Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

Archive for the ‘Rumput halaman rumah’ Category

Tentang masalah yang di hadapi oleh penggemar rumput lanskap di halaman rumah.

Majalah Laman

Posted by mynormas on July 12, 2012

“Laman” means lawn in the Malay language. It is also the name of the premier magazine for landscaping in Malaysia. It is no coincidence that I also write for them via a Q&A turf ‘clinic’. Get your issue at the nearest newstand today.

Somebody did a teaser and put it up on Youtube for their next issue. I thought it was a good effort and would like to share it. Perhaps next time they’ll add photos of their columnists on their teasers… (Emma; hint hint)

About these ads

Posted in Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , , | 1 Comment »

Jerebu (haze) & rumput

Posted by mynormas on June 19, 2012

Episod jerebu akan berulang hampir setiap tahun pada musim kemarau sejak 10 tahun yang lalu. Kini ia kembali lagi.

Gambar jerebu di sebuah padang golf

Biasanya kita akan lebih risau tentang kesihatan kita dan manusia lain bila kita bercerita tentang jerebu ini. Masa ini juga ialah masa untuk sesetengah orang untuk mencari salah siapa yang menyebabkan jerebu.

Dengan membuat andaian anda membaca ini kerana anda mahukan cadangan untuk rumput atau mungkin tumbuhan lanskap anda, maka saya akan abaikan cadangan untuk kesihatan manusia atau siapa bakar apa dan dimana dalam artikel ini.

Tidak ada kajian khusus pernah di buat untuk menilai kesan jerebu keatas rumput. Setakat yang saya temui, terdapat kajian keatas padi, tembakau, dan Meranti.

Dua perkara utama pada jerebu akan memberi kesan pada rumput:

Pertamaialah jerebu tebal mengurangkan cahaya matahari yang akan mempengaruhi keupayaan rumput membuat makanan melalui proses fotosintesis. Fotosintesis hanya mampu berlaku bila tumbuhan mendapat cahaya matahari yang cukup.

Rumput sebelah kanan menerima kurang cahaya matahari.

Tumbuhan (rumput) yang tidak mampu membuat makanan tadi akan menggunakan tenaga simpanan yang ada di bahagian-bahagian lain seperti di batang atau akar. Bila tenaga simpanan ini habis dan masih tidak cukup sinar matahari untuk membuat fotosintesis, maka rumput ini akan mula memanjangkan lai daun nya.  Ia akan cuba untuk menambah luas permukaan daun supaya boleh memaksimakan cahaya matahari yang ada. Anda pernah lihat rumput yang tumbuh di kawasan redup? Ia akan menjadi lebih panjang dari biasa; panjang tapi kurus.

Kedua, di dalam jerebu tersebut terkandung partikel-partikel seni yang akhirnya akan mendap ke atas permukaan rumput. Kalau seni yang saya maksudkan ialah seni budaya tidaklah ia menjadi masalah. Tapi partikel2 disini ialah oksida dan juga ‘heavy metal’ seperti Plumbum dan Sulfur. Ia akan melekat pada permukaan daun atau tanah. Jika dibiarkan unsur2 ini akan terkumpul dan akhirnya memberi kesan ke atas kimia tanah atau rumput tadi.

Satu lagi kemungkinan ialah ‘hujan asid’ iaitu kombinasi hujan dan pencemaran udara. Tidaklah bermaksud akan berlaku hujan yang boleh melubangkan baju anda; tapi tahap keasidan air yang turun itu ialah lebih dari hujan biasa. Ini berlaku walaupun tiada jerebu. Anda juga bertanggungjawab untuk fenomena ini bila anda membuat apa2 pembakaran, termasuk enjin kereta anda. Hujan asid ini akan – sedikit sebanyak – meninggalkan kesan keasidan pada tanah juga.

Penyelesaiannya? Saya hanya mencadangkan anda perhatikan rumput anda, jika anda dapati ia mula memanjang (anda mula memotong lebih banyak batang dari daun, atau anda dapati lebih banyak ‘sampah’ di kutip oleh pemotong anda dari biasa, atau sekadar dari pemerhatian) maka anda patut menaikkan ketinggian potongan. Terutamanya green di padang golf.

Anda juga patut menambah kekerapan penyiraman kerana ini akan membantu ‘membasuh’ permukaan lai daun dan membawa partikel2 seni tadi  ke dalam tanah. Anda juga boleh membantu perjalanan air ke dalam tanah dengan hollow tining, slicing, spiking atau semata-mata mencucuk-cucuk tanah supaya air boleh turun ke bawah dengan cepat.

Lagi?  Doa banyak-banyak untuk mintak hujan atau salahkan orang sebelah yang tengah bakar sampah tu…

Rujukan:

1

The Economic Impacts of the 1997 Haze Episode on the Agricultural Sector.
Mohd. Nasir Hassan, Muhammad Awang, Shantakumari Rajan, Ahmad Makmom Abdullah,
Dzulkifly Kuang, Wan Zin Wan Yunus, Ramdzani Abdullah, Mohd. Pauzi Zakaria, Theng Lee Chong, and Abu BakarJaafar
www.econ.upm.edu.my/~peta/nassir_h/nassir_h.pdf

2

 http://cpcp.ensearch.org/wapi/mctxwapi.dll/getObject?mid=TEAM%2013&ObjID=12

3

Project no. J06: 4-07-05-015
ECOSYSTEM PHYSIOLOGY: MICROSITE VARIATION OF LIGHT AVAILABILITY DURING HAZE AND NON-HAZE EPISODE AND ITS EFFECTS ON SIMULATED LEAF CARBON GAIN IN A TROPICAL RAIN FOREST
Awang1, M.B., Tang2, Y., Kachi2, N., and A. Furukawa2
1Dept. of Environmental Science, UPM, Serdang, Selangor
2Division of Global Environment, NIES, Japan

4

AIR POLLUTION AND VEGETATION: EFFECT OF ELEVATED CO2 AND O3 ON MALAYSIAN RICE (ORYZA SATIVA VAR. MR123), TOBACCO (NACOTIANA TABACCUM-LTN) AND MERANTI (SHOREA ACUMINATA) SEEDLINGS
Muhamad Awang
Department of Environmental Science, UPM, Serdang, Selangor

Posted in Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | 3 Comments »

Menyiram waktu panas

Posted by mynormas on June 4, 2012

Elakkan dari menyiram air mengikut jadual tertentu. Kita sebagai manusia secara amnya tidak minum air mengikut jadual, tetapi mengikkut kehausan jadi kita menyiram rumput pun sebaiknya mengikut keperluan rumput.  Apa yang saya maksudkan di sini ialah menyiram rumput setiap hari pukul 8 pagi atau pukul 6 petang. Kalau tengah hujan pun kita siram jugak kerana nak ikut jadual.

Siram ikut keperluan.  Jika tanah pada kedalaman satu inci di bawah masih basah; tak perlu siram. Jika ia kering; boleh (bukan mesti) siram.

Ini bermakna ada hari kita siram satu hari sekali, ada hari dua kali dan ada hari tiga kali sehari. Dan kadang-kadang: tak siram berhari-hari.

Tips;

  • untuk kawasan yang redup; elakkan siram di waktu petang. Kawasan yang basah di waktu petang akan menggalakkan rumput.
  • amalkan siram di awal pagi; air akan kekal di dalam tanah di waktu rumput memerlukannya sewaktu terik nanti.
  • Bila siram, siram hingga di anggarkan air akan tembus beberrapa inci ke dalam tanah. Ini akan menggalakkan akar tumbuh panjang mencari air.
  • Menyiram terlalu kerap (untuk kawasan rumput yang dah matang) akan menyebabkan rumput manja dan terlalu mengharapkan air yang di siram dengan tidak berusaha mencari air sendiri.
  • Terik matahari boleh membakar akar rerambut yang berada di berhampiran permukaan tanah.
  • Syringe ialah suatu teknik menyiram yang berfungsi menyejukkan permukaan rumput (dan bukan ‘memberi air’).
  • Rumput yang ditanam di atas pasir lebih memerlukan air di siram daripada rumput yang di tanam di atas tanah.
  • Tidak semua tempat memerlukan jumlah air yang sama. Ada tempat perlu di siram lebih dari tempat yang lain.
  • Jangan siram hingga mencapai tahap tepu tanah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Jangan siram di kawasan lereng sehingga air mengalir ke bawah; siram dan biar sekejap sebelum siram lagi.
  • Umumnya; siram jarang-jarang tapi dalam-dalam adalah prinsip menyiram rumput di kawasan matang.
  • Menyejukkan rumput di waktu terik panas akan menyelamatkan akar rumput yang dekat dengan permukaan dan mengurangkan kadar kehilangan air.
  • Jika anda mampu menyiram hanya sekali dalam sehari; siram pagi. Bukan petang; dah terlambat dan akan menyebabkan lumut dan penyakit.
  • Jika anda mengalami localized dry spot (LDS) gunakan ‘wetting agent’ ataupun tebuk tempat tersebut supaya air boleh tembus. LDS biasanya di sebabkan oleh tanah hydrophobic dan air hanya di permukaan.

Selamat mencuba!

Posted in Golf Course, Greens, Landscape, Lanskap, Padang Golf, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , | 4 Comments »

Pengudaraan halaman

Posted by mynormas on May 7, 2012

Saya pernah menasihatkan tuan punya halaman bahawa perbuatan memberi udara kepada akar rumput adalah penting. Ia bukan sekadar memberi udara tetapi juga membantu mengurangkan mampatan; memasukkan air kedalam tanah dan membantu nutrien (baja) pergi ke akar rumput.

Contoh kesan pengudaraan tanah.

Persoalan yang saya selalu dapat ialah: 1. Bagaimana nak buat pengudaraan 2. Berapa selalu dan 3. berapa banyak. Biasanya padang golf dan padang bola akan mempunyai mesin khas untuk kerja pengudaraan hollow/solid tine.

Video ini menunjukkan cara melakukan pengudaraan dengan menggunakan garden fork. Kita boleh juga menggunakan garden trowel ataupun garfu besar ataupun kalau laman anda sangat kecil (atau anda sangat takde kerja) paku 6 inci. Konsepnya sama; cucuk dan goyang dan tarik keluar lepas tu cucuk, goyang dan tarik keluar dan ulang. Umm… sebelum imaginasi kita pergi terlalu jauh, lihat video ini dahulu dan sambung baca penerangan di bawahnya.

Kita lakukan ini seeloknya setahun sekali. Kalau tak mampu nak buat seluruh laman pun, saya cadangkan buat di kawasan paling banyak mampatan (contohnya tempat lalu lalang) ataupun tempat paling banyak tumpuan (contohnya bahagian depan rumah).

Banyak lagi video seumpamanya di Youtube tapi daripada membuang masa mencari nya, lebih baik gunakan masa untuk buat sahaja apa yang dah di beritahu, kan?

Selamat mencuba!

Posted in Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | 3 Comments »

Gardening stuff in Giant

Posted by mynormas on April 21, 2012

I was in Giant hypermarket in Puchong Kinrara today and decided to check out some stuff that some readers have been asking.

They do sell chemical fertilizer: don’t buy if you are a hobby gardener. Chemical fertilizer has too small margin of error for the average home-owner.  They also sell organic fertilizer; this you should use. How to tell which is which? Well they usually mention the word ‘organic’ on the label if it is organic fertilizer. Anyway most organic fertilizer won’t contain more than 8% Nitrogen in its N:P:K.

They do sell “tanah hitam” or ‘black soil’ cheap.

They also sell rotary mowers.

Posted in Landscape, Lanskap, Rumput halaman rumah | Tagged: , , | Leave a Comment »

Cara potong rumput.

Posted by mynormas on April 6, 2012

Cara yang lebih baik dari bercerita ialah melalui melihat. Saya dapat video ini dari Youtube. Ia adalah video ketiga, tapi video pertama dan kedua lebih kepada iklan mesin mereka.

Tapi saya memang mencadangkan tuan rumah menggunakan mesin letrik untuk kawasan kecil. Yang saya pernah jumpa di Malaysia ialah jenama Black and Decker (seperti di video ini) dan juga jenama Bosch. Kedua-dua nya boleh didapati di kedai hardware Ace. Satu lagi ialah Husqvarna. Bandingkan sendiri untuk tahu lebih lanjut. Saya tidak merekomen apa-apa jenama khusus.

Posted in Landscape, Lanskap, Rumput halaman rumah | Tagged: , , | 2 Comments »

Avengers, X-Men, Spiderman dan Rumput.

Posted by mynormas on March 10, 2012

Apakah hubungan di antara Avengers, X-Men, Spiderman dan rumput?

Hubungan? Mana mungkin mereka mengadakan hubungan. Cuba soalan lain;  “Apakah persamaan di antara Avengers, X-Men, Spiderman dan rumput?” dan anda boleh mendapat jawapan bahawa mereka semua adalah mutan. Mungkin bukan semua rumput adalah mutan, tetapi beberapa jenis rumput yang di gunakan sebagai  rumput hiasan dan/atau permainan adalah mutan.

Sebelum anda bangun mencari pen marker dan papan tanda untuk buat sepanduk bantahan, mungkin anda perlu baca keseluruhan artikel ini dan seterusnya buat penyelidikan lagi.

Adoi!

Dalam cerita wayang dan komik Spiderman, kita dapat melihat bagaimana En. Peter Parker mendapat kuasanya dari gigitan seekor lelabah radioaktif. Lelabah itu sendiri adalah mutan, dengan kombinasi kebolehan dari spesis pelbagai lelabah lain. Akibat gigitan tersebut DNA Peter Parker telah tertukar dan mengandungi kebolehan lelabah dari pelbagai spesis tersebut.

Ada sekumpulan lagi adiwira-adiwira yang mempunyai lebih banyak lagi kebolehan dan kuasa. Dalam kumpulan yang dinamakan “X-Men” ada orang yang boleh membaca minda orang lain, manusia magnet dan ada orang yang boleh mengawal cuaca dengan lebih cepat dari bomoh-bomoh yang digunakan sewaktu pertandingan golf besar di Malaysia.

Dan yang terbaru sekali ialah The Avengers yang terdiri dari beberapa adiwira mutan (Hulk dan Captain America contohnya) dan beberapa orang biasa (Black Widow dan Hawkeye) serta seorang dewa Norse (teka siapa…)

Disini saya bukan nak bercerita tentang adiwira-adiwira orang putih, saya cuma nak menceritakan tentang mutasi secara umum dan bagaimana mutasi memberi kesan kepada rumput di padang golf.

Mutasi adalah perubahan dalam genetik dan kromosom sesuatu organisma. Genetik yang terdiri dari bahan di panggil deoxyribonucleic acid (DNA), akan menentukan sifat-sifat sesuatu organisma; perubahan dalam DNA akan merubah sifat-sifat organisma tersebut.

Bagaimana mutasi berlaku.

Bukan semua mutasi menjadikan orang mempunyai kuasa pelik. Sejak berzaman, manusia mencari tumbuhan atau haiwan yang mempunyai sifat yang di rasakan paling sesuai untuk keperluan mereka; samada lembu yang paling banyak susu, anjing yang paling besar, kucing yang mempunyai bulu paling lebat, padi boleh mengeluarkan hasil dua kali setahun, durian paling sedap, mangga paling manis dan sebagainya. Kadang-kadang, penemuan itu berlaku secara tak sengaja; samada terjumpa di negara lain, tempat lain, musim lain dan sebagainya. Kadang kadang, ia berlaku melaui proses ‘pengawinan’ atau percampuran baka. Kadang-kadang, ia adalah hasil dari kerja penyelidik di dalam makmal. Selalunya, proses yang dihasilkan ialah ‘mutasi’.

Selepas sedikit penyelidikan, saya menjumpai fakta bahawat terdapat dua jenis mutasi: yang pertama di panggil sebagai Mutasi Spontan, yang bermakna mutasi berlaku secara rambang tetapi secara semulajadi.

Untuk menghasilkan tumbuhan yang mempunyai sifat baru; kadar mutasi semulajadi adalah terlalu perlahan dan tidak boleh di harap untuk menghasilkan tumbuhan (bukan sahaja rumput) yang di kehendaki penyelidik.

Dalam tahun 1920an penyelidik mendapati bahawa perbezaan variasi atau mutasi dalam tumbuhan boleh di tambah bila tumbuhan asal di dedahkan kepada X-ray. Penyelidikan secara mutasi bertambah maju selepas Perang Dunia Kedua bila zaman nuclear memberi teknik baru kepada para penyelidik. Tumbuhan di dedahkan kepada sinar gamma, proton, neutron, partikel alpha dan beta dan para penyelidik akan mengumpul sampel untuk melihat samada sinar-sinar ini boleh mengakibatkan mutasi.

"Aku dah kata jangan cakap talipon masa aku tengah putting. Kan aku dah marah. Kau takkan suka aku masa aku marah"

Mutasi seperti ini adalah Mutasi Terdorong atau Mutasi Paksaan; jenis yang sama seperti yang berlaku kepada Dr. Bruce Banner yang bila marah akan menjadi Incredible Hulk.  Asal cerita si-Hulk ini ialah bila Dr. Banner terdedah kepada sinar gamma bila sebuah bomb gamma meletup. Ada versi lain mengatakan dia terdedah kepada sinar gamma dalam suatu ujikaji yang tersilap.

Asal-usul Tifdwarf

Di padang golf yang di tanam di kawasan beriklim panas seperti di Malaysia, green selalunya (90%) adalah dari jenis Bermuda Tifdwarf. Memanglah Tifdwarf di satu padang nampaknya macam tak sama di padang lain; malahan kadang kadang Tifdwarf di Lubang 1 tak sama dengan Tifdwarf di Lubang 6; sebenarnya kalau nak cakap betul-betul, banyak kelab golf yang di atas satu green pun nampak macam ada beberapa sub-spesis Tifdwarf lagi.

Cerita asal-usul Tifdwarf bermula dalam tahun 1920an: adalah di laporkan bahawa green di bahagian selatan Amerika Syarikat yang mempunyai iklim panas menggunakan rumput Common Bermuda. Ia tak boleh dipotong kurang dari 10 mm dan senang di serang penyakit. Dari dulu lagi, penjaga padang golf mahu rumput di kawasan green di potong rendah supaya bola boleh bergerak laju bila di pukul dengan kayu putter.

Para penyelidik membuat pencarian untuk rumput yang boleh tahan di potong rendah dan lali penyakit, tahan serangga, lasak dan mampu hidup di kawasan panas.

Dalam tahun 1950an di Tifton, Georgia, suatu variety baru rumput Bermuda telah di temui. Ia di namakan Tifgreen atau Tifton 328. Rumput ini mempunyai beberapa sifat yang di kehendaki tadi dan lebih baik dari Common Bermuda. Secara perbandingannya, jika Common Bermuda boleh dipotong pada ketinggian 10mm, Tifgreen boleh dipotong pada ketinggian 8 atau pun 5mm untuk jangkawaktu singkat. Varieti ini telah di biakkan dan di hantar kepada kelab-kelab golf yang berhampiran untuk di uji di atas green.

Beberapa tahun kemudian, ada beberapa di antara kelab-kelab ini yang mendapati dalam plot ujian mereka terdapat beberapa kelompok atau tompokan rumput yang bersifat kenit. Mereka percaya bahawa rumput kenit ini adalah mutasi dari Tifgreen yang sedang di uji. Rumput kenit ini di biakkan dan di uji sifatnya berbanding dengan Tifgreen dan rumput lain yang digunakan diatas green ketika itu dan didapati rumput itu lebih baik. Rumput itu dinamakan ‘Tifdwarf’ dan kini ia digunakan di merata tempat panas yang tidak boleh digunakan Bentgrass (sejenis rumput musim sejuk) di atas green.

Penggunaan Mutasi di Padang Golf

 

Ketiga-tiga contoh rumput ini di ambil dari tiga tempat berbeza di atas satu padang golf. Kononnya ketiga-tiga nya adalah Tifdwarf. Tapi kenapa mereka berbeza sifat?

Soalan selanjutnya; adakah mutasi lain di atas green di padang golf?

Mutasi yang berlaku ke atas rumput ini adalah bersifat progresif atau berlanjutan. Jika anda perhatikan betul-betul, anda mungkin ingat bahawa anda pernah melihat tompokan warna yang luarbiasa di atas green yang anda pernah main. Terutama nya di atas green yang sudah tua.

Ini bermakna rumput tersebut adalah – secara genetiknya – tidak stabil dan bermutasi perlahan-lahan secara semulajadi. Malangnya tidak semua rumput itu bermutasi serentak. Hanya satu atau dua tompok sekaligus. Jadi setelah beberapa tahun, anda akan mendapat green yang mempunyai tompok yang berlainan warna atau tekstur.

Kekadang, rumput mutasi (atau juga di panggil ‘off-type’) mempunyai sifat yang lebih baik dari tumbuhan asal jadi ada beberapa orang Superintenden tempatan yang telah ‘menganak-angkat’ rumput tersebut dan membiak mereka di nursery lalu menanam semula di atas green.

Di Malaysia ada beberapa padang golf yang menggunakan rumput off-type ini sebagai rumput rasmi di atas green. Ada diantara padang tersebut yang berjaya mempunyai green yang laju dan senang di jaga.

Soalan tambahan: Kenapa tidak semua padang golf berbuat serupa?

Kerana, tidak ada jaminan berapa lama mutasi tersebut boleh bertahan. Siapa tahu nanti generasi kedua atau ketiga atau ketiga puluhnya rupa macamana? Secara teorinya, bila suatu hari nanti Spiderman (atau Peter Parker) berkahwin dengan Mary-Jane, anak mereka belum tentu mempunyai kuasa yang sama dengan Spiderman. Malah, siapa tahu spesis mana yang keluar? Kalau Mary-Jane beranak keluar telur spider macamana?

Jadi tidak ramai yang berani tanam rumput mutasi secara rasmi. Secara tidak rasmi ada. Secara tidak sengaja; banyak. Contohnya; (saya letih cerita bab ini) beli dari nursery tanam di green 7. Lepas tu ubahsuai green 16, ambil ‘benih’ rumput dari green 7. Dua tahun lagi, green 9 nak di pindahkan, ambil ‘benih’ dari green 16. Hujung tahun, green 4 kena sabotaj, tanam semula ambil ‘benih’ dari green 9. Hampir setiap kali, rumput tu dah berubah satu generasi dan rumput green 9 dah tak sama lagi dengan rumput dari green 7.

Soalan sokongan; jadi tak bolehlah nak gunakan rumput yang halus tu sebagai benih green baru?

Tapi ini tidak bermakna menggunakan off-type tidak boleh berjaya. Jangan lupa 40 tahun lalu inilah cara Tifdwarf di perkenalkan. Jadi ada dua kemungkinan; rumput off-type itu mungkin stabil dan kelab itu menjadi terkenal, atau rumput  off-type itu tidak stabil, setelah beberapa tahun rumput itu akan mula bermutasi pada kadar yang tidak sama dan kita akan dapat green yang bertompok-tompok. Kenapa ambil risiko?

Beberapa tahun yang lalu, sebuah universiti tempatan yang mempunyai kepakaran dalam bidang pertanian telah mengumpul beratus-ratus off-type yang di ambil dari green seluruh Malaysia. Mereka kemudiannya mengenakan stress yang boleh dialami oleh rumput di atas green keatas semua off-type tersebut dan menyenaraipendekkan beberapa variety yang masih hidup. Hasilnya ialah suatu variety yang ditanam di atas green padang golf universiti tersebut dan sebuah padang golf tempatan dengan jayanya. Tetapi banyak kelab tetap akan guna rumput import. Mengapa tidak lebih banyak lagi kelab golf lain menggunakan rumput ini? Mungkin kerana ia tidak di jual oleh orang putih yang cakap dengan ‘slang’.

Soalan kehairanan: jadi semua tompok-tompok rumput berlainan warna atas green itu adalah akibat mutasi?

Tidak juga. Banyak juga tompok tompok tersebut adalah pencemaran rumput liar (lebih tepat lagi: rumpai) yang kebetulan kelihatan sama seperti rumput di atas green tersebut. Malah, biasanya kalau ia kelihatan lebih kasar, kemungkinan besar ia adalah rumput dari fairway atau rough.

Soalan terakhir. Dalam industry golf, adakah terdapat rumput mutan yang terhasil dari mutasi paksaan?

Sebenarnya memang ada. Di Malaysia, yang saya tahu hanya satu. Menembak Tifgreen dengan sinar gamma menghasilkan “Tifeagle”, suatu variety yang digunakan sejak 1998 dan boleh dipotong pada ketinggian separuh dari Tifdwarf. Tapi tidak pula ia bertukar menjadi Incredible Hulk bila marah…

Posted in Greens, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Menanam dari benih

Posted by mynormas on February 14, 2012

Saya ada membeli benih rumput which sounded coming from Bahamas? jika saya tidak silap….dari pasaraya .bagaimana cara yang paling effective untuk menanam rumput ini

Mungkin anda maksudkan dari Bermuda, sebuah kepulauan yang berdekatan dengan Bahamas. Beberapa spesis Bermudagrass ini memang boleh ditanam dari benih. Saya pernah cuba sekali 20 tahun dulu tanpa berjaya.

Ringkasnya, anda perlu semai benih ini dalam kotak (atau tapak) semaian dulu. Mudah saja bunyinya. Sediakan satu kawasan dan sediakan tanah sama macam anda buat untuk pokok lain. Tanah bakar, top-soil, semua boleh. Cuma anda perlu sediakan dalamnya takat 1-2 inci pun cukup. Siram dan baja. Jangan guna baja butir kimia buat masa ini. Baja organik atau baja foliar pun ok.

Dalam 3-4 minggu atau 3-4 bulan, anda akan dapat rumput yang padat, insya-Allah. Dari situ, dapatkan sprig dengan cara memotong tanah yang di ambil dari kotak semaian tadi sebesar 2 inci x 2 inci, membasuhnya hingga tanah semua hilang dan mencerai-ceraikan rumput sebesar jari untuk ditanam di halaman anda. Cara ini di namakan menanam cara sprig. Jarak antara sprig ialah lebih kurang 2-4 inci (lebih rapat lebih cepat ia cover seluruh halaman anda).

Sebenarnya, short cut kerja ini ialah, beli sod rumput Bermuda dari nursery. Beli 2 x 2 kaki persegi, bawak balik, potong kecik sikit supaya senang nak handle, basuh dan cerai-ceraikan rumput tadi dan tanam akarnya ke dalam tanah kawasan yang anda nak tanam.

Kelebihan cara short cut ini ialah; tak payah tapak semaian dan anda boleh tengok sifat-sifat rumput yang anda nak di nursery lagi.

Anda boleh juga menabur terus benih rumput ini terus ke tanah, dan tutup dengan lapisan pasir dan atau netting. Walaubagaimanapun saya berpendapat ini akan menggemukkan burung yang akan memakan benih (dan tokeh pasaraya tadi). Tambahan pula, anda tidak dapat menjaga apa yang jadi pada benih rumput yang halus di tanah yang luas, samada ia kekeringan, hanyut di bawa air, ataupun dah mati.

Selamat mencuba!

Posted in Lanskap, Rumput halaman rumah | Tagged: , , , | 4 Comments »

Benefits of turfgrass

Posted by mynormas on February 7, 2012

I found this Youtube Video that tells about the benefits of turfgrass. I also explained some of it in an article of mine (in Bahasa Malaysia)  a long time ago. Its a pretty interesting video.

 

Posted in Landscape, Lanskap, Rumput halaman rumah, Taman | Leave a Comment »

Mowers for home lawns

Posted by mynormas on February 5, 2012

When I restarted this website, my target was to incite and create a response from Malaysian professionals whose work involves looking after turfgrasses like golf course superintendents, stadiums or municipal councils. Yet I think 80% of the response I get is from home owners and perhaps the rest are from students. If there are any superintendents that responds, are from Indonesia. Also I suppose I can count on non-executive staff from Malaysian golf courses who did make enquiries mostly on my Facebook page.

I guess Malaysian golf course superintendents and groundskeepers are shy or don’t visit local websites preferring instead for overseas advice. But this site could also be a forum to exchange ideas?!

Anyway, to honour the home owners who have numerous times asked me about the machinery suitable for their lawns, I will try my best to give a vague and non-specific answer.

Generally, there are two types of  ‘knives’ used on grass, the reel type and the rotary type. The type that you see people use on most lawns are what we call ‘brush-cutters’ or ‘bush-cutters’. No doubt there are many other names for it but basically, it belongs to the rotary type since the knives (even though its made of nylon rope) turn in a rotary fashion.

Lima pisau yang anda boleh lihat tu ialah reel. Ia akan bersentuh dengan bedknife di bawah.

The reels are what is usually used by professionals because they give a more consistent and cleaner cut. It is also sometimes called a cylinder mower because from the side it looks like a cylinder. You can count how many blades there are on the reels. Usually, the more blades; the better the cut. Problem is, the more the blades, the tougher it is to turn the cylinder. The reel works by turning itself against a stationary blade called the ‘bedknife’. To sharpen the reel-mower, we need to sharpen both the reels and the bedknife.

pandangan seekor cacing bagaimana rupa pisau rotary.

The rotary mower is simple to use and to sharpen. It is usually a knife that turns and cuts the grass by impact. The longer the blades are (i.e the bigger the radius of the cutting unit) the less accurate the cutting height since the ends of the blades may bend slightly.

My recommendation is that the average house-owner should get a rotary mower. Unless you built a golf course green for a lawn (no please don’t ask me how) a rotary mower is good enough 80% of the time.

Should a home-owner with a small to medium sized lawn use a petrol powered mower? I would advise against it. A petrol engine needs to be serviced, it needs to have its oils checked, spark plug changed etc etc. Get an electric mower. It has its disadvantages too but I feel it is still better than an petrol/diesel one.

The only time both the recommendations above can be err… superseded is if the home-owner decides to buy one of those reel-mowers that are powered by its tyres on the ground. The faster you push, the faster the reels turn.

Ini mesin yang mempunyai motor kecil dan hanya good for trimming di tepi longkang, rumah, pagar, pokok dsb. Lagipun ia mempunyai pisau yang 'open' yang boleh dangerous kepada pengguna dan sekelilingnya.

You can buy the average machine for the average home-lawns in most big hardware stores. In Klang Valley (Malaysia) I found a few brands that might interest you. Not that I’m recommending these brands but its just so that … you know… I don’t get asked the same questions over and over again.  The brands “Black & Decker” and “Bosch” are sold in ACE hardware stores that you can find in Summit USJ, Sunway Pyramid and Mid-Valley. No, I don’t get anything whether you buy them or any other brand, but that’s nice of you to ask.

ni hanya example. keputusan di tangan anda sendiri.

Posted in Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , | 1 Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 973 other followers

%d bloggers like this: