still think changing the grass is a good idea. Cowgrass may not be the perfect grass, but in my opinion it is one of the best grass for that particular field, especially if the field is intendend for use with other activities other than football since I believe if the Cowgrass is well-maintained, it would recover faster from a few days of being covered with equipment eg stage or carpeting.

Khabarnya rumput di stadium Bukit Jalil akan di tukar ke Cowgrass. Saya berharap kali ini kita akan bernasib baik dan pemilihan rumput di lakukan dengan mengambilkira semua aspek berkaitan kesesuaian rumput dan stadium. Apa yang sesuai untuk suatu stadium di suatu lokasi tidak semestinya sesuai untuk lokasi lain.

Ia bukan sahaja tentang cuaca tetapi juga tentang micro-climate di sesuatu lokasi, begitu juga kegunaan dan kemampuan tuan punya padang untuk menjaga rumput tersebut. Kemampuan di sini bukan sahaja tentang wang ringgit tetapi juga tentang penjadualan penggunaan padang. Kalau padang itu sentiasa sibuk dengan aktiviti, janganlah guna rumput yang perlukan penjagaan yang tinggi (contohnya Paspalum atau Zoysia).

Saya tidak pasti apa kesan padang berada di bawah paras laut ke atas rumput: ini pertama kali saya dengar. Saya tahu kalau padang berada tinggi di atas paras laut dan cuaca menjadi sejuk kita boleh guna rumput musim sejuk seperti Bentgrass digunakan di padang golf di Cameron Highlands dan Gunung Kinabalu, tetapi tak pernah tahu ada masalah rumput bila padang di bawah paras laut malah, fakta bahawa Bukit Jalil di bawah paras laut pun adalah perkara baru untuk saya. Setahu saya, padang golf di sebelah stadium itu ada menggunakan tiga hybrid Bermuda iaitu Tifway 419, Greenlees Park dan juga Tifdwarf tanpa masalah kesihatan di sebabkan oleh berada di bawah paras laut.

Dari segi sains, kalau terlalu teduh, maka rumput tidak dapat cukup matahari untuk lakukan fotosintesis, tapi apa masalahnya kalau di bawah paras laut ya? Hairan juga saya. Mungkin ada pembaca yang boleh bantu?

Cowgrass bukan rumput yang sempurna ataupun perfect, tetapi pada pendapat saya ia adalah pilihan yang amat baik untuk stadium Bukit Jalil. Cowgrass mempunyai beberapa kelemahan juga, dalam konteks stadium ini, saya hanya mahu cerita tentang dua: ia tidak tahan kemarau dan ia mempunyai karakter/sifat daun yang lebih lembut.

Kalau tak puas hati apa yang saya cakap dan nak lebih selesa dengan mendengar dari pakar orang putih yang di depan nama dia ada pangkat ‘doktor’ boleh rujuk kepada slaid Dr Donald S. Loch dari University of Queensland dalam suatu seminar yang boleh di download dari laman web seorang lagi pakar rumput orang putih dan juga ada pangkat ‘doktor’ dan terus ke muka surat 3 slaid ke empat untuk cerita nya tentang Axonopus compressus atau Broadleaf Carpetgrass (mereka tak panggil Cowgrass, malah di Indonesia mereka panggil Elephantgrass atau rumput gajah).

Memanglah masalah tak tahan kemarau tu boleh di selesaikan dengan menggunakan sistem penyiraman, tetapi awas, terlalu pemurah dengan penyiraman akan menyebabkan rumput ber akar pendek dan mudah tersopak bila di sepak (sedap pulak bunyinya). Kepada tuan-tuan padang yang lain yang tak perlukan pakar berkulit putih dan ada pangkat doktor untuk menerima cadangan, saya cadangkan menyiram hanya di waktu pagi dan jika cuaca terlalu panas: di waktu tengahari untuk menyejukkan kanopi rumput. Jika tuan-tuan (ataupun puan; saya tidak sexist dan mungkin ada person-in-charge padang yang perempuan) mempunyai kemampuan menyiram yang terhad: siram hanya pada kotak penalti dahulu, kawasan padang lain kemudian.

Gambar kesan tine

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Satu lagi yang tuan-tuan perlu buat di waktu kering ialah ‘pengudaraan’ secara ringan, iaitu menggunakan besi tajam untuk menyucuk tanah dan membuat lubang-lubang kecil untuk membantu air turun.

Siram juga MENGIKUT KEPERLUAN dan bukan mengikut jadual. Kita kena balance keperluan supaya tidak memanjakan rumput. Jika dia manja, dia akan kurang lasak. pada waktu pagi, sebelum siram, guna paku atau pen (ambik atas meja orang lain) cucuk dan masukkan jari di beberapa tempat; kalau lembab, jangan siram pagi tu, test lagi tengahari nanti.

Tentang kelasakkan rumput; tak banyak yang saya boleh kata kecuali “Jaga pembajaan” iaitu baja ikut jadual. Saya cadangkan baja dua bulan sekali dengan baja yang kurang nitrogen dan mungkin lebih kalium. Baja sedikit tetapi selalu.

Satu lagi sebab saya sokong penggunaan Cowgrass ialah kerana ia adalah rumput yang amat tahan redup, ertinya kalau sekadar beberapa hari di tutup oleh papan plywood atau pentas; dia boleh recover dengan syarat penjagaan nya betul.

Ya, saya tergolong dalam kelompok kecil orang yang percaya bahwa padang bola boleh digunakan untuk tujuan lain. Malah pada pendapat saya, daripada padang itu di gunakan lima hari seminggu untuk bola yang akan merosakkan depan gol dan tempat sepak mula, lebih baik ia digunakan untuk aktiviti lain yang akan menggunakan kawasan lain di padang itu.

Nasihat ini terutamanya untuk padang awam; ingat, walaupun padang tu tak di gunakan, ia bukan lah bangunan stadium yang boleh di tutup lampu dan air hingga bulan depan: ia tetap kena di baja dua bulan sekali dan di potong seminggu dua kali (ya! seminggu dua kali!). Jadi lebih baik ia digunakan untuk konsert atau tarik tali atau apapun asalkan ada jugak duit masuk.

Nak buat perhimpunan pun boleh dengan syarat drainage ataupun sistem saliran berfungsi baik. Kita letak 22 orang atau 22,000 orang atas padang pun, setiap orang akan berada di atas petak peribadi nya sendiri yang mungkin seluas 1 meter persegi atau kurang; jadi apa masalahnya? Berat kolektif semua 22,000 orang tidak boleh berkumpul tertumpu kepada mana-mana titik kelemahan atas padang yang berada di atas tanah di bumi. Jangan gelak, kerana ini berbeza dengan contohnya Dataran Merdeka yang padangnya berada di atas tempat parkir yang mempunyai tiang. Maka berapa banyak beban yang boleh ada di atas padang akan bergantung kepada berapa beban yang boleh di terima oleh tiang-tiang dan palang-palang di antara tiang-tiang tersebut. Itu kena tanya para jurutera yang bertanggungjawab.

Kalau 22,000 orang ini mendatangkan masalah dengan ‘menggaulkan’ tanah dan menyebabkan padang berlumpur atau rumput terkopak, maka percayalah cakap saya, pemain bola pun akan menyebabkan kerosakkan yang sama, malah lebih teruk lagi kerana mereka berlari, menyepak, sliding dan melompat. 

Tapi jika padang itu mempunyai masalah saliran iaitu air sentiasa ada dalam profil tanah atau ia berada pada tahap tepu dengan air, padang itu akan mempunyai masalah; biar 22 orang ataupun 2 orang. Of course kesannya tertumpu pada tempat yang 22 atau 2 orang itu pijak sahaja tapi jangan lupa, 22 orang pemain bola campur 3 orang pegawai akan berada di keseluruhan padang selama 90 minit jadi padang tetap akan rosak secara keseluruhan tetapi lebih lagi di tempat permainan tertumpu. Dimana? Kotak penalti dan tempat sepak mula…

Fikir-fikirkanlah.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Si Penjaga Padang

Posted by mynormas on January 19, 2015

I saw this video shared on a Sports Turf Manager LinkedIn group. It was a pretty good video & I thought of how some Malaysians view grass maintenance; its boring and eh.. easy. So easy that we pour in millions to plant; spend hundreds of thousands annually to maintain & yet pay little attention (and salary) to the people who manage it.

Saya terjumpa suatu video di dalam group Sports Turf Manager di laman sosial LinkedIn dan saya teringat tentang penjagaan padang (bola, golf ataupun permainan) di Malaysia. Siapakah orang yang menjadi “Sports Turf Manager” di Malaysia? Saya tidak berniat nak mempertikai kelulusan ataupun pengalaman penjaga padang sekarang; tetapi saya ingin mempersoal sikap dan komitmen tuanpunya padang samada Persatuan Bolasepak, Kementerian, Majlis Sukan, kerajaan tempatan ataupun pihak swasta dan saya ingin mengungkit tentang siapa orang yang menjaga padang di Malaysia.

Terlalu selalu, yang saya lihat, ialah orang di atas seolah-olah pentingkan dan risaukan padang, tetapi di bawah, bila saya turun ke padang (literally and figuratively) yang bertanggungjawab jaga padang adalah beberapa orang pekerja asing yang sedang cuba nak baiki mesin usang untuk potong rumput (bukan sedang potong rumput). Lepas tu kita hairan kenapa padang kita tidak secantik padang di luar negara.

Saya tidak memperkecilkan pekerja asing; saya sering jumpa pekerja asing yang tangan kirinya mempunyai attitude kerja yang lebih baik dari dua orang pekerja tempatan (bukan awak, orang lain; tapi kalau terasa; siapa yang makan cili…).

Berapa buah stadium kita yang ada ‘Sports Turf Manager’? Berapa banyak padang kita yang di jaga dengan baik? Saya tahu, jawapan yang akan di beri ialah budget yang kecil. Saya mencadangkan supaya budget beberapa padang berdekatan di gabungkan dan di beri kepada satu kontraktor sahaja, supaya dia mempunyai purchasing dan hiring power yang lebih besar. Setiap Persatuan Bolasepak Negeri seharusnya mempunyai seorang Sports Turf Manager yang menjaga stadium dan juga padang latihan yang sepatutnya mempunyai rumput dan taraf penjagaan yang sama dengan dalam stadium (jadi tak perlulah berkeras latihan mesti dibuat di dalam stadium).

Untuk Majlis Daerah dan kerajaan tempatan pulak, banyak di antara mereka yang mempunyai padang golf sendiri. Seharusnya mereka menggunakan kepakaran dan peralatan padang golf di padang bola mereka. Menggunakan baja padang sama dengan baja fairway adalah keputusan bijak dan menguntungkan pembeli dan penjual (Kan purchasing power lebih besar? Negotiate lah. Not to mention peralatan untuk menabur baja boleh pinjam dari padang golf)

Akhir sekali, Kementerian Belia dan Sukan dan Kementerian Pelajaran sedang mengwujudkan beberapa siri pendidikan di tahap sijil dan diploma dalam pengurusan rumput. Walaupun di tajuk sijil/diploma itu ada sebut ‘golf’ yang bertentangan dengan cadangan saya untuk tidak guna perkataan ‘golf’ (siapalah saya orang nak dengar…), sebenarnya mereka berkelayakkan menjaga rumput di sebarang jenis padang. Mereka akan keluar/graduasi dalam mungkin setahun dua lagi. Sementara itu, saya mencadangkan tuan-tuan mula membiasakan diri dengan pekerja tempatan. Suka atau tidak, akan tiba masa kita tidak akan dapat lagi mengambil pekerja asing untuk potong rumput.

Oleh itu (ya lah, in perenggan akhir), saya cadangkan tuan-tuan mula memikirkan renovasi atau pembaikan padang yang akan menggunakan kurang tenaga kerja dan lebih mekanisasi. Kurangkan penggunaan mesin galas belakang. Kurangkan pokok hiasan yang di tanam rapat-rapat supaya mesin boleh potong di antara pokok dan matahari cukup untuk rumput di bawah pokok; lakukan penakaian menggunakan chainsaw atau racun. Jika baru nak mula untuk tanam pokok hiasan; ingat canopy pokok bertemu canopy pokok SEWAKTU IA DEWASA lima tahun nanti, bukan sewaktu mula tanam. Median atau divider pembahagi jalan atau kerb tepi jalan tu perlu di potong dengan brush-cutter? Tidak ada undang undang yang kata pokok mesti di tanam di tengah-tengah divider atau kerb. Tanam lah ia off-center agar mesin boleh potong rumput di sebelah pokok. Cari mesin ride-on (boleh-pandu) yang kecil dan mudah di bawa or even better; use a mini tractor with mid-mounted mower. Elakkan kawasan rumput yang kecil yang perlu dipotong dengan tangan dan sebagainya…

Lakukan sesi latihan/seminar utk pekerja padang selalu supaya kesilapan di kenali,  tidak di lakukan atau di ulang, dan penting sekali, kakitangan rasa di hargai. Menjaga rumput dan padang bukan semudah yang anda sangka.

Bila pemain-pemain bola bergantung kepada si penjaga rumput untuk mempastikan struktur tanah yang padat supaya mereka tidak mengalami kecederaan; bila penyokong-penyokong pasukan datang berbondong-berbondong untuk memberi sokongan; bila pemimpin atau ketua mengeluarkan kenyataan harapan kemenangan; siapakah yang kita harapkan untuk mempastikan pentas pertandingan dalam keadaan terbaik? Siapakah yang kita percayakan untuk memandu mesin potong rumput yang bernilai di antara RM60,000 hingga RM180,000? Pekerja dari negara jiran yang selepas beberapa tahun akan membawa balik kepakaran serta pengalaman mereka dan kita akan bermula semula dari sifar?

Tuan-tuan dan puan-puan, mungkin sudah tiba masanya kita ada ‘Sports Turf Managers’ dan Groundsman atau Greenkeepers kita sendiri. Ia bermula dari kita; kita mesti meminta dan mendapat padang yang lebih baik dari yang kita ada sekarang. Itu mesti kita jadikan hak kita dan kita boleh mulakan dengan bertanya; “Siapa penjaga padang ini?”

Posted in Golf Course, Padang, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Rumput saya sakit?

Posted by mynormas on November 24, 2014

Sejak kebelakangan ini saya menerima beberapa persoalan dari beberapa tuan rumah tentang apa yang mereka lihat sebagai sarang labah-labah halus di rumput mereka setiap pagi. “Apa patut saya buat?” Pertama sekali, ia bukan labah-labah; apa yang kita lihat ialah mycelium dari kulat. Juga boleh di kenali sebagai hypha atau hyphae. Saya dah tak tahu ejaan dalam bahasa Malaysia sebab apa yang saya belajar dulu dah tak sama dengan apa yang anak saya belajar sekarang. Tapi mungkin miselium dan hifa

Mycelium atau miselium atau hyphae atau hifa

Mycelium atau miselium atau hyphae atau hifa

Kulat adalah sejenis organisma yang mendapat makanan dari organisma lain yang hidup atau pun yang dah mati. Ia akan menggunakan hifa (hyphae) untuk mencari nutrient yang boleh di serap. (Reference: www.factmonster.com). Kalau ia parasit; ia akan mencari makan dari organisma (haiwan atau tumbuhan) hidup, dan jika ia mencari makanan dari bahan organik yang dah mati ia adalah saprofit (Reference: someone’s blog).

Kita boleh lihat pada rumput akan ada simptom atau tanda penyakit seperti bintik atau tompok. Tanda atau simptom akan berbeza mengikut jenis kulat yang menyerang. Buat masa ini, kita tidak perlu tahu dulu symptom dan tanda penyakit atau kulat pada rumput. Cukup sekadar apa yang anda lihat sebagai sarang labah labah itu dan juga jika rumput anda mati bertompok tompok. Kadang-kadang tompok itu adalah kering atau di serang serangga. Untuk mengenal tanda penyakit, pergi ke sempadan di antara rumput sihat dan rumput mati dan lihat pada daun; jika ia mempunyai bintik atau garis coklat; ia adalah penyakit. Jika ia mempunyai kesan gigitan atau tiada daun langsung; ia di serang serangga. Jika daun ada dan terlipat; ia kering, terutamanya jika daun yang sihat di sebelahnya tiada ada apa apa tanda.

Lihat bintik pada daun.

Lihat bintik pada daun.

Apa yang patut anda buat sekarang ialah cuba untuk mencegah penyebaran penyakit tersebut dan rawat rumput yang sakit.

  1. Beri ruang udara dan cahaya kepada kawasan yang sakit. Alih pasu atau trim pokok yang berdekatan.
  2. Pastikan air tidak bertakung: lihat selepas hujan samada kawasan itu  lecak terlalu lama. Cuba baiki saliran.
  3. Lakukan pengudaraan tanah supaya akar rumput boleh bernafas.
  4. Hentikan siram. Beri arahan spesifik kepada pembantu/suri/tuan rumah untuk jangan siram. Ada pembantu/suri/tuan rumah guna alasan siram rumput untuk bergosip dengan orang rumah sebelah; maka mereka akan siram sambil pegang payung untuk lindungi diri dari hujan. Lawak…
  5. Bila rumput dah pulih atau anda perlu siram tempat lain: JANGAN, JANGAN, JANGAN siram lepas pukul 3 petang. Jangan siram waktu balik kerja. Siram awal pagi sebelum pergi kerja. Siram masa balik kerja bererti anda siram rumput yang dah tandus dan akan menyebabkan kawasan lembab dan ideal untuk kulat.
  6. Tinggikan ketinggian potongan (BUKAN jangan potong). Jika anda masih lagi menggunakan mesin potong galas belakang berpisau tali nylon; hubungi saya untuk mesin pisau besi atau rumput plastik. Atau hubungi kontraktor terdekat untuk quote harga tile semua laman anda.
  7. Jika kawasan anda besar; gunakan racun fungicide yang organik seperti neem oil. Atau guna racun fungicide yang broadspectrum yang boleh di dapati di kedai hardware. AMARAN: Penggunaan racun mempunyai risiko tinggi. Ikut arahan label. Saya tak menggalakkan penggunaan racun di rumah; jadi berhati-hati.

Akhir sekali, jika masalah penyakit berterusan atau berulang ulang, maka ada kemungkinan nya rumput yang anda pilih adalah tidak sesuai dengan kawasan tersebut. Ingat, apa yang sesuai dan cantik di rumah jiran, belum tentu sesuai di rumah kita. Mungkin dari segi keadaan (teduh, siraman, jenis tanah dsb), kemampuan (masa untuk menjaga, membaja, menyiram, memotong dsb) dan kegunaan (rumah mereka mungkin tiada anak kecil ataupun kawasan rumput mereka jarang di pijak dsb) adalah berbeza dari satu lokasi ke satu lokasi.

Selamat mencuba!

Posted in Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Stadium di negara jiran

Posted by mynormas on November 10, 2014

Orang putih kata; “Misery loves company”, maka supaya stadium nasional kita tidak kesunyian dalam kesengsaraan saya ingin berkongsi berita tentang masalah di sebuah lagi stadium nasional, tetapi di negara jiran. Bukan untuk mentertawa (macam lah stadium kita bagus sangat nak ketawa kat orang) atau membantu, tetapi mungkin supaya kita insaf bahawa bukan kita sahaja yang ada masalah. Orang lain pun sama. Mereka telah sampai tahap sebuah akhbar tempatan The New Straits Times (Singapura) dalam editorial nya telah memberi amaran bahawa jika keadaan padang tidak di perbaiki segera, maka ia akan menjadi suatu national disgrace (kemaluan kebangsaan?)

Seorang kawan saya Dr. Micah Woods (tiada kaitan dengan Tiger Woods) yang merupakan pakar rumput terkemuka, telah mengikuti perkembangan stadium nasional Bukit Jalil melalui laman web ini. Dia berkongsi tentang masalah yang di hadapi oleh stadium nasional yang baru di bina di Singapura. Perkara ini telah di bincangkan di parlimen mereka sendiri kerana mereka akan menjadi tuan rumah beberapa acara antarabangsa dalam masa terdekat dan bimbang ia akan menjejaskan reputasi negara Singapura.

Yang menjadi pelik kepada Dr. Woods dan saya ialah, sama seperti saya tidak faham pemilihan rumput yang memerlukan cahaya matahari yang banyak di gunakan di stadium yang teduh seperti di Bukit Jalil; mengapa Stadium Nasional Singapura yang baru telah memilih untuk menggunakan rumput musim sejuk di negara beriklim tropika! Di laporkan mereka menggunakan rumput jenis rye dan blue grass, yang di sulam dengan fiber artificial untuk membentuk permukaan hybrid. Canggih…

Dr. Woods seterusnya memberi maklumat – dengan mengandaikan bahawa rumput yang di namakan dalam laporan akhbar adalah tepat – dalam blognya bahawa perennial ryegrass (Lolium perenne) dan Kentucky bluegrass (Poa pratensis) di tanam di kawasan yang mempunyai suhu purata kurang dari 16 darjah Celsius. Singapura, yang jaraknya dari Malaysia boleh di ukur dengan menyusun pinggan pinggan yang telah di cuci dengan hanya satu botol sabun pencuci Joy, akan mempunyai suhu yang lebih kurang sama dengan Malaysia di antara 21 – 32 darjah Celsius.

Dr. Woods seterusnya memberi beberapa fakta saintifik tentang jumlah cahaya yang di perlukan oleh rumput jenis itu dan bagaimana ia boleh di terima di stadium tersebut dengan beberapa andaian. Rumput musim sejuk boleh tumbuh di kawasan teduh kerana di negara musim sejuk, terdapat bulan bulan yang memang mempunyai malam yang lebih panjang dari siang. Untuk lebih info, sila baca di laman web beliau http://www.blog.asianturfgrass.com/

Posted in Padang | Tagged: , , | 6 Comments »

Amalan Kultura Pdg Bola

Posted by mynormas on April 7, 2014

Just like maintaining turf on golf courses, football field turf also has its share of cultural practices. Last week, I had the privilege of briefing a group of MSN (National Sports Council) staff on football field maintenance. I consider this topic to be one of the most important of the two-day course. So important that I feel that I should share some of the info here. Most of the slides are self explanatory.

Seperti juga penjagaan rumput di padang golf, penjaga rumput di padang bola (ataupun padang padang rumput hiasan lain) perlu melakukan kerja kerja amalan kultura untuk kesihatan rumput. Saya selalu menyamakan ‘amalan kultura’ dengan senaman untuk manusia. Sebagaimana manusia perlukan senaman untuk kesihatan, rumput juga perlukan amalan kultura. Minggu lepas saya berpeluang untuk memberi taklimat kepada kakitangan dari Majlis Sukan Negara tentang penjagaan padang bola. Ini adalah salah satu topik yang paling penting. Saya harap slaid slaid ini dapat membantu orang lain juga dalam penjagaan padang bola.

Posted in Fields, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Jerebu dan rumput

Posted by mynormas on March 4, 2014

Jerebu telah kembali ke Malaysia, kali ini, lebih awal dari tahun-tahun sebelumnya.

Jerebu yang menghalang sinar matahari.

Jerebu yang menghalang sinar matahari.

Biasanya kita akan lebih risau tentang kesihatan kita dan manusia lain bila kita bercerita tentang jerebu ini. Masa ini juga ialah masa untuk sesetengah orang untuk mencari salah siapa yang menyebabkan jerebu.

Dengan membuat andaian anda membaca ini kerana anda mahukan cadangan untuk rumput atau mungkin tumbuhan lanskap anda, maka saya akan abaikan cadangan untuk kesihatan manusia atau siapa bakar apa dan dimana dalam artikel ini.

Tidak ada kajian khusus pernah di buat untuk menilai kesan jerebu keatas rumput. Setakat yang saya temui, terdapat kajian keatas padi, tembakau, dan Meranti.

Dua perkara utama pada jerebu akan memberi kesan pada rumput:

Pertamaialah jerebu tebal mengurangkan cahaya matahari yang akan mempengaruhi keupayaan rumput membuat makanan melalui proses fotosintesis. Fotosintesis hanya mampu berlaku bila tumbuhan mendapat cahaya matahari yang cukup.

Rumput sebelah kanan menerima kurang cahaya matahari.

Tumbuhan (rumput) yang tidak mampu membuat makanan tadi akan menggunakan tenaga simpanan yang ada di bahagian-bahagian lain seperti di batang atau akar. Bila tenaga simpanan ini habis dan masih tidak cukup sinar matahari untuk membuat fotosintesis, maka rumput ini akan mula memanjangkan lai daun nya.  Ia akan cuba untuk menambah luas permukaan daun supaya boleh memaksimakan cahaya matahari yang ada. Anda pernah lihat rumput yang tumbuh di kawasan redup? Ia akan menjadi lebih panjang dari biasa; panjang tapi kurus.

Kedua, di dalam jerebu tersebut terkandung partikel-partikel seni yang akhirnya akan mendap ke atas permukaan rumput. Kalau seni yang saya maksudkan ialah seni budaya tidaklah ia menjadi masalah. Tapi partikel2 disini ialah oksida dan juga ‘heavy metal’ seperti Plumbum dan Sulfur. Ia akan melekat pada permukaan daun atau tanah. Jika dibiarkan unsur2 ini akan terkumpul dan akhirnya memberi kesan ke atas kimia tanah atau rumput tadi.

Satu lagi kemungkinan ialah ‘hujan asid’ iaitu kombinasi hujan dan pencemaran udara. Tidaklah bermaksud akan berlaku hujan yang boleh melubangkan baju anda; tapi tahap keasidan air yang turun itu ialah lebih dari hujan biasa. Ini berlaku walaupun tiada jerebu. Anda juga bertanggungjawab untuk fenomena ini bila anda membuat apa2 pembakaran, termasuk enjin kereta anda. Hujan asid ini akan – sedikit sebanyak – meninggalkan kesan keasidan pada tanah juga.

Cadangan saya

Saya hanya mencadangkan anda perhatikan rumput anda, jika anda dapati ia mula memanjang (tanda-tanda nya ialah, anda mula memotong lebih banyak batang dari daun, atau anda dapati lebih banyak ‘sampah’ di kutip oleh pemotong anda dari biasa, atau sekadar dari pemerhatian mata kasar) maka anda patut menaikkan ketinggian potongan. Terutamanya green di padang golf.

Jika anda mampu siram dengan kuantiti yang banyak untuk ‘membasuh’ permukaan lai daun dan membawa partikel2 seni tadi  ke dalam tanah. Anda juga boleh membantu perjalanan air ke dalam tanah dengan hollow tining, slicing, spiking atau semata-mata mencucuk-cucuk tanah supaya air boleh turun ke bawah dengan cepat.

Lagi?  Doa banyak-banyak untuk mintak hujan atau salahkan orang sebelah yang tengah bakar sampah tu…

Posted in Greens, Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Menyiram waktu panas

Posted by mynormas on June 4, 2012

Elakkan dari menyiram air mengikut jadual tertentu. Kita sebagai manusia secara amnya tidak minum air mengikut jadual, tetapi mengikkut kehausan jadi kita menyiram rumput pun sebaiknya mengikut keperluan rumput.  Apa yang saya maksudkan di sini ialah menyiram rumput setiap hari pukul 8 pagi atau pukul 6 petang. Kalau tengah hujan pun kita siram jugak kerana nak ikut jadual.

Siram ikut keperluan.  Jika tanah pada kedalaman satu inci di bawah masih basah; tak perlu siram. Jika ia kering; boleh (bukan mesti) siram.

Ini bermakna ada hari kita siram satu hari sekali, ada hari dua kali dan ada hari tiga kali sehari. Dan kadang-kadang: tak siram berhari-hari.

Tips;

  • untuk kawasan yang redup; elakkan siram di waktu petang. Kawasan yang basah di waktu petang akan menggalakkan rumput.
  • amalkan siram di awal pagi; air akan kekal di dalam tanah di waktu rumput memerlukannya sewaktu terik nanti.
  • Bila siram, siram hingga di anggarkan air akan tembus beberrapa inci ke dalam tanah. Ini akan menggalakkan akar tumbuh panjang mencari air.
  • Menyiram terlalu kerap (untuk kawasan rumput yang dah matang) akan menyebabkan rumput manja dan terlalu mengharapkan air yang di siram dengan tidak berusaha mencari air sendiri.
  • Terik matahari boleh membakar akar rerambut yang berada di berhampiran permukaan tanah.
  • Syringe ialah suatu teknik menyiram yang berfungsi menyejukkan permukaan rumput (dan bukan ‘memberi air’).
  • Rumput yang ditanam di atas pasir lebih memerlukan air di siram daripada rumput yang di tanam di atas tanah.
  • Tidak semua tempat memerlukan jumlah air yang sama. Ada tempat perlu di siram lebih dari tempat yang lain.
  • Jangan siram hingga mencapai tahap tepu tanah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Jangan siram di kawasan lereng sehingga air mengalir ke bawah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Umumnya; siram jarang-jarang tapi dalam-dalam adalah prinsip menyiram rumput di kawasan matang.
  • Menyejukkan rumput di waktu terik panas akan menyelamatkan akar rumput yang dekat dengan permukaan dan mengurangkan kadar kehilangan air.
  • Jika anda mampu menyiram hanya sekali dalam sehari; siram pagi. Bukan petang; dah terlambat dan akan menyebabkan lumut dan penyakit.
  • Jika anda mengalami localized dry spot (LDS) gunakan ‘wetting agent’ ataupun tebuk tempat tersebut supaya air boleh tembus. LDS biasanya di sebabkan oleh tanah hydrophobic dan air hanya di permukaan.

Selamat mencuba!

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , | 4 Comments »

So, Tifdwarf adalah rumput mutant; jadi?

Posted by mynormas on March 20, 2012

Dalam artikel/posting yang sebelum ini, saya menceritakan bagaimana banyak jenis rumput adalah mutan. Tapi apa kesannya pada kita; orang yang membeli, membela atau menjual rumput? Kenapa saya ceritakan tentang isu itu? Adakah ia penting atau signifikan?

Rumput ataupun tumbuhan yang berbeza secara rupa dan sifat dari tumbuhan asalnya tidak di iklan kan sebagai “mutan untuk di jual”. Mereka biasanya di panggil sebagai kultivar atau ‘cultivar’ yang berasal dari perkataan ‘cultivated’ dan ‘variety’.

Tidak semua rumput atau tumbuhan yang berbeza dari rumput atau tumbuhan asal adalah hasil dari perubahan genetik ataupun kacukan. Kadang-kadang, ia hanyalah suatu perubahan sifat yang di sebabkan oleh tindakbalas tumbuhan itu kepada alam sekitar ataupun hanya suatu kebetulan terdapat suatu perbezaan yang amat sedikit dalam molekul DNA nya yang memberi sedikit perbezaan kepada tumbuhan tersebut. Mangga yang lebih manis, durian yang lebih lemak, rambutan yang banyak isi ataupun rumput yang lebih pendek semuanya adalah contoh perbezaan sedikit sahaja dalam rantaian DNA tumbuhan. Terlalu sedikit sehinggakan – saya boleh pastikan hanya tentang rumput Tifdwarf dan bukan mangga, durian atau rambutan tadi – ia tidak muncul dalam ujian DNA.

Oleh kerana ini adalah laman web tentang rumput maka kita akan khusus bercerita tentang rumput sahaja: rumput yang menunjukkan perbezaan ini dikatakan adalah off-type atau pun adalah variety rumput yang berbeza. Jika variety baru rumput itu menunjukkan sifat yang di kehendaki, ia pula akan di bela atau di semai ataupun dalam Bahasa Inggeris ‘cultivated’. Ia adalah ‘cultivated variety’ ataupun di pendekkan menjadi ‘cultivar’ atau dalam bahasa Malaysia ‘kultivar’. Ada juga orang yang menggunakan perkataan ‘off-type’ atau hybrid. Tetapi hybrid seharusnya hanya digunapakai untuk bercerita tentang kacukan di antara dua atau lebih spesis (ingat Toyota Prius atau Honda Insight).

Tanpa pergi terlalu teknikal dan berbincang tentang diploid atau isu-isu genetik lain untuk posting ini, kita terus bercerita tentang bagaimana ia memberi kesan kepada pembeli dan pembela rumput.

Jika kita membeli rumput untuk halaman rumah, cukuplah sekadar kita tahu bahawa rumput yang kita pilih di ‘showroom nursery’ adalah juga rumput yang dia akan hantar ke rumah. Kadang-kadang, kultivar ini sangat sedikit perbezaannya kita hanya perasan ia mempunyai sifat yang berbeza dari apa yang kita lihat di ‘showroom’ selepas berbulan-bulan kemudian. Terbaik: apa yang kita nampak, terus masuk kereta atau lori depan mata. Kalau dia kata nak ambik dari tempat lain, mintak dia jangan bongkar sampai kita datang untuk teliti dulu. Of course ini semua dengan caveat bahawa pembelian itu banyak, mahal ataupun kita seorang ‘perfectionist’.

Jika kita membeli rumput untuk kawasan besar seperti padang bola ataupun taman; konsepnya serupa. Pastikan kita dapat apa yang kita beli. Dia dah tunjuk nursery dan kita puas hati, beritahu dia sebelum dia bongkar untuk hantar, wakil kita mesti ada di tapak nursery itu dahulu. Ada nursery yang tunjuk kat pelanggan sebelah kanan lepas tu bongkar dan hantar sebelah kiri. Esok pelanggan lain datang, dia tunjuk sebelah kanan lagi tapi bongkar dan hantar sebelah belakang. Lusa dia tunjuk sebelah kanan dan bongkar sebelah depan. Kadang-kadang sama; kadang-kadang, tak sama. Kita tak akan nampak perbezaan sewaktu tengah sibuk tanam, topdress dan juga siram.

Bagaimana pula kalau kita nak beli untuk taman seluas 10 ekar dan dia ada rumput cukup untuk 5 ekar tapi bersumpah bahawa pakcik dia punya jiran ada nursery lain lagi besar yang rumput confirm serupa? Of course, kita kenalah pergi tengok nursery tu, tapi saya cadangkan kita tanam rumput tu jangan bersebelahan. Dari nursery pertama, beli cukup untuk tanam di satu lokasi taman kita dan dari nursery kedua, beli cukup untuk lokasi-lokasi lain.

Senario seterusnya, bagaimana jika kita tanam taman atau padang kita dalam fasa atau jadual tertentu dan adalah penting bahawa setiap fasa itu di tanam dengan rumput yang sama? Ini paling relevan untuk pembela rumput di padang golf; terutamanya rumput di atas green. Bulan Mac, tapak green untuk lubang 1, 2 dan 3 siap; bulan Mei, lubang 4, 5 dan 6, dan seterusnya bulan Oktober baru lubang 17 dan 18 siap untuk di tanam. Bagaimana kita nak pastikan bahawa semua lubang di tanam dengan kultivar yang sama? Cara paling baik ialah beli dalam satu atau dua fasa sahaja. Dan semua fasa datang dari satu sumber. Jika di takdirkan sumber itu kecil? Bahagikan sumber itu kepada dua bahagian A dan B. A adalah ‘ibu’  dan B adalah apa yang kita akan bongkar dan tanam. Jika kita nak tanam setiap tiga green dan satu green ialah 500m2 maka kita jadikan B sebesar 1500 – 1600m2. Besar A? Cukup untuk menghasilkan stolon yang boleh cover B tadi. Kalau ruang masa di antara fasa tu terlalu dekat, mungkinperlu ada satu lagi C yang sama besar dengan B. Green 1, 2 dan 3 di tanam dari rumput nursery B, green 4, 5, 6 di tanam dengan rumput dari nursery C, green 7, 8 dan 9 di tanam dengan rumput dari nursery B (2-3 bulan selepas penuaian pertama) dan seterusnya. Ertinya, beza rumput di atas green 1 dan green 8 hanyalah satu generasi.

Kalau nak jimat; beli dari nursery dan tanam di practice green ataupun bina sebuah nursery khusus sebagai sumber. Jangan, jangan, jangan beli dari nursery luar, tanam di green 1, 2 dan 3, lepas tu ambil dari green 1 tanam green 7, dari green 7 tanam green 12, dari green 12 tanam green 16 lepas tu dari green 16 tanam practice green. Setiap kali ia di tanam semula, ia dah berubah satu generasi dan akhirnya selepas beberapa tahun, akan jelas perbezaan di antara generasi-generasi nya. Fakta ini mungkin tidak benar untuk semua kultivar tetapi, fakta dan prosedur inilah yang saya praktikkan dan saya ajar kepada orang. Mana kita tahu rumput mana yang senang berubah? Amalkan satu prosedur yang betul. Tanam di nursery/practice green dan tanam di green 3 (green 1 dan 2 dah di tanam serentak dengan nursery/practice green), bila green 4 dah siap, ambil dari nursery/practice green. Bila green 5 dah siap ambil dari nursery/practice green dan seterusnya.

Banyak padang di Malaysia tidak mempunyai nursery. Jadi bila terpaksa menanam semula, mereka terpaksa beli rumput dari nursery luar dan hope for the best: ia menyerupai rumput sedia-ada. Jangan ambil risiko. Pernahkan anda memasang tile di lantai atau dinding rumah dan beberapa  tahun kemudian terpaksa menggantikan satu sahja tile yang telah pecah? Anda pergi ke kilang yang sama dan beli tile yang anda sangat pasti sama, dan bila bawak balik, ia memang berbeza. Macamtulah rumput nanti.

Tanam lah nursery atau jadikan kawasa latihan anda sangat besar dan tanam rumput yang lebihan  sebagai  benih rumput, Atau jadikan kawasan practice kita sangat besar. Jika green padang golf anda perlu ditanam semula di kawasan kecil; cuba ambil rumput dari green yang sama (sini sikit sana sikit) dan tanam dengan cara plug atau sprig. Jika kawasan besar; ambil dari nursery.

Kedua-dua sod ini di katakan datang dari nursery yang sama. Tapi rumput kedua-duanya nampak sangat berbeza walaupun kedua-duanya di dakwa adalah Tifdwarf. Mungkin ia di ambil dari kawasan yang berbeza?

Pendekkata nya; bila kita menanam rumput di kawasan besar atau banyak kawasan; pastikan kita mengurangkan risiko bahawa kawasan itu di tanam dengan rumput yang pelbagai varieti. Penjagaan rumput dah memang susah, kenapa jadikan ia lebih susah?

Posted in Fields, Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput, Taman | Tagged: , , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,117 other followers

%d bloggers like this: