Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website

  • Facebook Likes

  • The new Brushcutter

    Pengganti Brushcutter

    Increase productivity, cut labour. Try the AM61A

  • Trees Nursery

    Forest trees nursery

    Get your Trees from this nursery

Archive for the ‘Rumput’ Category

New Machinery Launch in Pavillion KL

Posted by mynormas on March 30, 2015

Dalam sebuah posting beberapa minggu lalu saya telah memperkenalkan sebuah mesin yang mampu memotong 4 kali lebih laju dari sebuah brushcutter. Mesin itu bernama AM61A di buat oleh sebuah syarikat Jepun bernama Orec yang juga akan memperkenalkan beberapa mesin lagi di Level 6, berhampiran Tokyo Street di kompleks membelibelah Pavillion, Kuala Lumpur.

AM61A di kawasan yang biasa di potong oleh brushcutter

AM61A di kawasan yang biasa di potong oleh brushcutter

Saya yakin AM61A boleh membantu banyak pengguna awam mengurangkan jumlah pekerja mereka. Oleh kerana mesin AM61A itu tidak di galas dan adalah ‘pandu-sendiri’ (self-propelled) maka ia lebih ringan digunakan. Siapa tahu? Mungkin kita dapat mengurangkan penggunaan pekerja asing dengan mesin ini.

Rabbit Mower operated by a lady.

Saya juga kagum dengan sebuah lagi mesin mereka yang mereka panggil Rabbit Mower. Ia adalah sebuah mesin kecil yang sesuai untuk digunakan oleh orang yang ada halaman besar, tuanpunya padang bola ataupun padang awam. Sebuah padang golf yang mempunyai rough yang banyak pokok juga patut melihatnya. Kenapa guna mesin canggih yang kita tidak punya mekanik untuk memperbaiki? Lebih baik guna mesin kecil yang murah dan mempunyai enjin yang mudah di baiki dan pisau yang senang di asah.

Saya juga berharap mereka akan membawa beberapa lagi mesin baru; apa yang saya ingin ialah mesin rumput menggunakan kuasa bateri untuk halaman kecil.

Kepada sesiapa yang ingin berada di Pavilion pada hari Isnin 30 Mac hingga 5 April dari 10.00 pagi hingga 10 malam, jangan lupa temujanji ini.

A few weeks ago I talked about a machine that can mow about four times faster than a brushcutter. The machine is called the AM61A. I have high hopes that this machine will eventually replaced most of the brushcutters in use in Malaysia and perhaps even start the push for more local workers (since hopefully less number of workers employed, maybe salary can be raised?)

I am also interested in a machine that they are bringing in called the Rabbit Mower (don’t ask me why they named it that) which I feel will also be good for Malaysians involved in grass mowing for small areas, or not so small; I think football fields or local authorities or even golf courses with rough that has a lot of trees; why not use a small machine that cost one third of a big machine that can’t manouvre in tight areas?

Pictrue of Rabbit Mower

Rabbit Mower in action.

They are also bringing a few other mowers too. I am really interested to see what a ‘Shuttle Mower’ is. I am really hoping they can bring in a battery operated mower for use in houses. I know there’s a market for that.

the invite to level 6 of Pavillion

Your invitation Card.

Posted in Fields, Golf Course, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , , , , , | Leave a Comment »

AM61A ganti brushcutter

Posted by mynormas on February 16, 2015

Last month I visited a company in Sri Iskandar, Perak that dealt with mowers. They deal in mowers that they imported in from Japan and were marketed for the agriculture sector, which made them really really cheap compared to golf course mowers. The mowers look tough and rugged. I haven’t seen the cut but I’m sure it is better than a brushcutter’s and good enough for the rough and maybe even some fields but what made me really interested was that their mowers were also small enough to be operated under and around trees. 

Mesin AM61A in action.

Mesin AM61A in action.

Last week they sent me a few video clips of which one really really got me looking real hard at them. This particular machine the AM61A was versatile and powerful enough to replace not one but at least five brushcutters! No kidding. You can watch the YouTube video below. 

Please take this in the context that Malaysian golf courses are – or will – be facing a shortage of manpower especially the foreign workers. This machine may be the answer to two reasons for the lack of local workers: 

1. Reducing the need for brushcutters will mean the reduction in the need for brute force and physical demands.

2. Reducing the number of workers through productivity and mechanisation can mean increasing the pay of individual workers.

Or maybe you can just reduce your workforce and increase profit?  

Bulan lepas saya telah melawat sebuah syarikat di Sri Iskandar, Perak yang memasarkan mesin memotong rumput keluaran negara Jepun yang di tujukan ke industri perladangan dan pertanian. Oleh itu mesin mereka mempunyai harga yang murah berbanding dengan mesin yang di jual khusus untuk padang golf.

AM61A di kawasan yang biasa di potong oleh brushcutter

AM61A di kawasan yang biasa di potong oleh brushcutter

Saya amat tertarik kerana mesin mereka kecil dan mudah di pandu di kawasan sempit seperti di bawah atau keliling pokok dan murah (deja vu! Saya dah cakap tadi eh?). Saya tak tengok lagi kualiti potongan (saya melawat kedai mereka dan melihat video) tapi saya yakin ia lebih baik dari brushcutter tapi kalau setakat rough dan mungkin padang bola atau taman, tiada masalah.

Tetapi yang paling saya suka ialah suatu video (lihat di bawah) yang menunjukkan bagaimana mesin AM61A boleh menewaskan suatu brushcutter dan menunjukkan bahawa satu mesin AM61A boleh menggantikan hingga lima brushcutter.

Kita kan mengalami masalah pekerja; samada pekerja asing yang makin susah dan mahal untuk di bawa masuk ataupun pekerja tempatan yang kurang gemar bekerja di padang golf. Pada pendapat saya, mesin AM61A ini boleh membantu dua cara untuk menambah pekerja tempatan:

1. Mengurangkan keperluan menggunakan kekuatan dan ketahanan fizikal

2. Mengurangkan jumlah pekerja maka ada kemungkinan imbuhan kepada pekerja boleh di naikkan.

Ataupun, anda boleh kurangkan pekerja dan tambah keuntungan.

Posted in Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Rumput selepas banjir

Posted by mynormas on January 5, 2015

The recent flood in Malaysia has affected a few stadiums, football fields and lawns, The priority of course, is to save the people and to reduce their suffering. Next will be their property and helping them move on with their lives. For some, looking after grass is part of their work or even part of their home. This sharing is for them. Do add any tips you have in the comments here in http://www.mynormas.com and not on my FB.

Banjir yang baru lepas ini adalah antara yang terburuk yang kita telah lalui. Orang dan tempat yang tidak pernah banjir sebelum ini pun telah mengalami nya. Ini termasuklah beberapa stadium dan padang bola.

File pic: Flooded field.  Gambar hiasan.

File pic: Flooded field.
Gambar hiasan.

Walau apa kita panggil keadaan sekarang dan sesiapa pun kita nak salahkan, yang penting sekali ialah kita dan orang orang lain selamat. Lepas tu kita cuba untuk selamatkan harta benda kita. Ada orang yang kerja mereka adalah menjaga padang bola, golf dan ada orang yang laman rumput adalah sebahagian dari rumah mereka. Posting ini adalah untuk mereka, Jika anda ada maklumat lain/tambahan, sila tambah di bahagian comment di sini di http://www.mynormas.com dan bukan di FB saya.

Selalunya air banjir akan surut selepas beberapa hari dan kebanyakkan rumput boleh bertahan keadaan air banjir untuk beberapa hari itu. Bila air surut, kita akan mempunyai lebih banyak perkara yang lebih penting yang perlu kita selesaikan sebelum kita nak fikir tentang rumput ataupun halaman kita. Tapi bila semua yang lain dah settle ataupun untuk orang yang kerjanya memang menjaga rumput samada di taman ataupun di padang, apa seterusnya?

Pertama sekali, kita mesti keluarkan sisa air bertakung di atas permukaan rumput. Gunakan pam air, atau gunakan hos untuk sedut secara ‘siphon’  ataupun guna cangkul untuk buat longkang sementara supaya air mengalir keluar.

Gambar hiasan: membuang pasir yang terlalu tebal.

Gambar hiasan: membuang pasir yang terlalu tebal.

Kedua, kita bersihkan apa yang air banjir bawak masuk. Daun kering, kayu, sampah yang dulu kita buang merata (padan muka!), pampers dan apa apa yang bukan berasal dari rumput kita, kita buang. Membuang benda besar adalah senang. Yang lebih susah ialah benda halus seperti selut dan pasir halus yang mendak. Kedua dua benda ini adalah merbahaya pada jangka masa panjang kerana butir butir selut yang halus boleh masuk ke celah celah butir tanah atau pasir yang lebih besar dan menyumbat profil tanah kita dan menyebabkan air, nutrient dan udara tak boleh tembus ke bawah. Selut itu juga mempunyai potensi membawa unsur-unsur lain yang boleh mengubah sifat kimia tanah kita.

Gunakan cara manual dengan penyapu, penyodok, cangkul, tangan dan sebagainya. Ataupun gunakan air untuk ‘pancut’ selut dan pasir supaya ia lari melalui saliran. Kita TIDAK MAHU ia masuk ke celah rumput dan ke dalam tanah. Selut BUKAN topdressing yang baik.

Butir selut adalah lebih halus dari pasir dan akan menyumbat ruangan di antara butir pasir

Butir selut adalah lebih halus dari pasir dan akan menyumbat ruangan di antara butir pasir

Ketiga, repair kawasan yang rosak – jika ada. Beli rumput baru dan tanam ataupun ‘curi’ dari kawasan sempadan kawasan sendiri. Ataupun curi dari belakang tiang gol ataupun sempadan green dan collar yang jauh dari tempat golfer masuk. Ganti di tempat yang rosak tadi.

Keempat, bila cuaca dah kurang hujan dan kita lebih banyak masa; lakukan pengudaraan iaitu menebuk tanah sedalam lebih kurang empat inci dan gantikan dengan pasir baru. Ini akan membantu air masuk melepasi struktur/profil tanah yang telah rosak akibat di cemari selut dan pasir halus. Topdress untuk menutup lubang baru itu. Jika anda biar ia terbuka, selut boleh masuk jika banjir berlaku lagi. Topdress guna pasir yang lebih kasar dari apa yang kita guna. JANGAN guna pasir yang lebih halus. Ini nasihat yang boleh di guna pakai bila bila pun.

the 'layering effect'

Pelapisan atau ‘layering’ dalam profil tanah.

Nota: gunakan HOLLOW tine dan bukan solid tine. Ertinya sewaktu kita buat pengudaraan, kita akan keluarkan tanah lama dan masukkan pasir baru. Bukan vertidrain, venting, needle tine dan sewaktu dengannya.

Nota kepada nota: Jangan topdressing jika anda tidak pasti anda dah keluarkan semua selut atau silt. Jika anda topdress, anda mungkin bersubahat dalam pembuatan tanah lapis (layering) yang akan lebih teruk lagi menyekat kemasukkan air, nutrient dan udara ke dalam tanah dan penembusan akar.

Better than nothing. Menggunakan manual hollow tine bagus untuk orang yang tiada mesin ataupun untuk buat di tempat tempat yang kecil sahaja.

Better than nothing. Menggunakan manual hollow tine bagus untuk orang yang tiada mesin ataupun untuk buat di tempat tempat yang kecil sahaja.

Kelima, belajar dari kesilapan. Dimana anda boleh buat benteng? Di mana anda boleh tambah perparitan? Bolehkan anda guna pagar yang mempunyai lubang lebih halus supaya kurang sampah masuk? Dan sebagainya.

Keenam. Lakukan soil test. Kita takut air banjir membawa perubahan kepada sifat kimia tanah. Do a full soil test. Ambil dari semua green yang terlibat dan bandingkan dengan satu dua green yang tidak kena banjir jika ada. Untuk padang rumput yang besar; ambil di beberapa tempat yang di tenggelami air dan bandingkan di kawasan yang tidak di tenggelami air, bukan dari daerah atau padang lain: di padang yang sama. Ya. Padang bola pun mesti buat soil test. Sekarang ia boleh di lakukan di makmal tempatan. Hubungi Carron di o12 234 3257 atau carron.lee@sgs.com atau layari http://www.sgs.com. Anda boleh gunakan university tempatan tetapi dari pengalaman saya, ia lebih mahal, lebih lambat dan perlukan penterjemahan oleh seorang agronomist. Dan lakukan ia setahun sekali atau dua kali  supaya kita dapat memantau perubahan.

Selamat Mencuba!

Posted in Fields, Golf Course, Greens, Lanskap, Rumput, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Shade & Serangoon

Posted by mynormas on December 8, 2014

I found a tee that was almost completely shaded by trees. I was told this has been the case for a few years.

image

In my experience, in most cases, the tee would have been in poor condition, but not this tee.
Upon closer inspection and after asking the Superintendent, I was told that the tee – in fact the golf course – was planted with Serangoon grass (I believe its Digitaria didactyla). This strengthens my belief about the shade tolerance of Serangoon. There is a bit of browning and scalping on the surface which I believe are due to Philippine grass  (Zoysia tenuifolia?) planted there when they enlarged the tee.
Both grass are a lighter green in colour compared to Bermuda and Cowgrass.

image

On the left is Serangoon, on the right is Zoysia.

It is a pity that the only nursery I know of that sold Serangoon has replanted it with Bermuda and golf courses that has Serangoon greens are rumoured to be contemplating to change to other grasses. I hope it is not about following a trend. I also hope that, in this context, they think about their shade issues too.

Baru baru ini saya terjumpa sebuah tee (org Malaysia kata tee-box) yg hampir terlindung sepenuhnya oleh pokok. Ini bukan perkara baru tapi selalu nya saya perhatikan rumput di tee yg terlindung akan bermasalah rumput yg terlindung akan kurang makan kerana kurang photosynthesis dan akan memanjangkan daun utk mencari matahari dan memendekkan pertumbuhan akar utk menjimat tenaga.

image

Tapi di tee ini, rumput ini subur walaupun sudah bertahun tidak di baja.
Saya di beritahu tee ini di tanam dengan rumput Serangoon yg memang di kenali sebagai rumput yg ‘shade tolerant’. Ia juga di campur dengan rumput Philippine sewaktu tee di besar kan saiznya.
Adalah malang sekali jika kita kehilangan species rumput tempatan ini kerana satu satu nya nursery yg menjual Serangoon sudah tidak lagi menjual nya. Dan padang golf yg mempunyai green Serangoon di khabar kan akan menukar kepada rumput lain.  Kita memang suka benda benda import ni kan? Rumput, kereta, baja, consultant…
Apa pun saya harap mereka ambil perhatian tentang kawasan terlindung di padang mereka. Jangan menyesal kemudian…

example of tees suffering under shade
Contoh contoh tee yg rosak akibat teduhan (examples of tees damaged due to shade)

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Rumput secara am, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Rumput saya sakit?

Posted by mynormas on November 24, 2014

Sejak kebelakangan ini saya menerima beberapa persoalan dari beberapa tuan rumah tentang apa yang mereka lihat sebagai sarang labah-labah halus di rumput mereka setiap pagi. “Apa patut saya buat?” Pertama sekali, ia bukan labah-labah; apa yang kita lihat ialah mycelium dari kulat. Juga boleh di kenali sebagai hypha atau hyphae. Saya dah tak tahu ejaan dalam bahasa Malaysia sebab apa yang saya belajar dulu dah tak sama dengan apa yang anak saya belajar sekarang. Tapi mungkin miselium dan hifa

Mycelium atau miselium atau hyphae atau hifa

Mycelium atau miselium atau hyphae atau hifa

Kulat adalah sejenis organisma yang mendapat makanan dari organisma lain yang hidup atau pun yang dah mati. Ia akan menggunakan hifa (hyphae) untuk mencari nutrient yang boleh di serap. (Reference: www.factmonster.com). Kalau ia parasit; ia akan mencari makan dari organisma (haiwan atau tumbuhan) hidup, dan jika ia mencari makanan dari bahan organik yang dah mati ia adalah saprofit (Reference: someone’s blog).

Kita boleh lihat pada rumput akan ada simptom atau tanda penyakit seperti bintik atau tompok. Tanda atau simptom akan berbeza mengikut jenis kulat yang menyerang. Buat masa ini, kita tidak perlu tahu dulu symptom dan tanda penyakit atau kulat pada rumput. Cukup sekadar apa yang anda lihat sebagai sarang labah labah itu dan juga jika rumput anda mati bertompok tompok. Kadang-kadang tompok itu adalah kering atau di serang serangga. Untuk mengenal tanda penyakit, pergi ke sempadan di antara rumput sihat dan rumput mati dan lihat pada daun; jika ia mempunyai bintik atau garis coklat; ia adalah penyakit. Jika ia mempunyai kesan gigitan atau tiada daun langsung; ia di serang serangga. Jika daun ada dan terlipat; ia kering, terutamanya jika daun yang sihat di sebelahnya tiada ada apa apa tanda.

Lihat bintik pada daun.

Lihat bintik pada daun.

Apa yang patut anda buat sekarang ialah cuba untuk mencegah penyebaran penyakit tersebut dan rawat rumput yang sakit.

  1. Beri ruang udara dan cahaya kepada kawasan yang sakit. Alih pasu atau trim pokok yang berdekatan.
  2. Pastikan air tidak bertakung: lihat selepas hujan samada kawasan itu  lecak terlalu lama. Cuba baiki saliran.
  3. Lakukan pengudaraan tanah supaya akar rumput boleh bernafas.
  4. Hentikan siram. Beri arahan spesifik kepada pembantu/suri/tuan rumah untuk jangan siram. Ada pembantu/suri/tuan rumah guna alasan siram rumput untuk bergosip dengan orang rumah sebelah; maka mereka akan siram sambil pegang payung untuk lindungi diri dari hujan. Lawak…
  5. Bila rumput dah pulih atau anda perlu siram tempat lain: JANGAN, JANGAN, JANGAN siram lepas pukul 3 petang. Jangan siram waktu balik kerja. Siram awal pagi sebelum pergi kerja. Siram masa balik kerja bererti anda siram rumput yang dah tandus dan akan menyebabkan kawasan lembab dan ideal untuk kulat.
  6. Tinggikan ketinggian potongan (BUKAN jangan potong). Jika anda masih lagi menggunakan mesin potong galas belakang berpisau tali nylon; hubungi saya untuk mesin pisau besi atau rumput plastik. Atau hubungi kontraktor terdekat untuk quote harga tile semua laman anda.
  7. Jika kawasan anda besar; gunakan racun fungicide yang organik seperti neem oil. Atau guna racun fungicide yang broadspectrum yang boleh di dapati di kedai hardware. AMARAN: Penggunaan racun mempunyai risiko tinggi. Ikut arahan label. Saya tak menggalakkan penggunaan racun di rumah; jadi berhati-hati.

Akhir sekali, jika masalah penyakit berterusan atau berulang ulang, maka ada kemungkinan nya rumput yang anda pilih adalah tidak sesuai dengan kawasan tersebut. Ingat, apa yang sesuai dan cantik di rumah jiran, belum tentu sesuai di rumah kita. Mungkin dari segi keadaan (teduh, siraman, jenis tanah dsb), kemampuan (masa untuk menjaga, membaja, menyiram, memotong dsb) dan kegunaan (rumah mereka mungkin tiada anak kecil ataupun kawasan rumput mereka jarang di pijak dsb) adalah berbeza dari satu lokasi ke satu lokasi.

Selamat mencuba!

Posted in Lanskap, Padang, Padang Golf, Rumput, Rumput halaman rumah, Taman | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

matrella rumput stadium?

Posted by mynormas on November 6, 2014

For the record, some guy from Bernama called me while I was having lunch on Tuesday. It was rather noisy.

Dia kata to rectify current Stadium Nasional Bukit Jalil problem, PSM/the management tak tahu either nak tukar rumput to Cowgrass or nak pecah bumbung (coz not enough sunlight), I said there is a 3rd option, which is to use grow light like in Europe. But to choose which is best option, will be about costs, so “kena tanya accountant lah ha ha ha”. Dia pun gelak. I sambung;
“By the way, bukan sahaja Cowgrass, Zoysia matrella pun shade tolerant jugak”. He asked for the spelling, I told him and that was that. I did not mean to suggest Zoysia matrella per se.

From the beginning I insisted that I cannot comment on the specifics of the stadium field’s problems but only in general; maintenance and turf issues. Because I wasn’t involved and don’t know the details.

Yet, I will admit that the facts are right, it is also sometimes known as Manila grass, it has lower maintenance needs in some aspects, and when pressed by the reporter, I did say I would choose option 1 – to change the grass.

Why, because I believe that if it is a different grass, we can then use the field for multiple events and not just football. I know, I’m going against popular opinion but let me assure you that if the field is used ONLY for football 1. The stadium will be a waste of space and 2. You will wear the same places out faster (penalty box, kickoff spot, and linesman’s rut) as compared to spreading the wear and tear over many other places if it is used for other activities. 3. Bear in mind that whether we use the stadium or not, we still have to cut the grass, fertilise it etc. Its not like the stadium building where we can switch off the lights and leave it till the next event. 4. Most importantly, the field is designed to bear the weight of one person at any point on its surface. So, whether its 22 people or 22,000, if each person only occupies his/her personal space, the field can take it.

image

image

Posted in Fields, Padang, Rumput, Rumput secara am | Tagged: , , | Leave a Comment »

Amalan Kultura Pdg Bola

Posted by mynormas on April 7, 2014

Just like maintaining turf on golf courses, football field turf also has its share of cultural practices. Last week, I had the privilege of briefing a group of MSN (National Sports Council) staff on football field maintenance. I consider this topic to be one of the most important of the two-day course. So important that I feel that I should share some of the info here. Most of the slides are self explanatory.

Seperti juga penjagaan rumput di padang golf, penjaga rumput di padang bola (ataupun padang padang rumput hiasan lain) perlu melakukan kerja kerja amalan kultura untuk kesihatan rumput. Saya selalu menyamakan ‘amalan kultura’ dengan senaman untuk manusia. Sebagaimana manusia perlukan senaman untuk kesihatan, rumput juga perlukan amalan kultura. Minggu lepas saya berpeluang untuk memberi taklimat kepada kakitangan dari Majlis Sukan Negara tentang penjagaan padang bola. Ini adalah salah satu topik yang paling penting. Saya harap slaid slaid ini dapat membantu orang lain juga dalam penjagaan padang bola.

Posted in Fields, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Rumput | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Siram rumput

Posted by mynormas on February 7, 2014

Sprinkler irrigation in a golf course

Proses penyiraman padang golf

Menyiram adalah aktiviti ‘instinct’ penggemar rumput ataupun lanskap. Lebih dari membaja atau memotong. Mungkin kerana ia paling mudah atau paling murah atau kerana kita juga boleh merasa dahaga kita boleh empati dengan rumput yang kekurangan air.

Watering is an instinctive activity for most grass or landscape owners; especially in the Malaysian context, 2,500mm of rain notwithstanding. Whether a 200 acre golf course or postage stamp lawn, we water our lawns regularly. Two days of no rain and we would be watering our grass even if looks like it will rain later in the day.

I am arguing that the timing and schedule of watering needs to be examined.

  1. Lets not water late in the evening. Watering in the evening causes the water to left in the soil when the weather is cool and in Malaysia; humid. Damp and wet soil conditions too often can lead to diseases and algae. Plus, we are watering AFTER the grass have dehydrated! Water in the morning so that there will be water in the soil for the grass when the sun is heating up.
  2. Don’t water every 24 hours or any other regular schedule. Water deeply and irregularly. Keep in tune with the water needs of the grass, don’t stress them too much but don’t water them too easily too; we want the grass to have deep roots.
  3. There is another method called ‘syringing’ especially for grass that is cut at a low cutting height. Its about ‘wetting’ the grass when the sun is at its hottest. Don’t worry about what you read that the sun will turn the water droplets into magnifying glass type of concave lens and focus the ray onto the leaf; the water will evaporate before any major damage is done.

Kebanyakkan kita menyiram rumput, terutama nya masa baru tanam. Ini bagus. Tetapi pada pandangan saya, kebanyakkan orang terlalu banyak siram dan ‘timing’ siram juga salah. Saya mempunyai beberapa pendapat.

  1. Siram di waktu pagi. Dengan cara ini air akan ada di dalam tanah bila tiba tengahari dan matahari terik. Menyiram di waktu petang pada hari panas ibarat memberi air kepada orang yang dah nak mati kehausan. Menyiram di waktu petang juga mengakibatkan tanah basah di waktu malam yang akan menggalakkan penyakit dan lumut.
  2. Siram ikut keperluan. Bila siram, siram banyak (supaya air masuk jauh ke bawah) dan jangan siram ikut jadual. Menyiram ikut jadual menyebabkan kita siram waktu air masih ada dalam tanah dan ini 1. membazir dan 2. memanjakan rumput. Rumput tidak belajar untuk mencari air. Check tanah, dengan cara memijak ataupun mengorek sedikit dengan jari untuk tengok basah atau tidak.
  3. ‘Syringe’. Kadang kadang, matahari terlalu terik dan kita kesian kat rumput yang layu. Cahaya matahari juga boleh membakar pasir topdressing kita dan mematikan akar rerambut (root hair) di permukaan atas tanah. Apa yang saya cadangkan – terutamanya rumput yang di potong pendek dan kawasan terdedah – ialah menyejukkan rumput dengan siraman lima minit ataupun dua pusingan penuh sprinkler pada waktu tengahari dan awal petang. Jangan takut pada teori bahawa air akan bertindak sebagai kanta untuk cahaya matahari membakar daun; kalau ia dah panas macam tu, air itu akan melowap.

Jika rumput anda telah kuning akibat kurang siram; kemungkinan besar ia tidak mati, hanya menjadi dorman. Teruskan siram supaya ia tidak mati terus. Bila cuaca dah sesuai, insya Allah ia akan baik semula.

Posted in Fields, Golf Course, Golf Course Superintendents, Greens, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Golf, Rumput, Taman | Tagged: , , , , , , , , , , | 4 Comments »

Buying a machine

Posted by mynormas on January 27, 2014

This article is not about “what machine to buy”; but about “why you should consider buying a tractor instead of a golf course machine”. In the context of Malaysia; there is just not enough of good mechanics for golf courses especially for golf courses that are further away from KL or major cities where suppliers will have their support teams. And lets face it, most suppliers are pretty stretched in trying to meet demands of after-sales support too.

So why don’t golf courses that don’t have good mechanics and cannot depend on suppliers back-up consider buying tractor mounted mowers to mow their roughs? Or even fairways?

Good fairway from a cheap tractor

Good fairway from a cheap tractor

I know you will give the answer: a five-gang mower will give a better quality of cut than a tractor mounted/towed reel mower, let alone rotary mower. Really? Maybe in the beginning. MAY. BE.

I’m sure you will agree that a tractor mounted or towed rotary mower that’s  out in the field working will give you a better quality rough or fairway than a five-gang mower in the workshop. Never mind the cost of repairs. Never mind the cost of back-lapping or grinding the reels. Never mind the cost of bedknives.

I’ve seen a golf course that don’t know how to set the height on their reel mowers buy a rough mower that sat in the workshop more than it works in the field. And that machine, that only a good golf course mechanic can repair, costs ten times more than a mini-tractor that their current mechanic, or the mechanic at the oil palm plantation next door, or the mechanic at the nearest heavy machinery workshop in town can handle.

The lovegrass just springs back up behind the mower. But notice that the leaves are quite nice.

The lovegrass just springs back up behind the mower.

I’ve seen a golf course that’s infested with lovegrass (Chrysopogon aciculatus) trying to solve the problem with 11-bladed reels on their fairway mower! No kidding! I was there the day the delivery was made. The delivery guy shrugged and said “that’s what they ordered” when I pointed at the box and looked at him wide-eyed. Months later they asked me how to solve the lovegrass problem: I said, “rotary mowers pulled by mini tractors!” They bought two China-made mini tractors with rotary mowers (they call them slashers) for half the cost of a single five-gang mower, and their fairways looked so much better.

Lets keep this short and to the point. For Malaysian golf courses, football fields, local councils or anyone else that don’t have a good (experienced, trained, qualified) mechanic buy tractors or mini tractors  with rotary mowers or slashers or mowas or even reel mowers. You will find them cheaper by a whole lot. Cheaper to buy and cheaper to maintain. Heck, you can even find reliable second-hand tractors good enough! Only problem with that is you may end up with a few brands or models of tractors on your field.

A word of advice; buy four-wheel drive tractors even if your field is flat. It gives better traction when the field is wet without damaging your grass.

The best thing about a tractor is; you can use it for many other things with the right implements; that tractor can help you with transport, spraying, aeration etc. No. That is not the best thing. The best thing is that it is cheap. Much cheap. More-than-half-the-price kinda cheap.

You will find a lot more people to help you maintain it; especially if you are not near KL or other major cities. Especially compared to a purpose-built, single-use five-gang mower.

To my friends who sell golf course machinery; this is about the client. Not your machine, not your brand.

Among the many possible uses of a tractor.

Among the many possible uses of a tractor.

Posted in Golf club, Golf Course, Golf Course Superintendents, Landscape, Lanskap, Maintenance, Padang, Padang Golf, Rumput | Leave a Comment »

Rumput Bukit Jalil

Posted by mynormas on August 13, 2013

Terlalu subur?

Paspalum yg subur

Lately, many Malaysians have asked me the name of the grass at the Bukit Jalil National Stadium. The fact that Barcelona FC have demanded a change in venue and the rumour that one of their player was injured during training due to the quality of the field has caused national embarassment. Add to that; a last-minute change in venue and the combined effect has sent quite a bit of traffic to this website.  Not to mention a few phone calls and a couple of tweets. Not all of them nice. FYI the grass is called ‘Seashore Paspalum’.

Untuk menjawab pertanyaan yang banyak datang sejak kebelakangan ini, rumput di stadium nasional Bukit Jalil ialah dari jenis Seashore Paspalum atau nama saintifik nya Paspalum vaginatum. ‘Seashore’ bermaksud ‘tepi pantai’.

Biasanya ia di pilih kerana ia mempunyai warna hijau gelap yg jarang ada pada rumput lain kecuali Cowgrass. Untuk padang golf, sebab-sebab ia di pilih ialah kerana ia tahan pengairan oleh air yang telah dicemari dengan air masin (untuk padang golf di tepi laut) dan juga ia boleh di potong pada ketinggian yang amat pendek.

Di tepi laut, ia adalah ‘hero'; ia mempunyai sedikit saingan daripada rumput atau tumbuhan lain dan ia juga mempunyai kurang masalah dari serangan serangga, bakteria ataupun kulat yang boleh hidup di kawasan itu. Ertinya ia telah sesuai dengan persekitaran tepi laut.

Bawa ia jauh dari laut, maka ia terpaksa bersaing dengan rumput dan tumbuhan lain yang kini mempunyai ‘level playing field’ (pun intended). Ia juga akan ‘menjumpai’ makhluk perosak seperti serangga (yang mungkin sebelum ini tidak ada di tepi laut) dan juga pelbagai jenis kulat yang sekarang mempunyai mangsa baru. Saya belum dengar lagi tentang virus atau bakteria menyerang Paspalum.

Bukan tidak boleh menggunakan Paspalum jauh dari laut, tetapi ia akan mempunyai kos penyelenggaraan yang tinggi. Lebih tinggi dari rumput yang dah memang sesuai di tanam di kawasan itu. Dua padang golf jauh dari laut yang menggunakan Paspalum dengan jayanya ialah KLGCC dan Royale Jakarta. Dari apa yang saya tahu, kos penjagaan padang2 ini adalah sangat tinggi.

Untuk mendapatkan rumput yang mempunyai sifat yang lebih baik, pembiak rumput akan melakukan pengkacukkan, mutasi ataupun memerhatikan tompok atau kawasan rumput yang lebih subur dari kelilingnya.

Rumput itu akan di asingkan dan di tanam di nursery dan jika memang ia subur serta mempunyai sifat yang berbeza dari rumput sekelilingnya ia akan di beri nama sebagai variety baru. Bila ia di biakkan atau di ‘cultivate’ maka ia akan di gelar sebagai ‘cultivar’ iaitu ‘cultivated variety’. Paspalum juga mempunyai beberapa cultivar nya seperti Salam, Supreme, SeaIsle 2000 dan beberapa lagi.

Saya di beritahu bahawa cultivar yang digunakan di stadium nasional Bukit Jalil ialah Marimo. Saya tidak tahu tentang kebaikkan cultivar ini berbanding dengan cultivar lain.

Kebanyakkan rakan-rakan saya yang menjaga rumput berpendapat bahawa Paspalum mempunyai sifat daun yang gemuk dan ‘berisi’. Ini tidak kami gemari kerana inilah yang menyebabkan ia di sukai oleh serangga dan kulat. Ia juga boleh menjadi lembut dan kurang lasak jika pembajaan tidak di kawal rapi.

Untuk mengetahui tentang rumput lain untuk padang bola, anda boleh baca di laman web ini.

Untuk mengetahui lebih banyak tentang rumput ini, sila layari http://www.ipm.ucdavis.edu/TOOLS/TURF/TURFSPECIES/seashore.html.

Posted in Fields, Padang, Rumput | Tagged: , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,076 other followers

%d bloggers like this: