Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

Rumput di padang golf Malaysia

Bila bicara tentang padang golf, kita pasti akan cerita tentang keadaan green, fairway atau ahem… caddy. Memandangkan artikel ini adalah tentang penyelenggaraan padang golf, kita akan menghadkan perbincangan kita tentang rumput di padang golf di Malaysia.

Sebagai golfer, kita biasa dengar tentang rumput Bermuda atau Bermudagrass, Zoysiagrass, Paspalum, Tifeagle dan Tifdwarf. Orang yang minat rumput mungkin pernah dengar tentang Cowgrass, Phillipinegrass, Carpetgrass dan macam-macam lagi nama rumput. Semalam seorang kawan memberitahu saya doctor kata anak dia mempunyai alahan kepada ‘Johnson grass’ dan bertanya samada ia ada kaitan dengan rumput Zoysia yang dia tanam di halaman rumah. Saya tak pernah dengar rumput jenis Johnson di Malaysia. Atau di mana-mana pun, sebenarnya.

Cerita tentang rumput ni panjang; kerana ada banyak jenis rumput; dari yang tumbuh setinggi 3mm hinggalah kepada buluh yang boleh tumbuh hingga 100 kaki. Ya, tuan-tuan dan puan-puan, buluh pun termasuk dalam keluarga rumput. Tapi kita tak akan bincang tentang semua tumbuhan dalam keluarga rumput ini yang boleh termasuk padi dan buluh. Dalam bahagian pertama, kita akan bercerita tentang rumput secara umum, nama-nama kultivar, tentang mutasi, hybrid dan off-type. Bahagian kedua akan terbahagi kepada rumput di atas green dan akhir sekali rumput di fairway.

Rumput di dunia ni terbahagi kepada dua klasifikasi utama; iaitu rumput musim sejuk dan rumput musim panas. Di Malaysia, hampir kesemua rumput di padang golf kita ialah rumput musim panas kecuali green di sebuah padang golf di Genting Higlands yang di tanam dengan Bentgrass.

Rumput musim panas ialah rumput Bermuda, Cowgrass, Paspalum dan Serangoon. Zoysia sebenarnya ialah rumput yang boleh hidup di kawasan sederhana sejuk.

Nama

Nama-nama seperti Bermuda, Zoysia, Paspalum dan Cowgrass adalah nama umum. Kita sering menggunakan nama umum untuk menamakan rumput-rumput di padang golf di Malaysia.

Tapi adakah anda perasan bahawa Bermuda di Glenmarie adalah berbeza dari Bermuda di KGSAAS dan berbeza dari Bermuda di, contohnya Kajang Hill?

Tiap-tiap padang golf tadi mempunyai rumput yang mempunyai sifat-sifat yang sama dengan sedikit perbezaan: Bermuda Greenlees Park – atau GLP – di KGSAAS dan Clearwater mempunyai warna yang lebih hijau dari Bermuda Tifway 419 di Glenmarie. Ia juga mempunyai sifat menjalar yang lebih baik. Common Bermuda di Kajang Hill pula, lebih lasak dan mempunyai daun lebih lebar dari Tifway 419 dan GLP.

Memang, memang saya dah agak selepas ni anda akan kutip rumput dari padang yang anda main dan banding kan mereka. Lepas tu anda akan dapati bahawa rumput dari Kota Permai atau Tanjung Puteri (di Johor) mempunyai warna hijau muda dan lebih keras. Ini adalah kerana ia Zoysia. Zoysia pula ada Zoysia matrella dan Zoysia japonica yang saya bandingkan melalui warna bunga. Bunga merah ialah matrella dan japonica adalah hijau. Zoysia adalah spesis yang berlainan dari Bermuda.

Apa ada pada nama?

Jadi jika kita bergantung pada nama umum semata-mata, kita mungkin keliru. Oleh itu kita perlu kenal kepada jenis-jenis nama.

Kita dah bincang tentang nama umum tadi. Iaitu nama biasa yang digunakan. Tapi nama umum adalah terlalu… umum. Kita perlukan nama yang lebih tepat; di sini kita perkenalkan kepada nama saintifik atau nama Latin. Ia adalah dua nama yang terdiri dari nama genus dan nama spesis. Nama genus mula dengan huruf besar dan nama spesis huruf kecik dan kedua-duanya di tulis dengan italic atau di garis. Nama saintifik bermula lebih panjang ke belakang daripada genus, contohnya Famili, Order dan sebagainya  tapi cukup untuk kita tahu dari genus. Jika ada dua haiwan atau tumbuhan nama genus serupa, maka ia ada persamaan. Contohnya ialah Zoysia matrella dan Zoysia japonica. Nama saintifik Bermuda adalah lebih sukar. Biasanya ia akan di katakana sebagai Cynodon dactylon, tapi melalui mutasi, hybrid (perkahwinan) dan sebagainya, ia telah tidak boleh lagi di beri nama itu sahaja.

Setakat ini, ada di antara pembaca yang mungkin merasakan bahawa dalam banyak-banyak artikel dalam majalah ini, artikel ini adalah yang paling seronok di baca. Kepada kedua-dua pembaca ini, saya ucapkan syabas! Saya akan memperkenalkan anda kepada kultivar pula. Asalnya niat saya nak cerita pasal mutasi, hybrid dan off-type, tapi saya akan tangguhkan ke isu akan datang supaya tidak kehilangan kedua-dua pembaca ini.

Kulti… apa?

Kadang-kadang, seorang Course Superintendent yang menjaga padang golf akan terjumpa rumput yang mempunyai sifat yang lebih baik di kalangan rumput di padang golf nya. Ia mungkin akan mengasingkan rumput itu dan menanamnya di kawasan lain sebagai nursery. Atau pembiak-pembiak rumput akan memaksa rumput bertukar sifat melalui tembakan radioaktif (ingat cerita Incredible Hulk?) atau ‘perkahwinan’ dengan rumput lain atau menukar genetic nya dengan cara apa pun. Semua ini akan menghasilkan variety rumput yang mempunyai sifat yang berbeza sedikit. Variety ini akan ditanam atau dalam bahasa Inggeris ‘cultivated’. Jadi ia menjadi suatu ‘cultivated variety’ atau cultivar dan akhirnya kultivar.

Close up Serangoon

Rumput serangoon

Kultivar ini akan di beri nama glamer mengikut keadaan. Contohnya Tifway 419 dan Tifdwarf, Tifeagle adalah kultivar yang berasal dari bandar Tifton di Amerika Syarikat dan ‘Tif’ adalah sempena nama bandar tersebut.

Jadi Tifway 419, Greenlees Park, Zion dan sebagainya adalah nama variety untuk rumput kultivar yang terhasil dari perkembangan atau perubahan kepada genetik rumput asal.

Itu adalah penjelasan kenapa Bermuda di sebuah padang golf adalah berbeza dari padang golf yang lain; kerana ia adalah dari variety berbeza.

Tapi, kenapa ada padang golf yang nampak macam ada dua atau tiga jenis Bermuda di atas fairway atau green? Itu, tuan-tuan dan puan-puan, adalah bahan perbincangan untuk artikel yang selanjutnya.

Tapi di sini ada satu rujukan tambahan di laman web R&A. http://golfcoursemanagement.randa.org/en/My-view/2012/12/Grass-selection-in-Asia.aspx#

Rumput bukan sebarang rumput.

Bila bicara tentang padang golf, kita pasti akan cerita tentang keadaan green, fairway atau ahem… caddy. Memandangkan artikel ini adalah tentang penyelenggaraan padang golf, kita akan menghadkan perbincangan kita tentang rumput di padang golf di Malaysia.

Sebagai golfer, kita biasa dengar tentang rumput Bermuda atau Bermudagrass, Zoysiagrass, Paspalum, Tifeagle dan Tifdwarf. Orang yang minat rumput mungkin pernah dengar tentang Cowgrass, Phillipinegrass, Carpetgrass dan macam-macam lagi nama rumput. Semalam seorang kawan memberitahu saya doctor kata anak dia mempunyai alahan kepada ‘Johnson grass’ dan bertanya samada ia ada kaitan dengan rumput Zoysia yang dia tanam di halaman rumah. Saya tak pernah dengar rumput jenis Johnson di Malaysia. Atau di mana-mana pun, sebenarnya.

Cerita tentang rumput ni panjang; kerana ada banyak jenis rumput; dari yang tumbuh setinggi 3mm hinggalah kepada buluh yang boleh tumbuh hingga 100 kaki. Ya, tuan-tuan dan puan-puan, buluh pun termasuk dalam keluarga rumput. Tapi kita tak akan bincang tentang semua tumbuhan dalam keluarga rumput ini yang boleh termasuk padi dan buluh. Dalam bahagian pertama, kita akan bercerita tentang rumput secara umum, nama-nama kultivar, tentang mutasi, hybrid dan off-type. Bahagian kedua akan terbahagi kepada rumput di atas green dan akhir sekali rumput di fairway.

Rumput di dunia ni terbahagi kepada dua klasifikasi utama; iaitu rumput musim sejuk dan rumput musim panas. Di Malaysia, hampir kesemua rumput di padang golf kita ialah rumput musim panas kecuali green di sebuah padang golf di Genting Higlands yang di tanam dengan Bentgrass.

Rumput musim panas ialah rumput Bermuda, Cowgrass, Paspalum dan Serangoon. Zoysia sebenarnya ialah rumput yang boleh hidup di kawasan sederhana sejuk.

Nama

Nama-nama seperti Bermuda, Zoysia, Paspalum dan Cowgrass adalah nama umum. Kita sering menggunakan nama umum untuk menamakan rumput-rumput di padang golf di Malaysia.

Tapi adakah anda perasan bahawa Bermuda di Glenmarie adalah berbeza dari Bermuda di KGSAAS dan berbeza dari Bermuda di, contohnya Kajang Hill?

Tiap-tiap padang golf tadi mempunyai rumput yang mempunyai sifat-sifat yang sama dengan sedikit perbezaan: Bermuda Greenlees Park – atau GLP – di KGSAAS dan Clearwater mempunyai warna yang lebih hijau dari Bermuda Tifway 419 di Glenmarie. Ia juga mempunyai sifat menjalar yang lebih baik. Common Bermuda di Kajang Hill pula, lebih lasak dan mempunyai daun lebih lebar dari Tifway 419 dan GLP.

Memang, memang saya dah agak selepas ni anda akan kutip rumput dari padang yang anda main dan banding kan mereka. Lepas tu anda akan dapati bahawa rumput dari Kota Permai atau Tanjung Puteri (di Johor) mempunyai warna hijau muda dan lebih keras. Ini adalah kerana ia Zoysia. Zoysia pula ada Zoysia matrella dan Zoysia japonica yang saya bandingkan melalui warna bunga. Bunga merah ialah matrella dan japonica adalah hijau. Zoysia adalah spesis yang berlainan dari Bermuda.

Apa ada pada nama?

Jadi jika kita bergantung pada nama umum semata-mata, kita mungkin keliru. Oleh itu kita perlu kenal kepada jenis-jenis nama.

Kita dah bincang tentang nama umum tadi. Iaitu nama biasa yang digunakan. Tapi nama umum adalah terlalu… umum. Kita perlukan nama yang lebih tepat; di sini kita perkenalkan kepada nama saintifik atau nama Latin. Ia adalah dua nama yang terdiri dari nama genus dan nama spesis. Nama genus mula dengan huruf besar dan nama spesis huruf kecik dan kedua-duanya di tulis dengan italic atau di garis. Nama saintifik bermula lebih panjang ke belakang daripada genus, contohnya Famili, Order dan sebagainya  tapi cukup untuk kita tahu dari genus. Jika ada dua haiwan atau tumbuhan nama genus serupa, maka ia ada persamaan. Contohnya ialah Zoysia matrella dan Zoysia japonica. Nama saintifik Bermuda adalah lebih sukar. Biasanya ia akan di katakana sebagai Cynodon dactylon, tapi melalui mutasi, hybrid (perkahwinan) dan sebagainya, ia telah tidak boleh lagi di beri nama itu sahaja.

Setakat ini, ada di antara pembaca yang mungkin merasakan bahawa dalam banyak-banyak artikel dalam majalah ini, artikel ini adalah yang paling seronok di baca. Kepada kedua-dua pembaca ini, saya ucapkan syabas! Saya akan memperkenalkan anda kepada kultivar pula. Asalnya niat saya nak cerita pasal mutasi, hybrid dan off-type, tapi saya akan tangguhkan ke isu akan datang supaya tidak kehilangan kedua-dua pembaca ini.

Kulti… apa?

Kadang-kadang, seorang Course Superintendent yang menjaga padang golf akan terjumpa rumput yang mempunyai sifat yang lebih baik di kalangan rumput di padang golf nya. Ia mungkin akan mengasingkan rumput itu dan menanamnya di kawasan lain sebagai nursery. Atau pembiak-pembiak rumput akan memaksa rumput bertukar sifat melalui tembakan radioaktif (ingat cerita Incredible Hulk?) atau ‘perkahwinan’ dengan rumput lain atau menukar genetic nya dengan cara apa pun. Semua ini akan menghasilkan variety rumput yang mempunyai sifat yang berbeza sedikit. Variety ini akan ditanam atau dalam bahasa Inggeris ‘cultivated’. Jadi ia menjadi suatu ‘cultivated variety’ atau cultivar dan akhirnya kultivar.

Kultivar ini akan di beri nama glamer mengikut keadaan. Contohnya Tifway 419 dan Tifdwarf, Tifeagle adalah kultivar yang berasal dari bandar Tifton di Amerika Syarikat dan ‘Tif’ adalah sempena nama bandar tersebut.

Jadi Tifway 419, Greenlees Park, Zion dan sebagainya adalah nama variety untuk rumput kultivar yang terhasil dari perkembangan atau perubahan kepada genetik rumput asal.

Itu adalah penjelasan kenapa Bermuda di sebuah padang golf adalah berbeza dari padang golf yang lain; kerana ia adalah dari variety berbeza.

Tapi, kenapa ada padang golf yang nampak macam ada dua atau tiga jenis Bermuda di atas fairway atau green? Itu, tuan-tuan dan puan-puan, adalah bahan perbincangan untuk artikel yang selanjutnya.

Bila bicara tentang padang golf, kita pasti akan cerita tentang keadaan green, fairway atau ahem… caddy. Memandangkan artikel ini adalah tentang penyelenggaraan padang golf, kita akan menghadkan perbincangan kita tentang rumput di padang golf di Malaysia.

Sebagai golfer, kita biasa dengar tentang rumput Bermuda atau Bermudagrass, Zoysiagrass, Paspalum, Tifeagle dan Tifdwarf. Orang yang minat rumput mungkin pernah dengar tentang Cowgrass, Phillipinegrass, Carpetgrass dan macam-macam lagi nama rumput. Semalam seorang kawan memberitahu saya doctor kata anak dia mempunyai alahan kepada ‘Johnson grass’ dan bertanya samada ia ada kaitan dengan rumput Zoysia yang dia tanam di halaman rumah. Saya tak pernah dengar rumput jenis Johnson di Malaysia. Atau di mana-mana pun, sebenarnya.

Cerita tentang rumput ni panjang; kerana ada banyak jenis rumput; dari yang tumbuh setinggi 3mm hinggalah kepada buluh yang boleh tumbuh hingga 100 kaki. Ya, tuan-tuan dan puan-puan, buluh pun termasuk dalam keluarga rumput. Tapi kita tak akan bincang tentang semua tumbuhan dalam keluarga rumput ini yang boleh termasuk padi dan buluh. Dalam bahagian pertama, kita akan bercerita tentang rumput secara umum, nama-nama kultivar, tentang mutasi, hybrid dan off-type. Bahagian kedua akan terbahagi kepada rumput di atas green dan akhir sekali rumput di fairway.

Rumput di dunia ni terbahagi kepada dua klasifikasi utama; iaitu rumput musim sejuk dan rumput musim panas. Di Malaysia, hampir kesemua rumput di padang golf kita ialah rumput musim panas kecuali green di sebuah padang golf di Genting Higlands yang di tanam dengan Bentgrass.

Rumput musim panas ialah rumput Bermuda, Cowgrass, Paspalum dan Serangoon. Zoysia sebenarnya ialah rumput yang boleh hidup di kawasan sederhana sejuk.

Nama

Nama-nama seperti Bermuda, Zoysia, Paspalum dan Cowgrass adalah nama umum. Kita sering menggunakan nama umum untuk menamakan rumput-rumput di padang golf di Malaysia.

Tapi adakah anda perasan bahawa Bermuda di Glenmarie adalah berbeza dari Bermuda di KGSAAS dan berbeza dari Bermuda di, contohnya Kajang Hill?

Tiap-tiap padang golf tadi mempunyai rumput yang mempunyai sifat-sifat yang sama dengan sedikit perbezaan: Bermuda Greenlees Park – atau GLP – di KGSAAS dan Clearwater mempunyai warna yang lebih hijau dari Bermuda Tifway 419 di Glenmarie. Ia juga mempunyai sifat menjalar yang lebih baik. Common Bermuda di Kajang Hill pula, lebih lasak dan mempunyai daun lebih lebar dari Tifway 419 dan GLP.

Memang, memang saya dah agak selepas ni anda akan kutip rumput dari padang yang anda main dan banding kan mereka. Lepas tu anda akan dapati bahawa rumput dari Kota Permai atau Tanjung Puteri (di Johor) mempunyai warna hijau muda dan lebih keras. Ini adalah kerana ia Zoysia. Zoysia pula ada Zoysia matrella dan Zoysia japonica yang saya bandingkan melalui warna bunga. Bunga merah ialah matrella dan japonica adalah hijau. Zoysia adalah spesis yang berlainan dari Bermuda.

Apa ada pada nama?

Jadi jika kita bergantung pada nama umum semata-mata, kita mungkin keliru. Oleh itu kita perlu kenal kepada jenis-jenis nama.

Kita dah bincang tentang nama umum tadi. Iaitu nama biasa yang digunakan. Tapi nama umum adalah terlalu… umum. Kita perlukan nama yang lebih tepat; di sini kita perkenalkan kepada nama saintifik atau nama Latin. Ia adalah dua nama yang terdiri dari nama genus dan nama spesis. Nama genus mula dengan huruf besar dan nama spesis huruf kecik dan kedua-duanya di tulis dengan italic atau di garis. Nama saintifik bermula lebih panjang ke belakang daripada genus, contohnya Famili, Order dan sebagainya  tapi cukup untuk kita tahu dari genus. Jika ada dua haiwan atau tumbuhan nama genus serupa, maka ia ada persamaan. Contohnya ialah Zoysia matrella dan Zoysia japonica. Nama saintifik Bermuda adalah lebih sukar. Biasanya ia akan di katakana sebagai Cynodon dactylon, tapi melalui mutasi, hybrid (perkahwinan) dan sebagainya, ia telah tidak boleh lagi di beri nama itu sahaja.

Setakat ini, ada di antara pembaca yang mungkin merasakan bahawa dalam banyak-banyak artikel dalam majalah ini, artikel ini adalah yang paling seronok di baca. Kepada kedua-dua pembaca ini, saya ucapkan syabas! Saya akan memperkenalkan anda kepada kultivar pula. Asalnya niat saya nak cerita pasal mutasi, hybrid dan off-type, tapi saya akan tangguhkan ke isu akan datang supaya tidak kehilangan kedua-dua pembaca ini.

Kulti… apa?

Kadang-kadang, seorang Course Superintendent yang menjaga padang golf akan terjumpa rumput yang mempunyai sifat yang lebih baik di kalangan rumput di padang golf nya. Ia mungkin akan mengasingkan rumput itu dan menanamnya di kawasan lain sebagai nursery. Atau pembiak-pembiak rumput akan memaksa rumput bertukar sifat melalui tembakan radioaktif (ingat cerita Incredible Hulk?) atau ‘perkahwinan’ dengan rumput lain atau menukar genetic nya dengan cara apa pun. Semua ini akan menghasilkan variety rumput yang mempunyai sifat yang berbeza sedikit. Variety ini akan ditanam atau dalam bahasa Inggeris ‘cultivated’. Jadi ia menjadi suatu ‘cultivated variety’ atau cultivar dan akhirnya kultivar.

Kultivar ini akan di beri nama glamer mengikut keadaan. Contohnya Tifway 419 dan Tifdwarf, Tifeagle adalah kultivar yang berasal dari bandar Tifton di Amerika Syarikat dan ‘Tif’ adalah sempena nama bandar tersebut.

Jadi Tifway 419, Greenlees Park, Zion dan sebagainya adalah nama variety untuk rumput kultivar yang terhasil dari perkembangan atau perubahan kepada genetik rumput asal.

Itu adalah penjelasan kenapa Bermuda di sebuah padang golf adalah berbeza dari padang golf yang lain; kerana ia adalah dari variety berbeza.

Tapi, kenapa ada padang golf yang nampak macam ada dua atau tiga jenis Bermuda di atas fairway atau green? Itu, tuan-tuan dan puan-puan, adalah bahan perbincangan untuk artikel yang selanjutnya.

gambar menunjukkan Zoysia japonica

Rumput Serangoon. Saya tak pasti nama saintifiknya. Ada orang kata Digitaria didactyla.

Percaya atau tidak, kedua-dua rumput ini ialah Bermuda. Yang di sebelah kiri ialah Common Bermuda dan di sebelah kanan ialah dari kultivar Tifdwarf.

About these ads

12 Responses to “Rumput di padang golf Malaysia”

  1. rashid said

    biasa rumput ni tnam kt mane kt padang goft ?

    • mynormas said

      Oleh kerana gambar rumput Serangoon yang ada dalam page ini, saya mengandaikan En. Rashid bertanya tentang rumput Serangoon. Rumput Serangoon adalah rumput tempatan, tetapi tidak popular di padang golf Malaysia. Ia digunakan di banyak padang golf lama di Malaysia di atas green (KGNS, Rahman Putra dsb) dan di atas fairway (Kinrara, Meru Valley dsb).

  2. intan said

    saya nak tahu jenis rumput yg terbaik utk pdg golf iaitu dikawsan utk lubang bola

  3. aziz said

    zoysia tenuifolia .adakan di nama kan sebagai rumput jepun atau filipina. sekian nak tanya soalan

  4. ceyn said

    sy nak tanye , rumput ape yg slalu di tanam di out of bounds .

  5. salam en. Normas,, boleh saya tahu apa jenis rumput yang digunakan di padang golf UPM serdang. adakah jenis rumput yang digunakan kt tee, fairway dan green menggunakan rumput yang sama.

    • mynormas said

      Salam. Boleh. Rumput di green ialah Bermuda hybrid Satiri.
      I tak ingat pulak fairway dan tee but if I am not mistaken tee is Bermuda Tifway dan fairway dah mixed grass. Mungkin kena melawat lagi.

  6. lan said

    bro mcm mana nak dpt benih rumput utk green

    • mynormas said

      Stolon, bukan benih. Boleh beli dari padang golf berdekatan dengan tuan, tapi bermusim. Bila diaorang buat kerja dethatching atau hollow tining, diaroang buang jer stolon tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 891 other followers

%d bloggers like this: